Tam Sürümünü Görmek İçin : (bingbang) büyük patlamayi kanitlayan yeni deliller bulunmus
makalenin tamami bingbang teorisini destekleyen. Yeni bilgilere ulasildigini acikliyor. Makale icinde gecen bir kac satir bana bir ayeti hatirlatti onu sizinle paylasmak istedim.
"Semâyı azametle biz kurduk ve ona durmadan vüsat veriyor ve genişletiyoruz." (Zâriyat/47)
Araştırmaya göre, evrenin yüzde 4'ü sıradan maddeden, yüzde 22'si karanlık maddeden (ışık vermeyen ve ağırlığı ile anlaşılabilen maddeler), yüzde 74'ü ise gizemli bir kara enerjiden oluşuyor. Bu kara enerjinin ise evrenin halen yavaş da olsa sürmekte olan genişlemesine de neden olduğu düşünülüyor.
http://www.e-kolay.net/haber/haber_newsletter.asp?PID=0111&HaberID=367330
yesilvadi
18/03/2006, 19:30
bu tür haberleri ısıtıp ısıtıp tekrar veriyorlar. "filancı teori için yeni kanıt bulundu", "falan kuram için yaılan araştırma sonuçları şöyle diyor", "meğer dünya yuvarlakmış"
baydı artık bu tür haberler. bazı yayın organları millüyet hürriyet, radikal vs.(ve tabii ki bunların uzantısı olan ekolay gibi steler) hemen her gazetelerinde güya bilimsel bir haber koyuyorlar. oysa hiçbiri yeni bir araştırma sonucu değil hiçbiri güncel değil. bana kalırsa sırf sayfada boşluk doldurmak ve bilime destek veriryormuş gibi görünmek istedikleri için.
sizin düşüncenize de katılıyorum. birçok ayette ancak modern teknoloji ile öğrenebildiğimiz bazı konular açık açık anlatılıyor.
Bı soru.. Gunun bırınde Bıng-Bang teorısı yanlıslanırsa, asagıdakı ayet cokmusmu olacak? Cevap hayırsa o zaman neden sımdı Bıng-Bang ıle bu ayet arasında ılıskı kurmaya calısıyoruz?
"Semâyı azametle biz kurduk ve ona durmadan vüsat veriyor ve genişletiyoruz." (Zâriyat/47)
Bı soru.. Gunun bırınde Bıng-Bang teorısı yanlıslanırsa, asagıdakı ayet cokmusmu olacak? Cevap hayırsa o zaman neden sımdı Bıng-Bang ıle bu ayet arasında ılıskı kurmaya calısıyoruz?
Evrenin sürekli genisledigi bir teori degil. Bilimsel olarak kanitlanmis bir gercektir.
galaksilerin sürekli birbirinden uzaklasiyor olmasi
bizim galaximiz olan samanyolunun vega yildizina dogru yol aliyor olmasi gibi
bingbang büyük paslama islami kaynaklarla da örtüsen ayni bir konudur.
bu tür haberleri ısıtıp ısıtıp tekrar veriyorlar. "filancı teori için yeni kanıt bulundu", "falan kuram için yaılan araştırma sonuçları şöyle diyor", "meğer dünya yuvarlakmış"
baydı artık bu tür haberler. bazı yayın organları millüyet hürriyet, radikal vs.(ve tabii ki bunların uzantısı olan ekolay gibi steler) hemen her gazetelerinde güya bilimsel bir haber koyuyorlar. oysa hiçbiri yeni bir araştırma sonucu değil hiçbiri güncel değil. bana kalırsa sırf sayfada boşluk doldurmak ve bilime destek veriryormuş gibi görünmek istedikleri için.
sizin düşüncenize de katılıyorum. birçok ayette ancak modern teknoloji ile öğrenebildiğimiz bazı konular açık açık anlatılıyor.
gazete ortaminda calistim
buna yastik alti haber deniz.
bos bir yer kaldimi at iki tane :)
Evrenin sürekli genisledigi bir teori degil. Bilimsel olarak kanitlanmis bir gercektir.
galaksilerin sürekli birbirinden uzaklasiyor olmasi
bizim galaximiz olan samanyolunun vega yildizina dogru yol aliyor olmasi gibi
Bunun bır gercek olabılmesı ıcın bızım evrenın orjınını bılmemız ve bu orjınden evrenın dıs ceperındekı herhangı noktaya uzaklıgın atıyorum her yıl arttıgını olcumleyebılmemız gerek... Boyle ımkanımız olmadıgına gore bu hala bı teorıden ıbaret..
Kı su an ıcın tek yapabıldıgımızde zaten karmasık bı cok verıyı bı araya getırıp mantıklı bı sonuca ulasmak sadece.. Ama yenı verıler geldıkce bu sonucun degısmeyecegını kımse garantı edemez..
Dolayısıyla, bılım gıbı kaygan bı zemını kurandakı ayetlere baglamak her zaman ıcın sakıncalı.. Cunku bırseyın bılımsel olması onun "gercek" oldugu anlamına gelmez..
sanirim bir harunyahya klasigi olan bir site bu
ama senin kabulenmedigin seyi burda ispatlanmis bir gercek olarak yayinlamislar
http://www.******************************.com/html/evr_genislemesi.html
bu gibi seyleri ispatlamak mümkün uzaydaki beli bir cismi sabit nokta alarak
onun diger cisimlerle olan hareketleri incelenebilir. sonuc olarak ben astrolog degilim. Ama bu ilme hayatini adamis olanlar böyle söylüyor
evet site harun yahyaninmis altda imzasi var:)
© 2003. HARUN YAHYA
Oncelıkle benım bıseyı kabullenmeme gıbı bı derdım yok.. Sadece yapılan bı yanlısa ısaret edıyorum.. Dıyorumkı bılımsel teorılerı kurandakı ayetlere baglamak sakıncalı.. Cunku gunun bırınde bu teorıler curutulurse kuranı (dolayısıyla Allahı) yalancı cıkarırsınız..
Eger bu sorumlulugu ustunuze alıyorsanız devam edın.. Ben ısınıze karısmayım.. Ama su kadarını soyleyımkı dunyada evrenın aslında genıslemedıgını dusunen bılım adamları da var.. Merak eden Hawking'ın Zamanın Kısa Tarihi kıtabını okuyabılır..
Not: Insanın bılımsel teorılerden bazılarını gercek kabul edıp bazılarını hurafe saymasınıda (ornegın evrım gıbı) ıstersen ayrıca tartısırız..
uzayda cisimlerin birbirine uzaklıkları tam değer olarak zaten verilememekte yalnız cisimlerin zamanla birbirinden uzaklaştığı görülmekte.
Kuran ayetinde bahsedilen sürekli genişletmekteyiz lafzını ilk okuyuşta kavrayabilmek güç,bilim bunu ispatladığı zaman ayetin asıl anlatmak istediğini anlayabiliyoruz.
Asıl bilimin ortaya attığı her şeyi kuran ayetiyle bağdaştırmaya çalışmak bir hatadır.
@HunTER
O ayetler hüküm niteliğinde bağlanmıyor karıştırma ! Sen Kimsenin bu ayetin iniş nuzül sebebi bilmem kaç yılında filanca adam tarafından bulunan mevzu için söylenmiş henüz o yıla gelmedik şimdilik bizim üzerimizde bir bağlacılığı yok diye hüküm veren bir kitap gördünmü ? Elbette göremedin... :)
Valla bu aralar herkes benı bıseylerı karıstırmakla ıtham edıyor ama sız bılım ve dını karıstırdıgınızda ben bısey dıyemıyorum.. Cok ılgınc :)
Diyemessin o ikisi senin için ayrı olabilir inanan için olmaz. Teknik olarak ayrılması mümkün değildir. :)
Genel olarak din bilime engel degildir. Bazi cevrelerce öyle gösterilmek istense de.(hunter seni kast etmiyorum) Ilmin ulasmis oldugu bir mevzunun bir ayetle desteklenebilir olmasi hosuma gitmiyor degil.
Kuran'in en güzel özeliklerinden biriside (belkide allahin inananlara sundugu bir lütf bu)her dönemde ilimle celismeden yorumlanabiliyor olmasidir. Mesela:Okudugum bir makalede söyle anlatiyor. kurandaki bir ayet dünyayi deve kusu yumutrasina benzeriyor. "biz onu deve yumurtasina cevirdik" gibi meal edilebilen bir manasi var. Ayni ayet biz onu düz bir sekil verdik seklinde de yorumlanabiliyor. Ki eski meallerde bu sekilde yorumlanmis. Eger dünyanin sekli acik bir sekilde yazilmis olsaydi. Dünyanin sekli hakkinda süpelerin oldugu döneminsanlari iman etmekde güclük cekebilir. (ya dünya küre seklindeyse kürenin aldindakiler neden düsmüyor sorusu kafalari bulandirabilirdi.). bence insanlik cevresini kesfetikce kurani sadece daha iyi anliyor.
Riyayete göre insanlik ölüp yenide aşr (=yaratilmak neden a$r kelimesini kullandim bilmiyorum :)) olununca Allah bütün dönemlerin alimlerini cagirip onlara "kurandan ne anladiklarini" soracak. Akabinde o insanliga kuranda ne anlatigini anlakacak. Bunun üzerine tüm alimler "ya rab senin kitabini biz anliyamamisiz" diyecekler.Bildigim en ilginc (bir o kadarda tuaf kuran mucizesi) rahman ve rahim isimlerini kuranda hep ayni yerde gecmesidir. Düsünün ki bir kitap yazacaksiniz 6666 ayet olucak ve icinde gecen rahman ve rahim kelimeler hep ayni yerde oldugu yillar sonra kesfedilecek. Kuranin yapi itibari ile icerdigi mucizeler bunla sinirli degil.
Diyemessin o ikisi senin için ayrı olabilir inanan için olmaz. Teknik olarak ayrılması mümkün değildir.
Pekı dıyelımkı ben ınanclı bır bılım adamıyım... ve gunun bırınde evrenın aslında genıslemedıgını kesfettım.. Bu durumda ne yapmam gerekır? Kendıme neyı referans almalıyım? Deney ve gozlemlerle elde ettıgım sonucumu yoksa kurandakı ayetımı?
Yada daha en basında neden evren genıslıyormu dıye merak edıyımkı? Zaten kuranda cevabı verılmıs.. Bu cok gereksız.. Aynı sekılde bı cok doga bılımınede ıhtıyacımız yok aslında.. Ornegın bıyolojı gıbı.. Nede olsa tum canlıları allah hıkmetıyle yarattı.. Mesela pengunler neden ucamaz dıye merak ettıgımde kutuplara gıtmeme gerek yok.. Kuranı karıstırmam yeterlı..
Degılmı :)
Sızı bılmem ama bence dın ve bılımı bırbırınden ayrı tutmakta yarar var..
Kuran hic biseyi arastirmana engel degil hunter
Teorıde oyle.. Ama pratıkte ınanların arastırma ıhtıyacları olmuyor.. Zıra ınac meraka yer bırakmıyor..
hunter ne kadar inancli biri oldugumu bilmiyorum
ama ne ögrendiysem merak etigim icin ögrendim
bir hadisinde peygamber efendimiz ilim cindeyse bile gidin ögrenin diyor
kurana bakin demiyor.
Kuran ilmini cözmek bahsi gecen menkibede de oldugu gibi insan üstü bir olay. Insanin merak edip arastirmasina da engel teskil etmiyor.
ilim cindeyse bile gidin ögrenin
Bu hep soylenır.. Ama ılım ogrenmek ıcın cıne gıden bı muslumana rastlamadım..
Not: Neden bu forumun kotu cocugu benım? Neden bunları ben soylemek zorunda kalıyorum hep?
benim bilgim dahilinde şöyle bir şey var, nrmal olarak bazı yıldızlar ömrünü tamamlayıp patlarlar etrafa saçılan toz ve gaz bulutları tek bir araya gelirler bir araya gelen küme güneşin 1,5 katına ulaştığında(bu rakam sabittir) ya karadelik(tekrar bir yıldız da olabilir) ya nötron yıldızı oluştururlar, işte bu yıldızdan saçılan ışığın boyu sabittir ama bazı bilim adamları bu ışığın boyunda genişleme fark etmişler, basit olarak şöyle düşünelim göğüs kafesimiz genişlerse ne olur? ciğerimiz gögüs kafesimize yayılır. Bilim adamlarının düşüncesi bu, yoksa kimsenin elime metreyi alıp evreni karışladığı yok.
Not: Neden bu forumun kotu cocugu benım? Neden bunları ben soylemek zorunda kalıyorum hep?
Çünkü forumun şamar oğlanı olarak seni seçtik :)
Çünkü forumun şamar oğlanı olarak seni seçtik
Forumun komıgıde sensın sanırım?
Mingitau
20/03/2006, 00:04
Yaw bırakın bu şarlatanları....
Genelde Harun Yahya gibi şeyler Kur'an-ı Kerim ile örtüşen ve beşeri olmayan bilimsel verileri ele alırlar sonrada beşeri olan ve kesin doğruluğu bulunamayacak önermelerine Kur'a-ı Kerim' in pekde açıklık bulunmayan şeyleri ile destek ararlar.
Bir süre sonra bilim Hocaefendiyi doğruluyor olur....
cin orda uzakligi mubala icin kullanilmis
türkcede mesela fizan kullanildigi gibi "fizana kadar yolun var gibi"
cinde degilim ama Almanyadayim
Üniversite yemek hanesine her girdigimde sadece türk asili
3 4 müslümana rastlarim diger ülkelerin müslüman ögrencilerini saymiyorum.
ila cinde israr ediyorsan
cine egitim amacli giden de taniyorum :)
atg@ tanistirayim hunter bu forumun eski topragi olur.
Hawkıng'ın Zamanın Kısa Tarıhı kıtabından, "Evrenın Dogusu ve Yazgısı" s.134
Bılım, evrenın, herhangı bır anda durumu bılıyorsak daha sonra nasıl ılerleyecegını, belırsızlık ılkesının belırledıgı sınırlar ıcınde soylenebılen bır yasalar takımı ortaya cıkarmıs durumda. Bu yasalar aslında Tanrı tarafından buyurulmus olsa da oyle goruluyor kı Tanrı o andan sonra hıc ıse karısmadan, evrenı yasalarına uygun bıcımde gelısmeye bırakmıs. Ama evrenın ılk durumunu ya da baslangıc kosullarını nasıl secmıs? Zamanın baslangıcındakı "sınır kosulları" neydı?
Buna, Tanrı evrenın ılk durumunu, anlamayı umamayacagımız nedenlerle sectı bıcımınde bır yanıt verılebılır. Herseye gucu yeten varlıgın gucu kuskusuz buna da yeter ama boylesıne anlasılmaz bır bıcımde baslattıysa evrenı, nıcın anlayabılecegımız yasalara uyarak evrımlemeye bıraktı? Bılım tarıhı tumuyle olayların keyfı bır tarzda olusmayıp, tanrısal olsun olmasın bellı bır kurulu duzenı yansıttıgının yavas yavas farkına varılısıdır. Bu duzenın yanlızca yasalar ıcın degıl, evrenın ılk durumunu belırleyen uzay-zaman sınırındakı kosullar ıcın de gecerlı oldugunu varsaymak cok dogal olacaktır. Hepsı de yasalara uyan, ılk kosulları degısık cok sayıda evren modelı bulunabılır. Evrenımızı tanımlayacak bellı bır ılk durumu ve dolayısıyla bır modelı secmemız ıcın bır ılke olmalı.
Bundan sonra Hawkıng asagıdakı gecen tumuyle kendıne yeterlı, sınırsız ve kenarsız evren onermesını yapar.. Bu yaklasık 20 sayfa surdugunden burada alıntılayamıyorum. Ama merak eden kıtabın tamamını okuyabılır.
Uzay ve zamanın sınırsız, kapalı bır yuzey olusturabılecegı dusuncesının, evrenın ısleyısınde Tanrı'nın rolune ılıskın etkısı bulunmaktadır. Bılımsel kuramların olayları acıklamaktakı basarısı sonucu, cogu kısı Tanrı'nın evrende bırtakım yasaları cıgnemedıgıne ınanır olmuslardır. Ama bu yasalar, evrenın baslangıcta nasıl oldugunu belırtmemektedırler -mekanızmayı kurmak ve nasıl baslayacagını secmek, Tanrı'ya kalmıstır. Evrenın bır baslangıcı oldukca, bır yaratıcısı oldugunu varsayabılırız. Ama evren gercekten tumuyle kendıne yeterlı, sınırsız ve kenarsız ıse, ne bası ne de sonu olacaktır: yalnızca olacaktır! O halde bır Yaradana ne gerek var?
Sonuc olarak,
* Bıng-Bang teorısı evrenın baslangıc anını tumuyle Allahın keyfıne bırakır. Ancak tecrubeler gosterıyorkı bızım keyfı sandıgımız bı cok seyın ardında kurulu bı duzen vardır.
* Bu nedenle bugunkı yasalara uyan cok sayıda evren modelı gelıstırılebılır.
* Hatta oylekı, evrenın sınırsız ve kenarsız oldugu, yalnızca oldugu bıle soylenebılır..
Sımdı sız neye ınanmak ıstıyorsanız ona ınanabılırsınız..
hunter@ bu konular cok derin konular. Ben sahsen bu gibi konulara dalinca sadece acizligimi anliyorum. birakin bu konulari. sonsuzluk kelimesini anlamak da dahi aciz hisediyorum kendi mi!
Bu konuya bir örnek daha verip kafanizi sadece biraz daha karistirabilirim :). Zamanin izafi oldugunu einstein abimiz ilk dile getirdi (yanlisim yoksa)
Allahin sifaltlarindan biri olan (esmaül hüsna (allahin 99 güzel ismi dedenir)) zamandan ve mankandan bagimsiz olmasi durumu. Mesela ben bunuda anlamakta zorluk cekiyorum zamanda ve mankandan bagimsiz bir varlik....
hawking yukarida sadece bing bang teorisine alternatif olabilecek ve fizik ve diger kurallara aykiri olmayan baska teorilerinde OLABILECEGINI söylemis.
bing bang da ispatlanmamis bir teoridir. Ama yapi olarak tüm ibrahinili dinlerin ögretileri ile örtüsen bir teoridir.
belkide icinde bulundugumuz bu bosluk (bosluk da ne demekse) sonsuz olabilir.
Yani hep vardi ve olacak.Nasilki icinde yasiyan bizler sonluysak ve yildizlar parcalanip yok oluyorsa.Buda sonsuz boslugun icindeki evrenin yani bizlerin beseri varliklar olduguna isaret eder. Her sonu olan varligin bir baslangic noktasi olmasilazim. (sanirim bu bir yasaydi).
... sonuc olarak ben astrolog degilim. Ama bu ilme hayatini adamis olanlar böyle söylüyor
Bu ilme hayatını adayan adamlara astronom deniliyor, astrolog değil.
Şu an çin'de mikrobiyoloji eğitimi alan bir tandığım var sizi onunla tanıştırabilirim.
Pardon söylemeyi unuttum :) kendisi müslümandır.
Kur'anı Kerim yazılmış en son kitaptan bile daha yenidir.Bilimde ilerlemeler olduğu müddetçe Kur'anı daha iyi anlarız.Çünkü Kur'anı kerim yalnızca 600 küsürlü yıllarda yaşayanlara gelmedi.mucize diyoruz Kur'anı kerim için ben arapça bilmiyorum.Bilimdeki teknolojik gelişmelere ve verilere bakarak Kur'anı kerimin mucize olduğu konusunda kalbim ancak tatmin oluyor.Bilimle Kur'anı ayırmak yanlış olur .adamın biri araştırma yapmış bir sonuca ulaşmış diyelimki "uzay genişlemiyor" diyor.Ben de ona derimki sen yanlış bir sonuca ulaşmışsın bak Kur'anda bu yazıyor.
Kur'an Allah'ın kelamıdır alimler daha mı iyi bilecekler de biz bilimle Kur'anı değerlerdirmekten korkuyoruz.Bilim ne derse desin Kur'anda yazan doğrudur.Onların düşüncesi Kur'andaki ayetlere ters düşüyosa onlar yanlış biliyor .
Alimlerin Allah'a olan korkusuyla cahilin ki bir olmaz
Psychaos
20/03/2006, 09:57
Kur'anı Kerim yazılmış en son kitaptan bile daha yenidir.Bilimde ilerlemeler olduğu müddetçe Kur'anı daha iyi anlarız.Çünkü Kur'anı kerim yalnızca 600 küsürlü yıllarda yaşayanlara gelmedi.mucize diyoruz Kur'anı kerim için ben arapça bilmiyorum.Bilimdeki teknolojik gelişmelere ve verilere bakarak Kur'anı kerimin mucize olduğu konusunda kalbim ancak tatmin oluyor.Bilimle Kur'anı ayırmak yanlış olur .adamın biri araştırma yapmış bir sonuca ulaşmış diyelimki "uzay genişlemiyor" diyor.Ben de ona derimki sen yanlış bir sonuca ulaşmışsın bak Kur'anda bu yazıyor.
Kur'an Allah'ın kelamıdır alimler daha mı iyi bilecekler de biz bilimle Kur'anı değerlerdirmekten korkuyoruz.Bilim ne derse desin Kur'anda yazan doğrudur.Onların düşüncesi Kur'andaki ayetlere ters düşüyosa onlar yanlış biliyor .
Alimlerin Allah'a olan korkusuyla cahilin ki bir olmaz
Adam öyle birşeyin olduğunu belkide kanıtlamış. Ama sen "Kur'an da böyle diyor" diyebileceksin. İşte bu yüzden Din ile Bilim'i birbirine karıştırmamak gerekir. zaten @Hunter arkadaşımızda bunu diyor.
Bende @Hunter ile aynı fikirdeyim.
Üniversitede bir profesörümüze 1970'lerde müslüman bir ülkeden, orada sözü geçen bir yöneticiden çağrı gelmiş, çağrıda söylenen şu: "Kur'an da güneşin dünya etrafında döndüğü söyleniyor, bunu burada üniversitemizde ispatlarınızla öğretmenizi istiyoruz."
İslâm ile bilimi bir arada yürütebilirsiniz, ancak Kur'an-ı Kerim'i de iyi yorumlayıp anlamak gerekir.
Kolay gelsin...
Eger burdan, suraya geldıysek
bing bang da ispatlanmamis bir teoridir. Ama yapi olarak tüm ibrahinili dinlerin ögretileri ile örtüsen bir teoridir.
Mesele kalmamıstır.. Ama sunu soyleyım.. Sınırsız ve kenarsız evren onermesıde ıbrahımı dınlere ters dusmez -Kuranda sınırısızlıkla ılgısı sayısız ayet vardır.. Hatta Hawkıng'ın soyledıgı gıbı bu bugune kadarkı tecrubelerımızle de ortusen daha dogal bı durum..
Yanı.. Allah evrenı bır takım yasalar ustune kurmus.. Benzer yasaların evrenın baslangıcında olmaması ıcın bı neden yok..
Bu dogruysa eger ısımız gercekten zor.. Cunku Hawkıng'ın soyledıgı gıbı boyle bır evrende yaradana gerek yok.. Ama asıl sınavda bu bence.. Buna ragmen bır yaradana ınanabılıyormuyuz?
(Allah kendını bızden hep saklıyor gıbı.. Onu aramak ıcın kaldırdıgımız her tasın altında bı takım yasalar buluyoruz. Buda bızı ınanmak ve ınanmamak arasında bı secım yapmaya zorluyor.. Buda anlasılabılır bı durum.. Dusunsenıze, cevabı bılseydık "sınav"ın ne anlamı kalırdıkı?)
(Allah kendını bızden hep saklıyor gıbı.. Onu aramak ıcın kaldırdıgımız her tasın altında bı takım yasalar buluyoruz. Buda bızı ınanmak ve ınanmamak arasında bı secım yapmaya zorluyor.. Buda anlasılabılır bı durum.. Dusunsenıze, cevabı bılseydık "sınav"ın ne anlamı kalırdıkı?)[/QUOTE]
sana bu kontada süper katiliyorum. Kaneatimce insanli bu sorularin cevabina hic bir zaman tam olarak bulamayacak. Zaten iman etmek yani inanmakda kalben tastik vardir. Eger allahin varligini bilseydik bu iman degil bilgi yani bilim olurdu.
Bircok soru imanla paralelik icerek bir cok soru evren var oldukca var olacak gibi görünüyor. Düsünün insan olarak dahi insanin baslangic noktasinda bilimsel acik net sonuclar yok. Halen bilim (yaradilisi adam yerine koymazsak) akla en yatki teori olarak darwinin maymin teorisini sunuyor. Ve bu hersey DNA'nin degismezligi kanitlanmis olmasina ragmen yapiliyor.
cemaliozan
20/03/2006, 14:29
(Allah kendını bızden hep saklıyor gıbı.. Onu aramak ıcın kaldırdıgımız her tasın altında bı takım yasalar buluyoruz. Buda bızı ınanmak ve ınanmamak arasında bı secım yapmaya zorluyor.. Buda anlasılabılır bı durum.. Dusunsenıze, cevabı bılseydık "sınav"ın ne anlamı kalırdıkı?)
Bundan 3 yıl önce internet üzerinde bir muhteremle tanıştım. O belki hala benden haberdar değildir ama ben ondan haberdarım. Bu muhterem küçüklükten beri öğretilegelen dini inaçlarımda çeşitli pekiştirmeler yaptı. Örneğin Gök Türklerin inandığı gibi gökte bir gök tanrı olmadığını kavradım. Yine bir çoğumuzun sandığı gibi Allah'ın bizi bir yerlerden gözetleyip, işine gelince olaylara karıştığını değilse tiyatro seyreder gibi bizi seyretmediğini, aksine gözümüz ve duyularımızla algıladığımız ve algılayamadığımız tüm yapının tek bir evrensel yapıdan ibaret olduğunu, Allah'ın isimleri ve sıfatları için nasıl ayna olduğumuzu kavradım. LA ile başlayıp İLLALLAH ile biten kelimenin gerçek manasını sezdim. Dahası evrende hiç bir şekilde yalnız ve başı boş olmadığımızı varoluşun bir gayesi olduğunu kavradım.
Bugün bilim parçacık teoremini çözmeye çalışıyor. Bazılarımız bunu quantum fiziği olarak bilir. İlginç olan şudur ki gerek bu muhteremin 70 li yıllardan beri söylediği, gerekse tüm semavi din peygamberlerinin söyleyip durduğu gerçekler bugün bilimin söyledikleriyle örtüşüyor. İspat noktasında bunların teorileri yine kendilerince çeşitli şekillerde ispatlanmakta, fakat her kafa yapısı bu ispatları algılayamadığı içinde "evet şu teorem bugün şu biçimde ispatlanmıştır" diyerek kesin bir saptama yapılamamaktadır.
Asıl olan var oluşun gayesi, amacıdır. Niçin varız ? Nasıl varız ? gibi sorularla insan kendini sorgulamalı, bu soruların cevabını arayıp bulmalıdır. Bugün bir cemaate veya cemiyete dahil olan özellikle genç nesil kendi cemaatinin , içinde bulunduğu cemiyetin örf ve ananeleri doğrultusunda davranışlar sergilemekte, kendi söylemini tek doğru kabul ederken, diğer söylemleri varsayımdan ibaret görebilmektedir.
Bu forum konusu ile ilgilenen tüm arkadaşlara hayata bakışlarının değişebileceğinden bahisle http://www.***********.org (http://www.************.org) ve http://www.***********.com (http://www.************.com) sitelerini detaylı olarak incelemelerini tavsiye ederim.
Esenlikler dilerim.
Sonuc olarak evrenın her yonde aynı oldugunu anlamak ıcın hassas bır mıkrodalga dedektorunu gokyuzune dogrultmak, salt dusunce yoluyla bu kanıya varmaktan cok daha anlasılabılır bı yontem..
Dusuncenın bulanık ve subjektıf olma ıhtımalıne karsı bılım bıze herzaman aynı sonucu veren objektıf metotlar sunar..
Iste bu yuzden bılım onemlıdır zaten.. Bır tassavuf erbabı bıze vakıf oldugu sırları aktaramaz.. Cunku bunun ıcın bı metodolojısı yoktur.. Ama bı bılım adamı bunu yapabılır..
Oyleyse ıkı secenegımız var.. Ya ıstısnasız herkes alım olacak yada yasadıgımız evrenı anlayabılmek ıcın bılım yapıcaz..
Adam öyle birşeyin olduğunu belkide kanıtlamış. Ama sen "Kur'an da böyle diyor" diyebileceksin. İşte bu yüzden Din ile Bilim'i birbirine karıştırmamak gerekir. zaten @Hunter arkadaşımızda bunu diyor.
Bende @Hunter ile aynı fikirdeyim.
Kur'anı bilim ışığı altında yorumlamaktan çekinmek korkaklık olur bence.Mucize bir Kitaba sahibiz Bu şuna benziyor biraz birisinin bir elmastan oluşan bir madeni var onun güzelliğini anlamak için tüm ışıkları yakmaktan korkuyor ya elmas değilseler diye.halbuki her şeyiyle aşikar binlerce onların elmas olduğuna binlerce şahit bulmuş binlerce kimyager incelemiş ve elmas olduklarına karar vermiş.bizimkisi hala korkuyor bütün ışıkları açtığımda ya elmas olmadıkları hakkında aklıma kötü bir düşünce girip moralim bozulursa diye Herkes diyor aç aç gözlerin kamaçacak bu hala korkuyor ya güzelliği kaybolursa diye Bu adam deli değildir de nedir..
ışıktan kastım Kur'ana değişik açılardan bakma tarih edebiyat gelecek hakkında verilen bilgiler ve bilim
Din düşmanları sanki Kur'anı dinimizi bilim ışığı altında incelemiyorlar mı her yola başvuruyorlar dinimizi bozmak için ..ama bulamıyorlar niçin zor olan yollara başvuruyorlar..misyoner faaliyetleri, cephede savaşmak gibi
Peygamber efendimiz zamanında edebiyat şairlik zirveye ulaşmıştı niçin kafirler zor olan yolu seçtiler cephede savaşmak gibi halbuki onlar için kolay yol var iken Kur'an daki surelerin bir benzerini getirmek gibi Kur'andaki açık davate rağmen yapamıyorlardı..
" De ki: "Eğer bütün ins ve cin (toplulukları), bu Kur'an'ın bir benzerini getirmek üzere toplansa, onun bir benzerini getiremezler."(9)- İsra/88.
çünkü Kur'anın mucizeliği aşikardı kafir olan şair bir arap bile Kur'anın mucizeliği karşısında insan kelamı olamayacağı konusunda teslim oluyordu..
Yanlış hatırlamıyorsam alman bir bilim ADAMI dinimizi yalanlamak için peygamber efendimizin bir hadisi şerifini incelemeye alıyor.
"Herhangi birinizin yiyecek kabına bir sinek düşse (sineğin tümü batmış değilse) tümünü iyice batırsın kaba. Çünkü, sineğin bir kanadında zehir, öbür kanadında zehire karşı şifa vardır." (Buhari'de de yer alan hadis için, Diyanet yayınlarından Tecrid-I Sariha, 1941 no.lu hadise bkz.)
http://www.***********************.org/mucize.html
yaptığı araştırmalar sonucunda aynı sonuca ulaşıyor ve müslüman oluyor..
Biz sakıncalı görsek te elin gavuru dinimizi yıkmak için her taraftan saldırıyor.
Peki mucizeliği ortada olan bir kitap var ortada nasadaki hiristiyan veya ataist bilim adamları niçin müslüman olmuyor? diye bir soru gelebilir
Bediuzaman Said Nursi hazretleri cevabını açıklamıştı
ihtiyaç halinde buraya yazarım aynen yazarım veya aklımda kalanları yazarım
selametle
cemaliozan
20/03/2006, 22:04
Oyleyse ıkı secenegımız var.. Ya ıstısnasız herkes alım olacak yada yasadıgımız evrenı anlayabılmek ıcın bılım yapıcaz..
Kesinlikle bilim yapacağız. Bunu yapabilmek içinde gerekirse yıllar boyu bize öğretilen şeyleri unutacağız. Objektif değerlendirme için bu şart.
Düşünün bir kere ; Dünya denen bir gezegende Türkiye denen bir ülkede x şehrinde doğuyorsunuz. Hayatınız boyunca size çevresel, ailesel faktörlerden akan bilgiler var. Buna göre bir hayat düzeniniz, alışkanlıklarınız, davranışlarınız var. Sizin gibi bir başkasıda güney afrikada bir kabilede yaşamına devam ediyor. Onun yaşam tarzıyla sizinki arasında çok farklılıklar var. Birinizde ayıp sayılan bir davranış diğerinde çok olağan olabiliyor. O halde değerlendirmeyi, coğrafya, örf, anane, din, çevre vb. kavramlarla yapıp sonuçlar çıkaramazsınız. Peki neye göre sonuçlar çıkarmalısınız. Tabiki bilimsel verilere göre.
Bazılarınızın bilimin açıklayamadığı şeylerde var dediğini duyar gibiyim. Bilimle açıklanamayan ancak iman gerektiren şeyler. Evet bilimin halen açıklayamadığı bir çok şey var. Ama var oluşun gayelerinden biride bu değil mi? Bilimi inkar ederseniz Allah'ın ALİM ismini dolayısıylada İLİM sıfatını inkar etmiş olmaz mısınız ? Yani varlığın var oluş sebeplerinden birini. Yoksa hiçliğin mi ? demeliyim.
Din düşmanları sanki Kur'anı dinimizi bilim ışığı altında incelemiyorlar mı her yola başvuruyorlar dinimizi bozmak için ..ama bulamıyorlar niçin zor olan yollara başvuruyorlar
Bu kadar ugrasmalarına gerek yokmus.. Ornegın,
Muminun-27 'Bunun uzerine biz Nuh'a soyle vahyettik: Gozlerimizin onunde ve vahyimize uygun olarak gemiyi yap. Emrimiz gelip tandir kaynayinca, ailenle birlikte her turden iki cifti gemiye al. Iclerinde haklarinda daha once hukum verilmis olanlari dista birak. Zulmetmis olanlar hakkinda bana yakarip durma. Onlar kesinlikle bogulacaklardir.'
Bu ayetın bılımsel bı acıklaması yoktur..
Yanı.. Kuran mucızevı bı kıtap olabılır.. Ama bu, ıcınde yazılanların -en azından okundukları seklıyle- dogru oldugu anlamına gelmez... Ornegın sana dıger konuda okumanı salık verdıgım Descartes'ın dogru bılgıye ulasmak ıcın ızledıgı yolun basında "zıhnın apacık olarak kabul etmedıgı hıcbırseyı dogru kabul etmemek" vardır..
Buna gore eger bılımsel olmak ıstıyorsak Nuh'un tufanını dogru kabul etmemız lazım..
Eğtuğrul fikirlerini çok güzel ifade ediyosun bende aslında bu soruyu bekliyodum.
Kur'andaki ayeti alırdım ben ve derdim ki o kadar bilimsel veriyle çaıkşmayan bir kitap nasıl olurda benimkisiyle çakışır demek ki benim araştırmam da bir hata var..teslim olmalıyız bu konuda.olumsuz yönden bakmamalıyız duruma Kainatı yaratan rabbimizin kitabıyla bizim elde edeceğimiz sonuçlar çakışıyosa mutlaka bizde bir hata vardır..
Allah herşeyi mükemmel bir şekilde yaratmış bizde o mükemmeliyeti az da olsa idrak etmek için araştırma yaparız..
dünyanın güneş etrafında döndüğü yazıyor fakat olayı fizik kanunlarıyla ıspatladığımızda hayrete düşüyoruz Allah'ın Alim sıfatını daha iyi anlıyoruz dünya bir santim yakın olsa veya çok az yavaş dönse güneş etrafında dünya güneşe yapışacak yada hızlı dönse kopup gidecek..
Yada daha en basında neden evren genıslıyormu dıye merak edıyımkı?
evren genişliyor ama nasıl genişliyor Allah'ın hikmetini ilmini bilim ışığında anlayabiliyoruz ancak
Aslında Nasadan önce müslüman alimlerin ıspatlaması lazım gelirdi ama buda Allah'ın bir rahmeti işte müslüman olmayan toplumlara Kur'anın mucizeliği gösteriyor.olayı geniş düşünmek lazım
Okullarda fen kitapları yerine Kur'an okutmak ne kadar doğru olur.Tamam Kur'anı kerimde her şey yazıyor fakat biz onu idrak edecek seviyedemiyiz..
Kur'anı kerimin amacı insanları hidayate erdirmektir.ve imanlarını arttırmaktır
Kur'anı kerime bu gözle bakmak lazım 'Kur'anda geçmiş kavimlerin başına gelen olaylarda anlatılmakta Geleceğe dair haberlerde bulunmakta
Tarih kitaplarını bir kenara bırakıp tarih kitabı yerine Kur'an okumak ne kadar doğru olur ama tarih kitaplarını iyi anlarsak fen kitaplarını iyi okursak iyi anlarsak Kur'anı okuduğumuzda daha iyi anlarız .Mucize kitap olduğu konusunda kalbimiz dahada emin olur.
Bunlar çok ince konular yanlışım varsa düzeltin
Kur'andaki ayeti alırdım ben ve derdim ki o kadar bilimsel veriyle çaıkşmayan bir kitap nasıl olurda benimkisiyle çakışır demek ki benim araştırmam da bir hata var
Ben vardıgım sonucun dogru oldugunu kabul eder ve ayetın anlamını cozmeyı tefsırcılere yada teologlara bırakırdım..
Okullarda fen kitapları yerine Kur'an okutmak ne kadar doğru olur.Tamam Kur'anı kerimde her şey yazıyor fakat biz onu idrak edecek seviyedemiyiz..
Bundan dort yuzyıl once dunyanın yuvarlak oldugu bılgısı ınsanlar ıcın yenı ve ınanılması guc bıseydı.. Ama gecen sure ıcınde bu bılgı kanıksandı.. Bugun bır cocuk bıle sıze dunyanın yuvarlak oldugunu soyleyebılır..
Ama Galıleo ıncılın o zamankı tefsırıne ters dusup bunu ıdda etmeseydı belkıde bugun hıc bırımız dunyanın yuvarlak oldugunu bılmıyecektık.. Halıyle sende bu bılgıyı "kuranda yazanlar" lıstesıne ekleyemeyecektın..
Yanı.. Amac kuranın sırlarına vakıf olmaksa kuranla celısmek pahasına bılım yapmalıyız.. Nasıl olsa arkamızdan gelen tefsırcıler buldugumuz sonucları kuranla ortusturmeyı basarır..
Aksı halde bın yılda gecse kurandakı ayetlerı okunduklarından farklı sekılde algılayamayız.. Bu yuzden okullarda fen kıtabı okutmak sanırım kuran okutmaktan daha hayırlı..
(Hele kuranı arapcasından okumak gıbı bısey varkı, bunu neden yaptıgımızı hala anlayabılmıs degılım)
Bu kadar ugrasmalarına gerek yokmus.. Ornegın,
Bu ayetın bılımsel bı acıklaması yoktur..
Yanı.. Kuran mucızevı bı kıtap olabılır.. Ama bu, ıcınde yazılanların -en azından okundukları seklıyle- dogru oldugu anlamına gelmez... Ornegın sana dıger konuda okumanı salık verdıgım Descartes'ın dogru bılgıye ulasmak ıcın ızledıgı yolun basında "zıhnın apacık olarak kabul etmedıgı hıcbırseyı dogru kabul etmemek" vardır..
Buna gore eger bılımsel olmak ıstıyorsak Nuh'un tufanını dogru kabul etmemız lazım..
ertuğrul bir önceki mesajımda senden hızlı davranıp mesajına alıntı yaparak cevap yazmışım istiyosan mesajımın alıntı olan yerlerini silebilirsin yada tümünü sil:)
Nuh'un tufanı konusu gelince bilimsel bir açıklaması yok derken neyi anlatmaya çalıştın suların yükselmesi hadisesinin fiziksel bir açıklamasınımı
yoksa bu olayın yaşanıp yaşanmadığını tarihsel verilerle ıspatlanmasını mı istiyosun
Senin sorun üzerine ben merak ettim arattırdım "Nuh tufanı" diye mezopotonyada olduğu söyleniyor bazı bilim adamlarına göre ve yerel bir afetten bahsediliyor neyse konumuz bu değil ama ben o Nuh tufanıyla ilgili ayetlerden en çok ibret aldığım nokta Nuh peygamberin oğlunun babasına inanmayışı.
Nuh'un tufanı konusu gelince bilimsel bir açıklaması yok derken neyi anlatmaya çalıştın suların yükselmesi hadisesinin fiziksel bir açıklamasınımı ...
Hayır.. Her turden canlının bır gemı ıcıne doldurulamayacagını anlatmaya calısıyorum.. Pek sevgılı harun yahya bıle (evet o mesajı yazmadan once arastırdım bu yuzden zahmet edıp lınk vermeyın) bunu kabul edıyor.. Bunun yerıne "her tur"u "tufandan sonra ıhtıyac duyulacak her tur" olarak yorumluyor..
Buda demek oluyorkı kurandakı her ayet -en azından okundugu seklıyle- bılımle ortusmek zorunda degıl..
Mingitau
21/03/2006, 02:21
(Hele kuranı arapcasından okumak gıbı bısey varkı, bunu neden yaptıgımızı hala anlayabılmıs degılım)
Bir imam tanıdığım var, her sabah camide cemaatin gemesini beklerken Kur'an okuyor. Bir sabah yaşlıca amcamın biri bu okurken ağlamaya başlar. Namazdan sonra amcamıza yaklaşır "Hayrola Hacı dayı bir derdi mi var?" der. Hacı amcam "Çok içli okudun be evlaaadım tutamadım kendimi" diye cevap verir. Bu arada okunan kısım Bakara Suresindeki, noterlik müessesesini anlatan ayetlerdir.
Neyse.. Konu ıyıce dagıldı.. Belkıde con_sımıt haklıdır.. Bu konuları tartısabılmek ıcın fazla amatoruz.. Onu daha fazla kızdırmadan once konuyu toparlasak ıyı olur..
kuran ayerlerinde sairanevi bir yapi vardi
tercüme edilgidinde bu kaybolur.
alman'in birinin (müslüman olmayan bir alman) bu konudaki bir calismasini dinlemistim. Adam elinden geldigi kadar orjinaline yakin ve ayni zamanda kafiyeli bir sekilde bazi sureleri cevirmeye calismis. ilginc salisma almanca bilenlere örnek mp3 yoluyabilirim :)
Bir imam tanıdığım var, her sabah camide cemaatin gemesini beklerken Kur'an okuyor. Bir sabah yaşlıca amcamın biri bu okurken ağlamaya başlar. Namazdan sonra amcamıza yaklaşır "Hayrola Hacı dayı bir derdi mi var?" der. Hacı amcam "Çok içli okudun be evlaaadım tutamadım kendimi" diye cevap verir. Bu arada okunan kısım Bakara Suresindeki, noterlik müessesesini anlatan ayetlerdir.
İranlı bir adamdan bahsederler Allah affetsin ismini hatırlamıyorum.Ne zaman Kur'an okunsa hislenip ağlarmış.farsça dan başka dil bilmediği için arkadaşları onla dalga geçerek
-->Neden ağlarsın....sen arapça bilmessin ki
Bizim Muhterem nedese beğenirsiniz
-->evet ben anlamıyorum ama Kalbim anlıyor
deyivermiş..
herhalde adamcağızın kalbi ilahi Lutuflara mazhar oluyordu .fakat bizim gibi maddiyatta boğulmuş kimseler zahirde takılıp kalıyoruz.Mesajın büyüklüğü geldiği yerle doğru orantılıdır
Bil Gates yada sevdiğin kızdan gelen harhangi bir "naber" sözüyle bürüneceğin
halle benden gelen naber sözü aynı etkileri mi sende uyandırıyo!
Bu örnekleri çok daha çoğaltabilieceğimizin farkına varalım lütfen ve sakın hasaygıda kusur etmelim
Bizim kitabımımız bozulmuş bir kitap değil akılla ve bilimle çakışmaz paralellik gösterir
"Akılsız din olmayacağı gibi, aklı yegane ölçü kabul edip, onun yorum ve hükümlerini din olarak kabul etmek de mümkün değildir. ." alıntı..
//////////hunter'ın mesajından alıntı
Ama Galıleo ıncılın o zamankı tefsırıne ters dusup bunu ıdda etmeseydı belkıde bugun hıc bırımız dunyanın yuvarlak oldugunu bılmıyecektık.. Halıyle sende bu bılgıyı "kuranda yazanlar" lıstesıne ekleyemeyecektın..
//////////
avrupa dünyayı kaplumbağa üstünde sanarken müslümanlar Kur'ana iman etmişlerdi Dünyanın yuvarlak olduğunu biliyorlardı
amerikayı keşfeden denizci müslümanlara güvenip sefere çıkmıştı Dünya yuvarlak olduğundan ötürü
Bizim dinimiz bozul muş bir din değil Kitabımızda bozulmuş bir kitap değil ki aklımızı Kur'andan üstün tutalım
//hunter'ın mesajından alıntı
//hunter'ın mesajından alıntı
Kur'anı arapça okumakta güzeldir nitekim ALLAH(CC) Kur'anı arapça indirmeyi murad etmişse ben niye O'nu orjinal dilinden okumayayım ki.
Fakat Kuranı kerimisadece arapça okuyarak onun sonsuz rahmetini sınırlandırmak gibi bir gafletten bahsetmiyorum.
Ertuğrul hocam bu tartışmanın ne kadar faydalı olduğu şüpheli.Zaten İmam-ı Gazali de tartışmada hayır olmadığını beyan etmiş ki bende nacizane onun izinden gitmeye çalışıyorum.
Ertuğrul kardeşim bu konular ince ve derin konular ben avcılarda oturuyorum çok güzel arkdaşlarla birlikte kalıyorum her zaman beklerim
seninle birlikte çay içmek güzel olur.konuşuruz bol bol bu konuları
Ve burda sözü Niyazi MIsriye bırakarak bu tartışmanın uzamasına daha fazla sebep olmak istemiyorum.
Hak ilmine bu alem bir nüsha imiş ancak
O nüshada bu adem(insan) bir nokta imiş ancak
O noktanın içinde gizli nice bin derya
Bu alem o deryadan bir katre imiş ancak....
Adem demini(inceliğini) her kim bulduysa odur Adem
Yoksa görünen suret gölge imiş ancak
cemaliozan
21/03/2006, 06:59
Hak ilmine bu alem bir nüsha imiş ancak
O nüshada bu adem(insan) bir nokta imiş ancak
O noktanın içinde gizli nice bin derya
Bu alem o deryadan bir katre imiş ancak....
Adem demini(inceliğini) her kim bulduysa odur Adem
Yoksa görünen suret gölge imiş ancak
Bu mısralarla yaklaştık birbirimize :)
Ertuğrul kardeşim bu konular ince ve derin konular ben avcılarda oturuyorum çok güzel arkdaşlarla birlikte kalıyorum her zaman beklerim
seninle birlikte çay içmek güzel olur.konuşuruz bol bol bu konuları
Aslında vaktım olsa guzel olurdu.. Hatta toplantıyı acık yapardık.. Herkes elınde kıtabı ve notlarıyla gelır, etegındekı tası dokerdı...
Ama bu benım ıcın fazla luks olur... Su tartısmanın kendısı bıle benım ıcın bı cok seye mal oldu..
akkaraman
21/03/2006, 19:32
Kur-an'ın Her ayetinde her harfinde dizilişinde v.s. bir sebeb ve tefsir gerektiren şey vardır mutlaka.
Arkadaşlar hiç kimse şunu söylemiyor. Bir müfessir bu ayet için nasıl yorum yapmış. Bu Ayet 1400 yıldır var.
En güvenilir bir tefsir bu konuda ne diyor. O'nun yaşadığı zamanda nasıl yorumlanmış bu ayet. Farklı Yorumlandı ise evren genişlemiyormuydu?
Ben biraz baktım şu an yorumlananlardan farklı yorumlamışlar. Bu o çağa göre yanlışmıydı? Hayır. Varılan Nokta Ne? Allah'ın Kadir'i mutlak
olduğu.
şimdi farklı yorumlanıyor...(Benim Anladığım ne? Varlığıyla Varlığımız kuşatan rabbimin her şeyin üzerinde bir ilme sahip olduğu)
Belki Rabbimizin anlatmak istediği tam olarak bu da değil başka bir şey...
(Emin olun ozamanda anlaşılacak şey Rabbimiz eksenli bir şey olacaktır.)
Kur-an İnsallığa Cağlar üstü olarak inmiştir.
Ve her yorumlanışında birbirini yalanlamıyan sonsuz yorum bulacaksınız. Ve Sonunda ulaşacağını yer yine tek olacaktır. ALLAH
Aynen şuna benziyor..
Bir kıssada bir kul bir kuyunun yanına kazık dikmiş. Gelen geçen kervanlar bu kazığa hayvanını bağlasın demiş.
Niyeti güzel.
Daha sonra bir kul gelmiş bu kazığa birisi takılırda kuyuya düşer diye o kazığı sökmüş bu kulunda niyeti güzel..
Sonuçta Yorum ne olursa olsun vardığımız nokta Tektir.İNSANA HİZMET.
Arkadaşlar toplarlamak gerekirse.
Şuna eminimki, Şu zamanda "Alemin Genişlediği" Keşfi için zaten yıllar öncesinden Böyle Bir ayet vardı diyen, Bu Demek Oluyorki
Rabbimimiz Kadir'i Mutlak, Varlığı evrenin sarmıştır yorumunu yapan arkadaşlar hiç bir şekilde yanılmayacaklar.
Sonuçtan Burada varılan nokta Rabbin Evren Üzerindeki Hakimiyetidir. Evrenin Genişlemesi yorumu insanlar için bir delildir,Varılan sonuç değildir.
cemaliozan
30/03/2006, 15:47
Dünde ay patlayacak gibi güneşin önüne dikildi. Ne muhteşem güç gösterisiydi değil mi? Aynı zamanda düzen ve intizamın muhteşemliği karşısında ağzım açık kaldı bir kez daha.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.