Tam Sürümünü Görmek İçin : WEB projeleriniz için biçtiğiniz değer nedir?
melodrama
04/07/2006, 18:39
arkadaşlar sırf meraktan değil, bu işin piyasasını öğrenmek için soruyorum. web programlama ile uğraşan arkadaşlarımız yaptıkları projelere ne kadar değer biçiyor. verdiğiniz cevaplar ile kendi çalışmalarım için bir alt ve üst değer belirleyebileceğim.
mesela;
insan kaynakları sitesi programlaması için >> X sürede ve Y ücrete yaparım/yapıyorum
e-ticaret sitesi programlaması için >> X sürede ve Y ücrete yaparım/yapıyorum
diye yazabilir misiniz. ayrıca bu işler için profesyonel şirketlerin istediği ücret nedir bilginiz var mı?
çok teşekkür ederim..
cemaliozan
04/07/2006, 19:28
beleş yazıyorum herkes mutlu oluyor... :))))
işe göre tarife uyguluyoruz.
melodrama
04/07/2006, 19:55
cemaliozan adını görünce "üstad güzel bir fikir vermiştir" diye düşündüm ama hayal kırıklığı yaşadım.. benim mutlu edeceğim/etmek istediğim kişiler sınırlı, herkese beleşe yazamam :)
ciddi olarak yardıma ihtiyacım var. bir insan kaynakları sitesi kodlayacağız ve rakam konusu beni düşündürüyor. müşterinin hakkına ve benim emeğime saygı çerçevesinde..
(türker sen de mi?)
emeğin standardı olmaz.
php nuke gibi bir cms isterler 2 ayda bitiririm 3000$alırım dersin. yine birileri bir cms ister ama bazı spesifik özellikler de isterler aynı sürede iş bitmesine rağmen 5000$ istersin.
yada biri gelir çok garip ve bir daha muhtemelen hiçbiryerde kullanamayacağın bir şeyler ister. 15 günde bitirirsin ama 3000$ istersin.
ben şöyle bir yol izlerim. standart bir cms istendiğini düşünelim. ne kadar sürede bitirirsin, 1 ay. sabit bir yerde çalışsan aylık ne kadar para istersen o işe de o kadar fiyat ver. tabi iş ile sabah 9 akşam 7 ilgilendiğini düşünerek bunu söylüyorum. Hatta bunu ilerleterek saat ücretini bile bulabilirsin :)
MetaLBoceK
04/07/2006, 20:39
cemaliozan :)
Turker dedigi gibi emegin standardı olmaz ama Yardım etmeyi kod yazmayı Hobi olarak yapan bir suru Arkadaşlar var Ama bu işten para kazananda bir sürü arkadaş var ikisi bir celişki bence
cemaliozan
04/07/2006, 21:06
buraları inceleyiniz...
http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=28959
http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=27563
http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=30448
http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=28756
http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=28703
http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=28169
Magic2Melody
04/07/2006, 21:12
e-ticaret sitesi şu kadar forum şu kadar demek yanlış çünkü sebze satmıyoruz, fiyat müşterinin isteklerine göre biçimlenir.
memphiswoo
04/07/2006, 21:32
Yeni birşey söylemeyeceğim, fikirlere katılıyorum. Projeye göre, müşterinin isteklerine göre değişir. Ancak ben prensip olarak bazı işeri yapmıyorum. Yani minimum bir fiyatım var. İş ne olursa olsun, Onun altına inmiyorum. Çünkü aksi halde, ya bir iki günde yap işte, çok iyi birşey olmasına gerek yok, sana şu kadar para.. vs gibi sözlerle karşılaşıyorum. Tabi bu yanlış ya da doğru, ama uyguladığım ve faydasını gördüğüm bir yöntem.
melodrama
04/07/2006, 23:13
arkadaşlar tabiki bu iş için standart bir rakam olmaz. müşterinin isteklerine göre rakam değişir elbet.. ben satandart bir uygulama için ne talep edilebilir diyorum. mesela bir insan kaynakları sitesinin olmazsa olmazlarından iş arama, ilan bırakma, cv kayıt vs. gibi artık standart haline gelmiş bazı uygulamaları vardır.. standartları gözönüne alarak düşünelim.. extralar için sonradan ilave yapılır ;)
Zerzevat Adam
04/07/2006, 23:18
e-ticaret sitesi şu kadar forum şu kadar demek yanlış çünkü sebze satmıyoruz, fiyat müşterinin isteklerine göre biçimlenir.
Fiyat ürüne, emeğe, maliyete ve harcanan süreye göre biçilir. Müşterinin istekleri "kısmi olarak" ürünü şekillendirir.
Magic2Melody
04/07/2006, 23:27
Fiyat ürüne, emeğe, maliyete ve harcanan süreye göre biçilir. Müşterinin istekleri "kısmi olarak" ürünü şekillendirir.
Harcanacak süreyi önceden bilemezsin, benim çok başıma geldi kodlarken özellikle programlamaya ilk başladığım sene, bir yerde takılırım bu bana 2-3 gün hatta 1 haftaya mal olur...Sonra müşteriye 1 hafta fazla zaman harcadım 10$ daha ver diyemezsin.
Emeğe görede biçimlenmez, ben diyelim bir işlemi yapmak için 20 satır kod yazdım, acemi bir coder ise gelip 100 satırda halleti aynı işi, bu durumda acemi coder daha fazla emek sarf etti ama daha kalitesiz bir ürün çıktı ortaya.
sen şimdi kalitesiz ama uzun süre harcanmış işe mi çok para vereceksin yoksa kaliteli kısa zamanda bitmiş işe mi ?
cemaliozan
04/07/2006, 23:44
2500 YTL iste. KDV. haric.
emek maliyet ve haracanan süreyi belirleyecek olan şey "müşterinin istekleridir".
melodrama
05/07/2006, 00:06
cemaliozan üstadım, kardeşim.. bana bir gıcıklığınız mı var :) benim açtığım konular altına, bir müddet sonra "aman sende" tarzı gergin mesajlar yazıyorsunuzda.. üzülüyorum cidden
Her iki haftada bir karşıma çıkan bu tür sorulardan nefret ediyorum.
kendi işinize ne kadar para biçeceğinizi bilmiyorsanız tez elden o işi bırakmakmalısınız bence.
Zerzevat Adam
05/07/2006, 01:16
Harcanacak süreyi önceden bilemezsin, benim çok başıma geldi kodlarken özellikle programlamaya ilk başladığım sene, bir yerde takılırım bu bana 2-3 gün hatta 1 haftaya mal olur...Sonra müşteriye 1 hafta fazla zaman harcadım 10$ daha ver diyemezsin.
Emeğe görede biçimlenmez, ben diyelim bir işlemi yapmak için 20 satır kod yazdım, acemi bir coder ise gelip 100 satırda halleti aynı işi, bu durumda acemi coder daha fazla emek sarf etti ama daha kalitesiz bir ürün çıktı ortaya.
sen şimdi kalitesiz ama uzun süre harcanmış işe mi çok para vereceksin yoksa kaliteli kısa zamanda bitmiş işe mi ?
Parayı veren müşteridir ama fiyatı belirleyen üreticidir. Eğer ilk defa birşey yapmıyorsan ve işini biliyorsan süreyi genel olarak kestirirsin ve zaten "genel olarak" bir "sonlanma tarihi(deadline)" vardır, bu süre tolere edilir fakat şöyle bir durum var, teknik bilgi yoksunluğundan dolayı harcanan süreleri müşteriye fiyat olarak yansıtamayız.
Ücret belirlerken "başkalarını" düşünmemelisiniz çünkü müşteri o başkalarını fiyat veya tecrübe/bilgi gibi kriterlerden dolayı tercih etmemiştir, sizi tercih etmiştir ve siz "kendi emeğinize" bir fiyat biçersiniz, kendi zamanınıza bir fiyat biçersiniz. Eğer ben müşteri olarak -herhangi bir sektörde- herhangi bir işi yaptırıyorsam, araştırmamı yapar ve ihtiyaçlarım-bütçem doğrultusunda en iyi seçeneği bulurum. Bunu şöyle anlatalım, bugün bir Mercedes araba alan kişinin ihtiyaçları ve istekleri farklı olabilir veya Tofaş Şahin alan insanla genel olarak aynı ihtiyaçlara sahiptir fakat parası fazla olduğu, Mercedes'in karizması ve genel güvenden dolayı onu seçmiştir. Mercedes alan hiç kimse "şahinin fiyatı bu kadar, hem de daha uzun süre harcayıp, çok uğraşıyorlar" demiyor, eğer böyle birşey derseniz size verilecek cevap şuna yakın olur; "İsterseniz gidip şahin alabilirsiniz, biz kısa sürede, az emekle üretiyor olabiliriz belki fakat emeğimimize, ürüne ve zamana biçtiğimiz değer budur".
Özellikle senin için söylüyorum (çünkü program yazıyorsun), yaptığın işleri teknik detaylarından ziyade, o program için hakettiğin fiyatı belirle. Yani yazılımların kaç satır kod olduğu hiç önemli değildir. JavaScript, PHP... gibi dillerde tek satırlık koskocaman bir sistem yapmak bile mümkün, veya css'te her tanımlamayı ayrı satıra yazmak gibi...
Zaman konusunda ise, yurtdışında ve ülkemizde bazı yerlerde "saat ücreti" mantığıyla çalışan bir sürü insan var. Özellikle yurt dışında genel olarak ücretler bu şekilde belirleniyor ve aylık maaşlar, izinler buna göre ayarlanıyor... Sen de kendine bir saat ücreti biçebilirsin.
Sonuç olarak, eğer siz kendi yaptığınız işe, kendiniz değer biçiyorsanız zaten "olurunu" bulursunuz. (tabi ilk çalışmalarda bu biraz zor olabilir)
Müşteri ise, sizi seçtiyse fiyatı kabul etmiş demiştir, fiyatı kabul etmiyorsa daha seçmemiş ve anlaşmamışsınızdır.
emek maliyet ve haracanan süreyi belirleyecek olan şey "müşterinin istekleridir".
Müşterinin istekleri her zaman tutarlı ve belirli değildir, yazılımlar için genel olarak müşteri isteklerine daha çok uyulsa da, web siteleri için bu pek geçerli değil. Çünkü, web alanında müşteri bilgi ve tecrübece senden düşük olduğu için senden hizmet ve danışmanlık bekliyor ve sen ona en uygunu, gerçek ihtiyaçları doğrultusunda belirlemekle görevlisin. Müşteri ihtiyaçları, fiyatı etkilemez demedim zaten. Benim dediğim şey, müşterinin isteklerini kısmen uygulayarak oluşturulan ürün ve onun maliyeti, ücretin sadece bir kısmıdır. Sonuçta toptancı değiliz, ürün dışında hizmet veriyoruz, ki asıl işimiz de bu.
Zerzevat Adam
05/07/2006, 01:19
kendi işinize ne kadar para biçeceğinizi bilmiyorsanız tez elden o işi bırakmakmalısınız bence.
Ben biraz örnekleyerek ve daha salt açıklamalarla sadece bu cümleyi söylemeye çalıştım. Herkes kendi işine biçeceği değeri bilir. Şimdiye kadar yaptığım sitelerin hiçbiri için kaç sayfa olduğunu, kaç mb tuttuğunu, kaç css tanımlaması yaptığımı, photoshop dosyasındaki layer sayısını ve psd'nin kaç mb tuttuğunu hesaplamadım.
cemaliozan
05/07/2006, 06:05
cemaliozan üstadım, kardeşim.. bana bir gıcıklığınız mı var :) benim açtığım konular altına, bir müddet sonra "aman sende" tarzı gergin mesajlar yazıyorsunuzda.. üzülüyorum cidden
Yok böyle bir şey... Konuya ekibin verdiği cevaplardan faydalan. Özellikle balyalı'nın ve turker'in yazdıklarını iyi oku...
Ücret belirlerken "başkalarını" düşünmemelisiniz çünkü müşteri o başkalarını fiyat veya tecrübe/bilgi gibi kriterlerden dolayı tercih etmemiştir, sizi tercih etmiştir ve siz "kendi emeğinize" bir fiyat biçersiniz, kendi zamanınıza bir fiyat biçersiniz.
Bu paragrafi tekrar etmekte fayda var, Her üreticinin her proje icin belirli ucreti vardir, Hic kimse bir proje icin baskalarinin keyfi ugruna kendi bictigi degerden vazgecmemelidir. Kendisi bir projeyi tamamlarken hangi ucret kendini tatmin ediyorsa, ona göre fiyat bicmelidir. Gerek ufak kurumsal 1 site olsun, gerekse portal.
Proje detaylari en ince ayrintisina kadar aciklanir, Tasarimci/Programci projeyi, detayiyla olcup/tartar. Ne sekilde nasil yapilacagini tasarimcinin/programcinin kendisi hesaplar. Cunki her tasarimcinin/programcinin ürünü farklidir.
fırsattan istifade konu ile alakalı olarak sormak istediğim malum bir şey var,
iş dolayısıyla tanıdığım bir arkadaşım kendi organizasyon şirketi için bir site istiyor, site kartvizit/reklamasyon için kullanılacak yani statik olacak diyebilirim uzun zamandır site tasarım konusuyla meşgul olmadığım için haliyle piyasa ortalamalarından bihaber durumdayım ve tavsiyeye ihtiyacım var.
daha acıklayıcı olması bakımından,
site içerik derinliği olarak,
http://www.funnymation.com
tasarım renkliliği olarakda, (grafık agırlıgı bakımından)
http://www.muniorg.com
orneklerını verebılırım.
simdi ileride muhtemelen benimde dugunum ıle de ugrasacak bu arkadasa, hem onun ıcın uygun olacak hemde bana uyacak bır fıyat olarak ne kadar tavsıye edersınız?
*ben domain/host harıc 350-500 arası bısey demeyı dusunuyorum :garip:
Zerzevat Adam
07/07/2006, 16:20
fırsattan istifade konu ile alakalı olarak sormak istediğim malum bir şey var,
iş dolayısıyla tanıdığım bir arkadaşım kendi organizasyon şirketi için bir site istiyor, site kartvizit/reklamasyon için kullanılacak yani statik olacak diyebilirim uzun zamandır site tasarım konusuyla meşgul olmadığım için haliyle piyasa ortalamalarından bihaber durumdayım ve tavsiyeye ihtiyacım var.
daha acıklayıcı olması bakımından,
site içerik derinliği olarak,
http://www.funnymation.com
tasarım renkliliği olarakda, (grafık agırlıgı bakımından)
http://www.muniorg.com
orneklerını verebılırım.
simdi ileride muhtemelen benimde dugunum ıle de ugrasacak bu arkadasa, hem onun ıcın uygun olacak hemde bana uyacak bır fıyat olarak ne kadar tavsıye edersınız?
*ben domain/host harıc 350-500 arası bısey demeyı dusunuyorum :garip:
Bu fiyat 350-500 yerine 2500 veya 150 bile olabilir, önemli olan senin kendine biçtiğin değerdir. Önemli olan, fiyatları çok fazla düşürmeden hakedilen meblağnın alınması.
Magic2Melody
07/07/2006, 16:26
JavaScript, PHP... gibi dillerde tek satırlık koskocaman bir sistem yapmak bile mümkün, veya css'te her tanımlamayı ayrı satıra yazmak gibi...
o 100 satır yazar ben 20 satır derken bunu kasttetmek istemedim, yoksa ":" koyarak tek satırlık portal bile yazarım asp ile :D, demek istediğim kodun kalitesi, az kod verimli kod... basitçe diyelim formdan gelen email adresinin doğruluğunu kontrol etmem gerekiyor, normal şartlarda nerden baksan 20 satır gerekir bunun için, oysa ben 1 satırda regular expression pattern tanımlar 2. satırda kontrol ederim ve bu işlem için sadece 2 satır kullandım...
Zerzevat Adam
07/07/2006, 16:31
o 100 satır yazar ben 20 satır derken bunu kasttetmek istemedim, yoksa ":" koyarak tek satırlık portal bile yazarım asp ile :D, demek istediğim kodun kalitesi, az kod verimli kod... basitçe diyelim formdan gelen email adresinin doğruluğunu kontrol etmem gerekiyor, normal şartlarda nerden baksan 20 satır gerekir bunun için, oysa ben 1 satırda regular expression pattern tanımlar 2. satırda kontrol ederim ve bu işlem için sadece 2 satır kullandım...
Biliyorum ne demek istediğini ama ben de hep "şu kadar satırlık kod" demeni pek mantıklı bulmuyorum, bunun yerine "optimize edilmiş", "temiz ve kaliteli kod" dersen daha iyi olur bence.
Bu fiyat 350-500 yerine 2500 veya 150 bile olabilir, önemli olan senin kendine biçtiğin değerdir. Önemli olan, fiyatları çok fazla düşürmeden hakedilen meblağnın alınması.
ok soyle sorayım o zaman sen olsaydın ornek 2 sıte cercevesınde ne kadar ısterdın?
Zerzevat Adam
07/07/2006, 19:58
Ben bu verilen bilgilerle yeterli bilgi almadığımı düşünürdüm, direk böyle bir işe başlamaz veya fiyat biçmezdim. Ayrıca herkes işini farklı yapar, herkes işine farklı fiyat ister. Yani ben 50 ya da 5000 desem bile bu sana rehber olmamalı.
emeğin standardı olmaz.
php nuke gibi bir cms isterler 2 ayda bitiririm 3000$alırım dersin. yine birileri bir cms ister ama bazı spesifik özellikler de isterler aynı sürede iş bitmesine rağmen 5000$ istersin.
yada biri gelir çok garip ve bir daha muhtemelen hiçbiryerde kullanamayacağın bir şeyler ister. 15 günde bitirirsin ama 3000$ istersin.
ben şöyle bir yol izlerim. standart bir cms istendiğini düşünelim. ne kadar sürede bitirirsin, 1 ay. sabit bir yerde çalışsan aylık ne kadar para istersen o işe de o kadar fiyat ver. tabi iş ile sabah 9 akşam 7 ilgilendiğini düşünerek bunu söylüyorum. Hatta bunu ilerleterek saat ücretini bile bulabilirsin :)
Ben objektif yaklasimimi bu konuda da devam ettiriyorum. Ise ve musteriye gore degil zamana gore fiyat tarifesi var. Biz buna "HerGeleneAyniCell" diyoruz. Saati 50$ + KDV. (Bu sebepten ac kaliyorum belki, henuz olayi cozebilmis degilim)
uçağımı gönderiyorum seni alması için.
Daha once bı kac kez yazdım.. Proje suresı ne kadar? Bahsı gecen projeyı ne kadar zaman da bıtırebılırsınız? Ve kendınıze bıctıgınız aylık ucret ne?
Ornegın "normal sartlar altında ben aylık 1000 YTL kazanmalıyım dıyorsanız" ıkı hafta surecek bır ıs ıcın alacagınız para 500 YTL olmalı.. Hesap bu kadar basıt aslında..
mkarabulut
08/07/2006, 10:27
Saatlik 10$-20$ arası derim.
Proje başı çalışmaya artık soğuk bakıyorum.
cemaliozan
08/07/2006, 11:26
Saatlik 10$-20$ arası derim.
Proje başı çalışmaya artık soğuk bakıyorum.
Tabi bir projeyi kaç saatte bitireceğini 3 aşağı 5 yukarı tahmin edebilenler için güzel bir fiyat bence. Ama öyle sorunlar öyle sıkıntılar çıkabiliyor ki, hiç ön görülmeyen, tahmin edilmeyen. Bu saat ücreti tarifeside haliyle suya düşebiliyor. Tabii bu sorunların çoğu işi yapandan kaynaklanmıyor.
Dün arkadaşın birinin makinasına hayrına XP Pro light kurduk. Maksat eğitim olsunda arkadaş biraz neyin ne olduğunu nasıl yapıldığını görsündü. Kurulum yaptığımız makinanın konfigirasyonu güzel. Normal prosedürde max 10-15 dk. içinde yapabileceğimiz işi, kurulum cd'sindeki bir hatadan dolayı tam 1 saatte tamamladık. Ama ne tamamlama. Kurulum bitti ie yok piyasada. Neyseki daha önceden kısa bir tecrübeyle ie aletinin nasıl kurulup kaldırıldığını hatırlıyordumda hallettim.
Bu yüzden en iyisi benim yöntemimle Hunter abinin yönteminin birleşimi. Tek fiyat söyleyin, bir miktar aşağı çekecek kadar pazarlık payı bırakın. Olursa işi alıp yapın, olmazsa boş verin, hiç uğraşmayın. Birazda nasip kısmet meselesi bunlar. Belki size müşterinizin parasını almak kısmet olmaz ama diğer yanda gerçekten daha fazla ihtiyacı olan birine nasip olabilir. Bol kazançlı günler.
mkarabulut
08/07/2006, 12:54
@cemaliozan: Aslında çıkacak aksaklıklar (programlama yaparken olanlar mesela komutların yanlış yazımı, dikkatsizlikler, syntax hataları v.s.) zaten programlamanın bir gereği, yani her zaman olur.
Bu yüzden bunlar da saatin içine dahil edilir. Bir programcının saatlik çalışma ücretini belirleyen faktörlere
* Tecrübesi
* Hata yapma oranı
gibi şeyleri dahil ederek söylemiştim.
Bu durumda riski programcı değil, programcıyı kiralayan almış oluyor. Benim meylim bu yönde yoksa proje başı olduğu zaman projenin karşılığını takdir açısından anlaşmazlıklar çıkabiliyor ve tatmin olamıyoruz.
Bu sistemde - suistimal edilmezse - programcı ne kadar çalışırsa, iş ne kadar zorlaşırsa daha çok para kazanıyor ve programcı tatmin oluyor ve emeğinin hakkını alıyor. (Suistimaller olmamalı ama)
Suistimalleri engellemek problem değil. Belli aralıklarla projede katedilen yol işveren tarafından incelenir, sonra istenirse performans kötüyse saat başı çalışıldığı için projeden programcı uzaklaştırılır.
Proje başı sonunda 3 sıfır olan rakamlar iyidir. Baştaki muhtemelen tek haneli, bazense çift haneli rakamı kendi yazdığın "random number" üreten programa birakmak iyi oluyor...
Düşünmüyorsun hakkımı alıyormuyum diye. :)
Ama bu şekilde iş yaparken dikkat edilmesi gereken husus.
İşin kaliteli, ve kodun optimize edilmiş olması.
Gerekli maintenance ve security testlerin yapilmış olması. Yani sorunsuz iş verilmesi. Yoksa o iş için sonunda 3 sıfır ve dolar işareti olan rakamlari ödeyen müşteriler pek bi kızgın oluyorlar. (kendimden biliyorum)
@alparslan@
10/07/2006, 19:50
içinde kodlama bulundurmayan basit grafikli ve html web sayfalarını; 400 YTL den 21 günde hazırlıyorum. [alt sayfa sayısına göre artıyor ve genç olduğum,fatura kesemediğim için biraz düşük :)]
e-ticaret sitesi programlaması için, sadece programlama ise 30 günde 600 YTL, tasarım + programlama 1.100 YTL altsayfa sayısı ilgilendirmiyor parayı görünce :)
ayrıca aklıma estimi 400-500 YTL'lik siteleri ücretsiz yapıyorum tanımadıklarıma.cuma günler sevap olsun :P
ama firma açmayı düşünüyorsan yaklaşık 1.5,2 katına katlar fiyatı.hem profesyonel görünüş açısından hem de fatura verme olanağı.sonuçta insan güvenip genç birine o kadar parayı bayamıyor maalesef... paranın ne önemi var mühim olan tasarım :P
uçağımı gönderiyorum seni alması için.
Staki var hazir. Gerek yok :)
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.