PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Font değişir mi?

artvinli
08/03/2006, 11:05
Aynı font PC'de ve MAC'de aynı mıdır? Değişiklik olur mu yoksa? Örneğin Garamond ITC Bk Bt fontunda bir değişiklik var mı? Şimdi şöyle bir şey yaptım: Basılı bir kitapta kullanılan bu fontun kaç pt ile dizildiğini anlamak için sütün genişliğini ölçtüm kitaptan, sonra word'de çalışıp aynı genişlikte sütun yaptım ve ordaki yazıyı yazdım, gördüm ki 8 pt ile yazılınca aynı şekilde diziliyor. Ama lazer yazıcıdan çıktı alıyorum (hem 300 hem 600 dpı ayrı ayrı) karşılaştırıyorum kitapla, görüyorum ki kitaptaki yazılar sanki biraz daha büyükmüş gibi. Quark'tan alınan çıktılarda ise yazılar word'den alınanlara göre daha kalınca gibi. Kafam karıştı. Değişme sözkonusu mudur?

kursad
08/03/2006, 19:06
Aynı font dosyasını hem Windows hem de Macos sistemlerde kullanıyorsan font da bir sorun olmaz. Truetype ya da opentype fontlar hem windows hem macosx'te kullanılabilir. Fakat font dosyaları farklı ise fontta bir değişme olmuş olabilir. Şöyle ki; Garamond fontunu lisanslayıp da satan bir çok firma var. ITC firması Orijinal Garamond fontun üzerinde ufak değişiklikler yaparak kendi ismini de yanına eklemek zorunda kalmış. Ayrıca her bulduğun ITC Garamond fontu da aynı olmayabilir. Fontlar üzerinde değişiklik yapılmışsa (mesela Türkçe karakterler ya da özel karakterler eklenmişse) yeniden yaratım sırasında değişik ölçülendirmelerle karşılaşabiliyoruz.

Bir başka durum da Quark ve Word'un yazdırma sistemi ile ilgili olabilir. Eğer bir postscript yazıcıda çıktı alıyorsan Quark'ın çıkaracağı PS dosya ile Word'un çıkaracağı PS dosya arasında da farklar olabilir.

Çıktı aldığın yazıcı farklı ise yine bu tip bir değişim yaşayabilirsin.

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda sorunu çözemiyorsan Quark'ta oluşturulmuş bir Postscript belgeye baskı sırasında (eğer yazıcı izin verirse ya da böyle bir özelliği varsa) müdahale edebilirsin.

artvinli
09/03/2006, 09:57
Teşekkürler Kürşad. Dizgide Garamond ITC Bk Bt fontunu kullanacağım. Sende bu font varsa gönderebilir misin? Bendekiyle karşılaştırayım. Ya da Garamondun bu fontunun diğer varyantlarını gönderebilir misin?

kursad
09/03/2006, 13:05
Malesef gönderemiyorum, çünkü ceviz forumda lisanssız program paylaşımının olmadığı gibi lisansı ödenmemiş font ya da benzeri dijital malzemelerin paylaşımı da yasaktır.

artvinli
09/03/2006, 14:53
Teşekkürler.