PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : fontographer win xp de ?

pur
23/05/2006, 22:39
fontographer windows xp de çalıştırmam gerek . ek bir yama falan varmı ?

birde normal true type fontları tr karakter katarak turkçeleştire biliyorum. pixel font (font bitmap) hiç denemedim bunu fontographer ile yapabilirmiyim boşuna işletim sistemini değiştirmeyeyim.

yada pixel fontları tr yapabileceğim alternatif program ismi bilen varmı?

kursad
24/05/2006, 14:13
Fontographer Macromedia'da iken en son 4.1 sürümünü çıkarmıştı. Bu sürümü WinXP'de çalıştıramadım. Yetersiz bellek hatası verdi. Fakat program Pyrus'a (Fontlab) geçince hemen yeni bir sürüm çıkardı; 4.1.5 ki bu sürüm winXP, 2000 ve ME için yazılmış. http://fontlab.com/Font-tools/Fontographer/

Bitmap fontlar ise windows'ta .fon uzantılıdır. Bunları fontographer'la düzenleyebileceğini pek zannetmiyorum fakat yine pyrus'un bu iş için de çözümleri var. Örneğin fonmaker programını kullanabilirsin. http://fontlab.com/Font-tools/FONmaker/

pur
26/05/2006, 17:13
ok kardeş saol
yaw seninbilmediğin bir konu varmı? :9
buldum pixel fontlarda tff uzantılıdır bunların kırmızı iconlu olanları yani senin dediğin fon uzantılı olanları nadirdir hatta kalmadı :9 neyse linkleri incelemeye aldım saol yardımların için

yaw birde ben sana yardımcı olsam içim rahatlıyacak :9

kursad
31/05/2006, 19:16
...pixel fontlarda tff uzantılıdır... Pixel fontlar (Bunlara raster, bitmap de diyebiliriz) TTF uzantılı değildir (tff hiç değildir :))

Bitmap fontların özelliği sadece ekranda kullanılacak pixel bilgilerinin barındırmasıdır. Her boy için ayrı pixel bilgisi taşımaktadır. Örneğin bir bitmap font 8,12,16 punto boylarında olabilir. Bunun dışındaki boylarda ekranda göstermeye çalışmak fontun düzgün görünmemesine sebep olacaktır.

Fakat bu font türü günümüzün gereklerini karşılamadığı için çok akıllıca bir hileye başvurulmuş ve bitmap görünümlü vektörel fontlar üretilmiştir. Bu fontlar pixel yerine küçük kutucuklar kullanılarak yapılır ve işletim sisteminin ya da görüntülenecek programın rasterising özelliğinden sonuna kadar faydalanır. (Bilindiği üzere true type fontlar vektörel bilgiler içerir bu vektörleri ekranda görebilmek için anında pixellere dönüştürülür.) Bu tip fontları .OTF olarak kullanma ve .OTF formatının bütün özelliklerinden faydalanma da çok büyük avantajlar getirecektir.

pur
01/06/2006, 11:26
kursab abime saygılar. ne diyorsa doğrudur :)
elimdeki pixel fontların ps da veya flashda tek tek doğru pt (punto) suna bakarak baya zaman harcıyorum. bu font kaç pt ? hep sıkıyor insanı ve fontlara harcadığımız zamana yazık.. pixel fontun doğtu pt si kaç bana bunu verecek flashda mesela extension varmı?

birde pixel fontlar height dediğimiz yukseklikleri belli olan fontlar ben bir pixel fontu tr yaptım ÖÜĞ gibi üstünde ek yaptığım fontlar ps de strong da görünüyor ama none yapınca fontun özelliğini nokta gidiyor sınırı ayarlamak lazım fontlab ile ceviriyi yaptım aynı şey flashda da Bitmap text (no antialias) seçili iken noktalar yok. height baktım fontlabda 7 idi bende 9 yaptım yine kurtarmadı bunu nasıl çözüme kavuşturabilirim.

fontlabda birde diyelim bu fontlar karelerden oluşuyor ki öyle bu kareler sorun yaratıyor bunu farklı programlarda görebilirsiniz bunları birbirine convert edilmesi gerek yani yanyana duran iki kare eğer sırt sırta ise bunları birleştirmek yani tek dikdörtgen haline getirmek gerek bunu yapan zımbırtıyı bir kere yanlışlıkla artık buldum ama bir dahada bulamadım :( onun adı nedir :?

pur
02/06/2006, 13:15
arkadaşlar bir araştırma sonucu pixel font lar için extension buldum flashda kullanabiliyorsunuz. window+oder panels+pixel font wizard olarak erişirsiniz..
bunu belki flash başlığı altında yayınlamak lazım ama pixel font konusu burda olduğundan yeni başlık açmak istemedim....

ben flash 8 de denedim çalıştı, diğer veriyonlar için kullanılabilirmi...

pur
02/06/2006, 13:18
birde pixel 8pt luk font 9 yapınca bozuluyor ama iki katı 16pt yapınca geri topluyor bu da bi gözlem :P

kursad
05/06/2006, 16:59
birde pixel fontlar height dediğimiz yukseklikleri belli olan fontlar ben bir pixel fontu tr yaptım ÖÜĞ gibi üstünde ek yaptığım fontlar ps de strong da görünüyor ama none yapınca fontun özelliğini nokta gidiyor sınırı ayarlamak lazım fontlab ile ceviriyi yaptım aynı şey flashda da Bitmap text (no antialias) seçili iken noktalar yok. height baktım fontlabda 7 idi bende 9 yaptım yine kurtarmadı bunu nasıl çözüme kavuşturabilirim.Muhtemelen ÜÖĞ harflerinin üzerindeki noktalar punto boyunun dışında kalıyordur. Bunun için x heigh değerini yükseltmeyi dene ya da tüm ölçüleri otomatik hesaplattır. Ekte işaretlenmiş alanın hemen yanındaki buton bu işe yarar: recalculate.

pur
06/06/2006, 14:12
ok sorun halloldu. dediğin yontem işe yaradı. saygılar.