PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : ÖSS Hakkında Bir Yazı

asinanyavuz
22/01/2006, 12:03
[FONT="Trebuchet MS"]Türkçe Freeware OCR bulamadığımdan dolayı ve FineReader'ın demosununda son bulması nedeniyle böyle veriyorum kusuruma bakmayın.

Benim tam düşüncelerimi yazmış olan Ali Nesin'in Matematik Dünyası (MD) 2005 Bahar Sayısındaki baş yazısı...

Yorumlarınızı beklerim :) Bence çok doğru :P

{ Materyalleri ileride kopukluk olmaması için mümkün mertebe foruma yükleyelim. Resmi foruma yükledim. - Ans }

karflake
22/01/2006, 13:28
Sevgili Matematikseverler,
ÖSS'ye fazla odaklanıp LGS'yi unutuyormuşuz.
ÖSS eğitim sistemimizi yeterince mahvettiği yetmiyormuş gibi meğer bir de LGS icat etmişler... Ellerinden gelse daha doğmamış bebeleri teste tutacaklar...
Nedir bu gençlere yapılan işkence? En verimli 4-5 yılını sınav stresi ve korkusuyla geçiren bir gençten ne hayır gelir? Her şey bir yana, bir çocuğa bu kadar ağır yük taşıtılır mı, bu kadar sorumluluk yüklenir mi? Hiç mi insaf yok?
Bir genç gezip tozacak, spor yapacak, gülüp oynayacak, zevkine ve beğenisine göre sinemaya tiyatroya konsere operaya baleye sergiye gidecek, seyahate çıkacak, yüzecek, dağlara tırmanacak, balık tutacak, kitap okuyacak, müzik dinleyecek, arkadaşlarıyla tartışacak, arada bir serserilik de yapacak - bu da bir haktır- sevecek sevilecek, eğlenecek, dans edecek, resim heykel müzik yapacak, şiir yazacak, hobileri olacak, kulüpler kuracak, kendini geliştirecek, okul müfredatıyla hiçbir ilgisi olmayan Md'yi okuyacak, oradaki problemleri çözmeye çalışacak, banzen de bunalıma girip aval aval tavana bakacak... Ne zaman olacak tüm bunlar?
Tek başarı kıstası LGS ve ÖSS gibi test usülü sınavlar olan bir eğitim sistemi herhalde bir ülkenin başına gelebilecek en büyük felakettir. İşte o felaket başımızda ve yakın zamanda kurtulacağımıza dair en küçük bir belirti de yok görünürde.
Bir fen lisesinde okuyan bir genç şöyle yazmış: "Lise son matematiği hakkında zaten pek bir fikrim yok. Okulda ders bile işlemedik." Daha fazla söze gerek var mı?
Bir liseye konuşmacı olarak gidenler bilir: Son sınıflar konuşmaya girmezler, lise 2'ler de tek tük gelirler, onların ÖSS'ye hazırlanmak gibi daha önemli işleri vardır!(Bkz. Sayfa 9'daki İsmet Berkan'ın yazısı) Öyle bir sistem ki, öğrencinin, zahmet edip ta okuluna kadar gelen profesörün konuşmasını dinlemesine izin vermiyor... Bunun anlamı ve sonuçları üzerine düşünmek gerekir.
Ortaöğretimin hiçbir işlevi kalmamıştır ülkemizde. Üniversiteye hazırlamaz. Hayata hiç hazırlamaz. Genel kültür vermez. Dil öğretmez. Herhangi bir beceri kazandırmaz. Düşünmeyi haşa öğretmez. Meraki gıdıklamaz. Özgür, demokrat, hoşgörülü, bağımzsız düşünen yurttaş yetiştirmez. Yaratıcılığı ise tümden öldürüür.
Bir tek yararı var galiba ortaöğretimin: Gençleri kahve köşelerinden ve dolayısıyla kötü alışkanlıklardan biraz olsun uzak tutar. Ama bunun için illa okula gerek var mı? Aynı şey çok daha zahmetsizce ve ucuzca hapishane ve toplama kamplarıyla da yapabilir!
Gençlerin işi çok zor. Çok yalnızlar. Ellerinden tutan, yok gösteren, destek olan, omuz veren yok. Sorunlarını dile getirecekleri, yardım alacakları merci yok. Rüyalarını gerçekleştirebilecekleri bir ortam yok. Yeteneklerini zorlamayı bırak, geliştirecekleri sistem yok. Kütüphane yok. Gençlik kulüpleri, spor tesisleri, sosyal etkinlikler yok. Yok yok yok! Ama ÖSS ve LGS var!Resimden yazı okumayı sevmeyenler, buradan okuyabilirler yazıyı.

karavanabatu
22/01/2006, 14:12
Bu yazanlar bikaç haftadır içimde olanları bir bir açıklıyor. Artık şu ÖSS den tek kurtulmanın yolu herhalde ezberlemek.

Zaten şu üniversiteye bi gidim neler yapacam neler? :)