PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Stand-by'da kalmak çevreye büyük zarar

kamilozcan__
26/04/2006, 15:46
Elektrikli aletleri kapatmak yerine stand-by konumunda tutuyor olmak bile hem ekonomiye hem de çevreye büyük zarar veriyor.

İnsanlar, televizyon, radyo, müzik seti ya da DVD oynatıcı gibi uzaktan kumandalı aletleri tek tuşa dokunarak açabilmek için genellikle açık (stand-by) konumda bırakıyor.

Oysa bu tür aletleri stand-by'da bırakmak içeride bir şeyleri de açık bırakmak anlamına geliyor. Ve bu da elektrik ve karbondioksit üretiminin devam etmesine neden oluyor.

Stand-by'da bekleyen evler

Stand-by'da harcanan elektrik 10-15 vata kadar çıkıyor. Tek başına bu bir şey değil belki, ama 3-4 aletin böyle bırakılması 60 vatlık bir ampulün sürekli açık kalması anlamına geliyor.

Siz dışarıdayken evlerinizde bir şeyler açık kalıyor. Evleriniz stand-by konumunda, eve gelip tek tuşla bir şeyleri açmanızı bekliyor. Ve bu sürede çevreye ve cebinize zarar veriyor.

Yılda 3.1 milyon ton CO2

Yapılan bir araştırmaya göre İngiltere'de stand-by'da kalmanın yıllık bedeli şöyle:

Radyo ve müzik setleri 290 milyon sterlinlik elektrik harcıyor, 1.6 milyon ton karbondioksit üretiyor.
Video ve DVD oynatıcılar 263 milyon sterlinlik elektrik harcıyor, 1.06 milyon ton karbondioksit üretiyor.
Televizyonlar 88 milyon sterlinlik elektrik harcıyor, 480 bin ton karbondioksit üretiyor.

Yani sadece İngiltere'de yılda fazladan 641 milyon sterlinlik elektrik harcanıyor ve 3.1 milyon ton karbondioksit üretiliyor.

En büyük suçlu yakınımızda

Fakat evlerimizde, genel ev aletlerinden daha büyük bir suçlu daha var: Kişisel bilgisayarlar. Çünkü PC'lerinizi güç düğmesinden kapatmadığınızda, sürekli elektrik çekiyor.

Bilgisayarınızı hangi konumda bıraktığınıza bağlı olarak çektiği elektrik miktarı 5 ile 60 vat arasında değişiyor. MP3 ya da film indirmek için açık bırakılan durumlarda ise daha üzerine çıkıyor.

2007'de 1 milyar PC

Bir milyon PC kullanıcısının bilgisayarında daha verimli bir güç desteği kullanması, günde 250 milyon litre benzin tüketiminin engellenmesi anlamına geliyor.

Computer Industry Almanac'ın araştırmasına göre 2004 yılı sonunda dünyada 820 milyon adet PC bulunuyordu. 2007'de ise bu sayının 1 milyarı geçmesi bekleniyor.

Parmağınızı çalıştırın

Elektrikli ev aletlerinin ve bilgisayarların hayatımızı kolaylaştırdığı ve renk kattığı doğru. Ama bize ve gezegenimize pahalıya mal oluyorlar.

Bu yüzden, gerçekten çevreci bir tavır sergilemek istiyorsanız, dünyamızdan küçük bir parmak hareketini esirgemeyin.

Kaynak : CNNTurk (http://www.cnnturk.com/BILIM_TEKNOLOJI/TEKNOLOJI/haber_detay.asp?PID=16&haberID=174613)

Tüm arkadaşları Çevremizi Korumaya davet ediyorum. ?

kamilozcan__
08/05/2006, 14:43
ÇEvrecilerden ses çıkmadı, yoksa aramızda çevreci yokmu be. Hepimiz çevre katilimiz ;)

HunTER
08/05/2006, 15:05
Insanoglunun kendısı bı cevre facıası zaten.. Dugmeye basmıs yada basmamıs farketmıyor.. Ama katıldıgım bı panelde bırı guzel bı laf etmıstı.. "Cevreyı korumak bızım haddımıze degıl cevre kendı kendını korur zaten.. Bızım asıl amacımız kendımızı korumak.. Eger cevreyı bu hızla kırletmeye devam edersek yok oluruz ve dunya yoluna bızsız devam eder.."

Kı ben yok olmamız gerektıgını dusunuyorum.. Emınım dunya bızsız cok daha guzel bır yer olacak..

Ansugo
08/05/2006, 16:59
Acikcasi elektrik parasi vermekten korkmuyorum, karbondioksit falan da umurumda degil. Sonucta bir arabanin 5 kilometrede cikardigi karbondioksit ve bilumum gazlari benim emektarlar 5 sene de falan cikarabilir. Verdigim elektrik parasi da doguda hergun yapilan kacak elektirigin milyonda biri falandir.

Sniper
08/05/2006, 17:08
Bu konu stand-by konumundaki öfkeli çevrecilerin düğmesine bastı herhalde. Hangisine üzüleceğimi şaşırdım :)

kamilozcan__
09/05/2006, 11:42
Sonucta bir arabanin 5 kilometrede cikardigi karbondioksit

İkisi farklı bence Araba ancak giderken zararlı gaz çıkarıyor, ancak elektronik eşyayı kullanmadığımız zaman neden stand-by konumunda bıraklımki. BU arabayı otoparkta çalışır bırakıp gitmeye benziyor veya Aracın Kontak anahtarını ışıklar yanık duruma getirip üzerince bırakıp çıkmak gibi.

Tabiki aslında stand-by kalma süresi çıkardığı zararlı gazlar okadarda umrumda değil çevrecide değilim zaten ancak insanların çevreyi koruduğunu sandığı kişilerinde aslında bimeden vea bilerek çevreye zarar verdiklerini söylmek istedim.

muscool
09/05/2006, 12:41
Ben derimki kullanıcıyı bu şekilde bilinçlendirmek zor, kolaysa üreticiliere söylesinler bunları, 15 voltluk pille canavar gibi laptop çalışabiliyorken 300 wattlık kasalar bu tüplü ekranlar evin sigortalarını attıran aletler, hem tasarruf modu denen birşey mesela benim dizüstü bilgisayarımda işlemcinin hızını 600 mhzye düşüyor, ekranın ışığıda azaltıldımı pil bitmek bilmiyor, yada standby özelliğini kaldıralım aletlerden, çevreci üreticiler lazım..

birde yazıda aletlerin karbondioksit üretme oranları verilmiş, bir aletin bu konuda benden daha iyi olabileceğini düşünmüyorum standby konumumda olsam bile :)

Volkan Uzun
10/05/2006, 01:33
neden standby da birakiyorum evdeki pcim cok yavas, acilmasi cok uzun zaman suruyor, standby daha hizli.

Meteryus
10/05/2006, 01:43
Insanoglunun kendısı bı cevre facıası zaten..
Ne kadar güzel bir tespit :D

mr1yh1
10/05/2006, 14:19
stand-by durumundaki PC nin, elektrik hatlarındaki düzensizlikten etkilendiğini; cihazın ömrünün azaldığını , hatta yanma ihtimali olduğunu okudum.

elektronikten anlamam, bir bilen açıklarsa fena olmaz:)

kamilozcan__
10/05/2006, 17:25
stand-by insanların uyumasına benzer ; uyurken ölmüş değilsinizdir yaşıyorsunuzdur dinlenirken aynı zamanda da yaşlanıyorsunuzdur çünki vucudun birçok fonksiyonu çalışmaya devam etmektedir.

Elektronik cihazlardada aynı şekilde stand-by konumunda iken cihazın birçok elektronik aksamı çalışır durumda beklemektedir, elektrik hatlarındaki yükselmeden etkilenir çünki kapalı değil, ömrü azalır düşük güçte de olsa her elektronik elemanın (Direnç,Entegre,Kondanstör, vs. vs.) çalışır durumda dır ve bu elemanlarında bir ömrü vardır, dünyada herşeyin ömrünün olduğu gibi.

pirilti
10/05/2006, 17:41
bu stand-by olayını ilk öğrendiğimde benim için hayatın bir güzelliği olan yatakta tv seyretme olayım da bitmişti..önceleri yatığım yerden kumandaya bastığımda tv stand-by geçiyordu..şimdi ise yatağa girdiğimde gözlerim kapanmaya başladığında yataktan çıkıp televizyonu kapatmamak için ışıkla birlikte televizyonuda kapıyorum :(