PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Anahtarlar

oguzoztekin
13/05/2006, 13:09
Öncelikle herkese selamlarımı sunuyorum

Eskiden kart yöntemiyle çalışan dokuma makineleri vardı bu kartların üzerindeki delik olan ve olmayan yüzeye göre makine motif işlerdi şimdiyse bu işlemi elektronik ortamda işlemcilere yaptırıyoruz
kusura bakmayın elektronikçiyim ama programlama işinde çok acemiyim
Şimdi

Anladığım kadarıyla bu işlemcilerin çalışma şekli
mesela işlemci eğer 32 bitlikse bu işlemcinin önceden tespit edilmiş 32 adet bacağı gerilim var yada gerilim yok şeklinde bacaklarındaki elektriğe göre yorum yapıyor doğrumu anlamışım eğer öyleyse benim hiçbir yazılım diline ihtiyacım olmaz bu şekilde program yazabilirim

burada problem sanırım herhengi bir işlemcinin nasıl davrandığını tam olarak anlamam gerekiyor

birde diskte kayıtlı olan 1 ve 0 lar hangi düzende işlemciye uygulanıyor
bu uygulama sırasında register dediğimiz unsurlarmı devreye giriyor
ve registerlerin çalışma prnsipleri nasıldır
kusura bakmayın sorularımın kesinlikle cahilce olduğunun farkındayım fakat ne yapayımki doğru kelimeleri bulmakta inanın çok zorlanıyorum

cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

:garip: :garip: :garip: :garip: :garip: :garip: :garip: :garip: :garip:

esmaeild
14/05/2006, 01:07
http://www.ceviz.net/index.php?case=article&id=344

RaiST
16/08/2006, 19:53
Anladığım kadarıyla bu işlemcilerin çalışma şekli
mesela işlemci eğer 32 bitlikse bu işlemcinin önceden tespit edilmiş 32 adet bacağı gerilim var yada gerilim yok şeklinde bacaklarındaki elektriğe göre yorum yapıyor doğrumu anlamışım eğer öyleyse benim hiçbir yazılım diline ihtiyacım olmaz bu şekilde program yazabilirim

burada problem sanırım herhengi bir işlemcinin nasıl davrandığını tam olarak anlamam gerekiyor

açıkcası bu şekilde bir yaklaşım daha önceden aklıma gelmemişti. bu şekilde bir yaklaşım kullanarak programlamaya çalışman cpu'yu reverse engineerlaman demektirki oldukça büyük zaman alackatır ve zor olacaktır. şimdiye kadar hiç bir kaynakta intel , amd cpuların mimari temellerini bu şekilde anlatıldığını görmedim. yani cpu şu komutu işlediğinde bacakların durumu ve devrenın durumu şu olur şeklinde.

birde diskte kayıtlı olan 1 ve 0 lar hangi düzende işlemciye uygulanıyor
tam olarak ne demek istediğini anlayamadım.
Diskte kayıtlı verilere erişim isteği geldiğinde disk controllera bu belli bir komutla bildirilir. Disk controller istenilen bilgiyi hazır hale getirdiğinde , interrupt (kesme) ile bunu cpuya bildirir. Burdan sonra sistemde çalışan yazılımın (çekirdek) bu bilgiyi alması beklenir. Bu bilgiye hafızaya aktarılır ve işlenir. Herhangi bir şekilde cpuya uygulanmaz bu 0 ve 1ler. Hatta burda birde bahsetmek istedğim DMA modu vardırki (direct memory access- direkt hafıza erişimi) disk üzerinden okunan veriler direkt olarak hafızaya cpunun müdahalesine gerek kalmadan aktarılır.

bu uygulama sırasında register dediğimiz unsurlarmı devreye giriyor
hayır register (yazmaçlar), cpu üzerinde bulunan hafıza ücereledirir. ama bu hücreler çok küçük boyutlardır. zaten çoğu işlemci mimarisi yazmaç büyüklüklerine ve bir kaç benzer kapasiteye göre adlandırılır. örneğin 32bit 64bit.

peki nedir bu registerlar?
hafıza erişimi her nekadar disk erişiminden çok daha hızlı olsada, hafıza erişiminin de yavaş kaldığı durumlar vardır. işte bu durumda bu yazmaçları kullanabiliriz.
yazmaçların bir diğer kullanımıda, işlemciye verdiğimiz parametreli komutlardır.

x86 mimarisinde yanlış bilmiyorsam 3 parametreli komutlar da yer almaktadır.
bu parametreleri işlemciye yazmaçlar sayesinde bildiririz.