Tam Sürümünü Görmek İçin : uyku düzeni ile ilgili
selamlar
uyku düzeni son derece bozuk birisi olarak bu sorunu çözebilen arkadaşlar varsa neler yapabiliriz? geceleri hiç uyumadan internet ile sabahlamak gündüz uyumak bu tür düzensizlikleri aşabilen var mı merak ediyorum. Günde kaç saat uyuyorsunuz? planlı yaşamaktan söz edilir ya bunu yapabilen var mı acaba :uyku:
Eger erken yatamıyorsan gec yatarak uykunu duzene sokabılırsın.. Ornegın her sabah saat altıda yataga gırıyorsan ertesı gun sekızde sonrakı gun onıkıde bı sonrakı gun ıkıde yataga gırmeyı dene..
En gec bır hafta ıcınde aksam onda uykun gelıcek ve mesele cozulmus olacak..
Ben artık buna cok alıstıgım ıcın bır gunde uyku duzenımı degıstırebılıyorum.. Ancak kendıme gelmem bı kac suruyor yınede..
captainzap
01/04/2006, 18:50
sabah ezanıyla yatağa giriyorum, akşam doğru kalkıyorum ama bazen de uykumdan feda edip yani erken kalkıyorum 3-4 saat uyuyorum sora düzeni giriyor ama sonra tekrar bozuluyor tabi
bazen iki günde bir uyuyorum. uykumu düzene sokuyorum bir hafta sürüyor maksimum. örneğin hiç uyumadan durursam ikinci günün akşamı 10 da uyuyup sabah 7 de kalkabiliyorum fakat bunun devamını getiremedim :(
IcenGuard
01/04/2006, 19:51
psikologa git, verdigi haplarla uyursun.
Mingitau
01/04/2006, 20:14
Haşhaşlı ürünler tüket :p Psikologun sacmalamalarındna kurtulursun en azındna bi de kilo almaassın :p
karavanabatu
01/04/2006, 20:57
Desene teknoloji ile uğraşmak keş yapıyor adamı :D
yesilvadi
01/04/2006, 20:57
o avatarla uyumak kolay olmuyordur herhalde. insanın uykularını kaçıracak cinsten bişey :)
şaka bi yana; insanın biyolojik saati bir bozuldu mu düzelmek bilmiyor uzun süre. sana en azından hayatın biraz daha düzene girene kadar başına oturduğunda çok uzun süre kalmadığın şeylerden (örneğin bilgisayar veya kitap koumak...) en azından uyuman gerektiği zaman yaklaşırken uzaklaşman. mesela 12de uyumaya karar verdiysen daha bir iki saat öncesinde başka işlerle ilgilenirsen uykun gelir ve kendini yatağa atmayı başarabilirsin ama aynı şeyi ilgilendiğin şeyin başındayken yapamazsın uykun gelse bile bir dayanma gücün olur inatlaşırsın. ben ilk defa gün ışıdığında yatağa girdiğim günü hatırlıyorum da, kendimi çıldırmış gibi hissetmiştim. hiçbir şey asla eskisi gibi olmayacak düşüncesi içinde üzüntüden kıvranmıştım birkaç gün ama ilgi alanımı zoraki kaydırarak eski hayatıma bir hafta içinde dönmüştüm.
psikoloğa gitmeni tavsiye etmem, arkadaş konuya değinmiş zaten acayip ilaçlar alıp vücut dengeni bozmaktansa bu bozuk hayatından yeni bir düzen oluştur daha iyi. bitki çayları iç ne hikmetse sabah sabah dinçlik akşam üstü yorgunluk veriyorlar (gpl lisanslı kişisel tecrübelerden :) )
acil şifalar diliyorum
internette cok vakip geciripte uykusunu duzeltene daha sahit olmadim.. ben defalarca duzelttim uykuma ama hep bozuluyo (son 2 senedir)..
mesela uykumu duzeltmek icin hic yatmiyorum sonra aksam 12 gibi yatip sabah 9'da kalkiyorum duzeliyo ama yine bozuyorum tabii :)
Hersey kendi elimizde..
Uyku duzeni diye birseye gerek oldugunu dusunmuyorum. Uyku zaten siz yorulunca gelen birsey. Hergun ayni saatte gelmesini beklemek gereksiz.
Tarim toplumu olsak, gaz bulamasak, internet olmasa hadi aksamlari ne yapacagiz diye erkenden yatabilirdik. Ama oyle bir toplum degilsek, bulundugumuz ortama ayak uydurmamiz gerekiyor.
Ayrica uyku illet birsey. Uyudukca uyursunuz. Mesela hergun 12'de yatip sabah 8 de kalkiyorsaniz o 8 saatten az uyursaniz sersem olursunuz. Ama az uyuyorsaniz bir zaman sonra her zaman dinamik olabiliyorsunuz.
Ben cogu zaman gunde 3-5 saat uyuyorum. Haftada bir 12-15 saat uyuyorum bazen ( ki o gun hangi gunse yaklasik 12 saat araliksiz basim agriyor ). Uyku verici ilaclar da kullaniyorum ama akil calistikca, onunuzde yapacak isiniz oldukca, merakiniz oldukca anca damardan ilacla uyuyabilirsiniz ( ki bu da gercek degil. Huzursuz bir insana normal bir insana verilenin iki kati doz verildiginde normal insandan yaklasik 1/4 zaman uyusuk kaldigi bizzat gozlemlenmistir ). Zanax, Romeron, Zyprexa gibi anti-depresan turu ilaclar sadece siz musaitseniz uyku veriyor. Onun haricinde onlarin verdigi uyku iki saatlik bir derin uykudur.
Duzensiz uyuma bir sorun da degildir. Bir problem de degildir. Okudugum birkac arastirmaya gore vucuta fazla bir zarar da vermiyor. (Cunku siz ne kadar ben az uyuyorum desenizde vucudunuzun ihtiyaci olan uykuyu illaki uyuyorsunuz. Vucudunuz gunde 3 saat ile yetinebiliyorsa ne mutlu size, bir suru zamaniniz var ).
Bence ortama ayak uydurmak en iyisi.
( Tabii bence uyku ile yorgunlugu birbirine de karistirmamak lazim. Her ne kadar yorgunluk uylu dogurur denip bu is asitlere suna buna baglansa da yorgunluktan uykunuz geldiginde bir muddet (uyumadan) uzandiginizda uykunuz gececektir. Yorgunlugun uyku getirdigi soylemi bence uykucu/tembellerin soylemi )
bir işe gir düzenli çalışma saatleri olan sabah 8 akşam 6 filan .
Zorunlu olarak girersin
Bu işe başladıktan sonra tek düzenli olduğum an askerlik zamanıydı :)
MuSty_ART
01/04/2006, 23:38
bende ukumun duzelmesi için askerligi bekliyorum:) yoksa düzeltemcem bu uykumu. :(
Bazı gunler 12 saat uyuyorum.. Bazı gunler hıc uyumuyorum.. Ornegın bu gece sabahcıyım.. Yarın buyuk ıhtımalle gec kalkıcam ama pazartesı gece ona kadar uyku yok.. Buda butun bır hafta erken kalkmamı saglayacak.. Takı cuma gunune kadar.. Cuma gunu gec yatıp gec kalkarak cumartesı gunku sabahlamaya kendımı alıstırmam lazım.. Boylece haftalık donguye devam edebılırım..
Sonucta buda bır duzen.. Sadece perıyodu bıraz uzunca..
Not: Gecelerı calısmak sızı bolen cok daha az sey oldugu ıcın herzaman daha verımlı.. Sabah saatlerınde sekız saatte yaptıgım ısı gece uc saatte yapabılıyorum..
Bazı gunler 12 saat uyuyorum.. Bazı gunler hıc uyumuyorum.. Ornegın bu gece sabahcıyım.. Yarın buyuk ıhtımalle gec kalkıcam ama pazartesı gece ona kadar uyku yok.. Buda butun bır hafta erken kalkmamı saglayacak.. Takı cuma gunune kadar.. Cuma gunu gec yatıp gec kalkarak cumartesı gunku sabahlamaya kendımı alıstırmam lazım.. Boylece haftalık donguye devam edebılırım..
Sonucta buda bır duzen.. Sadece perıyodu bıraz uzunca..
Not: Gecelerı calısmak sızı bolen cok daha az sey oldugu ıcın herzaman daha verımlı.. Sabah saatlerınde sekız saatte yaptıgım ısı gece uc saatte yapabılıyorum..
Dostum bence bu paranoyadan kurtul, emin ol yanliz degilsin, milyonlarca insan var bu durumda, ben bazen 24 saat uykusuz duruyorum :) ve sunu cok merak ediyorum, ne zaman normal bi insan olacam :)
Magic2Melody
02/04/2006, 09:16
evet bilgisayar ile ilgilenenlerin uyku düzenleri hep sakat oluyor... yazın bi gün uyur bi gün uyumazdım, okullar açıldı şimdi düzene soktum, gece en geç 2 de yatıyorum, sabah 8 de kalkıyorum ama yinede üstümde bir halsizlik, kendime gelememezlik oluyor ve birde gece çalıştığım ders sabah çalıştığım derse göre en az 2 kat verimli oluyor, yani sabah kafam çalışmıyor :)
Bılmıyorum ama ben gıdıp yatıcam :)
Bu arada bılgısayarcıların neden gecelemeyı sevdıklerını merak edıyorsanız su yazıya bı goz atın,
http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=6897
Meteryus
02/04/2006, 11:18
bu uyku sorunuyla ilgili bir belgesel izlemiştim , insanların uykularının gelmelerini sağlayan biyolojik bir saat varmış, gün içindeki ışık düzenine göre kendini düzenleyen bu saat sürekli monitör başında oturan ve gece saatlerinde bile ışıkla temaz eden bünyelerde git gide denge bozulur ve insanın uykusu geç gelmeye başlarmş, bunu bir hastalık olarak tanımlayan doktorlar bu konudan şikayetçi bir hastayı tedavi etmek için belli bir periyodda karanlık bir odada parlark beyaz ışık olan bir masada hastayı günde altı saat oturtarak tedavi ediyorlardı.
Aynı dert bende de var, kendimi bildim bileli işe geç kalırım, okula da geç kalırdım :|
uyku düzeni korkulduğu kadar zor değişmiyor. karar vermek mühim. bir gece hiç uyumayın, ertesi gün akşam 9-10'a kadar dayanın. 9'da yatıp sabah 5'te kalkabilirsiniz. ertesi gün de 9'da yatmayı kaçırmazsanız, ondan sonraki gün 9'da çok uykunuz geldiğini göreceksiniz. sabah 5-8 arası uyanık olmanın sıhhat için çok faydalı olduğunu söylüyor doktorlar. ayrıca denenmiştir müthiş de bir zihin açıklığı oluyor. hele bahar sabahları o saatte tabiatın uyanışına şâhitlik etmek, mümkünse boş sokaklarda gezmek çok keyiflidir.
Geçen hafta 16.00 da kalktım ve ertesi gun gece 12,00 da yattım ve sonraki gunler 6,30 da ayaktaydım bu perşembeye kadar surdu perşembe gecesi saat ,02,00 yatınca ertesi gun 12 kalktım ve bütün uyku düzenim yine bozuldu işimiz zor arkadaşlar bu gun 10,da yattım ve mecburi 11,00 da kalktım ve şu an ayaktayım hala 1 saat uykuyla yarın kaçta kalkarım bilmiyorum çünkü hala pek uykum yok :) ne olacak bizim halimiz arkadaşlar
kim ne derse desin en güzeli erken yatıp erken kalkmak. bir dönem abartıp akşam 8 de yatıp 4-5 gibi kalkıyordum. o günlerde sabah saatlerinde nedense çok neşeli oluyordum : )
...
psikoloğa gitmeni tavsiye etmem, arkadaş konuya değinmiş zaten acayip ilaçlar alıp vücut dengeni bozmaktansa bu bozuk hayatından yeni bir düzen oluştur daha iyi. bitki çayları iç ne hikmetse sabah sabah dinçlik akşam üstü yorgunluk veriyorlar (gpl lisanslı kişisel tecrübelerden :) )
acil şifalar diliyorum
aktara git melisa çayı al ve rahat bir uyku çek. :)
Ignorius
03/04/2006, 17:15
bence gündüzleri bi dışarı çıkıp gez , biraz yorul , havalar da güzel. İyi gelecegini düsünüyorum.
Uykusuzluk genelde psikolojik bir sorundur,kafanı dinlendir ve yapmak istediklerini yapmaya çalış. Çünkü düzensiz bir uyku ve aklındakiler sürekli çatışma halinde. Öyleyse bir süreliğine kafanı dinlendirebilirsin.
Planlı yaşamaktan kasıt,sabah erken kalkıp erken uyuma ve haftada bir yada birden fazla sosyal aktivitelere katılmakla farklı birşeyleri yaşama denilebilir.
Bu düşünme sistemini etkliler. Stresten uzaklaştırır.
argearis
05/04/2006, 01:11
Bence psikolojik bi olay uyuman gereken saati ve uyanman gereken saati bilir ve buna gore konsantre olursan. Bi kac gun icinde uyku duzenine kavusursun.
Doktorluk birsey yok.
captainzap
05/04/2006, 03:12
benimkisi düzensizlik değil yani sonuçta geç te yatsak bir düzen oluyor ben sabah 5 gibi yatıyorum öğleden sonra 4 gibi kalkıyorum misal.
akşam 9 da yatıp gece 2 de kalkıyorum, kısa bir süredir. Oldukça hoşuma gitmeye başladı.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.