Tam Sürümünü Görmek İçin : pr için link değişimi yapmayın
bu (http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=29753) ve buna benzer bi kaç daha başlık görünce, konu açmayı uygun gördüm.
arkadaşlar Google sandığınız kadar aptal değil.
sözde pagerank'i yükseltmek için karşılıklı link değişimleri
size dezavantaj sağlıyor artık.
zira google aynı içeriğe bile sahip olsanız bir birine link veren siteleri kontrol ediyor
ve bunları olumlu backlink olarak saymıyor.
pagerank'i yükseltmek için aynı içeriğe sahip ve sizden büyük pagerank'e sahip sitelerden karşılıksız linkler almanız gerekiyor.
bunun içinde kaliteli siteler yapmak ve insanların takdirlerini toplamak gerekiyor.
Google'da php diye arama yapınca 4 milyon sonuç çıkıyor
ilk sayfaya bi göz atın sizce neden bu siteler en başta?
neden 4 milyon sitenin içersinde en başta
php.net, phpnuke.org, php.resourceindex.com, zend.com, hotscripts.com
görünüyor ?
Google'da herkes hak ettiği değeri alıyor mutlaka
ucuz yollu yaptırımlar fazla uzun ömürlü olmuyor ve Google mühendisleri
her geçen gün yeni önemler alıyorlar bu tür konularda.
ayrıca aynı serverda bulunan sitelerin birbirine verdikleri linklerde işe yaramıyor.
80.15.50.25 ip adresine sahip bir site 80.15.50.73 ip'ye sahip bir sayfaya verdiği linkte değer taşımıyor.
herşeyi bir kenara bırakalım
biraz mantıklı düşünülünce google'da yükselmek için neler yapılıp, nelerin yapılmayacağını az çok tahmin edebiliyoruz.
:ginginn:
karşılıksız link nasıl oluyor?
www.php.net
bak ben bu vesile ile php.net'e link verdim bu siteden.
fakat php.net, ceviz.net'e link falan verdiği yok.
tek taraflı, gayet açık bence
hatta işe espiri katarsak
"platonik link" de diyebiliriz :)
ama sen gidip başka bi php sitesi ile anlaşıp abi ben sana link vereyim
sende bana link ver dersen hiç bir faydası olmuyor işte.
ancak para karşılığında uzun ömürlü text reklamlar alırsan o ayrı :)
peki php.net bize link verse, o zaman verdiği linki google kabul etmeyecek mi?
linkin verildiği tarih ve linkin gösterildiği sayfa sayısı da büyük önem arz ediyor.
ve bunların dışında bi çok bilinmeyen etken var.
google tüm kriterleri açıklasa idi ortalık çok karışırdı değil mi?
kesin olarak şu link olur şu link olmaz demek çok zor.
webmasterları teşvik amaçlı olarak
Google karşılıklı link değişimlerinin işe yaramadığını dolaylı yollarla hissettiriyor insanlara.
bu arada php.net'in ceviz.net'e verdiği olumlu bir link var
http://www.google.com.tr/search?q=link:ceviz.net&hl=tr&lr=&start=0&sa=N
http://pl2.php.net/results.php?q=ceviz&l=en&p=all
...........
arkadaşlar Google sandığınız kadar aptal değil.
sözde pagerank'i yükseltmek için karşılıklı link değişimleri
size dezavantaj sağlıyor artık.
zira google aynı içeriğe bile sahip olsanız bir birine link veren siteleri kontrol ediyor
ve bunları olumlu backlink olarak saymıyor.
pagerank'i yükseltmek için aynı içeriğe sahip ve sizden büyük pagerank'e sahip sitelerden karşılıksız linkler almanız gerekiyor.
...........
ayrıca aynı serverda bulunan sitelerin birbirine verdikleri linklerde işe yaramıyor.
80.15.50.25 ip adresine sahip bir site 80.15.50.73 ip'ye sahip bir sayfaya verdiği linkte değer taşımıyor.
Bu tam anlamıyla doğru değil, google mantığı da biraz daha kompleks. Burada birçok kriter işleme konuyor: site değerleri, sayfadaki link sayısı, site yaşı vb.. Class C de denilen aynı ip aralığında bulunan siteler arasında verilen bir link ile pagerank'in çok yüksek değer alabileceğini, google arama sonuçlarını olumlu yönde etkileyeceğini tecrübe ederek biliyorum. Her ne kadar klasik seo makaleleri tersini söylese de kazın ayağı öyle değil. Önemli olan sitelerin google üzerindeki değeridir, daha önce bu forumda yazdığımı hatırlıyorum bu referans (link verme) ilişkisi aynı güncel hayattaki referans ilişkisine benzer. Referansınız kuvvetli ise işi (sıra/pagerank) kaparsınız. Aynı sunucu olduğunda ise yine güncel hayattaki akrabalığa benzer ve bana kalırsa bu eğer referans olan sitelerden birisi nüfuz sahibi ise olumlu bir tepki de alır çünkü güven verir. Yine güncel hayatta olduğu gibi referans olunan sitelerden birinin yapacağı kötü bir davranış (black hat seo) veya tembellik (404) referans olan siteyi de etkileyecektir.
bronze
adult ve spam sayfaları başta olmak üzere
aynı siteyi farklı domainlerde defalarca yayınlayıp
bir birlerine link veriyorlar.
bir serverda aynı site bi kaç accountla yayınanlıyor
bazen onlarca site.
eskiden işe yarıyordu. fakat bununda önlemini aldı Google.
yukarda da dediğim gibi bunların hepsi genelleme.
istisnalar olacaktır elbette.
sen olsaydın kabul eder miydin böyle birşeyi ?
senin düşünce tarzınla yola çıkalım
bir müdür, yeğenini, teyzesini oğlunu işe alsaydı, ya da diğerlerine göre daha yüksek maaş ödeseydi
kuşkuya düşmez miydin ?
Bir önceki mesajımda yazdığım gibi birçok kriter olmak ile birlikte önemli olan referans olan sitenin değeridir. Örneğin ceviz.net anasayfasından yeni açtığı bir siteye link verdiği zaman ister aynı sunucuda olsun ister o sitede ceviz.net'e link vermiş olsun farketmez, diğer site değer kazanır çünkü ceviz değerli bir sitedir. Bahsettiğiniz spam sayfaları ise zaten birkaçını belirttiğim değer kriterlerine sahip olmadığından "itin de sahibinin de hatırı yok" kapsamında değerlendirilir. Vermiş olduğunuz müdür örneği ise tam olarak durumu anlatmıyor, sizin örneğinizden yola çıkarsak burada sadece müdürün "bu benim yeğenimdir, iyi çocuktur" dediğini söyleyebiliriz.
e zaten link(referans) vermenin amacı da kullanıcılara tavsiye değil midir?
bakın bu güzel bi sitedir baya yararlı şeyler mevcut demek değil midir?
kaldı ki kullanıcılara yararlı siteler tavsiye etmek bile bir site için hizmettir.
bkz. web directory sayfaları
birçok kriter olmak ile birlikte önemli olan referans olan sitenin değeridir.
bu konuda hemfikiriz. Aynı içeriğe sahip ve büyük pagerank'e sahip siteler link vermeli demiştim.
yani link veren sitenin değeri önemli.
buraya kadar herşey güzel.
fakat Google,
aynı ip aralığında ki sitelerin aynı kişilere ait olduğunu düşünüyor.
ve bir torpil ve/veya hile söz konusu diyor.
belki mantıklı, belki değil
ama google bunu yapıyor.
içeriği farklı olduktan sonra niye yapsın ki? Yani ortada olumsuz bir durum yoksa niye olumsuzluğa hüküm versinler? Bu kanıya test ederek mi vardınız yoksa okuduklarınıza dayanarak mı bunu söylüyorsunuz? Böyle bir durum olsaydı bizim webhostingtalk ile hotscripts hilecilerin önde gideni olacaktı :) Google kişinin birden fazla siteye sahip olmasına, bunların birbirlerine link vermesine karşı değil, onun karşı olduğu durumlar çöp, otomatik oluşturulmuş, kopya siteler ve bunların yapmaya çalıştığı pagerank arttırma hileleri.
sevgili bronze
içerik farklı olunca zaten herhangi bir sorun söz konusu olamaz.
zaten farklı içerikte ki siteye verilen linkin de çok bi önemi yok o ayrı bi konu :)
adult sitelerin izlediği yolu örnek göstermiştim.
anlatmak istediğim, aynı siteleri süsleyip farklı domainler altında
bir birlerine bağlamak.
bu olmsuz durum değil de nedir :)
ben bundan bahsediyorum.
yoksa farklı içerikte ki diğer sitene link ver.
ki zaten pek işe yaramıyor o :)
son zamanlarda baya bi arttı
bi kaç tane flash oyun sitesinde gördüm.
aynı siteler aynı serverda sadece isim farklı.
bu tür hileler olmaz diyorum.
olay bundan ibaret
net olarak anlatamadıysam mazur görün.
içerik birbirinin büyük oranda aynısı olması durumunda içerik kopyası (duplicate content) nedeniyle zaten yasaklanır, burada aynı ip aralığında olması da + olumsuzluk katar ki benzeri bir durumu sahipleri aynı iki ticari site arasında tecrübe etmiştim. Benim özellikle vurgulamak istediğim konu; "normal şartlar altında aynı ip aralığındaki (class c) verilen bir linkin değersiz olduğu, karşılıklı yapılmış bir link değişiminin anlamsız olduğu, aynı içeriğe sahip olmayan değerli bir siteden alınan linkin değersiz olduğu" gibi klasik arama motoru optimizasyonu makalelerinde geçen görüşlerin tam olarak doğru olmadığı. İşe yarayıp yaramadığını test ettikten sonra görebilirsiniz.
Konu cok bilgilendirici oluyor. Tesekkurler.
Tartışmanız gayet iyi,böyle tartışma her zaman olmuyor. Teşekkürler.
araştırmalarıma ve google den aldigim bilgi maillerine bakarsak şu durumda şu şekilde birşey var...
ornegin yeni acilan bir site;
abc.com page rank degeri: 0
bu siteye link veren site;
ab.com page rank degeri: 6
google ab.com dan abc.com a atliyor icerigi inceliyor listeliyor. populeritesini artiriyor.
daha sonra bu abc.com a
a.com pagerank degeri: 5
link veriyor. Google tekrardan giriyor ama bu sefer popülariteyi artırmıyor bekletiyor.
Aradan zaman geçiyor:
b.com page rank: 6 bu siteye link veriyor.
Google tekrardan bunu gorup spideri yolluyor. Bu sefer hazin son siteyi sendbox a atiyor. Sahte bir şekilde dizayn edilmiş link değişimi olarak goruyor. Cunku hiç bir popüler site yeni açılmış 0 pageranklı bir siteye link vermez.
Ayrica ornegin:
http://www.olgarverim.com (reklam degildir site kapalidir zaten)
bu site bundan 1 ay oncesine kadar forum yolu ile web konusunda bilgi vermekteydi. phpBB kurulu idi.
Daha sonra ceviz.net için hazirladiğim avatarlar bu siteye ceviznetavatars/ yolu ile attim. ceviz.net'e destek konulu basligi ve imza şeklinde yansittim kullanıcılar faydalansın dige. yaklasik 20 gun o sekilde kaldi daha sonra @acemi avatarlari direk ceviz.net e tasidi bende oradan kaldirdim. işin ilginç yani bu olgarverim.com a verdiğim imza ve makale olarak link sayesinde
pageranki 4 oldu. Çok güzel bir deger. daha sonra şaşırdım ve google ye mesaj attim. mesaj aynen şu şekilde idi:
"Merhaba Google yönetimi:
Şu şekilde bir hareketten sonra sitem 1 aylik olmasina ragmen page rank 4 olmustur. page rankın bu şekilde artmasını sağlayan ne olmuştur. Halbuki ceviz.net e gelen spiderler siteme yonlenmiş olsa dahi benim arşivim ceviz.net 'in 1/100 degerinde bile degildir."
Aldigim cevap şu idi:
"Merhabalar,
söylemiş olduğunuz sitenin sizin sitenize link yolu vermesi ile ve bir cok kullanıcının vermis oldugunuz resim yolunu ceviz.net refereri ile kullanması o sitenin gercekten sizi desteklediği anlamına gelmektedir. bu yuzden doğru bir sekilde page rank kazanmış olursunuz".
bu mesajdan sonra biraz dumur olsamda gerçekten şunu anladım google sırf page rank kazanmak için verilen linkleri anliyor ve bunları kabul etmiyor ayrıca cok israrli bir davranis gorulurse direk sendbox a iletiyor.
2 tane ingilizce içerikli web directory sitem var.
aynı server'da barınıyorlar
hazır bir script
ve iki sitede de aynı veritabanını kullanıyorum
sadece logolar ve title farklı diğer herşey aynı.
A sitesini bi çok directory'e ekledim olabildiğince çok olumlu link almaya çalıştım.
eklediğim her siteyi not ediyordum. geri dönüşümü kontrol etmek için.
B sitesi için hiç backlink çalışması yapmadım sadece standart seo uygulamalarını yaptım öylece bıraktım.
yaklaşık 4 ay sonra
A sitesi olumlu sonuçlar vermeye başladı. bi çok bakclinkim oldu.
A sitesinin PR'i 3 oldu.
B ise 1'de kaldı.
sonra A'dan B'ye link verdim.
mantık olarak doğru görünüyor.
A ile B aynı içerikte ve A'nın değeri daha büyük
ve B'yi tavsiye ediyor.
bu B için büyük avantaj olmalı.
ama sandığım gibi olmadı.
ne yaptıysam bir türlü B'ye verdiğim linki onaylatamadım.
bu süre zarfı içinde B'ye iyilik yapayım derken tam batırdım :)
duplicate content gerekçesi ile sandbox'a düştü B sitesi.
neden düştü tam olarak kestiremiyorum fakat duplicate content(aynı içerik) olduğu içindir diye düşünüyorum. emin değilim.
B sitesi çok iyi indexlenmesine rağmen bi kaç hafta içinde google'dan aldığı hit %70 oranında düştü :)
bi anlam veremedim en başta
seochat.com'da da olayı aynen anlattım
bi çok kişi hemfikirdi bu konuda. aynı ip aralığında olduğu için onaylanmıyor dediler.
ve bence de gayet mantıklı konuştular.
bu A ve B diye adlandırdığım sitelerimi görmek, denemeler yapmak isteyen varsa özel mesajla adresi isteyebilirler.
B sitesi web directory değilde atıyorum bir müzik sitesi olsaydı
muhtemelen A'dan verdiğim link onaylanacaktı.
fakat önemli olan aynı içerikte ki siteden link almak olduğu için
pek bi faydası olmayacaktı.
@Dreamy, Duplicate content'e düşmüşsünüz, farklı bir sunucuda duplicate content olduğunda istenilmeden kopyalanmış durumundan yırtma ihtimaliniz oluyor fakat aynı sunucuda ve üstüne üstlük bir de link verildiğinde "heyo, ben burdayım" demiş gibi olmuşsunuz ki sonuç çok normal: "karalisteye alınmak ve değer kaybı"
@Caesar, yeni siteler için çok fazla link almak pek hayırlı olmasa da burada da kompleks bir durum ve belirli kriterler var. Yeni bir site açıldığında pagerank arttırmaya yönelik mi link verildiği yoksa gerçekten iyi bir site olduğu için mi link aldığı biraz da Google arama motorunu şu anki konumuna getiren gizli algoritmaları ve tecrübeleriyle anlaşılmaya çalışılıyor. Link almak tamamen olumsuz bir durum olsaydı yeni fakat popüler hiçbir site arama motorunda yer alamazdı. Burada da yine link veren sitelerin daha önceki davranışları, durumu etkili oluyor
haklısın bronze sonuç gayet doğal.
yine de deney deneydir :)
Google bize bişey anlatmıyor. bizde ancak deneme/yanılma yolu ile
bişeyler bulmaya çalışıyoruz.
ama işin en zevkli tarafı
Google gibi düşünüp neyin doğru olup, neyin yanlış olduğunu saptamak.
stratejik planlar yapmak.
ben Google olsam neyi taktir eder neye sinirlenirdim.
şeklinde düşünmek bile doğru yolu bulduruyor adama.
çünkü Goolge herzaman adil bir sıralama için çalışıyor.
ama yine de motor işte :D
Bu konuda bahsi geçen konular ile ilgili olarak Google yazılım mühendislerinden Matt Cutts (http://www.mattcutts.com/blog/)'ın hazırlamış olduğu bu (http://video.google.com/videoplay?docid=3583760678227172395) video aydınlatıcı olacaktır. Aynı sayfada birçok konudaki video kayıtlarında kaynağından bilgi elde etmek mümkün. Videoların ingilizce textlerine ise şu (http://www.viperchill.com/matt-cutts/) adresten ulaşılabilir.
astronot
05/08/2006, 18:12
arkadaşlar link alma olayına aynen katılıyorum fakat sitenizi google da öne çıkarmak istiyorsanız daha öncede söledim siteniz orjinal olacak aynı içerikte bi sürü site olması önemli değil mesela şöle söyliyeyim goole da denizlirehberi diye aratırsanız denizlirehberi.net.tc 2 sayfada çıkıyor denizlirehberi.net ön sıralarda çıkıyor bunun sebebi benim sitemde yani denizlireberi.net.tc de paste yani yazılar kopya olduğu için pegarenk ne kadar koyarsam koyayım öne çıkamam ha ben o yazıların aynısını copy paste yapmadan elle yazsaydım ön sıralara çıkardım umarım açıklayabilmişimdir....
karşılıklı link yerine bir ring oluşturunca google bunu yiyor mu?
atıyorum
a -> b -> c -> d -> a
şeklinde link verdiğimizi düşünelim
hepsi karşılıksız link sayılıyor aslında ama birbirlerine yardım ediyorlar :)
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.