PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Karilarimi alin, tavuklarimi bana birakin!

memila
09/01/2006, 18:22
Dün kus gribi hakkinda Almanlar ne söylüyor diye Almanlar'in ünlü gazetesi Bild'e bakarken gözüme bir haber ilisti. Ilk basta üzülmedim diyemem, cünkü benimle kac kisi o anda ayni habere bakip Türklere gülüyordu.

Haberin basligi "Kus gribi Türkiye'de yayiliyor", ve devaminda gelen manseti de su idi;

"Karilarimi alin, tavuklarimi bana birakin"

Adam gelen kontrol ve itfa ekiplerine iki karimi alin, ama lütfen tavuklarimi bana birakin diye yalvarmis. Demek insanlarin tavuklarina ya da paralarina ve eslerine verdigi deger bu kadarmis dedim kendi kendime. Dayanamadim bugün okulda Alman arkadaslarima anlattim, gülmekten yere yattilar desem yeridir...

Bu cehalet varken kus gribi Türkiye'de olmasin da nerede olsun? Yazik.

Zerzevat Adam
09/01/2006, 18:34
Kuş Gribinin cehaletle yayıldığını bilmiyordum. Demek ki korunmak için kitap okumak lazım.

Gurhan
09/01/2006, 18:36
Bence adam orda tavuklarının önemi anlatmak için çok güzel bir mübala yapmış.

yani Türkler aslında çok edebi insanlardır.

Volkan Uzun
09/01/2006, 18:47
yeni tavuk icin para verecek, ama yeni hatun almak bedava.

acemi
09/01/2006, 18:51
yeni tavuk icin para verecek, ama yeni hatun almak bedava
Olur mu yahu? Devlet açıklama yaptı ya... Tavukların parasını veriyor.

Çoğunlukla bu tip haberler uydurma oluyor. İlginçlik olsun diye bizim basın uyduruyor.

Kögüdey Meygen
09/01/2006, 18:55
Ben de ilk başta çok garip buldum bu durumu ama
insanlar önce karnını doyurmaya sonra eşine dostuna bakar.
Orada, tavukla para kazanan garibim ne yapsın?
Tavuklarının gitmesi onun işinin,aşının gitmesi gibi birşey.
Zaten fakir olan birisi için kolay kaldırılabilecek bir durum değil bu.
Keşke böyle olmasaydı...

msevim dostumuz umarım Alman arkadaşlarına o adamın ne kadar fakir olduğunu ve tavukla para kazandığını da söylemeyi unutmaz.

perlci
09/01/2006, 18:55
Yani yorumlarınıza bakın kendi insanınızın durumundan bi habersiniz!!!
Yoksulluk ve çaresizliktir bu ,neyine güldünüz. Aç ,işsiz ve yoksul bir insandan başka ne demesini beklerdiniz.
Yokluk görmeyen birisi için bir tavukda ne olaki!!!!
Biraz enpati yapın. Ama onuda yapamazsınız oda ne??

Volkan Uzun
09/01/2006, 18:57
karisini satarak onurunu satan birine ac bile olsa, empatide sempatide duyamam ben kusura bakmayin

memila
09/01/2006, 19:01
Ömer,
iki gün önce haberler de izlemistim,

vakanin dogdugu Dogubeyazit köyünde üc cocuk öldükten sonra cocuklar kamera gelmis diye toplanan tavuklari havaya atip oynuyorlar, sonra bir büyük adam geliyor, o da onlara katiliyor. Hastalikli tavuklarla ic ice olup onlari havaya atarak itfa ekiplerinin yaninda böyle oyunlar oynuyorlar.

"Cehaletle hastaligin yayilmasi" sanirim bu oluyor...

Diger yandan eger adam sirf gidecek üc tavuk parasi icin tavuklarini teslim etmez ve o tavuklar hastalikli cikarsa, "cehaletten dolayi ölmek" de bu olacak.

Bu arada @acemi, gözlerimle gördüm, bir toplama sirasinda da polisi cagirdilar, adam yine "siz mi öleceksiniz kardesim ben ölecegim" diyerek vermiyordu 3 tavuk, 4 kazini..

Farslan
09/01/2006, 19:08
Bild'de bizim burdaki gazetelerden az kalmaz, nerde alaka olmayan haberler var, çarptırarak yayınlarlar. Biraz da bu gazetelere inananda suç var... Gazeteden ziyade basının her türlüsü. Yarın birgün de Tv'de de çıkar, ve âdet yerini bulur.

perlci
09/01/2006, 19:10
Karılarımı alın diye bir söylemin olacağını sanmıyorum,abartılı bir haber. Üstelik bu haberi veren gazetenin sitesine baktım Erzurumlu bir vatandaş diyor. Erzurumda bunu diyecek bir kişi kesinlikle çıkmaz. Zaten isim falanda yok ,vatandaşın biri diyor.

karavanabatu
09/01/2006, 19:14
Orda onların hayvanları onların tek varlığı, geçim kaynakları. Bu, cehaletle birleşince böyle bir durum ortaya çıkınca insan şaşırmıyor doğrusu.

ibrahimsar
09/01/2006, 19:16
Bu cehalet varken kus gribi Türkiye'de olmasin da nerede olsun? Yazik.

Hastalığın bulaşmasının direk olarak cehaletle ilgisi yok. Göçmen kuşlar ülkenin üzerinden geçiyor. Ülkenin sınırlarını kapatabilirsin ama gökyüzüne de sünger çekemezsin herhalde? Yanisi -eğer sadece cehalete bağlayacaksak- cehaletin olduğu yerle, olmadığı yeri sadece göçmen kuşların yol güzergahı belirliyor.

Tabi tarım ve hayvancılıkla uğraşan ülkeler biraz geri kalmış, sanayileşmiş ülkeler cehaleti yenmiş (!) olduğundan hastalık 1. grup ülkelerde daha çok yayılabilir.

Kanatlı hayvanlardan bulaşan bir hastalığın önüne geçmek kolay değil. Eğer insanlar onlar aracılığıyla geçiniyorsa, hiç kolay değil.

Volkan Uzun
09/01/2006, 19:48
Olur mu yahu? Devlet açıklama yaptı ya... Tavukların parasını veriyor.

Çoğunlukla bu tip haberler uydurma oluyor. İlginçlik olsun diye bizim basın uyduruyor.
muhtemelen daha oncede devlet parasini verecegim deyip vermemistir el koydugu bir seyin, o da inanmamistir ama garip olan eskiden turk filmlerinde namuslu, gururlu, onurlu insan temasi islenirdi, bu aralar pek kalmadi bu tip seyler filmlerde.
gecerk hayatta da kalmamis.

Ansugo
09/01/2006, 20:40
İşin garibi tavuğunu saklamaya çalışanlar tavuktan değil, yumurtadan olacağım diye saklıyor.

Ekmek kapısı, fakirlik, şu bu. Siz kârınızdan olacaksınız diye Türkiye'yi tehlikeyi atamazsınız.

Gene bizim devlet yavaş çalışıyor. Daha yokettiği tavuk sayısı kaç? Diğer ülkelerin yokettiği tavuk sayısı kaç?

Daha kaç kişi ölmesi bekleniyor tüm tavukları yoketmek için?

acemi
09/01/2006, 21:02
Haberlerde tavukların, hindilerin yok edilişini veriyordu. Yapılanlar tam anlamıyla bir vahşet, katliam... Hayvanlari torbalara doldurup çöp arabalarına atıyor ve sonra da canlı canlı yakıyorlar. Bu işi yapmanın daha düzgün bir şekli yok mu yahu?

Normalde bence yapılması gereken hayvanları tek tek test edip hastalıklı olanları öldürmek, diğerlerini karantina altında tutmak. Durumun aciliyeti ve maddi imkanlar buna izin vermiyorsa bari hayvanlara eziyet etmeden doğru düzgün öldürsünler.

Mingitau
09/01/2006, 21:04
Ben bu işin arkasında "Göçmen Kuşların" değilde başka şeylerin olduğunu düşünüyorum. Zira Doğu-Batı arası kuş göç yolu yok... Birde İranda Azerbaycanda Gürcistanda Irakta(burda kurşun kuştan çok öldürür :D) ya da bu vakanın ortaya çıktığı UZakdoğu ile aramızda olan ülkelerde yok ama Turkiye de var. Bu bana Habur' a 13 km ötede petrol kuyusu olmasını ama bizde eptrol olmamasını hatırlattı...

Mingitau
09/01/2006, 21:08
Haberlerde tavukların, hindilerin yok edilişini veriyordu. Yapılanlar tam anlamıyla bir vahşet, katliam... Hayvanlari torbalara doldurup çöp arabalarına atıyor ve sonra da canlı canlı yakıyorlar. Bu işi yapmanın daha düzgün bir şekli yok mu yahu?

Normalde bence yapılması gereken hayvanları tek tek test edip hastalıklı olanları öldürmek, diğerlerini karantina altında tutmak. Durumun aciliyeti ve maddi imkanlar buna izin vermiyorsa bari hayvanlara eziyet etmeden doğru düzgün öldürsünler.
Zaten itlaf karbondioksit vererek öldürme sonra yakma olarak olmalı... Veteriner hekimler böyle diyo...

acemi
09/01/2006, 23:22
Zaten itlaf karbondioksit vererek öldürme sonra yakma olarak olmalı... Veteriner hekimler böyle diyo...
TV'de gösterilen bir itlafta torbalara doldurdukları hayvanları bir çukura attıktan sonra ateşe veriyorlar. Hindinin biri, ateş torbayı delince yarı yanmış halde kaçmaya başlıyor.

Volkan Uzun
10/01/2006, 00:04
ve bunu tv gosteriyor mu ?

memila
10/01/2006, 00:37
Evet, her ayrintisiyla..

Mingitau
10/01/2006, 00:50
TV'de gösterilen bir itlafta torbalara doldurdukları hayvanları bir çukura attıktan sonra ateşe veriyorlar. Hindinin biri, ateş torbayı delince yarı yanmış halde kaçmaya başlıyor.
O hindi değil karatavuk, birde ordakiler görevli değil köydekilerdi kendi tavuklarını kendileri itlaf etmek istemişler. Görevlilerin yaptığı bir katliam canlı canlı toprak atma ile idi...

Mingitau
10/01/2006, 00:51
Bu arada bneim merak ettiğim şu, bu virüs mutasyon geçirsede köpekleri etkilese, itlaf yapılmaya kalkılsa, hayvanseverler naparlar acaba...

memila
10/01/2006, 01:06
O hindi değil karatavuk, birde ordakiler görevli değil köydekilerdi kendi tavuklarını kendileri itlaf etmek istemişler. Görevlilerin yaptığı bir katliam canlı canlı toprak atma ile idi...

Hayir o görevlilerin yaptigi itlafti, buna ben de eminim. Kara tavuk mu hindi mi pek önemli degil, sonucta katliam ediliyorlar, itlaf da degil.

ns
10/01/2006, 01:33
Bence tavukları ateşe atanlar kadar o görüntüleri yayınlayan tvler de suçlu.

hackover
10/01/2006, 01:38
Eskiden beri köylerdeki tavuklara vs. kanatlılara bu hastalık gelirdi.Bütün kanatlılar ölürdü fakat olay şuanki boyutlara gelmezdi(insanların ölmesi,karantinalar...)Açıkçası benim düşüncem; bu olayın basın tarafından büyütülmesi bizi komik duruma düşürdü. :none:

acemi
10/01/2006, 01:45
ve bunu tv gosteriyor mu ?
Bizim ratingci kanallar bu fırsatı kaçırır mı?
Rating yapacaksa her şeyi gösterebilirler.

acemi
10/01/2006, 01:50
Eskiden beri köylerdeki tavuklara vs. kanatlılara bu hastalık gelirdi.Bütün kanatlılar ölürdü fakat olay şuanki boyutlara gelmezdi(insanların ölmesi,karantinalar...)Açıkçası benim düşüncem; bu olayın basın tarafından büyütülmesi bizi komik duruma düşürdü.

Virusler sürekli değişim geçiren bir canlı türü. Geçen seneki grip virusu ile bu seneki bir olmuyor. Aynı bilgisayar virusleri gibi...

Önceki yıllarda çok etkili olmayan bir virus, değişim geçirerek çok tehlikeli hale gelebiliyor. Bu salgında da böyle bir durum söz konusu. Mesela şu an bu virus, insanları kolayca öldürebiliyor.

Bir de şu var, henüz virusleri yok edebilecek bir ilaç bulunmuş değil. Bir virüs bulaştığında artık olay bağışıklık sisteminizin nasıl tepki vereceğine kalıyor. Bağışıklık sisteminiz acilen bir çare üretemezse hasta oluyor veya ölüyorsunuz.

Volkan Uzun
10/01/2006, 02:01
bu olayın basın tarafından büyütülmesi bizi komik duruma düşürdü. :none:

gecen seneki uzak dogu kus gribinde 50 milyon kanatli hayvani telef etmislerdi, bayagi abartmislar yani.

cappytoi
10/01/2006, 02:10
@acemi; düzeltmek isterim virüs bir yaşam formu değildir. canlı-cansız olarak tanımlanan varlıklardır ki mutasyon geçirip her haltı yiyebilmelerinin temelinde de bu vardır. bilgi olsun die: http://www.genbilim.com/viruses1.htm

acemi
10/01/2006, 13:41
@acemi; düzeltmek isterim virüs bir yaşam formu değildir. canlı-cansız olarak tanımlanan varlıklardır
Olur mu yahu? Ailecek görüştüğümüz virusler var, çok yakından tanıdığım... Bizzat kendilerinden duydum canlı olduklarını...

sscey
11/01/2006, 01:38
Kuş Gribinin cehaletle yayıldığını bilmiyordum. Demek ki korunmak için kitap okumak lazım.
Evet "CEHALET" ile kuş gribi yayılıyor.... Televizyonlar hastalığın yaygın olduğu yerlerden her gün yayın yapıyor, cehaletin nelere kadir olduğunu hepimiz ibretle izliyoruz. Zavallı İl Tarım Müdürlüğ yetkililerinin insan üstü çabalarını izliyoruz, ekranlara yansıyan görüntülerden de anlıyoruz ki bazı kendini bilmez "CAHİL" insanlar 5-10 lira değerindeki kanatlı hayvanlarını vermemek için ellerinden gelen her türlü kabalığı ve toplum sağlığını hiçe sayan bencilliklerini satıyorlar. Vatandaşların çoğu konuya çok duyarlı Allah için, ama burda sorun salgın olan yerlerdeki kanatlı sayısını ve hasta kanatlılarla yakın teması mümkün olduğunca sıfıra indirmek, başka çare yok, yayılımı başka türlü engelleyemezsiniz. Kuş Gribinin yayılımı eğitim (olumlu davranış değişikliği yaratması şartı ile; Türkiye'deki eğitim sistemi maalesef ki bunu karşılakmaktan çok uzak!) ile olur ancak. Yada zorla , başka çaresi ver mı?

cappytoi
11/01/2006, 10:50
Olur mu yahu? Ailecek görüştüğümüz virusler var, çok yakından tanıdığım... Bizzat kendilerinden duydum canlı olduklarını...
:) :)

Mingitau
11/01/2006, 12:14
Bu arada aklıma gelmişken, bölgedekilerin dünya ya bakış açılarının örflerinin vs..lerinin de unutulmaması gerekli. Orda tavukları alınmak istenen bir ağada olsa aynı tepkiyi verir. Eşleri yerine tavuklarını tercih eder.