Tam Sürümünü Görmek İçin : CorelDraw yetenek sınavı.
creative
30/06/2006, 17:19
Bir yanlışlık sonucu tanıştığım CorelDraw, baskı aşamasında beni epey uğraştırdı. Bu yüzden corel'in bu aşamada uyumsuz bir program olduğu kanısına vardım. Belkide benim iş yaptırdığım matbaalarda corel pek bilinmiyor. Ama bu matbaaların çokluğunu ve içlerinde en iyileri olduğunuda gözönünde bulundurursak, benim bu iddiamdaki doğruluk payı artıyor. Herneyse ben daha amatör sayılırım. Bunları sadece corel hakkındaki düşüncelerimi sizlerle paylaşmak için yazdım. Ayrıca Corel’e hevesli arkadaşlar varsada bu sevdadan vazgeçip FreeHand’i tercih etmelerini tavsiye ederim. Ve son olarak bu uyumsuz programla uyumlu geçinen arkadaşlar varsa onlara bir sorum olacak. Bana sadece şunun cevabını verirlerse çok sevinirim. Buarada hakikaten yanlış anlaşılmasın bu soruyu sadece öğrenme amaçlı soruyorum. Sorum: Elinizde corelde hazırlanmış bol yapraklı bir broşür var ve işi verdiğiniz matbaada corel’den anlayan yok (tabiki vardırda ben, bu durumda bu arkadaşlar nasıl bir yol izlerler onu öğrenmek istiyorum). Biraz ukalalık yapıp size şıkta vereyim. J Aslında bunlardan bazıları uyguladığım taktiklerdi.
A) İşi PDF formatında veririm. Tabi onlar bunu başka bir programda açıp forma düzenine sokmaları gerekecek budurumda işin kalitesi düşecek.
B) Her sayfayı tiff olarak export ettikten sonra freehand’de forma düzenine sokarım.
C) İşi, iyi bilmesende FreeHand’de yeniden yaparım. Böylece birazda FreeHand öğrenmiş olurum.J
Cevaplar ÖSYM tarafından konrtol edildikten sonra sonuçlar adreslere postalanacaktır. Sorular çok basit bu yüzden yanlış yapmak yok.:D Hadi size kolay gelsin.:hey:
En mantıklısı ilk seçenek olan PDF çözümü. Doğru ölçüler ve taşma payları ile yapılmış PDF dosyası ile indesign'da rahatça montaj yapılabilir. Ayrıca PDF'de baskı sonucunu görebilirsin. Yani PDF'e çevirirken coreldraw'daki bazı saçmalamalar PDF'e direkt yansıyor. İşin kontrolünü PDF dosyaları üzerinden yaparsan çok sağlıklı olacaktır.
Not: Corel'in iyi yanları gibi kötü yanlarını da saymakla bitiremem. Şu anda 12 versiyonunu kullanıyorum. Son sürüm ciddi anlamda iyileştirmeler içeriyor. Önceki sürümlerdeki garip hataların hiçbiriyle karşılaşmayacaksınız buna eminim fakat bir servis paketi beklemek gerekiyor.
Disconnecting
30/06/2006, 19:01
Arkadaşım bir sorun için bu kadar yazmışsın ama boşuna zaman kaybetmişsin bence. Eğer burda bir corel forumu varsa, corel tırışkadan bir program değildir.
Eğer sen corel de yaptığın bir işi matbaa da bastıramıyorsan senin matbaanda bir sorunun vardır.
(Bunların Hepsi "Bence")
creative
30/06/2006, 19:16
Sevgili Disconnect arkadaşım bir sorun için dediğin sorun, herşeyin bitip işin artık basılacağı aşamada yaşanıyor. Bu yüzden bu sorun üzerine bu kadar yazma ihtiyacı hissettim. Fark ettiysen Corel'in diğer sorunlarına değinmedim.
Kurşad arkadaşıma önerisi için teşekkür ederim.
Birde şunu belirteyim yazımda bahsettiğim iş A3 ebatında çalışılmıştır.
Bir de şu var, montajdan biraz anlıyorsanız Corel sayfaları size kendisi rahatça otomatik olarak montajlayabilir ve montajlı şekilde işi basabilirsiniz (PRN ya da PDF).
Disconnecting
30/06/2006, 20:05
Creative eğer yanlış anlamışsam özür dilerim ama benim senin yazından anladığım sorunun çözümünü öğrenmekten çok coreli eleştirmek. kursadinda dedigi gibi corelin yuzlerce eksisi var olabilir ama yuzlerce artısı da var. Tekrar soyluyorum eğer yanlış anlamışsam özür dilerim.
tarzan45
01/07/2006, 11:41
Bence işi montajlayıp götürmek en mnatıklısı olacaktır. Bazı matbaalarda internetten dosya indirmeyi bilmeyen grafikerlerin de çalıştığını unutmamak gerekir tabi. Zaten onlarla karşılaşınca direkt kaçmak gerekir. Yoksa katil olunabilir.
Ancak Freehandde de Corelde de çok sayfalı ve bol fotoğraflı işler yapmak zorunda kalmış biri olarak şunları söyleyebilirim:
1) Freehandin önizlemesinden korkmak gerekir. Tam bir sürprizdir. Ne çıkacağı hiç belli olmaz.
2) Freehandde collect for output yaparaktan güle oynaya matbaaya gönderdiğiniz bi işte fotoğrafların sizin dizdiğinizle alakası olmadığını görebilir, bu sorunu kimsenin çözemiyor olmasına hayret edebilir ve en nihayetinde işi doğru şekilde gösterebilen tek bilgisayar olan kendi bilgisayarınızı reprocuya taşımak zorunda kalabilirsiniz. (yazarken bile tüylerim diken diken oldu.)
3) iki program da tireleme konusunda eksiktir. İnsanı tilt eder.
4) Corel de ise benim avantaj olarak gördüğüm fotoğrafları dosyaya iliştirmesi. Bu her ne kadar dosya boyutunu şişirse de sorunları azaltıyor.
5) İki programda da transparency vermek tehlikelidir. Bazen PDF formatında bile normal gördüğünüz bir geçirgenlik katmanı, filme çıkmayabilir. (yaşanmıştır)
Bu yüzden özellikle corelde transparency ile işimiz bittikten sonra transparency verdiğimiz alanı convert to bitmap yapar isek hem daha rahat çalışırız ve hem de filmde çıkabilecek geçirgenlik sorunlarına karşı önlem almış oluruz.
6) Her ne kadar bu iki program çok yaygın olsa da bence ikisinin de kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Ancak ikisinde de çok yüklü çalışmalar yapmak gerçekten sabır işidir. Fakat benim gördüğüm kadarıyla tireleme de dahil olmak üzere ikisinin de sorunlarını halletmiş tek program İn design dır. İş yoğunluğundan fırsat buldukça kurcalamakta fayda vardır diye düşünüyorum.
creative
01/07/2006, 12:43
tarzan arkadaşım çok haklısın bu noktada in design'ın üstünlüğünü kabul etmek gerekir. Bende ufaktan bi başladım ve şimdiye kadar diğer programlardaki sorunlarıma çözüm bulabildim.
@creative,
problemleri ve çözümleri bizimle paylaşırsan sevinirim.
boranbaran
28/09/2007, 21:50
bencede senin sorunun kesinlikle maatbayla arkadaşım maatbadaki elemanlarda olabilir
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.