Tam Sürümünü Görmek İçin : c, c++ ,c# visual c++ ???????? :(
Merhabalar.
Aslını isterseniz bu iki olayın arasında pek bilgim yok.Sadece biraz c++ bilgim var.Yani visual c++ ile c++ nedir.
Forumda biraz araştırdım.C ile c++ Farklı diller olduunu gördüm.
Hatta bi mesajda şöle bişi vardı.
asm < c < c++ <c#
Bu ne kadar doğrudur bilmem.Yanlız benim şu an c++ da yapabildiklerim dos programları.
benim istediğim ise görsel programcılık.Pascalı yalayıp yuttum. Delphi ye bi türlü ısınamadım nedense. C++ builder zor mudur?
Vede C de ne yapılır c++ da ne yapılır c# da ne yapılır visual c++ da ne yapılır.
Bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim.
Volkan Uzun
25/01/2006, 04:38
visual c++, standart c++ dosyalarina microsoft firmasinin microsoft ortamlarda daha kolay program yazmak icin ekledigi bir takim kutuphaneleride kapsayan bir editordur, bir dil degildir.
visual c++ ile c++ ile yapabildigin herseyi yapabilirsin, ama birtakim ek yardimci araclar sayesinde ozellikle debugging, dialog yaratma vs islemlerini daha cabuk yapabilirsin.
c# biraz daha farkli bir dil, platform bagimsizligi gibi bir hedefi disinda, managed c++ kategorisine giriyor biraz. c++ diline gore garbage collection, web ortamina uygun siniflara sahiptir. derlendigi zaman framework denilen bir ortam icin derlenir ve bu framework un oldugu her ortamda ayni sekilde calismayi garanti eder.
c++ ile herseyi yaapbilirsin, visual c++ ile herseyi daha kisa yapabilirsin, c# ile ise bircok seyi yaapbilirsin diyebilirim, ozellikle platforma bagli bisi yapmak istediginde c# yetersiz kalacaktir.
asm < c < c++ <c#
bunu biraz değiştirelim '<' yerine 'zordur' işaretini koyalım.
benim istediğim ise görsel programcılık.Pascalı yalayıp yuttum. Delphi ye bi türlü ısınamadım nedense. C++ builder zor mudur?
Neden C++ Builder? O sadece windows için, eğer sadece windows altında programlama yapacaksan direkt olarak winapi kullanabilirsin. yok eğer yazdığın programlar platform bağımsız olsun istiyorsan fltk,fox,wxwidgets yada qt tarzı sistemler kullanabilirsin.
Vede C de ne yapılır c++ da ne yapılır c# da ne yapılır visual c++ da ne yapılır.
Bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim.
hepsiylede her türlü program yazılır aslında ama her programlama dili her işe uygun olmayabilir, örneğin bir sunucu uygulaması için c# uygun olmayabilir, çünkü bazı noktalarda performansı biraz düşük, ama tabi sana başka konularda yardımcı olacaktır mesela dağıtık tip bir uygulamalar içn hazır bir çatı ile beraber geliyor ama c/c++ standart kütüphanesinde böyle bir şey yok. vs. vs uzatılabilir. Bu yüzden yapacağın işe göre dil seçmek daha mantıklı.
ozellikle platforma bagli bisi yapmak istediginde c# yetersiz kalacaktir.
seni temin ederim ki platform bağımsız bir şey yapmaya kalktığındada aynı sonucu alacaksın.(önce görünüz: j2se/j2me nin marifetleri)
Merhabalar.
Hatta bi mesajda şöle bişi vardı.
asm < c < c++ < c#
Bunu ben yazmistim ama demek istedigim bu diller arasinda "daha iyi - daha kotu " siralamasi yapmak degildi. Tersine o donemde bu siralamayi yapan bir arkadasa tepkiydi sadece, zaten mesajin kalaninda da bunu anlatmaya calismistim.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Peki bir öğrenme sırası belirlersek
c
c++
şeklinde gidilmelimidir?Yada c++ için c bilmesekete olurmu?
C bilmek ne kazandırır c++ bilmek ne kazandırır. İkisini bilmek ne kazandırır?
yesilvadi
25/01/2006, 22:47
eğer kararlıyım sonuna kadar gidicem diyorsan c++ öğren derim çünkü mantık açısından c++ daha kapsamlı daha felsefi daha düşünceli daha ağırbaşlı daha derin daha egzartirik...
şaka bi yana c++ın ağır bir nesne tabanlı mantığı vardır ki onu söktün mü herşeyi kod olarak nesneleştirmek modellemek istersin ve yapabilirsin de ama doğrudan olaya gireyim beğenmezsem bırakırım diyorsan c öğren nispeten daha basit modüler yapıyla işini halledebilirsin ama c ile görsel programlama biraz zor
madem sen c++ı seçtin (isteklerinden öyle çıkıyor çünkü):
win32 ortamında çalışan bir derleyici al, işte alternatiflerin;
borland c++ builder: (basit (rad idi galiba) geliştirme araçları sağlar, butonu vs sürükleyip bırakarak program penceresini oluşturusun)
visual c++: eğer hızlı görsel geliştirme araçlarını kullanacaksan standart c++ ile uzaktan yakından bir alakası olmayan tamamen MSun şeyinden(kafasından) ürettiği yeni bir dil sayılabilecek managed c++ kullanmak zorundasın. yok eğer c++ standartlarından vazgeçmem dersen çok uzun mantıksız ve ilkel winapi fonksiyonları arasında boğuşmak zorunda kalırsın (bunu asla yapma olur mu, yazık sana)
devcpp: bu derleyici ile istediğin özgür kütüphaneler sayesinde çok kısa hızlı keyifli görsel programlama ile uğraşabilrsin. winapi kullanabilirsin ama dediğim gibi bunu yapma. onun yerine sadece program formunu 5-6 satırda çıkartabilen FLTK kütüphanesi kullanabilirsin, QT, wxwidgets, gtk+ (sanırım fox da varmış) gibi kaliteli kütüphaneler kullanabilirsin
valla en çok kullanılanlar bunlar c# benimn sevmediğim ve asla tavsiye emediğim bir dil eğer c++ kullanacaksan da 3. seçenek seni sıkmadan başarıya ulaştırabilir
yolun açık olsun kolay gelsin
Arkantos
26/01/2006, 16:23
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Peki bir öğrenme sırası belirlersek
c
c++
şeklinde gidilmelimidir?Yada c++ için c bilmesekete olurmu?
Aslında C++ ve C farklı dillerdir.Hatta bana kalsa C++ öğrenmek isteyenlere (bilinenin aksine) C öğrenmeyi yasaklarım :) Çünkü C öğrenip de daha sonra C++ öğrenmeye geçerseniz programlarınızı C stili kodlamaya başlarsınız ve bu şekilde devam eder gider. Aslında bu benim görüşüm dedim ama bunu tek ben söylemiyorum tabiki.Bu başta C++ dilinin geliştiricisi Bjarne Stroustrup olmak üzere Herb Sutter, Andrei Alexandrescu.. gibi bir çok C++ ustasının da görüşü aynı zamanda. Kısacası bu 'C++'nin öğretilmesi hususundaki modern görüş.' C++ dilinin geliştiricisi Bjarne Stroustrup'da orjinali Learning Standart C++ As A New Language (http://www.research.att.com/~bs/new_learning.pdf) 'Standart C++'yi Yeni Bir Dil Olarak Öğrenmek' isimli makalesinde aynen şöyle diyor:
"C++'ın önce hangi altkümesini öğrenmeliyim?" sorusunun geleneksel bir yanıtı, "C++'ın C altkümesini"dir. Benim kanımca, bu iyi bir seçim değil.
Daha fazlasını okumak istiyorsanız Türkçe çevirisini:
http://acehreli.org/~ali/turkcecpp/cpp_ogrenmek.html
adresinde bulabilirsiniz. Bu oldukça teknik bir makale olduğu için ilerde C++ hakkında yanlış fikirlere kapılmamanız için :) 4. bölüm olan C++'ı Öğrenmek kısmını okumanızı tavsiye ederim.
Şimdi ne yapabilirim konusuna gelince eğer ingilizceniz varsa çok iyi kaynaklar kitaplar var.Andrew Koenig and Barbara E. Moo nun yazdığı Accelerated C++ Practical Programming by Example benim bazen izlemeye çalıştığım yabancı haber gruplarında yeni başlayanlara hitap eden ve çok iyi bir kitap olarak biliniyor. Bu kitapla ilgili bilgiye http://www.acceleratedcpp.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Bir de halen benim okuduğum ve gerçekten çok beğendiğim internet üzerinden ücretsiz olarak bulabileceğiniz C++ In Action kitabını tavsiye ederim. Adresi:
http://www.relisoft.com/book/index.htm
Eğer Türkçe kaynak arıyorsanız.
1- Dr. Yalçın Özkan Nesneye Yönelik Programlama ALFA
2- C++ Öğrenim Kılavuzu Herbert Schildt
aklıma gelen kitaplar.
Bunlardan birincisi konuları çok basit sade bir düzeyle anlatıyor. Ama gerekli teknik detaylara yeteri kadar önem vermiş ya da size iyi bir kodlama stili veriyor diyemeyeceğim. (Bu dediğim yabancı kitaplardan C++ In Action'ı okumaya başlarsanız ne demek istediğimi anlarsınız) Kısacası size dilin temelini veriyor.
İkinci kitap da bunu bitirirseniz okumanızı tavsiye edebileceğim ve şu anda C++ ile ilgili haber gruplarında eleştirisi yapılmış bir kitap. Aslında yazar o kadar da --özellikle C++ ustaları tarafından beğenilen bir yazar değil -- Ama Türkçeye çeviri kitaplar içerisinde --şimdilik-- en iyisi olduğu söyleniyor. Bu kitabı henüz bitirmedim. Malum çeviri kitaplardaki ticari amaçlarla yapılan tüm eksiklikler, yanlışlıklar bu kitapta da var. Kodlar yarı ingilizce, yarı türkçe bazen türkçeye çevrilmiş kısımdan ne dediğini anlamakta güçlük çekebiliyorsunuz vs.. vs.. Ama yine de orta seviyede hazırlanmış oldukça örnek bolluğu var. Sırf bu nedenden de kitap alınabilir. Örneklerin öyle çok kaliteli olduğunu da düşünmeyin ama..
Benim şimdilik yapabileceğim tavsiyeler bunlar .. :D
devcpp: bu derleyici ile istediğin özgür kütüphaneler sayesinde ..
Ufak bir düzeltme. devcpp bir derleyici değildir. Derleyici olarak gcc'nin mingw portunu kullanır ..
yesilvadi
26/01/2006, 18:40
düzeltme için teşekkürler ama sanırım genelde böyle kullanılıyor benim böyle alışmama sebep olan genel kullanım diye düşünüyorum
peki borland c++ builder da mı derleyici değil sonuçta bu bir ide aslında kullandığı derleyici ne peki ya da visual c++. asıl derleme işlemini yapan programların adı bunlar değil herhalde. eğer değilse benim devcpp için derleyici dememde bir sorun yok o zaman :-)
Arkantos
27/01/2006, 00:51
Evet bunların hepsi IDE (Integrated Development Environment) .. Tümleşik Geliştirme Ortamı diye türkçeye çevirebiliriz. Bu IDE'lerin içinde compiler (derleyici), linker (bağlayıcı), debugger (hata ayıklayıcı) vs.. vs.. bir çok şey hazır olarak gelebiliyor.
Derleyicilerin isimleri de sizin de bahsettiğiniz gibi IDE ismiyle aynı olmuyor. Genelde sürüm numaralarına ve kullanılan platforma göre derleyiciler isim alabiliyor. intel-9.0-linux, vc- 7_1, gcc-3.4.4 gibi ..
Örneğin ben kullandığım derleyici sürümünü öğrenmek için:
gcc -v yazıyorum. gcc version 3.4.5 yazıyor :)
peki borland c++ builder da mı derleyici değil sonuçta bu bir ide aslında kullandığı derleyici ne peki ya da visual c++.
Sanırım Borland derleyici olarak kendi üretimleri olan bcc(borland c compiler?) yi kullanıyor, Visual Studio yime microsoft üretimi msvc kullanıyor, dev-c++ ise gcc/mingw kullanıyor.
asıl derleme işlemini yapan programların adı bunlar değil herhalde. eğer değilse benim devcpp için derleyici dememde bir sorun yok o zaman :-)
Evet var, dev-c++ ide yani bu program sadece metin düzenleme, derleyiciye projeni tek tuşla derletme gibi işleri yapar. Derleyici ise farklı, kaynak kodlarından çalıştırılabilir programlar üreten programdır. (bkz. codeblocks 6 derleyiciyi birden nasıl kullanıyor.)
lazusagi
23/06/2008, 19:05
selam arkadaslar ben cok merak ettigim bir kac soru sormak istiyorum.arkadaslar hastahenelerde su anda poliklinik kapilarinin ustunde hasta takip programlari var LD ekranda ve hepiniz genelde bilirizki internet kafelerde akin soft gibi handy cafe veya tuna soft gibi programlar vardir ve musteri cafe sahibinin izni olmadan bu programlari musteri acamaz ve dolayisiyla giremez bu programlama dilleri hangi DİL ile yazilmistir cok genis bir bilgi edinmek istiyorum bilgilerinize simdiden tesekkur ediyorum!
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.