Tam Sürümünü Görmek İçin : Avrupa Birliği, Microsoft'tan her gün için 2.5 milyon euro 'CEZA' isteyecek
cotyorian
28/06/2006, 17:20
Financial Times'ın haberine göre AB Rekabet Komisyonu 2004 yılının mart ayında verdiği ve Microsoft'u tekelci uygulamalarından vazgeçmeye çağıran kararının uygulanmadığı gerekçesiyle yazılım devine günlük 2.5 milyon avro para cezası vermeye hazırlanıyor.
Cezayla ilgili karar önümüzdeki pazartesi günü üye ülkelerin rekabet kurullarına bildirilecek ve onayları istenecek.
Karar, onay çıkması durumunda 12 Temmuz'da da Avrupa Birliği Rekabet Komisyonu Başkanı Neelie Kroes tarafından kamuoyuna açıklanacak. Microsoft böylelikle Rekabet Komisyonu'nun kararına uymadığı için için cezalandırılan ilk şirket olacak.
Komisyon Microsoft'u rakip şirketlere Windows işletim sistemiyle ilgili yeterince bilgi vermemek, tekelci konumunu güçlendirmeye çalışmak ve rekabet ortamını bozmakla suçlamış ve yedi yıl süren dava sonucunda şirket suçlu bulunmuştu. Microsoft'un avukatı Horacio Gutierrez AB Rekabet Komisyonu'nun kararının gereklerini yerine getirmek için çalıştıklarını belirtti.
(kaynak: nethaber)
Magic2Melody
28/06/2006, 17:58
2.5 milyon euro ceza ile ms zarar etmez karı azalır :D
ms'un başı tekel davalarıyla daha çok ağrıtır fakat ms büyük bir güç, başedecektir.
karavanabatu
28/06/2006, 18:51
Peki bu ne zamana kadar sürecek?
infralite
28/06/2006, 20:27
2.5 milyon euro nereye gidecek bakalım :)
cotyorian
28/06/2006, 21:22
Zaten cezanin tutarini tartismak bir cesit microsoft bakis acisi; asil anlamli cumle su: Komisyon Microsoft'u rakip şirketlere Windows işletim sistemiyle ilgili yeterince bilgi vermemek, tekelci konumunu güçlendirmeye çalışmak ve rekabet ortamını bozmakla suçlamış ve yedi yıl süren dava sonucunda şirket suçlu bulunmuştu.
Bu acidan bakarsak verilen ceza 2.5 milyon avro veya 2.5 avro olsun, cok da onemi yok bence..
bu tekel davalarına da anlam veremiyorum bir türlü.
Konu 2,5 milyon euro değil sanırım, konu ms'nin küçük düşmesi olabilir.Bu İstanbul B.B. ne 1 YTL. manevi tazminat davası açmak gibi birşey olsa gerek.
Magic2Melody
29/06/2006, 02:05
Konu 2,5 milyon euro değil sanırım, konu ms'nin küçük düşmesi olabilir.Bu İstanbul B.B. ne 1 YTL. manevi tazminat davası açmak gibi birşey olsa gerek.
küçük düşmez bence çünkü ms burda kara paramı aklıyor ? programlar iyi ve bu yüzden kullanıyor... 2.5 milyon euro yani günlük 5 trilyon cezayada dünyada 40-50 şirket dışında pek fazla şirket dayanamaz.
doronty37
29/06/2006, 13:20
düşündüğüm anlamda söylüyosan, katılıyorum.
neden microsoft, rakiplerine bilgi vermek zorunda olsun ki..
Adamlar yapıyo kazanıyo. Neden ceza veriliyo ki. O kadar harika şeyler yapıyorlar ve hepside çok kullanışlı. bence bu ceza gereksiz. Yapan kazanır. Emek harcıyor adamlar. Kimse bişey yapmıyo diye adamlar oturmuyo yapıyo bişeyler çalışıyorlar. Kendi ürünlerini sürüyolar piyasaya başka ürünler onları baglamaz ki. Ben microsofta tam destek veriyorum adamlar çalışıyor.
cotyorian
29/06/2006, 18:47
Adamlar yapıyo kazanıyo. Neden ceza veriliyo ki. O kadar harika şeyler yapıyorlar ve hepside çok kullanışlı. bence bu ceza gereksiz. Yapan kazanır.
Tabi bu da bir pazarlama teknigi (ya da aldatmacasi); "Daha pahali olan veya bedava olana karsi ucretli olan daha kalitelidir" gibi algilanmasi durumu... Her zaman, her kosulda, her urun icin, her piyasada gecerli bir genelleme midir? Tartisilir...
Magic2Melody
29/06/2006, 19:49
Tabi bu da bir pazarlama teknigi (ya da aldatmacasi); "Daha pahali olan veya bedava olana karsi ucretli olan daha kalitelidir" gibi algilanmasi durumu... Her zaman, her kosulda, her urun icin, her piyasada gecerli bir genelleme midir? Tartisilir...
2 ürün var birisi bedava diğeri ücretli ama ücretli olan ürün çok çok çok daha fazla kullanılıyorsa heralde ürün iyidir ?
Aldatmaca varsa diğer ürün ücretli olsun hatta daha pahalı bakalım pazar payı nasıl değişecek :rolleyes:
Volkan Uzun
29/06/2006, 20:08
karar henuz cikmadi gorusuluyor hala.
ne zamana kadar 2.5 milyon dolar (euro degil )? isletim sistemi icin rakip programlar uretenlere yeteri kadar yardimci olana dek.
Peki benim internetten haberi olmayan amcam Internet Explorer simgesini neden internetin başlangıç yeri gibi görsün?
Ya da Media Player zaten yüklüyken neden biri Real Player indirsin? Neden Microsoft programlarını Windows'la beraber pazarlayacak hakkı kendisinde bulabilsin? Bu pazarlamaya aykırı değil mi?
değil. bulaşık makinemin yanında bulaşık detarjanı da veririm. sen zahmet edip markete gitmiyorsan başka ne var ne yok diye o benim suçum değil. ne zamanki benim bulaşık makinem sadece benim detarjanımla çalışabilir olarak imal edilir, o zaman yahu bu haksızlık diyebilirsiniz(aslında diyemezsiniz de MS'inki gibi bir durumdaysam diyebilirsiniz.)
değil. bulaşık makinemin yanında bulaşık detarjanı da veririm. sen zahmet edip markete gitmiyorsan başka ne var ne yok diye o benim suçum değil. ne zamanki benim bulaşık makinem sadece benim detarjanımla çalışabilir olarak imal edilir, o zaman yahu bu haksızlık diyebilirsiniz(aslında diyemezsiniz de MS'inki gibi bir durumdaysam diyebilirsiniz.)
Bulaşık makinesinin başka deterjanla çalışabilceğini bilmek bilgi istemeyen bir meseledir.
Ama internet explorer yerine başka bir programla internete girebilceğini bilmek için bilgi gerekir.
Microsoftun yaptığıda insanların bu konudaki bilgisizliğinden faydalanmaktır .
bulaşık makinası basit bir örnek. daha komplike örnekler bulabilirm istersen. MS pazarın oldukça büyük bir kısmına hükmettiği için bu davalarla karşı karşıya. Yoksa herkes birbirine yakın olsa işletim sistemlerine daha çok kullanıcı çekmek amacıyla bir çok ek program koyulurdu zaten.
Durum özetle şu; Mscim, yavrucum tamam sen media player diye birşey yapmışsın ama eğer sen bunu işletim sistemiyle verirsen diğer çalıcıların pek şansı kalmıyor çünkü seninki neredeyse her işi yapıyor. bu durumda diğerlerinin hayatta kalması neredeyse imkansız hale geliyor. eğer bu arkadaşlar ölürse meydan tamamen sana kalır, o yüzden bir zahmet şu ek programları sistemin dışına al, isteyen gitsin indirsin sitenden. oldu mu canım, hadi nash bakiim.
cotyorian
29/06/2006, 23:20
2 ürün var birisi bedava diğeri ücretli ama ücretli olan ürün çok çok çok daha fazla kullanılıyorsa heralde ürün iyidir ?
Aldatmaca varsa diğer ürün ücretli olsun hatta daha pahalı bakalım pazar payı nasıl değişecek :rolleyes:
Demek istedigim algilama gercegi de tam olarak buydu. Diger urun ucretli olsaydi -hatta daha pahali- bircok insan icin yarattigi kalite izlenimi artar, dolayisiyla pazar payi yukselirdi diye tahmin ediyorum. Elbette tum bu tahminlerimde bilincli bilgisayar kullanicilarini disarida tutuyorum.
Benim belirtmek istedigim nokta yalnizca bu tur bir pazarlama tekniginin de varligini hatirlatmakti. Yoksa "W? or L?" tartismasi artik bilisim dunyasinda kemiklesti.
Aynen yahu. Ticaret bu, bir nevi savas. Tum rakiplerime kuyuyu boylatmak icin elimden gelen tum entrikalari yaparim. Bunu en iyi batililar bilir.
Magic2Melody
30/06/2006, 00:58
Demek istedigim algilama gercegi de tam olarak buydu. Diger urun ucretli olsaydi -hatta daha pahali- bircok insan icin yarattigi kalite izlenimi artar, dolayisiyla pazar payi yukselirdi diye tahmin ediyorum. Elbette tum bu tahminlerimde bilincli bilgisayar kullanicilarini disarida tutuyorum.
Benim belirtmek istedigim nokta yalnizca bu tur bir pazarlama tekniginin de varligini hatirlatmakti. Yoksa "W? or L?" tartismasi artik bilisim dunyasinda kemiklesti.
iyide bu kadar basit olsaydı pazar payını arttırmak diğer ürünler niye pazarlama tekniklerine 10.000 lerce dolar harcıyor ? açıkcası sanmıyorum...
gok_tengri
30/06/2006, 11:59
amacım microsoftu savunmak değil ama bir insan çalışmış çabalamış kendi gücüyle bir şeyler bulmuş. bunu inceleyip benzeer şeyler yapmak isteyenler yapsınlar yapamıyorsan bu işe hiç kalkışma. ha bazı konularda yardım almak zorundadırlar yardıma ihtiyaçları vardır ama cezanın verilme sebebini okurken daha farklı anlamlar çıkıyor. neyse hayırlıswı olsun bakalım :)
Ama internet explorer yerine başka bir programla internete girebilceğini bilmek için bilgi gerekir.
Asıl sorun sukı neden ınternet explorer dısında bır programla ınternete gıreyım? Onu ne kadar kotulersenız kotuleyın bu program ınternete gırmenızı saglıyormu? Saglıyor.. Oyleyse mesele ne?
Hadı mesele ınsanlara ınternet explorer dısında da tarayıcılar oldugunu belletmek dıyelım.. Ama bu neden MS'ın derdı olsun kı? Cok ıstıyorsa Mozılla vakfı kazandıgı bagıslarla bır televızyon kampanyası baslatsın.. Bu cokmu zor?
Yanı bu suna benzıyor aslında.. Pazara yenı bır bulasık detarjanı gırıyor ama hıc bı yerde tanıtımı yok.. Sonra pazar lıderıne dava acıyor.. Sen benım tanıtımıma destek olmuyorsun dıyerek..
Garıp...
karavanabatu
30/06/2006, 18:28
amacım microsoftu savunmak değil ama bir insan çalışmış çabalamış kendi gücüyle bir şeyler bulmuş. bunu inceleyip benzeer şeyler yapmak isteyenler yapsınlar yapamıyorsan bu işe hiç kalkışma. ha bazı konularda yardım almak zorundadırlar yardıma ihtiyaçları vardır ama cezanın verilme sebebini okurken daha farklı anlamlar çıkıyor. neyse hayırlıswı olsun bakalım :)
1994: Disk sıkıştırma konusunda faaliyet gösteren Stac firması, teknolojisini çaldığı gerekçesi ile Amerikan mahkemelerine başvurdu. Mahkeme firmayı haklı bularak Microsoft'u milyonlarca dolar tazminat ödemeye mahkum etti. İleriki günlerde MS ilgili yazılımın haklarını satın alarak yoluna devam etti.
1997: Borland'dan ayrılan ve firmada anahtar görevlerde bulunan bir çok çalışan MS'e geçti. Firma bu durum yüzünden maddi zarara uğradı. Microsoft'a dava açarak kazandı ve yüklü miktarda tazminat aldı.
1998: Spyglass firması web'de sörf yapma deneyimi hızlandıran ve özelleştirilebilir hale getiren web tarayıcısını MS'e lisansladı. Firma, satılan her ürün üzerinden pay almak üzere anlaşmıştı. Fakat MS, Spyglass'ın emeğini görmezden gelerek yazılımın adını değiştirdi. Internet Explorer adını alan uygulama ücretsiz olarak kullanıma sunuldu. Spyglass MS'e dava açtı. İki firma daha sonra tazminat konusunda anlaştı.
1998: MS geçici olarak çalışmaları için ücret ödediği bi dizi programcısını işten çıkardı. Gerekçesi ise ilgili çalışanların bilgi sızdırmaya çalışmasıydı. MS açtığı davayı kazanamadı, 96 Milyon $ tazminat ödedi.
1998: AT&T MS'e dava açtı. AT&T ile MS, firmanın Win NT kodlarını AT&T'ye lisanslaması üzerine anlaşmıştı. AT&T, NT uygulamalarını Unix üzerinde çalıştırmak için araştırma yapacaktı. MS vazgeçti, AT&T'nin o güne kadar yaptığı geliştirme çalışmaları boşa gitti. MS sonuçlanmadan AT&T ye tazminat ödeyerek olayı kapattı.
1998: Sun, Java teknolojisini lisanslayan ama olduğu gibi değil, değiştirerek kullanan MS'e dava açtı. MS, Sun'a tazminat ödedi.
2002: Amerikan Adalet Bakanlığı anti tröst (tekel) yasasını ihlal ettiği gerekçesi ile MS'e dava açtı. MS suçlu bulundu. Bazı yaptırımlara maruz kaldı.
2003: Internet teknolojileri konusunda uygulama geliştiren Eolas firması web sayfalarına kendi başına çalışan uygulamalar eklenmesine olanak tanıyanbi teknoloji hazırladı. Firma hazırladığı bu teknoloji ile ödül bile kazandı. MS haber vermeden ve izin almadan bu teknolojiyi IE web tarayıcısında kullandı. 2003 yılında dava Eolas'ın lehine sonuçlandı. Firma 521 milyon $ tazminat almaya hak kazandı.
MS'e açılan bazı davaları derledim.
cotyorian
30/06/2006, 20:38
adamlar calisip kazaniyor, niye hep ceza hep tazminat (!) bunca yildir haksiz bulan kurumlarin bir bildikleri olmasin :sus:
elmayla armutu karşıtırmayın. izinsiz bir kodu alıp koyunca farklı ceza alırsınız, kendi yazdığınız kodu kendi programınıza enterege edince farklı ceza alırsınız!!!
Adamlar kendi yazılımına kendi ürettikleri programıda koyamıyorlarsa ne anladım ben bu işten.Tuhaf bir durum :)
Ayrıca Microsof'un kazandığı bir dava yok mu?
Beğenmeyen Yada İstemeyen Linux Kullanır Onları Tutan Yok.
Tekel Nedir?
Piyasada En Çok Pazar Payı Olana Tekelmi Diyorlar.
Yada En Çok Çalışana En Çok Başarılı Olana.
Saçmalık.
cotyorian
30/06/2006, 23:13
Evet tekel olmak en buyuk pazar payina sahip olmaktir ve suc degildir. Rekabeti koruma adina savasan kurumlarin amaci tekel durumunda olan firmalarin bu hakimiyetini kotuye kullanmasina engel olmaktir.
Acaba Mıcrosoft uretımının buyuk kısmını Avrupada gerceklestırseydı ve hatta Avrupa menseylı bır sırket olsaydı bu dava acılırmıydı? Acılsa bıle boyle bır karar alınırmıydı?
Pek sanmıyorum..
cemaliozan
01/07/2006, 13:14
Bu bill amca ve saz ekibi yıllardır çalarak çırparak götürmekteler işi. Sanmayın ki önemli atılımları oturup bizzati kendi ekipleriyle ortaya çıkarıyorlar. Yukarıda ki tazminat davalarıda bunun delili. Kimbilir daha nice bilinmeyen film dönüyorda haberimiz yok. MS. ta hak vermek lazım. Bir dünya insan ekmek yiyor bu tekneden. Yapamazsa çalacak çırpacak tabi. :))))
Üstat yine yorumu yapmışsın valla :D
Magic2Melody
01/07/2006, 21:11
Bu bill amca ve saz ekibi yıllardır çalarak çırparak götürmekteler işi. Sanmayın ki önemli atılımları oturup bizzati kendi ekipleriyle ortaya çıkarıyorlar. Yukarıda ki tazminat davalarıda bunun delili. Kimbilir daha nice bilinmeyen film dönüyorda haberimiz yok. MS. ta hak vermek lazım. Bir dünya insan ekmek yiyor bu tekneden. Yapamazsa çalacak çırpacak tabi. :))))
Bill orta hali sıradan bir insan iken bu noktaya gelmesinin sebebi çalması değil, üstün ticaret ve bilgisayar zekası.. kimse bunu inkan edemez. ama şuda var bill gates bugun yada microsoft bugun gücünü kullanarak para kazanıyor, zekasını yaratıcılığını kullanarak değil.
cemaliozan
01/07/2006, 22:55
Bill orta hali sıradan bir insan iken bu noktaya gelmesinin sebebi çalması değil, üstün ticaret ve bilgisayar zekası.. kimse bunu inkan edemez. ama şuda var bill gates bugun yada microsoft bugun gücünü kullanarak para kazanıyor, zekasını yaratıcılığını kullanarak değil.
Bilader, bill amca os/2 (http://sourtimes.org/show.asp?t=os+2&nr=y&pt=os2) kodlarını yürütüp kendi yoluna gittiğinde sen daha dünyada bile değildin. Nerden çıkartıyorsun bill gates'in bilgisayar bilgisi olduğunu, paul allen desen kabulde bill gates PC.'nin P.sinden anlamazdı o zamanlar.
cemaliozan
01/07/2006, 23:02
Üstat yine yorumu yapmışsın valla :D
Ustam ben bu MS.dan deeeeeee symantecten scandiks ve disk doctor ı aldığını öğrendiğimde soğumuştum. Kendi kendime "adamlara bak kendi dosya sistemleri var, kendi sistemlerini başkalarına kontrol ettiriyorlar". Bu başkasının şeysiynen gerdeğe girmeye benziyordu. Anladımki bunlar boş ama başkada rakipleri yok. Yinede bill amcayı ve saz ekibini organizasyonlarının güzelliği ve düzeni bakımından teprik etmek ilazım. Bizde iki Türk bir araya gelince kesin hır çıkar, adamlar yıllardır organizasyon yaparlar gıkları çıkmaz.
Magic2Melody
01/07/2006, 23:17
Bilader, bill amca os/2 (http://sourtimes.org/show.asp?t=os+2&nr=y&pt=os2) kodlarını yürütüp kendi yoluna gittiğinde sen daha dünyada bile değildin. Nerden çıkartıyorsun bill gates'in bilgisayar bilgisi olduğunu, paul allen desen kabulde bill gates PC.'nin P.sinden anlamazdı o zamanlar.
Benim o zamanlar dünyada olmadığım doğru ama sende sokak bilye oynuyordun o sıralar :)
Nasıl PC'nin P'sin den anlamaz ?(o zamanlar PC'de yokdu, program data processor vardı)... bill 14 yaşındaki iken kısa bilgisayar programları yazıyordu, paul bu sıralar ondan daha ilerdeydi tabi bunda gates'den yaşca büyük olmasının etkisi büyük..daha sonra leak side progracılar grubunu kurdular.. ilk maceraları böyle başladı yani bill gates bir programcı.
Bugun MS burda olmasında paul'un payı büyük ama bill gates olmasa asla MS bu kadar büyüyemezdi.
cemaliozan
01/07/2006, 23:20
Benim o zamanlar dünyada olmadığım doğru ama sende sokak bilye oynuyordun o sıralar
Alt tarafı geç, ben bill gates bu kodları yürütürken olanı biteni izliyordum. Dedeyim ben dede, dede... :)))))
Ustam ben bu MS.dan deeeeeee symantecten scandiks ve disk doctor ı aldığını öğrendiğimde soğumuştum. Kendi kendime "adamlara bak kendi dosya sistemleri var, kendi sistemlerini başkalarına kontrol ettiriyorlar". Bu başkasının şeysiynen gerdeğe girmeye benziyordu.
Ticaret bunu gerektirir. Birileri senden daha iyi birşey geliştirdiyse aynısını yapmak için uğraşmazsın. Uğraşırsan adama en kibarından salak derler. Paran yetiyorsa var olanı alır, onu daha da geliştirmeye uğraşırsın. Paran yoksa zaten rakibini geriden takip etmeye mahkumsundur, daha iyisini yapabilmen de çeşitli şans faktörlerine bağlıdır.
gok_tengri
05/07/2006, 13:13
MS'e açılan bazı davaları derledim.
tamam bu davalar ms nin işlemiş olduğu suçlarla ilgili. bu suçların cezası elbette verilmeli. eğer bir şeyler çalışsa bu en ağır şekilde ödettirilmeli. ama bu müeyyidelerin elindeki paylaşmak zorunda bıraktırması anlamsız. o suçun cezası neyse verirsiniz.ama sen bu işte ilerlemişsin elindekileri ilerleyemenlerle paylaş demek biraaz saçmalık oluyor bence.
ama madem işi hırsızlığa kadar götürmüş ms, elindekinin tamamını da alsalar haklılardır belkide.
cotyorian
13/07/2006, 00:17
Financial Times'ın haberine göre AB Rekabet Komisyonu 2004 yılının mart ayında verdiği ve Microsoft'u tekelci uygulamalarından vazgeçmeye çağıran kararının uygulanmadığı gerekçesiyle yazılım devine günlük 2.5 milyon avro para cezası vermeye hazırlanıyor.
Cezayla ilgili karar önümüzdeki pazartesi günü üye ülkelerin rekabet kurullarına bildirilecek ve onayları istenecek.
Karar, onay çıkması durumunda 12 Temmuz'da da Avrupa Birliği Rekabet Komisyonu Başkanı Neelie Kroes tarafından kamuoyuna açıklanacak. Microsoft böylelikle Rekabet Komisyonu'nun kararına uymadığı için için cezalandırılan ilk şirket olacak.
Beklenen aciklama geldi ama gunluk 0.5 milyon Euro zam gelmis :iih: :
(12.07.2006)
Microsoft’a ikinci kez ‘tekel’ darbesi
AB Rekabet Komisyonu, Microsoft’un 2004 yılından bu yana yaptırımların gereğini yapmadığına karar vererek, orijinal cezanın verildiği tarihten bu yana günlük 3 milyon Euro para cezasına hükmetti. Microsoft’a kesilen ikinci ceza 31 Temmuz 2006 tarihinden itibaren geçerlilik kazanacak. Microsoft’un bu süre zarfında gerekli yerine getirip getirmeyeceği merak konusu. Microsoft’un karara ilk tepkisi, yeniden temyize gideceği yönünde
Kaynak : ntvmsnbc
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.