PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : MFC ile WinAPi?

fatihbil
25/01/2006, 15:30
bu ikisinin farkı nedir?
winAPi uygulamaları C++Builderla mı yapılıyor?
winaPi windowsun uygulamaları olan restart vb.gibi uygulamaları yapmak degilmi? ozaman MFC ne?
Microsoft VC++ ile de kullanıcı arayuzu sağlandığına gore WinApilerle bu compilerda uygulayabilirmiyim?
winapi icine data,buton,list controller giriyormu?( codeprojectte Mfc alt başlığında verilmiş ama )
Ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim Sorular çok acemice kusura bakmayın..........

Revne
25/01/2006, 16:30
Oncelikle kavramlari bir birinden ayirmak lazim..

C bir programlama dili
C++ daha gelismis bir programla dili :) C<C++ (from acehreli)
Hikaye soyle basliyor..
WinApi Microsoftun Windows icin yazdigi Fonksiyonlar/yapilar/typedef ler. kisacasi bir kutuphane. Ama bu kutuphanede Class falan yok.. hersey yapisal programlama uzerine calisiyor.. Bu fonksiyonlari bir cok programlama dilinde import edip kullanabiliyorsun..( microsftun destekledigi derleyicilerde desek daha iyi olur..) Bu kutuphanede windowsun her yerine mudahele edebilecegin fonksiyonlar mevcut..
MFC
Belli bir sure sonra o kadar cok yapi ve fonksiyonla basa cikmakta problem yasayan microsoft.. Birbiriyle iliskili yapilari ve fonksiyonlari bir araya toplayip class yapti... Boylece programlama cok daha rahat oluyor.. Ve tabiki Nesneye yonelik bir programlamanin tum ustun ozelliklerinden de yarralanmis oldu...

NOT:
MFC arka planda yine WinApi kullaniyor... Hatta istedigin zaman WinApiyi direk kullanabiliyorsun...

yesilvadi
25/01/2006, 22:32
bu arada eğer görsel programlama ile uğraşayım pencereler butonlar çizeyim istiyorsan aman bu API daha doğrusu WinAPI işine girme sadece bir pencereyi oluşturmak bile iki sayfa kod yazmanı gerektiriyor. niye dersen bu winapi nin temelleri taa win 3.1 çok kullanılmaya başlanınca atıldı madem win için program yazılacak bunu bi güzel şekle sokalım dendi, ii de dendi ama.. bugün için öylesine ilkel sevimsiz ve mantıksız bir noktadadır ki insanı çıldırtmaya yeter aslında arkasında MS olmasa bir dakika kullanılmaz (bence). bazıları çok kullanışlı daha doğrusu çok yetenekli olduğunu düşünebilir ama ben de onlara şunu sorarım:
bilgisayar ne yapacak?
o kadar işi ben yaptıktan sonra neden bilgisayar kullanayım ki gereksiz tonla detay aslında hemen her programda aynı olan 1-2 kb text her programda tekrar eder ve bir buton koymak için annenizden birkaç damla gözyeşı istemek zorunda kalırsınız
her neyse. "ee n yapıcaz o zaman" derseniz aslında etrafında "sen hala o c++ bilmeyenlerin kullandığı borland c builder ı mı kullanıyorsun" diye dalga geçecekler yoksa borland kullan (aslında ben de tavsiye etmem ama o aptal butonları elle girmekten iidir) onun dışında gtk+, wxWidgets, fltk, qt gibi bazıları crossplatform olan şahane kütüphaneleri kullanabilirsin en azından programlamadan soğumazsın

serimc
25/01/2006, 23:01
"sen hala o c++ bilmeyenlerin kullandığı borland c builder ı mı kullanıyorsun" diye dalga geçecekler yoksa
bunu niye solediğini anlayamadım açıkçası.

MS'un ürünlerine o kadar bağlanmışısız ki sanki başka bişey yokmuş gibi düşünülüyor.En azından kendi adıma konusayım ben ole düşünüyodum.c++ için(her türlü uygulaması için mfc,win32api,com...) güzel kullanışlı bi ide arıyodum ki zaten ole bi konu başlığı da açmıştım 4-5 gün önce.Unuttuğum borlandın sitesine bi bakayım dedim ki.Gerçekten yine çok profesyonel bi iş çıkarmışlar.Developer studio 2006.
Aşağıdaki linki bi indirip izlerseniz.Gerçekten hak verecekseniz.(developer studionun c++ builder bolumu için)
http://bdntv.borland.com/cppbuilder/bdscpp_overview.zip

Sanıyorum artık VS2005'i yavaş yavaş bi kenarıya bırakmanın zamanı geldi diye düşünüyorum ki bu noktada senden alıntı yaptığım ifadeyi neden kullandığını cidden merak ettim.Bu ifadeyi kim neden kullanıyomuş ,gerekçelerini yazarsan sevinirim.

Euclides
26/01/2006, 00:15
yazmaktan vazgeçtiğim bir mesaj //Delete Me

acehreli
26/01/2006, 00:20
Delete me too... :)

Ali

yesilvadi
26/01/2006, 18:31
aslında bakarsanız borland a karşı hiçbir husumetim yok aksine bu MS şirketine ne kadar alternatif olursa o kadar hoşuma gidiyor yani bu Broland C++ builder kötüdür diye ben demiyorum. ama ben bir süredir programcılarda (yani c++ ile program yaanlarda) şöyle bir düşünce görüyorum:
"ii bir c++ programcısı herşeyi (daha doğrusu yapması gereken herşeyi) bilir kontrolü başkasına bırakmaz ve emin bir biçimde kodlama yapar bu sebepten MS visual c++ gibi derleyicilerle winapi kullanarak takılmadan etmeden sapasağlam kodunu yazar. oysa borland öyle mi bütün o buton vs componentleri (hatta veritabanı işlemlerini bile hazır componentlerle yapıyor) sürükleyip bırakıyorsun görsel ortamda bikaç rötuş yapıyosun oluyo sonra azıcık kod da sen yazıyosun al sana program. Bööle program mı olur Allah aşkına"
yok yok visual c++ ile yazılmayan kod kod yine bu derleyici ile kod yazmayan programcıya programcı demem ben. hem yazıyosa da benim için basic programcısından farkı yoktur

öncelikle söyleyeyim ne kadar i ifade edebildim bilemiyorum yanlış kusur bana ait bu biir
ikincisi birisi çıkıp "yahu hiç de öyle değil insanlar bööle düşünmüyor" diyebilir ama ben bu tecrübeleri kendim uydurmadım yaşadığım için söylüyorum
üçüncüsü acehreli birşeyler yazmış o yanlış kelimeyi ben mi söyledim eğer öyleyse özür diliyorum mesajın kime olduğunu da anlamadım zaten
borland morland değil de insan olacaksın abi :-)

serimc
26/01/2006, 19:48
ya bende senden gelecek cevabı bekliyodum.Beklentim "visual c++ ile yazılmayan kod kod yine bu derleyici ile kod yazmayan programcıya programcı demeyen" diyemeyen dehaların(hani şey muhabbeti var ya bole mankenler diğer mankenlerin bu mesleğin adına kotu çıkarıyolar muhabbeti aynen o kıvamda yalnız ha :))) builderla yada developer studio için ne bileyim idesi ile yada debugerı ile ilgili yada daha ciddi teknik sorunları ile ilgili yorumlarını,tecrübelerini görmekti ama zaten yukarda alıntısını yaptığın sahıs yada sahıslar hala daha bu tür ıvır zıvır cümlerlerle uğraşıyosa ben boşuna beklemişim galiba.(hakkaten istisnasız her cümlesi ayrı bi felaket)

Neyse hala daha developer studio yada builder ile ilgili yasadıkları problemleri yada yasanan teknik problemlerin bulunduğu siteleri eğer varsa bildiğiniz yazarsanız sevinirim.

Revne
27/01/2006, 02:30
Neyse hala daha developer studio yada builder ile ilgili yasadıkları problemleri yada yasanan teknik problemlerin bulunduğu siteleri eğer varsa bildiğiniz yazarsanız sevinirim.

Ben MS Visual c++ 6.0 bazende c++.NET (unmanaged) kullaniyorum. Ilk olarakta Visual Basic ile basladim. (Hatta: bazen kolay seyleri VB 6.0 da DLL/OCX yapip C++ koduma ekliyorum). Kod yazmak VB gore zor olasda kodlarin tamamen benim kontrolumde olmasi bana huzur veriyor :)..

Borland hiç kullanmadim.. Ama kullanan arkadaslarimdan Borland'in IDE gecislerinde problemler yasadiklarini biliyorum. Insan muptelasi(F9 Locate Break) olyor versiyon X te fakat bakiyorsun ki Versiyon Y de F9 olmus Ctrl + Shift + F9... Belki yeni baslayanlar icin bir problem yok ama Eski yazılımcılar bundan hiç hoşnut olmuyor....

acehreli
27/01/2006, 09:16
yesilvadi, kusura bakma karisiklik oldu; seninle bir ilgisi yoktu ve zaten silindi gitti... :)

Olan araclari ve kutuphaneleri kullanma konusunda sana katiliyorum. Varolan kutuphaneler dururken ayni isi kendimiz yazmak cok gereksiz olur. Yine soyledigin gibi, isleri olabildigince bilgisayara yaptirmamiz gerek. Yoksa hem hamallik olur, hem de ayni seyleri biz tekrarladigimiz icin hataya daha acik olur.

Ali