Tam Sürümünü Görmek İçin : Üyelik Hakkı!(Genel olarak üyeliklere kısa bir bakış!)
acemiberber
27/05/2006, 19:22
Söz gelimi internet bir içerik tüketim ortamı.. Her birimiz bu ortam için öyle yada böyle bir şeyler üretiyor ve bu ortamdan hali hazırda üretilmiş içeriği alıp kullanıyoruz..
Doğası itibariyle içerik paylaşımına dayanan temele sahip.. Bu durumda ortaya belli süre sonra -hele ki server taraflı dinamik web yapımını sağlayan dillerin gelişmesiyle- içerik koruması çıktı.
Her site kendine has içerik koymaya başladı.. En başta konulan bu içeriği saklamak için şifre korumalı sayfalar üretildi. Fakat bu özellikteki sayfalar belli süre sonra kullanışsız hale geldiler.. Ve site yönetimleri de zaman sonra içeriği tüketen kitleyi merak etmeye başladılar.. Anketler devreye girdi bu sıralar fakat anket içeriği koruma adına bir şey yapmaya yaramıyordu..
Üyelik Sistemleri bu noktada devreye girmeye başladı.. Basit üyelik sistemlerinde -ilk uygumalarda- siteye gelen ziyaretçinin doldurduğu adı soyadı, email adresi, kullanıcı adı ve şifreyi alan formlar yetiyordu.. Daha sonraları mail adreslerinin doğrulama ihtiyacı hasıl oldu ve aktivasyonlu üyelik sistemlerine kadar ilerlendi...
Şu anda güvenlik kodu ile ziyaretçi bilgilerini birleştirip belli formüli dönüşümlere tabi tutup Veri Tabanına aktaran üyelik sistemleri yaygın..
Uzun zaman önce http://www.sounblaster.com adresinden Creative ürünlerini takip ediyordum. Son bir kaç yıldır etmiyorum.. Fakat örnek şunun için; Benim işin başına geçip sitemde şu da olsun dediğim ama yapamadığım bir çok teknik özelliği ve ülkemiz sitelerinde henüz uygulanan bir çok özelliği yıllar önce bu sitede görmüştüm..
Mesela -konuyla alakasız ama- web sayfalarını Yazıcı Dostu Print etmeyi bu sitede görmüştüm ilk defa.. Gördüğümde de acaip derecede hoşnut kalmış ve bir o kadar da altındaki mantığı düşünmüştüm..
Yine başka uygulamayıda ilk defa bu sitede görmüştüm.. Üyenin dilediği zaman mailine gelen bültenlerden tutunda üyeliğini iptal etmeye kadar verilmiş hakları vardı.. UnSubscriber mevzusu yani... Şu anda site üyelik olayını toptan kaldırdı sanırım.
Gelelim SUBSCRİBER olayına.. Her sitede ister istemez üyelik kaçınılmaz bir özellik halini aldı. Her site kendi müritlerini tanır halde artık.. :D
Sabahtan bu yana ne diyorum.. Üyeliklerin İptali hakkını neden ziyaretçimize vermiyoruz? Sebepler nelerdir? Adamımız işini halletti ve zaman sonra sitemize takılmama kararı aldı.. Ben 10larca site dolaştım hiç birinde Hesabı Kapatma adına hiç bir linke rastlamadım şimdiye kadar.. Buyurun tartışalım.. Üyenin hakları nedir.. Sadece küfür etmemek mi? Siyasi yazı yazmamak mı? Diğer üyelerle iyi geçinmek mi? Bu gün bu sistemler biraz ilk halinden çıksın diyorum.. Eksisiyle artısıyla konuşalım...
hürriyet
27/05/2006, 20:23
bence de üye istediğinde üyeliğini sonlandırabilmeli. delicious'ın böyle bir seçeneği var mesela, ben olsam da bu hakkı veririm.mesela forum üyeleri isterse tüm postlarını silebilmeli.ama forum sahipleri belki burada telaşa kapılabilir "içeriğimizi de alıp götürüyor" diye.ama bencil düşünmemek, üyenin kararlarına da saygı duymak lazım.
cemaliozan
27/05/2006, 22:47
o zamanda üyeliği iptal etme opsiyonu olan bir sistemde üyelik sözleşmesine gönderilerin yayını ile ilgili bir şart maddesi eklenebilir.
Ceviz'de "Üyeliğin İptali" gibi bir seçenek 1 Ocak 2006'dan beri var. Ancak hiçbir üyeye tüm mesajlarini silme gibi bir hak vermiyoruz :
Üyeler ceviz.net'e eklemiş oldukları içeriğin ikincil bir yayın hakkını süresiz olarak ceviz.net'e devretmiş sayılırlar. Ceviz.net içerikleri istediği süre boyunca yayınlamaya, yeniden yayınlamaya, değiştirmeye veya da silme hakkına sahiptir. Ceviz.net içeriğin süresiz olarak ve aynı şeklinde yayınlanacağını taahhüt etmez.
Üyeler yukarıda belirtilen durumun aksine olarak ekledikleri içeriğin silinmesini talep hakkına sahip olmakla birlikte bu işlem ancak yönetimin takdirine göre uygulanır. Yönetim içeriğin silinip silinmeyeceğini bizzat takdir eder.
Örneğin forumda bir kişi 100 mesaj yazmissa bu bircok konunun gidisatina etki edilmesi, bircok alinti mesaj, kisinin mesajina dayali bircok mesaj anlamina geliyor. Haliyle konular arasinda kopukluk olmamasi icin bu mesajlari ama oyle ama boyle tutmak gerekiyor.
Haliyle forum uyeleri tum mesajlarini silip hicbirsey olmamiz gibi gidemezler. Bu topluluk siteleri bakimindan sakincali, gereksiz ve bir o kadar anlamsiz olur. Cunku yazilan mesaj siteye eklendikten sonra kisinin mali olmaktan cikar ve kisi mesajinin bu site tarafindan gerekirse ilelebet yayinlanacagini bilerek bu isi yapar. ( Bu genel bir internet kurali )
Üyeliğin iptali üzerine dahi üyenin göndermiş olduğu içerikler ceviz.net tarafından yayınlanmaya devam edilir.
Ceviz gibi sitelerde sistem ancak bu sekilde saglikli isleyebilir.
Onun haricinde yerine gore uyelik iptali butonu gibi birsey olmasi yerinde olabilir.
( Ceviz.net Hizmet Sozlesmesine bakabilirsiniz (http://forum.ceviz.net/showthread.php?p=186020). Uyelik iptal etme hakkiniz var, ancak yazdiklariniz toplulugun mali oluyor. Bunu da uye olurken kabul etmis oluyorsunuz )
esmaeild
28/05/2006, 00:45
Gurhan nikli kullanıcı Hayata Dair kategorisinin altındaki alico nickli kullanıcının Hırsızlar duymasın konusunudaki mesajlarının yüzde 90'ını sildi. halbuki çok önemli bir mesele konuşuluyordu. konuşulanlar bölük pörçük kaldı. bu mesajların geri gelmesi mümkünse böyle bir talep hakkımız varmı kullanıcı olarak.
aynı gün içinde kullanıcılar ekledikleri mesajları düzenleyebiliyorlar.(vbb standart ayarı değiştirilmediyse)
esmaeild
28/05/2006, 01:57
bilgisayarımda kısa bir araştırma yaptım temp dosyalarda yazılanları buldum. dosyayı mesajıma ekliyorum. takdir sizin.
acemiberber
04/06/2006, 20:23
ben aslında genel olarak sormuştum yani internetin geneli için. peki ceviz için de sorayım üyelik silme neden admine bağlı..? Kişi kendini lanse etmek zorunda mı?
IcenGuard
04/06/2006, 20:50
Bir düşünelim, belkide forumda üyelik silmek gibi bir özellik yoktur. Yönetici kalkıpta sizin üyeliğinizi silmekle bile uğraşıyorsa böyle yöneticiye cok teşekür etmek gerekir, ayrıca bir kutu çikolata bile gönderile bilinir.
Ayrıca üyelik iptalide cok komik bir şey. Mesela sokakda birsiyle tanışıyorsun, sen ona java hakkında super fikirlerini söylüyorsun oda sana .net hakkında bir şeyler anlatıyor. 2 ay sonra bu adamla anlaşamıyorsun (belkide nefret ediyosun). Ve javacı adama benim adımı ve sana söylediğim her şeyi unut diyorsun.
oldumu şimdi?
hürriyet
04/06/2006, 21:19
bir forum için düşünelim, forum sahibi üye olmak isteyene en baştan diyor ki: "burası benim bahçem, çiçek ekebilirsin, sulayabilirsin ama yolmayı denersen seni burdan kovarım.."
işin bu tarafı tartışılamasa da, tartışılabilecek konu bahçeye bir müddet çiçek eken kişinin istediğinde bahçe ile tüm ilişkisini kesebilme hakkı.veya sadece kendi ektiği çiçekleri yolabilme hakkı.
Bunda tartısılacak bır sey yok.. Ornegın senın yukarda yazmıs oldugun mesaj sılındıgınde benım suan yazmakta oldugum mesaj anlamını yıtırıcek.. Buda tum mesajların bırbırıyle ılıskılı oldugunu gosterır..
Yanı bunları ben ektım ve yalnızca benı ılgılendırır sımdı ektıklerımı gerı ıstıyorum dıyemezsın..
Foruma üye olan herkes yazdıklarının burada kalacağını biliyor. Ayrıca kimse yazmak zorundada değil.Bunun bilincinde olarak foruma üye oluyoruz zaten.
konuyu cevize odaklamanın bir manası yok. durumdan şikayetçi olan üye yok çünkü, en azından bana şikayet ileten olmadı. ancak tabiki üye olmak isteyenler bu durumdam şikayetçi olacaktır ama yoğurdu üfleyerek yemek zorunda kaldık. bizi de mazur görün :)
genel manada üyelik hakkı iptali meselesine bakarsak, site olarak üyelerden beklediğiniz katkı çok fazla değilse(mesela anket oylasın, haber bültenine ulaşsın, üyelere özel yazıları okusun, dosya indirsin, arada da isterse ufak yorumlarda bulunsun gibi..) iptal hakkı vermek gerekir bence. ancak içeriğini üyelerin oluşturduğu, bu içeriğe diğer üyelerin de katıldığı durumlarda bu hak bazı teknik sorunlara ve bununda ötesinde içerik karmaşasına yol açabilir. doğal olarak bu hakkı iptal etmek hem diğer üyeler hem de site için daha yararlıdır.
kamilozcan__
05/06/2006, 08:56
Üyelik iptaline ne gerek var işi bittiyse çeksin gitsin. :)
Üyeliği iptal olan bir kişinin mesajları hala yayında olacağından ve üye ismi eğer iptalden sonra başkası tarafından kullanılabilecekse ( Eğer Kullanılamayacaksa iptale negerek var) bu tam bir karmaşaya yol açar. Örneğin kamilozcan__ kullanıcı adıyla yayınlağım mesajlar benim düşüncem ve bilgimi yansıtır ancak üyeliğimi iptal eder isem ve bu kullancı adını başkası kullanırsa mesaj yayınlarsa bu yayınladığı mesajlar veya ona iletilen sorular tamamen benim mesajlarım ile karışır, buda hiç istenmeyen sonuçlar doğurur. Böyle birşeye gerek yok burası bir siyasi parti değilki, titan gurubuda değil, ieteyen artık girmesin enson mesaj yayınladığı zaman zaten onun ceviz veya neresiyse onunla ilişkiyi kestiği zamandır.
üyelik silmek biraz saçma o zaman bi üye ol işin bitince sildir işin düşünce gel gene üye ol wakit kaybı onun dışında forumdan uzaklaşmak isteyen userlar profilde msn w.s wermeksizin çıkış yap butonuna basıp gitsinler basit bi mevzu
hadi bu mantıklı da bende üye almayan siteleri kınıyorum :)
kamilozcan__
06/06/2006, 17:17
Üye Silme olayı http://forum.maxiasp.com/ varmı tam bilmiyorum ama aşağıdaki linkte dikkatimi çeken bir üyenin # silinmiş # kullanıcı adı olmasıydı, mesaj hanesinde Bu kullanıcıya ait tüm mesajlar silinmiştir yazmasıydı.
Burda iki konu var.
Üyeliğin iptali(Silinmesi durumunda)
Birinci Tüm mesajları silinen üye kim belli değil çünki üye adıda silinmiş :)
İkincisi ise
Örneğin forumda bir kişi 100 mesaj yazmissa bu bircok konunun gidisatina etki edilmesi, bircok alinti mesaj, kisinin mesajina dayali bircok mesaj anlamina geliyor. Haliyle konular arasinda kopukluk olmamasi icin bu mesajlari ama oyle ama boyle tutmak gerekiyor.
Ansugo bahsettiği sorun diğer forumlar içinde geçerli olduğu muhakkak ise nasıl olurda kullanıcı ismi dahil tüm mesajları silinebiliyor.
http://forum.maxiasp.com/soru.asp?is=oku&sno=12734&fno=1&kno=10&kad=Di%F0er+Programlama+Dilleri&sbaslik=ASP%2ENET+mi+JAVA+m%FD%3F%3F%3F#top
NOT: O bendeğilim :)
kullanıcı mesajlarını silmek mesele değil, ufak bir sql sorgusuna bakar en fazla. mesele şudur: maxiaspde verilen örnekten yola çıkarsak "silinmiş" üyenin forumda kullandığı nick "ayşecik" olsun. silinmiş üyenin hemen altındaki mesajda "ayşecik sen yanılıyorsun, verdiğin kod o işi yapmaz" yazsaydı biz şimdi bu ayşecik kim(silinen üyemi yoksa diğerlerinden biri mi?), verdiği kod neydi acaba diye merak edecektik. dolayısıyla konu bütünlüğü bozulacaktı.
Forumu bir binaya yazılan mesajlarıda tuğlalara benzetebiliriz.
Ustasına kızan her inşaat işçisi diktiği bir tuğlayı alıp giderse bina nasıl ayakta durabilir.
Silnen kişinin mesajları *************** karekterleriyle yer değiştirebilir. Eğer hangi mesaj kime yazıldı işi problemse bu yer değişitirme olabilir. Yani onunda çözümü var. Ama forum adminleri bunu yapmayacaktır. Çünkü işlerine gelmez. :D
Silnen kişinin mesajları *************** karekterleriyle yer değiştirebilir. Eğer hangi mesaj kime yazıldı işi problemse bu yer değişitirme olabilir. Yani onunda çözümü var. Ama forum adminleri bunu yapmayacaktır. Çünkü işlerine gelmez. :D
Ben Admin değilim ama benimde işime gelmiyor.
Seninde işine gelmez.
Kimsenin işine gelmez.
Adminlerle nasıl bağ kuruyorsunuz anlamış değilim.Çoğu forumda insanlar çıkarları olmadan yöneticilik yapıyor.
Böyle birşeyin yapılması etik değil birkere üyelere sadece gelip buraya birşeyler yazan birilerinin sorularına cevap veren kişi olarak bakmayın. burda birşeyler öğrenende sorularına cevap bulanlarda bu üyeler. böyle birşey yapmak yazdığı herşeyi silip gitmek nankörlüğün ta kendisidir.
acemiberber
10/06/2006, 18:43
Anladığım kadarıyla forum üyeliği ve site üyelği kavramları şu durumda iç içe geçmiş durumda...
Foruma yazılan konular karşılık beklemeden forumun malı olmuştur bi kere.. Hangi forum oluşumu bilgilerin silinmesi hakkını ziyaretçisine verir ki.. Mesele şurada kopmakta bu Üyelik İptali Hakkı mevzuunda.. Baştada dediğim gibi internetin geneli için sormuştum.. Sanırım ceviz için sorunca sadece forum üyeliği mevcut olduğundan üyelik iptali söz konusu bir durum değil..
genel olarak konuşalım.. üyelik ile içerik dağıtan çoğu sitede siteye üye oluyorsun zamanla sitedeki içeriği kullanmadığın halde mail geliyor sürekli.. özel mesaj sistemi kurulu ise özel mesaj geliyor.. istenmediği halde bülten geliyor maile... v.s v.s. girip iptal edemiyorsun üyeliği.. kamuoyu ne der buna?
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.