Tam Sürümünü Görmek İçin : indesign'da cros, montaj, renk ayrımına gönderme
serif_er
26/07/2006, 12:10
Arkadaşlar,
indesign'da cros, montaj, renk ayrımına gönderme konularında deneyimlerinizi paylaşır mısınız. Örneğin bir dergi hazırladık bitirdik; programın otomatik croslaması yeterli mi, matbaa ustası geri mi gönderir? Montaj işini program otomatik yapıyor mu? PDF çıktıyı ters mi göndereceğiz filmciye? vs. Bir ara çıkış sorunu vardı indesign'da, şimdi rahatça, sorunsuz bu programla dergi yapabilir miyiz? Program ilk çıktığında çok hevesliydim, hayali dergi bile yaptım, ama filmci ve matbaacı amcalar moralimi bozdular.
Yardımlarınız için teşekkürler şimdiden.
serginbay@hotmail.com
Ben matbaaya pdf yollarken programın otomatik kroslarını kullunıyorum ve bir sorun çıkmıyor pdf ters yollamaya gerek yok
programın çıkışında sorun yok tek sorun sadace pdf olarak alındımı filmciler acabiliyor tabi programı var ve ripe ayarlıysa o farklı bunun dışında sorun yok tabi bunada sorun diyebilirsek
Kolay gelsin
serif_er
26/07/2006, 22:32
Teşekkürler sLossH,
Sanırım piyasada filmcinin işini grafikere yıkmak isteyen bir anlayış var. Elbette Freehand filan basit işlerde montajını yapar kroslarını koyarsın değil mi? Ama 64, 72 sayfalık bir derginin montajını filmci yapmalı yani. Doğru anlamış mıyım?
İyi çalışmalar.. Selamlar..
arkadaslar,
kros olayında dikkat edin. Nedeni otomatik olarak kros payları verirken kağıt boyutu da küçülür. Bu bende quark xpress te basıma geldi. Tabii ki indesign aldı başını gitti ama çok farklı olacağını sanmam. Mümkün mertebe bu olayı filmciye yıkmaya calış. CTP Türkiyede ne kadar yaygın bilmiyorum ama eğer aydinger kağıda düz siyah yazı değilse, konu olan ve renkli fotoğraflar da varsa zaten 2000 dpi in üstünde film çıkış alınması gerekli dolaysıyla filmci bunu kendisi yapsın onlar matbaa kağıt boyutlarını bilirler. Daha sonra filmleri matbaa na götürebilirsin.
Kolay gelsin,
ctp sisteminde montajı ctp ustasının yapması en iyisi zaten film olmayacağından bu daha doğru payları vs.. Ben öyle çalışıyorum.
Sanırım piyasada filmcinin işini grafikere yıkmak isteyen bir anlayış var.
Kesinlikle öyle hem uğraşmak istemezler (istisnalar hariç) hemde böyle bir sorumluluk almak istemezler.
Ama 64, 72 sayfalık bir derginin montajını filmci yapmalı yani. Doğru anlamış mıyım?
Filmcide yapabilir sende yapabilirsin aslında montajı mühim olan doğru bağlamak Filmciler bu konuda tecrübeli olduğundan onların yapması istenir. Eğer yapabiliyorsan sen yap yada dosyalarını al filmciye git 1-2 sayı nasıl bağladığına bak sen yap o kontrol etsin
kros olayında dikkat edin. Nedeni otomatik olarak kros payları verirken kağıt boyutu da küçülür
Kağıt boyunu otomatik değilde manuel ayarlaryıp krosun yerini kesime 12 pt uzuklıkta ve kağıdıda derginin kesim ebadından 3-4 cm fazla verirsen sorun çıkmaz yüksek olasılık.
Kolay gelsin
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.