Tam Sürümünü Görmek İçin : Borland C++ Builder ?
thebestvip
12/05/2006, 21:38
SLM sevgili arkadaslar borland C++ bulider ile ilgili turkce bilgi nerden edinebilirim ???
Borland c++ builder ile ilgili örnekleri bulsak gene yeter bende çok arıyorum bir türlü bulamadım ingilizce kaynaklı arşivlere bakıyorum visual c++ la ilgili örnekler var acaba nereden buluruz böyle dökümanları yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı ?
Borland C++
visual c++ Arasındaki Fark ne?
Birisi Microsoft un Birisi Borland ın Derleyicisi Peki Fark Ne?
Visual C++ .net framework ile çalışıyor sanırım.
borland c++ ?
Merak Ediyorum Türkiyede C# ve C++ Dillerini Kullanan Kaç Kişi Var Acaba.
2 tane Döküman Var sadece internette c# ve c++ la ilgili.(Türkçe Olarak)
Mesela ben C++ Dilini kullanıyorum
Mesela ben C++ Dilini kullanıyorum
Yeni Başlayanlara Faydan Ne Bi E-Book Yazmak Zormu Geldi?:mad: :mad:
Yeniler Nasıl Öğrencekler?:mad: :mad:
acehreli
22/05/2006, 23:47
Priapos soylediklerin ozellikle ceviz.net'te cok anlamsiz kaliyor. Mektuplarini yazdigin ceviz.net'te bile ben en az 10 tane dogrudan C++ ile ilgili yazi sayiyorum:
http://www.ceviz.net/index.php?case=category&id=13
Onlardan hangi ikisini netteki Turkce belge olarak kabul ediyorsun da gerisini gecersiz sayiyorsun?
Ali
Dostum yeni başlıyanlara katkım olursa ne mutlu bana, ancak böylesi bir çalışma hiçde azımsanmıyacak zaman alır kaldı ki C/C++ için nette bolca döküman zaten var. Olmadı Alfa yayınlarının kitapları var değerli insanların sizler için oturup hazırladığı kaynaklar bunlar.
Ancak Borland C++ Builder için Türkçe Kitap olarak tek kaynak var onuda hiç tavsiye etmem öğrendiğinide unutturur. Ben sadece Builder Copnentlerini ve method tanımak için elimde bulunduruyorum (bu ne demekse hala anlamış değilim C++ ta method diye bir terim olmadığı halde kitapta fonksiyon çağrılarına hep method deniyor :) delphi den gelen alışkanlıkla yazılmış olmalı).
Her neyse tavsiye etmeyeceğim kitabın adını vermekte gereksiz.
Fakat Builder ile ilgili nette Türkçe kaynak hiç bulabilmiş değilim bende çok aradım yok yok. Şunu belirtirim ki Builderin kendisi Delphi ile yazılmış Builderin class'larının tanımı incelendiğinde hep Delphi arayüzü kullanıldığını belirtir komut göreceksin yani Delphi builder Ara yüz Compenent ve Compenent(bileşen) Kullanımı C++ Builder ile hemen hemen aynı ancak bu bileşenlerin "Events" (Olaylar)'ına kod C++ builder için C++ sözdizimi ile yazılıyor
Delphi için sanırım paskaldı. İşte bu noktada Delphi'ci Arkadaşlarımız buildere yani başlayanlar için builderi anlatabilir çünkü Delphi builder kullanan çok vatandaşımız var.
Toparlasak:
C++ bilgisine sahipsen C++ builder hem standart C ve C++ kitaplığını ve hemde Builder için geliştirilmiş Fonksiyon kitaplığını barındırır ve C++ sözdizimi ile her türlür program geliştirmen mümkün hem Visual ve hem Console
geriye sadece Builderin kullanımı öğrenilmesi kalıyor.
Eğer böyle bir Platforum oluşturulursa Bende katkı sunmak isterim.
acehreli Ceviz.net Gerçekten Çok İyi Bir Site Türkiyedeki Sayılı Sitelerden Bir Tanesi.
C++'a a Yeni Başlayanlar İçin Kaynak Yok Diyorum Adam C++ Yerine Gitmiş C Anlatıyor Böyle Çok E-Kitap Ve Makale Gördüm.C++ Nesne Yönelimli Programlamanın Atasıdır Önce Ondan Başlamak Lazım Zorunda Hissettim Kendimi Nette Doğru Düzdün Kaynak Bulamadım Ve C# A Başladım İnan Nesne mantığını Anlayana Kadar 1 Ayım Gitti,Yordamsal Programlama Dillerine O Kadar Alışmısımki C# ta Nesneleri Görünce Oha Falan Dedim.Ama Atlattım O Devreleri
Şu Anda C# İle Boş Vakitlerimde Çalışıyorum Daha Başındayım Tabiki Neden C# ı Seçmenin 3 Nedeni Vardı
%100 Nesne Tabanlı
Asp.net te Kullanmak İçin
Masaüstü Programlar Geliştirmek İçin
Ama Bazen Kendimi Windows a Bağımlı Hissediyorum.
bunun İçinde derlendiği işletim sistemince çalışan bir dil daha öğrenmek istiyorum bu java yada c++ olcak.
Yeni Başlayanlar Ve Tek Öğrenenler(Okuldan Bağımsız)çok Zorluk Çekiyor özellikle Nesne Yönelimli Programlamada Onun İçin Kaynak Yokluğunda Yakınıyorum.
c++ ta nesnelerle ilgili bi döküman gösterebilirmisin(yeni başlayanlar için)
Bunun cevabını da hocam Ali vermiş ama hala yalnış ifade kullanıyorsun.
C++ Nesne yönelimli bir programlama dilidir Öğrenemeye artık Doğrudan C++ ile başlıyabiliyorsun ancak C++ C'nin devamı olduğundan C sözdizmini kullanılmaktadır Nensne yönelim özelliğinden ve C++ için geliştirilmeiş standart kitaplığından hariç gerisi tamamen C Sözdizimine saihptir bu sebepten C için verilmiş kaynaklar C++ anlatmasada C++ için destekleyici niteliktedir.
İster C ile Başla C++ ile devam et ister doğrudan C++ ile başla C ile başladığında C++ için öğreneceklerin Nesne Yönelimle çalışma, şablon kütüphaneleri, fonksiyonların aşırı yüklenmesi, operatörlerin aşırı yüklenmesi, kendi veri tipini yaratırken kaltımsal mekanizmanın mantığı ve bir çok dilde olmayan C++'ın esnek yapısı gibi öeğreneceklerin kalır ve bunları öğrenmek hem eğlenceli ve öğrenilmesi çok kolaydır.
C++ ile platformdan bağımsız program geliştirmen ve taşınabilirlik en önemli özelliğidir.
C# hakkında yorum yapamayacağım ancak BCB (Borland C++ Builder) Platforma bağımlıdır bu ide ile sadece Windows işletim sistemi platformuna ait program geliştirilebilir denilebilecek kadar iddaa konusudur Çünkü Windows'un bir çok API'sini ve bir çok satandart pencerelerini kullanır örneği OpenDilaog , SaveDialog, PrintSetupDialog gibi pencereler Buildere değil Windows işletim sistemine ait pencerelerdir ve bunları API'ler ile çağırmaktadır.
Yazılarını yazarken Lütfen daha dikkatli ol yanlış anlaşılmalara mahal vermeyelim.
Kendine iyi bak.
shurzan Est. Abi Öyle Anlaşılsın İstemedim Hepisiniz Saygı Duyduğum Kişilersiniz.Bazı Şeyleri Başaramayınca Ne Dediğimi Bilmiyorum İşte.
Ceviz.net te ki makaleleri okumaya başladım ama ceviz.net hariç diğer yerlerdeki dökümanlar hep aynı eski ve birbirinin kopyası sitemim onun için.
abi seni msn e ekledim elektronik hakkında bi kaç sorum olcak
acehreli
23/05/2006, 18:55
Priapos, C++ nesne yonelimli programlama dili olarak kabul edilmez aslinda. Nesne yonelimli programlama da dahil olmaz uzere cok sayida programlama modelini destekler. ["Object oriented programming language" degil, "multi-paradigm programming language" denir.] Nesne yonelimli programlamanin atasi da degildir, Stroustrup o ozelligini baska dillerden almistir. (Su anda yanimda kaynak yok ama bir cok ozelligini Smalltalk'tan aldigina ve Smalltalk'in da en baba ve en eski nesne yonelimli dillerden birisi olduguna bakarak C++'in nesne yonelimli yanini ondan aldigini soyleyebilirim.)
Bence C#'i secmis olman iyi bir karar. C++ ile .Net kullanmak cok garip oluyor. C++'in cok guzel kurulmus nesne sonlandirma ozelligi .Net ortamindaki nesnelerin kendi baslarina belirsiz bir zamanda sonlandirilmalarina uymuyor. Uydurmak icin C++'a ekledikleri 'managed' nesne olanaklari ortaligi bulandiriyor. En azindan benim gibi bazilarinin kafalarini karistiriyor :)
Ben C++ belgesi olarak Necati Ergin'in ders notlarini ve kullandigi dili genelde begeniyorum:
http://www.csystem.org/downloads.php
Kendim de Ersin Er'le hic programlama bilmeyenlere yonelik bir kitap yazmaya baslamistim ama shurzan'in da dedigi gibi insanin cok zamanini aldigi icin vazgecmistim. Bunun en buyuk nedeni, bastan kitap yazmaktansa yabanci bir kitabi Turkce'ye cevirmenin daha dogru olduguna inanmis olmamdi. Francis Glassborow'un hic programlama bilmeyenlere yonelik bir kitabi var:
http://accu.org/index.php/book_reviews?url=view.xqy?review=y003687&term=i+can+do+that
Herb Sutter gibi bir kac ustanin super kitaplarinin Turkce'ye cevrildigi bu devirde belki onu da yakinda Turkce olarak buluruz.
Stroustrup'un yeni baslayanlar icin C++'in C'den aslinda daha kolay oldugunu gosteren bir yazisi var. Turkce'ye cevirmistim:
http://acehreli.org/turkcecpp/cpp_ogrenmek.html
Her ne kadar okumasi biraz Stroustrup yuzunden biraz da benim yuzumden zor olsa da, iki dil arasindaki onemli farkliliklari cok guzel gosterir.
Ali
acehreli
23/05/2006, 21:38
Stroustrup'un dilin gelisimini anlattigi The Design and Evolution of C++ kitabina simdi bakiyorum. Sinif kavrami C++'in atasi olan "C with Classes" diline Simula'dan girmis. C++'in nesne yonelimli yanini Smalltalk'tan aldigini soylerken yanilmisim. Tabii bir cok dilden bir cok ozellik alir ama nesne yonelimliligini "daha cok" Simula'dan almis gibi duruyor.
Ali
Teşekkür Ettim Abi Sağol,Çevirdiğin Dökümanı Okumaya Başladım.
C# ı Tam Kavradıktan Sonra C++ Geçmek İstiyorum.
Çok Teşekkür Ettim.Allah Razı Olsun.
Bu Arada thebestvip in Konusunu Dağıttık:D:D:D
Teşekkür Ettim Abi Sağol,Çevirdiğin Dökümanı Okumaya Başladım.
C# ı Tam Kavradıktan Sonra C++ Geçmek İstiyorum.
Çok Teşekkür Ettim.Allah Razı Olsun.
Bu Arada thebestvip in Konusunu Dağıttık:D:D:D
Ben olsam tam tersini yapardım... Ben c++ zorda olsa girisirdim.. ogrendikten sonra diger diller cok kolay gelecektir.
Ama c# dan baslarsan ve daha sonra C++ a gecince... Zorlanacaksın cunku C# in kolaylıklarını arayacaksın...
Kolay Gelsin
Neyseki Zorda Olsa NYP Geçişi Atlattım
Rahatlık Derecesinde Çok Kolay Sytax Hatalarını Çok Kolay Buluyor.C++ Bu Olmucak Sanırım.
%100 Nesne Tabanlı
Asp.net te Kullanmak İçin
Masaüstü Programlar Geliştirmek İçin
C# ı Bunun İçin Seçtim C++ ta Bunların İkisi Olmucaktı.Ama C# Microsoft a Bağımlı Bir Dil Onu Öğrendikten Sonra C++ Veya C++ Gibi Her Platformda Çalışcak Bir Dil Öğrenmek İstiyorum.
Kolay Gelsin.
Kendim de Ersin Er'le hic programlama bilmeyenlere yonelik bir kitap yazmaya baslamistim ama shurzan'in da dedigi gibi insanin cok zamanini aldigi icin vazgecmistim. Bunun en buyuk nedeni, bastan kitap yazmaktansa yabanci bir kitabi Turkce'ye cevirmenin daha dogru olduguna inanmis olmamdi. Francis Glassborow'un hic programlama bilmeyenlere yonelik bir kitabi var:
http://accu.org/index.php/book_reviews?url=view.xqy?review=y003687&term=i+can+do+that
Birisi benden mi bahsetti-? ;-)
( Merhaba Ali! )
Açıkçası C ya da C++ kesinlikle programlamaya yeni başlayanlar için uygun olmadığını düşünüyorum. :-) Tabi ki bunu konuda çeşitli çalışmalar, yukarıda adresi verilen gibi kitaplar var ama bunlar gerçekten şartları zorlayan çalışmalar. C++ mükemmel bir sistem programlama dili ancak yeni başlayanlar için değil.
Hmm şimdi yazarken düşündüm de.. Eğer hiç gösterge (pointer) kullanmazsanız (ki gayet mümkün) ve şablonlara (template) ilk aşamada girmezseniz C++ da uygun bir dil olabilir belki... Ama şimdi bunları yazarken tekrar düşünüyorum... C++ gerçekten zor... :-)
thebestvip
31/05/2006, 00:24
slm ee++ C yada C++ dilinin yeni baslayanlar icin uygun olmadigini soylemissin peki bu benim gibi C 'yi C++'u ogrenmeeyek isteyenler hatta ogrenmeye baslayanlarin ne yapmlarini tavsiye edersin ?
thebestvip c++ öğrenmek için c dilini en az orta düzeyde bilmen gerekiyor sanırım c++ c nin komutlarını kullanıyor sonucta basic ile visual basic gibi.
kolay gelsin
Burada C'nin komutlarını kullanıyor demek yerine "C++ C sözdizimini, C'nin tüm operatörlerini ve ayrıca C'e ait tüm Kütüphane fonksiyonlarını-da kapsar" demek daha yerinde olurdu.
thebestvip
01/06/2006, 03:31
priapos ozaman benim durumum iyi benim C hakiinda orta duzeyde bilgim var yani C++ ta cok fazla zorluk cekmiycem :) ?
borland C++ builder visual c++ a gore daha kolay diye duyumlar aldim
bunun dogruluk derecesi nedir ?
bilen arkadaslar varsa aciklamaarini rica ederim sevgilerle tesekurler .....
KamilORS
01/07/2006, 21:33
Evet; Borland C++ Builder, Virsual C++ 'a göre Daha Kolay.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.