Tam Sürümünü Görmek İçin : Ajax ve Seo
Açacağımız sitelerden biri ilk defa Ajax kullanacak.Hemen hemen her sayfada ajax kullanıldı.
Lakin bunu botlar nasil anlayacak ? Zira , alt sayfaların hiçbiri altsayfa olarak gözükmüyor normalde :)
Bu işin bir çaresi var mı ? "Eğer sen bir arama botuysan ajax'lı olmayan sayfama git" tarzı bir koşul google botlarını kıllandırır mı ?
ben olsam htaccess ile user agent kontrolü yapar ona göre yönlendiririm. googleda kıllanmaz. hem ona ne?
Skeleton
04/04/2006, 00:32
Cloaking olayı gibi bir şey olur heralde kullanıcıyı ayrı, googlebot'u ayrı sayfalara yönlendirmek.
Bu yapacağınız linklerin AJAX versionlarının yanında PermaLink gibisinden kalıcı linkler de yapın ve bu linklere basılmasıyla AJAX'lı linke basılması aynı işlevi yerine getirsin. (Tabi projenize göre bu uygulanabilir bir çözüm olmayabilir de)
agent yönlendirmesi yapmak arama motorları için konuşuluyorsa tehlikeli bir iştir, içerik doğru da olsa robot ayıramayacağı için cloaking kapsamına girecektir. Agent yerine küçük bir site haritası kullanmanızı öneririm.
turker , normal ziyaretçilerle arama motoru botlarına farklı sayfaların gösterilmesi yasak.Tespit edildiginde aninda banlaniyor bildigim kadariyla.
Ama benim sistemde farkli olanlar sadece "linkler" olacak.<a onclik:bilmemne> yerine sadece baglantilar eklenecek.Neyse sonucta "cloaking" a giriyor(sanırım) ve ban yeme ihtimalim var.Ben bunu goze alamam :)
Son durumda mod_rewrite yardimiyla her sayfa icin bir baglanti olusturup , site-map'e yazdirmayi dusunuyorum.
Bir ihtimalde sayfalar arasi geciste ajax'tan vazgecmek.
Skeleton && Bronze yorumlar icin tesekkurler.
arama motoruna farklı normal kişiye farklı sayfa göstermiyorsun ki. içerik aynı sonuçta. teknik olarak farklılıklar var. eğer bu da sahterkarlığa giriyorsa :) site indexi gibi bir link sayfası oluştur.
googlebot javascriptleri çalıştırıyor, yâni ajax sayfaları da görebilir diye okuduğumu hatırlıyorum. benim de merâk ettiğim bir konu. eğer bu arada deneyen olduysa, netîceyi yazarsa seviniriz.
Bu konu benımde kafamı karıstıyor.. XHR yardımıyla sayfalar arası gecısı sayfa yenılemeden gerceklestırmek ısten degıl.. Ancak alt sayfalardan bırını lınk veremez yada yenı pencerede actıramazssınız.. Tıpkı flashta oldugu gıbı.. Dolayısıyla ne yapılması gerektıgınden emın degılım.. Ama su tıp bır kullanım var bıldıgım kadarıyla,
<a href="www.site.com/javascript:sayfa('altsayfa')">Alt Sayfa</a>
Bu sekılde lınk uzerınden JS calıstırılabılır.. Belkı sana bı fıkır verır?
iyide bu güvenlik açığına neden olmazmı..sanal linkleri javascript kodu taşır hale getiriyorsunuz..!
bence aynı vBulletin'deki gibi bir arşiv sistemi kullanılabilir...Arama motorları aslında senin o şık arayüzünde arama yapmaz da, arşiv üzeirnden arama yapar...Her halde sizde bundan bahsediyordunuz :)
iyide bu güvenlik açığına neden olmazmı..sanal linkleri javascript kodu taşır hale getiriyorsunuz..!
Sen acık vermessen olmaz.. Kı baska bı yoluda yokmus gıbı gorunuyor..
Benimde sırf ajax ile hazırladığım bir sayfam var ben bu sorunu bir site map hazırlayarak çözdüm sitemap de linkler. www.site.com/?id=xxx şeklinde ve bu şekil bir link geldiğinde serverda bu kodu işleyip onload eventine yonlendirdim.
onuda javascript fonksiyonuma
function gelbakam(id){ call_async_request("SayfaGobegi","deget.asp?id="+id); }
yonlendirdim. Hem dışarıdan linkde vermem kolaylaştı.
web 2.0 ile ilgili mesajlara şu konudan devam edelim: http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=29159
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.