PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Ms Kodlari Tsk Ya Verdı

xXx
18/04/2003, 14:36
Geçtiğimiz günlerde Microsoft, Windows’un kaynak kodlarını bazı ülkelere açtığını duyurmuştu. Buna göre dünyanın çeşitli yerlerindeki devlet kurumları istedikleri takdirde Windows’un kaynak kodlarını görüp inceleyebileceklerdi. Microsoft, bu girişiminin dışında 15’i NATO ülkesi olmak üzere 23 ülkeye Windows’un kaynak kodlarının yanı sıra algoritma ve kriptolarını da açtı. Konuyla ilgili olarak her ülkeden sorumlu bir kurum belirleyen Microsoft, konuyla ilgili olarak Türkiye’deki işbirliğini de Türk Silahlı Kuvvetleri ile yaptı.
Microsoft Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, Türkiye ile yapılan çalışmanın ayrıcalıklı bir çalışma olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Windows kaynak kodlarını açmak için öncelikle devleti temsil edecek bir kurum belirledik. Bu da TSK oldu. TSK’ya kaynak kodlarımızı açmanın ötesinde kripto algoritmalarını da açtık. Bunlar Microsoft’un değil, Amerikan Hükümeti’nin mülkiyetindeydi. Bu yüzden de Amerikan Hükümeti’nin buna onay vermesi gerekiyordu. Türkiye’ye bu onayı almak için sekiz ay uğraştık ve sonunda Amerikan Hükümeti bunu onayladı. Bulunduğumuz bölge içinde bu onay sadece Türkiye ve İsrail için verildi.”
Ülkelerin milli agoritmaları ve milli kriptoları olması gerektiğini vurgulayan Yener, PKI gibi kavramların ise standartlara bağlı olduğunu, PKI’ın belirli standartlara göre oluşturulması gerektiğini vurguladı. Yener, sözlerine şöyle devam etti: “Kendi kriptonuzu yazabilirsiniz, ama bir işletim sistemi ile kripto ya da yazılım haberleşecekse bunlar oradaki arayüzle haberleşmek zorunda. Biz Windows’un kaynak kodunu ve kripto algoritmasını açarak isterseniz kendi algoritmanızı yaratın, ürün arayüzlerinizi yazın dedik. Bunu Türkiye’de öncelikli olarak kullanmak isteyecek kurumlardan biri TÜBİTAK Ulusal Kriptoloji Enstitüsü. Bunun dışında herhangi bir kurum özel birşey yapmak istediğinde bunu Türk Silahlı Kuvvetleri’nden alabilecek.”
Yener, programın 15’i NATO ülkesi olmak üzere 23 ülkeye açıldığını, Türkiye’nin izninin ise NATO ülkelerinden çok önce alındığını kaydetti.
---------------------------
BÖYLEDE BİR HABER VAR:rolleyes:

merak
08/05/2003, 15:36
Neden ama?
Nie veridiki? Ne karı olacak bu i$ten.

Mingitau
08/05/2003, 19:28
Başka sistemlere geçişi frenlemeye çalışıyorlar.
Bir de şu var. Bu verilen kaynak kod derlenebilip incelenebiliyor mu?
Tamam Windows tasarım açısından kötü bir sistem değil, GUI ve sistem girişmesi hariç. Ancak verilen kodlar derlenip kullanılamıyorsa, ha burda not: burdaki derleme den kasıt deneme amacıyla anlamında lisanssız windows üretimi değil, bu hiç bir anlam ifade etmiyor olacaktır.
Birde bir kaç yıl önce milli güvenlik tehlikesi ortaya çıkar diyen MS neden bazı API leri değiştirerek açıkladı bu kodları? Eski Windowsların kodları da açıklanıyor mu?

ArkHe
08/05/2003, 23:00
Ve bu kodların eksiksiz ya da yalan olmadıgı nereden bilinecek?

Kolay Gelsin...

Volkan Uzun
08/05/2003, 23:36
çünkü kodları derleyip çalıştıracaksanız.
eksiksiz yalansa ve birde bu ortaya çıkarsa ?

Root
11/06/2003, 09:05
Bence en doğrusu almanların yaptığı.
ms e neden güvenesin ki? linux kullan rahat et.

Cario
18/06/2003, 15:30
Eğer bahsettiğiniz gibiyse büyük güvenlik sorunları çıkar gibi görünüyor. Derlenmiş halleri ile bile açıkları için sürekli taranan bir sistemin kaynak kodlarının verilmesi bence çok saçma.

ASA
18/06/2003, 18:01
Neresi sacma Cario?
Amcamizin ogluna vermiyorlar kodlari, TSK'ya veriyorlar, verMi$ler.

:cool:

RaiST
18/06/2003, 18:26
cario bir sistemin gozler onunde olması onun guvenirligi icin bir +dır

ironic
18/06/2003, 18:44
TSK neden Windows kullanıyor ki ben onu anlamış değilim..TSK zaten kendi programını kendisi yazmalı. Linux'te programlarını güvenli bir şekilde yazıp çalıştırabilir.. Zaten similasyon programlarını kendi mühendisleri yazıyor. Windows'a muhtaç olacağını sanmıyorum..

Cario
19/06/2003, 11:06
Neresi sacma Cario?
Amcamizin ogluna vermiyorlar kodlari, TSK'ya veriyorlar, verMi$ler.

Cevaap: Ya amcamın oğlu TSK da çalışıyorsa...
Sen ASA derlenenleri çözmek yerine kaynağı görmek istemezmiydin, ben çok isterdim.

ASA
19/06/2003, 15:59
Amcanin oglu TSK'da cali$iyor olsa bile konu ile alakasi olmayabilir, yetkisi olmayabilir, guvenlik siniflandirmasi yetersiz olabilir...

Ama gorduyse, gormeye hakki varsa, kalkip "yaw sen amcaoglumsun, sana $u kodlari karargahtan cikartip getireyim, bak kurcala ne ilginc $eyler var" demez, diyecek biri olsa o statuye gelemez, dese o statusunu ve ba$ka $eyleri kaybeder.

Siz sizma vs olmasi konusuna takilmi$siniz, birakin da onu M$ du$unsun degil mi :) TSK'nin da Turkiye'de en pruzsuz, disiplinli calisan olu$um oldugunu da zaten biliyoruz.

Tabii ben de gormek isterdim kodlari, gormu$umdur belki de :p

0'dan foolproof linux tabanli bir sistem hazirlamak, sandiginiz ya da iddia edilen kadar kolay degil. Stabilite ve guvenlik maksimum derecede on planda olmali. Bu ve ba$ka bazi sebeplerle $imdilik Windows kullaniliyor olabilir.

Simulasyon programi yazmakla, bir OS hazirlamak pek yakin ornekler sayilmayacaktir.

:cool:

Ansugo
19/06/2003, 17:56
Orjinal mesajı gönderen ironic
TSK neden Windows kullanıyor ki ben onu anlamış değilim..TSK zaten kendi programını kendisi yazmalı. Linux'te programlarını güvenli bir şekilde yazıp çalıştırabilir..

Yani Linux guvenlidir diye mi Windows kullanmasin? ( Linux'ta amma guvenlidir, icinde hic bug falan cikmaz. Boyle exploit derleyip root falan olamazsin. Icine girilemez bir sistemdir. Insanligin en buyuk icadidir. Oyle bir guvenlidir ki... pofff )

Ya da Linux kullanmadiklarini ne bilecegiz?

Bakmayin siz. Askeriye siyaseten kapali bir kurumsa da, yeniliklere cok acik bir kurumdur.

Hem kodlari aldi ise bu Windoze kullanmasini gerektirmez ki. Alir cebine koyarsin, lazim olur belki?

Volkan Uzun
19/06/2003, 21:23
askeriye ms kullanıyor ??
kodlar tsk ya teslim, bu askeriye ms kullanıyor demek değil ( partial kullanıyor ama :O) )
siyasiler utansın, ms sadece askeriye güveniyor, kodlarım sağa sola dağılmaz diye.