PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Da Vinci'nin Şifresi

cemaliozan
22/05/2006, 00:21
Baktım bir danıştay, şeriat vs. gümbürtü gidiyor, gündemi değiştireyim dedim. Okuyanlar bilir, bilmeyenlerde tartıştmalardan fikir edinir. Şimdi bu da vincinin şifresi isimli kitabı yazan muhterem dan brown efendi kitapta öyle şeyler söylemiş ki bugün özellikle katolik hristiyan alemi çok özel sırları ifşa edilmişcesine köpürüp kaynıyor. Hatta bahse konu kitaptan esinlenerek beyaz perdeye aktarılan filme karşı hemde Türkiye'de özel belgeseller hazırlatıp yayınlatmaya uğraşırlarmış. Linki bulsaydım koyacaktım. Ben kitabı okudum ama filmi henüz izlemedim. Kitapta benim anladığım öz : Hristiyanlar dinleri ve peygamberleri konusunda bir çok gerçeği saklıyorlar. İnsanların inanmalarını istedikleri biçimde tahrifat yapıyorlar. Konu hakkında bilgisi olanlar ve kitabı okuyup değerlendirme yapmak isteyenlerin görüşlerini bekliyorum. Tabiki karşılıklı saygı ve sevgiye dayalı kırıcı olmayan bir biçimde.

Kolay gelsin.

perlci
22/05/2006, 00:44
Da Vinci'nin Şifresi, bu konu çok sık internete ve medyada yer aldı ama inan hiç ilgimi çekmedi merak dahi etmedim.Bu tür şeyleri safsata olarak görüyorum. Buna benzer kitaplar nedense çoğaldıkça çoğalıyor.
Örneğin islam inancında olan insanlariçin yazdılan Kurandaki mucizeler vb gibi.
Tamamen para kazanma yollarından birisi. Yani din sömürüsü.

cemaliozan
22/05/2006, 00:57
Bu tür şeyleri safsata olarak görüyorum.

Muhterem zaten bizi yanıltan safsatalar değil mi? Kitabı okumadığn halde eminim aklından geçmiştir. Acaba Hz. İsa gerçekten çarmıha gerilerek mi ölüdürüldü ? Göğe yükseltildi ne demek ? Yerine başkası öldürüldüyse kendisi nerde ?

Şimdi bu safsatalar senin gibi bir çok bilişimciye çekici gelmeyebilir. Ancak yalan ve dolan üzerine kurulu bir kargaşa içinde, eğriyi doğruyu ayırmak bazen çok önemli olabiliyor. İnsanın düşünce sistemi varoluşun temel sebeplerini araştırmak üzere kurulmuş. Hiç kendine sormadın mı? Neden varım, Neden varız ? Kitap bu sorulara cevap aramıyor ancak, varlığın nedenini sorgulayanların nasıl yanıltıldıklarını anlatıyor. Belki tamamen hayal ürünü bir kitap. Ama ben çok beğendim. Beğendiğim şeyse bana bugüne kadar hristiyan alemi hakkında anlatıla gelenlerden farklı bir çok şeyi düşünmeye sevk etmesi.

Kitabı okuduktan sonra "vay canına" demek Hz. isa'nın annesi evliymiş. Öyle gökten bir yerlerden melek gelip Hz. İsa'nın anlatıldığı gibi semavi bir şekilde dünyaya gelmesini sağlamamış. Bu hristiyanlarda bizimkiler gibi inanmak istediklerini yayıyorlamış diyebiliyorum. Yada böylede bir şekil varmış diyebiliyorum.

Sonuçta farklı bir düşünce tarzını yakalamak haz veriyor.

Sahin
22/05/2006, 01:02
Aslında bize kitapta "vay canına" dedirten herşey sıradan her hristiyanın bildiği hristiyan aleminde sıkça tartışma konusu olmuş şeylerin bir roman tadında senaryolaştırılması ama asıl sorulması gereken kitapta adı geçen gerçek tarikatların bu işte etkisi ne.

cemaliozan
22/05/2006, 01:07
Kitabın yazılmasında etkileri var mıdır acaba ?

perlci
22/05/2006, 01:39
cemaliozan,dediklerine katılıyorum elbette bu tür girişimlerden ne tür bir yol alındığını bilmek gerekir.
Kitabın yazılmasında tabii ki etkileri vardır. Çünkü gündemde tutma isteği herzaman olacaktır. Asıl çözülmesi gereken şifre bence budur.

endsuz
22/05/2006, 02:01
Kitabı hiç okumadım.Hiç bir bilgi sahibi olmadan filmi izlemeye gittim.Kitabı okuyan bir arkadaşla izlemeye gitmiştim film sonunda aklıma takılan bana saçma gelen bir sürü şey vardı.Hz İsa'nın soyunu koruyan tarikatın Cinsel ilişkiyi bir ayine dönüştürmesi midemi bulandırmıştı..Film de bu tarikatın lideri iyi bir şekilde lanse ediliyordu.Bunu yanlış anladığımı düşünerek kitabı okuyan arkadaşa sorduğum da anladığım şeyin meğerse doğru olduğunu anladım midem bulandı resmen..
Hiristiyanlığa bir çok göndermeler var filmde.Zaten bozulmuş bir dini yaşayaman Hiristiyanların film sonunda veya kitabı okuduktan sonra kafalarında soru işaretleri kat kat artacaktır..
Filmi beğenmedim Tom Hanks yine mükemmel oyunculuk çıkarmış Adını bilmediğim Başroldeki diğer kadın kahramanımızda çok iyi seçilmiş ve çok iyi rol yapmış fakat.. Şifrelerin Çözülmesi gibi konuların pek ayrıntılı bir şekilde anlatılmadığından Şifrelerin çözülmesindeki olay sürecini tam manasıyla anlayamıyorsun ve filmden kopmanıza sebeb oluyor veya klasik polisiye filmlerindeki gibi kahramlarımız ölecekmi kim suçlu gibi konulara meyillenmenize sebeb oluyor.O yüzden Şifreler çözülürken vay be diyemiyosunuz..

Ansugo
22/05/2006, 02:25
Romanlarla gerçekler arasındaki fark, gerçeklerin genelde somut delillere dayanması, romanların ise bire bin ekleyerek, olmayan şeyleri hayalle varederek kanıtsız şeylere dayanmasıdır diyebiliriz.

Bu bağlamda Stephen King ile Dan Brown benim gözümde aynı işi yapan, kitapları da aynı türde (roman) olan iki yazardır. Sadece King'in hayal gücü daha güçlüdür, Dan Brown her romanda kendini tekrar edecek gibi görünüyor.

Özetle, roman okumayınız, sizi duygusal-hayalperest yapabilir.

cemaliozan
22/05/2006, 02:51
İnsanların inandıkları şeyleri elbette okuduklarıyla değil yaşadıklarıyla değerlendirebileceklerini biliyoruz. Ancak yaşadığımız çevrede gözleme dayalı olmadanda etkisinde kaldığımız fikirlerimizi etkileyen yığınla olay meydana geliyor. Kimisi itici, kimisi çekici. Söz konusu olan yıllarca doğru olduğunu sandığımız, doğruluğuna adımız gibi inandıklarımızın bir çırpıda silinip gidivermesi.

Açıkçası ben bundan bir kaç sene öncesine kadar hep bu çarmıh, göğe yükselme ve babasız dünyaya gelme mevzularını anlayamıyor, bunca insan buna inanmışken tabiat dışı olayların tezahürüne hemde sebepsiz bir şekilde ortaya çıkışına inanıyordum. Adınada mucize diyorduk hani. Hiç çevresel şartlanmalardan dolayı olduğu söylenenlerin olması gerektiğinden farklı olabileceği aklıma bile gelmiyordu. Basitçe inanç ve iman ikileminde kalmıştım. Bugün biri bana kalkıp deseki Hz. İsa gökten indi güler geçerim. Kafamdan geceçek şeyse acaba Hz. İsa bundan 1900 küsur sene önce (Tabii doğum tarihi ve yaşadığı dönem doğruysa) acaba uzayda bir yere yerleştide, zamanın göreceliği nedeniyle bizim zamanımıza gerimi döndü olur. Şartlanmalardan kurtulmadan olaylar dizisi üzerinde anlatımlara göre fikir yürütmek doğru değil. Bugün benzer yaklaşımlar sadece hristiyan aleminde değil diğer dinlerin yaşanışlarındada görülüyor. Kafamıza göre uydurduğumuz kurallar bize olan biteni farklı gösteriyor. Sonra kurallarıda geçmişin yada geçmişte yaşamış kişilerin söylemlerine, yaşamlarına dayandırıyoruz. Kurallar için geçmiş veya şimdiki çevre hep yalancı tanık moduna sokuluyor. Yalanlara başkalarınıda ortak ederek kendimize destekler üretiyoruz.

Bu kitap bir yalanlar zincirinin doğuşunu ve mumun sönmesini güzelce anlattığı için okunmalı bence. Gerçek yada hayal ürünü olduğu için değil. Daha düne kadar aklımıza hayalimize gelmeyen bir A.B.D. işgali senaryosunu bile bir çoğumuz olabilecekler listemize basit belkide saçma sapan bir kitap sayesinde yerleştirmedik mi? Hayal ürünü bile olsa gerçek olma ihtimalini savsaklamadan düşünmek gerekir.

alico
05/06/2006, 17:13
@cemaliozan

Birde Bu Konularla İlgili Aytuç Altundal'ın Yazılarına bakamanı öneririm...

yemre
05/06/2006, 18:09
kitapta ve filmde islam inancıyla örtüşen en önemli nokta Hz. isanın insan olduğu peygamber olduğu ama asla tanrının olmadığı inanışı... islam inancında da bu böyle... zaten buradan yola çıkılarak gidildiği için ben inanışım gereği bir çok noktada kendime göre doğrular bulabildim...

con_simit
06/06/2006, 01:39
@yemre: Müslümanlar tabii ki Hz. İsa'nın tanrı ya da tanrının oğlu olduğuna inanmıyor. Ama Hz. İsa'nın bir insan olması meselesi biraz karışık. Yani tam olarak bunu söyleyemiyoruz. Bir de Maria Magdalena'yla evlenmesi iddiası var ki Katolikleri en çok kızdıran iddia bu, bu bilgiyi de doğrulayamıyoruz.

Zerzevat Adam
06/06/2006, 02:04
@yemre: Müslümanlar tabii ki Hz. İsa'nın tanrı ya da tanrının oğlu olduğuna inanmıyor. Ama Hz. İsa'nın bir insan olması meselesi biraz karışık. Yani tam olarak bunu söyleyemiyoruz. Bir de Maria Magdalena'yla evlenmesi iddiası var ki Katolikleri en çok kızdıran iddia bu, bu bilgiyi de doğrulayamıyoruz.

Hocam, sen elbet doğrusunu bilirsin o yüzden soruyorum; Hz. İsa'nın tam olarak insan olduğunu bilmememizin sebebi, biyolojik olarak bir babaya sahip olmadan dünyaya gelmesi ve İslamiyete göre Hz. İsa'nın gökte bulunduğu yerden, tekrar dünyaya indirilmesi mi? Burada bir şey daha sorayım, Hz. İsa, İslamiyet'e göre şu an "ölü" mü, yoksa sadece tekrar inmeyi bekliyor mu?

con_simit
06/06/2006, 02:40
@zerzevatadam: İşte korktuğum da buydu. Birincisi fakir bu meseleleri izahta ehil değilim. İkincisi yeri burası değil. Fikir edinmek için Kuran-ı Kerim'de Hz. İsa ile ilgili bölümler okunabilir. Hadislere bakılabilir. Bu meseleyle ilgili görüşler de internette bulunabilir.

Zerzevat Adam
06/06/2006, 03:05
@zerzevatadam: İşte korktuğum da buydu. Birincisi fakir bu meseleleri izahta ehil değilim. İkincisi yeri burası değil. Fikir edinmek için Kuran-ı Kerim'de Hz. İsa ile ilgili bölümler okunabilir. Hadislere bakılabilir. Bu meseleyle ilgili görüşler de internette bulunabilir.

Gece gece uykularına girdim desene. :)

Bu arada, verdiğin cevapla sana olan saygım iyice katlandı. :)

Sahin
06/06/2006, 17:04
Eğer işin dini yönü bir kenara bırakılırsa kısaca, Nasıra'lı İsa, Meryem ve Yusuf'un oğludur 12 kardeştir yani kendisinden sonra 11 kardeşi daha dünyaya gelmiştir ve bir marangozdur. Detaylar için Orhan Hançerlioğlu'nun İslam İnançları Sözlüğü (http://www.remzi.com.tr/index.asp?anakategori=59&kategori=149&kitapid=901) isimli eserine bakılabilir. Ve hatta İncil'e de bakılabilir. Kardeşleri olduğu, İncil'de de (Matta 13:55-56) yazılıdır.

alico
06/06/2006, 19:17
@omerbalyali

Bu konuda mütevatir hadisler olduğu gibi mevzu hadislerde vardır kuranda Hz.İsa Peygamber tevffa kelimesi hakkında da iki görüş vardır burdan da doğal olarak görüşler fikirleri ikiye ayrılmıştır !

İslam dünyasında Hz İsa Gelecek Diye Pek çok yorum olduğu gibi, gelmeceyek görüşüde mevcuttur. Gelmeyecek diyenlerin bir dayankları da Hristiyanlardan aktarılmış ve bize aitmiş gibi gösterilen sahte kaynaklardır ki bu doğrudur !

Hicri 13 Asrın Alimlerinden Bediuzzamnda ayen beyan gelecek diyen alimlerle aynı görüşü paylaşıyor.

Şunuda hatırlamada fayda var bu konu itikadi bir esas değil yani bir müslüman için gelecek gelmeyecek meselesine inanma gibi bir zorunluluk yok...

myavuzselim
06/06/2006, 19:34
Gelmeyecek diyenlerin bir dayankları da Hristiyanlardan aktarılmış ve bize aitmiş gibi gösterilen sahte kaynaklardır ki bu doğrudur !
Bu cumle birbirinin ziddi anlamlara gelebilir. Hangisini kastediyorsunuz? Gelmeyecek diyenler yanlis kaynaklara mi dayaniyor, yoksa gelecek diyenlerin yanlis kaynaga dayandigini mi soyluyorlar?

alico
06/06/2006, 19:49
@yemre: Ama Hz. İsa'nın bir insan olması meselesi biraz karışık. Yani tam olarak bunu söyleyemiyoruz.

hıristiyanlığın bazı mezhephinde böyle bir görüş olabilir ancak bizde böyle bir mevzu kesinlikle yok

genel bir tarama ile ;

1. Allah yarattığı insan için ben onlardan bir halife kılacağım diyerek tüm peygamberlerin insan dan olduğunu belirtmiştir.

Elçiler İnsandır ! Hz İsa da Meryemden Doğma Bir insan olan Elçidir...

Meryem oğlu Mesih, yalnızca bir elçidir. Ondan önce de elçiler gelip geçti. Onun annesi dosdoğrudur, ikisi de yemek yerlerdi. Bir bak, onlara ayetleri nasıl açıklıyoruz? (Yine) bir bak, onlar ise nasıl da çevriliyorlar? (MAİDE SURESİ / 75)

2. Yine Yeryüzünde Kul olanlar İnsanlardır

( İsa) Dedi ki: "Şüphesiz ben Allah'ın kuluyum. (Allah) Bana Kitabı verdi ve beni peygamber kıldı." (MERYEM SURESİ / 30)

Yukarıda da İsa Peygamber Allah'ın kulu olduğunu beyan ediyor Kul olarak dile gelen cin olmadığı için yeryüzünde ben kulunum diyen kul insandır...

3. Yine Allah Kuranda bir anadan doğma olan insan olduğunu netleştiriyor

Hani Meryem oğlu İsa da: "Ey İsrailoğulları, gerçekten ben, sizin için Allah'tan gönderilmiş bir elçiyim.(yeryüzünde kılınan elçilerde insandır) Benden önceki Tevrat'ı doğrulayıcı ve benden sonra ismi "Ahmed" olan bir elçinin de müjdeleyicisiyim" demişti. Fakat o, onlara apaçık belgelerle gelince: "Bu, açıkça bir büyüdür" dediler. (SAFF SURESİ / 6)

Ve yine Kuranda Meryem Oğlu İsa diye geçer sürekli. Kuranda Bir lafzın sürekli tekrarları tesadüfü ve anlamsız değil dir. Bu Allah'ın Kuran da Allah üçün üçüdür diyenlere kafir diyeceği ayet ile bizleri böyle bir yanılgıya düşmemiz için, Hz. İsanın bir annesi olduğu ve bir anneden doğan'ın insan olduğunu sürekli Meryem Oğlu İsa diye bildirmesindeki hakikattır...

alico
06/06/2006, 20:00
@myavuzselim

şöyle başlayım, gelmeycek diyenlerden;

0. Kuranda Hz İsa ile olan ölmemiştir ayetlerinde teffva kelimesini uyku anlamın da almadıklarından...
1. Kurandan bu sonuca vardıktan sonra mütavatir hadisleri kabul görmemeleri..
2. Birde üstüne mevzu yani güvenilirliği olmayan hadisler de olduğu gerçeklerinin pekişmesi

Ve Hz. İsa nın geri dönüşü sadece bizde değil, Hristiyanlarında bir bölümündeki inanclarında olduğundan ordan bize yamanma sözlerinden geçmesi ile güvenilirliğini yitiren bir kaynaklar yığını olunca

Haklı olarak islam açısından İlim adamlarının değerlendirmelerinde, gelmecektir fikirleride doğmuştur ki bu norma bir şey.

Geleceğini söyleyen ilmi bakışda da yabana atılamıyacak bilgi ve fikir mevcuttur. Tevvfa Kelimesini Hz İsa için geçen ayette Uyku anlamdında Kullanıldığını söyleyip geleceğine yönelik işaret veren bazı

İbn Ebu Hatim
Muhammed Zahid el-Kevseri
Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi
Maturidi
Ünlü tefsir alimi Taberi
Mısırlı alim Halil Herras
Mısırlı alim Hasan Basri
Celaluddin es-Suyuti
İbn Teymiyye
Elmalılı Hamdi Yazır

alimler islam tarihin de yabana atılacak ilim adamları değildi... Örneğin
Çağdaş İslam alimlerinden Muhammed Halil Herras, konuyla ilgili olarak şu yorumda bulunmaktadır:

Bu ayette geçen "teveffi" kelimesi ölüm manasında değil, uyutma manasındadır. Şayet ölüm manasını kabul edeceksek, o zaman Hz. İsa'nın Allah Katına ölü olarak yükseltilmesinin bir açıklaması olmaz. Yine teveffi kelimesi ölüm anlamında kullanılırsa, "Hz. İsa'nın Yahudilerden kurtarılma ve temizlenme" müjdesinin de bir manası kalmaz, üstelik Allah onu öldürerek Yahudilere yardım etmiş olurdu. (Allah'ı tenzih ederiz.) Ayrıca Al-i İmran Suresi'nin 54. ayetindeki Allah'ın mekrini (tuzağını) nasıl anlayacağız? Yahudiler öldürmeden önce, Allah'ın Hz. İsa'yı öldürmesi onun mekrine (tuzağına) sığmaz. Gerçek mekr (tuzak) odur ki, Allah Hz. İsa'yı diri olarak Kendi Katına yükseltecek, Hz. İsa ahir zamanda inecektir...

Sonuc olark islamda bu konu iki görüştedir ve hüküm niteliğinde bir kesinliği yoktur.. Zaten olsa idi bu yahudilerin işine yarardır ve buna göre önlem alırlardı. Halbuki Allah bu konuda çok ince aralıklar bırakmış ve ben tuzak kuranları en hayırlısıyım demiş işte ilim adamlarıda Allah' ın tuzağının sistemini çözümeye çalışıyor. Bunu sadece biz değil herkes yapıyor :)

Bize düşen bu konuda gelecektir gelemeceyeğinin yanısıra, Allah'ın sırrı ile olan bu tuzağına tevekkül etmek daha önde olacaktır... Ve yine bu konu itikadi bir zorunluluk değil inanıp inanmamanın kimseye zararı yok...

Bazı Makaleler

1. Hz. İsa (A.S.) Tekrar Gelecek mi? (http://www.sorularlaislamiyet.com/moduller.php?modul=yazi&op=1&id=185)

2. Hz.İsa'yı Beklerken (http://www.sorularlaislamiyet.com/moduller.php?modul=makale&op=1&id=256)

3. Hıristiyanlar Hz İsa tekrar gelecek diyorlar, nasıl olacak, kim şeklinde gelecek? (http://www.sorularlaislamiyet.com/moduller.php?modul=soru&op=1&id=101&kelime=Hz%20İsa)

4. HY de gelecekler tayfasından ve Bediuzzamanı referans alarak hazırlanmış bir site http://www.hazretiisagelecek.com/

Yazı alıntı araştırmaları : HY / Sorularla İslamiyet Arşivleri