Tam Sürümünü Görmek İçin : AİHM'den Türkiye aleyhine kötü muamele kararı
Orbit Surfer
25/01/2006, 13:03
Haber şöyle:
http://www.ntvmsnbc.com/news/358653.asp
Gelişmeler nasıl olacak acaba? İsteyerek yapılan askerlik daha bir anlamlı olur heralde. Tv'de olasılıklardan bahseden kişi (eski bir askeri görevliydi sanıyorum)öyle bir durumda askerlik yapacakların ayrıcalıkları olabilir dedi. Acaba ne gibi? Avrupada kamu hizmeti olayı filan varmış. Türkiyeye uyar mı? Jeopolitik konumumuzdan bahsediyoz vesaire.
Zerzevat Adam
25/01/2006, 13:22
O, bu değilde medya kadar yaygaracı başka bir kurum yoktur. Bu haber çıktı arkasından "Askerlik kalktı mı?" - "Askerlik kalkıyor mu?"
Sansasyonel birşey olsun hemen kullanıyorlar sonra bahane olarakta "kamunun haber alma ihtiyacı/özgürlüğü ıvır zıvır...".
emsxemrah
25/01/2006, 13:54
halen hunlarzamanından kalma bir askeri doktrin uyguluyoruz,ve hatta askerligi ogrettigimiz kavimlerden şimdi fikir ve techizat satın alır olduk... bence er ve erbaş yıgılacagına... daha profesyonel teknolojik ve KUVVETLI bir orduya ihityacıvar CANIM VATANIMIN... hantallık yerine kıvrak zekalı bir orduya muhtacız... soruyorum acaba kac tane profesor ve bilim adamı var ordumuzda???
karavanabatu
25/01/2006, 14:28
Böyle bir uygulamanın yara verebileceğini düşünüyorum. Şimdi açıkça konuşalım. Böyle bir uygulama olsa kaç kişi askere gider? Bence çoğu kişi gitmez.
... soruyorum acaba kac tane profesor ve bilim adamı var ordumuzda???
Soruş tarzınıza göre, düşündüğünüzden daha çok...
Soz konusu olan sey vıcdanı retcılerın askerden mauf tutulması degıl.. Soz konusu olan sey vıcdanı retcıler ıcın alternatıf askerlık hızmetlerının yaratılması..
Yanı ben bır vıcdanı retcıysem ve ben unıforma gıymek ıstemıyorsam devlet benı hapse atmak yerıne askerlık gorevımı unıforma gıymeden de ıfa edebılmemenın yolunu acmalı..
Yanı ornegın benı dogudakı bır okula ogretmen olarak atamalı yada genel kurmayda sekterlık yaptırmalı.. Bunun gıbı seyler..
Bızım oncekı konuda ortaya koydumuz seyde buydu zaten..
Böyle bir uygulamanın yara verebileceğini düşünüyorum
Bende tam tersini; yaraların azalacağını düşünüyorum.
Çünkü çok sayıda amatör ve geçici asker az sayıda profesyonel askerlerin yapabilceklerini yapamaz
Volkan Uzun
25/01/2006, 17:14
o kararda askerlik zorunlu kilinamaz demedi aihm, hatta askerligin zorunlu olmasini turkiyeye birakti ( basortusu karari gibi ), orada turkiyeyi mahkum ettikleri sey, askere gitmedigi icin hapse giren kisinin, hapisten cikinca, tekrar gitmek istememesi uzerine yeniden hapise gonderilmesi, yani cezasi cekilmis suc icin tekrar ceza verilmesi.
bir mali calarsanizda hapse girersiniz, cikinca daha bisi yapmadan tekrar iceri tikilmaniz gibi bisi, valla ben askerligi yapmak istemem, ama kayitlarimda hapis kaydida da gozuksun istemem.
ayrica bir devlette kanunlarin, o kanunlari kabul etmeyen kisilere gore degistirilmesi cok sacma.
ben askere gitmek istemiyorum sunu verin bana, yada ben vergi vermiyim bana onun yerinde 1 ay devlette calisma zorunlulugu verin gibi, kisiye ozel kanun degismesi sacma.
ha bu olmaz mi olur, ama adinizin erbakan olmasi, 11 trilyon lira calmaniz, oglunuzun bunu catir catir yerken sizin icin kanun degismesi gerekir
ayrica bir devlette kanunlarin, o kanunlari kabul etmeyen kisilere gore degistirilmesi cok sacma.
Bu kısıler cogunluktaysa oldukca makul..
Volkan Uzun
25/01/2006, 18:02
vergiyide cok kisi vermek istemez, hatta eminim cok ezici bir cogunluk ama degistirmezler.
hersey vatandasiya sorulmuyor, sorulamaz, bazilarini seven seve yapmak zorundayiz
vergiyide cok kisi vermek istemez
Verdiğim vergi bana hizmet olarak geri dönecekse vermek isterim.
Yaptığım askerliğin banada devletede faydası olmayacaksa yapmak istemem
o yüzden bunlar kıyaslanamaz
vergiyide cok kisi vermek istemez, hatta eminim cok ezici bir cogunluk ama degistirmezler.
hersey vatandasiya sorulmuyor, sorulamaz, bazilarini seven seve yapmak zorundayiz
Degılız.. Ornegın komınızm gıbı bır sıstemde mulkıyet devlete aıt oldugu ıcın bıreylerın vergı odemesıne gerek kalmaz.. Dolayısıyla cogunluk komınızm ısterse vergı odeme zorunlulugu ortadan kalkar.. (Ama cogunluk komınızm ıstemez bu nedenle vergı oderız.)
Yanı sıstemler degıskendır.. Askere gıtmenın bı usulu vardır.. Buda degısır.. Onemlı olan bı donem orduya hızmet etmemse eger bunun ıcın unıforma gıymek zorunda degılım.. Alternatıf sıstemler gelıstırılebılır..
Volkan Uzun
25/01/2006, 18:35
sana gore uniforma giymek zorunda degilsin zaten askeri bir uzmanda dewgilsin bunu degerlendirecek, tipki benim vergi uzmani olmadigim icin vergi vermem bana ne dedigimde olacaklardan bi haber olmam gibi.
askerdeki kisilerin demekki kendi ongordukleri degerlere gore senin uniforma giymene gerek var. bende sevmesemde askerligi bazi seyleri yapmak zorundayiz hala bence. bazi konulardaki degisim istegi halktan gelmez, gelmemeli, devleti yonetenlerden ve o kisinin uzmanlarindan gelir bazen halka karsi.
bazi konulardaki degisim istegi halktan gelmez, gelmemeli, devleti yonetenlerden ve o kisinin uzmanlarindan gelir bazen halka karsi.
Bunun benım uzman olup olmamamla bı ılgısı yok.. Boyle dusunursen ben ceza hukuku konusunda da uzman degılım.. Ama benım sectıgım mılletvekıllerı ceza hukukunda degısıklıge gıdebılıyorlar..
Yanı ben taleplerımı mılletvekılı aracılıgıyla meclıste dıle getırırım.. Meclıs bunu degerlendırır konu komısyonlarda tartısır bır taslak hazırlanır ve bu meclıse sunulur.. Kabul edılır yada edılmez..
Dolayısıyla benım ısım talep etmek.. Bunu tartısacak yada yasalastıracak olan ben degılım.. Ama yasalasmıyorsa bırı cıkıp neden yasalasmadıgını anlatsın lutfen.. Bı bıldıklerı vardır herhalde demek tatmın edıcı degıl..
Volkan Uzun
25/01/2006, 19:01
acikladilar bircok kere aslinda, turkiyenin buludugu konum geregi su anda caydirici guc olarak asker sayisini cok tutmak gerekir, bircok kurt turkceyi askeriyede ogreniyor, biraz asilimilasyon saglaniyor vs gibi bircok kez soylenmisti neden cok askere ihtiyac var.
milletvekilleriinin boyle bir talebi yok zaten, olsa degisirdi kanun demekki konunun uzmanlarida hayir demis herkes uniforma giyecek demis.
acikladilar bircok kere aslinda, turkiyenin buludugu konum geregi su anda caydirici guc olarak asker sayisini cok tutmak gerekir, bircok kurt turkceyi askeriyede ogreniyor, biraz asilimilasyon saglaniyor vs gibi bircok kez soylenmisti neden cok askere ihtiyac var.
milletvekilleriinin boyle bir talebi yok zaten, olsa degisirdi kanun demekki konunun uzmanlarida hayir demis herkes uniforma giyecek demis.
Asker belki bir devlet için ihtiyac olabilir. Ama bunu zorunlu tutmak değil. Dunya zuerinde bizim gibi çok devlet var. Ama bizim gibi askerliği zorunlu tutan kaç devlet var onu da tartışak gerek. Sonuç itibari ile askerlik benim zamanımı alıyor mu alıyor.
vicdanım bunu kabul ediyor mu? etmiyor.
Benim gibi vicadanı kabul etmeyen çok mu? çok.
O zaman bu konuda ciddi ciddi değişiklikler gerekli. Örneğin paralı asker.(şimdi biri atlar gonullu askerlik ile paralı askerlik bir olmaz şimdiden cevabım "hadi lem" diyorum)
Ya da bedelli askerlik. Yani bir çözüm bulunmalı. İçime sinmiyor askerlik yapmayı ve eger burası demokrasi bir ülkeyse ve benim gibi rahatsız olanlar yuzde 51 i aşıyorsa bu artık değişmeli
Volkan Uzun
25/01/2006, 19:16
bizim yerimizdeki israilde de zorunlu.
simdi vergi benim canimi yakiyormu
bircok kisinin yakiyormu yakiyor.
vicdanim vermeyi kabul ediyormu hayir
bircok kisi elinde olsa vermez mi vermez ( cogu kisi zaten vermiyor o ayri )
eee ona hayirda bunami evet. bunu anlamiyorum iste.
Hayır.. Vergı odemenın daha mantıklı argumanları var.. Ama eger askerlıge ılıskın eldekı argumanlar yalnızca sunlarsa ozaman benımde bazı ıtırazlarım var,
1. Turkiyenin buludugu konum geregi su anda caydirici guc olarak asker sayisini cok tutmak gerekir.
C: Caydırıcılıgı asker sayısına endekselemek cag dısı.. Savaslar artık cephede gogus goguse yapılmıyor..
2. bircok kurt turkceyi askeriyede ogreniyor, biraz asilimilasyon saglaniyor
C: Asımılasyonun ne denlı ıse yaradıgını gorduk.. Kaldıkı oyle olmasa bıle bu ordunun degıl mıllı egıtım bakanlıgının gorevı..
Dolayısıyla askerlıgı vergıyle karsılastırmamak lazım.. Kaldıkı vergı sıstemı askerlıkten cok daha fazla tartısılır..
Bızımde yaptıgımız bu.. Sıstemı tartısıyoruz.. Askerlık kalksın kımse askerlık yapmasın demıyoruz..
Askerlik sistemi değiştir mi, değişmez mi kestirmek güç.
Ama birşeylerin değişmesi için lafı dillendirmek gerekiyor. Bunu da yapmak askere değil sivile düşüyor. Zira daha geçen gün görüştüğüm bir asker mevcut yapı içinde bir tane ek asker olmasa dahi askeriyenin yürüyeceğinden, müsriflikten, her yere bölük koymanın saçmalığından, bir askerin aylık maaliyetinin 600YTL olmasından, askeriye de zaten işleri astsubay tayfasının yürüttüğünden, boş askerlerin aslında hiçbir işe yaramamasından falan bahsediyordu.
Ama asker olan kişiler daha katı kurallarla bağlı oldukları için onların dertlerini de ancak dillendirerek çözebilir, onların fikirlerini de ancak böyle aktarabiliriz.
Sonuçta birşeyler değişmezse birileri kapımıza dayanıp zorla bu işi bize gördürecektir. Seve seve olmasa da yapılacak, bunda bir sorun yok.
Vergi sistemi de öyle. Üretici her zaman şikayet eder. Çünkü üreticinin mal sattığı satıcı vergi ödememek için vergi almaz. Haliyle üretici arada kalmamak için hayali fatura kesip giriş ve çıkışı denkleştirmeye çalışır.
Satıcı ise % bilmemkaçlarda olan vergiden yakınır, devletin kendi şirketine en büyük paylı ortak olduğunu söyler.
Herkes söyler, ama sistem değişti mi? Henüz değil. Mesela geçen maliye bakanı "Ben vergiyi yüzde 5'e indirsem herkesin vergi vereceğini garanti edebilecek misiniz?" dedi. Yani adamın kaygısı (kaçak) hali ile bu kadar olan vergi düşürüldüğünde devletin tek kaynağından yoksun kalacağı korkusu. Adamın böyle bir korkusu var. Ama zamanla değişecektir elbet.
Askerlikte böyle. Askeriye'nin de belki "senede 400bin asker beslemezsek devletimiz istila olur" diye bir korkusu vardır. Bunu onlar bilir.
Ama bazı şeyleri söylemek lazım. Belki birilerinin kulağına su kaçar da yapı değişir, belli mi olur ? :)
karavanabatu
26/01/2006, 00:20
Bende tam tersini; yaraların azalacağını düşünüyorum.
Çünkü çok sayıda amatör ve geçici asker az sayıda profesyonel askerlerin yapabilceklerini yapamaz
Biz Kurtuluş Savaşı'nı sadece profesyonel askerlerle kazanmadık. Şimdi diyeceksiniz o zaman bugunun teknoloji yoktu. Ama onların teknolojileri daha üstündü.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.