PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Matematik bilen Simitçi

Revne
09/04/2006, 17:44
Ankaralı Simitçi

Son bir yıldır öğle yemeklerini dışarıda yemek durumunda kaldığımızdan
işyerinden iki ağabeyimle Tunalı civarlarında yemeğimizi yiyor ve
öğleden sonrası için de Tunalı Pasajı karşısındaki köşeden simit alıyoruz.
Yaklaşık on-on beş gündür tezgahın başka birisi tarafından işletildiğini
fark etmiştim. Dün bu sefer simidi ben alacağım diyerek, tezgaha gittiğimde
simitçi ortalıkta görünmüyordu. Ben de her tezgahın başında simitçi
olmadığında, Türklerin yaptığı refleks ile tezgahın camını açacak ve parayı
koyarak iki tane simit alacaktım. Öyle de yaptım tezgahın sürgülü camını
açtım 1 YTL' yi rafa koydum ve tam simitleri alacaktım ki, orada üstüne el
yazısıyla bir şeyler yazılmış, müsvedde kağıtları gördüm.
Beni iyi tanıyanlar ne kadar meraklı olduğumu bilirler; "Yahu bu da
nedir, ne yazmış bu adam acaba, bir bakayım," dedim:
8:10 - 2
8:15 - 1
8.21 - 1
8.22 - 2
Anlayacağınız bu listede öğleye kadar hangi dakikada kaç simit satıldığı yazıyordu. Sonra bu listenin altına
13:55 - 2
yazıp, ne yazdığıma dikkat etsin diye 2'nin üstüne bir de yıldız koydum ve simitleri aldım. Veritabanı tutmaya bayılırım.
"Allahım adamdaki bilince bak, veritabanı tutuyor!" dedim. Ama emin değildim. Belki de belediye böyle bir şeyler istemiştir falan... dedim.
Neyse uzatmayayım, bugün yine aynı simitçiye uğradım, bu sefer oradaydı.
Nasılsın, iyi misin, hoşbeşinden sonra" 13:55 simitlerini toplama ekledin mi?" diye sorunca:
"Abi sen miydin o?" diye gülümsemeye başladı.
"Neden böyle bir liste tutuyorsun?" diye sordum, "Belediye mi istiyor?"
" Yok abi, ben 15 gün önce aldım bu tezgahın işletmesini, henüz yabancısıyım müşterinin dedi. Bunları dakika dakika yazıyorum, hangi saatlerde müşteri yığılıyorsa, ona göre sıcak simit getireceğim, o gün sabahın simidi akşama kaldı, utandım müşteriden" dieyince ellerine sarılıp öpmek geldi içimden.

Yaa işte böyle...
İster CRM (Customer Related Management) deyin, ister PR
(Public Relation), isterseniz de Market Research...
Zekâ, işine saygı, kâr arttırma bilinci...
Hepsinin sonucunda yaratılan gerçek katma değer ve farklılaşarak
rakiplerinden ayrılma...
Bunları öğretmek için yıllarca insanları yüksek ücretli okullarda
okutuyorlar. Sonuç " veritabancı simitçinin " yanından bile geçemeyecek
olanlar bakın her yerde yüksek maaşlar alıp, endam gösteriyorlar.

Mehmet TURNACIOĞLU

smasherz
09/04/2006, 18:42
Kanal D de görmüştüm bu haberi. onlarda istatisimitçi gibi bi başlıkla vermişlerdi haberi. helal diyorum :)

karavanabatu
09/04/2006, 18:46
Okurken "Vay be" dedim. Helal olsun.

yesilvadi
09/04/2006, 20:06
bu simitçi şu simit sarayı dedikleri türden bişey mi? hani çeşit çeşit simitler falan... eğer öylesye bir eksik var, adam simit türünü yazmayı unutmuş. hem nerde bu veritabanının E-R diyagramı yeterince esnek mi bakayım sismitler sıcakken ve soğuduğunda ynı perfonrmansı gösteriyor mu. yeterince esnek mi hangi sistem üzeirnde çalışıyor, taşınabilirilik problemi var mı?
simitçi düşüneceksin bunları öyle eski usül vt olur mu :)
gerçekten kayıt tutmanın (veritabanının ilkel hali olarak düşünün) ileride bu kadar çetrefilli ve sıkıcı bir hal alacağını bilseydi bu sismitçi asla bu işlere girmezdi. eğer bu şey simitçilikte yeni bir çığır açacaksa yenei nesil simitçi öğrenciler bu adama çok küfür edecekler :)

sensor
09/04/2006, 20:19
Yaşam koşulları insanı bakın nasıl veritabanı uzmanı yapıyor.Hala aynı yerdeyse yolum düştüğünde bende bir simit alayım.O simidin tadı başka olur.:)

sinoo
09/04/2006, 20:22
hiç bir simitçiyi bunu yaparken görmedim ben.bence akıllıca bir davranış.
ayrıca bu konunun başlığının "matematik bilen simitçi" diye açılması simitçilere bi hakarettir.Üniversite diploması olan simitçileri de unutmayalım.:)

bybart
09/04/2006, 21:15
Bna aşağıdaki hikayeyi anımsattı aslına simitçi gördüğümde aklıma aşağıdaki hikaye geliyor :hey:

Ünlü basketbolcu Hidayet Turkoglu esiyle birlikte,
Eminönün de geziyordu. Önce Akvaryumculari dolastilar,
Kapaliçarsi,
Nuriosmaniye, Yerebatan Sarnici, Ayasofya, Sultanahmet,
Topkapi Sarayi,
Gülhane Parki derken, Yeni Caminin önüne kadar geldiler.
Orada bagira
bagira simit satan bir çocuk vard?. Basketbolcu birden
duraklad?...
Sonra
simitçiye yaklasti
- Simit'in kaça koç ?
- 300 bin abi.Çitir çitir....
- Tezgahta kaç simit var ?
- 70-80 tane var herhalde...
- Hepsini alsam ne tutar ?
- Seksen desek 24 milyon.
- Al sana 30 milyon...
Farzet ki hepsini aldim...
-Sagol abi... sagol...
Basketbolcu üç onluk çikartip simitçinin önüne birakti. Esi
saskindi. Üç bes adim yürümüslerdi ki esine yaklasip fisildadi.
- Hidayet sen delimisin ?
- Yooo
- Peki yemedigimiz simitlerin parasini niye verdin ?
- Bosver sorma.

- Diyelim ki soruyorum. Hem de israrla soruyorum.

- Öyleyse söyleyeyim.

- Lütfedersiniz beyefendi.

- Tablanin kenari dikkatini çektimi ?

- Hayir.

- Baksan görecektin. Tahtaya bir isim kazinmisti.
- Nasil bir isim
- Hidayet !
- Yoksa ?
- Evet o tezgah, eskiden benimdi.

Bu hikayeyi hidayet tv8 de katildigi bir programda kendisi
anlatmistir..

:hey:

by_ram
09/04/2006, 21:21
bu adam bu zekayla çok uzun süre simitçilik yapmaz bence!

stbolen
09/04/2006, 23:48
hakikaten etkileyici. işini iyi yapan bir tacir başarılı olmaya mahkumdur bence. Çünkü baştansavma çalışanlar o kadar çok ki!!!

eGeMx
11/04/2006, 00:31
Benimde başıma gelen bir hikaye;
Arkadaşlarda pizza almaya dükkana girdiğimde çocuk ısrarla birşeyler daha satmaya kalktı, normalde böyle bir tavır karşısında çok sinirlenir ve belli ederim fakat o kadar sıcak kanlı ve fazla ısrar etmeden fakat işini bilerek yaptı ki ağzımız açık kaldı.. Malum pizza biraz vakit alıyor çay ikram edeyim dedi.. Çay mı,, çakal para kazanacak derken,, arkadaş ikram mı diye üsteledi.. Evet dedi ve yanda ki çay ocağına gitti. Orada çay bulamadığı söyleyip bize dükkanda ki sallama çaylardan verdi.. Fakat bunun parasını hesaba yazmayınca çok şaşırdım.. Bide hesabı öderken hiçbirşey içimeyecek olan yandaki müşteriye kola sattığını görünce,, ya dedim ne kadar içtenlikle yapıyorsun, yenisin galiba dedim.. Aksine yakından işten çıkıcam diyip gülümse idi:)
Kendi basket oynadığım zamanlardan biliyorum.. Gerçek yetenekler hep dışarıda,, fakat biz toplamasını bilmiyoruz.. Onun gibi 2 tane daha tanısam hepberaber zangin olmaya..

Revne
11/04/2006, 00:56
........
Arkadaşlarda pizza almaya dükkana girdiğimde çocuk ısrarla birşeyler daha satmaya kalktı, normalde böyle bir tavır karşısında çok sinirlenir ve belli ederim fakat o kadar sıcak kanlı ve fazla ısrar etmeden fakat işini bilerek yaptı ki ağzımız açık kaldı..
........

Eeee bende bazı satış elemanlarının etkisinde kalıyorum. Hesapta olmayan seyler alıyorum. Hele birde satış elemanı cokkkkkKKK cokKKKK guzel olursa dukkanı satın alasım geliyor :p

Evet sanırım başlık sole olmalıydı... Veritabanı Uzmanı Simitci :) yada daha guzel bir sey bulabilirdim.

Ansugo
11/04/2006, 02:12
Sacma sapan bir yazi olmakla birlikte en sondaki su tespit beni acaip guldurdu :

Sonuç " veritabancı simitçinin " yanından bile geçemeyecek
olanlar bakın her yerde yüksek maaşlar alıp, endam gösteriyorlar.

Arkadasa once veritabaninin dosya sisteminden, not defterinden, kasa defterinden farkli birsey oldugunu anlatmak gerekiyor. Bazilarinin aklina veritabani deyince "verileri alt alta yazar toplarsin" geliyor galiba.

Iste boyle sacma laflar kendi cocuklarindan cikmasin diye insanlar cocuklarini ne pahasina olursa olsun okutmaya calisiyor.

Bu iyi guzel bir yazi yazip sonuc kisminda kissadan hisse cikarma pahasina saga sola saldirip yazdigi seyin kiymetini dusuren kisileri anlamiyorum. Ne guzel bir yazi, bir simitcinin isini severek yapmasi ornek alinabilecek bir hikaye olmus. Ama sonuca bak, cay demle.

Ömer
11/04/2006, 13:14
Revne onu bırakda anlatımın çok hoşuma gitti sırf onun için okudum
ayrıca adamın müşterisini memnun etmek için sıcak simit getireceği saatleri tesbit etmeside hoş bir olay

hakansor
11/04/2006, 14:21
ayrıca adamın müşterisini memnun etmek için sıcak simit getireceği saatleri tesbit etmeside hoş bir olay
+1

Harbiden anlatis bicimin cok guzel.

Paylasim için sagol.

Revne
11/04/2006, 14:55

Bu bir alıntıydı :).... Mehmet Turnacioglu ben deilim..
Anlatış bicimi benim de hoşuma gitti. Ve antılan guzel bir olay olunca paylaşmak istedim...

eny
14/04/2006, 11:49
bu hayatta ne iş yapıyorsan doğru, dürüst yapacaksın. Bir arkadaşımızın dediği gibi. İşini doğru yapan kazanmaya mahkumdur ve saygı görür böyle insanlar. Şimdi biz bu simitçiyi konuşuyosak o insana ne kadar hayranlıkla baktığımızı ve ne kadar işine saygı gösterdiğimizi gösterir. Bu adam simit satarak bunu başardı, gerçekten HELAL OLSUN.......:super:

metoikos
14/04/2006, 14:27
Bu, bence analizci simitçi oluyor, veritabancı ya da matematikçi değil de. Müşteri yoğunluğunun arttığı zamanını bulmak için veri analizi yapıyor arkadaş.