Tam Sürümünü Görmek İçin : Türk polisinin vur emri yok mu?
amerika yada almanyada polise silah dogrultugun an.(Sanirim amerikada bu durum cok daha ciddi) ölümüne imza atmistirsin. Polisin seni vurma yetkisi vardir. örnek video : http://www.theync.com/m031006shooting.shtml
memleketimin insani balkonundan 2 araba dolusu polise pompali tüfekle yayilm atas ediyor. polis yarali koluyla hastaneye kaldiriliyor.
suclu firarda.
araba kacirip istanbul tirafigini birbirine sokanlari 4 5 konvoyla izleyen ancak kacagin izini kaybedene kadar izlemekle yetiniyor
niye eksik yanlis olan
benim bilmedigim biseyler mi var
MehmetKemal
13/03/2006, 08:42
Doğru Hakalısın Bı aksam Haberde asırı hızyapan bırını yakaladılar Amerikada ama adam zenci diye polis pompalı tufekle gogsunden vurdu...
Aynı gun haberde bı catısma cıktı 3 polıs sehıt oldu.Bızım Polısler bır adamı kolundan vursa bırak vurmay mermı sıyırıp gecse polısı mahkemeye verırler surundururler olan adamın meslegıne olur Problem Yasalarda.
Bizde Vurduğun zaman niye vurdun diye açığa alıyorlar üstüne
basında niye vurdunuz efenim pişmanmısınız gibi şeyler soruyor.
Vurmadığın zaman da o silahi süs olsun diyemi beline taktın diye azarlıyorlar ve yine açığa alıyorlar.
Durum acayip yani.
Bence bir suçu engellemek için polisin silah kullanmasına gerek yok. Polisin ancak operasyonlarda ya da kendisi korumak için ya da başkalarına zarar vermesi çok olasılı durumlarda engelleme amaçlı silah kullanması daha sağlıklı. Şu anki durum zaten böyle. Bence bu durum daha uygun.
Yani polisin şu durumlarda silah kullanması normaldir :
a ) Terörist yuvasına yapılan baskınlar,
b ) Birisinin kendisine silah çekmesi,
c ) Başkasına silah yönetilmesi durumu,
Bunun haricinde dur dedim durmadi diye insan vurmak yabanilik olabilir. Batılı yabani diye bizim de yabani olmamız gerekmez. Yabanilik hukuk etiğine de uymaz. Polis kimdir ki ölüm cezası uygulasın. Polisin görevi yakalayıp teslim etmek olabilir. Gerisini adalet mekanizması halleder.
Sözün özü bence Türkiye'de ki durum çok iyi, tabii sadece polis bakımından. Ancak yasalarda ciddi sorunlar var. Tam düzenlenmemiş konular var. Suçun tekrarı unsuru pek dikkate alınmıyor. Yani yakalanan kişi ufak cezalarla, kimi zaman ceza almadan tekrar salıveriliyor.
Hatta kimi aklı evvellerin oy telaşı yüzünden binlerce suçlu cezasını çekmeden sokaklara salınıyor.
Bence esas sorun polisin çekip indirmesi değil aksine cezaların caydırı olması ve cezaların uygulanmasıdır.
Açıkcası ben cebimden ciklet çıkarıyorum diye polis beni tehlikeli görsün ve öldürsün istemem.
Batıda degılde amerıkada dıyelım.. Zıra benzer bı bısey sanırım avrupada da yasanmaz..
Zaten bu amerıkalılar bı acayıp.. Orda bırak polısı herhangı bırıde sırf hanesını korumak ıcın adam oldurubılıyor ve ceza almıyor bıldıgım kadarıyla..
niye eksik yanlis olan
benim bilmedigim biseyler mi var
Katil olabilmek de bir birikim/kültür gerektiriyor. Batılı uygar adam yapıyor diye bizim de yapmaya çalışmamız komik/eğreti durur üzerimizde, önce bu işin kültürünü iyice sindirebilmemiz lazım.
Batılı uygar adam senelerce adam kesmiş. Binlerce Kızılderileri, Afrikalı, Yahudi öldürmüş. Tek bomba ile 1 sn içinde onbinlerce Japon'u öteki tarafa göndermiş, Vietnam'da, Latin Amerika'da, Irak'ta, Afganistan'da katliam yapmış. Şimdi bizim az gelişmiş insanlarımızdan bu kadar rahat insan öldürmesini beklemek yanlış olur. Önce onları eğitmek, yetiştirmek, bu kültürü özümsemelerini sağlamak lazım.
Şimdi bizim polise desen ki "yaa çekinme vur, devlet/hukuk izin veriyor", adam hala "ben öteki tarafta bunun hesabını nasıl veririm. Amirimin vur demesi beni kurtarır mı" diye düşünür. Kabul etmek lazım, biz henüz yeteri kadar medeni değiliz. Bizim ne polisimiz ne de suçlumuz, bir Amerikalı kadar rahat insan öldürebilir.
Bir de tabii HunTER'ın vurguladığı Amerika-Avrupa farkına dikkat etmek lazım. Amerikalılar hala bu işi çok kaba şekli ile yapıyor, Avrupalılardaki ince süzülmüş zevk onlarda yok. Ne de olsa Avrupalı, daha köklü bir medeniyete sahip. Kendi halkını, estetik olmayan o görüntülerden daha iyi koruyor, işlerini kapalı kapılar ardında, çevre kirliliğine neden olmadan ve mümkünse taşeronlar aracılığıyla hallediyor. Nazik ellerini ve estetiğe alışmış beyinlerini, kaba görüntülerle pek kirletmiyor.
Örneğin Hitler'in Yahudi kamplarını düşünün. Bizim tavuk çiftliklerinden bile daha steril ve temizlerdi. Hiçbir kirliliğe ve sağlık sorunlarına neden olmadan titizce Yahudileri öldürebiliyorlardı. Yani medeniyet, başka birşey.
Arkadaşlar avrupa ve amerikanın isteği üzerine hani o İNSAN HAKLARI dedikleri aslında çıkarttıklarından kendilerinin bile haberleri olmadığı saçma düşünce ki bizim hayat tarzımız ve dini inancımız olan insana verilen değerden; dolayıdır ki Polisimiz ateş edemiyor; neden???
Çünkü hani o olay çıkaran bizler polis copla vurduğu anda bile gidip o insan haklarına başvuruyoruz ya; ondan :)
Komik bir ülkeyiz biz ya...
cemaliozan
13/03/2006, 16:54
Yurdum insanı buya ailecek pikniğe gitmişler. Tabii şiş kebap rakısız piknik olmaz bizde adettir. Muhterem bi yandan şişini yiyor bi yandan rakısını yudumluyor ama oğlanda heves eder deyip 11 yaşındaki bebesinede çektiriyor rakıdan. Neyse piknik bitiyor yola koyuluyorlar. Yolda trafikçiler çeviriyor. Alkol muyanesinde polis adamın alkollü olduğunu söylüyor. Adamda hayır be memur kardeşim senin cihaz arızalı ben alkollü değilim diyor. İnanmıyorsan oğlanın üstünde dene cihazı diyor. Deniyorlar . Hakkaten cihaz arızalıymış diyor polis.
Ne ilgisi var ? Ben bilmem, anlatanların yalancısıyım. Türk olduğum aklıma geldide. :)
Magic2Melody
13/03/2006, 17:09
Yurdum insanı buya ailecek pikniğe gitmişler. Tabii şiş kebap rakısız piknik olmaz bizde adettir. Muhterem bi yandan şişini yiyor bi yandan rakısını yudumluyor ama oğlanda heves eder deyip 11 yaşındaki bebesinede çektiriyor rakıdan. Neyse piknik bitiyor yola koyuluyorlar. Yolda trafikçiler çeviriyor. Alkol muyanesinde polis adamın alkollü olduğunu söylüyor. Adamda hayır be memur kardeşim senin cihaz arızalı ben alkollü değilim diyor. İnanmıyorsan oğlanın üstünde dene cihazı diyor. Deniyorlar . Hakkaten cihaz arızalıymış diyor polis.
Ne ilgisi var ? Ben bilmem, anlatanların yalancısıyım. Türk olduğum aklıma geldide. :)
güzelmis :)
rakısız piknik olmaz bizde adettir
Bizde adet değildir
Siz bizden ayrımısınız yoksa ?
cemaliozan
13/03/2006, 17:52
Bizde adet değildir
Siz bizden ayrımısınız yoksa ?
Hocam çok alıngansın ama kusura bakma, benim Yer hanemde MUZ CUMHURİYETİ yazıyor. Siz bizim cumhuriyettenseniz adetlerimiz aynıdır, yoksa yok :)
Genelleme yaptık tabiki...
Hoşça ve dostça kalın...
Alınganlık değilde bugünlerde benzer şeyler çok görüyorum.
- Tv'de dizi açıyorum adamlar çocuk aldırmayı çocuk oyuncağı yapmış çok doğal birşeymiş gibi yayınlıyorlar sonra içki sofrasında ilahi okutturuyorlar.
-Sokaklar küfürden yürünülmüyor
-Sabahın köründe komşun elinde balyoz inşaat yapıyorum diye tüm çevresini rahatsız ediyor
-8 yaşındaki kızlar belinde zincir ellinde deri eldiven geziyor
-internete giriyorum içki bizim adetimizdir yazıyor
Yani o övünerek anlattığımız Türk'lüğümüzü yitiriyoruz artık az kaldı bizde değişiyoruz hemde avrupalıdan ve amerikalıdan da kötü olucağız ikisininde en kötü yönlerini alıyoruz kendimize.
Rakı tum dunyada Turk adıyla beraber anılırken pıknıkte rakı ıcmek adetımız degıl oylemı? Oyleyse kım ıcıyor bu rakıları?
Volkan Uzun
13/03/2006, 18:35
silahla ates etmenin veya insan oldurmenin kulturle alakasi yok , turk kulturunde silah cok sahane sekilde vardir ki akp samsun millvekili dugunde ates edip taksimde mi ates ettik nolacak demisti ( ertesi gunde taksimde galatasaray unvsine giden bir genc kiz maganda atesi ustune olmustu ). ve kulturumuzde at, avrat silah vardir demisti
polisin guveni yok bence cunku tasarruf vs derken kendisi talim yapamiyor, ates etse eminim kacani degil kosede saklanan masum vatandasi vuracak.
ben acemi kadar iyi niyetli degilim, kulturumuzde, dinimizde ve yasantimizda silah, kilic, savaslar ve olum her zaman var.
Oyleyse kım ıcıyor bu rakıları?
Küfür etmekte adetimiz değil ama yeni nesilin ağzından küfür düşmüyor...
Bugün yaptığımız herşey adetimiz olacak diye birşey yok?
silahla ates etmenin veya insan oldurmenin kulturle alakasi yok , turk kulturunde silah cok sahane sekilde vardir ki akp samsun millvekili dugunde ates edip taksimde ates ettik nolacak demisti ( ertesi gunde taksimde galatasaray unvsine giden bir genc kiz maganda atesi ustune olmustu ). ve kendini kulturumuzde at, avrat silah vardir demisti
polisin guveni yok bence cunku tasarruf vs derken kendisi talim yapamiyor, ates etse eminim kacani degil kosede saklanan masum vatandasi vuracak.
ben acemi kadar iyi niyetli degilim, kulturumuzde, dinimizde ve yasantimizda silah, kilic, savaslar ve olum her zaman var.
Yapma canım.. En azından bızde lıse ogrencılerı okulu basıp arkadaslarını taramıyorlar.. Gercı onun yerıne cıkısta bıcaklıyorlar ama yınede ıkısı aynı sey degıl..
selected
13/03/2006, 18:46
gürhanın da zaten demek istediği yakında olacağımız bu !!!
hiç piknikde rakı içen birisine rastlamadım. şimdi ben türk değilmiyim?
Küfür etmekte adetimiz değil ama yeni nesilin ağzından küfür düşmüyor...
Sen eskıden ınsanlar kufur etmıyor yada rakı ıcmıyordu sanıyorsun galıba?
gürhanın da zaten demek istediği yakında olacağımız bu !!!
hiç piknikde rakı içen birisine rastlamadım. şimdi ben türk değilmiyim?
E yuh! Yahu ıckı ıcmez bırıyken ben bıle pıknıkte rakı ıctım.. Hem acın ızleyın bakalım o eskının cok sevılen aıle fılmlerını.. Munır Ozkul'un elınden rakı dusuyormuydu?
Volkan Uzun
13/03/2006, 18:49
bizdeki liselerin silah kullanmamasinin sebebi cok egitimi, kulturlu ve de dinden ahlaktan oldugu icin degil, silahin amerikada kadar kolay alinamamasindan. turkiyede silahi amerika kadar kolaylastir, ulke nufusu 10 milyona duser ve millet birbirini vurur.
kulturumuzde silah ciddi sekilde var.
bu arada cok piknik yaptim, raki icmeyeni gormedim, hatta buradaki turk derneginde arkadaslarla bir geleneksel turk piknigi olayina giriyoruz ve zorunlu olarak cizgili pijama, atlet olacak. Raki %100 icilecek :)
selected
13/03/2006, 18:50
E yuh! Yahu ıckı ıcmez bırıyken ben bıle pıknıkte rakı ıctım.. Hem acın ızleyın bakalım o eskının cok sevılen aıle fılmlerını.. Munır Ozkul'un elınden rakı dusuyormuydu?
ben adetlerimi televizyondan öğrenmem.
Volkan Uzun
13/03/2006, 18:54
yazin gidip piknik alanlarina kac kiside raki var yok bakin, bizim adetimizde piknikte raki vardir siz ogrenmesinizde, ya da icki kotudur diye kabul etmek istemesenizde.
ben adetlerimi televizyondan öğrenmem.
Ama o fılmlerı uzaylılar cekmedı oyle degılmı?
bizdeki liselerin silah kullanmamasinin sebebi cok egitimi, kulturlu ve de dinden ahlaktan oldugu icin degil, silahin amerikada kadar kolay alinamamasindan. turkiyede silahi amerika kadar kolaylastir, ulke nufusu 10 milyona duser ve millet birbirini vurur.
kulturumuzde silah ciddi sekilde var.
Ama sen gercekten acemı'nın vurguladıgı "allah korkusunu" atlıyosun.. Yanı bızde kımse kendınce haklı bı neden bulmadıkca (tore namus vs..) durduk yere adam oldurmez.. Cunku sonra hesabını verememekten korkar..
Tabı bu kadarının bıle savunulacak yanı yok ama sonucta bu topraklar bı tane bıle serı katıl gormemıstır..
Buda herseye ragmen bazı degerlerın korundugunu hala bazı sınırların oldugunu gosterır..
Volkan Uzun
13/03/2006, 19:09
yanlis mi hatirliyorum civili katil diye bisi vardi, bilmem ne koyunda 12 yasinda cocuga tecavuz eden 30 kisi vardir. yapmayin allah askina sucu isleyecek birinin allah korkusu falan olmaz, bizim millete silah verin bak nasil birden seri katil diye bisi cikacak.
tum tarihi boyunca savasmis, isgal etmis, dinini, ulkesini yaymak icin savasmis, silah at avrat uclemesini savunan, kurban bayramlarinda hayvanlari kesen, buyuk bir gecmise sahibiz. oldurmek olgusu her kulturde oldugu gibi bzim kulturumuzde de yogunlukla vardir
Tecavuz pek adam oldurmeye gırmıyor :) Ama dogru bı cıvılı sapıgımız vardı.. Yınede bır ansıklopedı dolusu amerıkan sapıgının karsısında hala cok zavallı durumdayız..
oldurmek olgusu her kulturde oldugu gibi bzim kulturumuzde de yogunlukla vardir
Bı tez vardı.. Kurbanı bu guduyu koreltmek ıcın kesermısız aslında.. Yanı senede bır defa kan akıtarak bu yanımızı tatmın eder(mıs)ız.. Konuyla pek ılgılı degıl ama yazıyım dedım...
Zaten konu cıgrından cıkmıs durumda :)
cemaliozan
13/03/2006, 19:24
Zaten konu cıgrından cıkmıs durumda :)
Şimdi sorsan sapıkların %99 rakıda içmiyordur. Çün ki başka cumhuriyetin vatandaşıdırlar. :)
yapmayin allah askina sucu isleyecek birinin allah korkusu falan olmaz, bizim millete silah verin bak nasil birden seri katil diye bisi cikacak.
tum tarihi boyunca savasmis, isgal etmis, dinini, ulkesini yaymak icin savasmis, silah at avrat uclemesini savunan, kurban bayramlarinda hayvanlari kesen, buyuk bir gecmise sahibiz. oldurmek olgusu her kulturde oldugu gibi bzim kulturumuzde de yogunlukla vardir
Bence bizim toplumda silah almak serbest olsa gene bundan fazla çok fazla silah olmazdı. Çünkü a ) silah merak edenler her yoldan silah alabiliyor b) müthiş bir seri no'suz/ruhsatsız silah furyası var. Garanti diye herkes bu tür silahlar alıyor c ) Bizim toplumun büyük kısmı silahı sevmez.
Türkiye'de silah alınmıyor diye birşey de yok. Örneğin pompalı tüfeği oldukça rahat alabilirsiniz. Eviniz varsa (ki sokakta yaşamıyorsunuzdur) istediğiniz gibi bir tabanca alabilirsiniz. Eğer siz ruhsatsız olsun diyorsanız çok rahat bir şekilde silah bulabilirsiniz, vs...
Olayın elin altında silah olmasıyla alakası olmadığı anlaşılır umarım.
Volkan Uzun
13/03/2006, 20:13
umut vakfi verilerine gore turkiyede 7 milyon sivil kiside silah var yani 9 kisiden biride.
evet buyuk cogunlugu karsiymis her 9 kisinin 8 inde silah yok ama aile ortalamasi 4 kisi olan bir ulkede 2 aileden birinde silah var demektir, bu da bence silaha olan tutkunlugunu gosterir turk milletinin. silahli olumlerde bu ulkede azalmiyor cogaliyor. allah korkusu oldugunu hic inanmiyorum hala acikcasi.
Meteryus
13/03/2006, 20:49
Silaha olan tutkunluğumuzun çoğu illa adam öldürme amacı güttüğümüz anlamına gelmez, pek çok yasal yada gayriyasal yollarla edindiği silahı yanında kendini daha güçlük hissetmek için taşır, bu sanırım insanın kendine olan güvensizliği ile ilgili bir durum,bende okuduğum yılarda bir arkadaşın sözüne uyup boş arazilerde birkaçkez ateş etmiştim, silah taşımak ve silah kullanmak gerçekten zevkli, ama iş adam öldürmeye gelince durum değişiyor, yukardaki videoyu izlediğimde kanım dondu, polisi haksız bulmuyorum her polisin kendine ateş eden birini vurma hakkı vardır(herhalde ), ama arabadaki adam ilk ateş ettiği anda diğer polis koşup açılan kapıdan içeri tam 3 el ateş ediyor ateş ettikten sonraki ve ateş etmek için adamın üzerine koşarken durumu sanki bir insanı öldürmeye gidiyor gbi değil, insan köpek vuracak olsa eli titrer, adam benim gördüğüm polis sanki hergün birkaç kişiyi öldürüyor gibi.
Bu sanırım ordaki polislerin eğitimi ile ilgili bir durum olsa gerek , sanki kendilerine ateş eden herkesi vurmak konusunda şartlanmışlar, aynı durum benim başıma gelse biri ateş ettiğinde adamın üzerine koşmam herhalde, saklanacak bir yer ararım muhtemelen.
Ha birde piknikte rakı içmek meselesi olmuş, nerden çıktıysa , bence adetimiz piknikte rakı içmek değil , adetimiz rakı içmek piknik bahane :)
selected
13/03/2006, 21:14
bir ara rakı muhabbeti geçmiş ve sonra tekrar asıl amacına dönmüş neden hala rakı diyerek tekrar saptırıyorsunuz konuyu, içen içer. sizin adetlerinizde varsa tamam benimkinde yok. Rakının insanlara zarar verdiği konusunda hemfikiriz sanırım o halde yaş ortalaması oldukça genç olan forumumuzda daha fazla bu konudan bahsedipte insanlara kötü örnek olmayalım.
Saygılar.
karflake
13/03/2006, 22:09
Bir zamanlar Adana'da bir kadını kocası bıçakla doğrarken(kelimenin tam anlamıyla hem de) polisler seyretmişti. Kuralsızlık içimize o kadar işlemiş ki, kuralları uygulamaya korkar duruma gelmişiz bence. Türkiye'de kurallara uymak ahmaklık sayılıyor.
Meteryus
13/03/2006, 22:30
Bir zamanlar Adana'da bir kadını kocası bıçakla doğrarken(kelimenin tam anlamıyla hem de) polisler seyretmişti. Kuralsızlık içimize o kadar işlemiş ki, kuralları uygulamaya korkar duruma gelmişiz bence. Türkiye'de kurallara uymak ahmaklık sayılıyor.
İşte bu durumun kuralsızlıktan değilde polislere yetlerli eğitim verilmemesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Polisimiz pekçok olağnüstü durumda olay yerindeki diğer insanlardan farklı tepki göstermiyor, korkuyor , şaşırıyor, oysa videodaki amerikan polisi ateş eden kişinin üzerine panter çevikliğiyle atlayıp kafasına üç tane sıkıveriyor.
bir ara rakı muhabbeti geçmiş ve sonra tekrar asıl amacına dönmüş neden hala rakı diyerek tekrar saptırıyorsunuz konuyu, içen içer. sizin adetlerinizde varsa tamam benimkinde yok. Rakının insanlara zarar verdiği konusunda hemfikiriz sanırım o halde yaş ortalaması oldukça genç olan forumumuzda daha fazla bu konudan bahsedipte insanlara kötü örnek olmayalım.
Saygılar.
ufak bir latife yapmıştım, amacım konuyu saptırmak değil , saygılar :
a ) Terörist yuvasına yapılan baskınlar,
b ) Birisinin kendisine silah çekmesi,
c ) Başkasına silah yönetilmesi durumu,
Ansugo yazdigin maddelerde sana kesinlikle katiliyorum
benim kast edigim birazda su. Polis emniyet muesesinin
imaji sifir. Adam polisi takmiyor. Balkondan 3 polis aracina pombali ile ates etmek ne demekya !
Emniyet müessesi zavali durumuna düsürüldü!
Adam polisi takmiyor. Balkondan 3 polis aracina pombali ile ates etmek ne demekya !
Bunlar cok ıstısnaı durumlar.. Her kose basında bırı elınde pompalıyla polıs beklemıyor.. Dolayısıyla "emnıyet muessesı zavallı duruma dusuruldu" demek ıcın henuz cok erken..
cemaliozan
14/03/2006, 09:14
Silah kullanmanın ağırlığı silah taşımakla başlıyor. Silah taşımak büyük bir sorumluluk istiyor. Bu nedenle yıllardır yasal hakkım olmasına rağmen silahsız gezerim. Bir kaç kez istemeden ve alakam olmadan polis-hırsız-terörist çatışması ortasında kaldım. Polisin silahlı adamı 10 metre arkadan koşarak takip ederken bile silahı elinde olduğu halde kullanmadığına şahid oldum. Neden ? Çünki o polis olgun, oturaklı ve insanlığa değer veren biriydi kanımca.
Birde insanları güldürmek ve düşündürmek için anlatılan bir piknik vakasını bile milli görüş meselesi haline getirip elinden gelse siteyi havaya uçurabileceklerin eline silah verildiğini düşünün. Şaka yaptım demeye fırsatınız olmadan bedeninizden ayrılmış olursunuz.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.