Tam Sürümünü Görmek İçin : Pardus´un Gölcük Çıkarması :)
TÜBİTAK´ta görevli 11 Türk Bilimadamının müthiş çalışması olarak hayata geçirilen PARDUS Ulusal İşletim Sistemi Türkiye genelinde tanıtılması amacıyla tertip edilen Sempozyumların ilkini Gölcük´ten başlatarak start almış oldu. Oldukça yoğun bir katılımla gerçekleştirilen Sempozyumda, Gölcük Belediye Başkanı mehmet Ellibeş,Bu gün burada çok önemli bir Projenin ev sahipliğini yapmış olmaktan büyük bir Onur ve Gurur duymaktayız.Bu Projenin Gölcük´ten başlatılması konusunda destek ve katkılarından dolayı TÜBİDER Yöneticilerine ve TÜBİTAK´ta görevli Bilim Adamlarımıza ve Konuşmacılarımıza teşekkür ediyorum dedi.
http://www.golcuk.bel.tr/tr/5hb_1.asp?id=719
Çok merak ediyorum bu Pardus'u, nasıl birşey acaba. Henüz laptopuma kuramadım da :( Çalışan CD sürümü ise mouse'umu tanımıyor. Sırf bu yüzden benim gözümde 11 Türk Bilimadamının müthiş çalışması değil :(
TÜBİTAK´ta görevli 11 Türk Bilimadamının müthiş çalışması olarak hayata geçirilen PARDUS
Sakin programciya bilimadami dediginizi akademik cevreler duymasin. Golcuk belediyesini afaroz edebilirler mazallah.
@ansugo
Belediyede'ki kalema alan basın yayındaki arkadaşlara çok büyük gözüktüler sanırım :)
Açık kaynak kodlu bir yazılımın geliştirilmesi ulus açısından ne kadar güvenli tartışılır tabi ve bunun milli işletim sistemi olarak lanse edilmesinden ben şu an rahatsızlık duyuyorum.Linux'un geliştirilmiş ve ya türkçeye tam uyumlu hale getirilmesi Onu ne kadar milli yapar bilemiyorum
cemaliozan
27/03/2006, 18:15
Açık kaynak kodlu bir yazılımın geliştirilmesi ulus açısından ne kadar güvenli tartışılır
Öyle deme usta, hiç değilse kaynak kodları bizde olan bir yazılımı kendi bildiğimiz gibi evirip, çevirip, becerebildiğimiz kadar kişiselleştirip, sağlamlaştırıp özel amaçlar için kullanabiliriz.
Açık kaynak kodlu bir yazılımın geliştirilmesi ulus açısından ne kadar güvenli tartışılır tabi ve bunun milli işletim sistemi olarak lanse edilmesinden ben şu an rahatsızlık duyuyorum.Linux'un geliştirilmiş ve ya türkçeye tam uyumlu hale getirilmesi Onu ne kadar milli yapar bilemiyorum
Ne bakımdan güvensizlik arz ediyor ? Ayrica Pardus , bir isletim sistemi değil.Linux dagitimi.
Pardus'tan rahatsızlık duyanların mıllı ısletım sıstemımızı yazmaları ıcın onlerınde bı engel yok sanırım?
Adamlar bu kadarını yapmıs ve buna mıllı dıyor.. Sızde yapın sızde dıyın.. Iyı olan kazansın :)
Pardus'tan rahatsızlık duyanların mıllı ısletım sıstemımızı yazmaları ıcın onlerınde bı engel yok sanırım?
Adamlar bu kadarını yapmıs ve buna mıllı dıyor.. Sızde yapın sızde dıyın.. Iyı olan kazansın :)
Adamlar milli demiyor sorunda burda basın ve bazı kuruluşlar olayı abartartıyor
http://www.uludag.org.tr/hakkimizda.html şurda yazılanları okuyun içinde "milli işletim sistemi" kelimesi geçen bir cümle bulamazsınız
Milli işletim sistemi şart fakat bu açık kaynak kodlu herkes tarafından bilinen bir işletim sisteminin üzerine bina edilmesine karşıyım..artık her kimse bize milli işletim sistemiymiş gibi lanse etmelerinden rahatsızlık duyuyorum tepkim buna
pardus'un sitesini gezdim projeyi sitede milli işletim gibi sunma olayı yok..
pardus'un geliştiricilerini gönülden tebrik ediyorum en azından microsoft'un tekelinden kurtarmak adına hem ekonomik yönden hemde güvenlik yönünden pardus gibi bir alternatif işletim sistemine kesinlikle ihtiyacımız
inş daha da gelişir
Meteryus
27/03/2006, 21:05
ilk çıktığından beri pardus un en çok eleştirilen yanı neden linux temeli üzerine yazıldığı , neden sıfırdan hazırlanmadığı , bu milletin içinden bir işletim sistemin çekirdeği de dahil tamamını baştan yazabilecek programcılar mutlaka çıkar, ama sorun şurda.
işletim sistemi sadece kendi başına çalışan yapı değildir , işletim sisteminin temel vazifesi üzerinde çalışacak uygulamalar için bir platform oluşturmaktır, linux gibi uzun süredir geliştiriln bir platformda hem yazılım desteği hemde işletim sisteminize ihtiyacı olan yazılımları hazırlayacak yazılımcı bulmanız kolaydır, baştan yazılmış bir sistemde bunun olması heleki ms ve linux bu kadar yaygınlaştıktan sonra yeni bir işletim sisteminin çıkıp bu sistemlere kafa tutmaya çalışması zaten imkansız , sonuçta siz işletim sistemini mükemmel yapsanız bile üzerinde çalışacak ofis programları olmadıktan, ekran kartınızı için işetim sisteminize uygun driver bulamadıktan sonra o işletim sistemi zaten bir hiçtir. Zaten bu tip alternatif altyapıda bir sistemin son kullanıcıya ulaşması da mümkün olmaz.
Ayrıca bu gün kullanılan sistemler bu günkü geçerliliklerine yıllar boyunca milyonlarca kullanıcının deneyimleri sayesinde ulaşmışlardır, herşeye sıfırdan başlamak demek bu deneyimi de sıfırlamak diğer sistemlerde yıllar önce çözülmüş sorunlara yeni çözümler aramak amerikayı yeniden keşfe çıkmaktan başka birşey değildir.
bütün bunları düşündüğümde ulusal işletim sistemimiz pardus için açık kaynak kodlu olduğu için kimsenin olmayan ve aynı gerekçeyle herkesin olan linux çekirdeğinin kullanılması gayet başarılı bir tercihtir.
son olarak ; Pardus geliştiricilerinin ürünlerini milli işletim sistemi gibi sunmak gibi bir gayretleri olmasa da bizim kendim içimizden çıkmış bu projeyi milli işletim sistemimiz olarak benimsememizin hiçbir zararı yok :)
Milli işletim sistemi şart fakat bu açık kaynak kodlu herkes tarafından bilinen bir işletim sisteminin üzerine bina edilmesine karşıyım.
---Milli işletimden kastım askeriye ve devlet dairelerinde kullanılması gereken işletim sistemi..almanyada hiç bir devlet dairesinde microsoft i. s. kullanılmıyor mesala açık kaynak kodları bilinen bir sistem her zaman risktir....
pardus'un geliştiricilerini gönülden tebrik ediyorum en azından microsoft'un tekelinden kurtarmak adına hem ekonomik yönden hemde güvenlik yönünden pardus gibi bir alternatif işletim sistemine kesinlikle ihtiyacımız var
inş daha da gelişir
yazdıklarımı ya tam okumamışsın yada tam anlamamışsın
Pardus, nasıl milli işletim sistemi diye sunulmuyor?
Ulusal, milli demek değil mi?
Pardus da ulusal işletim sistemi diye adlandırılmıyor mu?
Projenin adı bile Uludağ (Ulusal Dağıtım) değil mi?
Tabii "Pardus ulusal/milli işletim sistemidir" denmesinin bence hiçbir sakıncası yok. Ama "böyle bir sunum yok" demek komik.
Meteryus
27/03/2006, 21:41
yazdıklarımı ya tam okumamışsın yada tam anlamamışsın
aslında yazdıklarını tam okudum ve anladım cevabım sadece senin yazdıkların için değildi, bu konuda pek çok yerde pek çok şey söylendiği için genel düşüncemi yazmak istedim.
Güvenlik konusuna gelince, açık kaynak kodlu yazılımların açıkların tespiti ve onarılması konusunda kapalı kodlara oranla çok daha hızlı gelişim kaydederler, kapalı kodlar da güvenlik açıkları da diğer kodlarla birlikte saklanır.
Güvenliğiniz tamamen kodları saklamak üzerine kurulu olduğu sürece gerçekten güvende değilsinizdir, sadece birilerinin sizin sakladığınız açıkları bulmasını bekleriniz, prdus'un biraz daha geliştikten sonra hem son kullanıcıllar hemde yüksek güvenlik gerektiren kurumlar tarafından kullanılabilecek bir sistem olduğunu düşünüyorum, sonuçta güçlü bir çekirdek üzerine kurulmuş.
Pardus, nasıl milli işletim sistemi diye sunulmuyor?
Ulusal, milli demek değil mi?
Pardus da ulusal işletim sistemi diye adlandırılmıyor mu?
Projenin adı bile Uludağ (Ulusal Dağıtım) değil mi?
Tabii "Pardus ulusal/milli işletim sistemidir" denmesinin bence hiçbir sakıncası yok. Ama "böyle bir sunum yok" demek komik.
haklısın benim sadece ulusal dağıtım gözüme çarptıydı.ulusal işletim sistemi yazan yeri görmedim uykusuzluk ....ama ben hala milli işletim sistemi kelimesinin pardusla birlikte anılması beni rahatsız ediyor doğru ve ya yanlış hislerim bunu söylüyor ne bilim ..ileride olacak olan bir milli işletim sistemi için ben çok daha güzellerini ve hayal ediyorum belkide ondan tatmin etmiyor beni yani milli işletim sistemiyle anılmaları
Bu yerlı maddonna, sivaslı cindy gıbı bısey aslında.. Bır ısletım sıstemınıne bıle ulusal demekten kendımızı alamıyoruz..
Ama lınux'un turkıyede yaygınlasmasına onemlı katkı saglayacaktır.. Nede olsa "bızım cocuklar yaptı"..
ama ben hala milli işletim sistemi kelimesinin pardusla birlikte anılması beni rahatsız ediyor doğru ve ya yanlış hislerim bunu söylüyor ne bilim ..ileride olacak olan bir milli işletim sistemi için ben çok daha güzellerini ve hayal ediyorum belkide ondan tatmin etmiyor beni yani milli işletim sistemiyle anılmaları
Bu milli takım değil ki sadece bir tane olmak zorunda olsun. Pardus'un varlığı, milli veya milli olmayan yerel başka işletim sistemleri/dağıtımlar hazırlamaya mani değil ki...
ilk çıktığından beri pardus un en çok eleştirilen yanı neden linux temeli üzerine yazıldığı , neden sıfırdan hazırlanmadığı , bu milletin içinden bir işletim sistemin çekirdeği de dahil tamamını baştan yazabilecek programcılar mutlaka çıkar, ama sorun şurda.
Esasinda boyle programcilar su an icin yok. Daha dogrusu boyle seyler yapabilecek cekirden programcilari varsa da yeniden bir cekirdek yazmak, cekirdegin uzerine sistem insa etmek, bu sisteme arabirim eklemek, gelistirme ortamlari eklemek iyi bir mali destek, cok uzun mesai ve bircok kullanici isteyen bir islem.
Boyle islemlerse Turkiye'nin mevcut sistemiyle uyusmuyor. Kisa vadede cozum alabilecegimiz ve kisa vadade islerlik kazanacak projelere yatirim yapiyoruz.
Pardus bunlardan biri.
Ek olarak bence artik sloganlarin onemli yok (desem de devlet kurumunun yaptigi isletim sistemini ulusal olarak lanse etmesinde sakinca gormuyorum). Ornegin Gelecek Linux "Ulusal Uzgörü, Ulusal İşletim Sistemi" diye lanse ediliyordu. Ama ne son kullanıcılarda ne de ceviz.forum üyeleri orta/üst seviye kullanıcılarda gereken etkiyi yapamadı. Ama bugün pardus'a bakiyoruz daha tam bir yayginlastirma cabasi olmamasina ragmen hem son kullanici hem de orta/ust seviye kullanicilarda oldukca olumlu etkisi var.
Ben Pardus'un Türkiye'de 10% bir kullanima sahip oldugunda basarili olacagini dusunuyorum. Belki o zaman piyasada yeni dinamikler olusabilir. Ve bu benim cok hosuma gider.
ulusal denmesi niçin bu kadar önemli? ulusal denmiş başka birşey denmiş. önemli olan ortaya çıkan ürün. yukarıda arkadaşların bahsettiği gibi yeniden OS yazmak saçma. yapılabilecek en güzel iş linux gibi OS üzerine dağıtım hazırlanması. belki aynı şeyler tekrarlanıp duruyor ama, ulusal kelimesine takılıp kalınmasının hiç kimseye yararı olmayacaktır.
ki ulusaldan benim anladığım, yerel, türkçe, kendi dilimize ait, ulusal bir işletim sistemi denmek isteniyor. başka manalar aramak yersiz olur. emeği ve göz nuru olan "bilimadamlarımızı" desteklememiz gerekir..
(şahsen 2.0 versiyonunu dört gözle bekliyorum, şimdiki versiyonda ethernet kartımla nete bağlanamadım :( )
şahsen 2.0 versiyonunu dört gözle bekliyorum, şimdiki versiyonda ethernet kartımla nete bağlanamadım
Ayarları yanlış yapmışsındır, bir sonraki sürümü beklemene gerek yok. irc.freenode.net IRC sunucusundaki #pardus kanalından yardım alabilirsin.
(şahsen 2.0 versiyonunu dört gözle bekliyorum, şimdiki versiyonda ethernet kartımla nete bağlanamadım )
byRam , sorun'un her neyse pardus-linux.org forumlarinda sorabilirsin , ya da irc.freenode.net #pardus kanalinda.
Baska bir dagitimdan baglanabiliyorsan pardus'tan da baglanabilirsin buyuk ihtimalle.
(duzenleme : acemi tetigi benden daha hizli cekmis)
...
Ben Pardus'un Türkiye'de 10% bir kullanima sahip oldugunda basarili olacagini dusunuyorum. Belki o zaman piyasada yeni dinamikler olusabilir...
Ne zaman ki birileri kafasını kaldırıp özellikle ilköğretim okullarının bilgisayar laboratuvarlarında Pardus kullanmaya veya kullandırtmaya başlar, işte o zaman Pardus gerçekten ulusal olarak adlandırılır. Düşünün bir defa, bilgisayarla ilk kez tanışacak çocuklar önce Pardus'u görüyorlar ve kullanıyorlar. Yani Pardus'u bilgisayarla özdeşleştiriyorlar. Bir zamanlar bizim de windowsu bilgisayarın kendisi sandığımız gibi.
Kolay gelsin...
esmaeild
29/03/2006, 11:40
bir işletim sistemini sıfırtan yazmak için deli olmak gerekir. deli olmak için de zamana ihtiyaç vardır. Türkiyenin çalışma (karnını doyurma) şartlarına göre yeterli zaman bulunamaz. dolayısıyla işletim sistemi yazılamaz. Pardus mutlaka eğitim sistemimizde default olarak bulunmalıdır. ne kadar çekirdeği tarafımızdan yazılmış olmasada bizi çekirdeği tanımada bir kaç adım daha öne çıkaracağı kesindir. Uzun vadede sağlayacağı faydalar göz önünde bulundurulmalıdır. kısa vadedeki sağlayacağı fayları zaten tartışılmaz derecede çoktur.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.