Tam Sürümünü Görmek İçin : Template Üçkağıtçıları
Panteray
23/02/2006, 17:47
Merhaba arkadaşlar.Aslında kimsenin emeğiyle oynamak istemem tabiki ortada bir emek varsa.Fakat şunu gördüm ki sanal ortamda insanları hazır template ler ile kandırarak parasıyla oynayan kişilerin , bence gerçek hayattaki hırsız ve dolandırıcıdan bi farkı yok.
Ben bu bölümde çevremizde gördüğümüz, "Ben tasarım yapıyorum" diyen üçkağıtçıların su yüzüne çıkarılmasını istiyorum.Bunu toplumun bilinçendirilmesi adına yapıyorum.
İşte sapına kadar template kullanan tasarım sitesi {url_silindi - Ans} google da web tasarımı diye aratırken buldum.Hakikaten üst sıralardalar(Haketmedikleri halde...):D
siz de bu konuda destek olursanız sevinirim.Umarım forum kuralları açısından bir sakıncası yoktur :garip:
smasherz
23/02/2006, 17:56
ne yapabilirsin ki? yasal olarak yasakda değil.
bir tasarım sitesinin template kullanması biraz mantık dışı ama tamamen templateye karşıysan bu konuda sana katılmıyorum. Template kullanıp altına kendi imzasını koyuyorsa yani bu tasarımı kendisinin yaptığını iddia ediyorsa bu üçkağıtçılıktır.
Bende template kullanıyorum. Ama ben tasarımcı değilim sadece işimi pazarlamak için uygun bir tasarım lazımdı bende template kullandım.
Bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum sizce template hiç kullanılmamalı mı?
ne yapabilirsin ki? yasal olarak yasakda değil.
Ben Kobiler için konuşmuyorum, Büyük ölçekli işlerde her iş yasal olarak yapılıyor, template olduğu anlaşılırsa, site sahibinin dava açma hakkı bile oluyor. (Böyle birşey yapmadım ama yaşanan olaylar biliyorum, tecrübelerimle sabittir.)
Burada bahsi geçen Kobilere site yaparken bile template kullanılsa bu da hiç etik değil ve dolayısıyla iş ahlakına da uymuyor, yanlış mıyım ?
Eski bir tasarımcı olarak;
"İşi bilenlere bırakmak gerek, bilmiyorsa biliyormuş gibi yapmak için template kullanıyorsa buna karşıyım" diyorum.
Panteray
23/02/2006, 18:10
smasherz zaten birşey yapamadığımız için en azından bu forumda birşeyler yapalım dedik.
by ram, abi ben senin template kullanmana karşı değilim.Sonuçta sen kimseyi kandırmıyorsun.Sadece kendi ihtiyaçların için kullanıyorsun.
KNZ sözlerine katılıyorum.
ne diyebiliriz ki.Adamlar template düzenlemesi yapıyorlar.Tasarım yapmıyorlar.@smasherz yasal demişsin ama bana pek yasal gelmiyor.Yani şu bakımdan; sanki bu templatekere para vermemişler gibi.Ve bu templateler aslında ücretli gibi :)
Template kullananlara karşı hep emek hırsızlığı tarzında çığırtkanlık yapılıyor.
1. Template kullanılmak için yapılan ticari bir üründür.
2. Bir komisyoncunun manava satmak için çiftçiden aldığı sebze yada meyveleri sattığı gibi kendine kurum yada kuruluşların templateleri düzenleyip talep edene satması da aynı konumdadır. O zaman sizin hipotezinize gore burada komisyoncu emeksiz iş yapıyor. (Evet diyorsanız aşağıdakileri okumadan gecin lütfen)
3. Template kullanmak neden sizi bu kadar rahatsız ediyor. Eger siz de başarılı bir grafiker iseniz buradaki konulara güler geçersiniz. Kendini yetiştirmiş bir grafiker ve işinde başarılı olan bir grafiker başarısızlığını başkalarına karışmadan yapar.
4. Diyeceksiniz ki template kullananlar "ben yaptım" diyerek imza atıyorlar işe. İşte bu konuda ne sizi ne de bizi ilgilendir. bu Allah kul ve hak meselesidir. Ve eger bundan o kadar rahatsız oluyorsanız o müşteriyle irtibata gecer durumu anlatırsınız. Tabi tasarımı yaptıran kişi sizi dikkate alırsa..
Son olarak belirtmek isterim ki çoğu müşteri için onemli olan web sitesinin özgün ya da tek olması değil güzel ve şık olması. Aynı siteyi başkası kullanmış adamın umrunda değil. Sitem guzel olsun yeter diyordur.
Templatecilere kızıyorum yok hırsızlar yok şoyleler yok boyleler. Gecin beyler gecin bunları. Template kullananlara laf atacağınıza template diye nitelendirdiğiniz tasarımlar kadar başarılı çalışmalar yapında o zaman emeğiniz çalındığında konu açarsınız
smasherz
23/02/2006, 18:34
ya zaten bu tür siteler bunları para verip almıyorlar. Laçkalışmış warez sitelerde sürünen templateler bunlar. Bu temaları arşiv yapıyorlar daha sonra bu tür işlerde kullanıyorlar.
açıkcası bu adamlar herşeyin en kötüsünü yapıyorlar. sende abc şirketine bu durumu anlatamazsın. adam verdiği paraya bakar.
malesef bu iş böyle.
Panteray
23/02/2006, 18:36
Template kullananlara karşı hep emek hırsızlığı tarzında çığırtkanlık yapılıyor.
1. Template kullanılmak için yapılan ticari bir üründür.
2. Bir komisyoncunun manava satmak için çiftçiden aldığı sebze yada meyveleri sattığı gibi kendine kurum yada kuruluşların templateleri düzenleyip talep edene satması da aynı konumdadır. O zaman sizin hipotezinize gore burada komisyoncu emeksiz iş yapıyor. (Evet diyorsanız aşağıdakileri okumadan gecin lütfen)
3. Template kullanmak neden sizi bu kadar rahatsız ediyor. Eger siz de başarılı bir grafiker iseniz buradaki konulara güler geçersiniz. Kendini yetiştirmiş bir grafiker ve işinde başarılı olan bir grafiker başarısızlığını başkalarına karışmadan yapar.
4. Diyeceksiniz ki template kullananlar "ben yaptım" diyerek imza atıyorlar işe. İşte bu konuda ne sizi ne de bizi ilgilendir. bu Allah kul ve hak meselesidir. Ve eger bundan o kadar rahatsız oluyorsanız o müşteriyle irtibata gecer durumu anlatırsınız. Tabi tasarımı yaptıran kişi sizi dikkate alırsa..
Son olarak belirtmek isterim ki çoğu müşteri için onemli olan web sitesinin özgün ya da tek olması değil güzel ve şık olması. Aynı siteyi başkası kullanmış adamın umrunda değil. Sitem guzel olsun yeter diyordur.
Templatecilere kızıyorum yok hırsızlar yok şoyleler yok boyleler. Gecin beyler gecin bunları. Template kullananlara laf atacağınıza template diye nitelendirdiğiniz tasarımlar kadar başarılı çalışmalar yapında o zaman emeğiniz çalındığında konu açarsınız
Template kullanılmak için yapılan ticari bir ürün olduğu gerçek.Ancak bu adamlar tasarım yapıyorum diyor ancak kendi tasarımlarımız diye templateleri kakalıyorlar.Yani bi nevi dolandırıcılık.
Bir de templateler parayla satılıyor.Acaba bu adamlar templateye para vermişler midir?Yoksa bi nevi swf to fla mı :tabi: .
Diyorsunki kardeş sanane alan memnun satan memnun .Bir gün tanıdığın bi arkadaşın bu adamlardan tasarım yaptırsa , ona da template kakalayıp haksız yere normal tasarım prosedürü uygulasa o zaman da böyle mi diyeceksin.
Bu ülkede bence biraz daha duyarlı olmamız gerekiyor.Bana dokunmayan yılan bin yaşasın zihniyetiyle nereye kadar??
Bu ülkede bence biraz daha duyarlı olmamız gerekiyor.Bana dokunmayan yılan bin yaşasın zihniyetiyle nereye kadar??
Duyarlı olmak konu açmakla olmaz. Dolandırıcılık varsa bunu buraya yazarak değil dolandırlan kişiye yazmalısınız.
+
Bilmem farkında mısınız {url_yi sildim} bazı iddaalar da bulunuyorsunuz? Peki bu iddalarınızda bu sitenin haberi var mı? Kimbilir belki adamların cevabı vardır?
(Ben bu konuyu cevap hakkı için {url_yi sildim} adresinin iletişim bolumune bıraktım. )
MaskComm
23/02/2006, 18:51
küçük bir örnek teşkil etmesi için yazıyorum bunları
Kimseyi yargıladığım yada yadırgadığım yoktur.
Bir firmanın web sayfasının anlaşması için görüşmeye çağrılırsınız
karşılıklı görüşme sonucunda firmanıza dönerek bu işin bedelini belirmeleye başlarsınız.Mecburen kira bedelinizi , grafikerinize ödediğiniz bedeli, ve bunun gibi bir çok bedeli hesaplayarak firmaya bir cevap dönersiniz.
- firmanız için öngörülen ücret 1000 ytl dir. ( örnek Rakkamdır )
Genelde Freelance çalışan ve bir çok yerden ALINTI yaparak web sitesi hazırlayan arkadaşlarımızdan birisi de teklif gönderir
- firmanız için öngörülen ücret 100 ytl dir. ( örnek Rakkamdır )
ve işi freelance çalışan arkadaşımız alır.
Sizde merak edersiniz acaba nasıl bir tasarım çıkacaktır karşınıza.
genelde template denen ve kullanıma açık yapılardan birisi alınarak hazırlanan bir web sayfası ile karşılaşırsınız...
daha başka ne olmalıydı ki ? adam template kullanmasa ve o kadar ucuz bedel önermese o işi nasıl alabilirdi?
bazen ve bazı firmaların sitelerinin yapılışında template kullanılmasında pekde bir yanlış göremiyorum
Saygılarımla
Panteray
23/02/2006, 18:51
Duyarlı olmak konu açmakla olmaz. Dolandırıcılık varsa bunu buraya yazarak değil dolandırlan kişiye yazmalısınız.
+
Bilmem farkında mısınız {url_yi sildim} bazı iddaalar da bulunuyorsunuz? Peki bu iddalarınızda bu sitenin haberi var mı? Kimbilir belki adamların cevabı vardır?
(Ben bu konuyu cevap hakkı için {url_yi sildim} adresinin iletişim bolumune bıraktım. )
onlara da gönderdim bi mesaj kendimce...;)
gereksiz bir tartışma. yaptığın iş iyi ise öne çıkarsın. Bahsettiğin şahıslar daha ileriye gidemezler. Sen git, öne çık. İşi sen al. İş bilenin, kılıç kuşananın.
küçük bir örnek teşkil etmesi için yazıyorum bunları
Kimseyi yargıladığım yada yadırgadığım yoktur.
....
Her akşam yatmadan önce Tanrı'ya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. Bir gün Tanrı'nın çalışma tarzının bu olmadığını anladım. Ertesi gün gittim ve kendime yeni bir bisiklet çaldım ve her akşam yatmadan önce Tanrı'ya günahlarımı affetmesi için dua ettim.
Benim tanıdığım freelance çalışanlar 600-700 YTL den aşağıya iş yapmıyor. Hatta bazı firmalar vardır tam tersine template kullanır ve buna da "biz yaptık" diye biliyorlar. Hatta bu insanlar butun radyolara "100 YTL ye web sitesi"(domain ve web alanı hizmetleri de buna dahil) cığırtkanlığı yaparak piyasa da yer edinebiliyorlar. Hatta bu şirketler KOSGEB gibi bir devlet kuruluşunun yazılım havuzunda olabiliyor.
Size çekinmeden isim de verebilirim.
İntegra Yazılım Şirketi. Bu Firma hatta isim de vermek istiyorum Sayın(!) Metin Durmuş (şirket Sahibi) . Bu firma Yazılım fşrmasında çalıştım ve içime sindirimediğim (Kuyruk Acısı da diyebiliriz buna) bir çok anıya sahibim. Piyasa da boyle firma(lar)ın olduğunu bilmek gerçekten moral bozucu birşey. KOSGEB olmazsa bunun gibi hortumcu olan yuzlerce guya yazılım şirketleri 3 ay da batar. Her iddaaya varım İntegra yazılım şirketi de batar. Sivri sinekler için bataklığın onemli olduğu gibi KOSGEB te bunlar için çok onemlidir. Bir devlet kuruluşunun nasıl somurulduğunu bunun gibi firmalardan oğreneceksiniz.
Aslında Duyarlı olmak deyince aklıma şöyle bir fikir geldi.
Bir site açılır bu sitenin amacı template yapılan ve dolandırıcılıkla yapılan sitelerin isimleri yazılır. Boyle ce site sahibi rahatsız olur. Belki bu yontemle bir kaç kişi doğru yolu bulur...
MaskComm
23/02/2006, 19:16
@mehmet oldukça mantıklı bir fikir. hatta nerden çalındığı yada yorumları bile olur.
ama firmalarında cevap hakları olmalı (şahsi fikrim)
Panteray
23/02/2006, 19:18
yapmak istediğim şey de buydu aslında...Herkez foruma alakasız şeyler yazdı...Bari bundan sonra bunu yapın.
"Bir de templateler parayla satılıyor.Acaba bu adamlar templateye para vermişler midir?"
yukarıdaki sorunun cevabını bilmeden insanları nasıl hırsızlıkla suçlayabiliyorsunuz?
Arabulucularda hiçbirşey yapmıyor ama adamlar "olmayan" şeylerle her tarafa kazandırıyor.
Siz milletin template işini bırakın kendi işinize bakın bence. Kişilere hırsızlıktır, dolandırıcılıktır demek size düşmez. Bunun kararını ispatsanız bile siz veremezsiniz. Böyle lafları ulu orta söylemek "ahlak teorisine" uygun değildir, iftiradır.
Siz template'i millete iyi fiyattan satamıyorsanız adam neden dolandırıcı olsun ki? Adam ekmeğini bulmuş, sizene ?
Neyse. Konuyu kapatıyorum. Bu tür konularda çok hassasım. Ettiğimiz lafların anlamını bilerek edelim.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.