Tam Sürümünü Görmek İçin : Windows Lisansını Satmak !?
Selamlar..
Yeni bir dizüstü alınca zorunlu olarak hiç bir zaman kullanmayacağım bir işletim sistemi için para vermek zorunda kalıyorum.
Paketi açtıktan sonra yaptığım ilk iş ise sağda soldaki windows logolarını lisans bilgilerini kazıyıp atmak oluyor :D
Bu gün windows lisansımı satabileceğim hakkında bir yazı okudum ?
gerçekten böyle bir hakkım var mı? Mikropsoftun EULA'sına biraz göz attım hukuk diliyle yazmışlar satarsın satamazsın vs.
bu konuda görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim :)
Bildiğim kadarı ile OEM Lisanslar tek bilgisayarlıktır başka bilgisayarda kullanılamaz yani satılamaz.
OEM lisans sadece verildiği donanıma aittir, devredilemez, satılamaz. Donanım giderse lisansta gider.
Peki ben başka birşey sorayım. Zamanında bir laptop aldım ve üzerinde Windows XP Home lisans numarasının olduğu cafcaflı bir kağıt var. Bilgisayarı aldığımda üzerinde XP Pro kuruluydu (tabii ki kaçak) ve bana XP Home CD'si vermediler. Ben bir yerlerden XP Home CD'si bulsam ve bilgisayarımı satmaya kalksam alıcı kişi ya da ben bu XP Home'un lisansının da sahibi olabiliyor muyuz? Satarken lisanslı WinXP Home olduğunu belirtsem hata etmiş olur muyum?
Satarsaniz satilir ama tercih edilecegini sanmiyorum cunki sizden satin alacaklari fiyat en fazla 20 - 30 ytl, zaten bu fiyata bilgisayarcilar kurulum yapiyorlar.
Peki ben başka birşey sorayım. Zamanında bir laptop aldım ve üzerinde Windows XP Home lisans numarasının olduğu cafcaflı bir kağıt var. Bilgisayarı aldığımda üzerinde XP Pro kuruluydu (tabii ki kaçak) ve bana XP Home CD'si vermediler. Ben bir yerlerden XP Home CD'si bulsam ve bilgisayarımı satmaya kalksam alıcı kişi ya da ben bu XP Home'un lisansının da sahibi olabiliyor muyuz? Satarken lisanslı WinXP Home olduğunu belirtsem hata etmiş olur muyum?
Aslında CD önemli değil Aynı sürüm kopya bir CD ile kurulum yapıp kendi şifreni girsende olur.
Yine de faturası varsa Microsoftla iletişime geçip CD isteyebilirsin.
Yine de faturası varsa Microsoftla iletişime geçip CD isteyebilirsin.
Senden 30$ Gibi Bi Ücret isticeklerdir.
Senden 30$ Gibi Bi Ücret isticeklerdir.
Ben para almıyorlar diye biliyorum arayıp sormak lazım.
Microsoft en buyuk uyanikligi "OEM" vakasini cikarmakla yapti, cunki bir lisansi donanimi degistirdigin anda bu yeni donanimda kullanamiyorsun, bunu hangi mantik aciklayabilir ?
Microsoft'a yaranacagim diye usakligini yapan bilgisayarci/toptanci kayniyor ortada..
Ayrica abcy, lisansi elinden 10 YTL'ye bile cikarabilirsen cikar ve biran once Unix / Linux urunlerinden birisine gec ve rahatla derim :)
Microsoft en buyuk uyanikligi "OEM" vakasini cikarmakla yapti, cunki bir lisansi donanimi degistirdigin anda bu yeni donanimda kullanamiyorsun, bunu hangi mantik aciklayabilir ?
Microsoft'a yaranacagim diye usakligini yapan bilgisayarci/toptanci kayniyor ortada..
Ayrica abcy, lisansi elinden 10 YTL'ye bile cikarabilirsen cikar ve biran once Unix / Linux urunlerinden birisine gec ve rahatla derim :)
ya zaten tek işletim sistemim GNU/Linux ... fakat bu adamlara hiç bir zaman kullanmayacağım bir yazılım için para ödemek sinirlerimi bozuyor.
4 tane pro lisansı var elimde boş yere... parasında değilim amaç elden çıksın... lazım olan 200$ kaptırmasın :mad:
Bu durumu tükeciti haklarına sordun mu?Bence oraya bir sormakta yarar var.
Predator
13/06/2006, 08:34
Oem Lisansa sahip bilgisayarda konfigrasyonu bile değiştirseniz lisansınız iptal olur + cdnin yanında verilen küçük sticker lisansınızın ta kendisidir, o kaybolduğu taktirde faturasıda olsa lisans geçersizdir.
Yani konu ile alakalı olarak bilgisayarı başkasına satarken lisansıda satabilirsiniz. (lisanslı diyebilirsin) Zaten hem 0 sistemde lisans olmak zorunda olduğu için oem lisanslar sadece ilk satışta alınabiliniyor.
Lisanslama bir yerde mutlaka patlak verecek...
netcomputer
30/07/2006, 04:28
geçen haftalarda konu üzerine bir yazı okumuştum.Ve bu yazıya göre 2. el lisans piyasası serbest olduğunu ve büyüyeceğini yazıyordu.Ayrıca parça değişirse bile lisans iptal olur konusuna katılmıyorum.sonuçta etiketi hangi makinaya yapıştırırsanız o makina lisanlı olur
lisansı verirken hangi donanıma verdiklerinin kaydını tutmuyorlar mıdır sence?
OEM lisansı hiç bir şekilde devredemez veya satamazsınız. Donanım değiştiğinde lisans geçersiz olur. Lisans sözleşmesinde açık seçik yazar. Zahmet edip okuyun.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.