PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Devlete Java'yi kim iteliyor?

Ansugo
08/07/2006, 00:51
Bugun Ali Sarı (http://alisari.zaxaz.com) ile sohbetimizin esas konusu buydu. Şöyle bir düşündük. Çoğu devlet dairesinde Java ile yapılmış her yanı dökülen, üç kere cevap verirse beş kere vermeyen abuk sabuk programlar kullaniliyor.

Bu programların benzer öğeleri;

a ) Java ile yazılmış olmaları
b ) Sürekli çökmeleri
c ) Yarım yamalak çalışmaları
d ) Hiç bir işi tam görmemeleri

gibi olumsuzluklar zinciri halinde gidiyor.

Benim anlamadığım nokta neden Java? Türkiye'de ne kadar çok Java programcısı varmış? Yoksa bizim devlet hiçbir yerinde Linux kullanmadığı devlet dairelerinde platform bağımsızlığına mı önem veriyor?

Kim bu Java'yı iteleyen? Çıksın ortaya!

Meteryus
08/07/2006, 01:17
ben ptt nin kullandığı yazılımla bir ara haşırneşir olmuştum, aslında neden java ile yazılmış olduğunu hiç düşünmedim, ama bu ülkeden bundan daha iyisini yazacak programcı yokmu diye baya düşünmüştüm, bu sorunlu durumun ptt ye özel bir durum olduğunu sanıyordum, meğer diğer devlet daireleride aynı dertteymiş , yada öylemi gerçekten ?!

Dreamy
08/07/2006, 01:43
rant meselesi

herhalde bi müdürün yada üst düzey yöneticinin yeğeni falandır bu javacı
bütün işleri kapmıştır.

pirilti
08/07/2006, 09:38
sanıyorum ki bu tip devlet siteleri ihaleyle halediliyor..ihaleyi alanlar aslında bu tip site işlerini angarya görüyorlar çünkü adam örneğin ssk otomasyon sistemini almış internette bunun bir ayağı..adam örneğin oracle kullanıyor java tabanlı bir sistem geliştiriyor internet ayağıda mecburen jsp oluyor tabiki...
---------------------------
NOT:YAZILANLAR TAMAMEN HAYAL MASULÜ GERÇEKLERE DAYANAMAKTADIR:)
yanılıyorda olabilirm..bu şahsiyetlerle hiçbir ilgim yok.

Revne
08/07/2006, 10:01
1. Devlet kurumlarında kurumun işi gorulsun aynı zamanda Mudurun de işi gorulsun felsefesi hakim. ($$$$$)
2. Bu tur programlar genelde peşkeş çekilmiş buyuk projelerin(?) uvey evlat programları oluyor. Asıl evlat olan programların da bir seye benzediğini gormedim

alico
08/07/2006, 10:18
Devlette çalışmak tam bir problem doğru istikrarlı bir yapı için de iş çıkarmanız imkansız. Siz hiç siteyi sizin elinizden alıp kalemle düz çizgi çizmeyi dahi bilmeyenlerin birden tasarımcı keslip her şeyi kendisi söylenip böyle yap dediği ben falan başkan genel sekreteriyim deyip her sayfada muhakkak benim resmin güzel gözüksün hatta farklı pozlarım sürekli değişsin diyerek yaptığını iş büyük bir referansken bunun elinizden gidip kasıla kasıla bir saçmalığı çalışmak zorunda kaldınızmı. Öyleki bu iğenç insanlar sırf yokuş olsun diye başka firmanın neyi ne kadar doğru yapacağı umrunda bile olmadan ordan alacağı rüşvet için sürekli size yokuş yapmaları...

X adlı ilçe büyük bir kuruma ait site için bir ihale veren kişi 30 Milyar üzeri teklif verirken hiç kimsede bunu sorgulamaz iken bu tezgahtan paralarını ve latop larını alan rüşvet yiyen satınalma kurumu şerefsizleri ihaleyi sessiz sedasız kaparken, ne oldu birden başka uyanan firmalar teklifi verince 30 milyara verilen iş 10 dahi altında yapılabilecek firmalar çıkınca vermez oldular birden ihaleyi :D

Javadaki mevzularda bu tür hesapların eseridir.

abdagli
08/07/2006, 10:54
devlet dairelerinin çoğunda bir bilgi işlem merkezi olsa gerek.bu programları da bunlar yazsa gerek.Zaten bunlar o kurumun ortamını iyi bildikleri için istediği gibi bir ambalaja koyarak yaptığı çalışmayı eşsizleştirebilir...

açıkçası programlama bilgim kıt.daha çok web programlama üzerine duruyorum.devlet dairelerindeki bu problemler bariz ortada.ben de belki birşeyler katabilirim diye (tabii şimdiik olanlardan farklı bir şeyler katarım :) ) bir kaç proje üzerinde çalışmayı düşünüyorum.mesela okullar...

Priapos
08/07/2006, 12:48
Gerekli Programlar Açık Artırmayla İhaleye Çıkıyor,Müdürün En Yakını Alıyor.
10 Yıl Sürcek Projeler Bile Var

cemaliozan
08/07/2006, 13:02
Bu konuda içinizde en dertli olanlardan biri benim. Birileri erp (http://tr.wikipedia.org/wiki/ERP) diye bir şeyler uydurmuş, sap (http://www.sap.com/turkey/index.epx) diye bir şeyler icat etmiş ve bir çok resmi kurumada bunları kakalamış, derdi tasasıda bize düşmüş halde. Hergün yüzlerce sorunla tepişip durmaktan gına geldi artıkın...Bu yüzden bu işleri başımıza saranların 7 göbek sülalesini her gün rahmetle anıyorum.

ApexLoader
09/07/2006, 02:04
Konu başlığı dikkatimi çeti ve bende bir oyumda bulunayım dedim.

Az çok java ile uğraşıyorum. Ve gerek javayı gerek devlet dairelerini çok yakından takib eden biriyim. Bu vesileyle yukarıda verilen örneklerin hiç birine katılmıyorum.

Neden mi?
Çünki geleceği en parlak dillerden biri klasik bütün javacıların söylediği gibi (Bizim buzdolabı dahi JAVA ile çalışıyor.) diğer dilleri fazla incelemedim fakat javanın en büyük özelliklerinden net üzerinde sorunsuzca çalıştığı ve kaynak kodlarının kendini hacker snan lemarlar tarafından kırılmaması.... bence bunlar Java için yeter.

JAVA yarım yamalak çalışmaz. ya çalışır yada hiç çalışmaz.

Cevap olarak fikrimi söyliyeyim:

Dvelet dairelerinde hangi marka PC görüyorsun?
(DELL, IBM, HP) gibi markalar. BAĞ-KUR devlet dairemiz ne kadar para vermiş keşke o mevlayı bilsen. ve bağkura yazdıkları o program belkide iyi derecede javayı bilen 3 yada 5 kişinin 1 haftasını almıştır.

Türkiyede yokmu javacı?
tabiki var ama malesef devletimiz PC leri (DELL, IBM, HP) bunlarda almışken hadi Programıda onlardan alalım mantığını yürütüyor.
malesef bu işten çok iyi anlıyan kişilerde yani yurdum JAVA cıları (Çok değerli arkadaşlarım) http://www.aspone.co.uk ingiltereye program yazıyorlar hemde çok cuzii bir para için. yani bizim verdiğimiz paranın 1000 de 1 gibi :)umarım yeterince açıklıyabildim.

Meteryus
09/07/2006, 02:24
JAVA yarım yamalak çalışmaz. ya çalışır yada hiç çalışmaz.
yarım yamalak çalışan şey java değil program zaten.

Ayrıca javının geleceğinin parlak olup olmaması ayrı bir konu , devlet dairlerine program yazarken geleceği parlak bir dil tercih etmeye çalışmanın da bir anlamı yok.

cemaliozan
09/07/2006, 11:42
ApexLoader haklısın. Ancak tartıştığımız şey JAVA değil. Sorun şu ki devlet daireleri kimi zaman ortada dönen rüşvet, irtikap vs. nedenlerle, kimi zaman sorumsuz, ilgisiz yöneticilerle zarar üstüne zarara uğratılmaktadır. Bu zaten bilinen bir gerçek. Bilinmeyen ise bu zararın şimdilerde en çok bilişim kapısından geldiğidir.

Neden bilişim kapısından ?

Bilişim çok teferruatlı bir sektör olmasına karşılık konusuna hakim bilişimci sayısı özellikle memleketimizde çok sınırlı.

Devlet daireleri genelde terfi, diğer resmi kurumlarla/bölümlerle anlamsız yere rekabet etmek, göz boyamak gibi işlere merak salan yönetciler tarafından idare ediliyor. Buda yapılan işin göstermelik olmasına neden oluyor. Bahse konu yöneticler ihtiyaç analizi ve alt yapı çalışması yapmadan, adam gibi bir organizasyon kurmadan projeler üretip yaptırıyorlar. Piyasada adamı olan yönetici komisyon karşılığı iş veriyor. İşi alan firma sallamasyon iş üretip garanti süresini kısa tutuyor.

Öyle kurumlar varki kendi bünyelerinde yeterli düzeyde bilişim teşkilatları olmasına rağmen kendi birimlerini kullanmak yerine yukarıda bahsettiğim nedenlerle piyasaya yöneliyor. Adam gibi bir Teknik şartname olmadan yapılan işinde cacığı çıkıyor.

Cacığı çıkmış işi düzeltmekte bizim gibi teşkilat içinde yer alan bilişim
personeline düşüyor. Hasbel kader eğer biz yapılan işin algoritmasını biliyorsak kaynak kodlarda elimizde ise müdahale ediyoruz. Yoksa cacığı çıkaran firmaya bir kamyon daha para verip işi yaptırıyoruz.

İşte tam bu noktada İŞİN CACIĞINI ÇIKARAN FİRMA(lar) ile
cacık içmeye meraklı resmi kurum yöneticileri hakkında yorum yapıyoruz. Yoksa hangi dil olursa olsun amacımız dili eleştirmek değil.

Kolay gelsin.

garalo
09/07/2006, 14:10
kardesim nedir sizin boyle java ile alip veremediginiz?. Java ayri bir sey devlet dairelerinin isleyisi ayri birsey. Devlet dairelerindeki programlar iyi yonetilemiyorsa bunu ha javada yazmissin ha net te, ne fark ederki?. Herkes biliyorki problem Javada degil devletin isleyisini yuruten insanlarda. Eger insanlar kendilerini bir duzeltebilirse otomatik olarak programin kaliteside yukselecektir. Daktilo ile yazamayan birini bilgisyarin basina oturtursan olacagi elbette budur.(tabi isini iyi yapanlari tenzih ediyorum). Lutfen elestirilerinizi dogru zemin uzerinde yapin. Lutfen arkadasim bu sekilde birilerini manupulede etmeyelim. Kendine burdan pay cikarmaya calisiyorsan sadece yazik diyorum. Belki sen Javaci degilsin(bu elestirilerinden oyle sonuc cikarabilirim) ama birak karari devleti yonetenler versin, sen degil... daha dun tutuklanan borsacilarin durumuna dusmeyin..

cemaliozan
09/07/2006, 14:15
kardesim nedir sizin boyle java ile alip veremediginiz?. Java ayri bir sey devlet dairelerinin isleyisi ayri birsey. Devlet dairelerindeki programlar iyi yonetilemiyorsa bunu ha javada yazmissin ha net te, ne fark ederki?. Herkes biliyorki problem Javada degil devletin isleyisini yuruten insanlarda. Eger insanlar kendilerini bir duzeltebilirse otomatik olarak programin kaliteside yukselecektir. Daktilo ile yazamayan birini bilgisyarin basina oturtursan olacagi elbette budur.(tabi isini iyi yapanlari tenzih ediyorum). Lutfen elestirilerinizi dogru zemin uzerinde yapin. Lutfen arkadasim bu sekilde birilerini manupulede etmeyelim. Kendine burdan pay cikarmaya calisiyorsan sadece yazik diyorum. Belki sen Javaci degilsin(bu elestirilerinden oyle sonuc cikarabilirim) ama birak karari devleti yonetenler versin, sen degil... daha dun tutuklanan borsacilarin durumuna dusmeyin..

Böyle üsluplar hoşuma gitmiyor. Okuduğunu anlamaktan aciz arkadaşlar bir kaç sefer okusunlar. Hala menfi anlayışlar varsa, doğru dürüst üslupla mevzuyu dillendirsinler. Aksi halde susma haklarını kullansınlar...

turker
09/07/2006, 14:27
ahahuauha, anca bu kadar olur.

garalo
09/07/2006, 14:38
Böyle üsluplar hoşuma gitmiyor. Okuduğunu anlamaktan aciz arkadaşlar bir kaç sefer okusunlar. Hala menfi anlayışlar varsa, doğru dürüst üslupla mevzuyu dillendirsinler. Aksi halde susma haklarını kullansınlar...

Lutfen birlerinin yaptigi yanlisa sizlerde ortak olmayin. Uslubun yanlis oldugunu dusunmuyorum cunku konun basligina bakinca hakaret dolu bir konu oldugunu anlayabilirsiniz. Devletteki insanlar bu kadar aptalmi! ki birileri onlara birseyler kakalayabiliyor???.... Umarim bu gorusler ceviz.net i yoneten arkadaslarin firkri degildir. Eger boyle bir fikre sahiplerse cok cok uzulurum, cunku burasi gerekten sevdigim bir forum... baska birsey daha bu konudada yazmak istemiyorum...

turker
09/07/2006, 14:44
aptallıklarından mı yolsuzluklar oluyor sence?

Ayrıca önce Javaya laf atmayın devlet yöneticileri suçlu diyorsunuz, sonra devlet yöneticileri aptal mı diyorsunuz.

garalo
09/07/2006, 14:53
yazmayacagim dedim ama kendimi tutamiyorum bu kadarida fazla yani... bunudami okuyamiyorsun ."(tabi isini iyi yapanlari tenzih ediyorum)." ilk gonderdigim mesaji iyi okusaydin bunu gorebilirdin... neyse artik istediginizi yazsanizda bu konu benim icin kapandi...

Kefukar
09/07/2006, 21:04
*Bir çok devlet işinde olduğu gibi bu tür yazılım ihalelerinde de rant dan söz etmek malesef mümkün...

* BağKur - Emekli Sandığı - SSK Eczane sistemleri Java ile yazılmış olmasına karşın Askeri reçetelerin girilgiği sistem ASP ile yazılmıştır. Bu sistemlerin en büyük özellikleri Sürekli yüzelerce belki de bin küsür eczanelerin aynı anda işlem kayır - sorgu gibi işlemler yapması ve sistem devreye girdiği tarihten bu yana tüm eski recetelerinin Db de tutulmasıdır.

Sizce böyle bir proje hangi dille yazılmalı?

* Ben Bağkur Eczane sistemini Linux altında çalıştırmak için uğraşmıştım. Forumda arama yaparsanız bulursunuz konuyu. Lakin olmadı. Çünkü bu sistemi geliştiren ARKADAŞLAR! Linux u göz ardı ederek sadece Win üzerinde çalışmasına özen göstermişler. (Sertifika olayı ve PC ye attığı bazı win dosyaları nedeniyle) Hazır bu sayede o arhadaşlara tekrardan sibirlenmişken Eshefle Kınıyorum ...

Diyeceğim o ki java ile yazılmasını devlet istemiş olsa bile devlet açısından pllatform bağımsızlığı gibi bir düşünce söz konusu değil..

* Gelelim bu PROGRAMların ne kadar stabil ve kullanışlı olduğuna;
Tek Söz: Reçete girerken bu sistem hakkında bi şekilde (Ya hiç giremediği için ya da çok ağır çalıştığı için) hayır dualarını göndermeyen Eczacı yok.
Tabi ki bu direk programla alakalı olmaya bilir. Server yoğunluğu, bakımı v.s. Ama kullanıcıyı bir sisteme mahkum ediyorsan ve milyon $ lar harcıyorsan bu kullanıcıya iyi hizmet vermeyi istemen hakkın. (Devlet-Yüklenici babında)

* Asp ile yazılmış olan Askeri Reçete sisteminin yukarıdakilere ek olarak bir rezaleti daha var o da kullanımının berbat olması...

*Sonuç olarak benim yakınen bildiğim bu Eczane Reçete sistemleri harcanan para gözü ile bakıldığında (Ne kadar harcandığını tam bilmiyorum ama baya büyük meblalar olduğunu kesinlikle biliyorum) Tam bir rezalet...

Bu ülkede her kim ki; İŞİ hiçbir çıkar gözetmeden EHLİNE verirse o zaman bu ülke kalkınır ve yaşamak daha zevkli olur.

Saygılarımla...

darky_dark
10/07/2006, 00:25
bana gore tartisilmasi gereken konu, ki zaten yazilanlar sayesinde de o noktaya dogru gidiyor, devlet dairelerinde kullanilan, genelde ihale edilerek yazdirilan programlarin kalitesizligi, bunlarin sebepleri, cozumleri vs..

yazan arkadaslar oldu ama ben gene de hatiri sayilir bir suredir java ile ugrasan ve tabiri caizse isin icinden gelen biri olarak vurgulamak istiyorum:
asagida alinti yaptigim, Ansugonun yazdiklarindan, kimsenin java ile yazilmis her programin yarim yamalak calisip hic bir isi gormedigini, surekli coktugunu dusunmedigini umarim.. bu sekilde bir dusunce son derece mantiksiz olur zaten.. buyuk bir ihtimalle de genel dusunce de olumlu yondedir tahmin ederim ki.

java yakin zamanlarda populeritesini korudugu icin, az okuyup, okudugunu anlamayan bazi kisilerin ihalelerde java yi bir on kosul olarak tutuyor olma ihtimali var.. yani bana gore populer ruzgarin ismi o zamanlarda ne ise devlete de o iteleniyor, su siralar java, belki oncesinde delphiydi, ondan once vbasic ti, ileride .net olur vs vs..
haliyle bazi dalaverelerle ihaleleri alan cesitli sirketlerin de uyduruktan java bilgileri ile yazacaklari uygulamalardan hayir gelmez.. ayrica ozellikle isin icinde user interaction, gorsellik vs gibi olaylar varsa (ki tahminim devlet dairelerinde genelde bu sekildedir ve makineler win32 dir), java kullanmak ilk secenek olmamalidir. (tabii ki bunu isin boyutlarini bilmeden genel deneyimlerime dayaranak soyluyorum,)
bu sadece benim kisisel tahminlerimden bir tanesi.. yoksa java ile yazilmis, isini duzgun yapan, gocup gitmeyen pek cok enterprise boyutlu java uygulamasi biliyorum, ilgilenip de "hadi oradan be!" diyenleriniz varsa ve istanbul dalarsa benimle iletisime gecebilirler.. :-)

ozel sektordeki ihalelerde bile, cok benzer kisitlamalarla karsilasabiliyorsunuz, bazi sirketler mutlaka veritabani oracle olmali diyor (halbuki isin boyutlari ve riski dusunuldugunde, mysql ya da postgresql de bu isi rahatlikla gorecek)..

sevgi, saygi..

_DD_

Bugun Ali Sarı (http://alisari.zaxaz.com) ile sohbetimizin esas konusu buydu. Şöyle bir düşündük. Çoğu devlet dairesinde Java ile yapılmış her yanı dökülen, üç kere cevap verirse beş kere vermeyen abuk sabuk programlar kullaniliyor.

Bu programların benzer öğeleri;

a ) Java ile yazılmış olmaları
b ) Sürekli çökmeleri
c ) Yarım yamalak çalışmaları
d ) Hiç bir işi tam görmemeleri

gibi olumsuzluklar zinciri halinde gidiyor.

Benim anlamadığım nokta neden Java? Türkiye'de ne kadar çok Java programcısı varmış? Yoksa bizim devlet hiçbir yerinde Linux kullanmadığı devlet dairelerinde platform bağımsızlığına mı önem veriyor?

Kim bu Java'yı iteleyen? Çıksın ortaya!

Kefukar
10/07/2006, 01:12
bana gore tartisilmasi gereken konu, ki zaten yazilanlar sayesinde de o noktaya dogru gidiyor, devlet dairelerinde kullanilan, genelde ihale edilerek yazdirilan programlarin kalitesizligi, bunlarin sebepleri, cozumleri vs..

Evet burada önemli olan nokta bu. Lakin bunun sebepleri ve sonuşları ortada. Bu sorunun çözümünü konuşmak elbetteki bize zarar getirmez ama devlet bazında bir faydasının da olmayacağı aşikar.

Size bir örnek;

Tapu Kadarstro Genel Müdürlüğünün ihale ettiği TAKBİS (Tapu Kayıtlarının Bilgisayar Ortamına Aktarılması) ihalesini kime vediklerini biliyor musunuz?

ASELSAN a ... http://www.aselsan.com.tr/
En Alt satıra dikkat...

Aselsan Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ‘nın bir kuruluşudur.

Faliyet alanlarına bakalım;
http://www.aselsan.com.tr/faaliyet.asp

Peki ASELSAN direk kendi mi yapıyor bu işi (İş Tüm Türkiye yi kapsamakta ve yaklaşık 3 yıldır devam etmektedir)

HAYIR...

Peki Teşeron firma kim?
MNG Bilgisayar.... http://www.mngbilgisayar.com.tr/Default.aspx
Bu siteyi incelerseniz bazı Harita Uygulmalarını yaptığını gözlemlersiniz. Ama Harita ile Tapu nun hiç bir alakası yoktur. Yapı ve işleyiş olarak.

Ben bu projenin bir ayağında bir süreliğine Veri Kontrol Uzmanı olarak görev aldım. Program Delphi ve MSSql server kullanılarak yapılmış kullanımı aşırı zor, ağır çalışan (server- 10/12 Clint genelde), "access violation" hatasını sık sık veren, daha da önemlisi Tapu prosedüründen habersiz (Çok Az ArGe) ile yapılmış (Yapan Aselsan) bir program.

Ben ki çat pat bu işlerden anlayan biri bu programı kullanmakta zorlandım, tapu memurlarına ve Tapuda işi olan vatandaşlara Allah Sabır versin.

Üstelik bu ihalenin kaç paraya verildiğini bilseydiniz eminim ki dudağınız uçuklardı. (Bu rakamı söylemem çünkü söz vererek güçlükle sırf merakımdan dolayı öğrendim)

Bu sadece 1 tane örnek. Kaldı ki bu tür ihaleler sadece Bileşim sektöründe değil neredeyse tüm sektörlerde bu şekilde işliyor. Onun için fazla da şaşırmamak veya vah, tüh, yuh dememek lazım.

deathline
10/07/2006, 11:21
Kamu büyük çaplı program projelerinde Java ve Oracle ikilisi genelde ağırlıkta , son zamanlarda delphi ve .net(asp.net dahil) ile hazırlanmış büyük projelere de rastlamak mümkün.Ufak tefek programlarda ise vbasic,.net,delphi birbirleri ile rekabet içindeler.

Üniversitelerde ise bolca php kullanılmakla beraber , diğer kurumlarda asp ye rastlayabiliyoruz.

yesilvadi
11/07/2006, 00:44
devlete itelenen şey java değil

başlık biraz yanlış olmuş bence çünkü konuyu açanın java ile bir alıp veremediği yok sanırım

devlete itelenen şey kalitesiz ürünler, tabi bunlara ürün denebilirse.

Revne
11/07/2006, 21:55
Evet burada önemli olan nokta bu. Lakin bunun sebepleri ve sonuşları ortada. Bu sorunun çözümünü konuşmak elbetteki bize zarar getirmez ama devlet bazında bir faydasının da olmayacağı aşikar.

Size bir örnek;

Tapu Kadarstro Genel Müdürlüğünün ihale ettiği TAKBİS (Tapu Kayıtlarının Bilgisayar Ortamına Aktarılması) ihalesini kime vediklerini biliyor musunuz?

ASELSAN a ... http://www.aselsan.com.tr/
En Alt satıra dikkat...

Aselsan Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ‘nın bir kuruluşudur.

Faliyet alanlarına bakalım;
http://www.aselsan.com.tr/faaliyet.asp

Peki ASELSAN direk kendi mi yapıyor bu işi (İş Tüm Türkiye yi kapsamakta ve yaklaşık 3 yıldır devam etmektedir)

HAYIR...

Peki Teşeron firma kim?
MNG Bilgisayar.... http://www.mngbilgisayar.com.tr/Default.aspx
Bu siteyi incelerseniz bazı Harita Uygulmalarını yaptığını gözlemlersiniz. Ama Harita ile Tapu nun hiç bir alakası yoktur. Yapı ve işleyiş olarak.

Ben bu projenin bir ayağında bir süreliğine Veri Kontrol Uzmanı olarak görev aldım. Program Delphi ve MSSql server kullanılarak yapılmış kullanımı aşırı zor, ağır çalışan (server- 10/12 Clint genelde), "access violation" hatasını sık sık veren, daha da önemlisi Tapu prosedüründen habersiz (Çok Az ArGe) ile yapılmış (Yapan Aselsan) bir program.

Ben ki çat pat bu işlerden anlayan biri bu programı kullanmakta zorlandım, tapu memurlarına ve Tapuda işi olan vatandaşlara Allah Sabır versin.

Üstelik bu ihalenin kaç paraya verildiğini bilseydiniz eminim ki dudağınız uçuklardı. (Bu rakamı söylemem çünkü söz vererek güçlükle sırf merakımdan dolayı öğrendim)

Bu sadece 1 tane örnek. Kaldı ki bu tür ihaleler sadece Bileşim sektöründe değil neredeyse tüm sektörlerde bu şekilde işliyor. Onun için fazla da şaşırmamak veya vah, tüh, yuh dememek lazım.

Soyledikleriniz de biraz gercek payı var ama bilmeden konusyorsunuz...
Aselsanın ilk hakedişi yaklasık 7.000.000 YTL...

Kefukar
12/07/2006, 09:30
:) Bilmeyen ben olayalım sorun değil. Kaldıki total de mebla normal dahi olsa yapılan icraatları biliyorum. Burada mesele bir tek para değil ;)

Revne
12/07/2006, 11:49
:) Bilmeyen ben olayalım sorun değil. Kaldıki total de mebla normal dahi olsa yapılan icraatları biliyorum. Burada mesele bir tek para değil ;)

Evet Turkiyenin en buyuk projelerinden biri TAKBIS(Tapu Kadastro Bilgi Sistemi) şimdiki adıyla TABIS(Tapu Bilgi Sistemi) K harfi duseli bir hayli oldu..

Aselsan statusu geregi (Nasil bir statuyse) Kamu kuruluşlarından ihalesiz proje alabiliyor. TAKBIS de bunlardan sadece bir tanesi.

Projenin Bulundugu asama...
Suan itibariyle sadece Tapu modulunu aktifleştirebildiler. Ama hala bir cok eksik var bu modulde.
K harfi icin once UVDF(Ulusal Veri Donusum Formatı) diye bir format cıkardılar. Grafiksel veriyi XML olarak icerebilen bir format.. Kadastro sadece grafiktan olusmuyor. Bu modul uzerinde calisan Aselsan deil Islem firmasıdır. oda ArcGis e bir eklentiden baska bir sey deil. Baktılar olmuyor. K harfini cıkardılar :)...

Bilmiyorsun dedigim sey ise Tapu ve Kadastro işleyiş olarak bir birinden farklıdır ama Haritacılar her ikisinide bilirler.(Turkiye icin). Dolayısıyla Harita Firmasinin tapu işlerinide yapması normaldir. Ama MNG bu projede sadece kadastro icin verileri akıllandırıyor ve MacroStation gibi intergraph urunleri kullanıyorlar.

Benim aklım hala Aselsanın statusunde... Nasıl oluyorda boyle bir statuye sahip olabiliyor. Bu statuyu ona kim veriyor?

HunTER
12/07/2006, 12:38
Aselsan orduyla ılıskılı degılmı? Bence sorun cozuldu bıle..

cemaliozan
12/07/2006, 13:36
Benim aklım hala Aselsanın statusunde... Nasıl oluyorda boyle bir statuye sahip olabiliyor. Bu statuyu ona kim veriyor?
Çok dar manada düşünüyorsun. Birde şöyle düşünmeyi dene. Herhangi bir savaş anında kullanılması gereken bir silah sistemi var. Ve Bu sistemi özerk özel bir kuruluş geliştirdi. Sence bu silahı kullanmak ne kadar emniyetli olabilir. Ya silahla ilgili çok gizli bilgilerin yayılıp yayılmaması hakkında nasıl garanti verebilirsin.

Aselsanın kamu ihalelerini, özellikle T.S.K.leriyle ilgili olanları sorgusuz infazsız almasının nedenlerinden biri bu. Diğeride bu kurumun yaşaması, ar-ge si için bu tür işleri yaparak gelir elde etmesi gerekiyor.

Diğer yandan bugün yurt dışından tedarik ettiğimiz savunma sanayi silah araç ve gereçlerine ve bunlarla ilgili gizliliğin korunacağına her ne kadar itimat etmek zorundaysakta nereye kadar edeceğiz ?

Bugün kendi başına türlü film ve senaryolar çeviren israille bir sürü savunma işbirliği anlaşmamız var. Politik nedenlerden dolayı. Aramızda bazı silah sistemlerinin modernizasyonundan tutta ortak tatbikatlara kadar uzanan bir işbirliği söz konusu.

Yarın birgün bir şekilde israille karşı karşıya gelmeyeceğimiz ne malüm ? Bize sağladıkları sistemleri kendi çıkarları doğrultusunda kullanmayacaklarını nerden biliyorsun ?

Silah deyince aklına top tüfek gelmesin. Uçak, gemi, denizaltı, füze sistemleri vs. gibi geniş düşün.

Ne yapalım yani ? 1938'deki gibi aman MARSHALL yardımı var, yapılmışı var deyip memleket savunmasında önemli bir rolü olan bir kurumun kapısına kilit mi vuralım ? Bu Marshall yardımı davasından dolayı zamanın yöneticilerinin ileriyi görememesi yada kişisel çıkarları doğrultusunda hala %100 ü bizce üretilmiş tek bir Türk uçağı var mı?

Bazı kurumları eleştirirken varlık sebeblerinide göz önünde bulundurmak gerekir.

Ansugo
12/07/2006, 13:47
Benim anlamadigim sadece devlete itelenen kotu, baya yazilimlar degil.

"Java'yı kim iteliyor?" diye sorarken aslinda buna deginiyordum.

Java hicbir zaman derlenmis, hazir bir program kadar hizli calisamiyor. Oldukca fazla miktarda donanim istiyor. Yani donanim'a cok bagli. Kisi yazarken yanlis kodluyorsa isletim sistemine de bagimli oluyor.

O zaman donanim, isletim sistemi, su, bu bagimsiz olmasi hevesiyle icad edilmis birseyi herseye bagimli olarak devlette kullanilmasinin anlami nedir?

Java ile yapilabilecek tum isler derlenebilen ve cok daha genis ve hazir bir kulturu olan dillerle ( ornek de verelim : Delphi ) yapilabilecekken kim geliyor da Java ile program yazip devlete iteliyor?

Bunu suna istinaden yaziyorum : Gordugum en kotu delphi programi bile Java'dan onde. Cunku en azindan tek bir noktada geciyor, hiz...

Revne
12/07/2006, 13:56
Savunma sanayi icin boyle bir statu anlasılabilir. Ve neden bu statu sadece savunma sanayi ile ilgili deil?. Takbis projesinin savunma sanayisiyle bir ilgisi yok. Tapu bilgileri gizlidir falan diyorsanız.. Gidin bir Tapu Sicil Mudurlugune ne kadar gizli olduklarını gorursunuz...

Hala anlamıyorum. :iih: :mad:

cemaliozan
12/07/2006, 14:10
Savunma sanayi icin boyle bir statu anlasılabilir. Ve neden bu statu sadece savunma sanayi ile ilgili deil?. Takbis projesinin savunma sanayisiyle bir ilgisi yok. Tapu bilgileri gizlidir falan diyorsanız.. Gidin bir Tapu Sicil Mudurlugune ne kadar gizli olduklarını gorursunuz...

Hala anlamıyorum. :iih: :mad:
Gizlilikten değilde, veri toplama işide olamaz mı? Yada uygun stratejik arazi,bina konumlarının koordinat bazında belirlenmesi gibi mesela...

Not : Çok kurcalarsan moku çıkabilir. :))))

Kefukar
12/07/2006, 14:25
@Revne bilmediğin K harfi deseydin anlardım. Ama Tapu ile Kadastro arasındaki ilişki veya farklar konusunda bilmediğim hemen hemen hiç bir şey yok. Benim asıl mezuniyetim ve mesleğim bu! 1996 dan buyana ;)
Ayrıca Tapu Kayıtları çok gizli bilgilerdir ve bir çok kuruma göre çok düzenli ve sağlamdır. (İstisnai Müdürlükler elbet olabilir) "Tapu gibi sağlam" lafı bu nedenle çıkmıştır zaten.

Yanlış anlamayın amacım karşılıklı bir tartışmaya falan dönüştürmek değil.

@cemaliozan , Tapu : bir taşınmazın niteliği, durumu, kime/kimlere ait olduğunu, üzerinde haciz-icra v.s.bilgilerini tutar ve ilgilendiren noktalar bunlardır.
Kadastroyu ise: Aynı taşınmazın yeryüzündeki konumunu, koordinatı ilgilendirir.
O taşınmazın parsellenmesi veya tevhit (birleştirilmesi) gibi olaylarla ilgilenir.

Hemen asıl konu olan Java nın iteklenmesi olayına geri dönelim;

Aşağıdaki itekleme teorileri tamamen varsayım ve hayali ihtimallerdir:

1. İhaleyi veren komisyon bi şekilde veya kulatan dolma bilgilerle "Java" yı duymuş ve bu dil ile geliştirilmesini istemiş olabilir.

2. İhalede dil ve araçlar Yükleniciye bırakılmıştır. Yükü yüklenen şirkette Yeni oluşan veya atıl durumda bekleyen veyahut da Javaya yeni merak saran bir yazılım ekibi vardır. Kendi tercihleridir yani.

3. Yüklenici firma gerekli ArGe yi yaptıktan sonra proje için en uygun dilin "Java" olduğuna karar vermiş olabilir.

Şimdilik aklıma gelen Komplo Teorileri bunlar :)

Ama şahsi kanaatim örneğin BağKur Ecz. Otomasyonu için en uygun nedir deseniz Elbette Java derim.

İşin bir de şu boyutu var her yenilikte olduğu gibi ülkemiz teknolojileri hep geriden takip ediyor. O nedenle Uygun olan projelerin Java ile geliştirilmesi şahsen benim hoşuma gidiyor.
Burada beni rahatsız eden Java değil İhale-Yüklenici-Çıkan Ürün üçlüsünün uygunluğu....
Kolay Gelsin.

Revne
12/07/2006, 15:42
Yazılı Olmayan Kamu Ihaleleri Kanunu
1. Ihale icin icerden ayarlamalar yapılır. Kimin ne alacagi belirlenir. Daha sonra işi kılıfına uydurma calismaları baslar.Eger ayarlama yapılamazsa yonetici buyuk ihtimal baska bir firmayla anlasmıstır. Return NULL;
2. Diger firmalar dusuk fiyat verip tezgahı bozmasın diye bu firmaların ipini nasıl cekebilirim hesabi... Arastırıyorum hiç biri Java kullanmıyor.. Tamam.. Ihale dokumanına Java ile ilgili bir ibare konur.
3. Bir kac tane daha tedbir ibaresi
4. Bir de gelecekte baskası gelip işi bozmasın diye bir kac ibare.
...................................

Sonuc olarak... Yoneticiler ceplerine girene bakıp Ihale dokumanını anlastıgı firmaya hazırlatıyor. (Bu arada teknik kadrosu yatmakla mesgul yada onlarda paylarından memnunlar). Bu belgeyi hazırlayan firma kendini garantiye almak icin sartlar ekler dokumana... Daha sonra dokuman Kuruma gelir ve sanki kurum hazırlamıs gibi lanse edilir...

Takbis projesi cercevesinde Aselsanin yazdıgı Tapu modulunun nereye ne kaydettigini bilen kimse yok. Hatta Veriler hangi formatta kaydediliyor bilen de yok. Birde milletten bu yapıya uygun data isterler. Aselsan sadece bu veri programını satarak tonlarca para kazanıyor.Yoneticilerde satılan program bası avantalarını alırlar genelde.

Yarın Aselsan yerine baskası gelirse ne olacak? Ne yazılan programın kodları var (Kamu ihalelerinde yazılan uyguulamaların kodları istenir genelde.) nede neyin nerede saklandıgını bilen kimse?

Not: Takbis ve Aselsan sadece daha iyi anlasılmam icin kullanilan kobaylardır. Gercek mi bilmiyorum.. :);)

cemaliozan
12/07/2006, 16:11
Yazılı Olmayan Kamu Ihaleleri Kanunu
(Bu arada teknik kadrosu yatmakla mesgul yada onlarda paylarından memnunlar).

Bu bölüm kesinlikle doğru değil.

Ne gadder ekmek o gadder köfte...

Diğer bölümlerin tamamı olmasada bazı ksıımları doğrudur. Dedim ya böyle şeyleri kurcalamak sağlığa zararlı... :))))

astronot
12/07/2006, 16:40
bence enkötü yanı genelinde hazır php nukeler ne hazır template kullanmaları

cemaliozan
12/07/2006, 16:50
bence enkötü yanı genelinde hazır php nukeler ne hazır template kullanmaları

bir iki örnek ver. Site adresi filanda görelim. Javayı nasıl iteledileri tartışıyorduk galiba. Demek java'nında php nukesi var. :)))

darky_dark
12/07/2006, 17:10
Java ile yapilabilecek tum isler derlenebilen ve cok daha genis ve hazir bir kulturu olan dillerle ( ornek de verelim : Delphi ) yapilabilecekken kim geliyor da Java ile program yazip devlete iteliyor?

Bunu suna istinaden yaziyorum : Gordugum en kotu delphi programi bile Java'dan onde. Cunku en azindan tek bir noktada geciyor, hiz...

anlasilan yeterince delphi/kylix ile gelistirilmis uygulama gormussun; ancak yeterince java ile gelistirilmis uygulama gormemissin ki boyle bir cumle kurabiliyorsun.. hiz konusu tamamen uygulamanin yapacagi ise gore degerlendirilmesi gereken bir kavramdir. uygulamanin gelistirilecegi ortam ise pek cok kritere gore secilir..

kucuk bir ornek: gsm operatorlerinin pek cogu neden delphi/kylix ile gelistirmek yerine java kullaniyor? dur ben soyleyeyim, tabii ki (!) daha yavas diye...

sevgi, saygi..

_DD_

Kefukar
12/07/2006, 17:11
bir iki örnek ver. Site adresi filanda görelim. Javayı nasıl iteledileri tartışıyorduk galiba. Demek java'nında php nukesi var. :)))
:) Arkadaş dertli.

cemaliozan
12/07/2006, 17:14
kucuk bir ornek: gsm operatorlerinin pek cogu neden delphi/kylix ile gelistirmek yerine java kullaniyor? dur ben soyleyeyim, tabii ki (!) daha yavas diye...
sevgi, saygi..
_DD_

Gel 100 Metre yarışı yapalım. :)))

Ansugo
12/07/2006, 17:16

Gsm operatorlerinin hangi dil ile uygulama gelistirdigini goremedim, o sebeple birsey soyleyemem. Ama Java ile yazilmis cogu devlet uygulamasini, devlet sitesini gordum, test ettim. Bunun yaninda turkiye'de uretilmemis bir takim java programlari da inceledim.

Gordugum 100 yazilimdan iyimser bir niyelti 90 tanesi yerlerde geziyorsa galiba GSM devlerinin ne ile ne yaptigina bakmam gerekmez degil mi? Ya da GSM operatorlerin yazirdigi yazilimlar benim gormek ya da kullanmak zorunda kaldigim yazilimlara denk midir ki?

Java bilgisi yaristiramam ama mal ortada. Bu fikri ben "Java'ya kil olayim" diye gelistirmedim. Gorduklerimden bu sonuca vardim.

Kefukar
12/07/2006, 17:17
100. metre sonunda nabız atışı ve hemen akabinde maraton koşusu testi de yapılmalı bence :)

turker
12/07/2006, 17:34
3 tane java uygulaması kullanıyorum. Azureus, Zend IDE, turquaz. hepsinin ilk açılışı yavaş. özellikle zend ide. açıldıktan sonra turquazda pek sorun göremedim ama azureus ve zend ide için yavaş kalıyorlar diyebilirim.

cemaliozan
12/07/2006, 17:34
Her dil iyidir. JAVA da iyidir. Tabi iyi JAVACA bilmekte iyidir. Ama her şeyin çözümü demek değildir.

Bildiğinin ne kadarını kullanabildiğine bakmak lazım. Burda tartıştığımız sallamasyon JAVA ihaleleri. İngilizce, ispanyolca, fransızca yada arapça değil...

hiko
12/07/2006, 19:05
Bildiğinin ne kadarını kullanabildiğine bakmak lazım. Burda tartıştığımız sallamasyon JAVA ihaleleri. İngilizce, ispanyolca, fransızca yada arapça değil...

Oyleyse neden basligi "Devlete dandik programları kim iteliyor?" diye degistirmiyoruz ki? Devlet'e dandik programlarida iteleyenin devlet'in ta kendisi, veya memuru veya müdürü, degil mi?

Burada javanin kotu bir dil veya iyi dil olusunu tartismayalim (ayni sekilde Delphi, veya .NET), burada devlet'e bu programlari bu yazilimlari kimin iteledigini tartisalim..

cemaliozan
12/07/2006, 19:11
Oyleyse neden basligi "Devlete dandik programları kim iteliyor?" diye degistirmiyoruz ki? Devlet'e dandik programlarida iteleyenin devlet'in ta kendisi, veya memuru veya müdürü, degil mi?

Burada javanin kotu bir dil veya iyi dil olusunu tartismayalim (ayni sekilde Delphi, veya .NET), burada devlet'e bu programlari bu yazilimlari kimin iteledigini tartisalim..

Devlete itelenen uygulamaların geliştirildiği diller içinde JAVA nın %99,9 gibi bir oranla önde gitmesinden bu başlık açılmış olmalı.

Tekrar söylüyorum vur kaç operasyoncu yazılım firmalarının, devletin kendi kuruluşlarının taşaron olarak çalışan yan kuruluşlarının (Tıpkı belediyelerin taşaron firmaları gibi) bu konuyu savsaklamasından kaynaklanıyor. İster JAVA'yla isterse başka şeyle yazılsın, adam gibi yazılsın. İtelenmesin deniyor. Bilmem anlatabildim mi?

hiko
12/07/2006, 19:21
Devlete itelenen uygulamaların geliştirildiği diller içinde JAVA nın %99,9 gibi bir oranla önde gitmesinden bu başlık açılmış olmalı.

Tekrar söylüyorum vur kaç operasyoncu yazılım firmalarının, devletin kendi kuruluşlarının taşaron olarak çalışan yan kuruluşlarının (Tıpkı belediyelerin taşaron firmaları gibi) bu konuyu savsaklamasından kaynaklanıyor. İster JAVA'yla isterse başka şeyle yazılsın, adam gibi yazılsın. İtelenmesin deniyor. Bilmem anlatabildim mi?

Cok guzelde aciklamissin, Peki bunda Java'nin gunahi nedir? Java'yi tam anlamiyla kullanamayan bir kac firma yazdigi sacma sapan Java uygulamalari devletin kuruluslarina devletin kendi adamlari ile iteliyorsa, Burada Java programlama dilinin gunahini aciklarmisiniz?

Devlet'in memuru, sirf kendi menfaatleri icin kendi tasaron firmalarina (yazilim firmalarina) uygulamalar icin odeme yapmayip, adam gibi ihalelere cikarsa (ki bu uygulamalarin ihaleye ciktigi dahi mechul), boyle sorunlarin olacagini dusunmuyorum..

Ansugo
12/07/2006, 19:53
Oyleyse neden basligi "Devlete dandik programları kim iteliyor?" diye degistirmiyoruz ki?

Cunku devlete itelenen o rezalet programlarin hepsi java ile yazilmis.

Yukarida belirtmistim. Daha hizli ve oturmus diller varken niye Java? Ben bunu da merak ediyorum. Neden .Net degil de Java? Neden Delphi degil de Java?

Javayi tam anlamiyla kullanan seyleri de goruyoruz. Goren de Java cok hizli birsey ortaya koyuyor sanacak. Yavas iste, yavas ve hantal. Donanima Delphi ile yazilmis bir programdan daha bagimli.

Kefukar
12/07/2006, 20:41
@Ansugo, tamam Java Masaüstü programcılığında yavaş. Sizin Kullanmakta olduğunuz o 3 programla develetin alakası yok elbet. Bu bağlamda devlete itelenen hangi yavaş JAVA - MASAÜSTÜ programlarını kastediyorsunuz merak ediyorum.
Şayet benim de açıkladığım Eczane Recete İşlem Programlarını kastediyorsanız Delphi.NET le mi yazmalılardı sizce? Veya hangi dille?

NOT: Java konusunda pek bilgisi olmayan arkadaşların aklına sakın "ıığğ Java yavaşmış, kakaymış" gibi bir düşünce gelmesin."java Masaüstü Programcılığında biraz yavaş kalıyormuş" diyebilirler. Ama J2EE nin ne olduğunu ve marifetlerini okurlarsa ancak Java hakkında doğru düşüncelere sahip olabilirler...

darky_dark
12/07/2006, 23:43
Gsm operatorlerinin hangi dil ile uygulama gelistirdigini goremedim, o sebeple birsey soyleyemem. Ama Java ile yazilmis cogu devlet uygulamasini, devlet sitesini gordum, test ettim. Bunun yaninda turkiye'de uretilmemis bir takim java programlari da inceledim.

Gordugum 100 yazilimdan iyimser bir niyelti 90 tanesi yerlerde geziyorsa galiba GSM devlerinin ne ile ne yaptigina bakmam gerekmez degil mi? Ya da GSM operatorlerin yazirdigi yazilimlar benim gormek ya da kullanmak zorunda kaldigim yazilimlara denk midir ki?

Java bilgisi yaristiramam ama mal ortada. Bu fikri ben "Java'ya kil olayim" diye gelistirmedim. Gorduklerimden bu sonuca vardim.

gsm operatorlerinin ya da es buyuklukteki firmalarin gelistirdigi yazilimlar elbetteki senin kullandigin yazilimlara denk degildir, iki tarz da java ile gelistirilmis olsa bile elma ve armut kadar farklidir neredeyse... iste bu yuzden malin(!) ortada olmayan en buyuk tarafini gormedigin icin cikarimlarinda yaniliyor olabilirsin.. yani yavas, donanim bagimlisi, tu kaka demek icin daha cok bakmak gerekebilir.. kaldi ki daha cok devletten ve haliyle buyuk organizasyonlardan bahsediyoruz, tekil kullanicilardan degil.. eger tekil kullanicilardan bahsedecek olursak, ben de java ile yazilmis gorsel bir uygulamayi kullanmadan once durup dusunurum, baska alternatiflere bakarim ve win32 uzerinde java ile yazilmis gorsel uygulamalari mecbur kalmadikca tercih etmem.. gorsel uygulamalar java nin son derece kucuk bir parcasi arkadaslar... ancak win32 uzerinde vazgecemeyecegim eclipse var ki o apayri bir tartisma konusu.. :-)

ancak bir noktada kesinlikle seninle hemfikirim: devlet ihalelerini kazananlarin ya da ihaleyi yapanlarin yerli yersiz javayi kullanmasi ya da javayi dayatmasi ihalelerde adi gecen uygulamalarin yapilabilecegi daha uygun platformlarin kullanimini olumsuz etkilemekte.. ancak bu java dayatmasinin neden oldgu konusunda kesin bir malumatim yok, olsaydi Ansugo'ya laf anlatabilirdim belki de.. :-)

@Ansugo, bu arada gercek java malini(!) hakikaten gormek istersen (istanbuldaysan) benimle iletisime gecebilirsin.. calistigim yerin guvenlik vs prensiplerini bozmamak kaydiyla elimden geldigince bu konuda fikirlerini degistirmeye calisirim.. :-)

jakarta.apache.org'ta, sourceforge.net'te java ile gelistirilen uygulamalarin, kutuphanelerin ne kdaar yogun bir sekilde ticari projelerde basari ile kullanildigini biliyor musunuz? sourceforge a baktigimizda delphi/kylix ile gelistirilen proje sayisinin java ile gelistirilen proje sayisinin %10 u kadar oldugunu goruyoruz.. bu noktaya da dikkatinizi cekmek istiyorum.. gui dedigimiz tarz uygulamalar disinda, web tabanli olsun, konsol bazli olsun, cluster uzerinde calisiyor olsun, uygulamalarda java cok yogun tercih edilmekte.. bu ruzgari tersinden anlayip da yerli yersiz java kullananlar olmasi da kacinilmaz olsa gerek...

bu arada ben javaya da kılım arkadaslar Ansugo'ya da :-), bu da apayri bir tartisma konusu(java tarafi tabii ki), firsatim olursa java forumumuzda bundan da bahsetmeye calisacagim...

sevgi, saygi..

_DD_

Ansugo
13/07/2006, 00:56
darky_dark soyle bir durum olusmuyor mu?

Son kullanici olarak test ediyoruz Java ile yazilmis uygulamalari. Bahsettigim oranda performans aliyoruz.

Daha sonra senin bahsettigin gibi "büyük!" uygulamalara bakiyoruz devletteki. Hepsinin bir yani dokuluyor. Neredeyse java ile kodlanip dogru duzgun calisan bir websitesi, bir uygulama bulamiyoruz. Devlet dairesi "Sistem su an mesgul, sonra gelin" diyor. Eczane "Sisteme giremiyoruz, yarin deneyelim" diyor. Yani bu sistem nasil bir sistemse artik cokuyor.

Kendimiz java ile ufak denemeler yapiyoruz gene ayni husrana ugruyoruz.

Sonra sen gelip diyorsun ki Java ile yazilmis cok sahane, her yeri sapasaglam uygulamalar var.

Tamam da biz boyle uygulamalari gormuyoruz. Anca senin yanina gelip senin guvenlik sinirlarin icinde gormek durumundayiz :)

Burada bir hata, bir eksik yan, bir yanlislik yok mu?

Java bilesenleri cok kuvvetli, java buyuk bir komun, java ile cok super uygulamalar yazabiliriz... de nerede bunlar? Illa guvenlik prensipleri cercevesinde "Bu java hizliymis, kesin benim bunu fizana kadar gidip bulup hizli oldugunu gormem gerek." mi dememiz lazim? :)

Mal ortada yani. Ortada olmayan maldan bizene :)

darky_dark
13/07/2006, 05:03
@Ansugo, devlette buyuk bir java uygulamasi oldugundan bahsetmedim, bunu duzelteyim oncelikle... (varsa da benim haberim yok acikcasi) bir tane biliyorum ama o da buyuk bir uygulama degil, web tabanli, tcdd.gov. tr in online bilet rezervasyon satis vs sistemi.. isini yapiyor ancak yeterince iyi degil.. (cok yogun olarak kullandigim icin aklima geldi)

Kendimiz java ile ufak denemeler yapiyoruz gene ayni husrana ugruyoruz.

ceviz.net diye bir sitede hic fena olmayan bir java forumu var, orada arkadaslar denemelerinde sana yardimci olabilirler bence :-)

Sonra sen gelip diyorsun ki Java ile yazilmis cok sahane, her yeri sapasaglam uygulamalar var.
Tamam da biz boyle uygulamalari gormuyoruz. Anca senin yanina gelip senin guvenlik sinirlarin icinde gormek durumundayiz
Burada bir hata, bir eksik yan, bir yanlislik yok mu?

en azindan benim ifade ettigim tarafta yok, program olarak genelde kastedilen anladigim kadariyla gorsel olanlar, evet bunlardan bulmak, hele hele iyisinden bulmak cok zor, o yuzden nerede olduklarini sormakta haklisin; cunku yoklar :-)

Java bilesenleri cok kuvvetli, java buyuk bir komun, java ile cok super uygulamalar yazabiliriz... de nerede bunlar? Illa guvenlik prensipleri cercevesinde "Bu java hizliymis, kesin benim bunu fizana kadar gidip bulup hizli oldugunu gormem gerek." mi dememiz lazim?

Mal ortada yani. Ortada olmayan maldan bizene

sorun da burada zaten, mal ortada kendini insanlarin gozune sokarak gosterebilecek bir mal degil.. zaten en azindan benim de gorsel olarak gosterebilecegim bir sey yok, siyah console ekranlari, cpu utilizationlari ve uygulamalarin yaptiklarini anlatmayi dusunuyordum acikcasi :-)

neyse konudan cok fazla saptirmak istemiyorum kimseyi, devlet ihalelerinde yapilan yanlis secimlere geri donelim.. bence bu ihalelerde java istenmesinin sebebi java nin yogun bir sekilde populer olmasi, pek cok kisinin de java ile herseyin halledilebilecegini zannetmesi.. (evet bir gun Ansugonun buzdolabinda micro boyutlarda bir java uygulamasi olacak ama konu bu degil :-) ) evet java ile uygulama olarak hemen hersey yapilabilir; ancak bir uygulamayi gelistirmeden once gecilmesi gereken pek cok asama vardir.. bunlardan biri de -en onemlilerinden biri de- o uygulamayi ne kullanarak nerede gelistireceginizdir... ihale hazirlayan ve ihaleye girenler bundan bihaber olduklari icin ben burada ter dokuyorum :-)

ben imkan yok Ansugoya laf yetistiremem,; ancak bu ihalelere fesat karistirir gibi java karistirip beni bu durumlara dusurenlerin de ...... :-)

sevgi, saygi..
_DD_