Tam Sürümünü Görmek İçin : Para, Para, Para...
cemaliozan
09/07/2006, 13:52
Varlığı bir dert yokluğu yara. Yada tersi. Derlerki para icad edilmeden önce
takas sistemi vardı. Her çeşit mal, hizmet, ürün ile başkasını change etme olayı
yani. Ya takastan önce ne vardı ? İnsanlık mı?
Paralıda parasızda olunmuyor. Paralı olursan mizacın kayabiliyor. Sonuçta
kişiliklerini, cinsel tercihlerine kadar bir çok şeyini değiştirenler var.
Servetin gelip geçici olduğunu göremedikleri için. İnsanlığını unutanlar var.
Haksızlığı parayla satın alarak hak edinenler. Hak gasp edenler var. Hak yiyenler.
Yoksul olursan dünyevi yaşamında sıkıntı çekiyorsun. Birey olarak kendini bir yana
bıraksan bile bakmakla mükellef olduğun bebeciklerin, kuzucukların sıkıntı çekmesin
istiyorsun. Henüz 10 yaşındaki oğlum bile dünyanın parayla idare edildiğini,
savaşların, cinayetlerin para için yapıldığını iyice bellemiş. Haftalığına zam
istiyor. Her gördüğüne asılıyor. Geçen gün uzun bir nutuk çektim bu konuda kendisine.
Ama nafile, biliyorum ki yeryüzünde satın alma işi parayla olduğu, insan nefsi doyumsuz
olduğu sürece bitmeyecek istekleri.
Mezara götüremeyeceğimiz para. Gerçekten insanlıktan nasibini alamamışları insan
kılığında gösteren para. Her derde çare olamadığı halde, onsuzda yapılamayan
para.Kimi zaman hakkıyla, alın teriyle kazanılan, kimi zaman türlü dalaverelerle,
başkalarının hayatına mal olacak şekilde kazanılan para.
Paraya değer veren bunun yanında insanlıkla alakası olmayan o kadar çok kişi
tanıyorum ki. Paraya tapınan gözü kapalı o kadar çok insan var ki. Gördükçe eski
çağlarda, taş devri halkları gibi yaşayası geliyor insanın.
Bazen emeğinin karşılığınıda alamıyor insanlar. Mazlum, sessiz sessiz gözünün
içine bakıyor işvereninin. Belki içinden "ciğeri beş para etmez" diye geçirerek.
Varoşları düşünüyorum, geçmişten gelen bir varoş bebesi olarak. Çocukken böyle
tasaları olmuyor varoş bebelerinin. Zengin fakir onlar için bir. Yeterki oynasınlar
doya doya, kana kana. Ve hayat akıp gidiyor. Paralı yada parasız. Tasalı yada
tasasız. Bir dost selamını, tatlı bir tebessümü arar oluyor insan. Çıkarsız,
umarsız...Ama olmuyor. Çevrende kümelenenler hep menfaat için var olmuşlar sanki.
Karşılıksız hiç bir şey yapmıyorlar. Paralı, paracı, menfaatçi dostlar.
Oysa "Varlığım Türk Varlığına Armağan Olsun" diye canını feda eden bir ecdadın
torunlarıyız. Hakkını veremesekte...
gok_tengri
09/07/2006, 14:50
Ne kadar da doğru söylemişsin...
Alla alla, niye hakkını vermiyoruz.
gok_tengri
09/07/2006, 15:11
Bireysel olarak değil de MİLLET olarak düşünürsek bence veremiyoruz...
Neden varlıgım turk varlıgına armagan olsunkı? Ben varoldugumu hıssetmek ıstıyorum.. Onun tadını cıkarmak, dıbıne vurmak.. Baska varlıgım varmıkı benım? Bır tane ıste.. O da bu.. Varolucam.. Sonra yok olucam.. Bır cok varlıgım yokkı bırını turk varlıgına hedıye edeyım?
Not: Tabı bunun anlamı para ıcın herseyı yaparım degıl.. Ama kımse kusura bakmasın benım varlıgım kıymetlı.. Oyle ne ıdugu belırsız ıdeolojılere, gelecek guzel gunlere falan teslım edemem onu.. Hele benden daha aptal yonetıcılere asla.. Bu memleketın basına adam gıbı bır lıder gelmedıgı surece varlıgım benımdır.. Kımse benden onu ıstemeye kalkmasın.. Kızarım..
cemaliozan
09/07/2006, 18:05
Neden varlıgım turk varlıgına armagan olsunkı? Ben varoldugumu hıssetmek ıstıyorum.. Onun tadını cıkarmak, dıbıne vurmak.. Baska varlıgım varmıkı benım? Bır tane ıste.. O da bu.. Varolucam.. Sonra yok olucam.. Bır cok varlıgım yokkı bırını turk varlıgına hedıye edeyım?
Not: Tabı bunun anlamı para ıcın herseyı yaparım degıl.. Ama kımse kusura bakmasın benım varlıgım kıymetlı.. Oyle ne ıdugu belırsız ıdeolojılere, gelecek guzel gunlere falan teslım edemem onu.. Hele benden daha aptal yonetıcılere asla.. Bu memleketın basına adam gıbı bır lıder gelmedıgı surece varlıgım benımdır.. Kımse benden onu ıstemeye kalkmasın.. Kızarım..
Yaw hunter az sonra saz ekibi damlar... Tamam senin varlığını istemiyoruz kardeşim. Ama senin varlığın için zamanında hayatlarını hiçe sayanlarıda umursamadığını söyleme bana. Belki şimdiki yöneticiler için armağan değilde üçün birini verebilirsin, ama mazide bu vatanın her karışı için kanını akıtanlarada saygı duymalısın. Duymazsan sen bilirsin. Ama bu durumda sende yukarıdaki gaspçlardan farklı olmazsın... Neyi gasp ettiğini düşününce bulursun bu ahvalde...
gok_tengri
09/07/2006, 18:36
hem burdaki sözden kasıt insanın varlığını yöneticilere ya da ideolojilere değil aşık olduğu mensubu olduğu bir millete hediye etmektir hunter kardeş.
Yonetıcılerı dısardan ıthal edılmıyor.. Onları yonetıcı yapanda bızız.. Forum koselerınde ahkam kesmek kolay (lutfen kımse ustune alınmasın) ama ben sızı eyleme gecerken gormek ısterım..
Yanı.. Bu ahmakları tepemıze cıkaranda, onlara boyun egıp koyun gıbı her denılenı yapanda sozde asıl mılletımız.. Ancak bana sorarsanız hepımızın pacasından akıyor ıkıyuzluluk.. Bugun hangımıze verılse o yetkı o sorumluluk dıgerlerınden farklı olmayacagından adım gıbı emınım..
Ha dıyorsanız kı senın ıcın kanını doken atalarına karsı bu ne saygısızlık bu ne kustahlık, acık fıkrım sudur, bız savasırken cok ıyıyız ama barısta bes para etmeyız..
gok_tengri
09/07/2006, 19:07
Düşüncelerin belki ilginç olabilir,ama benim doğrularımla uyuşmuyor.Sen hala yöneticilerden bahsediyorsun oysa benim söylemek istediğim bu vatan için evladı için şehit olmuş atalarımız,tarih boyunca mert yaşamış millettir. günümüzdeki ne idüğü belirsizler değil.
barışta iyi değiliz beş para etmeyiz diyorsun savaşta iyiyiz diyorsun. bence kendi adına konuşuyorsun. hem kendini savaşta gördünmü nerden biliyorsun savaşta iyi olacağını.
elbetteki düşüncelerimizin uyuşmaması normal,o yüzden ne kadar tartışırsak tartışalım uzlaşmaya varacağımızı da sanmıyorum ama uzun zamandır tartışmıyorum iyi olur belki :) tartışmaktan kastım(laf atma,karalama,sinirlenme vs değil.) anlaşılmıştır .
Not: Bu soyledıklerımle cemalıozan'a muhalefet etmıyorum aslında.. Bılakıs detseklıyorum.. Ancak ben onun kadar bıle ıyımser degılım.. Yınede herseye ragmen bu topraklarda yasamaktan vazgecmıycem.. Ve bu topraklar ıcın calısmaktan..
Ama kendı uslubumca ve kendı aklımca.. Cunku bana yol gosterecek bır lıder henuz bu memleketın basına gecmıs degıl.. Gecebılecegıne ıse acıkca ıhtımal vermıyorum..
Onumuzdekı sekız on yılın seceneklerıne bı goz atın mesela, erdogan, baykal, bahcelı, agar, mumcu.. Bu ınsanlarmı vatanı kurtaracak? Ben bu ınsanlardanmı emır alıcam?
Pekı bu tabloyu degıstırmek ıcın elımızden ne gelıyor? Hadı bakalım, bı partı kurup deneyelım sansımızı.. Bakalım bınde kac oy alabılıyoruz?
Oyleyse kımse sıkayet etmesın halınden.. Cunku vecız bır soz vardır.. Her mıllet layık oldugu sekılde yonetılır..
Düşüncelerin belki ilginç olabilir,ama benim doğrularımla uyuşmuyor.Sen hala yöneticilerden bahsediyorsun oysa benim söylemek istediğim bu vatan için evladı için şehit olmuş atalarımız,tarih boyunca mert yaşamış millettir. günümüzdeki ne idüğü belirsizler değil.
Bende zaten nasıl yonetıldıgımız nasıl ınsanlar oldugumuzla dogrudan ılıskılıdır demek ıstıyorum.. Eger yonetıcılerımızın ne ıdugu belırsızse bızımde ne ıdugumuz belırsız demektır..
gok_tengri
09/07/2006, 19:27
Bende zaten nasıl yonetıldıgımız nasıl ınsanlar oldugumuzla dogrudan ılıskılıdır demek ıstıyorum.. Eger yonetıcılerımızın ne ıdugu belırsızse bızımde ne ıdugumuz belırsız demektır..
Bence bu da yanlış.Sen düz mantık kuruyosun. Herşeyi düz mantıkla açıklayamazsın. Biber acı hayat da acı o zaman hayat bir biber diyemeyeceğimiz gibi, yöneticiler ne idüğü belirsiz yönetilenler de ne idüğü belirsiz diyemeyiz.
hürriyet
09/07/2006, 19:32
Yaw hunter az sonra saz ekibi damlar...
saz ekibi senin yüreğinde yüce ecdadın mert yiğidi, sen çal onlar oynasın.
Bence bu da yanlış.Sen düz mantık kuruyosun. Herşeyi düz mantıkla açıklayamazsın. Biber acı hayat da acı o zaman hayat bir biber diyemeyeceğimiz gibi, yöneticiler ne idüğü belirsiz yönetilenler de ne idüğü belirsiz diyemeyiz.
Pekı ne dıyebılırız? Burdakı bulanık mantıgı hepımızın ıyılıgı ıcın ızah edebılırmısın?
Etkı bende kendı kendımı hırpalayarak asagılamaktan vazgecıyım.. Gonul rahatlıgıyla "oh be tum bu olan bıtende benım sorumlulugum yokmus" dıyebılıyım..
Not: Ayrıca hayatı bıbere benzetmek bı metafordur ve bu o kadarda sacma degıldır.. Ornegın, "zaman akar suda akar o zaman zaman sudur" cok kullanılan ve alısık oldugumuz bır metafordur..
gok_tengri
09/07/2006, 23:30
Pekı ne dıyebılırız? Burdakı bulanık mantıgı hepımızın ıyılıgı ıcın ızah edebılırmısın?
Etkı bende kendı kendımı hırpalayarak asagılamaktan vazgecıyım.. Gonul rahatlıgıyla "oh be tum bu olan bıtende benım sorumlulugum yokmus" dıyebılıyım..
Not: Ayrıca hayatı bıbere benzetmek bı metafordur ve bu o kadarda sacma degıldır.. Ornegın, "zaman akar suda akar o zaman zaman sudur" cok kullanılan ve alısık oldugumuz bır metafordur..
Önce zamanın su oluşuna değineyim. Ben düz mantık hiçbir zaman doğruyu göstermez demedim. Düz mantıkla herşey çözülemez dedim.
Mantığı açıklamaya gelince. O yazıda neden bir mantık arıyorsun. Okuyacaksın aklına gelen ilk anlam doğru olandır. Benim aklıma başka bir anlam gelir senin aklına başka bir anlam gelir, sonuçta ikimizin doğruları farklı olabilir. Sen bunu kendi varlığından vazgeçmek olarak algılamışsın ben ise varlığımın anlam bulması olarak anlıyorum.
Kusura bakma Hunter kardeş ben güzel güzel tartışalım dedim birbirimizle alay edelim ya da bişeyler ima edelim demedim. Sen beni yanlış anlamışsın anlaşılan Örneğin şu cümle gibi ( Pekı ne dıyebılırız? Burdakı bulanık mantıgı hepımızın ıyılıgı ıcın ızah edebılırmısın?Etkı bende kendı kendımı hırpalayarak asagılamaktan vazgecıyım). Onun için ben burda bırakıyorum. Tartışma için saol.
cemaliozan
09/07/2006, 23:40
yaw bu gok_tengri efendide hemen su koyveriyor. Daha dur bakalim saz ekibinin kalanı bir gelsin. Burda kimse kimsenin şahsına bir sey demez efendi merak etme sen. Heleki senin benim gibi dedelere hic demezler. :))))
gok_tengri
09/07/2006, 23:44
yaw bu gok_tengri efendide hemen su koyveriyor. Daha dur bakalim saz ekibinin kalanı bir gelsin. Burda kimse kimsenin şahsına bir sey demez efendi merak etme sen. Heleki senin benim gibi dedelere hic demezler. :))))
saz ekibi mi? :) güzel güzel tartışmak dururken niye kızışalım ama? Eğer alaycı bir tavır varsa ortada mutlaka iş sertleşecek demektir. O yüzden uzatmayalım dedim. Sonuçta sen ayrı bir kişiliksin ben ayrı,başka biri daha ayrı,uyuşamayacağımız yüzde 50,o zaman niye birbirimizi kıralım ki de mi:)
cemaliozan
09/07/2006, 23:53
kırmaz kimse kimseyi muhterem. Bosver yaz ve sıcak sendromu bunlar. Takıl ekibe hayatını yaşa. :)
gok_tengri
10/07/2006, 00:03
hadi bakalım bismillah birader :)
Bı pazar gunu evde oturup ıs yapınca ınsan ıster ıstemez gergınlesıyor bıraz.. Yanı sen ustune alınma :)
benim söylemek istediğim bu vatan için evladı için şehit olmuş atalarımız,tarih boyunca mert yaşamış millettir. günümüzdeki ne idüğü belirsizler değil.
Şöyle bir düşünsek hepimizin aklına 3-5 padişah adı gelir heralde pek akıllı hareket etmeyen. Özellikle gerileme ve çöküş döneminde.
scripter
10/07/2006, 10:18
yaw arkadaslar ben bi seyi anlayamadim.. mevzu para iken neden donup dolanip yonetime geliyo?
cemaliozan
10/07/2006, 10:37
yaw arkadaslar ben bi seyi anlayamadim.. mevzu para iken neden donup dolanip yonetime geliyo?
Yani scripter efendi, teessüf ederim. :)
Para ne işe yarar biliyoruz. Nasıl kazanılacağınıda aşağı yukarı biliyoruz. Nasıl heba edilip hortumlanacağını ise yönetim biliyor, biz bilmiyoruz. Bilseydik konuşmazdık. Hani bir laf var ya ;
Zenginin malı züğürtün dilini yorar
Hah işte bu lafı bu başlığa uyarlarsak.
Hortumcunun metotları forumcunun klavyesini yorar.
:)))
Konu tam olarak para degıl aslında.. Para ıcın ruhunu satan ınsanlar.. Buda bızı yonetıcılere goturuyor..
Oysa "Varlığım Türk Varlığına Armağan Olsun" diye canını feda eden bir ecdadın torunlarıyız. Hakkını veremesekte...
Bugün din ve inanç sömürüsüyle mazlumun hakkını yiyen bir sürü dindar varken sırf inanç için bende varlığımı kimseye vermem.
Daha düne kadar kurdukları partiye kaynak aktarıyoruz diye yürüttükleri parların hesabını veremeyenler armağan etsin varlığını. Yolsuzlukları önleyeceğiz deyip yolsuzluğun önde gidenini maliyeden sorumlu bakan yapanlar versin armağanı. Hesabını veremediği davalar ortada dururken "aldığım maaş bana yetmiyor" diye gazetelere utanmadan demeç veren hükümet lideri armağan etsin varlığını.
Geçmişte kendini varlığım için feda edenleri minnetle anıyorum. Ancak elimde bir tek ruhum kalmışken, onuda bu muhteremlerin çocukları yurtdışında refah içinde yaşayıp, okusunlar diye veremem doğrusu.
Para bir çok kişi için bu kadar önemliyken, Hz. Ömer adaletiyle davranamayıp, varını yoğunu yoka, yoksula harcamayanlar Armağan etsinler varlığını. O Zaman sıra bizede gelir.
cemaliozan
10/07/2006, 11:34
Para bir çok kişi için bu kadar önemliyken, Hz. Ömer adaletiyle davranamayıp, varını yoğunu yoka, yoksula harcamayanlar Armağan etsinler varlığını. O Zaman sıra bizede gelir.
Varını yoğunu harcadıkları yerleri görüyoruz. Bugün bir reklam filmi kaça mal oluyordur sizce. Bu para daha doğru bir yerde değerlendirilemez miydi ?
Bakınız...http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=169525
Bu reklam bence yararsız, gereksiz ve anlamsız. Bence bu reklama harcanan para daha iyi bir şekilde değerlendirilebilirdi. İnsanlara adil gelir dağılımını sağlamak kimin vazifesi. Yaratıcının'mı, memleketi, toplumu yönetenlerin mi ?
Bir tarafta aç, açık gezenler, diğer tarafta iki zibidiyi reklam filminde oynatıp paraları çar çur ederek bununla kulis yapanlar.
karavanabatu
10/07/2006, 11:56
Bugün din ve inanç sömürüsüyle mazlumun hakkını yiyen bir sürü dindar varken sırf inanç için bende varlığımı kimseye vermem.
Dindar ile dinciyi birbirine karıştırma, o senin bahsettiklerin her işe dini karıştıran dincilerdir. Dindar ise sadece Allah için ibadetini yapar, her işe dini karıştırmaz. Dinciler dini devlet işlerine karıştırarak halkı sömürürler. (Ör: Erbakan)
Dindar, dinci ayrımı da Ilhan Selcuk'un memlekete armaganı sanırım..
cemaliozan
10/07/2006, 13:09
Dindar, dinci ayrımı da Ilhan Selcuk'un memlekete armaganı sanırım..
demek ki ilhan selçuk varlığını değil ama başka şeylerini armağan etmiş, helal olsun mu demeliyiz yoksa ???
gok_tengri
10/07/2006, 13:27
ooooooo, konu derinleşmiş,yöneticilere doğru tamamen kaymış konu anlaşılan :)
cemaliozan
10/07/2006, 13:33
ooooooo, konu derinleşmiş,yöneticilere doğru tamamen kaymış konu anlaşılan :)
Daha çoookkk kayar dur bakalım. Arada bir bizde kayarız icabında yöneticilere... Yöneticilere Doğru yani... :))))
Bu arada bizim burhan ustanın sitesinde sizi kim yönetsin (Cumhurreisi kim olsun) diye bir anket var, arada bir oraya tıklayalımda hangi yöneticiler ne gadder seviliyor ve tutuluyor anlıyalım icabında.
Ahanda link...
http://www.burhanmt.com/home.aspx
gok_tengri
10/07/2006, 13:38
Varını yoğunu harcadıkları yerleri görüyoruz. Bugün bir reklam filmi kaça mal oluyordur sizce. Bu para daha doğru bir yerde değerlendirilemez miydi ?
Bakınız...http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=169525
Bu reklam bence yararsız, gereksiz ve anlamsız. Bence bu reklama harcanan para daha iyi bir şekilde değerlendirilebilirdi. İnsanlara adil gelir dağılımını sağlamak kimin vazifesi. Yaratıcının'mı, memleketi, toplumu yönetenlerin mi ?
Bir tarafta aç, açık gezenler, diğer tarafta iki zibidiyi reklam filminde oynatıp paraları çar çur ederek bununla kulis yapanlar.
Hoş olmuş bence. NE kadar yararı olur bilemem ama.
cemaliozan
10/07/2006, 13:57
Hoş olmuş bence. NE kadar yararı olur bilemem ama.
Hoşluğunu izah sadedinde bulunursan yorum yaparız.
gok_tengri
10/07/2006, 14:05
Hoşluğunu izah sadedinde bulunursan yorum yaparız.
Gençler için,onları bu konuda bilinçlendirmek için hoş olmuş. Şimdi buna dincilerin yapmış olduğu bi reklam olarak bakılırsa hoş değildir diyebilirsiniz, ama ben yargısız infaz yapmak istemiyorum,faydalı olabileceğini düşünüyorum.
Dünya kadar saçmalığa para akıtılıyo. O saçmalıklara karşı çıkılmıyor da neden faydalı olabilecek birşeye karşı çıkılıyor bunu anlamıyorum bende. Sen de bunu bana açıklarsan sevinirim.
Paraya tapınan gözü kapalı o kadar çok insan var ki.
Tarih boyunca insanlara paraya ya da diğer bir ıvır zıvır'a değil, güce tapmışlardır. Kimileri gücün firavun olduğunu görüp firavun'a tapmış, kimisi gücün Allah olduğunu bilip Allah'a tapmış, kimisi Güneş'e, kimisi Ateş'e...
Haliyle paraya tapan tek bir Allah kulu yoktur. Tapılan güçtür. Bu devirde toprak değil, para güçtür. Paran varsa güçlüsündür.
Haliyle tarihin başından beri tapılan şey asla değişmedi. Tek tapılan güçtür.
Para'da öyledir. Kişiler paraya değil paranın sağladığı güce tapar. Mesela Tanrı'ya tapanların büyük çoğunluğu Tanrı'yı sevdiklerinden değil onun gücünden korktuklarından dolayı ona taparlar. İnsanlar bunu farketmeden dünyadan göçselerde objektif bakan bunu görür. Güç korku verir.
Ama aynı zamanda güç korkuları da azaltır.
Fiziken çok güçlü birisi fiziksel kavgadan kaçınmaz. Zira gücü korkusunu yenmiştir. Aynı bunun gibi kültürel gücü fazla kişi fikirsel tartışmadan kaçınmaz, çünkü gücü korkusunu yenmiştir.
Ve zengin olan bir kişinin de çoğu korkusu kaybolur. Geleceği düşünmemeye başlar ki bu binlerce korkunun bir anda buharlaşması demektir. Aç kalma, açıkta kalma, fakir olma gibi korkuları kalmaz.
Ve güç zengin adama kendi gücünü verir. Yenilen her korku kazanılan güçtür. Korkular yenildikçe güç kazanılır.
Ve nihayet iyi yağmurlar beslenmemiş zengin adam kazandığı gücün etkisiyle kendisini tanrıya eş koşmaya başlar. Firavun gibi.
Para güçse -ki güç olduğu aşikar- para kazanmalısınız. Hatta bolca kazanmalısınız. Para parayı çekmez, güç güç doğurur.
Bu yüzyılda tatmin olmayan maneviyat para ile çok rahat tatmin edilebiliyorken...
cemaliozan
10/07/2006, 22:33
Konumuzun özü güç değil. Ama söylediklerine katılıyorum. Aslında konunun başı biraz net olmamış. İnsanlık öldü mü ? daha doğru bir başlık olabilirdi sanırım.
Yorumsuz bir varlık armağanı hikayesi ve portresi. Hikayenin doğruluğunu bilmiyorum, ama fotoğraf montaj değilse çok şey anlatıyor...Tabi anlayana...
Bu vatan kolay kurtulmadı ve kurulmadı. Okuyunca ve resime
bakınca bir kez daha anlayacaksınız.
Bu ülkeyi yıkmakta hiç okadar kolay olmayacak sanırım...
Zira daha nice gençlerimiz ve hatta çocuklarımız var
geride..............
C. Bayar Üniversitesi Öğrenci Konseyi'nin hazırladığı
Çanakkale adlı kitapçıktan.
Azman Dede Balıkesir`de son gömdüğümüz Çanakkale gazisi
İvrindi'nin Mallıca köyünden 104 yaşında Azman Dede idi.
Gençliğinde iki metreyi aşkın boyu,dev görünümüyle insan azmanı
sayılmış herkes ona azman demeye başlamış,soyadı kanunu
çıkınca da Azman soyadını almıştı. Esas ismi adeta
unutulmuştu.Yıllar önce bir yerel araştırma sırasında Mallıca
köyü kahvesinde kendisiyle görüştüm. Kulakları ağır
işitiyordu.
Köylülerden biri yardımcı oldu. Benim sorduklarımı
kulağına bağıra bağıra söyledi. Onun sesine alışkın olduğundan anladı.
Sordukları mı cevapladı. Söz Çanakkale`ye geldiğinde
o koca ihtiyar sarsıla sarsıla, hıçkırıklar içinde
ağlamaya başladı. Kendi zor duyduğu için kan çanağına dönen gözleriyle
bize de duyurmak için bağıra bağıra anlatmaya başladı
: -"Bir hücum sırasında bölük erimişti. Yüzbaşı telefonla
takviye istedi. Gece yarısı siperleri takviye için istediğimiz
askerler geldi. Hepsi askere alınmış gencecik insanlardı.
Ama içlerinde daha çocuk denecek yaşta üç-dört asker vardı ki
hemen dikkatimizi çekti. Bölüğü düzene soktum.Yüzbaşı gelenlerle
tek tek ilgileniyor, karanlıkta el yordamıyla üstlerini başlarını
düzeltiyor, sabah yapılacak olan süngü hücumuna hazırlıyordu.
Sıra o çocuklara geldiğinde, o cıvıl cıvıl şarkı söylerek gelen
çocuklar birden çakı gibi oldular. Yüzbaşı sordu; "Yavrum
siz kimsiniz?",içlerinden biri;
"Galatasaray Mektebi Sultanisi talebeleriyiz Vatan için
ölmeye geldik!.." diye cevap verdi. Gönlüm akıverdi o çocuklara.
Bu savaş için çok küçüktüler. Daha süngü tutmasını bile bilmiyorlardı.
Onlarla ilgilendim. "Mermi böyle basılır. Tüfek şöyle tutulur.
Süngü böyle takılır. Düşmana şöyle saldırılır!.." diye. Onları
karşıma alıp bir bir gösterdim. Siperlerin arkasında ay ışığında
sabaha kadar talim yaptık.Gün ışımadan biraz dinlensinler
diye siperlere girdik. Ortalık hafif aydınlanır gibi
olunca hep yaptıkları gibi düşman gemileri gelip siperlerimizi
bombalamaya başladılar. Yer gök top sesleriyle inliyordu.
Her mermi düştüğünde minare gibi alevler yükseliyor
birgün önce ölenlerinkol, bacak, el, ayak gibi parçaları havaya kalkan
toprakla siperlere düşüyordu. Mermiler üzerimizden ıslık çalarak geçiyordu.
Siperler toz duman içinde kalmıştı. Bir ara yüzbaşı "Azman yandık!.." diye
siperin köşesini işaret etti. O şarkı söyleyerek sipere gelen, sanki çiçek
toplarm ış gibi neşeli olan o çocukla siperin bir köşesinde sanki
bir yumak gibi birbirine sarılmış tir tir titriyorlardı. Çocuklar harbin
gerçeği ile ilk defa karşılaşıyorlardı. Ürkmüşlerdi. Yüzbaşı yandık demekte
haklıydı. Muharebede bir ürküntü panik meydana getirebilirdi.
Tam onlara doğru yaklaşırken içlerinden biri avaz avaz bir marş
söylemeye başladı!..
Annem beni yetiştirdi bu yerlere yolladı
Al sancağı teslim etti Allah'a ısmarladı
Boş oturma çalış dedi hizmet eyle vatana
Sütüm sana helal olmaz saldırmazsan düşmana
Baktım hemen biraz sonra ona bir arkadaşı daha katıldı. Biraz
sonra biri daha... Marş bitiyor yeniden başlıyorlar. Bitiyor bir daha
söylüyorlar.Avaz avaz!.. Gözleri çakmak çakmak... Hücum anı geldiğinde
hepsi süngü takmış, tüfeklerine sımsıkı sarılmış, gözleri yuvalarından
fırlamış dişler kenetlenmiş bekliyorlardı. O an geldi. Birden yüzbaşı
"Hücum!.."diye bağırdı. Bütün bölük, bütün tabur, bütün
alay cephenin her yerinden fırladık. İşte tam o anda,
tam o anda, o çocuklar kurulmuş gibi siperlerden fırlayıverdiler.
İşte o an. Tam o an bir makinalı yavruları biçiverdi. Hepsi sipere
geri düştüler. Kucağıma dökülüverdiler.Onların o gül gibi yüzleri
gözümün önünden gitmiyor. Hiç gitmiyor!.. İşte ben ona ağlıyorum, o çocuklara
ağlıyorum!.."Azman dede ağlıyordu. Ben ağlıyordum. Kahvede kim varsa
ağlıyordu. Kahveci gözyaşları içinde bize çay getirdi.
Eğildi;"Azman dede hep ağlar. Niye ağladığını bugün ilk defa anlattı ." Dedi.
Not: Kendi askerlik resimlerinizle bir kıyaslayın bakalım, siz askere
giderken bu kadar küçük yaştamıydınız ??? !!!
Sımdı bacak kadar cocuklar cephede oldugu ıcın gurulanalım mı? Bunu gercekten laf olsun dıye soylemıyorum ama bu bana carpık bır zıhnıyetmıs gıbı gelıyor..
Bence bu oykuden cıkarılması gereken sey, "savas kotudur".. Eger bır daha cocukların olmesını ıstemıyorsak aynı hataları tekrarlamamalıyız..
Kı burdan konumuza donersek, para ıcın ruhunu satan yonetıcılere sesımızı cıkarmadıgımız surece bu cokta uzak bır ıhtımal degıl..
@alparslan@
11/07/2006, 13:48
dimi? popomuzun üstünbe oturup olayları izleyelim.hangi zihniyet çarpık ?
şimdi böyle bi harp olsa 15 yaşındayım ve seve seve giderim.Elbet bi katkım olur!
Senın dırının memlekete pek faydası olmayacak gıbı zaten.. Bu yuzden olunu umursamaman yerınde..
Konumuzun özü güç değil. Ama söylediklerine katılıyorum. Aslında konunun başı biraz net olmamış. İnsanlık öldü mü ? daha doğru bir başlık olabilirdi sanırım.
Ben insanin temel amacinin guce ulasmak oldugunu senin "tum savaslar para yuzunden cikiyor" manasinda ki sozune istinaden aciklamistim zaten.
Eğer;
gibi şeylerden bahsediyorsan ben bu muhabbetlere katılamıyorum. Zira romantik dedil kati gercekciyim. Yapacak baska bir caresi kalmayan kisi elbetteki korka korka olume gidebilir. Ama gucu olsaydi olmezdi ki.
Insanlik da olmez korkma :)
@alparslan@
11/07/2006, 14:32
...
:) En ıyısı bu zaten.. Bence konusmakta bu kadar acelecı olmaman lazım..
gok_tengri
11/07/2006, 15:53
elimden geldikçe değerlendiriyorum diri olmayı... ama korkma şehitler umursanır.sana ve senin gibi düşünenlere acıyorum doğrusu.bide abilerimiz olacaksınız:iih: :garip:
yuh diyorum ve susuyorum:sus:
kardeşiniz haklı sanki:) ne isterse onu yapar niye hakaret ediyosunuz çocuğa. helal olsun delikanlı bldiğin yoldan şaşma sen!!!
Hakaret degıl canım :) Sadece ufak bır dokundurma.. Hepımızın o kadar mızah anlayısı vardır sanırım..
gok_tengri
11/07/2006, 16:04
Hakaret degıl canım :) Sadece ufak bır dokundurma.. Hepımızın o kadar mızah anlayısı vardır sanırım..
mizah mı,espiri yapınca biraz gül de çocuk da anlasın,nerden bilsin espiri yaptığını yüzünü mü görüyo bari smiley koy :)
Iyide ben bir suru ugrasip guc'ten bahsediyorum siz gelip isi makaraya sariyorsunuz. Olmaz ki canim. O kadar guc bosa mi harcandi simdi.
cemaliozan konuna mukayet ol. Ciddiye alinmadigimi hissediyorum.
gok_tengri
11/07/2006, 16:21
aslında ben konuyu güç olarak algılamadığım için güçten veya yöneticilerden bahsedilince sıkılyorum :) konu bu millet için bi insan gerektiğinde canını feda eder mi etmez mi ya da şöyle söyliym,bi insan türk milleti için kendi hayalindeki türk milleti için varlığını armağan eder mi etmez mi? ben konnuyu böyle anlamak istiyorum çünkü son cümleler bunu ima ediyor.
konu bu millet için bi insan gerektiğinde canını feda eder mi etmez mi ya da şöyle söyliym,bi insan türk milleti için kendi hayalindeki türk milleti için varlığını armağan eder mi etmez mi? ben konnuyu böyle anlamak istiyorum çünkü son cümleler bunu ima ediyor.
Tuh ben yanlis anlamisim konuyu :)
Ben feda etmem. Bir tane canim var. Kedi olsam belki edebilirdim bir tanesini. Ama o da belki.
gok_tengri
11/07/2006, 16:34
Tuh ben yanlis anlamisim konuyu :)
Ben feda etmem. Bir tane canim var. Kedi olsam belki edebilirdim bir tanesini. Ama o da belki.
canın saolsun o zaman, zorla can alacak halimiz yok,alsak da bu memlekte faydası yok zaten :)
Ben ederım.. Ama bı sartla.. Etmemın bırseyı degıstırecegıne kanaat getırırsem.. Yada yasamam memleket ıcın daha hayırlı degılse..
Bu acıdan bakarsak, askere gıdıp PKK tarafından oldurulmek bana cok sacma gelıyor.. Cunku bugune dek oldurulenler hıc bırseyı degıstırmıs olmadı.. Sadece olduler.. Dahası ordunun saglayacagı faydanın cok daha fazlası sıyası olarak saglanabılırdı.. Bu yapılmadı yerıne nasılsa elımızde cok dıyerek gencler olume gonderıldı.. Kı aralarında egıtımlı yetısmıs ınsanlarda vardı..
Yanı onlar yasaydı, aptal bır PKK mayınına basıp olmekten cok daha hayırlı ısler yapacaklardı.. Ancak beynımızı sulandıran hamaset bu kadar acık bır gercegı bıle gormemızı engellıyor..
Sonuc olarak, varlık yalnızca bu aptal bedenden ıbaret degıl.. Illa kanınla sulaman gerekmıyor bu toprakları.. Bırsey armagan etmek ıstıyorsan aklını ve bılgınıde armagan edebılırsın..
Yalnız o bızde olmadı ıcın sanırım en ucuz kahramanlık yolu olan cephede olmeyı buna yeg tutuyoruz..
Edelım bakalım.. Nasılsa elımızde cok oyle degılmı?
gok_tengri
11/07/2006, 16:49
Ben ederım.. Ama bı sartla.. Etmemın bırseyı degıstırecegıne kanaat getırırsem.. Yada yasamam memleket ıcın daha hayırlı degılse..
Bu acıdan bakarsak, askere gıdıp PKK tarafından oldurulmek bana cok sacma gelıyor.. Cunku bugune dek oldurulenler hıc bırseyı degıstırmıs olmadı.. Sadece olduler.. Dahası ordunun saglayacagı faydanın cok daha fazlası sıyası olarak saglanabılırdı.. Bu yapılmadı yerıne nasılsa elımızde cok dıyerek gencler olume gonderıldı.. Kı aralarında egıtımlı yetısmıs ınsanlarda vardı..
Yanı onlar yasaydı, aptal bır PKK mayınına basıp olmekten cok daha hayırlı ısler yapacaklardı.. Ancak beynımızı sulandıran hamaset bu kadar acık bır gercegı bıle gormemızı engellıyor..
Sonuc olarak, varlık yalnızca bu aptal bedenden ıbaret degıl.. Illa kanınla sulaman gerekmıyor bu toprakları.. Bırsey armagan etmek ıstıyorsan aklını ve bılgınıde armagan edebılırsın..
Yalnız o bızde olmadı ıcın sanırım en ucuz kahramanlık yolu olan cephede olmeyı buna yeg tutuyoruz..
Edelım bakalım.. Nasılsa elımızde cok oyle degılmı?
Ya kusura bakma hunter kardeş de sen yanlış anlıyosun ya da ben tam olarak anlatamıyorum. Varlığını türk varlığına armağan etmekten kastım, gerekirse canını vermek,tırnak içinde "gerekirse". Eğer canını vermek gerekmiyorsa da bu memleket için çalışmak,çabalamak, ona yararlı bişeyler katmak vs vs vs...
Yani konuyu sadece canını feda etmek olarak, pkk gibi bir örgütle çarpışırken şehit olmak olarak anlamayın. Sonuçta Atatürk de canını feda etmedi ama varlığını Türk varlığına armağan etti yapmış olduğu yenilikler ile çalışmalar ile.
Akıl işine gelince,bence hem kendine hem de mensubu olduğun kahraman millete haksızlık ediyorsun.
Derdın oysa emın ol gerektıgınde herkes canını feda eder zaten.. Cunku vatan sadece bır kara parcası degıl.. Vatan, ustunde yasayanlarla vatan..
Mısal, ısgal altındakı bır ulkede, sevdıklerıme ve yakınlarıma zarar gelmemesı ıcın herseyı yaparım.. ve bunun ıcın cok cesur, cok kahraman bır neslın evladı olmaya ıhtıyacım yok.. Kımsenın yok.. Bu yuzden bununla gurur duymak sacmalık..
Ama asıl sımdı, barıs zamanı feda edebılıyormusunuz bakalım kendınızı? Mesele bu.. Yoksa olası bı savasta yapacaklarınızı one surerek bugunkı sorumluluklarınızdan kacmak kolay.. Ornegın vergı vermek gıbı, ornegın cevreyı temız tutmak gıbı..
Cok cok basıt bır ornek.. Kacınız turk lırasını umarsayıp dovız mevduatını TL'ye cevırır bugun? Kacınız bu yolla elde ettıgı uc kurusluk menfatı vatanı ugruna feda eder?
Bunu yapmayan o kadar cok ınsan varkı bugun.. Ama hangısıne sorsanız "vatana canım feda!"..
Iste bu bana cok ıkı yuzluce gelıyor..
Derdın oysa emın ol gerektıgınde herkes canını feda eder zaten..
Kacacak yeri olan kacar. Kacamayanlar kacacak yeri olmadigi icin kalir ve canlarini feda eder. Gerektiginde kacamayip zorunlu can vermek gerektiginde can vermek olamaz.
Bunun tek aksi romantikler, kendilerini ulvi bir amaca adayip kahraman olmak, sehit olmak isteyen romantikler olabilir.
Son olasilik ise kacanin oldurulmesidir ki bu askerde olan bir durumdur. Kacarsan oldurulecegin kesinse kalip "belkilerle" yaşamak daha kolay gelir. Zira insan korkar. Kesin sondan daha cok korkar. Kacinca kesin olecekse kalip sansini dener.
Ah benim minnacik kurtulus savasi sehitlerim. Eminim hepsi kendini ulvi bir amac icin feda etmistir. Hicbiri dusmandan korkmamistir, hicbiri koyundan zorla alinmamis bilakis kosa kosa olmeye gitmistir, hicbiri askerden kacip kacip yakalanip tekrar cepheye surulmemistir. Onlar ki sehit olmak icin savasan mucahidler, korkusuz cengaverlerdir.
Masal bunlar. Gercekler cok farkli. Romantizm gecmiste kaldi.
Can tatlı haklısın.. Ama bu konuda cıddıyım.. Sevdıklerım ugruna yapamıyacagım hıc bırsey yok.. Kı bunuda ovunmek ıcın soylemıyorum.. Zor durumda kalan herkes aynı davranısı sergıler..
Ancak su var.. Sevdıklerımı korumanın bedelı vatana ıhanetse evet bunu yapardım.. Cunku yukarda da yazdıgım gıbı, benım vatanım benım sevdıklerımden ıbaret..
hürriyet
11/07/2006, 17:22
kendilerini ulvi bir amaca adayip kahraman olmak, sehit olmak isteyen romantikler olabilir.
onlara romantik denmez, idealist denir. insanın dünyaya bırakabileceği en büyük eserlerden biri, ideal uğruna yaşadığı ve bitirdiği hayatıdır.
Iste romantık bakıs acısı dıye buna derım...
hürriyet
11/07/2006, 17:28
hür ve onurlu yaşamaktan başka seçenek kabul etmeyenler romantikse ben de onların köpeğiyim, çok romantiğim.
Senın adına sevındım.. Olumune uzulmeyeceklerım arasındasın..
Ancak bundan sonra sakın bana bu tıp bır tartısmada bız sızler ıcın olduk / oluyoruz demeyın cunku sız hur ve onurlu yasamaktan baska bır secenek kabul etmedıgınız ıcın oluyorsunuz.. Benım ıcın degıl..
Yanı amac olumlu varlıgınızı putlastırmak.. Oyleyse benı bu carpık ıdealınıze alet etmeyın..
onlara romantik denmez, idealist denir. insanın dünyaya bırakabileceği en büyük eserlerden biri, ideal uğruna yaşadığı ve bitirdiği hayatıdır.
Dunyaya niye eser birakmak istesin ki insan? Kendi capinda mutlu mesut yasayip olse olmuyor mu? Dunya insandan eser mi bekliyor ki?
"Gölgelerin gücü adınaaa"
gok_tengri
11/07/2006, 20:48
Iste bu bana cok ıkı yuzluce gelıyor.. işte bu konuda hemfikiriz.
Kacacak yeri olan kacar. Kacamayanlar kacacak yeri olmadigi icin kalir ve canlarini feda eder. Gerektiginde kacamayip zorunlu can vermek gerektiginde can vermek olamaz.
Bunun tek aksi romantikler, kendilerini ulvi bir amaca adayip kahraman olmak, sehit olmak isteyen romantikler olabilir.
Son olasilik ise kacanin oldurulmesidir ki bu askerde olan bir durumdur. Kacarsan oldurulecegin kesinse kalip "belkilerle" yaşamak daha kolay gelir. Zira insan korkar. Kesin sondan daha cok korkar. Kacinca kesin olecekse kalip sansini dener.
Ah benim minnacik kurtulus savasi sehitlerim. Eminim hepsi kendini ulvi bir amac icin feda etmistir. Hicbiri dusmandan korkmamistir, hicbiri koyundan zorla alinmamis bilakis kosa kosa olmeye gitmistir, hicbiri askerden kacip kacip yakalanip tekrar cepheye surulmemistir. Onlar ki sehit olmak icin savasan mucahidler, korkusuz cengaverlerdir.
Masal bunlar. Gercekler cok farkli. Romantizm gecmiste kaldi.
bu yanlış numara bence,aradığınız numara kullanılmamaktadır lütfen tekrar deneyiniz :) (e tabi işin bencesi bu)
"Gölgelerin gücü adınaaa"
Golge bilinmeyeni temsil ediyor orada. Yani gorulmeyenin, bilinemeyenin, belirsizligin korku yarattigi ve korku karsisinda gucsuz kalindigi icin "golgelerin korkulan gucu adina" deniyor.
Esasinda beni dinleseniz neler goreceksiniz ama ciddiye almiyorsunuz. Oysa ki biz bunlari kitaplarimizda yazdik, okumuyorsunuz.
Volkan Uzun
12/07/2006, 02:21
konuyu iyice budakliyim
evet golgeden korkar insan bilinmeyenden
mesela arastirma yapin en egitimsiz genelde cevre gormemis insanlarin nelerdne korktuguna bakin :
ates, karanlik, tanimlayamadigin cisimler, aci hissiyati, zaman kavraminin kaybolmasi vs vs
bunlar bisi hatirlattimi size :)
ya siz şimdi bunları boşverinde, altın günü gibi birşey yapalım. ben tatil paramı çıkartayım böylece.
Once gucun hangi tarafindasin ondan haber ver :)
hangi tarafında olmamı isterdin? :))
cemaliozan
12/07/2006, 14:15
hangi tarafında olmamı isterdin? :))
Tabiki güçsüzün yanında. :))))
İnsanlık icabı...
Tabiki güçsüzün yanında. :))))
İnsanlık icabı...
Konu para olduğuna göre paralı olanın yanında olmak lazım :D
cemaliozan
12/07/2006, 14:56
Konu para olduğuna göre paralı olanın yanında olmak lazım :D
döndük konunun başına. Tavuk mu yumurta mı ? :)))
Ansugo'yu hatırladım birden. Para işini güce getiren oydu değil mi? Şimdi benim gibi fukaralar sürünsün, parası malı mülkü olanlar yaşasın. Oh ne ala.
Biri yer biri bakar, kıyamet bundan kopar !!!
gok_tengri
12/07/2006, 15:05
Tavuk mu yumurta mı ? :)))
Geçen gün tv de izledim, tavuk yumurtadan çıkmış cemaliozan abi :)
Şimdi benim gibi fukaralar sürünsün, parası malı mülkü olanlar yaşasın. Oh ne ala.
Daha önce de dediğin gibi zenginin malı züğürtün dilini yordu, ya da hortumcunun metotları forumcunun klavyesini yordu :)
Şimdi benim gibi fukaralar sürünsün, parası malı mülkü olanlar yaşasın. Oh ne ala.
Dunyanin duzeni o zaten hocam. Yas 35'e gelene kadar bir suru ceviz kirip bunu nasil farketmedin yahu.
cemaliozan
12/07/2006, 15:16
Dunyanin duzeni o zaten hocam. Yas 35'e gelene kadar bir suru ceviz kirip bunu nasil farketmedin yahu.
Karıştırma cevizleri, o cevizler başka, bu cevizler başka. :)
Bugün aslolan insanlık tüm insanlar "dünyanın düzeni böyle" dediği için yardımcı rollerde. Haklısın düzen güç düzeni. Gücün varsa sensin kral, sensin paşa, sensin sultan. Gücün yoksa marabasın. Arada bir önüne dört davar koyarlar güt diye. Sanırsın ağa benim, paşa benim. Davarlara göre öylesin ? Davar olmayanlara göre sende davarsın. Güderler de haberin olmaz...Böylece koca koca yıllar geçer gider.
Sonra bir gün biri gelir cevizlerin hesabını sorar. Dönüp bakarsın ardına. Ne ceviz kalmıştır, ne kabuğu...:)
Baki kalan şu kubbede hoş bir seda imiş.
Sonra bir gün biri gelir cevizlerin hesabını sorar. Dönüp bakarsın ardına. Ne ceviz kalmıştır, ne kabuğu...:)
Hakikaten bana ileride bu soruyu sorarlarsa fazla birsey diyemem. O sebeple ceviz kulturumu artirip hergun yeni cevizler kirmaliyim.
Sana katiliyorum hocam. Maraba'da ceviz kirabilir.
cemaliozan
12/07/2006, 16:06
...Geçen hafta bir film seyrettim. Şimdi bize ne abi senin seyrettiğin filmden, mısırı, kolayı berabermi götürdük diyeceksiniz. Ama bu başlığı buraya kazımamın sebeplerinden biriydi bu. Seyretmeyenler için kısaca filmi bir özet geçeyim. Aman abi anlatmada gazı kaçmasın diyenler burdan sonrasını okumasınlar.
__________________________________________________ ____________________
Filmin Orjinal Adı..: Hacivat ile Karagöz Neden öldürüldü.
Orjinal Dil............: Türkçe
Hacıvat................: Beyazıt Öztürk (Beyaz diye tanırız ya yakından uzaktan ilgisi yok)
Karagöz...............: Haluk Bilginer
Filmin Özeti..........:
....Hacıvat eşrefoğulları beyliğinde vazifeli bir devlet memuru. Elçilik yapar. Getir götür işlerine bakar. Bir gün beyin sağ kolu kadı pervanenin haremine el atınca çivilenmek üzere hapsedilir. Tam o sırada tatar akınları vardır beylik civarında. Beylik haraç vermektedir. İşte böyle devam edip giderken yaranmak adına haraç olarak kafinun adlı bir elması tatar beyine göndermeye karar verir eşrefoğulları beyliğinin beyi. Elçi hacıvat tam erkeklikle arasındaki bağları koparmak üzereyken bu vazifeye verilir. Beyin sağ kolu kadı pervane bu durumdan memnun kalmaz. hacıvat mola veridğinde Kafinun adlı elması alıp yerine yılanları koydurur ve beyin yazdırdığı süslü sözlü mektubu hakaret dolu bir mektupla değiştirir.
....Neyse arada bizim hacıvat tatar beyinin hışmından hasbel kader kurtulur. Tatar beyine ihanet eden bir vezir sayesinde. Ancak eşrefoğulları beyliği bu kadar şanslı değildir. Tamamı telef olur tatarın elinde. Bu arada yağlı ipten kurtulan hacıvat varır şehri Bursa'ya. İşte ne olursa ondan sonra olur. Bir göçer olan karagözle tanışır. Başlarlar atışmaya sözlü. Karagöz cahil cüheyla. Hacivat alim adam. Mllet bunların kendi aralarındaki sözlü atışmalarını dinler, gülmekten yerlere yatar. Millete eğlence çıkmıştır. Gün olur devran döner. Orhan gazi seferden dönmemiş, Cami'nin minaresi için ayrılan paralar ve taşlar Ahilerce yürütülmektedir azar azar.
....Bizim karagöz safımda anasıyla göçerlikten kurtulup yerleşik olmak ister. Bebecükleri olsun ister. Babasından kalma bildiği çimento harcı sırrıyla girer cami inşaatına. Yanındada hacivat olduğu halde. Bu arada kadı pervanede gelir bursaya. Daha şehre girişinde başlar dümen suyuna. Hacivatla karşılaşması onun için kötü olur. Hacivat bilir tüm sırrını, beyliğine bir kara kutu elmas için nasıl ihanet ettiğini.
...Velhasıl bir düzen ve dümen içinde iki baş kesilir filmin sonunda. Hacıların, hocaların ve müslümanlığın arkasına sığınarak masum iki insana kıyılır filmin sonunda...
Özet Bitti....
__________________________________________________ ____________________
Bu düzen değişmeyecek ansugo'nun dediği gibi. Güçlü güçsüzü yiyecek hep. Benim buna bir şey dediğim yok. Aslan ceylanı yesin. Afiyet olsun. Ama mertçe, erkekçe yerse. Türlü dümenle, oyunla değil. Dinin, ideolojinin arkasına sığınarak değil...
Filmi izlerseniz Hacivatla Karagözlerin varlıklarını nasıl armağan ettiklerini görürsünüz. Ama safça, cahilce, ama mertçe, cesurca...Salakça değil...
Beyler kusura bakmayın... hurrıyetle benım sacmaladıgım bolumlerı su konuya tasıdım, http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=31088 Meraklısı gıdıp bakabılır..
Sımdı kafanız hala yerındeyse kaldıgımız yerden devam edelım :)
cemaliozan
12/07/2006, 16:45
Sorun değil hunter abide biraz fazlasını taşımızsın sanırım :)))
Konuda anlam kopuklugu olmaması ıcın :) Herneyse ne dıyoduk enson? Ha para adamı bozar.. Ama bozulacak adam var bozulmayacak adam :P
cemaliozan
12/07/2006, 17:21
Walla Hacivat'a üzülmedimde o kadar, Karagözün ölümü bana dokundu. Öyle masumlar var ki aralarda bir yerlerde...Ve başlarına öyle olaylar geliyor ki... İnsanının yüreğini dağlıyor. Sonra soruyorsun kendi kendine, para için değer mi diye ?
Not 1 : Hacivatın ölümüne az üzüldüm çünkü, nede olsa bir sürü ceviz kırmış gün görmüş adamdı. Karagöz ben gibi fukara...
Not 2 : Film ve tarih gerçekleri tüm çıplaklığıyla göstermeyebilir. Ama gerçek hayatla kesiştiği yaklaşık senaryolarıda vardır. Bazen dilden dile anlatımlarda anlam kayması olur.
Hayata dair bölümünde tartışmak ve fikirleri yormak güzel, ama keşke herkes sadece fikir beyan etse ve diğer fikirlerede saygılı olsa.
Evet herkesin mutlaka bir dünya görüşü kendisini tanımladığı yada bulduğu bir felsefesi vardır. Neden insanlar bunu görmezden gelip karşı tarafı yok sayma durumuna düşer?. Bence bu tamamen hükmetme onu kendine benzetme ve sindirmeden başka birşey değildir ve tabi insana özgü bir ilkelliktir.
Okuduklarımın içinde Hunterin bence sıradan olamayan ve belki birçok kişiye aykırı gelebilecek farklı bir bakış açısı ve duruşu var. Doğrusu bu farklı bakış bence üstünde düşünmeye değer. Ha değmez diyende çıkar işte fikirlerin birden fazla oluş nedeni budur. Bence kırıcı olmadan medenice fikirler ortaya konmalı ve bunu okuyan zaten kendince bir süzgeçten geçirecektir.
Dinlemesini,okumasını ve tartışmasını bilmek herşeyden önce savunduğunuz dğerlerlerden önce gelir. Tabii ki bence.
gok_tengri
12/07/2006, 20:34
Hayata dair bölümünde tartışmak ve fikirleri yormak güzel, ama keşke herkes sadece fikir beyan etse ve diğer fikirlerede saygılı olsa.
:super: Seni ayakta alkışlıyorum...cidden.
Para herşeyi yapar diyen adam, para için herşeyi yapan adamdır.
herkesden de özlü sözler damlıyor.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.