Tam Sürümünü Görmek İçin : router lar hakkında bilgi
ertugruloruc
04/04/2003, 22:39
Ben routerlar hakkında bilgi almak istiyorum. Nasıl kurulduğuna dair. Yani büyük ağların kurulması ve router lar sayesinde internet bağlantısını paylaştırma falan .
Yardımcı olursanız çok makbule geçer. Çok teşekkürler. Sağolun.
bunun icin en iyisi dokuman okumak ve bir router simulator calistirmaktirki boson softwarein cok guzel bir programı var bu konuda
muharrem_tac
04/04/2003, 23:01
Router'ları bir bilgisayar gibi düşünmek lazım.Ağa normal biçimde ethernet kablosuyla bağlanıp ağa dahil olan bir makine gibi.
Bu makinenin numara çevirteceği bir de modem olmalı.Modem routera bildiğiniz seri porttan rs232 kablosuyla bağlanır.Çok güzel,modemi routera bağladık diyelim.Elimizde de çevireceğimiz numaralar kullanıcı adı ve parola da mevcut fakat bu aygıtın monitörü klavyesi yok ki nasıl yapacağız bu işi?
Bu işi yapmanın birkaç yolu var.Router geldiğinde flash biosu bir IP adresine ayarlanmıştır misal 192.168.0.1 veya 192.168.1.1 ya da cluster sistemlerde 10.x.x.x.Yani ağınızı ayarladığınızda ethernet kartlarınızda kablolamada bir problem yoksa IP adresi atamadığınız bütün bilgisayarların bu routerı görmesi gerekir.Klasik
ping ip_adresi
yöntemiyle.
Burada gelen veri giden veri değerleri bir hareket olduğu anlamına geliyorsa router ağa doğru olarak bağlanmış demektir.Bu aygıtı uzaktan yönetmek için telnet programı kullanılır.
telnet ip_adres)
Arabirim yüklendiğinde ayarlamalar buradan yapılır.Bir başka yöntem de normal HTTP portundan yapılan uzaktan yönetimdir.Acer Router'da rastladığım bir özellik,web tarayıcınızı açıp adres çubuğuna aygıtın IP adresini yazıyorsunuz ve bir web arabirimi geliyor.Burada tüm ayarlamalar yapılıyor.Olayın uygulama bölümü kısaca böyle.Teorik detayı için daha bilgili arkadaşlarımız yanıt yazacaktır.
Volkan Uzun
05/04/2003, 00:59
Raist e bu konuda katiliyorum.
Muharrem_tac gibi bende biz özet geçersem :
--------------------------------------------------------
AYNI KABLO HABERLESMESİ:
2 bilgisayar birbiri ile haberlesşirken bir adres kullanırlar, bu ip de olabilir başka bir şeyde. Bu iki bilgisayar bir şekilde mantıksal olarak bile aynı kabloya bağlıysa, birbiri ile haberleşebilir. Haberleşme her zaman ilk başta broadcast denilen bir yöntemle gerçekleşebilir. Yani A bilgisayarı B ya bişi yollayacaksa ve aynı kabloya bağlı olduğunu düşünuyorsa, adresi ADRES_B olan bilgisayar bu paketi alsin diyerek bağlı olduğu kabloya bu paketi bırakır. Ağın yapısına bağlı olarak ( teknik olarak : hube veya switch olmasına göre ) bu paket ya o kabloya bağlı olan tüm bilgisayarlara gider ve ilgili bilgisayar değerlendirir digerleri siler ( hub), yada sadece ilgili bilgisayara gider ( switch ).
-----------------------
FARKLI KABLO HABERLEŞMESİ:
Peki iki bilgisayar farklı ağlarda ise ne olacak ? O zaman kabloya bırakılan paket hedefe ulaşamaz. O zaman devreye iki farklı ağı bağlayacak bir takım cihazlar girerler. Ağlar arası haberleşme için bir modeme ihtiyac var. Burada modem denilince, evdeki gibi numara cevirilip bağlanan modemler akla gelmesin sadece, direk acar acmaz bulundugu kalbonun öbür ucundaki modemle haberleşen modemler mevcuttur.( mesela kablonetin modemi :O) ).
Modem haberlesmeyi sagladi ,bu sayede elimizdeki ve baskalarının ellerindeki tüm ağları bu sayede birbirine bağladık diyelim. Hala bir problemimiz var, Ben A bilgisayarında B ye birşey yollayacağım ama B nerede ? nasıl ulasşırım ben ona ? vs
İşte burada router devreye giriyor. Router denilen cihazlarin birkac bacagi olabiliyor ( bacaktan kasıt giriş çıkış noktaları ).
Bir bacağı modeme rs232 veya özel bir bağlantı çeşidi ile bağlanıyor. Router bir başka bacağı ise bulunduğu ağ tipine göre bir çıkışından ağa bağlanıyor. Mesela ethernet çıkısından local area network e. Ve her ağa bağlanan bacağa bir adres veriliyor.
Ağdaki tüm makinmelere gidilip ağ ayarlarından, "eğer senin kablonda olmayan bir yere paket göndereceksin git bu routerin adresine gönder deniliyor. Bu sayede ağdaki tüm makineler artık başka bir ağa paket atmak isterse bunu gidip router'ın kendilerine bakan bacağına atıyorlar. Router da bunu modemle diger ağlara iletiyor. ( modemle veya diğer bacağına bağlı olan fdiğer ağlar aracılılğı ile. )
---------------------------
ROUTER NASIL BİLİYOR AĞLARI
Şimdi A kendisinin ağında olmayan B ye paket göndermek için routerın kendisine bakan bacağına paketi gönderdi , router artık ne yapmalı.
Routerların ram'inde routing tablo denilen yön tablosu var. Bu tablodan çeşitli ağlar için hangi diğer routerlara veya ağlara nasıl gidilir, bunun maliyeti nedir o yazar. Eğer gelen paketin başlık kısmındaki hedef adres bu tablodaki adreslerin birine uyuyorsa, paket o adresin karşisinda yazan routera veya ağa yollanır. Eger yoksada 2 ihtimal vardır, ya konfigurasyona göre paket düşürülür çöpe atılır yada routerında varsayılan adresi denilen bir adrese gönderilir.
Peki router bu adresleri nerden biliyor ?
Bu ramdeki adresler routerlarda 2 türlü toplanıyor, dinamik ve statik. Statik ayaları ağ sorumlusu arkadas router a oturup tek tek girer. Router açıldığında tıpkı bir bilgisayar gibi, açılış testi yapar ve kendisine ait bir işletim sistemini yükler ve bir portu dinlemeya başlar. İşte telnet aracılığı ile bu porta bağlanaranak gerekli konfigurasyon tablosu girilir. Bu telnet ile bağlanınca hangi komutlar gilirir vs vs www.cisco.com dan bakılabilir.
Statik böyle, bu arada ayrıca arkalarında bir management console denilen bir çıkışı bulanaiblir ( etherhnet, rs232 vs ), buraya direk bilgisayarınıza bağlayarakda tablonuzu girebilirsiniz yani ağa bağlamaya gerek yok.
Dinamik nasıl oluyor ? bir router gelen paketi gönderirken, bu paket birden fazla router üzerinden geçcerek hedefe gidebilir, bu sırada, üzerinden paket geciren routerlar, otomatik olarak, kendisini yol geçen hanı gibi kullanan routerin adresini kayıt eder.
bu sayede tablo olusur. Ayrıca, routerlarda bir konfigurasyon yaparak, kendilerinin tuttuğu routing tablosunu diğer routerlarla paylaşmasını sağlayabilirsiniz.
------------
Internet de normal bir ağ olduğu için, farkeden birşey yok aslında, yani interneti paylaştırmak için router vs kavramı diye özel birşey yok.
Daha detaylı bilgi : www.cisco.com, www.google.com
en iyi anlama yöntemi ise bir simulasyın yüklemektir.
Daha detay için ayrıca soruda sorabilirsin
Yönlendiriciler (router) ağ katmanı yani 3. katman anahtarlarıdırlar (3rd layer switch). Dolayısı ile paketlerin ağlar arasında aktarılmasından sorumludurlar.
Farklı ağlardaki bilgisayarlar yönlendiriciyi varsayılan ağ geçidi (default gateway) olarak görürler. Her bilgisayarın yerel sistemi, bir paket gönderimi sırasında gidecek paketin kendi ağına mı yoksa başka bir ağa mı gideceğini denetler (maskeleme ile). Eğer paketin hedefi başka bir ağdaki bir bilgisayar ise, paket varsayılan ağ geçidine gönderilir.
Tabi ki, burada şu sorun akla gelir. Eğer paketin hedefi farklı ağdaki bir bilgisayar ise nasıl olur da paket yönlendiriciye gönderilebilir? (Yönlendiricilerin her bir ayağı bir ağa bakar ve bunlar bildigimiz ağ arayüzleridir. MAC ve IP adresleri vardır. [Tabi protokol IP'den farklı da olabilir ama MAC kavramı evrenseldir.]) Bu aşamada Adres Çözümleme Protokolu (ARP: Address Resolution Protocol) devreye girer. ARP ile hedef bilgisayarın IP adresi verilerek MAC adresi istendiginde kaynak bilgisayar ile aynı ağdaki tüm bilgisayarlar bu sorguyu alır ancak sadece yönlendirici bu sorguya devap verir. Yönlendirici cevap olarak kendi MAC adresini gonderir. Kaynak bilgisayar da yeni bir paket hazırlar: Bu pakettte, kaynak IP ve MAC kaynak bilgisayarın, hedef MAC yönlendiricinin, hedef IP ise hedef bilgisayarın ilgili bilgileridir. (Buradan, IP'nin mantıksal, MAC'in ise fiziksel bir adres oldugu da görülüyordur herhalde.)
Yönlendiriciye paket ulaştıktan sonra, yönlendirici paketi hangi ayağına göndermesi gerektigini belirler. Bunun için belleginde bir çizelge tutar. Bu çizelgede, ayak-ağ eşleşmeleri vardır. Paket hangi ağa aitse ilgili bacağa paketi gönderir. (Tabi ki bu gönderme işleminden önce klasik ARP işleri vs çalışır.)
Yönlendiricilerin yapılandırılması aslında üretici firmaya bağlıdır. Üretici firma çeşitli alternatifler sunmuş olabilir. Ürün muhakkak kapsamlı bir belgelendirme ile geliyordur. Yönetim çeşitlerinin pek bir sınırlaması yoktur aslında, örneğin SNMP ile de yönlendiriciler (ve bir çok ağ aygıtı) yönetilebilir.
(Biraz tekrar oldu sanırım ama sabahın bu vaktinde yazmak istedim bir şeyler..)
Kolay gelsin.
arkadaslarin anlattiklarina ek olarak daha somut bir seyler icin kullanmayi dusundugun router in markasini modelini yazarsan daha fazla yardimci olunabilir.
Zira piyasada farkli firmalara ait farkli modeller mevcut. Bazilari yukarida soylendigi gibi web arayuzunden konfigure edilirken bazilari kendi os larini kullanirlar...
Ornegin piyasada cok yaygin kullanilan cisco router ailesi ios adi verilen bir isletim sistemini kullanirlar.
moongirl
12/12/2004, 14:53
Arkadaşlar biz c-net routerli 4 port adsl modem aldık ve dün bağlandık. Firewallı tamamen devre dışı bırakmama rağmen hala bazı shareware programları ve sitelere giremiyorum. Uzun araştırmalar ve okumalar sonucu bunun router yüzünden olduğunu anlamış bulunuyorum. Bazı portları manuel açmak gerekiyormuş. Ama bu da sanırım her seferinde ip nomuz değiştiğinden mümkün olmuyor. Bu port aralığı girmek konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir de statik ip manuel olarak ayarlanabilir mi yoksa illa hiç değişmeyen bir ip nosu mu alacağız telekomdan? Ve alırsak o port ayarları kısmından her siteye girebilir miyiz yoksa yine sorun devam edermi bazı sitelerde? Son olarak routersuz ve firewallsuz modemlerde de böyle uğraşmak gerekiyor mu? Her siteye ve programa rahat girilirse onlarla öyle bir modem alıp 2 bilgisayarı hubla bağlasak ya da lan ile bağlasak nasıl olur?
NE OLUR ACİLEN CEVAP YAZIN ARKADAŞLAR. çOK SAĞOLUN:))
Arkadaşlar bende c-net routerli 4 port adsl modem aldım yaşadığım sorun ise 1. makina ile modemin ayarlarını yaparak bağlandım fakat 2. makinanın ayarlarını yaptıktan sonra msdos tan modeme 10.0.0.2 ye ping atıyorum fakat explorer den internete girmeye çalıştığımda bi türlü girmiyo.explorerin ayarlarını standart hale getirdim fakat yine aynı bu sorunu neden yapar + modemin içine Dns numaralarını girmem gerekiyorumu? 212.156.4.4-212.156.4.20 olarakmı modeme giricem?? bnana yardımcı olursanız sevinirim
makinalarinizda gateway ve dns tanimlanan bolumlere 10.0.0.2 girdiniz mi?
(daha hizli cevap icin isletim sisteminiz vs. gibi detaylari da yazmalisiniz)
moongirl
13/12/2004, 02:20
Redial, işletim sistemimiz Win 98 ve bizde tek makina var şu an için.Sorunumuz ise port aralığı açamamamız. Visual servere girip port aralığı ve private port yazıp host IP ye de modemdeki IPi eklememize rağmen (hem 10.0.0.2) hem de asıl PPPde görülen IPi ekledik ama reboot yapınca IP değiştiğinden oraya girdiğimiz host IP geçerli olmuyor. IP adresini sabitlememiz gerek ama nasıl yapacağız bilmiyoruz. Bu yüzden port açamıyoruz.
Dediğin ayarlar bu durumda işimize yarar mı? Eğer yararsa ayrıntılı anlatır mısın nasıl yapacağımızı?
Bir de bu modemin hızını nereden ölçebiliriz ve normalde kaç değerlerinde oluyor?
Ne olur yardım edin çünkü fıtık olduk!!!
Teşekkürler
http://www.portforward.com/routers.htm
burda her marka modem için nasıl port açılacağı yaziyor.
http://www.portforward.com/cports.htm
burdada hangi programin hangi portu kullandiği yaziyor.
ve IP olarak real IP'nizi değilde makinenizin IP sini yazmayı deneyin.
Ip nizi
ipconfig komudu ile öğrenebilirisiniz.
Firewallı tamamen devre dışı bırakmama rağmen hala bazı shareware programları ve sitelere giremiyorum.
Sisteminizde hicbir sorun olmayabilir. Bu hata ttnet'in proxy'sinden kaynaklaniyor gibi geldi bana...
Eger sunucu makine calistirmayacaksaniz (ki Wİn98 kullandiginiza gore sanirim calistirmayi dusunmuyorsunuz) Visual server, port ayarlari ve benzeri seylerle hicbir isiniz yok. Yaptiginiz islemler guvenlik sorunu yaratmaktan baska bir ise yaramaz.
Modemin default ayarlarina donup yeniden baslayin. Sadece kullanici adi, parola VCI (midir nedir o, 8 olacak olan) ve protokolu (pppoe) degistirin, bir de modemin default yonetici parolasini degistirin, geri kalan ayarlar simdilik aynen kalsin.
moongirl
13/12/2004, 15:48
Zaten mecburen değiştirilen ayarlar dışında ayarları aynen bıraktık ama shareaza diye bir p2p program var (emule da da aynı sorun) ona bağlanamıyor. Gurhan'ın bahsettiği sitede cnetin başka bir modelinin ayarlarını okudum, anladığım kadarıyla orada da virtual server kısmından port açmak gerektiği ama bunun için static ip olması gerektiğini yazıyor. Benim sorunum da bu, port aralığı veriyorum, host ipye de modemin ana sayfasında ve sitelerde your ip kısmında gördüğüm ip noyu yazıyorum ama save and reboot dediğimde o ip nosu değişiyor. Bu sefer eski noya göre verilen port aralığı geçersiz oluyor. Yani host ip kısmına ne yazacağımı bilmiyorum, değişmeyen birşey olmalı sanırım. dos ta ipconfig komutunu denedim, 0 ethernet bağdaştırıcı, 1 ethernet bağdaştırıcı, 2 eth.bağ, 3 eth. bag çıktı, altlarında da IP adresi, alt ağ maskesi, varsayılan ağ geçidi var. Şimdi ilk iki ethernet bağdaştırıcıdaki tüm değerler 0.0.0.0, 2 de ve 3 te bazı değerler var ama onlar da da IP adresi kısmı modemin homepageindeki 85.96.90.218 gibi bir değer değil, 2 eth.bag. bu 4.0.0.4 diğerinde de 10.0.0.7. Alt ağ maskeleri de farklı, 2 de varsayılan ağ geçidi yok, 3te var. Bunları ayrıntılı yazıyorum çünkü hangisini vermem gerektiğini bilmiyorum. Açıkçası bir de IP adresi modemdeki ve http://www.preinheimer.com/cgi-bin/connectiontest/connectiontest.cgi adresinde yazan "your ip is: 85.96.90.218" ve her rebootta değişen adresten nasıl bu kadar farklı oluyor, hangisi değişmeyen anlamıyorum.
Çok uzattım biliyorum ama tam anlayamadığım için olayı ayrıntılı yazma ihtiyacı duydum.
Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.
Bu arada o sitede 3 ethernet bağdaştırıcısındaki IP noyu denedim, yine hata verdi.
virtual server kısmından port açmak gerektiği ama bunun için static ip olması gerektiğini yazıyor.
Burada soz edilen sabit IP'nin, sizin Internet'teki IP'niz degil, bilgisayarinizin yerel agdaki IP'si olmasi lazim. 192.168.0.x gibi birsey olabilir.
Yerel agdaki makinenin IP adresinin surekli degismemesi icin de DHCP sunucudan IP almamasi gerekir. Oncelikle makinenizin yerel agdaki IP adresini tesbit edip virtual server bolumune onu yaziniz.
Yalniz hatirlatayim, bu sayede makinenizi internet'ten ulasilabilir hale getiriyorsunuz ve bu, guvenlik sorunlarina yol acabilir.
makinenizin yerel ağdaki IP adresini sabit Ip yapmak için.
1-) ağ bağlantılarım > özellikler > TCP / IP (burda ethernetinizin markası yazıcak) > özellikler >
aşağıda Bir Ip Adresi Belirt seçeneğini işaretledikten sonra alt kısıma
bir IP adresi ve buna uygun bir Alt Ağ maskesi girmeniz gerekiyor (bu adresler modeminizin dağıtığı adresler ile aynı sınıfta olmalı yani modeminiz 10.0.0.2 - 10.0.0.254 aralığında IP dağıtmak için ayarlanmiş ise sizde buraya bu aralıkta bir IP girmelisiniz.)
2-) aynı pencerede
DNS Yapılandırması bölümüne gelip
DNS belirlemeniz gerekiyor( 212.156.4.6 ve 212.156.4.7 olabilir)
3-) Ağ geçidi bölümüme gelip
bir ağ geçidi belirlemeniz gerekiyor
burayada modeminiz IP adresini yazıcaksınız
bu işlemlerden sonra Port açarken IP yazdiğiniz yere ilk aşamada verdiğiniz IP yi girmelisiniz.
ama aceminin dediği gibi bunların sorununuzu çözüceğini sanmıyorum.
problem başka birşeyden kaynaklaniyordur.
bu ayarları sisteminize standart portların dışında port kullanan bir yazılım yüklü ise yazılımların çalışabilmesi için yapmanız gerekiyor
arkadaslar router konusu beni iyice çıldırtmış durumda
1-bu royterları konfügre derek ne kazanmış oluyoruz.
2- routerı konfügire etmek için routerla aramda nasıl bir baglantı kuruyorum rj 45 ilemi (fiziksel olarak) ve (mantıksal olarak)
3- router baglantısı nasıl yapılıyor her pc ayrı ayrı routeramı baglanıyor yoksa routerda bir switche herhangi bir pc gibimi baglanıyor routera baglanan modemin genel adı ne
4- son bomba soru routing table nasıl oluşturulur routing table oluşturmak için statik ip kullanmak zorundamıyım
bukadar fazla soru sordugum için özür diliyorum ama kafamdaki soru işaretleri beni çok rahatsız ediyor
1. sorudan bişey anlamadim?
2. routeri konfigre etmek için
ilk aşamada consol porttan consol kablo ile bağlanip telnet ve aux girişlerini aktif hale getirdikten sonra telefon hattı üzerinden yada bağlı bir ağdan telnet ile configre edebilrisin.
3. router swich gibi değildir çok sayıda ethernet çıkışı olmaz o yüzden swiche bağlanirlar.
4.routing table oluşturmaktan kastın routeri konfigre etmekse hayli uzun bir konu.
management için 2 port var bi tanesi rj45 diğeri de auxiliary port birincisi için rollover cable kullanacaksınız ve windowstaki hyperterminal uygulamasıyla com portunuza bağlanabilirsiniz.. ikinci auxiliary porttan bağlantı ise sanırım modemle oluyor, iki adet resim ekledim mesaja incelersiniz..
routing table a yönlendirmeleri girersiniz..
static ya da dinamic routing yapabilirsiniz.. bu sizin tercihinize kalmış.
örnek komut
kaox(config) # ip route 172.16.1.0 255.255.255.0 s1
gibi.. son kısımdaki s1 interfacedir. burada s1 yerin s1 in biriminizin ip adresinide girebilirsiniz. 172.16.2.1 gibi mesela.
kaox # show ip route komutuyle routing table nızı inceleyebilirsiniz..
Forum Yazılımı : vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.