Tam Sürümünü Görmek İçin : sabit disk sürücü harfi verme sorunu
smasherz
31/03/2006, 12:48
arkadaşlar bende 160gb hdd var. bunu 3'e böldüm.
50
50
60
olarak son 2 bölümü depo olarak kullanıyorum. burda sorun yok. bi kaç ay önce 1. bölüme pardus kurmuştum. pardus bu 1. bölümü kendine göre biçimlendirdi. dün bu bölüme windows kurarken bu bölümü tanımadı doğal olarak. bende biçimlendir dedim. biçimlendirdikten sonra bu bölüme windows kurdum. sonradan farkettim ki normalde "c:" olması gereken 1. bölümün sürücü harfi "g:" olmuş buda benim için sorun.
bilgisayarıma sağ tıklayıp yönet dediğimde diğer hdd ve dvd sürücülerin harfi değişiyor ama bu g: olan bölümde windows oldugu için değişmiyor.
bu sorunu nasıl çözebilirim? gerekirse 1. bölüme format atabilirim.
not: bilgisayarcımı aradım. fdisk ile bütün hdd yi yeniden biçimlendirmen lazım dedi. benim yaklaşık 65 gb verim var. bu şuan olmaz başka bir yöntem bilen var mı?
teşekkürler.
2. ve 3. bölümlerin isimlerini d: e: yaptiktan sonra windows XP kurulumu sırasında
sadece 1. bölümü silip yeniden oluşturun muhtemelen düzelecektir.
smasherz
31/03/2006, 13:11
2. ve 3. bölümlerin isimlerini d: e: yaptiktan sonra windows XP kurulumu sırasında
sadece 1. bölümü silip yeniden oluşturun muhtemelen düzelecektir.
şimdi 2. ve 3. bölüm d ve e olarak duruyor. 1. bölüme format atınca o hala g: olarak duracak ve win yüklerekende g: olarak görüp yükleyecek.
partition magic yapabiliyordu hatırladığım kadarıyla.
Denetim Masası / Yönetimsel Araçlar / Bilgisayar Yönetimi / Depolama / Disk Yönetimi kısmında disklerin isimlerini değiştirebilirsin. Dikkat etmen gereken eger C daha once kullanılıyorsa onu farklı bir isim yapmalısın. Örneğin; Z:. Boylece C: boşa düşmüş olur. Hangi diskinizi istiyorsanız onu da C: sürücüsü yapabilirsiniz.
smasherz
31/03/2006, 17:21
Denetim Masası / Yönetimsel Araçlar / Bilgisayar Yönetimi / Depolama / Disk Yönetimi kısmında disklerin isimlerini değiştirebilirsin. Dikkat etmen gereken eger C daha once kullanılıyorsa onu farklı bir isim yapmalısın. Örneğin; Z:. Boylece C: boşa düşmüş olur. Hangi diskinizi istiyorsanız onu da C: sürücüsü yapabilirsiniz.
bilgisayarıma sağ tıklayıp yönet dediğimde diğer hdd ve dvd sürücülerin harfi değişiyor ama bu g: olan bölümde windows oldugu için değişmiyor.
aynı yola geliyor.
partition magic yapabiliyordu hatırladığım kadarıyla.
değiştirirde, windowsun kurulu oldugu partition değiştirebilir mi?
emin değilim ama yapabiliyordu hatırladığım kadarıyla.
smasherz
31/03/2006, 17:51
çalışan windowsun partitionunu değiştiremeyiz gibi geliyor bana. yine fdisk e kaldık.
şimdi 2. ve 3. bölüm d ve e olarak duruyor. 1. bölüme format atınca o hala g: olarak duracak ve win yüklerekende g: olarak görüp yükleyecek.
Format atmayacaksin bölümü tamamen silip yeniden oluşturacaksın
smasherz
31/03/2006, 18:17
Format atmayacaksin bölümü tamamen silip yeniden oluşturacaksın
bunu yapınca hdd kökten silinir. birşey kalmaz içinde. en son çare bu. sanırım buna kaldık yinede.
peki sistemi ghostlayıp tekrar kursan olmaz mı?
smasherz
31/03/2006, 19:08
peki sistemi ghostlayıp tekrar kursan olmaz mı?
ghost; windowsu klonlamak daha sonra kısa sürede kurmayı sağlıyor. benim içim windows sorun değil. gerekrise formatlarım.
sorun şu: windows üzerinden g: sürücüsün c: yapamıyorum çünkü windows kurulu diyor. windowsu silince nasıl yapacağım? burda fdisk devreye giriyor. fdiskte tüm hdd yi biçimlendirdiği için benim 65gb verim gidecek.
son çare olarak bir 80 gb lik hdd bulup (buldum) ona dosyaları atmak daha sonra fdisk ile herşeyi silip en baştan kurmak olacak :D
@smasherz
Bu sorunu çözmek için baştan windows kurmanız gerek.Ama öncesinde diskinizi başka bir pc'ye bağlayarak Windows'u kuracağınız bölümü aktifleştirmeniz gerekli yoksa yine aynı sorun çıkar.
Meteryus
31/03/2006, 20:40
eğer formatlamak sorun değilse şöyle bir çözüm olabilir, windows u d sürücüsüne kurun, daha sonra g olan bölümü c olarak değiştirin, windows bu dizinde kurulu olmadığından sorun olmaz.
smasherz
31/03/2006, 22:50
@smasherz
Bu sorunu çözmek için baştan windows kurmanız gerek.Ama öncesinde diskinizi başka bir pc'ye bağlayarak Windows'u kuracağınız bölümü aktifleştirmeniz gerekli yoksa yine aynı sorun çıkar.
biraz daha açarmısın. anlamadım
eğer formatlamak sorun değilse şöyle bir çözüm olabilir, windows u d sürücüsüne kurun, daha sonra g olan bölümü c olarak değiştirin, windows bu dizinde kurulu olmadığından sorun olmaz.
bu yöntem aklıma geldi fakat bilgisayarcı arkadaşım ilerde sorun olur dedi. sadece isim değişmiş olur, hdd de sorun yaşarsın dedi.
bu yöntem aklıma geldi fakat bilgisayarcı arkadaşım ilerde sorun olur dedi. sadece isim değişmiş olur, hdd de sorun yaşarsın dedi.
Ben bir sorun olacağını düşünmüyorum. Denemekte yarar var.
bunu yapınca hdd kökten silinir. birşey kalmaz içinde. en son çare bu. sanırım buna kaldık yinede.
Ben anlatamıyorum sanırım.
G sürücüsünde şuanda windows var değil mi ve bu bölümde ki veriler önemli değil silinebilir ?
Eğer böyle ise normal windows kurulumuna başladıktan sonra XP'nin Fdisk ekranı geldiğinde.
G:
D:
E:
diye üç tane ayrı bölüm olacak burdan G sürücünün üzerine gelip bölümü sil diyerek G'yi içinde önemli birşey olmayan bölümü sileceksin
daha sonrada bölümlenmemiş alanın üzerine gelip yeni bölüm oluştur dediğinde yeni bölümün ismi C olacak ve bu bölüme windowsunu kuracaksın böylece D ve E üzerinde hiç bir işlem yapmadan G yi silip C yapmiş olacaksin
Windows Xp kurulumunun disk bölümleme işlemi sırasında, hangi bölüm aktif görünüyorsa Xp, o bölüme boot dosyalarını atar ve C olarak ayarlar.
Yani yapmanız gereken aktif olarak görünen bölümü de-aktif etmek ve windows'u kuracağınız bölümü aktifleştirmeniz gerek.Bunuda en kolay, Xp kurulu başka pc'ye diskinizi bağlayarak, Disk yönetiminden yapabilirsiniz.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.