PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Router ardindaki bilgisayarımın IP numarası

BerkH
06/04/2003, 17:09
CNet Router ile kablonet baglantımı paylaştırıyorum. Kendi bilgisayarımdaki Apache web server'ın dışarıdan kullanılabilmesi için gereken IP numarasını bir turlu bulamadım. Yardımcı olacak arkadaslara simdiden teşekkürler.

redial
07/04/2003, 08:20
konfigurasyonunu biraz acarmisin?
router agin neresinde?
kablo modemin nereye bagli?

omerosmanoglu
07/04/2003, 09:41
Router ardındaki bilgisayara erişmek için Router'un ayarlarında 192.168.x.x ip numarasına çıkışına izin ver diye bir seçenek olması lazım yoksa Router ardındaki ip'ye erişemezsin.

BerkH
07/04/2003, 17:11
@redial
Kablomodem routerin WAN girisinden baglı.
Routerın altındada toplam 2 bilgisayar baglı,
@omerosmanoglu
Routerin kontrol panelinde bunun gibi syler gormustum, biraz kurcaladım fakat iyi bilmedigim icin fazla oynamadım.
Nasıl yapabilicegimi tam anlatman mumkunmu?

Teşekkürler.

redial
08/04/2003, 08:11
Bu durumda once kendi bilgisayarinda dhcp yi devre disi birak ve iceride kullandigin ip havuzundan bir ip yi sabit olarak ata.
Sonra router'in configurasyonuna gec, (router'inin cnig-914 veya benzeri bir sey oldugunu varsayiyorum) oralarda bir yerlerde port forwarding gibi bir secenek olmasi lazim, oraya hangi ip den gelirse gelsin, 80. porta gelen istekleri kendi bilgisayarina atadigin ip ye yonlendirecek konfigurasyonu gir...
(Butun ipler icin genelde 0.0.0.0/0 kullanilir)
Yani
source ip 0.0.0.0/.0 (ya da all gibi bir secenekte olabilir)
source port 80
Destination ip x.x.x.x (buraya kendi bilgisayarin icin tanimladigin ip yi gir.)
Destination port 80 (eger web serverini baska bir portta calistiriyorsan onu gir)

Konfigurasyonu bu sekilde kaydettikten sonra kablo modeminin aldigi ip ile direk senin bilgisayarindaki web servere ulasilabilir.

(kablo modeminin hangi ip yi aldigina emin degilsen www.whatismyip.com adresinden ogrenebilirsin)

BerkH
08/04/2003, 16:36
Redial cok cok sagol.
Bir iki sey sorucam.
İçeride kullandıgım ip havuzundan ip yi sabit olarak atamakla neyi kastediyosun.
Bide Destination a girecegim IP kablonetimin IP simi olucak?

redial
08/04/2003, 17:00
------------
içeride kullandıgım ip havuzundan ip yi sabit olarak atamakla neyi kastediyosun.
------------

aslinda onuı DHCP kullandigin varsayimindan yola cikarak soylemistim...
yani senin makinan ip nosunu otomatik aliyor farzetmistim...

Yapacagin sey, ag komsularina sag tiklayip ozellikleri secip, tcp/ip ozelliklerini secip (win98 den sonra windoes gormedim, ona gore anlatiyom, eger xp felan kullaniyosan sen buluver)
otomatik olarak bir ip adrsi al secenegini iptal edip makinanin ip sini kendin belirlemen.
Bunun icin once gecerli konfigurasyonunu ogren , baslat>calistir> dedikten sonra winipcfg yazip enter de. Acilan programdan (ethernet adaptorun icin) ip numarani, default gateway 'ini ve dns ip sini bir kenara not et.

Sonra biraz onceki ip configurasyonu menusune gecerek biraz once aldigin degerleri yerli yerine yaz. (aslinda baska ip de kullanabilirsin ama, bu sekilde, cakisma olmayacagina emin olabiliriz.)
Windows restart istemek icin bu firsati kacirmayacaktir, restart et.
bundan boyle, senin icerideki ip nin degismeyecegini garantilemis olduk...

Not: Eger ip leri zaten dhcp kullanarak dagitan bir ag degilse butun bunlara bosver...

Destination a girecegin ip kablonetinin ip si degil, senin icerideki makinanin ip si olacak...

En basit sekliyle, sen internetten (0.0.0.0/0) senin kablo modeminin ip sinin http portuna (80) gelen istekleri kendi makinanin (192.168.0.3 ya da 10.0.0.3 ya da her neyse) http portuna (default 80) yonlendireceksin...

BerkH
08/04/2003, 17:51
"Poff karıstı hersey, Routerin konfigurasyonu bile acılmıyo simdi, kafayı yemek uzereyim :( . "

Bu mesajı yazdıgımda baglantım yokoldugundan yollayamamıştım :)
Şimdi kurcaladıkca kapmaya basladım biseyleri tesekkur ederim.
Router Configden DHCP yi disable edip, TCP/IP dede ipleri otomatik bul diyince, mantarlamışım biraz :)
Ben biraz daha deniyim olmazsa sorarım yine, sagol.

BerkH
08/04/2003, 18:03
Yonlendirme Ayarları-Resim (www.blackmoor.net/Grafik/router.jpg)

Birde su yonlendirmeyle ilgili olan yerde 0 lı ifadeyi yazınca otomatik yok ediyor, onu anlamadım. Yukarda kırmızı okla gosterdigim yerde yazan seceneklerin bu isle bi alakası varmı? İngilizcem 0'da. :)

BerkH
08/04/2003, 22:56
Bu arada DNS ne işe yarar?

BerkH
08/04/2003, 23:29
Inbound Packet Filter
Outbound Packet Filter

Diye iki bolum var. Hangisine giricem yonlendirmek icin olan IP ve portları. Bide Yukarıdaki resimde işaretledigim seceneklerle alakası varmı.
Teşekkürler.

Ya bide Virtual Server var acaba ordan mı yapıcam..
Yoksa ingizilice ogrenene kadar bilgisayarı mı acmıyım :)

Volkan Uzun
08/04/2003, 23:36
ben sadece işin dns kısmını parmaklıyım.
dns : bir makinenin host ismini ip adresine cevirir.
ornek : ping www.yahoo.com yazdiginda, cevap olarak yahoo.com un ip adresini görürsün. işte ping komutu önce dns sunucularına giderek bu makinenin ip adresini sorar.
eskiden sadece intyernet isimlerini ip ye cevirmek için kullanırken artık local areadaki bilgisayarın isimlerindende dns sorumlu ( native w2k networkde ).

peki dns bu kayıtları nerden biliyor.
eger internet ortamından veya wide areadan bahsediyorsak tek tek elle giriliyor.
landa w2kde otomatik olarak dns dns query paketi yollayıp bilgisayarlara öğrenebiliyor

redial
09/04/2003, 08:38
inbound filteri gelen trafigi filtrelemek, outbount filteri cikan trafigi filtrelemek icin kullanacaksin.

Yani inbound konfigurasyonunda disaridan 80. i porta gelen tum paketleri kabul etmekle bitmiyor isimiz, bu kabul ettigimiz paketleri senin makinana yonlendirmemiz gerekecek...
Bun durumda router konfigurasyonunda port forwarding yapabilecegin secenegi de bulman gerekiyor.
Special AP secenegi altinda yeraliyor olabilir...

Yeri gelmisken;
"Allow all to pass except those match the following rules" ve "Deny all to pass except those match the following rules" secenekleri firewall konfigurasyonunda en can alici noktadir diyebilirim (en azindan bana gore.)

Birinci secenek ile assagidaki listede tanimladigin rule larla uyusmayan bir paket oldugunda kabul etmesini soyler.
ikinci secenek ise rule larda tanimlamadigin butun paketleri reddetmesini.

Birinci yontem kolay bir konfigurasyon secenegidir. Konfigurasyonunu hizla bitirirsin, ama sonucta ortaya cikan seye guvenemek pek dogru olmaz.

ikinci yontem ile basta cok kasarsin, ama zamanla tas gibi bir konfigurasyonun olur.

Not: msn kullaniyorsan ordan daha hizli cozume gidebiliriz...

BerkH
09/04/2003, 16:29
Redial cok sagol, çok makbule gecer :)

redial
09/04/2003, 17:13
ekledim...

BerkH
10/04/2003, 23:33
Redial hersey için cok sagol.
Bugun klasik kablonet aksaması yüzünden baglanamadım uzun bi sure.
Not: Özel mesaj kutun dolu sanırım. Yada bir insanın ingilizcesi bu kadar kotu olamaz :D

redial
11/04/2003, 07:54
ozel mesaj kutum dolu olabilir, sahin nasil olsa 15 gunde bir bosaltiyo diye ellemiyorum :D
:D