Tam Sürümünü Görmek İçin : Ceviz.net te ingilizce makaleler
Bu konuyu bir ara irc da dile getirmiştim kanalda kimler vardı tam hatırlayamıyorum. (turker ile msn de de konuştuk onu hatırlıyorum da)
Fikrim şudur: Özgün makale ipucu fikir vs. gibi konuların ingilizceye çevrilmesi ve bu çevrilen dökümanların ayrı bir bölümde tutulması. (Çeviriyi her zaman döküman sahibi yapmak zorunda değil tabii. Bir kimse beğendiği bir makaleyi İngilizce ye çevirmek isteyebilir.)
Bu dışarıdan-içeriye gelen döküman akışını çok küçük bir oranda da olsa tersine çevirebilecektir.
Biliyorum, daima veritabanı ve kodlarda değişiklik gerektirecek isteklerim oluyor. Şu anda en azından bu konunun gerekliliğini/gereksizliğini faydalarını/zararlarını tartışabiliriz.
senle konuştuğumuzda da iki sorun var demiştim,
1- yazar ingilizce bilmiyorsa kim çevirecek? (onun cevabını vermişsin, herhangi biri.)
2- bu dökümanları okuyup yorum yazanlara kim yardım edecek? veya foruma katılmak isteyenlere ne diyeceğiz?
Bu fikir otomatik olarak forum üzerindeki bölümlerinde ingilizce eşdeğerlerinin açılması anlamına geliyor aslında. Yapılabilir mi? Yapılabilir.
Kimin yardım edeceği konusuna gelince... Forum içinde ingilizce bilenlerin oluşturduğu azınlık (ki ben o kadar da az olduklarını zannetmiyorum) dış dünya ile iletişimimizi sağlayacaktır.
Mümkünse bu konuyu bir ankete dönüştürmeli.
Tutmaz/yemez gibime geliyor.
Buna harcanacak zamanla daha faydalı şeyler yapılabilir diye düşünüyorum.
Bir önceki konuda konuşulan dergi meselesi gibi.
Buna harcanacak zamanla daha faydalı şeyler yapılabilir diye düşünüyorum.
Bir önceki konuda konuşulan dergi meselesi gibi.
Bende bunu yazacaktım bak :)
cappytoi
07/04/2006, 20:37
her konuda yeterince ingilizce makale var, asıl türkçeye ağırlık vermek lazm
esmaeild
07/04/2006, 20:40
bence forum kullanıcılarının ingilizce seviyesini yükseltmek daha mantıklı. buna dayalı olarakta kullanıcıların ingilizce seviyelerini geliştirebilecekleri makale, aktivite vs. tarzı çalışmalar yapmayı öneriyorum. foruma ingilizce konusunda da bir başlık açılabilir. böylece ingilizce bilgimizide paylaşabiliriz. ayrıca vakit bulduğum bir zaman ingilizce öğrenimi ile ilgi makaleler yazacağım.
Meteryus
07/04/2006, 20:55
her konuda yeterince ingilizce makale var, asıl türkçeye ağırlık vermek lazm
katılıyorum, ayrıca bu forumun ingilizcesi hazırlandığı zaman oluşacak iki ayrı forum kısa zamanda farklı kulanıcıları olan farklı konuların konuşulduğu iki farklı foruma dönüşür.
Fakat ticari açıdan bakıldığında ing. forumun ziyaretçilerinin türkçenin kat kat fazlası olacağını unutmamak gerek.
cappytoi
07/04/2006, 23:14
bence forum kullanıcılarının ingilizce seviyesini yükseltmek daha mantıklı. buna dayalı olarakta kullanıcıların ingilizce seviyelerini geliştirebilecekleri makale, aktivite vs. tarzı çalışmalar yapmayı öneriyorum. foruma ingilizce konusunda da bir başlık açılabilir. böylece ingilizce bilgimizide paylaşabiliriz. ayrıca vakit bulduğum bir zaman ingilizce öğrenimi ile ilgi makaleler yazacağım.
bunun için yabancı siteler yok mu ceviz 'in görevi ingilizce öğretmek mi?
bence forum kullanıcılarının ingilizce seviyesini yükseltmek daha mantıklı.
MSN sözlüğü boşuna mı yazdık yahu? Maksat, vatana-millete faydalı olmak.
Bana uyar.
Eklemeye calisir , ekleyeninkini okurum.Ama insan yeterince TR kaynak urettik mi de yabanci kaynak uretiyoruz ki diye dusunmuyor da degil.
karavanabatu
07/04/2006, 23:46
Yns'ye katılıyorum. Bi dili yeni öğrenen birisi geliyor ve soruyor "Bu konuda Türkçe kaynak var mı?" ama malesef yeterince yardımcı olunamıyor. Önce Türkçe diyorum ben.
Neden olmasın örneğin ingilizce bilen bir arkadaş çok güzel bir makale buldu onu ekledi..daha sonra ingilizce bilip makaleyi okuyan arkadaşlar "hızlı mesaj yazma alanında konuyla ilgili düşündüklerini Türkçe yaptılar" böylelikle metnin özü ingilizce bile olsa tartışma dili türkçe oldukdan sonra orta seviyedekilerde konuya hakim olacaklardır ingilizce hiç bilmiyenler ise tartışmalardan en azından yazının içeriğinin ne olduğunu anlayacaklardır.
Neden olmasın örneğin ingilizce bilen bir arkadaş çok güzel bir makale buldu onu ekledi..daha sonra ingilizce bilip makaleyi okuyan arkadaşlar "hızlı mesaj yazma alanında konuyla ilgili düşündüklerini Türkçe yaptılar" böylelikle metnin özü ingilizce bile olsa tartışma dili türkçe oldukdan sonra orta seviyedekilerde konuya hakim olacaklardır ingilizce hiç bilmiyenler ise tartışmalardan en azından yazının içeriğinin ne olduğunu anlayacaklardır.
Böyle daha kötü olur.
Eğer ingilizce makaleyi yetersiz görüp yazmak isteyen varsa varolan Türkçe makaleleri çevirebileceği gibi kendi yazdığı(varsa) Türkçe makalelerin yanına ingilizcelerinide eklesinler.
Böylece Türkçeye oranla çok çok az olan ingilizce makalelerde biraz artış göstermiş olur.
Birazda yabancılar faydalansın değil mi? Nedir hep biz hep biz.
Mesela en sağlam bilgi bankalarından MSDN ve TechNet' i İngilizceye çevirmeyle başlayabiliriz.
MSN sözlüğü boşuna mı yazdık yahu? Maksat, vatana-millete faydalı olmak. ben çok sık kullanıyorum ahh birde cümle çevirse :) konuyu bilmeyenler için
http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=26729
esmaeild
08/04/2006, 12:23
bunun için yabancı siteler yok mu ceviz 'in görevi ingilizce öğretmek mi?
Ceviz.net'in görevi ingilizce öğretmek diye bir şey söylemiyorum. konulara bu kadar düz mantıkla bakamassınız. programlama dillerinin dili ingilizce. programlama yapmak isteyen birinin ingilizce bilmesi şart. artı olarak ingilizce bilen biri daha çok kaynaktan faydalanabilir. ben bunu söylüyorum. Programlamada Ceviz.Net'in ana konularından biri olduğuna göre dolaylı yoldan ingilizce de Ceviz.Net'in konularından biri haline geliyor. Ben ilk programlamaya başladığımda (1989) elimdeki tek kaynak Almancaydı. kodlarda inglizce. :)
cappytoi
08/04/2006, 14:39
Ceviz.net'in görevi ingilizce öğretmek diye bir şey söylemiyorum. konulara bu kadar düz mantıkla bakamassınız. programlama dillerinin dili ingilizce. programlama yapmak isteyen birinin ingilizce bilmesi şart. artı olarak ingilizce bilen biri daha çok kaynaktan faydalanabilir. ben bunu söylüyorum. Programlamada Ceviz.Net'in ana konularından biri olduğuna göre dolaylı yoldan ingilizce de Ceviz.Net'in konularından biri haline geliyor. Ben ilk programlamaya başladığımda (1989) elimdeki tek kaynak Almancaydı. kodlarda inglizce. :)
evet görevi öğretmek demiyorsunuz, öğretmeli diyorsunuz. ama olaylara bu kadar düz mantıkla yaklaşmamalısınız, yoksa dönüp dolaşıp aynı noktaya geliyorsunuz :)
esmaeild
09/04/2006, 10:43
Peki bana söylermisin biz Ceviz.Net'te şu anda neden ingilizce konusunda açılmış bir başlık hakkında görüşlerimizi yazıyoruz? Neden Böyle bir başlık açılmış ve anket düzenlenmiş? Neden Acemi MSN sözlüğü yazmış? veya Ansugo neden Ya İngilizce Bilmeseydim konulu bir makale yazmış? Bunlar ingilizcenin Ceviz.Net'te bir yeri olduğunu göstermiyormu? görevi öğretmek demiyorum, öğretmeli demiyorum ve buna benzer bundan sonra söyleyebileceğin şeyleri demiyorum. Benim ne dediğim açıkça bellidir. Yukarıda yazıyor.
ingilizce öğrenimi/geliştirme vs. içerikli bir bölüm olabilir destekte veririm.
ancak, sanki Türkçe makale olayını bitirmiş gibi bir de üstüne zaten fazlasıyla olan bir şeye katkı sağlamaya çalışmak çok gereksiz.
Önce kendi dilimizde yeterli seviyede makale üretelim sonra diğer dillere çevirilir. Yazdığımız makaleler çok aşırı veya alanında tek olan şeyler olmayacağına göre ingilizceye çevirmekle uğraşmak zaman kaybı olur.
"Ben alanımda var olan ingilizce yazılardan daha iyisini yazıyorum" diyen varsa da saygı duyarım.
Ben ilk programlamaya başladığımda (1989) elimdeki tek kaynak Almancaydı. kodlarda inglizce. :)
C64 manual ?
esmaeild
09/04/2006, 14:18
evet c64 manual sanırım sende kullandın. bayağı faydalı bir kaynak. şu an elimde tükçesi var
Konuyla ilgili olumsuz görüşler (şimdilik) çoğunlukta.
Aslında haklısınız. Neden haklısınız çünkü tersi yönde bir akıma daha çok ihtiyacımız var. (İngilizce->Türkçe çevrimine)
Buna daha çok ağırlık vermeliyiz. İngilizce kaynakları çevirirsek, Türk kullanıcılarını hazırcılığa alıştırırız diye bir düşünceye de katılmıyorum. Programlama üzerine bulabileceğimiz kaynaklar ingilizcedir ve bunları Türkçe'ye kazandırmalıyız.
Buna daha çok ağırlık vermekle beraber sadece bunu yapmamalıyız. Bunun tersi de geçerli. Neden bizde bir Japon gibi bir Hintli gibi veya bir Fransız gibi (veya onların dahil oldukları siteler gibi diyelim) programlama kültürüne bir katkı yapmayalım ki? Neden bizim yazdığımız bir kütüphane, örneğin bir Sajax gibi bizim sitemizin altında link verilerek kullanılmasın? Kişi olarak zaten dünya programlama kültürüne katkıda bulunan insanlar var içimizde. Bu kişilerle yüz yüze konuşmuşluğum da vardır. Tek yapmamız gereken kişisel gayretlerin birleşeceği bir zemini burada hazırlamak.
Bunu elbette yapabiliriz, fakat bunun sözde kalmaması için öncülere ihtiyaç vardır. Vakit ve fırsat bulabilirsem seve seve öncülerden biri olurum.
Bu fikre sonuna kadar katılıyorum : "Önce Türkçe"
Bunu ise ekliyorum : "Sadece Türkçe değil"
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.