PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Google ve Gmail davetiye sistemi

esmaeild
02/06/2006, 13:56
Google'ın davetiye sistemiyle mail dağıtıyor olması aklıma google gibi reklamdan büyük ölçüde para kazanan bir firmanın reklam strateji olarak bunu kullandığı ve bu sayede hedef kitlesini bir birleri ile ilişkileri bakımından tanımasını sağlayan bu sistemi kurarak müşterilerinin aralarındaki ilişkilerin bir database'ini oluşturduğu düşüncesi geldi. Tabiki böyle bir db'nin google gibi bir firma için altından daha değerli olacağını da düşünmeden edemedim. dünden beri kafamı kurcalayan bu soru işaretini paylaşmak istedim. bu konuda ne düşünüyorsunuz:garip:

hus
02/06/2006, 14:02
bende zaten herkes biliyor bunu diye düşünüyordum.

o-z-a-n
02/06/2006, 14:10
Sadece invite kısmına "saadet zincirine bir halkada siz ekleyin" yazmıyorlar o kadar.

Ke[R]eM
02/06/2006, 17:22
Kendilerine bir database oluşturmaları gayet doğal bir durum. Nasıl ki bir firma, çalışanlarıyla ilgili tüm bilgileri bir database'de saklar, Google da bizlerin bilgilerini bir database'de saklıyordur (buradaki "bir database" genel manada kullanılmıştır, yoksa google'ın tüm bilgileri sadece 1 databasede tutacağını kastetmek gibi bir salaklık yapıp yüzyılın salağı seçilme taraftarı değilim. :D )

esmaeild
02/06/2006, 18:09
eM']Kendilerine bir database oluşturmaları gayet doğal bir durum. Nasıl ki bir firma, çalışanlarıyla ilgili tüm bilgileri bir database'de saklar, Google da bizlerin bilgilerini bir database'de saklıyordur (buradaki "bir database" genel manada kullanılmıştır, yoksa google'ın tüm bilgileri sadece 1 databasede tutacağını kastetmek gibi bir salaklık yapıp yüzyılın salağı seçilme taraftarı değilim. :D )

yalnız bazı farklılıklar var. örneğin biz google'ın çalışanı değiliz. Yada kaç tane firmanın elinde müşterilerini bir birleri ile ilişkileri bakımından incelenmek üzere hazırlanmış bir database'i var? Bunun bir harita şeklinde gözünün önünde olduğunu düşünsene. Örnek olarak bana davetiyeyi kurstan bir arkadaş gönderdi, ona da kurs hocası göndermiş, ona kim bilir kim gönderdi. bende işyerimden bir arkadaşıma gönderdim. o da kim bilir kimlere gönderecek vs. vs. hayalinde canlandır işte. o canlandırdığın harita eğer bu amaç için bu sistemi kurmuşlarsa google'ın elinde şu anda gerçek olarak var.

Ke[R]eM
02/06/2006, 18:54
yalnız bazı farklılıklar var. örneğin biz google'ın çalışanı değiliz. Yada kaç tane firmanın elinde müşterilerini bir birleri ile ilişkileri bakımından incelenmek üzere hazırlanmış bir database'i var? Bunun bir harita şeklinde gözünün önünde olduğunu düşünsene. Örnek olarak bana davetiyeyi kurstan bir arkadaş gönderdi, ona da kurs hocası göndermiş, ona kim bilir kim gönderdi. bende işyerimden bir arkadaşıma gönderdim. o da kim bilir kimlere gönderecek vs. vs. hayalinde canlandır işte. o canlandırdığın harita eğer bu amaç için bu sistemi kurmuşlarsa google'ın elinde şu anda gerçek olarak var.
Biz Google'ın müşterisi değiliz fakat ondan ücretsiz hizmet alıyoruz. Google, babamız değil ki hayrına versin bu hizmeti. O da hizmet verdiği bizlerin bazı bilgilerini topluyor, onları bir şekilde değerlendiriyordur.

esmaeild
02/06/2006, 20:25
Ben google bunu niye yapıyor, bunu yapmamalı, yada bunu yapıyor demiyorum. Ben burda bir stratejiyi tartışmaya açıyorum, eğer bu amaçla bu sistemi kurdularsa ne kadar zekice bir hareket olduğunu söylüyorum. GMail hesabımı aldığımdan bu yana rahat 1 yıl geçti. Benim kafama böyle bir şey olabileceği daha dün dank etti. Adamları takdir ettim. vay be dedim ne beyinler var (eğer öyleyse tabi). Lütfen konuyu bir daha okumanızı rica ediyorum.

stbolen
02/06/2006, 23:40
Ya benim de kafama şu takılır hep?

Acaba kaç TB dir bu veritabanın büyüklüğü ve nerelerde, nasıl tutulur?

Monarch
03/06/2006, 17:23
Ya benim de kafama şu takılır hep?

Acaba kaç TB dir bu veritabanın büyüklüğü ve nerelerde, nasıl tutulur?

şuradaki resimler merakını giderir umarım:
http://planet.time.net.my/KLCC/google_folk/2006/01/google-office-spy-photos.html

http://membres.lycos.fr/media/gdtc.jpg

con_simit
04/06/2006, 03:58
Kimin kime davetiye gönderdiğinin yanı sıra, e-mail içerikleri de kayıtlı. Yarın içimizden bir "terorik" çıktığında o tanınmayan biri olmayacak: Falancanın filancanın arkadaşı olacaktır :kuul:

nohurge
05/06/2006, 11:48
Davetiyeleri de rastgele göndermemek lazım. Forumda görüp Gmail'e davet ettiğimiz kişiyle 1. dereceden sanal akraba olarak kayıtlara geçiyoruz.Davet ettiğimiz kişi Amerika'ya karşı bir suç işlerse, istenmeyen şeyler ararsa (artık google hesabınızla aramalarınızı da eşleştiriyor) ve siz de ilerde Amerika'ya giderseniz, havaalanında ekstra güvenlik aramaları yapılan ( Randomly Selected List) rastgele(!) seçilmiş listede sürekli yer bulabilirsiniz.
Şimdi bu bir komplo teorisi mi... BBG paranoyası mı.. Kimbilir.. Ben de bilmiyorum.