Tam Sürümünü Görmek İçin : Dergi tasarımı için yardım
Bir dergi tasarımı yapacağım ama photoshop kullanmak istiyorum. Freehand de olabilir. konu makina mühendisliği ile ilgili. Bu konuda tasarımlarını gönderebilecek var mı? ya da fikir verebilir misiniz?
Dergi tasarımı photoshopta olmaz indesignde olur. Tasrımı kafanda belirledikten sonra gerisi gelir zaten.
doronty37
08/02/2006, 09:15
Masaüstü yayıncılık için InDesign, Freehand, CorelDraw, QuarkX gibi vektörel çizim programlarını kullanabilirsin.
Sahin'in belirttiği gibi sana kalan kısmı hallettikten sonra, teknik kısım bir şekilde halledilir.
http://www.webdersleri.com/sayfa.asp?id=39 adresinde baskıda dikkat etmen gereken bilgiler var (CMYK, Dpi gibi baskı için çok dikkat edilmesi gereken seçimler vs..)
realmusti
08/02/2006, 10:52
Bu iş için Quark ı tavsiye edebilirim.Kullanacağın image ler ne kadar büyük olursa olsun Quark ta dokümanın ağırlaşmaz ve çok rahat çalışabilirsin.
InDesign da guzel, işini direk Distiller olmadan PDF yaparak baskıya yollayabilirsin Photoshop kullanıyorsan InDesign dada bir problem yaşamazsın.Bunlar artı yanları....
the-webmaster
17/02/2006, 11:50
corel derim başkasını tanımam :)
corel derim başkasını tanımam ;)
Bence Dergi tasarımı için acil indesign ile tanışmanı şiddetle tavsiye ederim
corel derim başkasını tanımam :):iih:
Herkese kolay gelsin, bu InDesign programını çözmeye çalışıyorumda, daha yolun başındayım bazı şeyler sormak istiyorum. Nette indesign hakkında pek ders bulamadım. :( Bulabilirseniz yardımcı olursanız sevinirim. :)
Sorum şu;
+ Yazı kutucuğuna yazıyı yazdım, resim eklediğimde yeni bir kutucuk içinde ekleniyor, bu resmi yazının arasına nasıl yerleştireceğim? bir türlü bulamadım.
+ Birde her sayfada bulunacak şekilde üstte derginin adının yazmasını nasıl yapabilirim?
Sorum şu;
+ Yazı kutucuğuna yazıyı yazdım, resim eklediğimde yeni bir kutucuk içinde ekleniyor, bu resmi yazının arasına nasıl yerleştireceğim? bir türlü bulamadım.
+ Birde her sayfada bulunacak şekilde üstte derginin adının yazmasını nasıl yapabilirim?
-Öncelikle şu işlemi yapmanı öneriyorum Edit / Keyboard Shortcuts
Açılan Kutuda En başta Set oradan klavye kısa yollarına Quark kısa yollarını ata.
-Şimdi Resim kutusunu seç ve (mac) shift+F5 bastıgında yazının altına gidecektir sadece F5 bastığında işaretli iken üsste çıkacaktır.
-Window / Pages menüsünde sayfalar gözükmekte orada en üstte A - Master yazan onu iki kere tıkla ve açılan sayfa maser olacak o sayfaya yaptığın herşey diğer sayfalarda aynı yerde çıkar.
Kolay gelsin
Yardımın için teşekkür ederim sLosH. :) İlerde biraz daha kafanı ağrıtacağım galiba, pek türkçe kaynak bulamadım internette.
hakansor
09/04/2006, 11:53
Bu iş için Quark ı tavsiye edebilirim.Kullanacağın image ler ne kadar büyük olursa olsun Quark ta dokümanın ağırlaşmaz ve çok rahat çalışabilirsin.
InDesign da guzel, işini direk Distiller olmadan PDF yaparak baskıya yollayabilirsin Photoshop kullanıyorsan InDesign dada bir problem yaşamazsın.Bunlar artı yanları....
Quark'ta Undo calismiyor gibi bir durum soz konusu mu acaba ? Gecenlerde bir sohbet de kulak misafiri olmustum
Quark'in eski surumlerinde undo sayisi 1 (evet bir) ile sınırlı idi. Sonra büyük bir gelişim gösterip bunu artirdilar :-)
Çaylak derginin isminin hep en üstte yazmasını istiyorsan A Master sayfasını kullan diğer resim sorununda windows>table'dan rahatlıkla yapabilirsin. İndesign ile gelen tutorial cdsinde var bu zaten.
Şimdi şöyle bir durum var arkadaşlar, 48 sayfalık bir okul dergisi çıkaracağız. Ben daha önce dergi tasarım işi yapmadım hiç. Bu işle profesyonel olarak ilgilenmedim yani. Biraz Photoshop bilgim var. Kulüpte bu işi ben üstlendim, tamamen gönüllü bir iş olucak. Bu konuda yardımlarınızı ve tecrübelerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim.
Öncelikle ilk adımda ne yapmak gerekir, yani InDesign'ı açtım ilk yapmam gerekenler nelerdir?
Dergi söylediğim gibi 48 sayfa olucak? Form üzerinden baskıya gönderiliyormuş sanırım, bu konudan biraz bahsedebilir misiniz?
Ofsetler hangi formatta isterler dergiyi?
ve aklıma gelmeyen ama bunu unutma dediğiniz şeyler varsa, yardımlarınızı bekliyorum.
Bu işten kesinlikle para kazanmayacağız tamamen gönüllü bir iştir.
Şimdiden teşekkürler. Saygılar.
bende lisedeyken okul dergisinin dizaynını ve dizgisini yapıyordum. benden sana tavsiye MİCROSOFT WORD de yap. istediğini yaparsın. lise 6 yıl once bitti ama bir iki hafta öncede bölge tanıtan kücük bir kitapcık bastım. word de dizaynını yap eğer basım imkanın varsa senbas yoksa ozalitçiler var onlara git istediğin gibi basarlar. hangişehirdesin bilmiyorum ama istanbulda ben renkli a4 olarak sayfasını ,45 ykr ye bastırıyorum.
ve şunu belirtmek isterimki. bölge tanıtma çalışmasında da birinci oldum :)...
word den hiç vazgeçmedim çokda memnun kaldım.
kelime işlem programı ile dizgi yapıp ofsette nasıl bir sonuç alınıyor bayaa merak ettim:)
kelime işlem programı ile dizgi yapıp ofsette nasıl bir sonuç alınıyor bayaa merak ettim:)
Gayet iyi sonuçlar alınabiliyor :)
rahmetli
14/05/2006, 15:47
Arkadaşlar bahsi geçen indesign programını elde etmek için linkler sunabilir misiniz?
Arkadaşlar bahsi geçen indesign programını elde etmek için linkler sunabilir misiniz?http://www.adobe.com/products/indesign/ bu linkten programın deneme sürümünü indirebilirsin.
valaderes
09/01/2007, 15:38
Konunun tarihi eski ama tam benm aradığım konu hakkında ben de okul dergisi için gönüllü görev aldım.Indesignde tasarımı yaptım ancak baskıya aydıngere cıkartıp götüreceğiz.Baskı hakkında bilgim yok .Ters olarak cıkarmam gerekiyormus galiba .Ayarlarını da bulamadım.Birsi yardımcı olursa cok sevinirim.
orhangokce
13/01/2007, 16:19
arkadaşlar şu okul dergisine cevap yazsak:
1-hangi program meselesi kapansın:ben corel i tercih ettim..
2-Kitap-dergi fiyatlarını burada paylaşacak var mı?
3-corel hakkında dergi çalışması için faydalı download larınız nelerdir?
kerim9967
17/01/2007, 15:16
Konunun tarihi eski ama tam benm aradığım konu hakkında ben de okul dergisi için gönüllü görev aldım.Indesignde tasarımı yaptım ancak baskıya aydıngere cıkartıp götüreceğiz.Baskı hakkında bilgim yok .Ters olarak cıkarmam gerekiyormus galiba .Ayarlarını da bulamadım.Birsi yardımcı olursa cok sevinirim.
Indesign'da bildiğim kadarıyla direk ters çıktı alınamıyor. Fakat sisteminde herhangi bir Adobe Acrobat yazıcısı var ise (distiller) bu yazıcıyı seçip, yazdırma seçeneklerinden "output" bölümündeki "flip" seçeneğinden "horizontal" i seçersen ters basılmış bir pdf dosyası yaratır ve bunu yazdırabilirsin.
Diğer bir seçenek de işi EPS kaydedip CorelDraw'da açmak ve buradan ters basmak.
(dosyanızı düz olarak pdf yaparsanız print işleminde aydingere çıkış alınırken ters çıktı için "image" seçilir buda yazıları titretir. kesinlikle pdften ters çıkış göndermeyin.) buda xerox da çalışmanın verdiği bir tecrübeydi :)
saygılar...
arkadaşım photoshopta mümkündür. eğerki istersen bana sana 3-5 tane dergi tasarımı şablonu yapar yollarım özel mesaj ile ulaşırsan seri iletişim kurabiliriz.
Not: özel mesaj sebebi ücret talebi değildir. psd boyutu büyük olacağından msn vs.. gibi IM programlarla dosya transferi yapma amaçlı. jpg formatında burdada paylaşıcam.
valaderes
20/01/2007, 19:12
hımm bana corel yuklemek kaldı demk ki tesekkur ederim saolun
arkadaşlar şu okul dergisine cevap yazsak:
1-hangi program meselesi kapansın:ben corel i tercih ettim..
2-Kitap-dergi fiyatlarını burada paylaşacak var mı?
3-corel hakkında dergi çalışması için faydalı download larınız nelerdir?
http://tıkla.com
gri_tasarım
28/02/2007, 11:25
corel 1 numara bu konuda başka isteme gerek yok ::::)
utkanizmit
28/02/2007, 23:18
valla corel ben 3.0 dan beri kullanıyorum. zamanında tekti zaten. ama bence indesing veya quark derim. Bunlar daha profesyonel programlar.
corel derim başkasını tanımam :)
Aynen derim ben de. Başkasını tanımamıza gerek bile yok :cool:
vmeihcmm
25/05/2007, 17:43
Beyler dergi çıkartacaz ama ben indesign programını kullanıyorum ve sorum şu_
Şimdi bu programda ben sayfaları yaptım ilk olarak kapak sonra sayfa 1 sonra diğerleri
Kafama takılan ise kapak sayfasından sonraki sayfa kapak sayfasının arka yüzüne mi yazılacak ...
Ya da diğer saylar tek tek çıkmaz demi yani biri kendinden öncekinin arka yüzüne yazılır..
ama bakın şekil şöyle
kapak sayfası
sonraki1---sonraki2
sonraki3---sonraki4
sonraki5---sonraki6
. .
. .
İşte bu şekilde sıralanıyorlar benim aklıma şu gelio
Kapak sayfasının arka yüzü boş kalıyor. ve SONRAKİ2 SONRAKİ1 in arka yüzü oluyor...
YARDIM edin beyler bu böyle mi?
Böyleyse eğer ozaman ben kapağın arka yüzüne nasıl yazılar yazcammmmmm
Beyler dergi çıkartacaz ama ben indesign programını kullanıyorum ve sorum şu_
Şimdi bu programda ben sayfaları yaptım ilk olarak kapak sonra sayfa 1 sonra diğerleri
Kafama takılan ise kapak sayfasından sonraki sayfa kapak sayfasının arka yüzüne mi yazılacak ...
Ya da diğer saylar tek tek çıkmaz demi yani biri kendinden öncekinin arka yüzüne yazılır..
ama bakın şekil şöyle
kapak sayfası
sonraki1---sonraki2
sonraki3---sonraki4
sonraki5---sonraki6
. .
. .
İşte bu şekilde sıralanıyorlar benim aklıma şu gelio
Kapak sayfasının arka yüzü boş kalıyor. ve SONRAKİ2 SONRAKİ1 in arka yüzü oluyor...
YARDIM edin beyler bu böyle mi?
Böyleyse eğer ozaman ben kapağın arka yüzüne nasıl yazılar yazcammmmmm
Kisaca bir maket hazirla kendine o zaman montaj mantigini anlarsin. Aslinda matbaalar yapar bu isi ama sorumluluk sende kalsin isterler.
Söyle dizebilirsin sayfalarini: (8 sayfalik örnekten yola cikarsak)
Kapak arka - Kapak ön
2. sayfa - 7. sayfa
6. sayfa - 3. sayfa
4. sayfa - 5. sayfa (orta sayfalar)
Bu arada 1 forma = 16 sayfa
Bu dizilisi indesign de de yapabilirsin.
vmeihcmm
26/05/2007, 08:39
Yardımın için sağol,
Ama zaten indesign programında sayfa düzeni otomatik olarak şöyle,
önce tek sayfa çıkıyor(demek ki bu kapak niyetine çıkıo) daha sonra sayfa ekledikçe yan yana çıkyorlar. işte ondan sonra yan yana çıkanlar tek sayfanın ön ve arka yüzleri mi?
İlk sayfa
2. sayfa - 3. sayfa
4.sayfa- 5. sayfa
6.sayfa- 7. sayfa
.
.
.
yanda çıkan küçük alanda sıralama aynen böyle görülüo..
demek istediğim 2.sayfa ile 3. sayfa ayrı kağıt parçaları mı?
yoksa aynı kağıdın arka ve ön yüzü mü?
Eğer öyleyse bu program baştaki ilk sayfa için bi arka tarafına yazı yazmayı düşünememiş mi?
yani ilk sayfa eğer kapaksa onun arkasına nasıl yazı yazcam...
Yardımın için sağol,
Ama zaten indesign programında sayfa düzeni otomatik olarak şöyle,
önce tek sayfa çıkıyor(demek ki bu kapak niyetine çıkıo) daha sonra sayfa ekledikçe yan yana çıkyorlar. işte ondan sonra yan yana çıkanlar tek sayfanın ön ve arka yüzleri mi?
İlk sayfa
2. sayfa - 3. sayfa
4.sayfa- 5. sayfa
6.sayfa- 7. sayfa
.
.
.
yanda çıkan küçük alanda sıralama aynen böyle görülüo..
demek istediğim 2.sayfa ile 3. sayfa ayrı kağıt parçaları mı?
yoksa aynı kağıdın arka ve ön yüzü mü?
Eğer öyleyse bu program baştaki ilk sayfa için bi arka tarafına yazı yazmayı düşünememiş mi?
yani ilk sayfa eğer kapaksa onun arkasına nasıl yazı yazcam...
Merhaba,
evet 2. ve 3. sayfalar ayri kagit parcalari ama matbaada tek tabakada basildigi icin sadece burada bir birlikteligi vardir. Kesimden sonra apayri parcalar olurlar. Bunlar icin fazla sorun yapma, en güzeli matbaana sorman.
Programa gelince, InDesign montaji bastan kendi yapmaz, cünkü bu senin calismani epey rahatsiz ederdi. Bunu en sona birak bence. Önce rahat rahat sayfalarini diz arka arkaya. Yalniz master page kullan. Bu sayfalarin birbirine benzemesini kolaylastiracaktir.
Ayrica montaj yazilimlari da mevcut ama bir hayli de pahali...
vmeihcmm
26/05/2007, 17:13
Çok teşekkürler bi sorum daha olcak..
Dergilerin sayfa boyutu nedir yani A4 değil ben indesign de LETTER diye bi seçenek var onun boyutlarını kullanıyorum ...
Çok teşekkürler bi sorum daha olcak..
Dergilerin sayfa boyutu nedir yani A4 değil ben indesign de LETTER diye bi seçenek var onun boyutlarını kullanıyorum ...
Tekrar Merhaba,
Letter formatinin tam bilmiyorum ama zaten programinda bu yazilidir. Bildigim kadariyla ABD (Amerika) da gecerli mektup ve yazisma boyutu olsa gerek. Biz ve Avrupa daha cok Alman DIN Normlarini kullaniyoruz. Yani DIN A serisini. Kapanan Nokta dergiside yaklasik DIN A 4 boyutundaydi (1-2 samtim farkla). DIN A 4 boyutunu kullan daha rahat edersin.
Kolay gelsin
derginin boyutunu sana ermediler mi normal olarak bir dergi a4 boyutunda olur eğer bilmiyorsan boyutunu kime yapıyosan bu bilgiyi ondan al burada cevap arama + olarak sana şunu dicem sen imaj tasarımını dergi için yani yazısız olarak photoshopta gerçek boyutunda örneğin (210mm:297mm) 300dpi da çalış daha sonra indesign da facing page sekmesi işaretli olmadan tasarımını sayfaya yerleştir yazılarını yaz 3mm traş payı ver pdf olarak baskıya hazırlat şimdi eğer bu işe yeni başlıyorsan açıkçası işin çok zor ya eğitimini alacaksın ya da iyi bilen birinden bi kere beraber yaparak görmen lazım yoksa forumda olacak iş değil bu ama neyse bi dene bakalım açıkçası bitirdikten sonra tasarımını görmek isterdim tabi bitirebilirsen kolay gelsin...
diğer sana verilen cevapları okuyorum da epey bi yanlış bilgi var örneğin indesign 1.2.3.4.5.... sayfaları gidiyor ya o tek olan kapak diye biliyosun halbuki o değil o iç sayfaların ilk sayfasıdır kapak ayrıca sırt payı eklenerek tasarlanıp ayrı basılır aslında dediğim gibi bu iş kolay değil sen ya tasrımla ilgilen ya da baskıyla her ikisine de girme tasarımı yap ver gerisini bırak onlar yapsın...
Okul dergisi için word yeter hatta publisher bile inanılmaz işler çıkartır.
Freehand kullanıyorum ben de belge, doküman, dergi, yayın gibi çalışmalarda bazen üzüyor beni ama macromedia arayüzüne aşinayım sanırım, bir de kitabım var fh9 o yüzden bırakmam zor gibi.
Corel i denedim hazır şekilleri çok hoşuma gitti ama çok kolay bir text i bir daireyi path yaparak etrafından geçiremediğim için "program eklemeden/kaldır":) yaptım.
Indesign'i şimdi indiriyorum bakalım ne olacak.
Photoshop ile dergi yapılabilir ayrıca, yeterki grafiklerin x-y ortantısı ile oynanmasın. Bu grafiklerin orantısını bozanlardan ve bozulan grafiklerden hiç haz etmem!
Indesign'i şimdi indiriyorum bakalım ne olacak.
Photoshop ile dergi yapılabilir ayrıca, yeterki grafiklerin x-y ortantısı ile oynanmasın. Bu grafiklerin orantısını bozanlardan ve bozulan grafiklerden hiç haz etmem!
Photoshop ile dergi yapmak traktörle yarışa katılmak gibi birşey olur. InDesign hem bu iş için biçilmiş kaftan, hem Adobe'un klasik arayüzüne sahip olup tüm Adobe programlarıyla tam olarak entegre şekilde çalışıyor, hem de önü en açık programlardan. Kullanımı da çok basit, açıkçası biraz kurcaladıktan sonra bırakmanız mümkün değil gibi. Ondan henüz kurmadıysanız, programı kurmadan önce bir daha düşünün :)
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.