PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Ve Beklenen gerçekleşti... Karşınızda Goobuntu, Google işletim sistemi...

unreality
02/02/2006, 22:35
Evet yalnış duymadınız.Google sonunda "Bende işletim sistemi yapacağım.Microsoft tekelini kıracağım!" dedi.Zaten benim beklediğim bir hamleydi.Gelelim proje ayrıntılarına.

Google sıfırdan bir taban ve dağıtım yazmak yerine hazır bir taban ve arayüz kullanmayı tercih etti.Tercihleri ise dağıtım olarak Ubuntu, doğal olarak taban olarak Debian, gene doğal olarak arayüz olarak da Gnome.

Gelelim ayrıntılara ve benim şahsi yorumlarıma.Hali hazırda Ubuntu kullanan bir biri olarak yorumlarım öznel olacak sanırım.
Hazır bir dağıtım seçilmesi bence çok doğru bir karar.Öncelikle şirketi yazılım masraflarından kurtardığı gibi bilişim sistemleri için çok önemli olan zaman kaybına da engel oluyor.Bunlara ek olarak yeni standart oluşturma derdi de ortadan kalkıyor.Zaten hali hazırda bol miktarda paket alternatifi var.Ortak şeylerde birleşmek mantıklı bir seçim.Taban olarak Debian seçilmesi ise ayakta alkışlanacak bir durum.En kararlı ve güvenilir taban olduğu düşünüldüğünde sanırım en yararlı seçimlerden birisi de bu olmuş.Dağıtım olarak Ubuntu seçilmesi ise bir diğer doğru karar.Çok fazla insan tarafından geliştirilmesi yapılan bu dağıtımın şu an deposunda 17000 adet paket bulunuyor.Bu kadar muazzam bir arşive sahip olan bir dağıtım goobuntu'nun ihtiyaçlarını karşılayacaktır.Son olarak Gnome arayüzü seçilmesi konusunda ise benim düşüncelerim pek sabit ve iyimser değil.Şöyle ki Gnome arayüzü hala geliştirilmeye devam ediliyor.Ancak Linus Torvald'ın da dediği gibi bende geleceği KDE arayüzünde görüyorum.Ancak Gnome'un avantajı kullanıcı dostu olması ve yardımcı araçlarının gelişmiş ve kolay kullanımlı olması.Gnome bence en doğru seçim değil.Ancak kullanım açısından bir sorun çıkartmayacaktır.Yalnış bir seçim de değil yani.

Google bu yeni hamle ile Microsoft'a darbe vurmayı hedeflemiş görünüyor.Zaten Microsoft'un da bu tarz tacizlere ihtiyacı var.Hali hazırda tekelleşmiş olan MS her eve öyle yada böyle girse de gelecekte ne olacağını kimse kestiremez değil mi?
Google'ın linux dağıtımının kullanıcı dostu olacağı ve Windows kolaylığını sağlayacağı düşünülenler arasında.Yani her ev kullanıcısı için tasarlanmış durumda.

Google'ın elindeki en büyük koz bedava olması.Eğer Windows kadar güçlü dağıtıp, onun kadar güçlü insanların evine ulaşırsa ilerde Bill Gates biraz da terleyecek gibi duruyor.Sonuçta insanlar (Türkiye'de korsan pazarı sayesinde farkedilmese de) Bill Gates'in cebine milyonlarca dolar para koyuyorlar.Artık maymun gözünü açtı.
Sabırsızlıkla bekliyoruz.

Gel artık Goobuntu.

Kaynak : http://www.iletmen.com/node/632

Farslan
02/02/2006, 22:54
http://arstechnica.com/news.ars/post/20060131-6087.html

Haber yalan.

unreality
02/02/2006, 23:14
Boş yere sevindik yani :)

acemi
02/02/2006, 23:38
Google hakkında sürekli heyecan verici haberlerin çıkıp ertesinde Google tarafından bunun yalanlanması artık sıradan bir olay haline geldi. Ve bu durum, "acaba Google bunu, pazarlama/reklam taktiği olarak bilinçli mi yapıyor" gibi süphelerin aklıma gelmesine neden olmaya başladı.

Nasıl Microsoft senelerdir "pek yakında çıkacak olan süper Windows'u" anlatıyor ama bir türlü bunu göremiyorsak, Google'da sanki "bunlar yakında büyük bir bomba patlatacaklar" beklentisi oluşturmaya çalışıyor.

Demek ki beklentilerin sanalı da para ediyor.

karavanabatu
03/02/2006, 00:05
Ben de GOOOS diye birşey çıkartacaklarını ve Nero, Winamp gibi programlarla gömülü olarak geleceğini duydum. Fiyat olarakta 50$ diye duymuştum.

Erasmus
03/02/2006, 00:23
Görüldüğü gibi hemen hemen tüm postlarda "duymuştum" fiili geçmekte.

Volkan Uzun
03/02/2006, 02:06
karavanabatunu duydugu sanirim dogru, ozellikle windows sistemindeki en buyuk programcilarindan birini transfer edince google bu soylenti cok yayildi ( google ile ms hala mahkemelik bu adam yuzunden )

Meteryus
03/02/2006, 02:15
Geçenlerde de Bill Gates medya rakiplerimizden birini çok fazla büyütüyor aslında bizim tek ve en büyük rakibimiz ibm fakat medya ibm hakkında konuşmayı sevmiyor diyordu.

Her ne kadar stratejik bir konuşma olma ihtimali yüksek olsa da, doğruluk payı var gibi.

karavanabatu
03/02/2006, 15:20
Google için "Google kıçımıza tekmeyi bastı" demişti Bill Gates. Etkisi çok çabuk geçmiş ki öyle konuşuyor :D

Meteryus
06/02/2006, 05:14
Birde google kafamı bozarsa msn search ı longhorn un içine entegre ederim bir sene içinde kimse google ın adını hatırlamaz demişti, sene sonunda vista dahili msn search la birlikte geliyor bakalım ne olacak :)