Tam Sürümünü Görmek İçin : Bitek-o 2006 Finali
KaravanaBatu
10/04/2006, 18:56
Selamlar. Bitek-o'nun bu sene 6.sı düzenleniyor ve bugün finalistler açıklandı. Ben de finale kaldım:) Sizce kimler derece alır?
Adres: http://www.bitek-o.org/
Benim fikrim;
Muhammet Sevim
Ugur Yıldız
Sizin?
Not: Benim ki http://proje.bitek-o.org/B601032472/
ahhh ahh bende okuyor olsaydımda tozunuzu attırabilseydim keske :D
Zerzevat Adam
10/04/2006, 19:26
Muhammet'in kodlarında ki
<!-- Rahman ve rahim olan Allah'in adiyla... -->
bölümüne dumur oldum şahsen. :)
Gerçi onun sitesinden başka güzel sitede yok. (Yani bu siteyle yarışabilecek düzeyde) Batuhanın sitesi de bence kolay kullanılabilen bir site ama görsel olarak ve kod kalitesi olarak msevim'inkine pek yaklaşamıyor. Uğur Yıldız'ın sitesini ise ben beğenmedim ve aslında ondan daha iyi bir tasarım beklerdim. Çünkü menü profesyonel olacakmış gibi duruyor ama siteye komple bakarsak yarım, bitmemiş hissi veriyor ve çingen çayırına dönmüş ortalık.
Ayrıca msevim neden menüyü iki kere yapmış? (Üst taraf dolsun ve yan tarafta da javascript şöleni olsun diye sanırsam. :) )
Ve bence msevim tablolu tasarım günlerinden bazı alışkanlıkları sürdürüyor. Örneğin "header" resmini 3 farklı div'e bölüp o şekilde şekillendirmiş. Fakat bunun semantik kodlamaya, css'e ve temiz xhtml kodlamaya sığdığı söylenemez. Çünkü üst menünün içinde bulunduğu "ust" bölümüne direk olarak css ile bir arka plan atabilirdi.
Ayrıca benim görüşüme göre siteye "besmele" ekleyeceğine, "Deniz Sporları" başlığını koyabilirdi. Çünkü sitenin ne sitesi olduğu hiç belli değil... (Erişilebilirlik konusunda basit noktaları atlamışsın)
Ama yiğidin hakkını da verelim. :) Site güzel olmuş, web standartlarına, tablosuz tasarıma ve erişilebilirliğe en uygun site bu olmuş tabi ki.
Muhammet Sevim'in birinci olacağı belli, fakat benim için önemli olan birinci olmasından ziyade bu kodlardaki yanlışları bundan sonra yapmaması. ;)
Ellerinize sağlık.
KaravanaBatu
10/04/2006, 19:37
Evet kendimi kodlama konusunda geliştirmem lazım. Planlı yapamadım pek. Belki de ilk XHTML-CSS deneyimim olduğu içindir. İnşallah Muhammet finallere gelebilir. Hem hemşerimle tanışmayı çok isterim. :)
Zerzevat Adam
10/04/2006, 19:39
Birinci olup bir de gitmezse şımarıklık olur. :p
http://proje.bitek-o.org/B601032472/
Projede cok fazla gorsel kullanılmıs ve buyuk ıhtımalle bu gorsellerın telıf sorunu var.. Bu durumda eger ozgunluge soyledıklerı kadar dıkkat edıyorlarsa pek sansı olmayabılır..
Muhammet'in kodlarında ki <!-- Rahman ve rahim olan Allah'in adiyla... --> bölümüne dumur oldum şahsen. :)
Yorum yok...
Ayrıca benim görüşüme göre siteye "besmele" ekleyeceğine, "Deniz Sporları" başlığını koyabilirdi. Çünkü sitenin ne sitesi olduğu hiç belli değil... (Erişilebilirlik konusunda basit noktaları atlamışsın)
Yorum yok...
valla benim fikrim web tasarımında muhammetin tasarımı çok güzel sadeliği ve şıklığı bir arada ayrıca oldukcada kullanışlı uğurun tasarımıda güzel ama ben açık renkleri severim o yüzden o bana pek hitap etmiyor ayrıca web proğramladada sanırım murat iyi bir derece alır benim favorim msevim
Siteme yapılan bu güzel yorumlar için teşekkür ederim.
Ne yazık ki çok büyük ihtimalle finallere katılamayacağım doğru, Bitek-o yetkililerinin benim yerime başka birini de büyük ihtimalle kabul etmeyeceklerine bakarsak, sitenin büyük ihtimalle final değerlendirilmesinde yer almayacağı görülüyor.
Muhammet Sevim'in birinci olacağı belli, fakat benim için önemli olan birinci olmasından ziyade bu kodlardaki yanlışları bundan sonra yapmaması.
Teşekkür ederim, umarım ilerde bu yaptığım hatalar da gidecektir.
http://proje.bitek-o.org/G602061138/ template monsteri olduğu gibi kullanmış
Magic2Melody
10/04/2006, 20:55
http://proje.bitek-o.org/G602061138/ template monsteri oldu gibi kullanmış
bari kullanabilse :D bu arada baştaki pre-loading resminide benim projeden çordu :)
bu finalistlere kesin eklemeler gelecek, web programlamada kesin, tasarımdada gelebilir...
m.sevim i tebrik ediyorum bence birinci...
Meteryus
10/04/2006, 21:00
Lise web yazılım alanında neden tek finalist var , tek proje mi katılmış ?!
Magic2Melody
10/04/2006, 21:03
Meteryus büyük ihtimalle eklemeler gelecek, web programlamada kesin, yazılımada gelecektir büyük ihtimalle
Meteryus
10/04/2006, 21:17
Meteryus büyük ihtimalle eklemeler gelecek, web programlamada kesin
neden ?
ve de web programlamada en üsteki link hatalı , tasarım yarışmasının sitesinde tasarım hatası olması çok ilginç :)
benim sadece tek bir favorim var sevgili kardeşimiz
Muhammet SEVİM...
Sadece kendisini tanıdığım için değil hem bu yarışmadaki tasarımıyla, hemde diğer tasarımlarıyla gerçekten iyi bir iş çıkardığı için.
Umarım Muhammet SEVİM derece alır :)
Muhammet'e çok önceden de demiştim bu proje ile 1. kesin olursun diye umarım dediğim ve istediğim gibi olur.
yesilvadi
10/04/2006, 21:28
zerzevatadam, mesajından alıntı:
ya neden bu kadar bı konuya taktınız anlayamadım besmele yanlış mıdır fazlalık mı?
yanlışsa css hatası mıdır html mi?
fazlalıksa görselliği etkilemekte midir yoksa sadece bir yorum satırı mıdır?
sadece bir yorum satırı içindeyse bu yorumlar yarışmada değerlendirilecek midir yoksa bunun bir önemi yok mudur?
eğer bir önemi yoksa teknik yorum yapan bir kişi neden ikide bir bunu yana yakıla dile getirmektedir?
burası türkiye midir (eğer öyleyse amerika ya da avrupadadaki gibi, biri ihtiyaç hissettiğinde eliyle haç işareti yaptığında kimse buna birşey demezken burada besmele çekilmesi zaten kanun dışıdır yukarıdaki yazdıklarımı dikkate almayın)
msevim tasarım şahane hepsini göredim ama aralarında tablo ile yapılmış ilkel tasarımlar da vardı, şu halde hem görsel olarak hem de teknik olarak güzel bir sayfa tasarlamışsın
karavanabatu senin tasarımını da çok beğendim ama bu kadar çok grafik kullanılması bana yanlış görünüyor en azından ortadaki çizgileri farklı yazılar yazılabilecek şekilde yapabilirdin ama senin seçimin tabi
bu yarışmanın sonunda kim ne kazanacak merak ettim doğrusu, aslında alacağı ödülden ziyade bu başarısı ileride iş hayatında belirleyici olacak mı bununla ilgileniyorum, başarılar
KaravanaBatu
10/04/2006, 21:43
yeşilvadi doğrusun biraz fazla grafiğe yöneldim. Bundan sonra CSS'e daha çok önem vereceğim. Daha light tasarımlar yapmaya gayret göstereceğim. Tabiki bu yarışmanın iş hayatında getirisi büyük olacak. İnşallah iyi olan kazanır.
Besmele konusunu pek uzatmak istemiyor fekat yorumumu söylemeden geçemeyeceğim. Bence Muhammet normal olanı yaptı. Ben de arapçayla ALLAH yazan bir .gif'i upload edecektim ama kalabalığa geldi gönderemedim. Neyse lafı fazla uzatmayayım.
İyi Çalışmalar...
Zerzevat Adam
10/04/2006, 21:49
ya neden bu kadar bı konuya taktınız anlayamadım besmele yanlış mıdır fazlalık mı?
yanlışsa css hatası mıdır html mi?
fazlalıksa görselliği etkilemekte midir yoksa sadece bir yorum satırı mıdır?
sadece bir yorum satırı içindeyse bu yorumlar yarışmada değerlendirilecek midir yoksa bunun bir önemi yok mudur?
eğer bir önemi yoksa teknik yorum yapan bir kişi neden ikide bir bunu yana yakıla dile getirmektedir?
burası türkiye midir (eğer öyleyse amerika ya da avrupadadaki gibi, biri ihtiyaç hissettiğinde eliyle haç işareti yaptığında kimse buna birşey demezken burada besmele çekilmesi zaten kanun dışıdır yukarıdaki yazdıklarımı dikkate almayın)
Nazar boncuklu sitelerin şaşkınlığını üzerimizden yeni atarken, html kodlarına besmele eklenmesi benim garibime gitti. Ayrıca bu yorumumu "dini" ele almak ta büyük bir gaflet. Bir projeye besmele çekerek başlamak, upload etmek vs. vs. yanlıştır demiyoruz fakat bir html'in içinde eğer sunucunun "idrakinde" bir değişiklik yaratmayacaksa bunu koymanın ne gereği var?
Kimsenin inancına lafımız yok, ayrıca savunmanıza da gerek yok. Ama bir web sitesinde bunu görmek garibime gitti ve sonuçta bu yarışmaya girmek demek, eleştiriye ve yoruma açık olmak olduğu için ben de bir güzel yorumladım.
Sitenin görünen bir kısmında bu yazı olsaydı, hatta arapçasını bile koysaydı bence bu kadar garip olmazdı, yine de garip olurdu ama bu kadar olmazdı.
Neyse konuyu dağıtmayın.
KaravanaBatu
10/04/2006, 22:06
http://proje.bitek-o.org/G512282561/ şu proje hiç yabancı gelmedi :)
Meteryus
10/04/2006, 22:09
web tasarım kategorisinde msevim birinciliği kesinikle hak ediyor, ama jürinin ne yapacağı belli olmaz, umarım sonuç süpriz olmaz :)
Karavanabatu' da sanırım bu sene idaalı değil ama seneye olur inşallah.
Site güzel olmuş, web standartlarına, tablosuz tasarıma ve erişilebilirliğe en uygun site bu olmuş tabi ki.
ben de yarışmayı düzenleyenlere bakınca bu kriterlere ne kadar dikkat edileceğini düşünüyorum ama konuyu dağıtmamak için birşey söylemiyorum :)
KaravanaBatu
10/04/2006, 22:12
Karavanabatu' da sanırım bu sene idaalı değil ama seneye olur inşallah.
Valla projeleri incelesen daha rahat karar verirdin :)
Zerzevat Adam
10/04/2006, 22:14
Bitek-O yerine swssy'e girseydi demek ki oyumu msevim'e verecektim ben. :)
Bitek-o'nun kriterleri onlar olmayabilir ama bitek-o'da genel olarak bir kriter değil.
HTML kodlarina besmele eklenmesi super bir fikir.Bende bundan sonra yazdigim kodlarin basina mutlaka ekleyecegim :)
Msevim , birinciligi goturecek galiba.Simdiden tebrikler.
Bitek-O yerine swssy'e girseydi demek ki oyumu msevim'e verecektim ben. :)
Bitek-o'nun kriterleri onlar olmayabilir ama bitek-o'da genel olarak bir kriter değil.
Teşekkür ederim Ömer, o heyecanı da yaşarım umarım.
Teşekkür ederim Yns.
msevim tasarım şahane hepsini göredim ama aralarında tablo ile yapılmış ilkel tasarımlar da vardı, şu halde hem görsel olarak hem de teknik olarak güzel bir sayfa tasarlamışsın
@Yesilvadi, bu güzel mesajin ve yorumun icin ayrica tesekkür ederim.
Magic2Melody
11/04/2006, 00:32
neden ?
ve de web programlamada en üsteki link hatalı , tasarım yarışmasının sitesinde tasarım hatası olması çok ilginç :)
Finalistlerin açıklanması 2 kez aksadı yaklaşık 10 gün kadar, bu liste yine tam yetiştirilemedi, daha eklemeler olacak.(ben finalist oldum yani benim projem yok ondan diyorum gibi anlaşılmasın :D)
HTML kodlarina besmele eklenmesi super bir fikir.Bende bundan sonra yazdigim kodlarin basina mutlaka ekleyecegim :)
Bende tuttum bunu :)
Edit: Finalistler sayfasının en altına bakınız, bende yeni gördüm...
Bir projeye besmele çekerek başlamak, upload etmek vs. vs. yanlıştır demiyoruz fakat bir html'in içinde eğer sunucunun "idrakinde" bir değişiklik yaratmayacaksa bunu koymanın ne gereği var?
Kisisel tatmin, super ego, keyif, renkler, zevkler? Bunu sorgulamanin ne geregi var ? Ya da besmele yerine sunu koyabilirdin diye karismanin ne anlami var ?
Yorumlamak ince istir. Yapmak beceri ister.
O degılde.. Altın orumcek vardı bı ona noldu?
2006 sından daha bi ses yok hazırlanıyoruz diyorlar
http://www.altinorumcek.com/default.aspx?PageType=NoFlash
niyazitaha
11/04/2006, 17:50
Benim favorim Muhammet Sevim 'in ( http://proje.bitek-o.org/B601172471/ ) projesi...Çünkü diğer çalışmalarda tasarım açısından pek bir renk uyumu ve grafiklerde pek bir kalite göremedim.Muhammet tasarımcı kimliği olmasından da dolayı çok başarılı bir çalışma çıkarmış.Ellerine sağlık Muhammet!..
Yorumlamak ince istir.Yapmak beceri ister.
Katılıyorum...
hürriyet
11/04/2006, 22:53
Msevim'in sitesinde gayet görülebilir mad4milk esintisi var öte yandan kendisi de belirtmiş ki moofx kullanımı söz konusu, ben yarışmada hazır scriptlerden faydalanmayı doğru bulmuyorum.
(http://proje.bitek-o.org/G602132231/anasayfa.html) benim favorim.diğerlerine oranla çok çok iyi görsel işlenmiş.
Msevim'in sitesinde gayet görülebilir mad4milk esintisi var öte yandan kendisi de belirtmiş ki moofx kullanımı söz konusu, ben yarışmada hazır scriptlerden faydalanmayı doğru bulmuyorum.
(http://proje.bitek-o.org/G602132231/anasayfa.html) benim favorim.diğerlerine oranla çok çok iyi görsel işlenmiş.
Gayet görülebilir bir mad4milk esintisi degil de, sitede de bağlantı ile belirtildiği gibi (http://proje.bitek-o.org/B601172471/hakkinda.html) Moofx efektleri var diyelim. Zira sitede mad4milk esintisinin var olduğunu iddia etmek, sitenin mad4milk'e benzetiğini belirtir.
Hazırlamış oldukları efekti kendi sitelerinde de kullandıkları için bunu demiş olabilirsin.
Sitede hazır javascript betiklerini kullanıp kullanamayacağımı birçok kişiye sordum, bu konuda herhangi bir engel olmadığını söylediler, ama siteyi efektler olmadan düşündüğümüzde de, sağ menü ve kayma haricinde bir değişiklik olmadığını da görüyoruz.
hürriyet
11/04/2006, 23:50
Hayır Hayır, siteye ilk bakışımda aklıma mad4milk geldi. mad4milk'i çok önceden beri bilmesem zaten yaptığın sitenin özgün tasarıma sahip olduğunu düşünürdüm.
Zira sitede mad4milk esintisinin var olduğunu iddia etmek, sitenin mad4milk'e benzetiğini belirtir.
Herkes benzerliği farkeder diye bir durum yok, ben mad4milk'e benzeyen bir tasarım ile karşılaştığımı söyleyebilirim.
Java script konusuna gelince.Eğer yaptığım iş vitrine koyulacaksa ve bunu "ben yaptım" diye vitrine koyuyorsam, bu iş benim malzememle yapılmış olmalıdır.Hazır malzemenin sunumu pek birşey ifade etmiyor.
Oncelikle katilimcilarin hepsi yaslarindan beklenmeyecek sekilde basarili calismalar yapmislar her birini tebrik etmek lazim.
Bunun disinda bir izlenimim galiba formda favori secerken css agirlikli calismalar daha fazla takdir goruyor. Her ne kadar yarisma hakemlerinin nelere deger verdiklerini bilmesemde bence bu tur bir yarismada on planda tutulmasi gereken yarismacilarin hazir script, flash, css kullanip kullanmadiklari degil yaraticiliklari olmali. Ben bu gozle baktigimda bu yarisma ortada derim.
KaravanaBatu
12/04/2006, 15:59
Bitek-o'nun sitesinde:
22. Hazırladığım web sitesinde , başka web sitelerinden aldığım materyaller var ama bunları nereden aldığımı da belirtiyorum. Bu durum kurallara aykırı mı ?
Web tasarımı yarışması alanındaki kriterlerden biri de "özgünlük" tür. Yani bilgilerin ve canlandırmaların size ait olması ve sizin eseriniz olmasıdır.Kopyalanmış her türlü şey size eksi puan olarak geri döner! Ayrıca alıntı yapmış olduğunuz sitelerin sahipleri ile hukuki anlamda siz muhatap olursunuz . Bu bizi değil sizi sıkıntıya sokar. En iyisi siz kendi yaptıklarınızla yarışmaya katılınız.
gibi bir ifade var ve alıntı yaptığı sitenin sahipleri de bişi demezse bişi olacağını sanmıyorum.
Zerzevat Adam
12/04/2006, 16:16
Bana kalırsa bitek-o "tema" seçerek hata yapıyor, fakat tema seçmeyince de bir söylediği bir söylediğini tutmuyor.
Özellikle "hadi bu senede aynı temayı kullanalım" fikri çok saçma geldi bana.
gibi bir ifade var ve alıntı yaptığı sitenin sahipleri de bişi demezse bişi olacağını sanmıyorum.
Karavanabatu; sitede zaten başka bir siteden alınmış javascript kodu vb. bulunmuyor, bulunan Mad4Milk'in yayınladığı Moofx isimli herkesin kullanımına açık javascript efektleri.
Bana kalırsa bitek-o "tema" seçerek hata yapıyor, fakat tema seçmeyince de bir söylediği bir söylediğini tutmuyor.
Özellikle "hadi bu senede aynı temayı kullanalım" fikri çok saçma geldi bana.
Katılıyorum Ömer, ve böyle giderse sanıyorum ki, Bitek-o son senelerini geçiriyor, zira geçen sene bir daha yapılmamanın eşiğine gelmişti, bu sene de genel katılımın az olduğunu sanıyorum, ve sitede genel bir sorumsuzluk hakim, ne yazık ki.
Gönül isterdi ki, söyledikleri gibi Türkiye'yi bilişim alanında temsil edecek kişiler çıkarmaya çalışan bir yarışmanın en azından sitesi kendi verdikleri kriterlerine uysun...
Panteray
12/04/2006, 17:58
nedense ilköğretim web tasarımları lisedekilerden daha başarılı...İlginç :D
KaravanaBatu
12/04/2006, 18:10
Dikkat ederseniz İlköğretim Web Tasarımı'ndaki öğrencilerin tümü özel okullardan. Bence bu, teknolojiyi henüz okullarımıza aktaramadığımızı gösteriyor.
Karavanabatu; sitede zaten başka bir siteden alınmış javascript kodu vb. bulunmuyor, bulunan Mad4Milk'in yayınladığı Moofx isimli herkesin kullanımına açık javascript efektleri.
Sadece bu degıl calısmalardakı fotograflarda alıntı.. Kımse elıne fotograf makınasını alıp cekım yapmadı sanırım? Oysa sızden ıstenen buymus gıbı geldı bana..
Ornegın calısmaların bırınde su tıp bır paragraf var,
Türklerin kadim tarihinin vazgeçilmez unsurlarından Bizans Devleti’nin siyasî ve sosyal tarihine ilişkin sorunların çözümüne dair çabalarda yetersiz olmamız Türk tarihçiliğinin kuramsallaştıramadığı Anadolu Türk-Bizans ilişkileri problematiğinin karmaşıklığını bir kat daha arttırmaktadır. İster analitic isterse describtive ve narrative olsun ciddi bir tarih yazımında zorunlu olan kavram bilgisinin etimolojik çalışmalara ihtiyaç duyduğu muhakkaktır...
Bu paragrafı o ogrencının yazmadıgı cok acık.. Dolayısıyla yapılan calısmaların hıc bırı (tasarımları dısında) ozgun degıl.. En azından ogrencı paragraftan anladıgını kendı cumlelerıyle aktarabılırdı..
Kı asıl yapması gerekende buydu.. Gercek hayatta ınsanlar Denız ve Denızcılık uzerıne yapılmıs bır sıteye tasarımı ıcın gırmez.. Onun ıstedıgı yogun ve tatmın edıcı bı ıcerıktır sadece.. ve tabı ozgun.. Eger sıtedekı ıcerık sık rastlanılan bırseyse tasarımın ıyı olmasının bı onemı yok..
Demek ıstedıgım.. Mesela yelken sporundan bahsederken neden kımsenın aklına turkıyede bu sporu yapabılecegım alanlara, bu spor ıcın gereken ekıpmanı nerden bulacagıma, fıyatlarının ne olduguna, duzenlenen ulasal yada uluslararası yarısmalara, bu yarısmalarda dereceye gırmıs ısımlere, dunyada bu sporu yapan onemlı kısılere, bu kısılerın yelken sporu hakkında ne dusundugune ve bu sporun yasamımdakı olumlu etkılerıne degınmek gelmemıste bır javamenu ve guzel bır banner ıle meseleyı halledebılecegını dusunmus bunu anlamak gercekten guc..
Sadece bu degıl calısmalardakı fotograflarda alıntı.. Kımse elıne fotograf makınasını alıp cekım yapmadı sanırım? Oysa sızden ıstenen buymus gıbı geldı bana..
Sitede tasarimcilarin konuyla ilgili fotoğrafları kendilerinin çekmesi istenmiyor, istenen lisans kurallarına tamamiyle uyulması.
Akdeniz ile ilgili bir site yapan, İstanbul'da oturan bir kişinin kendi makinesi ile Akdeniz fotoğrafları çekmesi biraz zor olacağından, bunun üzerine durma şartı konulmamış. Bu kişinin Flickr veya SXC gibi fotoğraf stoklarından aldığı fotoğrafların herhangi bir yerine fotoğraf sanatçısı hakkında bilgi vermesi yeterlidir, bu sadece bu yarışma için değil, genel olarak böyledir.
İçerik konusunda özgünlük tabii ki önemlidir, ama Bitek-o size belirli temalar veriyor, sizin bu temalar çerçevesinde bir site tasarlamanız gerekiyor. Dalma sporu ile ilgili bir site hazırlayan kişinin bu spor hakkında bilgisi yoksa ne gibi özgün yazılar yazabilir?
Sonucta aslolan tasarım yada bu tasarımı yaparken kullandıgınız teknıkler degıl (bence).. Bunlar sadece bırer arac.. Amacınız sıze verılen konuları en ıyı sekılde acmak olmalıydı..
Sonucta aslolan tasarım yada bu tasarımı yaparken kullandıgınız teknıkler degıl (bence).. Bunlar sadece bırer arac.. Amacınız sıze verılen konuları en ıyı sekılde acmak olmalıydı..
Yarışma adı: Bilişim Teknolojileri Organizasyonu
Dal: Web Tasarımı
Bence bundan bıraz daha fazlası,
Bu yarışma benzerlerinden çok farklı ve kapsamlı. Böyle olunca da hiç tahmin etmediğiniz sorunlarla biz uğraşmak zorunda kalıyoruz:
TELİF HAKKI...BİR KANUNUMUZ VAR:FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU...
Kaldı ki bu evrensel bir kural!Kültüre,sanata,bilgiye saygının bir gereği.Bu güne kadar kültür ve sanat insanlarımızın "hoşgörüsüne ve anlayışına" sığındık ama artık sizlerin de öğrenmesi gereken bir kural var:
BİLGİYİ ,RESMİ,FOTOĞRAFI,KARİKATÜRÜ,KÜLTÜRÜ VE ARAŞTIRMANIN ZAHMETLERİNİ ANLAMALI VE SAHİPLERİNDEN İZİN ALMAYI ÖĞRENMELİSİNİZ,ÖĞRENMELİYİZ...
Özgünlük , en çok dikkat edilen konulardan biri olmaya devam edilecektir.Osmanlı tarihini değiştiremezsiniz ama O TARİHİ OKUYUP ANLAYIP KENDİ İFADELERİNİZLE YORUMLAYABİLİRSİNİZ...BİZ DE ZATEN BUNU İSTİYORUZ. YANİ KATMA DEĞER YARATMANIZI İSTİYORUZ.Bunu da başarabileceğinizi düşünüyoruz.
Zerzevat Adam
12/04/2006, 19:57
Not: Flickr sadece fotoğraf arşivleme sistemidir, stok fotoğraf sitesi değildir ve aksi belirtilmedikçe tüm fotoğraflar kullanıcı adına flickr tarafından koruma altına alınmıştır.
niyazitaha
12/04/2006, 21:03
Burada amaç öğrencilerin webdeki maharetlerini ölçmek.Bilişim alanında yapılan bir faaliyet bir yarışma bu.Kültürel anlamda yapılan bir yarışma değil.Hatta finalist sayfasında web programlama, web tasarım falan...Burada asıl amaç bir tema belirleyip o tema vesilesiyle öğrencilere bilgisayar teknolojilerini kullandırmak.Sonuçta kim daha iyi kullanmış ise o birinci olur:D
Icerık olmadan tasarım bı hıctır.. Bu yazı olmadan kıtap basmaya benzer.. Ikısını bır arada dusunmemız lazım.. Ama burda sadece tasarım dusunulmus.. Ve bence bu hatalı..
Kı zaten sonuclar acıklandıgında jurının ne dusundugunu hep bırlıkte gorucez..
Not: Flickr sadece fotoğraf arşivleme sistemidir, stok fotoğraf sitesi değildir ve aksi belirtilmedikçe tüm fotoğraflar kullanıcı adına flickr tarafından koruma altına alınmıştır.
Peki. Flickr'a fotoğraf yüklerken resmin lisansı seçiliyor, Fotoğraflar için seçilebilecek toplam 7 farklı lisans var, ve çoğu resim 'none, all rights reserved' lisansı altında yayınlanıyor. Diğer lisanslar incelendiğinde yine 'yazarın isminin yazılması zorunluğu' vb gibi maddeler görüyoruz.
Konu biraz amacından ayrılıyor gibi.
Zerzevat Adam
12/04/2006, 21:34
Benim girdiğim sene bitek-o için İlter hoca, "önemli olan %51 ile içerik ve ondan sonra %49 ile tasarımdır" diyordu.
Ahmet Erdem arkadaşımızın sitesi gerçekten güzeldi fakat yarışma kuralları olarak içerikten bahsedilirken, jürinin de kişisel siteyi birinci seçmesi tam anlamıyla tezat teşkil ediyordu. Bu konuda benim şikayetim kazanamamış olmam falan değildi, sadece gerçek anlamda haketmemiş olmak istiyordum. Fakat şu var ki, jürinin ve düzenleyicilerin tuttukları yol apayrı. Tabi ki, düzenleyicilerin jüriye baskı yapması veya etkilemesinden bahsetmiyorum, sadece jüri düzenleyicilerin koyduğu kuralların çizgisinde bir karar almalıydı.
O sene kazanamasam bile ertesi sene katılmayı düşünmüştüm ilk başta ama daha sonra bu tip "büyük" bir ciddiyetsizlikten dolayı, emeğimi yeni sürprizleri görmek için feda etmemem gerektiğini gördüm. Ayrıca yarışmanın amaçlarında internetteki Türkçe içeriği arttırmak belirtildiği halde, her sene finalist ve derece alanların sitesi nasıl oluyorsa yok olup gidiyor.
Icerık olmadan tasarım bı hıctır.. Bu yazı olmadan kıtap basmaya benzer.. Ikısını bır arada dusunmemız lazım.. Ama burda sadece tasarım dusunulmus.. Ve bence bu hatalı..
Ama kitaplar da alıntı yaparlar, ve en altına alıntının kaynağı bulunur. Ve bu siteler içerik açısından boş siteler de değil, hepsinde yeteri kadar içerik olduğunu düşünüyorum. Bitek-o'da belirtildiği gibi, yarışmacıların tümü itinayla kaynak belirtmişlerdir.
Zerzevat Adam
12/04/2006, 21:42
Alıntı konusu aslında o kadar önemli değil. Örneğin 3 sene önce, ikincilik derecesini alan arkadaşın (zoque'ta eqzo nickli) sitesi fotoğrafçılık üzerineydi ve neredeyse tamamı Tübitak'ın sitesinden alınmıştı, bu kaynakta da belirtilmişti.
Ayrıca "kaynak belirtmek" resmi olarak bir olayı meşru kılmıyor. Örneğin benim kişisel resmimi kaynak belirterek dahi olsa, istemediğim yerlerde yayınlayan kişilere ben izinsiz kullanımdan dolayı dava açabiliyorum, sanırım. (Ansugo daha iyi bilir bunu.)
Örneğin malina kişisel bir fotoğraf ile ilgili böyle bir dava açmıştı ve yanılmıyorsam davayı kazanmıştı.
Bu konuda benim şikayetim kazanamamış olmam falan değildi, sadece gerçek anlamda haketmemiş olmak istiyordum.
Bu sene ne yazık ki aynı durumdayım, kazanamayacağım, zira finallere katılamayacağım, ve ben de dediğin gibi 'gerçek anlamda haketmemiş olmak istiyorum'.
Gerçek anlamda haketmemiş olmak istiyorum, zira bu site diğerleriyle değerlendirilmeye bile alınmadan bir köşeye itilecek.
İlter Bey'e benim yerime başka birinin katılabilip katılamayacağını, ve benim de istenilen her an kamera vb. ile canlı olarak katılıp katılamayacağımı sordum, önceden konuştuğum diğer yetkililer bunun olabileceğini söylemiş olsa da, sevgili İlter Bey bu durum için 'tüm sponsorların en az 1 yıl önceden bir araya gelip imza atmaları gerektiğini' buyurdu. Bitek-o'nun kendi kriterleri arasında birşeylere verilen değerin, önemin anlaşılması, görülmesi gerektiği yazılı olsa da, kendilerinin birşeye verilmiş bir önemi farketmeleri gerekiyor.
Sonuç olarak bu site de çöpe gidecek, arkasında ona verilmiş çok büyük bir emeği bırakarak.
Sonuç olarak bu Bitek-o'ya ilk ve son katılımım olacak.. Umarım bu diğer kullanıcılar için de son deneyim olmaz...
Zerzevat Adam
12/04/2006, 21:50
Bitek-o bizim girdiğimiz sene gerçekten çok verimliydi. Yani finalist olan sitelerin %80'i gerçekten bayağı iyiydi.
niyazitaha
12/04/2006, 22:02
Eğer site web tasarım kategorisindeyse o zaman içeriğin önemi azalıyor olmalı ve öyle de...
Bu sızın "web tasarım"dan ne anladıgınıza baglı olarak degısır..
Sanırım gereksiz bir konu üzerinde tartışılıyor;
Zira sitelerin içeriği yok diyen bir kişi tüm sitelerin içeriğine bakıp içerik konusuna yarışmacıların verdiği önemi görebilir.
Zira sitelerin içeriğinde lisans konusuna uyulmamış diye bir kişi bu konuya nasıl itinayla durulduğunu sitelere teker teker girip genellikle 'Hakkında' sayfasına, yoksa sayfaların alt bölümlerine göz atarak anlayabilir.
Zira sitelerin içeriğini neden yarışmacılar kendileri hazırlamamış diyen bir kişi buranın bir genel kültür yarışması değil, bir tasarım yarışması olduğunu hatırlayabilir, yine de zaten yarışmacıların bu konuya naısl önem verdiklerini içeriklere göz atıp anlayabilir.
Bitek-o'nun yarışmacılardan istediği belki de tasarımdan çok temiz bir içeriktir. Ama Bitek-o yarışmacının bu içeriği kendisi hazırlaması gerektiği şartını koşmamıştır, zira tasarımı iyi olan bir kişinin eğer Osmanlılar hakkında bir bilgisi yoksa, eğer Akdeniz fotoğraflarını çekecek hali yoksa içeriğini kendisinin hazırlaması zaten olanaksızdır. Bitek-o'nun da belirttiği gibi, lisans kurallarına uyulduğu sürece tasarımcı içerik olarak izinli olan başka yerlerden alıntı yapma hakkına sahiptir.
theskull
13/04/2006, 15:55
yarışmada kesinlikle bir ciddiyetsizlik var muhammetle ftplere atarken kaç kişinin yüklediğini görmüştük ve omerin girdiği zamanlar çok daha fazla proje katılıyordu. geçen sene bunun en az 3-5 katı katılım vardı ancak ciddiyetsizlik sanırım sayıyı baya düşürdü.
KaravanaBatu
13/04/2006, 16:08
Bence bu sene katılımın düşmesinin çok fazla nedeni var. Bunlardan bir kaç tanesi liseliler için, yeni ÖSS sistemi olabilir. Sonuçta artık daha çok konu var ve daha çok çalışılması gerekiyor. Diğer bir nedense bu sene Bitek-o 2006 için fazla tanıtım yapılmaması. Ben de zaten theskull'un MSNindeki kişisel iletisinden öğrendim Bitek-o 2006'nın olacağını :). Evet katılıyorum 2004 te çok nefis siteler vardı. Ben de 2004'te ilk sitemi yapmıştım :)
Sanırım gereksiz bir konu üzerinde tartışılıyor;
Aslında tartısılması gereken seyler tartısılıyor.. Zıra bugun etrafta gordugumuz bırbırının aynısı tonlarca sıtenın, ızın alınmadan kullanılan ıcerıgın, warez scrıptlerın, kendını web master sanan amatorlerın kaynagı bu carpık zıhnıyet..
Eger bıtek-o sektor adına ıyı bırsey yapmak ıstıyorsa once bu zıhnıyetle savasım verır.. Yoksa ınsanların cok ıyı javamenu kullanıyor olmalarının tek basına bır anlamı yok..
Ama Bitek-o yarışmacının bu içeriği kendisi hazırlaması gerektiği şartını koşmamıştır, zira tasarımı iyi olan bir kişinin eğer Osmanlılar hakkında bir bilgisi yoksa, eğer Akdeniz fotoğraflarını çekecek hali yoksa içeriğini kendisinin hazırlaması zaten olanaksızdır.
Yarısmacının osmanlılar hakkında bılgısı yoksa edınır, fotograf cekemıyorsa baska carpıcı seylere degınır, oda olmuyorsa yarısmaz bu kadar basıt..
Yanı ne sanıyorsunuz sız? Gercek hayatta bırılerı elınıze ıcerıgı butunuyle tutusturuyor mu? O zaman fena halde yanılıyorsunuz.. Sızın gorevınız elınıze verılen bı kartvızıtten koskoca bır sıte yaratmak..
Eger bunu yapamayacagınızı dusunuyorsanız gıdıp memur olun.. Web dolayısıyla marketing yaratıcı ınsanlara ozgu bı ıs kolu..
selected
13/04/2006, 17:08
kartvizit olayına tamamen katılıyorum. :)
Yanı ne sanıyorsunuz sız? Gercek hayatta bırılerı elınıze ıcerıgı butunuyle tutusturuyor mu? O zaman fena halde yanılıyorsunuz.. Sızın gorevınız elınıze verılen bı kartvızıtten koskoca bır sıte yaratmak..
Peki siz ne sanıyorsunuz? Bu siteleri hazırlarken birinin gelip içeriği elimize tutturduğunu mu? Benim gördüğüm, gerçekten yarışabilecek dediğim sitelerin hiçbiri içerikleri çalmamıştır, kaynak belirlerek, değiştirerek alıntılar yapmıştır. Zaten görevimiz de budur;
Beni kastediyorsanız, site halen emrinizdedir (http://proje.bitek-o.org/B601172471/index.html). Buyrun girin, sporların genel bilgilerinin olduğu sayfalar haricinde, bir tane özgün olmayan cümle bulmanızı rica ediyorum benim için.
Osmanlı hakkında bilgisi olmayan birinin bilgi edinmesi gerektiğini savunuyorsunuz, biliyorum ki, hiç kimse, ama hiç kimse oturup da Osmanlı hakkında sayfalarca yazıyı tek başına yazamaz. Yazabilecek kapasitesi yoktur. O kapasiteyi oradan buradan okuyacağı iki sayfa yazıyla da yaratamaz. Osmanlı tarihi öyle herkesin bir çırpıda, iki sayfa yazıyı okuyarak anlatabileceği bir tarih değildir!
oda olmuyorsa yarısmaz bu kadar basıt..
Eger bunu yapamayacagınızı dusunuyorsanız gıdıp memur olun.. Web dolayısıyla marketing yaratıcı ınsanlara ozgu bı ıs kolu..
Yapmam gereken tek şey :sus:.
Zerzevat Adam
13/04/2006, 17:55
1. Müşteri içeriği vermekle yükümlüdür ve verecektir, ama neye ihtiyacı olduğunu bilmiyordur.
2. Görevimiz onlara hangi içeriğe ihtiyacımız olduğunu belirtmemizdir ve bunu söylememiz için öncelikle bizim site ve firma konusunda bir bilgimiz, içerik hakkında genel bilgimiz ve şirkete uygun stratejiyi seçmemiz gerekir.
3. Çoğu zaman berbat denilecek içerikleri alıp düzgün siteler veya çalışmalar ortaya koymaya çalışıyoruz ve bunun aman aman değişmeyeceğini de biliyoruz.
Tasarımcı içeriği hem revize etmeli, hem çok detaylı biçimde düzenlemeli hem de eksik varsa tamamlamalıdır.
Osmanlı hakkında bilgisi olmayan birinin bilgi edinmesi gerektiğini savunuyorsunuz, biliyorum ki, hiç kimse, ama hiç kimse oturup da Osmanlı hakkında sayfalarca yazıyı tek başına yazamaz. Yazabilecek kapasitesi yoktur. O kapasiteyi oradan buradan okuyacağı iki sayfa yazıyla da yaratamaz. Osmanlı tarihi öyle herkesin bir çırpıda, iki sayfa yazıyı okuyarak anlatabileceği bir tarih değildir!
Sızler hala ogrencısınız.. Yarısmayı falan bı kenara bırakırsak bunlar zaten yapmanız gereken seyler arasında..
Magic2Melody
17/04/2006, 02:51
belirttiğim olay gerçekleşti.15 Nisan tarihinde finalist listesinde güncelleştirme oldu,fakat finalist listesi halen tamamen kesinleşmedi.
imp3rial
27/04/2006, 20:37
finalistler kesinleşti
işallah haftaya perşembe gecesi yola çıkıcaz..
bu arada biz hani o linki bozuk olan projeyiz :)
Magic2Melody
27/04/2006, 21:23
finalistler kesinleşti yazmıyor sitede ?... imr3rial sen web programladan mısın ?
geçen sene etilerdeydi otel pek lüks değildi ama yeri iyidi(çok güzel içiliyordu :D) bu sene tuzlada biraz daha lüks bir otel ayarlamışlar, iyi olmuş etilerden sabancı üniversitesine gitmek işkence gibiydi...
imp3rial
27/04/2006, 21:46
evet web programlamadayız..
zentil diyarı oyununu yaptık..
sorunlu baya ama kaldık işte finallere..
finalistler 25 nisanda kesinleşcek diodu bugün 27 nisan bi değişiklik olmadıına göre
kesinleşti heralde..
ama bu sene olabildiğine ciddiyetsiz bir yarışma..
ayrıca ben 4 yıldız otel olup tuzlada kalcaıma
o geçen seneki külüstür yerde olsun etilerde kalıyım isterim :D
Zerzevat Adam
27/04/2006, 22:02
Etiler Uygulama Otelinin yeri süperdi... Neredeyse tuvalete bile Akmerkez'e gidiyorduk. :D
KaravanaBatu
27/04/2006, 22:04
2 gün için 120 ytl istiyorlar. Durumu olmayanları düşünmüyorlar sanırım. Ben rahatım. Akrabalarım var onlarda kalacağım. Lâkin yarışma Anadolu Yakasında ben Avrupa'da olacağım. Biraz erken yola çıkmam gerekecek. Ben de perşembe akşamı çıkarım. Şimdi gel de çek 16 saat yol :) Bu arada Ulusoy ile ilgili bir bilginiz var mı? Yani beleşe mi gidiyoruz yoksa indirim mi yapıyorlar?
Magic2Melody
27/04/2006, 22:15
Etiler Uygulama Otelinin yeri süperdi... Neredeyse tuvalete bile Akmerkez'e gidiyorduk. :D
geçen seneki bitek-o finallerini diyorsun ?
2 gün için 120 ytl istiyorlar. Durumu olmayanları düşünmüyorlar sanırım. Ben rahatım. Akrabalarım var onlarda kalacağım. Lâkin yarışma Anadolu Yakasında ben Avrupa'da olacağım. Biraz erken yola çıkmam gerekecek. Ben de perşembe akşamı çıkarım. Şimdi gel de çek 16 saat yol :) Bu arada Ulusoy ile ilgili bir bilginiz var mı? Yani beleşe mi gidiyoruz yoksa indirim mi yapıyorlar?
indirim olacağını sanmıyorum, geçen sene olduğunda sitede duyuru şeklinde belirtmişlerdi...
evet web programlamadayız..
zentil diyarı oyununu yaptık..
sorunlu baya ama kaldık işte finallere..
finalistler 25 nisanda kesinleşcek diodu bugün 27 nisan bi değişiklik olmadıına göre
kesinleşti heralde..
ama bu sene olabildiğine ciddiyetsiz bir yarışma..
ayrıca ben 4 yıldız otel olup tuzlada kalcaıma
o geçen seneki külüstür yerde olsun etilerde kalıyım isterim :D
Evet etilerdeki otel ortam çok iyiydi, başta shaman ve adını hatırlayamadığım(kafa iyiydi :D) birçok kişi ile çok matrak ortam yapmıştık, gece 2 de kokoreç yeme çıkmıştık sonrasını hatırlamıyorum :D
Zerzevat Adam
27/04/2006, 22:22
Geçen sene değil, 3 sene önceki... 5 senedir hep Etiler'de kalınıyordu, bu sene ilk kez değişmiş.
Magic2Melody
28/04/2006, 21:49
Bu arada web-programlamadakiler beni ekleyebilirler; magic2melody[AT]gmail{d0t}com
Ben de perşembe akşamı çıkarım. Şimdi gel de çek 16 saat yol
Benim elimde olsaydı da 50 saat yol çekseydim... :(
Magic2Melody
07/05/2006, 22:11
Organizasyon tamamlandı, 1-2 gün içinde sonuçlar resmi sitede duyurulur
Hayırlı olsun.
Orada olabilmeyi isterdim.
Kaçıncı oldun? Ve web tasarımda dereceleri biliyor musun?
Magic2Melody
07/05/2006, 22:18
Ben Web Programlama Kategorisi Birinciliği, web tasarımda 2. Ahmet alp balkan oldu onu biliyorum bir tek
reachable
08/05/2006, 11:26
Magic2Melody
seni kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum
Magic2Melody
08/05/2006, 18:06
teşekkür ederim, iyi çalışmalar
Forum Yazılımı : vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.