Tam Sürümünü Görmek İçin : Illustrator Öğreniyorum...
Arkadaşlar bugün itibari ile "Adobe Photoshop" un etkisinden kurtulup, grafik dünyasını daha geniş bakmaya başladım :).Yaklaşık 4 senedir "Photoshop" haricinde bir program kullanmıyorum (arada bir "flash", fakat bilgisizce).Şöyle bir etrafıma baktım, dedim vektör tabanlı programlara bir geçiş yapayım."Adobe" a yabancı olmadığım için "illustrator" programını seçtim.
"Illustrator" programını açtım ve baktım.Menu, panel hiçde yabancı gelmedi, tamam buraya kadar güzel.Yalnız bu tip programlarda sanırım şu "pen tool" olayı fazlaca kullanılıyor.Bu da benim yabancı olduğum birşey (ps'da da kullanamazdım.).İnternette çok gezdim, çok aradım, cevizede baktım ama "Illustrator" ile ilgili bir bilgi, bir örnek vb... şeyler göremedim.
Bana, basit örnekler ve dersler içeren, bilgi veren, "Türkçe" internet siteleri konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ayrıca tavsiyelerinize de eksik etmeyin lütfen.
Son olarak birşey sormak istiyorum.Ben bu programı tek başına mı kullanacam yoksa yama ekleyecekmiyim.
Şimdiden teşekkür ederim arkadaşlar.
Zerzevat Adam
14/07/2006, 01:33
Öncelikle Photoshop ve Bitmap imaj kavramından sıyrılmak, bunun farklı bir alan olduğunu anlamak önemli.
Pen tool çok kullanılır çünkü vektör mantığının temelinde bu var diyelim.
Aslında ufak örneklerle işe başlayarak ilerlemenin daha uygun olduğunu düşünüyorum ben, böylece ne yaptığımın da farkında olurum.Fakat ortada böyle bir örnek yok ve benim adobe illustrator'un eğitim setini alacak para da yok.Olsa da Aksaray'da böyle bir set olduğunu düşünmüyorum.
Zerzevat Adam
14/07/2006, 02:25
deviantArt'taki vektörel çalışmalara bakabilirsin.
Illustrator yerine, Freehand'in dökümanlarını okumak bile işe yarar, aynı işi yapan programlar.
Programın manualini okuyabilirsin.
Adobe'un sitesindeki makaleleri okuyabilirsin.
Adobe İstanbul, kullanıcı grubuna üye olup orada danışabilirsin.
Bende bir ara başlıyayım dedim ama.
Sanırım elin iyi kalem tutması lazım.
Ben birşey beceremedim sabırsızdım da hemen bıraktım :)
BeLovED sana özel msj gönderdim işine yarar.
Zerzevat Adam
14/07/2006, 11:58
Bu arada; Illustratordeki çizimleri 0dan yapabileceğiniz gibi daha kolay olan yöntemi, öncelikle geleneksel yöntemlerle(kağıt-kalem) tasarlayıp, sonra illustratorde vektörel yapmanız uygun kaçacaktır, genelde böyle yapılır.
Teşekkür ederim 2B kalemim ve kağıdım hazır :).
@Gurhan bende sabırsızım bu arada, umarım bırakmam.Çünkü vektörden sonra sırada 3d Grafik var :).
@sLosH önerin için tekrar teşekkür ederim.
Herkese selam,
bence adobe illustrator ü tek basina kullanmak aynı zamanda kendini de sınırlandırmaktır.
Ancak adobeciler öyle bir tekel oluşturdular ki, mecburen bir veya birkac adobe yazılımını kullanmak zorunda kalıyoruz. Mesela ben illu 10 ile calısıyorum, hala tek sayfa tasarımlı yani iki sayfayı arka arkaya yazmak imkansız. Bilmiyorum hatam varsa düzeltin. Birde cok fayla ram yiyor, yani bellek canavarı. Tek rakibi corel draw ve freehand di, corel i yiyemedi ama freehandi iki dakikada mideye indirdi.
İyi tarafları pen tooller ve gölgeleme vesaire diğer programlara göre daha temiz.
Kolay gelsin
Arkadaşlar çoğu kişi "Corel" diyor.Acaba onunla mı başlangıç yapsam, birşey değişir mi ?
@meksi,
Illustrator için multipage pluginleri mevcut. http://www.hotdoor.com/ linkinden çoklusayfa ve diğer illustrator pluginlerini inceleyebilirsiniz. Malesef ücretli...
Çoklu sayfa denildiğinde akla dergi, gazete, kitap gibi çalışmalar geliyor. Sayfa sayısı çok fazlaysa indesign ve quark'tan başka program yok. Bir zamanlar corel'in ventura'sı varmış fakat şimdi onu da geliştirmeyi bıraktılar sanırım.
Adobe masa üstü yayıncılıkta bir otorite ve bu iş tamamen adobe'nin PostScript'i üzerine kurulu. Yani bir işi filme ya da kalıba basacaksanız mecburen postscript kullanmak zorundasınız. Adobe'nin yeni yapılanması ile (makromedia'yı da bünyesine kattıktan sonra) masaüstü yayıncılığın dışında dijital yayıncılığın da tekeli olmuş durumda (var olan pdf ve yeni eklenen flash). Ayrıca video prodüksiyon konusunda da ipleri elinde tutmaya çalışıyor. Özellikle windows tarafında Premiere ve After effects (macos için bu programları üretmiyor artık) yine neredeyse sektör standardı olmuş programlar.
sonuç olarak... adobe programlarını öğrenmek ve bunları iyi derece kullanmak kesinlikle çok faydalı olacaktır. Gelecekte adobe sektörde neredeyse tekel olacak çünkü.
Geriye kalan corel ise yeni sürümleriyle daha çok profesyonel masaüstü yayıncılık ile ilgili özelliklerini arttırsa da genel hataları yüzünden (doğru ps dosya yaratamaması ya da yaratırken dökümanda bozukluklara yol açması) sektör çalışanlarını bezdirmiştir. Fakat kullanıcı kitlesi de azımsanamayacak kadardır. Adobe ile rekabet edecek gücü bulabilirse mutlaka gelecekte varolacaktır.
Zerzevat Adam
14/07/2006, 18:07
Illustrator'den şaşma.
Photoshop'a alternatif bulabilirsen, o bulduğun alternatifin arkadaşı olan vektörel illüstrasyon programını kullanırsın.
Photoshop kullanıyorsan, Illustrator'den şaşmamalısın.
Panteray
14/07/2006, 22:25
pen tool konusunda sıkıntı çekmen normal ama aslında birkaç püf noktası var o kadar.Kafanda soru işareti bırakan nedir o önemli...
memetemin
28/07/2006, 11:33
arkadaşlar illustrator freehand ten de corel den de basit ve işlevsel bir proğram..en azından ne idüğü belli :D...
8 yıldır kullanıp kurcalaamdığım vektörel proğram kalmadı...açık konuşayım Freehand ölmüş corel yaşlanmış tökezlemeye başlamıştır (filmciler ve CTP ciler iyi bilir) kısacası devir PDF yani illustrator devrdir....ayrıca photoshoptaki bir çok efekt var illustratorde de
Aynı konuya geri döndük,
ne zaman biteceği de belli değil. Yok İllustrator yok Corel Draw veya Freehand. Aslında en iyisi Freehand di ama malum sebeplerden dolayı gözde değil. Bundan iki üç sene evvel ajanslarda hakim program freehanddi. Neden acaba bu konu üzerinde düşünmek lazım.
Moda program şimdi illustrator... nasıl da değişiyor... :(
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.