PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Çürük raporuyla askerden kaçanlar

Sayfa : [1] 2

Casus
05/01/2006, 18:53
CNN TÜRK: 22.00

Bir yanda şehitler, gaziler, yüreği yanık analar, babalar, kardeşler... Diğer yanda ise, sapasağlam olmalarına karşın, yoksul özürlü vatandaşların avuçlarına üç beş kuruş sıkıştırarak, onların kimlikleriyle aldıkları çürük raporlarıyla askerden kaçanlar...Arena, bu akşam çürük raporuyla askerden kaçanların peşine düşecek.
Daha önce aralarında politikacılar, sinema oyuncuları ve işadamlarının bulunduğu birçok ünlünün, resmi makamları yanıltarak askerden kaçtıklarını ortaya çıkaran ve bu kişileri vatani göreve gönderen usta gazeteci Uğur Dündar yönetimindeki ARENA, bu kez de sahte çürük raporu şebekesini ekrana getirecek.
ARENA’nın soruşturmasının ardından harekete geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Ekipleri, sahte çürük raporu işini organize edenlerle, bu yolu kullanarak askerden kaçan yükümlüleri gözaltına alıp, adalete sevketmesinin ayrıntıları ARENA’da ekrana taşınacak. Programda ayrıca, sağlığımızla ilgili çok önemli bir gelişme yer alacak. Bağımlılık yaptığı gerekçesiyle kontrollü ilaçlar kapsamına alınan bir ilacın her isteyene rahatlıkla satıldığını belgeleyen ARENA’nın bu soruşturması Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Olayla ilgili tüm gelişmeler ARENA’da olacak.

Askere gidenler enayimi oluyolar?!
Arene programini izledim, sinirlendim.
Adamlar bide iyi bisey yapiyorlarmis gibi kendileriyle övünüyolar. "Ben samsunda birini böyle cürük raporu aldim hic bi sorun cikmadi." "Amca oglunada böyle cürük raporu aldim!"
Yazik cok yazik.
Bu vatanin ekmegini yiyipde, askerden kacan herkeze lanet olsun..
Gidipde sehit olan binlerce askerimizin cani yokmuydu, sevdigi bi kiz, anasi babasi ablasi yokmuydu?
SEHITLER ÖLMEZ VATAN BÖLÜMEZ!
diyecek baska bisey yok herhalde!

http://www.sehitlerolmez.com/animasyon.php?ani=1

Bu animasyonu izleyip gözü dolmaya insan evladi yokdur herhalde derdim, demekki varmis!

yemre
05/01/2006, 19:09
VATAN SAĞOLSUN...

gün gelir ve bunların hesabı sorulur

Volkan Uzun
05/01/2006, 19:57
bende vatani severim ama acik olan bir sey var, birseyleri zorla yaptirmaya calistiginiz surecede onu yapmak istemeyenler ve kacmak isteyenlerde olacaktir onune gecemezsiniz.

Ansugo
05/01/2006, 20:14
( Kaçana madem bela okundu ben en iyisi kaçıyorum demiyeyim de erteliyorum diyeyim. )

Askere gidene diyeceğimiz birşey yok. Memlekette boş adam çok.

Ama bardağın dolu tarafı da var. Adam iş-güç sahibi, firması var 100 kişiyi (ve bunların ailesini de katarsanız 400 kişiyi) besliyor. Böyle adamlara gel sen askere diyorlar.

Bu adamın askerde yapacak hiçbirşeyi yok. Bu adam askere gitmese ordu gücünden hiçbirşey kaybetmez.

Ama dar görüşlü zihniyetler yüzünden askerde boş boş aylarca zaman öldürecek kişiler askere alınıyor. Oysa ki adam halihazırda devlete birkaç yüz kat fazla yardımcı olmakta.

Ya da daha değişik düşünelim. Adam üniversite bitirmiş. İşini daha üniversite bitmeden kurmuş. İşleri yoluna koymuş. Çok iyi bir avukat, doktor ya da mühendis. Bu adamın askerde ot yolmakla, duvar örmekle, çim biçmekle, komutanın kağıdını taşımakla işi ne?

Diyorsak ki iş güç sahibi olmayan, devlete hali hazırda bir katkısı bulunmayan kişiler askere gitsin, eyvallah.

Ama zaten devlete askerde yapacağından yüzlerce kat fazla yarar sağlayan kişiler orada dururken, onları askere almanın devlete anca zararı olur.

Vatani görev sadece askerlikten ibaret olsaydı devlet bizden vergi almaz, hukuk kurallarını koymaz, bizi memur yapıp çalıştırtmaz, yatırım diye kapı kapı dolaşmazdı.

Boş gezen adamları da alın askere. Gitmeyenler askeriye'ye fahiş olmayan bir meblağ ödesinler. Bu ücreti de o askerlere verin ki geldiklerinde iş güç sahibi olabilsinler, mesela bir ev alabilsinler, birkaç sene işsiz kalınca parasız kalmasınlar.

Askere giden birileri öldü diye devlete zarar verecek eylemlerde bulunmanın mantıksal açıdan bir yararı yok.

Duyguları gözardı edersem mantık bunu söylüyor.

Gurhan
05/01/2006, 20:20
Bu vatanin ekmegini yiyipde, askerden kacan herkeze lanet olsun..
Şuan ki
askerlik devlete hizmettir
vatana değil

ve ben yeşilli elbiseler içindeyken Allah dediğimde beni cezalandıran devlete askerlik yapmam en azından kendi rızam ile yapmam

acemi
05/01/2006, 20:24
"Ötekiler enayi konumuna düşmesin" diye de askere gidilmez ki... Elimde imkan olsa ben gitmezdim.

Revne
06/01/2006, 02:02
Askere gidene diyeceğimiz birşey yok. Memlekette boş adam çok..
Hangi insan neye gore bos. Kim karar verecek bos olup olmadıgına. Kime sordunda ben bos insanım dedi??

Merhaba arkadaslar bende henuz askerligimi yapmadim ama sizin gibi dusunmuyorum.

Biraz irticai bir ornek olacak ama Askerlik Namaz gibi kutsaldir bence.. Nasil ki insanlar Muhendis/Doktor/Isci memur ayrimi olmadan namaz kiliyorlar. Askerlikte bunun gibi kutsal bir sorumluluk bence. Her insan yasamali bilmeli.. Bunda tartismak yersiz bence...

Askeriye genelde dogudaki gencleri batıya batıdakileride doguya gonderir askerlik icin.. Bilmiyorum dikkat ediyormusunuz. Insanlar askerden sonra daha bir olgun oluyorlar. Sadece bu uygulama Dogudaki insan ile Batıdaki insanın birbirini daha anlaması saglanıyor. Askerlikten olmasa hangimizin haberi olacak Hakkarideki ahmetten mehmetten ve onun dertlerinden.

Ha unutmadan eger insan vatan icin kritik bir iş yapıyorsa zaten askerliğini uzatmaya hakkı oluyor. ama kaçış yok.Bunun disindaki sebepler bence kisinin askerlikten yırtmak icin soyledigi seylerdir. Bu soyledikleri aslında devlet millet icin deil kendi icindir...

Not:
Askeriyenin hataları yokmudur.. vardir elbet.. Muhendis/doktor/ogretmen gibi egitimli insanlardan daha iyi faydalanmali.. (sadece etinden deil sutunden ve yagindan da:) )

Son olarak... Eger bu kanla bulanmis topraklar uzerinde yasiyorsak bunun sorumlulugundan kacmamalıyız. Kacanlar icin sadece YAZIK ANLAYAMAMIŞLAR diyorum...

Meteryus
06/01/2006, 02:59
Artık savaşların top rüfek ile yapıldığı bir çağın dışına çıkıyoruz diye düşünüyorum, n azından sınırdan gizlice girebilecek bir düşman tehdidine karşı 750bin kişiyi silah altında tutmak çok da anlamlı gelmiyor bana, kişisel olarak askerliğin insan hayatından çaldığı zaman falan gibi konuların dışında birde ordunun ekonomiye getirdiği yük var, bu ülkenin 3 te 2 si orduya giderken açlıktan nefesi kokan insanlar da var, onlar için de durum pek adil görünmüyor.

perlci
06/01/2006, 03:00
Askerlik başlı başına bir meslektir. Birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi zorunlu olmamalı ,bu işi meslek edinenler yapmalı. Vatandaş olarak ülke adına bize düşen vergimizi vermektir. Verdiğimiz vergilerle askerlik işini meslek olarak yapacak binlerce insan var.Birçok ülke böyle yapıyor.
Yani vatan savunması deyip sadece belli kalıplarla askerlik işine bakmamalıyız. insanlar orada zorunlu olarak bulunmaktan dolayı gün sayımı ,saat dakika hesabı yapıyor. Sizce bu mantıklımı!!.

Güçlü bir ordu eğitimli bu işi meslek edinmiş kişilerle olur. Yosa 1 yıllık zorunlu askerlikle bu çağda ordu adına ülke adına askerlik mesleğini yapmak artık çok zor.
Bir dönüşüm yapmak gerekir.

Gurhan
06/01/2006, 10:10
Kacanlar icin sadece YAZIK ANLAYAMAMIŞLAR diyorum...

birde neyi anlayamadığımızı söylermisin ?

Shapka
06/01/2006, 10:34
keşke askerliğin bir bedeli olsa. mesela kamu hizmeti gibi. gidip insanlar para almadan öğretmenlik yapsa, para almadan yazılımlar geliştirse askere veya devlete. ya da gidip bilgisayar sistemlerini kursa. ahh ne güzel olurdu. uçarak giderdim askere :)

acemi
06/01/2006, 10:47
Biraz irticai bir ornek olacak ama Askerlik Namaz gibi kutsaldir bence.. Nasil ki insanlar Muhendis/Doktor/Isci memur ayrimi olmadan namaz kiliyorlar. Askerlikte bunun gibi kutsal bir sorumluluk bence. Her insan yasamali bilmeli.
Nasıl isteyen namaz kılıyor, istemeyen de kılmıyorsa, kutsal görev askerliği de isteyen yapsın, istemeyen yapmasın. Birşeyi kutsal tayin edip sonra da herkesi buna zorlamak ne demek? Herkes aynı şeyi kutsal bulmayabilir.

bshener
06/01/2006, 11:07
ya bende ağustosta gidecem askere bilmiyorum belki vatan gerçekten tehlike altında olsa görüşlerim değişebilir ama şuanda düşündüğüm tek şey askerliğin bir işe yaramadığı ve hem zaman kaybı ben para kaybı olduğudur ben böyle devletinde vatanında diyorum sadece....

euler
06/01/2006, 11:12
keşke askerliğin bir bedeli olsa. mesela kamu hizmeti gibi. gidip insanlar para almadan öğretmenlik yapsa, para almadan yazılımlar geliştirse askere veya devlete. ya da gidip bilgisayar sistemlerini kursa. ahh ne güzel olurdu. uçarak giderdim askere :)Aynı fikirdeyim.
Eğer bu, bazılarının iddia ettiği gibi vatani bir görev, bir borç ise (ki külliyen yalan bana kalırsa) bu bedeli hatırı sayılır bir süre sürünerek değil de gerçekten hizmet ederek ödemektir mantıklı olan.

Doktor olan gitsin 12 ay doğuda bir hastanede doktorluk yapsın devlet için, para almadan, yazılımcı olan bir yazılım projesinde çalışsın, ne bileyim bu ülkenin hiç mi öğretmene ihtiyacı yok, gönder onları da biryerlere öğretmenlik yapsınlar.

Ha elinden gelen hiç bir iş mi yok, o zaman al askere onun işi de askerlik olsun. Bırakalım askerlik işini de işin profesyonelleri yapsın. Ama pardon, ne gerek var değil mi, bu kadar genç nufüsu napıcaz, bedava potansiyel işte, al tepe tepe kullan 12 ay köle gibi.
Bakın efendim ülkemizin yüzde şu kadarı genç nüfus, o yüzden şöyle de böyle de diye ortalıkta dolaşan insanlara acıyorum, neymiş avrupa birliği bizi genç nüfusumuz yüzünden almak zorundaymış bir kere. Neden? Neden almak zorunda olsun? Kimse kimseyi kaşı gözü güzel diye bir yerlere getirmez, gençsin güzelsin ama ne yaptın, neyi hak ettin bakalım. Hangi konuda ne biliyorsun, ne kadar biliyorsun? Kendimizi kandırmayalım. Bugün üniversitelerin, üniversite gençliğinin durumu ortada. Senin yüzde çoğu vasıfsız genç nüfusunu napsın AB. Ki sen bile vasıflarını kabul etmiyosun ki bu insanların, yararlanmıyorsun bile. Adam yıllarca gece gündüz kuantum şifreleme ile uğraşıyor, sen kullanmıyorsun bu potansiyeli, gel bakalım sınav çek, ot topla, çimleri sula...

Kimse kalkıp da vatan borcu diye masal anlatmasın artık. Vatan borcu (böyle bir şey varsa) ot toplayarak ödenmez.

xXx
06/01/2006, 13:24
bshener: adam gibi konuş ağzından çıkanı kulağın duysun !!!
--------

Şimdi gelelim askerliğe pek sıcak bakılmamasına,

"Askere gidene diyeceğimiz birşey yok. Memlekette boş adam çok."
Askere gıdenler bos adammı oluyor bu durumda?

O zaman bende bos adamdım da askere gıttım...
---
"Ama bardağın dolu tarafı da var. Adam iş-güç sahibi, firması var 100 kişiyi (ve bunların ailesini de katarsanız 400 kişiyi) besliyor. Böyle adamlara gel sen askere diyorlar."

Olacak tabıı 100 kısı calıstıran bır fırması olan adam bu gıbı durumlar ıcınde sıstematıgını kurmus demektır kurmamıssa vay o fırmanın halıne.
---
"Bu adamın askerde yapacak hiçbirşeyi yok. Bu adam askere gitmese ordu gücünden hiçbirşey kaybetmez."

Bu adam gıbı 1000 kısı gıtmese ortalama rakamla 1 tugay güç kaybın olur.
Yapacak birşeyleri mutlaka vardır bütün ordu karargah tan oluşmuyor yada kıtadan.
---
"Ama dar görüşlü zihniyetler yüzünden askerde boş boş aylarca zaman öldürecek kişiler askere alınıyor. Oysa ki adam halihazırda devlete birkaç yüz kat fazla yardımcı olmakta."

Bos bos zaman oldurdum dıyen adam yalan soyluyordur.
---
"Ya da daha değişik düşünelim. Adam üniversite bitirmiş. İşini daha üniversite bitmeden kurmuş. İşleri yoluna koymuş. Çok iyi bir avukat, doktor ya da mühendis. Bu adamın askerde ot yolmakla, duvar örmekle, çim biçmekle, komutanın kağıdını taşımakla işi ne?"

Tok acın halınden anlamaz dıye bır laf vardır cok adam gordum habıre et yıyıpde ot yolduktan sonra acın halınden anlayan, kaldıkı tum mesaı gununu oracle basında gecırıp aksam uzerı 1 saat mıntıkaya cıkmaktanda musadenle gerılmeyıversın. Çok ıyı avukat doktor vs. olması dıger vatandaslardan ELIT olmasını gerektırmez sonucta tum gunu bransına gore calısmakla gecıyor 1 saatide otla. Tum gunun otla gecebılecegı tek yer acemı kıtalarıdır.
---
"Diyorsak ki iş güç sahibi olmayan, devlete hali hazırda bir katkısı bulunmayan kişiler askere gitsin, eyvallah."

Ulkenın ordusu ıssız gucsuz takımı olsun guzel sonra amerıkalı askerler gıbı ganımette toplar bu ıssız gucsuz askerler.
---
"Ama zaten devlete askerde yapacağından yüzlerce kat fazla yarar sağlayan kişiler orada dururken, onları askere almanın devlete anca zararı olur."

Devlete mıllete yararlı bırseyler yapmak ısteyen adam ıcın askerlık engelmıdır? Faydalı bırseyler yapmak ısteyen oradada bırseyler bulur.
---
"Vatani görev sadece askerlikten ibaret olsaydı devlet bizden vergi almaz, hukuk kurallarını koymaz, bizi memur yapıp çalıştırtmaz, yatırım diye kapı kapı dolaşmazdı."

Vatana karsı yapılan gorevler dedıgın gıbı vergı memurıyet hukuk vs. bırcok cesıt askerlıkte bunlardan bırı sadece askerlık degıl.
---
"Boş gezen adamları da alın askere. Gitmeyenler askeriye'ye fahiş olmayan bir meblağ ödesinler. Bu ücreti de o askerlere verin ki geldiklerinde iş güç sahibi olabilsinler, mesela bir ev alabilsinler, birkaç sene işsiz kalınca parasız kalmasınlar."
Ordu KİT. değildir.
---

"Şuan ki
askerlik devlete hizmettir
vatana değil"

Vatansız devlet, Devletsız vatan olmaz.
---
"ve ben yeşilli elbiseler içindeyken Allah dediğimde beni cezalandıran devlete askerlik yapmam en azından kendi rızam ile yapmam"

Allah dedıgım ıcın kımse benı cezalandırmadı askerlık yaptıgım yerdede bu sebepten ceza alanda olmadı, gorev cakısmadıgı sucede namazına nıyazına karısılanıda gormedım org sıde erıde gelıp cumasını namazını kılardı.
---

"Artık savaşların top rüfek ile yapıldığı bir çağın dışına çıkıyoruz diye düşünüyorum, n azından sınırdan gizlice girebilecek bir düşman tehdidine karşı 750bin kişiyi silah altında tutmak çok da anlamlı gelmiyor bana, kişisel olarak askerliğin insan hayatından çaldığı zaman falan gibi konuların dışında birde ordunun ekonomiye getirdiği yük var, bu ülkenin 3 te 2 si orduya giderken açlıktan nefesi kokan insanlar da var, onlar için de durum pek adil görünmüyor."

Orduda bunun farkında ve kendı yapısını kademe kademe degıstırıyor zaten, ayrıca dunyada hangı ulke varkı ordusunun ekonomısını saglam tutmayan?
---
"keşke askerliğin bir bedeli olsa. mesela kamu hizmeti gibi. gidip insanlar para almadan öğretmenlik yapsa, para almadan yazılımlar geliştirse askere veya devlete. ya da gidip bilgisayar sistemlerini kursa. ahh ne güzel olurdu. uçarak giderdim askere"

O degını askerde yaptım / yapılıyor yeterkı ıste.
---

Ordu onunuze bır cok secenek koymus okulun varsa bıtır gel demıs saglıgın bozuksa ertelerım yada muaf olursun demıs lıse mezunu dahı olsan 3 sene sana zaman verırım demıs bır ton opsıyon sunmus musadenızle bırını secınde yapıverın askerlıgınızı kormayın adam yemıyorlar orada...

sigma
06/01/2006, 13:26
Bence de askerlik bir anlamda amme hizmetine dönüştürülmeli (şu an kısmen yapılıyor ama ). Ayrıca ortada başaka bir sorunda var öğretmen,doktor ve özellikle zaten silah altındaki polis gibi meslek dallarının askerlik yapması sorunu.

Gurhan
06/01/2006, 13:53
Vatansız devlet, Devletsız vatan olmaz.
Devlete hizmet edecek olsaydım memur olurdum.

Allah dedıgım ıcın kımse benı cezalandırmadı askerlık yaptıgım yerdede bu sebepten ceza alanda olmadı, gorev cakısmadıgı sucede namazına nıyazına karısılanıda gormedım org sıde erıde gelıp cumasını namazını kılardı.

ya benim duyduklarım bana anlatılanlar?

hangisi istisna senin dediğin mi benim duydukları mı?

ya da benim dediklerim milyarda bir ihtimal bile olsa
askerlikten kaçmam için bir sebep olmaya yeter artar bile

acemi
06/01/2006, 14:15
askerlıgınızı kormayın adam yemıyorlar orada...
Ömründen önemli bir bölümü yiyorlar, daha ne yapsınlar?

Casus
06/01/2006, 14:26
Sen ben gitmeylim tamam...
Ozaman kim gidecek? Hanimlari mi gönderelim?

xXx
Ustanin dedigi herseye katiliyorum, askere gitmis olmasam bile...

@acemi,
18 ay´dan 15´e düstü, herseye vakit ayirabiliyonda vatan borcuna niye ayiramiyon orayi anlamadim? Ne demek ömrümden önemli bi bölüm yiyo?
Bugün yapacagin seyi yarin yap sende...
[Bilgisayarin basinda otura otura bizim millete bi hal olmus!]

Ansugo
06/01/2006, 14:28
xXx , tek tek cümleleri alıntılayıp bütünü gözden kaçırmışsın. Grammere takılıp işin özünü görememişsin. Sadece cümlelere yavan olarak karşılık uydurmaya çalışmışsın. Hatta cümlelerin çoğunu çarpıtmışsın.

Ama gerçek şu ki kendimize, kendi dar çevremize bakarak olayları geniş çapta ele alamayız. Ele alamazsak işin grammerine takılıp bütünü gözden kaçırırız.

Hayatında kendi işine sahip olamamış bir kişi "100 kişilik firmanın" nasıl yürüdüğünü bilmediği için "vay o firmanın" haline demek kolay gelir. Aynen sizin gibi generallerde, çoğu milletvekilide hayatları boyunca böyle bir firma yönetmediler. Onun için anlamazlar.

Ben sizden de anlamanızı beklemiyorum. Ama en azından bir kere düşünmeniz hoş olabilirdi.

xXx
06/01/2006, 15:29
Kaç o zaman Gurhan senı tutan yok. Hazım meselesı hazmedebılıyorsan dıyecek bırsey yok bu konuda. Sana anlatılanlara gelınce de ınanıp ınanmamakda sana kalmıs bundan sonrada hayatını tamamen sana anlatılanlara gore yasarsın artık kendı tecrubelerın yerınede anlatanların tecrubelerıne gore davranırsın.
-
Bütünü dediğin şey eğrisiyle doğrusuyla bu ülkenin şartları içinde kısa yada uzun bu görevin yapılması gerekliliğidir. Bu da açık ve yalın gerçektir. Devlete millete vatana vs. neye borc kabul edersen et/etme bu ıs "Özgüven ve cesaret" işidir. Asıl takılıp kaldıgın yer insan dogasında mevcut olan "bilmediğin şeyden ürkme" gudusudur. Bir firmayıda büyük yapan etmenlerin arasında da kendini devam ettirebilme özelliği gelmektedir aynen orduda olduğu gibi kişiler değil sistemin yürümesi önemlidir. Büyük firma budur sahıslar bugun var yarın yoktur ama sistem buna ragmen yurumelıdır. Hayatında general denilen insanı gorup konusup anlamadan kitaplardan televizyonlardan görüp yorum yapmakta akıllıca bir davranıs degıldır.

perlci
06/01/2006, 15:44
xXx,senin dediğin şu askerlik bir zorunluluktur,dolayısıyla herkes gidip yapacak,işim var ,yada müsait değilim demek olmaz gidip yapacaksın.
Bu düşünce yıllardır uygulanıyor zaten. Peki kim gidip yapacak denmiş?
En güçlü dediğimiz ülkelerde kim yapıyorsa bizdede onlar yapacak.
Gidip askerlik yapacaksın 15 ay ve gün sayacaksın,bu askerden ne beklersin.Geldikten sonrada herşeyi unutup yaşama mücadelesi verecek.
Daha öncede dediğim gibi askerlik başlıbaşına bir meslektir,bu işi yapacak insanlar var ve daha mantıklı olur.Verdiğimiz vergilerle pekala bunu iş olarak yapacak insanları alıp yaptırılabilir.Vatana borcunu çalışıp vergini vererek yerine getirirsin,herkesin yapamayacağı bir meslekle değil.

Ansugo
06/01/2006, 18:12
Bütünü dediğin şey eğrisiyle doğrusuyla bu ülkenin şartları içinde kısa yada uzun bu görevin yapılması gerekliliğidir. Bu da açık ve yalın gerçektir. Devlete millete vatana vs. neye borc kabul edersen et/etme bu ıs "Özgüven ve cesaret" işidir. Asıl takılıp kaldıgın yer insan dogasında mevcut olan "bilmediğin şeyden ürkme" gudusudur. Bir firmayıda büyük yapan etmenlerin arasında da kendini devam ettirebilme özelliği gelmektedir aynen orduda olduğu gibi kişiler değil sistemin yürümesi önemlidir. Büyük firma budur sahıslar bugun var yarın yoktur ama sistem buna ragmen yurumelıdır. Hayatında general denilen insanı gorup konusup anlamadan kitaplardan televizyonlardan görüp yorum yapmakta akıllıca bir davranıs degıldır.

Uslup hoş değil.

Kolay gelsin.

Ali Sarı
06/01/2006, 19:48
Herkes "vicdani ret"çi olmuş çıkmış ya hu :)

carslan
06/01/2006, 21:09
Kaçınız yurt dışından maval okuyorsunuz? Kaçınız kendinizi yurt dışında çalışıyor gösteriyorsunuz?Kaçınız 100 ile 4 ü çarpıp yaşayan 60 milyondan fazla görüyorsunuz?Kaçınız vergi veya ibadet ile askerliği karşılaştırıyor?Kaçınız bedelli askerlik için bekliyor ve bunun için olmadık haberler yayıyor?Aslında bende katılıyorum bu insanlara, umarım hiçkimse vatan savunmasında bu tip düşünen insanlarla yan yana bu işi yapmaz; çünkü eminim silah arkadaşının hayatıda bu tip insanlar için bu kadar önemsizdir.

Mingitau
06/01/2006, 22:38
Askerliği ertelemeye çalışanları anlıyorumda çürük raporu alarak yırtmaya çalışanları anlamıyorum...

Kögüdey Meygen
06/01/2006, 23:21
Askerliğe karşı değilim, mevcut askerlik düzenine karşıyım.
ABD' nin, İngiltere' nin askerleri zorunlu askerlik yapmıyor.
Kendi istekleri ile iş olarak askerlik yapıyorlar.
Özel olarak yetiştiriliyorlar.Ot yolmuyorlar.
Ve iki günde Irak'ı, Afganistan'ı ele geçiriyorlar.Ve onca zaman da 1000-2000 kayıp veriyorlar.
Onların bir ayda verdiği kaybı bizim ot yolanlar bir günde veriyor.
Bu kafa ile askerlik yapmanın anlamı var mı?
Askerin görevi savaşmasını bilmek yeri geldiğinde de savaşmaktır.Gereksiz işlerle
gereksiz emirlerle uğraşmak değil.
Hoplayıp, zıplayıp, ot yolup, komutanın postalını boyayarak savaş mı öğrenilir
yoksa büyüklerin emrine itaat mi öğrenilir.
Şu haliyle orada öğreneceğim,kazanacağım bir şey yok.Hiçbir şey olmasa zaman kaybedeceğim.
Hadi askerlikte birşey kazanmamız gerekmiyor.Vatan borcumuzu ödemeliyiz diyelim. Orada program yazayım desem bu da mantıklı değil.Ciddi anlamda yazılım geliştirmek
devamlılık ve kalıcı bir ekip ister.
Her yıl değişen bir yazılım ekibi ile bu mümkün değil.
Bu durumda orada vatana verebileceğim bir şey de yok.
Diyelim ki gerçekten bir savaş çıktı o zaman elbette görevimizi yaparız ama
bu durum dışında askerlik boş.

Revne
06/01/2006, 23:42
Dun gece bu konuya yazan son kisiydim simdiyse ilklere giriyo mailim. Bu da gosteriyorki askerlikle ilgisi olan uye sayısı oldukca fazla...

Neyse cevaplara gelelim...

birde neyi anlayamadığımızı söylermisin??

:) Onca insanın neden kendini feda ettigini. Topragin altında yatan asil kanı.

Nasıl isteyen namaz kılıyor, istemeyen de kılmıyorsa, kutsal görev askerliği de isteyen yapsın, istemeyen yapmasın. Birşeyi kutsal tayin edip sonra da herkesi buna zorlamak ne demek? Herkes aynı şeyi kutsal bulmayabilir.

Zaten oyle oluyo istemeyen kaciyor bir sekilde... Tıpkı namazda oldugu gibi ama nereye kadar??:)

Ya arkadaslar sizi anliyorum askerlik bizim icin teknolojiden uzaklasmak anlamına geliyor. Ama unutmamız gereken sey teknolojininde ustunde bazı degerler vardır(yada benim icin oyle)..

Olması gereken:
Askeriyenin bu vatanın yetişmiş insanlarını kendi ciddi projelerinin içine katması.. Boylece askerlik uygulamda bir cile olmaktan cıkar. Egitimli insanlarimizdan da yararlanılmış olur.

Kolay Gelsin..

NOT:
yorumda kullanılan namaz benzetmesi herkesi ayni sekilde baglamaz.

naesse
06/01/2006, 23:51
// Mesaj ağır hakaret içeriği için silinmiştir.

Kögüdey Meygen
07/01/2006, 08:59
Ne yapıcan o vakit?? neyse umrumda değil ne yapacağın..
bana müsade...yazıkkk
Kazma,kürekle de olsa savaşırız.
Yazımın başında dediğim gibi askerliğe değil mevcut askerlik düzenine karşıyım.
Neden elin gavuru neredeyse hiç kayıp vermezken bizim bitli piyade
hergün keklik gibi avlanıyor?
Doğru düzgün savaş öğretilse o kadar kayıp verilir miydi?
Doğru düzgün savaş yeteneği kazansalar o kadar kayıp verilir miydi?
Yüz binlerce acemi kekliğe 1.5 yıl yapılan masraf ile
çok uzman 10000 savaşçı yetiştirseniz çok daha fazla savaş gücünüz olur.

Mingitau
07/01/2006, 09:31
Her askerlik alımı zamanı aynı tartışmalar...
Birde nedense gidip yapanların/yapmak zorunda kalanların fikirlerinde 180 derece bir dönüş oluyor.
Kıt a dur! Geriye Dön!

xXx
08/01/2006, 10:03
ilahi mintagu, :D

ansu uslup hos degıl dıyorsun ama yazdıklarına bır daha bakarsan uslup bakımından senınkınden daha sert olmadıgını gorursun.

Neyse beyler bence ordunun degısmekte olan yapısını bır daha ınceleyın madem teknolojı adamıyız dıyoruz aratın bıraz nette bakın bakalım kafanızdakı "ot yolan bıtlı pıyade" ordusunu degıstırmek ıcın neler neler yapılıyor. belkı fıkırlerınız degısır sonucta ordu dedıgınız ıcınde bınlerce kısıyı barındıran bır kurum herkese gulluk gulıstanlık olacak degıl, kımı dag basında pusuda bekler sıkayet etmez kımısıne ıse masa basında rahat batar o yuzden gorev zorunluluk vs. yanında bunu bırde tecrube olarak ele alırsanız kazanıcagınız cok sey olur...
Dünya sadece inC lerden ibaret değil .

HunTER
09/01/2006, 15:43
Bır yıgın adamı toplayıp toplamda 15 aylık bır sure ıcınde bılısımcı yapmaya calıstıgımızı dusunun.. Amac bılısım ordusu kurmak.. Kulaga ne kadar sacma gelıyor degılmı? Ama aynı yıgını alıp asker yapmaya calıstıgımızda kımse boyle dusunmuyor..

Yada bır berberın dıs cekmesını garıp bulsakta onun elınde sılah cephede savasmasına o kadar da garıp bakmıyoruz..

Sanırım hepımız asker olmak ıcın yesıllerı gıymenın yeterlı oldugunu dusunuyoruz.. Oyleyse benım bı tavsıyem var.. Hıc ugrasmasınlar.. Versınler bıze o yesıllerı koyalım gardolabımıza bızden ıstedıklerınde de kusanıp katılalım orduya..

Boylece kımsenın hayatından 15 ay calınmıs olmaz..

carslan
09/01/2006, 16:08
Biraz tarih okumanızda yarar var.
Belirtmek gerek:Kurtuluş Savaşı'nda da askerliğin, Ankaranın gereksizliğine, halifenin söylediklerine körü körüne inananlar vardı.Bu inandıkları sadece kendi düşünceleri değildi korktukları veya kendilerini düşündükleri için bu tip yollara itildiler.
Çoğunuz kulaktan dolma yalan yanlış anılarla yetiniyorsunuz, geri kalanlar ise bilerek yada bilmeyerek belli bir ideolojinin esiri olmuş durumda. Bu vatan, hiç bir zaman uşakların vatnı olmadı, bundan sonrada olmaz. Gereken vatanperverler her zaman vardı bundan sonrada var olacak. Bu vatanın, korkak ve ahlaksız insanlara ihtiyacı hiç bir zaman olmadı bundan sonrada olmayacak.

HunTER
09/01/2006, 16:21
Kurtulus savasında ordumuydu vatanı kurtaran? Yada olenlerın kacı askerı egıtım almıstı?

carslan
09/01/2006, 16:22
Kusura bakma ama bu vatanın senın gıbılere de pek ıhtıyacı yok.. Daha dogrusu konusmaktan ote ıs yapan yapıt veren ınsanlara ıhtıyacımız var bızım..

Kaldıkı bu vatan ıcın ne lazım tartısmasına gırersek hıc cıkamayız zaten.. Bu nedenle gecelım..

Kusura bakmam çünkü senin vatan anlayışınla benim vatan anlayışım arasında çok fazla fark var.Bu vatan için lazım olmayan şeylerin ilk sırasında vatanını sevmeyen ve korumak istemeyen insan gelir.Yapıt vermek çok basittir ortalık yapıt kaynıyor sanırım seninde bir kaç yapıtın vardır.

carslan
09/01/2006, 16:27
Kurtulus savasında ordumuydu vatanı kurtaran? Yada olenlerın kacı askerı egıtım almıstı?

öğrenmek zor değil ordunun kimlerden oluştuğu, kılığını kıyafetini, silah gücünü, kağnıları, insanların yemeklerinin iki öğüne düştüğünü, kadın erkek, çoluk çocuk demeden, ruhları ile savaştığını;ama anlamak için başka meziyetler gerek.

HunTER
09/01/2006, 16:28
Anlıyorum ben..

Not: 36 nolu mesajdakı alıntıya konu olan mesajımı bıraz agır kactıgı ıcın sılmıstım ben ama malesef carslan yakalamıs..

acemi
09/01/2006, 16:30
Türkler doğuştan askerdir, ayrıca askeri eğitim almasına gerek yoktur. Türklerin askeri eğitim alması gerektiğini söyleyenler, maalesef milletimizi yeterince tanıyamamışlardır.

Gurhan
09/01/2006, 16:49
Savaşlar fiziki güçle kazanılsaydı Çanakkalede parçalanırdık

Şuan ki devlet ve ordu Savaşları kazanmamızı sağlayan bütün duyguları ve inançları köreltmekten başka bir işe yaramıyor... hiç bir işe

carslan
09/01/2006, 16:58

Şuan ki devlet ve ordu Savaşları kazanmamızı sağlayan bütün duyguları ve inançları köreltmekten başka bir işe yaramıyor... hiç bir işe

Merak etme bahsettiğin ama farkında olmadığın o inanç hala var, tarihin her evresinde vardı.Burada amaç savaş kazanmak değil vatanı kurtarmak.Bu ikisi arasındaki farkı anladığın zaman isminin yanındaki resmin sana anlatamadığını kavrayabileceksin.

Gurhan
09/01/2006, 17:44
bahsettiğin ama farkında olmadığın o inanç hala var

Eee daha ne o zaman neden bu kadar korkuyorsunuz ?

Neden bi gurup insanın çıkıp ben askere gitmek istemiyorum demesiyle tutuşuyorsunuz ?

Bahs ettiğim inancın gerçekten varlığına inanıyorsan tıpkı eskiden oldğu gibi bu inanca ek olarak 1 haftalık 1 aylık askeri bir eğitimle şavaşları kazan.. şey vatanı kurtaracağımıza da inanıyorsundur değilmi.

Ben senin kadar bilgili! ve emin olsaydım bırakın gelmeyen gelmesin bizim muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur derdim ?

ve son olarak

Neden bir vatandaşının "ya beni mantıklı bulmadığım doğruluğuna inanmadığım bir yere götürmeyin" dediğini duyduğunda onu vatan hayini ilan etmek yerine saygı göstermiyorsunmusun
Yoksa senin inançların, hala var olduğuna inandığın inançların benimkinden farklı olarak bunları mı emrediyor sana?

carslan
09/01/2006, 18:08
hala var olduğuna inandığın inançların benimkinden farklı olarak bunları mı emrediyor sana?

Korkumu? Vatan için çok küçümsenecek bir duygu.Vatan bir toprak parçası değil.Üzerinde İNSAN yaşayan bir toprak.

Tutuşmak?O bahsettiğin bir gurup (aslında grup olması gerekirdi;öğren!!) için geçerli bir olay.Tutuşanlar(askerden korkanlar) askere gitmek istemeyenler.

şey vatanı kurtaracağımıza da inanıyorsundur değilmi.

Vatan senin için şey!!! olabilir. Her zaman sen ve senin gibi düşünenler oldu tarihte ama sadece yazı yazabildiler. Ortak paydanız vatanı şey olarak tanımlamak.Evet inanıyorum.Emin olman mümkün değil çünkü bu senin yaradılışında var, bilgi, senin ne kadar umrunda yazdıklarından anlaşılıyor.Damarlardaki kana gelince; bunu hissetmek kolay değil çünkü bu çimento!! değil kan. Aramızdaki fark kimse bana, sana emrettiği gibi emretmiyor.Emir kulu olanlar hissettiklerini söyleyemez, düşünmeden uyarlar.

HunTER
09/01/2006, 18:09
carslan ezberden konustugu ıcın ıcıne dustugu celıskının farkında degıl.. Sanırım vatanseverın elkıtabında bu turden ayrıntılara yer verılmıyor..

Ornegın gencken gıttıgım ulku ocaklarında bana "once turk musun yoksa musluman mısın?" sorusuna "aynı anda turkum aynı anda muslumanım" yanıtını vermem ogretılmıstı..

Ama henuz "madem her turk asker dogar oyleyse neden askere gıdıyoruz?" sorusuna verılecek bu turden bır yanıt yok sanırım..

Yada carslan dersıne ıyı calısmamıs..

Gurhan
09/01/2006, 18:13
@carslan boşver senle tartışmayacağım
bunun yerine gider develere hendek atlatırım daha iyi

carslan
09/01/2006, 18:16
carslan ezberden konustugu ıcın ıcıne dustugu celıskının farkında degıl.. Sanırım vatanseverın elkıtabında bu turden ayrıntılara yer verılmıyor..

Herşey senin düşündüğün(ve öğrendiğin gibi) gibi elkıtabından! öğrenildeydi,çok basit olurdu ve mesajı silmek zorunda kalırdın ve yakalanmazdın.El kitabı sen ve senin gibiler için yazılsaydı sadece broşür olurdu.

Gurhan
09/01/2006, 18:21
el kitabı olacak elkıtabı değil
ve
öğrenildeydi değil öğrenilseydi :)

carslan
09/01/2006, 18:21
@carslan boşver senle tartışmayacağım
bunun yerine gider develere hendek atlatırım daha iyi

Benle tartışmıyorsun.Tartışmak fikir ile ilgilidir.Bilgi ise fikrin tabanını oluşturur.Sen develerini hoplat.

HunTER
09/01/2006, 18:25
Gurhan develer konusunda yardıma ıhtıyacın varmı?

Gurhan
09/01/2006, 18:30
Sen develerini hoplat.

Allahım ya

Ben hoplatmaktan vaz geçtim onlara laf yetiştirmek daha zevkliymiş

Ansugo
09/01/2006, 21:11
Türkler doğuştan askerdir, ayrıca askeri eğitim almasına gerek yoktur. Türklerin askeri eğitim alması gerektiğini söyleyenler, maalesef milletimizi yeterince tanıyamamışlardır.

Askerlikten kaçınmak için bundan sonra böyle söyleyeyim. Ne güzel altına kimse "Yahu olur mu Türkler savaşçı değildir!" ya da "Bu tür kelimelerin arkasına gizlenip askerlikten kaçınamazsınız!" dememiş.

Demek ki vatansever kaftanımızı giyip, o ağızla kükrememiz lazım. Nasılsa memlekette askerlik yapan herkes kendini vatansever zannediyor. ( Daha doğrusu kendisini vatansever sayan, en iyi vatansever olduğu iddiasında. Öyle ki kendisinin düşüncelerinin aksini düşünen herkes vatan hainidir. ) Ancak bildiğiniz gibi vatanseverlik lafla değil yapılan işle belli oluyor.

O çok bahsettiğiniz kurtuluş savaşında o kadar adam yerine, sanayimiz olsaydı, top-tüfek üretecek fabrikalarımız olsaydı, kağnı arabasına yerine jiplerimiz olsaydı bugün o kadar kayıp vermeyecektik. Bunu nedense düşünen yok.

Amerikalıların II. dünya savaşında ortalığı dağıtmasının ekonomisine, müthiş üretim gücüne dayandığı nedense kimsenin ilgisini çekmiyor.

Biz hala "Size ölmeyi emrediyorum" kısmında takılıp kalmışız. Atatürk'ün elinde telsiz, arkasında bir filo olsaydı ölmeyi emrediyorum demek yerine "Koordinatlarını verdiğim şu tepeleri derhal bombalamanızı emrediyorum" derdi. Ama gel gör ki öyle bir şansı olmamış. Tek şansı daha doğru dürüst silah tutmayan halkın ölmesini emretmekmiş.

Bir devleti ayakta tutan asker değildir. Asker kabileleri ayakta tutar.

Bir devleti ayakta tutan teknolojisidir, parasıdır, mali gücüdür, sanayisidir.

Bugün dünyanın dört bir yanında parası dolaşan, dört bir yanda dev şirletlerinin yatırımları bulunan, öyle ki parasını çekince yatırım yaptığı ülkelerde ekonominin sekteye uğramasına neden olacak; teknoloji olarak gelişmiş, atom bombası yapabilen; sanayisi (en basit düşünceyle) bir savaş anında bir günde 100 uçak üretebilecek kapasitede, tüm gerekli ihtiyaçları yıllarca karşılayabilecek kapasitede; halkı mutlu, karnı doymuş olan hiçbir devletin yüzbinlerce askere ihtiyacı yoktur. Çünkü mantık bu tür bir devlete saldırmak için bir gerekçe bulamaz.

Bence eskimiş firkirlerinizi yeniden revize edin. Tarih ne sizin sıkı sıkıya bağlandığınız lise tarih müfredatı gibidir, ne de okuduğunuz kendini vatansever sanıp tüm geri kalanı vatan haini ilan eden kişilerin anlattığı gibidir.

carslan
09/01/2006, 22:01

Sanırım bu özel bir kitap, develerini hoplattığın arkadaşına bir sor.Türkçe konusuna gelince kendini fazla rezil etme yazdıklarına tekrar bak.

carslan
09/01/2006, 22:14
O çok bahsettiğiniz kurtuluş savaşında o kadar adam yerine, sanayimiz olsaydı, top-tüfek üretecek fabrikalarımız olsaydı, kağnı arabasına yerine jiplerimiz olsaydı bugün o kadar kayıp vermeyecektik. Bunu nedense düşünen yok.

Bu fabrikaları düşmana teslim edenlerin kim olduklarını sen daha iyi bilirsin.O çok bahsettiğimiz kurtuluş savaşının olmamasını çok isterdiniz.Ama oldu bir kere yapacak bir şey yok.

Amerikalıların tarihini gerçekten çok yakından biliyorsun gayet iyi.Ama senin dedğine göre Almanların bu savaşı kazanmaları gerekiyordu.

Evet o çok bahsettiğimiz kurtuluş savaşında aynen böyle oldu.Silah tutmayı bilmeyen halk Atatürk önderliğinde kazandı savaşı.Daha da önemlisi cehalet ile olan savaş.

Tarih çok ilginç bir bilim dalıdır, öğrenmekte fazla yarar var.Asker bir devleti ayakta tutar.Bu ayakta nasıl kalmasını istediğine bağlıdır veya kalıp kalmamasına.Fikirler revize edilir bunda problem yok önemli olan başlangıç noktan ile varış noktanın aynı olmamasıdır, o zaman sorarlar adama gerimi gittin diye.

HunTER
09/01/2006, 22:24
Türkçe konusuna gelince kendini fazla rezil etme yazdıklarına tekrar bak.

Buna bende once senın ıhtıyacın var.. Cunku senın turkcenle alay eden ben degıldım malesef..

acemi
09/01/2006, 23:18
Evet o çok bahsettiğimiz kurtuluş savaşında aynen böyle oldu.Silah tutmayı bilmeyen halk Atatürk önderliğinde kazandı savaşı.Daha da önemlisi cehalet ile olan savaş.
Kurtuluş Savaşı'nı gerçekten kazandık mı iyi düşünmek lazım. 2 milyon km2 toprak kaybettikten, bilmem ne kadar para ödemeyi kabul ettikten sonra İngilizler'in "tamam buradan alacağımızı aldık, eve dönelim" demesi kazanmaksa eğer, kazandık tabii.

O şartlarda kimse daha iyisini yapamazdı bu millet için... Buna itirazım yok ama birşey kazanmadığımızı da görebilmemiz lazım. Bir güzel dayak yedikten sonra "nasıl dövdüm adamı gördün mü" diyenler gibi komik duruma düşüyoruz.

Kögüdey Meygen
09/01/2006, 23:31
Amerika 2. Dünya Savaşını neyle kazandı?
Atom bombasını Japonya'ya attı bir anda milyondan fazla japonu öldürdü
ve japonlar pes etmek zorunda kaldı, diğer ülkeler de korktu.
Şimdi atom bombasının kendisi,onu atan uçak ve uçağı kullanan bir kaç
pilot ve yardımcısı mı güçlü yoksa ölen milyonlarca japon mu?
Adamlar senin kafana bombayı atmak istese ne ile önleyebilirsin varsa
teknoloji ile; yoksa bomba atılmadan 5 saniye önce canlı ceset
5 saniye sonra ölü cesediz düşmanın gözünde.
Teknoloji ne ile olur? Yüzbinlerce askerin 1.5 yıl masrafını yüklenmekle mi
yoksa yünbinlerce askere masraf yapmak yerine o kaynakları ar-ge faaliyetlerine aktarmakla mı?
Azıcık ilerdeki Afganistan'ı 3 günde,burnumuzun dibindeki Irak'ı 5 günde
ele geçirmediler mi?O kadar toprağı yüzbinlerce askerle değil uçaklarla,
tanklarla, gemilerle ele geçirdiler.Ve onca zamanda topu topu birkaç bin kayıp verdiler.Oysa ele geçirilen ülkelerin kayıpları yüz binlerce.
Silahları teknolojik,askerleri özel eğitimli ordular karşısında;
elin müzelik silahlarıyla, yüzbinlerce piyade ile ne yapılabilir?
Sadece ölerek vatana borcumuzu ödemiş oluruz.
Aslında bu pek vatan borcunun ödenmesi olmaz, göz göre göre ölüme gitmek intihar olur.
Başkalarını bilmem ama bardağın yarıdan fazlası boş ise ben ölüme gitmem.
Başkaları ölsün ben onların yerine yaşarım.

Mingitau
10/01/2006, 01:00
Kögüdey Meyden bunları İsa Yusuf'a Barat Hacıya sormak gerekir bence nedne onca yıl zindanlarda çürümeyi tercih ettin diye tabii artık çok geç. Belki yaşamında anlatmıştır diye söylüyorum bunları.....

Her neyse bence konuyu boşu boşuna kendi istemediğiniz şeyler yönünde abartıyorsunuz. Aslında bunalrı derken gözardı edilen devasa bir yolsuzluk var. Herkes bardağın kendine bakan tarafını görüyor. Burda bu kaçmaya çalışanların haklılığından dem vururkenbaşka bir yerde mesela Nüfus dairesinde, devlete ait bankalarda ya da başka kamusal alanlarda rüşvet vererek/amca dayı ile bir yerlere kapak atmış olanları nasıl eleştireceğiz? Buna vicdanımız el verecek mi?

Bu arada yukarılarda arkadaşlarımız bol bol saçmalamış. Kendisine milliyetçiyim diyen herkesi gittiği bir ülkü ocağı lokaline takılan bir kaç serseri ile eş değer görür olmuş... Milliyetçiliğin vatanperverliğin el kitabı olmaz böyle bir kitap varsa yayınlayanı baş vatan düşmanıdır bir çıkar için bunu yapmıştır. Bunu göremeyecek gözlere sahipsek zaten baksak ne bakmasak ne... Herkesi kitabı çıkaran ve kendi kesesini gözetmiş kişi olarak görmeyelim.

Mingitau
10/01/2006, 01:03

Acaba hiç düşündük mü, ya bizim duygu ve inanç dediklerimiz bizim bildiğimiz şeyler değilse?
Nerden mi biliyoruz bunu? Çanakkalede karşı tarafın askerleri üzerinden çıkan kanlı Kur'an-ı Kerimlerden; karşı siperlerden okunan fetih ayetlerinden...
Acaba o an orda fetih ayetlerini okuyan kişiler karşılarındakiler hakkında ne düşünüyordu?

Ansugo
10/01/2006, 01:29
Bu fabrikaları düşmana teslim edenlerin kim olduklarını sen daha iyi bilirsin.O çok bahsettiğimiz kurtuluş savaşının olmamasını çok isterdiniz.Ama oldu bir kere yapacak bir şey yok.

Benim bahsettiğim sanayileşmiş fabrika. Osmanlı'daki dar üretim kapasitesine sahip şeylerden bahsetmiyorum. Onların ele geçmesi ile geçmemesi arasında çok bir fark yok.

Amerikalıların tarihini gerçekten çok yakından biliyorsun gayet iyi.Ama senin dedğine göre Almanların bu savaşı kazanmaları gerekiyordu.

Bahsettiğini zannedersem uydurdun. Zira Almanlar'ın en büyük sıkıntısı mühimmattan kaynaklanıyordu. Öyle bir yere gelmişlerdi ki çelik ve petrol tükenmişti. Halliyle kaynaklar yetersiz kaldı.

Ve birden karşılarına daha kendisini farketmemiş bir amerika çıktı. ( Amerikalıların sözüyle : "Biz bile o kadar büyük bir potansiyelimiz olduğunun farkında değildik" ) Muazzam bir sanayisi olan, muazzam bir kaynağı olan devlet. Amerikalılar en az kayıp veren devlet olup savaşı sona ulaştırdı.

Bunu vatansever erleriyle değil bitmek tükenmek bilmeyen teknolojisi, sanayisi, ekonomisi ile yaptı.

Tarih çok ilginç bir bilim dalıdır, öğrenmekte fazla yarar var.Asker bir devleti ayakta tutar.Bu ayakta nasıl kalmasını istediğine bağlıdır veya kalıp kalmamasına.Fikirler revize edilir bunda problem yok önemli olan başlangıç noktan ile varış noktanın aynı olmamasıdır, o zaman sorarlar adama gerimi gittin diye.

Zaten bahsettiğim de bu. Revize edilmesi gereken fikir askerin bir devleti ayakta tuttuğu. Bu fikirin artık verilecek örneği kalmadı.

Tabii bu demek değildir ki asker olmasın. Askerlik bir meslek olsun ve üç kurşun talim yapıp bizi silah kullanmakta, hayatta kalmakta uzman teröristin önüne atmasınlar. Her türlü teçhizata, suda çalışan tüfeklere sahip uzman asker gitsin, kim devletin düşmanı ise hakkından gelsin.

Bizi yapamayacağımız, kabiliyetimizin olmadığı, kafamızı basmadığı savaşma gibi şeylere zorlamasınlar. Biz kafamız neye basıyorsa, nasıl devlete yardımcı olabiliyorsak öyle devam edelim. Böylece hem biz devlete daha fazla yardımcı olmuş, hem de devlet hem bizden hem askerinden daha fazla faydalanmış olsun.

Böylece ileride paralı askerlik çıkınca burada ya da çeşitli ortamlarda vatanseverlik nidaları atan kişiler eşi, dostu, oğlu, arkadaşının paralı askerlik yaptığını (ya da parayla askerlikten kurtulduğunu) görüp dediklerini yemezler.

D.N. : Ben bir ay bile askerlik yapmak istemiyorum. Askeriyenin bana verebileceği birşey, benim de ona verebileceğim birşey olduğunu sanmıyorum.

cappytoi
10/01/2006, 02:17
vicdani red olmalı...

Kögüdey Meygen
10/01/2006, 08:58
Kögüdey Meyden bunları İsa Yusuf'a Barat Hacıya sormak gerekir bence nedne onca yıl zindanlarda çürümeyi tercih ettin diye tabii artık çok geç. Belki yaşamında anlatmıştır diye söylüyorum bunları.....

Bu konuda haklısınız.O kişiler ölen başkarının yerine gayet iyi yaşamışlar.
(Son yazdığım bir iki cümle çok yanlış anlaşılabilir.)
Bu kişiler yaptığı eylemleri askerde mi öğrenmişler?
Bu konu bazı şeylerin askerle değil, düşünce adamlarıyla, alimlerle, okumuş insanlarla yapıldığını göstermek için birebir.Yüzbinlerce askere yapılan masraf, derme çatma okulların iyileştirilmesinde kullanılsa düşünce alanında
alimlerimiz yetişse daha iyi olur diye düşünüyorum.
Şu an Batının güçlü olmasının temelinde iki düşünce vardır
-Bilgi güçtür.
-Düşünüyorum o halde varım.
Diğer deyişle
-Bilgili değilsen güçsüzsün.
-Düşünmüyorsan,aklını kullanarak yeni bir şeyler üretmiyorsan,kaslarının gücüne güveniyorsan,damarlarındaki kana güveniyorsan yoksun(yok olursun).
Bunun için önce eğitim gelir,bilim gelir.
Bunları halletmeden askere yatırım hiç bir fayda vermez.
Bunları hallettikten sonra da ihtiyaca uygun silah üretmek ve asker yetiştirmek gerek.
Birkaç yüz tane işe yarar uçak vs. ve işinde uzman 10000 askerin yapabileceği şeyler yüzbinlerce piyadenin yapabileceğinden daha fazladır.

oza
13/01/2006, 01:04
*amerikan dış işleri bakanı "bizim çocuklar darbe yaptı" neden dedi (kenan evren için);
*hava kuvvetleri komutanı şahinkaya "benzin istasyonlarına açılış ruhsatı için çanakkale seramik fayanslarını neden zorunlu tuttu.
*emekli olan generaller büyük şirketlerde danışmanlık neden yaparlar.
*kitapçıda bomba patlatıp yakalananlar için "onu tanıyorum iyi çocuktur" neden dendi...
*...
*...
"bizim çocuk"lardan olmak hoş bişi diil, öteki çocuklardan olmak daha güzel... :)

carslan
13/01/2006, 17:31
Bakalım beni "hiçbirşey" den banlayanlar soğumuşmu?

amerikan dış işleri bakanı "bizim çocuklar darbe yaptı" neden dedi (kenan evren için);

Bunu Kenan Evren için söylemedi. Ayırca söyleyen A.B.D. (her nekadar yasaları bu forumda geçsede) Dış İşleri Bakanı değildi. Bizim çocuklar demesinin nedeni çok basit bunu fazla düşünmenin gereği yok. Eğer sen A.B.D. (B.D. aslında çok komik duruyor.Hani gerçekten bilmeyen birleşik bir kaç devlet olduğunu sanacak)'nin yardımıyla ayakta durursan adam seni oğlu sanar.
Hava K.K bunu söylemiştir çünkü büyük ihtimalle yerli malı kullanılsın diye yapmıştır. Emekli olan generallerin danışmanlık yaptığı 3 şirket ismi alayım senden.
...
...
Evet gerçekten "bizim çocuk"lardan olmak hoş değil.Kimse istemez Amerikada oturup burada ahkam kesmeyi, ama maalesef oluyor arada bu tip şeyler.İlginç bir şekilde hizmet sözleşmesinde bile A.B.D. kanunlarına atıf var. Gerçekten "öteki çocuk"mu sanıyorsunuz kendinizi?

Ansugo
13/01/2006, 17:55
İlginç bir şekilde hizmet sözleşmesinde bile A.B.D. kanunlarına atıf var.

Çünkü sunucumuz Türkiye'de değil. Bizim görevimiz ziyaretçi ve kullanıcılarımızı ileride başlarına gelebilecek sorunlar hakkında uyarmaktır. ABD kanunlarına aykırılık olmayacağını söylemek ceviz.net'in ABD kurallarına bağlılık yemini ettiği anlamına gelmez. Aksine ceviz.net'in böyle bir yemini olmadığı gibi hizmet sözleşmesinde ABD yasalarının belirtilmesi sadece ziyaretçi/kullanıcıları ileride olabilecek sorunlara karşı uyarmak, başlarına türlü sorunların açılmasını önlemek için, bilgilendirme amaçlıdır.

Yoksa ne ABD'lilerin ne Türkiye'dekilerin bizim forumumuzdaki üyeler gibi genel kurallara zaten yeterince uyan kişilerin yazdıklarıyla, ekledikleri dosyalarla uğraşacak vakti yoktur.

Bunu daha somut olarak anlatmak için şöyle bir yol deneyeyim : Türkiye Cumhuriyeti ile dünyanın pek çok devleti arasında düzenleyici, kazandırıcı, ticari, vs şekillerde bir sürü antlaşma imzalanır. Hatta bunların bir kısmı egemenliği sınırlandırıcıdır. Ama uluslararası bir devletin böyle antlaşmalar imzalaması normaldir. Ve vatandaşlık sözleşmesinde (Anayasa'da) bu durum Türk halkına bildirilir.

Bizim yaptığımız da bundan farksızdır.

Gurhan
14/01/2006, 11:00
İlginç bir şekilde hizmet sözleşmesinde bile A.B.D. kanunlarına atıf var.

birkez daha anlaşıldı ki yazılanları kendi işine geldiği gibi yorumlamada üzerine kimse yok

v4mp1r3
14/01/2006, 15:32
askerlik kutsal bir görevdir. savaşlar masabaşında değil cephede kazanılır. 6 ay, 1 sene herneyse herkesin nihayetinde vatan borcunu ödemesi gerektiğini düşünüyorum. bugün askerlikten kaçmaya kaytarmaya çalışan zihniyetin sağlıklı düşünebildiğinden şüphe ederim. askerliğinizi erteletme şansınızda var. ticari kaygılar gelip geçicidir askerden kaçmak için bunu neden göstermek çok saçma. Türk Silahlı Kuvvetlerinin neden var olduğunu unutmayalım..
saygılar

cappytoi
14/01/2006, 17:12
askerlik kutsal bir görevdir. savaşlar masabaşında değil cephede kazanılır. 6 ay, 1 sene herneyse herkesin nihayetinde vatan borcunu ödemesi gerektiğini düşünüyorum. bugün askerlikten kaçmaya kaytarmaya çalışan zihniyetin sağlıklı düşünebildiğinden şüphe ederim. askerliğinizi erteletme şansınızda var. ticari kaygılar gelip geçicidir askerden kaçmak için bunu neden göstermek çok saçma. Türk Silahlı Kuvvetlerinin neden var olduğunu unutmayalım..
saygılar
siyasetçiler neden savaşmıyor o zaman?

HunTER
16/01/2006, 02:48
askerlik kutsal bir görevdir. savaşlar masabaşında değil cephede kazanılır. 6 ay, 1 sene herneyse herkesin nihayetinde vatan borcunu ödemesi gerektiğini düşünüyorum.

Nukleer bır savasta cepheye ıhtıyacın yok.. Ve ben vatan borcunun vergı vererek odenebılecegını dusunuyorum..

Yok eger benden dedemın doktugu kanın dıyetı ıstenıyorsa dedem benım dedem.. O kanını doktuyse benım ıcın doktu zaten..

Zerzevat Adam
16/01/2006, 04:02
Tartışmaya girmeyeceğim tek bir söz söyleyeceğim, bu vatan için yüzyıllardır ölen şehitlerimizi, insanlarımızı bir kenara koydum sadece Kurtuluş Savaşı'ndaki şehitlerimiz bu vatanı sizler için mi kurtardı?

Geçenlerde bir arkadaş üyeliğini sildirmişti, gerçekten üzülüyorum bu şekilde düşünen insanlarla aynı yerde bulunmaya, utanıyorum.

Askerlik sisteminde, süresinde, ıvırında zıvırında sorunlar olabilir veya vardır... ama bu kadar mı vurdum duymaz olunuyor? Askerlik mesleğini sadece devlete hizmet, ekenomik kayıp, "hizmet" vs. gibi mi görüyorsunuz?

Kurtuluş Savaşı süresinde de kaçaklar oldu ve az buz sayıda değil çok büyük ama çoğu padişah ve hilafet "Ankara Hükümeti'nin yanında durmayın" dedi diye daha doğrusu dinen günahkar olmamak için, bir kısmı da cahillikten, fakat bir çoğu hatayı anladı ve askere geri çağrılınca geri döndü.

Ama şunu söyleyeyim size, Çanakkale'de ve Anadolu Topraklarında üstlerine yağan mermilere sadece süngüyle koşan o kahraman insanların bıraktığı bu topraklarda bu şekilde yaşamaya hakkınız olmadığını söylüyorum.

Birkaç sene önceki bir konuda da bana "gençsin, sana öyle geliyor" denmişti... Öyle birşey yok, dünde, bugünde, yarında duygum-düşüncem aynı.

Hepinize bir şey sorayım; hanginiz sünnet olmadınız? Hanginiz "ibadet edeceksem namaz kılarım" veya "bunun bir faydası yok" dedi?

Haa ama şu var, sünnetten kaçanlar ya korkak olur ya da erkekliği tam değil derler... Bana kalırsa askerden korkan insanların vatan sevgisine tam olarak şüpheyle bakmak lazım, erkekliğine zaten toplum gerekli damgayı basıyor.

Kısacası, dini konulara(sünnet farz değil ayrıca) gelince sorgulamadan herşeyi kabulleniyorken, Peygamber ocağı olan askerliğe türlü türlü çamuru atmakta geri kalmıyorsunuz.

Atalarımız bu vatanı bu konuyu tartışacağız diye bıraktıysa gerçekten üzülüyorum ve keşke diyorum bu konuya cevap yazacağıma Dumlupınarda ölseydim.

Bu mesajdan gocunan varsa üst-yöneticilere özel mesaj atıp üyeliğimin silinmesini talep edebilirler ve bu talebin yerine getirilmesini kim derse onaylıyorum. (veya mesajımın hakaret içerdiğini düşünüyorsanız, ki hakaret ettim yeterince)

HunTER
16/01/2006, 04:35
Sunnet olurken henuz kendı kararlarımı verebılecek yasta degıldım.. Aslında olsaydımda bısey degısmezdı cunku kanaatımce sunnet dını bı mesele olmaktan cok saglıkla ılgılı.. Dolayısıyla bu kotu bır ornek olmus..

Ikıncı olarak.. Sanırım burda kımse askerden korkmuyor.. Sadece bazılarımız bunun gereksız oldugunu dusunuyor..

Kı boyle dusunmek ıcınde bı cok neden var.. Cunku ornegın artık gunumuzde savaslar eskıden oldugu gıbı cephede gogus goguse yapılmıyor.. Dolayısıyla artık savasa hazır kac askerımızın oldugunun pek bı onemı yok..

Bunun gıbı yapıcı bazı elestırıler getırmekte bana gore askere camur atmak degıl.. Aksıne bız herseyın bızım ve ulkemız ıcın daha ıyı olmasını ıstıyoruz..

Ayrıca ben sahsım adına mesajından gocunmadım ama uzuldum.. En azından senın gıbı akıllı bı adamın soylenenlerı anlamasını beklerdım.. Ama bız sana bıle anlatamadıysak bunu demekkı soyledıklerımızın su zamanlarda gerceklesebılme ıhtımalı oldukca zayıf..

jure
16/01/2006, 04:58
Nukleer bır savasta cepheye ıhtıyacın yok.. Ve ben vatan borcunun vergı vererek odenebılecegını dusunuyorum..

Yok eger benden dedemın doktugu kanın dıyetı ıstenıyorsa dedem benım dedem.. O kanını doktuyse benım ıcın doktu zaten..

Her zaman savaşlar nukleer savaş olmaz. Bazen cephedede savaşmanız gerekebilir. Eğer zaten cephede savaşmak gerekmese Askerlik diye bişe olmasına gerek yok.

Deden bence kanını senin için değil bu vatan için döktü. Yani ben torunum için değilde vatanım için dökerdim.

Belirtmek isterimki bunları söylerken paralı askerlik çıkarsa para verip yapabilirim. Fakat bunu askerlikten kaçmak için değil gerek olmadığını düşündüğüm için yaparım.

Zerzevat Adam
16/01/2006, 05:10
Nükleer-Biyolojik-Kimyasal korunma yöntemleri var ve ne gibi etkileri olduğunu da biliyorum. NBC konusunda hiç bir ülkenin kesin korunma yöntemi de yok, herkes tehdit altında. Tabi şöyle bir şeyde var, ülkeler NBC silahlarını kullanmaktan kaçınıyor. (Uluslararası kurallara uymak zorunda oldukları için.)

Yüzyıllardır savaşlar akılla, parayla ve insan gücüyle yapılıyor. Para bir yolu bulunup elde ediliyor, teknolojide kısmen elde ediliyor fakat insan, akıl ve inanç bu yüzden ilk ihtiyaç.

Irak'ta görüyoruz, bombaladılar, bombalıyorlar, tankla, topla, uçakla ilerliyorlar fakat şehirleri ancak insan gücüyle almaya çalışıyorlar çünkü tankla, topla, füzeyle, radarla, uyduyla... tam olarak ele geçiremiyorlar.

Irak aylardır işgal altında, teknolojisi olmadığı için en başında ve şu an tam olarak karşı koyamıyorlar fakat bizim Kuvay-i Milliye olarak yaptığımızın aynısını, gerilla yöntemlerini kullanıyorlar.

Dünyada terör denilen şey benim görüşüme göre 2 tip;
-İdeolojik veya dış etkiyle maşa olarak kullanılan gruplar. (PKK gibi ideolojik-etnik kökenli oluşturulup dışardan desteklenenler ve Hizbullah gibi dini-şerri kökenli oluşturulup dışardan desteklenenler... gibi)
-Teknolojik bakımdan yoksul olup savaşmaya çalışan topluluklar.

Ve 2000'lerin savaşları iki kutupta yoğunlaşıyor, birincisi teknolojiyi kullananlar, ikincisi ise inanç ile insan gücünü kullanarak gerilli yöntemleriyle saldıranlar.

Birinci gruba örnek ABD ordusu, ikinci gruba örnek Irak birlikleri. Veya İsrail-Filistin...

Bir de bununla beraber şu an aktif görevde bulunmayan ve en etkili konumda olması gereken üçüncü grup var, bunlarda teknolojik açıdan yeterli olup gerilla taktiklerini iyi bilen insan gücünün sağlam olduğu ordular.

Türkiye bu üçüncü gruba giriyor, girmesi gerekiyor. Türkiye'nin savunulması için hem teknoloji hem de insan etmeni önemli.

Bu konuda çokça kez değinilmiş Türk ordusunun teknolojiye önem vermediğine, lakin Türk ordusu kendisini gerçekten çok iyi modernize ediyor. Fakat en ufak, masa başı birliklere kadar bunun hızlıca uygulanması gerçekten çok fazla paraya bakıyor.

Ayrıca ülke orduları iki tiptir; (yüzeysel, basit haliyle)
-Halk Orduları
-Aktif Ordular

Bu Halk Ordularını biz yaşadık, Kuvay-ı Milliye... Aktif Orduları'da yaşadık, Osmanlı Ordusunun kıdemli subayları ve yüksek rütbeli komutanları ile Halk Ordularının birleştirilip eğitilmesi.

Askere gitmek sadece o sürede belli hizmeti yapmak değil, sosyalleşmek, hayatı tanımak, eğitim almak, vatan sevgisi ve vatandaşlık bilgisinin aşılanması için bir yuvadır. Ayrıca askerliğini yapan erkek artık Askerlikle bağını kopartmamıştır, resmi olarak kopmuş olsa da gerekli durumlarda silah altına çağrılacaktır.

Sosyalleşmek, hayatı tanımak ve eğitim almak size ters gelebilir ama normal eğitim sisteminin pek yeterli olmadığı ülkemizde bir çok insanımız için bu konular gerçekten önemlidir.

Asker bir güven kaynağı ve devletin halk'a yakın yüzüdür. Bir vergi dairesi bir halk için cazip gelmeyebilir fakat devletin gücünü askeriye ve yatırımlar ile görebilir bir vatandaş. Batı için basit gelse de ülkemizin doğu kesimi için bu daha önemli. Ordu ve Askerlik ulus içinde bütünleyici rol oynamaktadır.

Neden bahsettiğinizi anladım ama bir kısmınızın istediği şey bu vatanda olmaz-olmamalı, bir kısmınızda korkuyorsunuz, askerden çekiniyorsunuz.

Ansugo
16/01/2006, 05:25
Bence askerden korkmak, ürkmek, çekinmek gayet insani bir davranış. Örneğin ben gelenlerin anlattıklarından, eş-dost asker mesleği olanların anlattıklarından sonra öyle hijyenik olmayan bir ortama girmeye ve aylarca orada yaşamaya ürkerim de korkarım da...

Ben "aslanlar gibi askerlik yapmak" yerine "kedi gibi işimle ilgilenmek" istiyorum. Böylece geceleri rahat uyuyabilir, temiz yaşamıma devam edebilir ve işime devam ederek hem devlete hem millete daha faydalı olabilirim.

Askerliğin anlı, şanlı falan olduğunu düşünenler de askerlik yapsınlar. Saygı duyarız, onların bize duyduğu gibi. (Gerçi ben bugün askerlik kaldırılsa bir Allah'ın kulunun ben asker olacağım diyeceğini sanmıyorum. İşte, zorunlu olunca bahane uydurup insan kendini motive ediyor)

Yns
16/01/2006, 05:36
Ansugo'nun mesajına tamamen katılıyorum.Bu konuda yazılanlar dışında şu anki mevcut düzendeki askerliği savunan kişileride ilk defa görüyorum.Hatta arkadaşlarla konuşma arasında "Sırf askerlik için 4 yıl üniversite diye okunur" diye laf bile geçtiğini hatırlıyorum.

Ha askerlik eğitimi değişir , kurallar değişir biraz mantıklı bir hale getirilirse askerlik görevimi yerine getirmek isterim.O zaman belki bu görev vatan borcu kimliğini kazanır.

perlci
16/01/2006, 07:08
(Gerçi ben bugün askerlik kaldırılsa bir Allah'ın kulunun ben asker olacağım diyeceğini sanmıyorum. İşte, zorunlu olunca bahane uydurup insan kendini motive ediyor)

Yani doğru sözcükler herşeyi özetliyor.
omerbalyali,zanediyorki biz vatan kaçkınıyız.Halbuki bu vatanın ve bu vatanda yaşayan yoksul halkın en iyi şeyleri hak ettiğini düşünen ve savunan insanlarız.

Köylünün ,çiftçinin,şehirlinin ve eğitimin durumunu görüyorsunuz. Bence kafayı buna yorun,bunlara üzülün. Hastane kapılarında sıra bekleyen TÜRK insanını düşünün.Yoksul halkın umutları piyango,şans oyunları vb şeylerle nasıl yok edildiğini görün. Üniversitelerde verilmeyen bilimi düşünün ve bunlara üzülün. Binlerce gencin Üniversiteden çıktıktan sonra işsiz kalmalarına üzülün. Yurt dışına çalışmak için gittiğinde diplomalarının bir işe yaramadığına üzülün. Şehirlerin nasıl varoşlara çevirildiğini görün onalar üzülün. Yoksulluk sınırı altında geçinmeye çalışanları görün. Daha yazılacak çok şey var,birazda siz bunlardan yazsanız hiç fena olmaz.

Merak etme savaş çıktığında silah kullanmasını bilmesekte bilmesekte vücudumuzu ortaya koyarız. Bu halk bunu yüzyıllardır yapıyor zaten. Bu halk hala yoksul,aç ve ele güne avuç açmış. Asıl ayıp budur. Sen hala diyorsunki itaat edin.

Askerlik artık bu çağda zorla yapılmaz yaptırılamaz. Bu işi profesyonelce yapacak binlerce insan var gidip yaparlar.Merak etme sen. Kimse olmasa ikimiz gideriz.

Ama dersenki biz yoksul ülkeyiz askerlik işi mecburen yapılması gerekir dersen ona itirazım olmaz.Ama biliyorumki zengin çocukları yine gidip yapmayacak.Çoğu zaten yurtdışından hiç gelmiyor. Yani onlarında vatanı ama sömürmek için.
Yoksuluz ama paraların çoğu hortumculara ve tabi gereksiz yere asker beslemeye gidiyor. Yani uçak yapacakken,füze yapacakken boşa gidiyor.

Birde olaya bu yönden bakmanı öneririm.

HunTER
16/01/2006, 10:55
Deden bence kanını senin için değil bu vatan için döktü. Yani ben torunum için değilde vatanım için dökerdim.

Bence benım dedem tehdıt altındakı ulkede aılesının ve neslının tehdıt altında oldugunu gorup bu tehdıtı ortadan kaldırabılmek adına oldu..

Yoksa adına vatan dedıgımız o soyut sey ugruna degıl.. Cunku nıhayetınde vatan dedıgın sey de aslında senden benden ıbaret..

MEHMET
16/01/2006, 11:12
vatan millet sakarya diyerek duygusal yaklaşanlara katılıyorum(!). Askerlik sayesinde ülkemizde yüksek öğrenim mezunu artıyor. Askerlik sayesinde herkes Üniversiteli oluyor(!):) Lütfen bir de bu açıdan bakalım

Keşke bir ankette iliştiriverseydiniz bu konuya.

Gurhan
16/01/2006, 11:27
bu şekilde düşünen insanlarla aynı yerde bulunmaya, utanıyorum.
Bende bunu anlamıyorum
Neden herkes sizinle ayni şeyi düşünmek zorundamı yada birileri utanmasın diye biz çıkıp burda herkese " haklısın, evet öyle " mi demeliyiz?

Askerlik mesleğini sadece devlete hizmet, ekenomik kayıp, "hizmet" vs. gibi mi görüyorsunuz?
Sizde Vatana Hizmeti , Vatan Severliği sadece askerlik olarak mı görüyorsunuz?

Çanakkale'de ve Anadolu Topraklarında üstlerine yağan mermilere sadece süngüyle koşan o kahraman insanların bıraktığı bu topraklarda bu şekilde yaşamaya hakkınız olmadığını söylüyorum.

Bu şekilde ?
Nasıl yaşıyoruz biz?
yada sizi bizden daha yüce kılan ne ?
Bu mesajdan gocunan varsa üst-yöneticilere özel mesaj atıp üyeliğimin silinmesini talep edebilirler
Böyle bir problemim yok çünkü ben normal bir insan gibi;
benimle aynı şeyi düşünmeyen insanlar arasında bulunmaktan utanmıyorum.
ki hakaret ettim yeterince
Aferim başın arşa erdimi

HunTER
16/01/2006, 11:29
vatan millet sakarya diyerek duygusal yaklaşanlara katılıyorum(!). Askerlik sayesinde ülkemizde yüksek öğrenim mezunu artıyor. Askerlik sayesinde herkes Üniversiteli oluyor(!) Lütfen bir de bu açıdan bakalım

Ben aslında bunada pek katılmıyorum.. Askere ayrılan odenekle ıstemedıgımız kadar cok okul acıp egıtım sorunumuzu kokunden halledebılırdık.. Oysa bız luzumu halınde kullanmak adına neyımız var neyımız yoksa topa tufege tanka yatırdık..

Ve sımdı ırakta gorduk.. Tum o "modern" tank ve ucakların yok edılmesı bır gun surdu sadece.. Bı cogunun yerınden kıpırdamaya bıle fırsatı olmadı..

MEHMET
16/01/2006, 11:36
Ben aslında bunada pek katılmıyorum.. Askere ayrılan odenekle ıstemedıgımız kadar cok okul acıp egıtım sorunumuzu kokunden halledebılırdık.. Oysa bız luzumu halınde kullanmak adına neyımız var neyımız yoksa topa tufege tanka yatırdık..

Ve sımdı ırakta gorduk.. Tum o "modern" tank ve ucakların yok edılmesı bır gun surdu sadece.. Bı cogunun yerınden kıpırdamaya bıle fırsatı olmadı..
Ben bunu katıldığım için yazmadım ama maalesef durum onu gösteriyor.

karflake
16/01/2006, 12:00
İki karşıt fikre sahip olanlar da görüşlerini bir güzel anlatmış. İki tarafında diğerini ikna edemeyeceği açıkça görülüyor. Burada binlerce mesaj da atılsa, iki tarafın da görüşlerinde bir değişme olacağını sanmıyorum. Ancak arada olan, Ceviz'e oluyor. Şimdiden bu konu yüzünden bir üye ayrıldı, birkaç üye de ayrılmaktan bahsetmeye başladı.

Herkes farklı görüşlerde olabilir, ancak burada bulunduğumuza göre herkesin Ceviz'de bulunmaktan hoşlandığını söyleyebiliriz. Lütfen bu konuya cevap yazmadan herkes iki kere düşünsün. Hepimizin sevdiği bu ortama zarar vermeyelim...

HunTER
16/01/2006, 12:11
Ben bunu katıldığım için yazmadım ama maalesef durum onu gösteriyor.

Bılıyorum katılmadıgını.. Ama esprı bıle olsa ortada boyle bı gercek var.. Ordu butceden en buyuk payı aldıgı halde savas halınde yapılan harcamaların bıze olumlu anlamda gerı donecegını pek sanmıyorum.. Elımızde ıkıncı dunya savasından kalma topla tufekle vatanın savunulabılecegınıde..

Kaldıkı yapılan harcamalar sadece muhımmat yada techızat ıcın degıl.. Pek sevgılı ordu mensuplarının yasam standartlarını arttırmak ıcınde epey para harcıyoruz aslında.. Sonuc olarak bız dısarda sıkıntı cekerken benım vergılerımle rakının subay lokalınde 50 kurusa ıcmesınden rahatsızlık duyuyorum ben.. (Ayrıca bunun savunma ıle ılgısını kurmaktada gucluk cekıyorum..)

Bunun yerıne butcede kesıntıye gıdıp daha cok ogretmene kadro acabılır yada daha fazla arastırma gorevlısı alabılırdık.. Oysa bugun nerdeyse arastırma gorevlısı kadroları dondurulmus durumda.. Yanı tassarruf denınce ılk aklımıza gelen AR-GE calısmalarını kesmek..

Ote yandan ordu mensuplarının tuketım subvansıyonunu durdurmak hıc aklımıza gelmıyor nedense.. (Yada sıkıysa gelsınmı desek?)

jure
16/01/2006, 14:50

evet askerlik kaldırılıp yerine egitim kurumları açılsaydı. Doğuda bir "kürdistan" kurulabilirdi belki.

xXx
16/01/2006, 15:20
hunter,
4 tarafın silah manyagı dıktalarla cevrılmıs yıllarca saddamı esadı yunanı rusu ermenısı hepsinin gobegındesın ne yapacaktık cicekmi ekecektik? ayrıca eskı ırak ordusu ıle bızım orduyu karsılastırmak buyuk HATA hem donanım hem personel acısından kıyas bıle edılemez yapmayın bu kadarda bılmeden yazmayın...
+ Artık ordunun butcesı egıtımınkınden fazla degıl dıkkatını cekerım. Elımızde 2. dunya savasından degıl 1.dunya savasından kalan sılahlar bıle vardı ama 5 sene once bızzat elımle koydum onlardan sandıklara bır bolumu muzeye bır bolumude erıtmeye(ımhaya) gonderıldı/gonderılıyor zaten faal olarak kullanılmıyor bu emtıanın buyuk cogunluguda lojıstık dedıgımız kotu gunler ıcın saklanan sarf malzemelerıdır gaz lambası,sırt cantaları,kabanlar,sılah temızlık malzemelerı vs. gıbı.
Ayrıca haberın olsun, uzunca bır suredır tamamen kendı ARGE mız ıle obus(motorıze top dıyelım) karadan-karaya karada-havaya roket denemelerı, cagın gereklerıne uygun daha hafıf-uzun menzıllı-nısan/ımha kapasıtesı yuksek ve kullanıslı pıyade tufegı gelıstırmelerı, mevcut tank modellerının degısımı (yenı tanklar ıcın kore,cın,pakıstan ıle sanırım ortak projeler var dıye bılıyorum rusyada teklıf edıyor ortak calısmayı+mevcut M serısı tankların modernızasyonu) uzerıne hummalı bır calısma var. Birde o yok dedıgın ARGE gecenlerde vestel ile beraber (itude var galıba cunkı ıtude tsk-ıtu ortak bır calısma grubu mevcut galıba) ınsansız ucabılen cok amaclı hava aracını tanıttılar, gecen/oncekı senede krıptolu haberlesmede kullanılmak uzere kendı kripto işlemcimizi ürettik.

Ordu mensuplaının yasam standartlarına yapılan harcamaya gelınce, kısmen haklı degılsın dıyemem ama sunu gozardı edıyorsun bugun Turkıye de hıcbır kurumda ordu dakı kadar gerı donusum/tasarruf yoktur bunlara atılan coplerde dahıl. (buyuk cogunlukla genelınde)

Arastırma gorevlısı kadrolarına gelınce, Ulkedekı arastırma kadrolarının %80-90 nın ne kadar arastırma yaptıgı ortada akademık karıyer yapıp yat asagıya yaptıgıda asıkar. Yok oyle degıl dıyor ısen 1 senede bu kurumlarca alınan patent sayısına bak anlarsın.

Demem okı bılmeden bu kadar cagdısı pozısyonuna sokmayın orduyu belkı dunyanın en teknolojık ordusu degılız fakat en guclulerının arasındayız ve en teknolojıkler arasındada olam yolunda hızla ılerlıyoruz.

ansu,
"Bence askerden korkmak, ürkmek, çekinmek gayet insani bir davranış. Örneğin ben gelenlerin anlattıklarından, eş-dost asker mesleği olanların anlattıklarından sonra öyle hijyenik olmayan bir ortama girmeye ve aylarca orada yaşamaya ürkerim de korkarım da...

Ben "aslanlar gibi askerlik yapmak" yerine "kedi gibi işimle ilgilenmek" istiyorum. Böylece geceleri rahat uyuyabilir, temiz yaşamıma devam edebilir ve işime devam ederek hem devlete hem millete daha faydalı olabilirim."

Askerliğin anlı, şanlı falan olduğunu düşünenler de askerlik yapsınlar. Saygı duyarız, onların bize duyduğu gibi. (Gerçi ben bugün askerlik kaldırılsa bir Allah'ın kulunun ben asker olacağım diyeceğini sanmıyorum. İşte, zorunlu olunca bahane uydurup insan kendini motive ediyor)"

sunu bastan soyleseydınya acık acık askerlıkten tırsıyorum deseydınya bızde 5.syafaya kadar yorulmazdık. Neyse sen pisi pisi isine gucune bakabılırsın onada saygılıyız bız gıder Arslanlar gıbı o HIJYENIK olmayan unıforma/kamuflaj ı ustumuzde serefıyle tasırız. Olaki birgun o SIHHI olmayan unıforma ustumuzdeyken hakkın emrı vakı olursada topragımızı yatak bayragımıza uzerımıze yorgan yaparız.

Allahtan zamanında bu topraklarda HIJYENIK ortamları dusunmeden (zamane gazetecilerinden birinin tabiri ile) kamyona karşı kağnıları yürütenler varmış. Yoksa o kadar kedi ile ne yapardık...

MEHMET
16/01/2006, 15:32
Şahin askerliği yaptın diye sanırım rahatsın:)
Açıkcası ben rahatsızım. Korkmuyorum ama benim zamanıım boşa geçmesini düşündükçe içime sinmiyor. Bir insan en verimli en guzel yıllarından 1,5 yılını askerde heba etmesini anlamıyorum. Benim vicdanım bu zulmü kabul etmiyor.

Ebstein
16/01/2006, 15:36
Düşüncelerin beni ilgilendirmez ansugo fakat sen bu ülkede karı kızla dolaşırken seni koruyanlarda zamanında senin gibi olanlar..

MEHMET
16/01/2006, 15:41
Düşüncelerin beni ilgilendirmez ansugo fakat sen bu ülkede karı kızla dolaşırken seni koruyanlarda zamanında senin gibi olanlar..
kimden ne için koruyor? Bırakın yahu boyle duygusal edebiyatı. Savunma edebiyatı altında o kadar ödeneğe ve doğmamış yetimin hakkını yemeye ne hakları var(tayip amca gibi konuştum beh.)

Ebstein
16/01/2006, 15:50
kimden ne için koruyor?

MEHMET: Bundan sonra biryere giderken evinin kapısını açık bırak, kimden ne için koruyorsun ki?

MEHMET
16/01/2006, 15:54
MEHMET: tamam sen koruma, bu vatanın sana ihtiyacı yok, kimse korumasın, 20 yıl sonra karını gavur evladının altında gorursun..
E daha ne diyeyim bir insan bu kadar paranoyak olur.

Ebstein
16/01/2006, 16:01
Etik olmadığını düşündüğüm için mesajımı düzenledim, bunu ısrarla buraya alıp sonra da manâsız bir cevap yazman doğrusu beni düşündürdü..

[+] Bu mesajı yazarken Ansugo'nun yaptığı gafa gülmüyor, ağlıyordum..

Gurhan
16/01/2006, 16:02
seni koruyanlarda
seni koruyan 2 kişi düşün
biri profesyonel bir koruma
diğeri ise bu işi yapmak zorunda olduğu için istemeden sıkıla sıkıla yapıyor?

hangisini tercih ederdin?

MEHMET
16/01/2006, 16:10
savunma top tank kürek kazma ile olmaz. eğitim ile olur. Orduya verilen bu kadar odenek doğuya aksaydı bugun teror kelimesini bırakın işsizlik kelimesini duymazdınız.
+
Biz burada ordunun gerekliliği yada gereksizliğini konuşmuyoruz. Elbette ihtiyaç vardır. bir maerika bir mısır bir ingiliz nasıl orduya sahibse bizim de boyle bir ordumuz olabilir. Ama benim vicdanımım kabul etmediği benim istemediğim halde askerliğe alınmamdır.

xXx
16/01/2006, 16:14
Gurhan,

sende 2 kısı dusun senı koruyan

bırı yuregıyle
bırı paranla

hangısını tercıh edersın?

HunTER
16/01/2006, 16:18
evet askerlik kaldırılıp yerine egitim kurumları açılsaydı. Doğuda bir "kürdistan" kurulabilirdi belki.

Doguda bı kurdıstan kurulmıyacak.. Ama doguda herzaman bır kurdıstan tehdıtı olacak.. Takı sen aslında doguda bır kurdıstan tehdıdı olmadıgını anlayıncaya kadar.. Buda senın egıtılmenle mumkun..

Ama ıste, senı egıtmektense senı uyutmak daha kolay ve bu durumdan herkes memnun.. Sen memnun, localdekı subay memnun, dagdakı terorıst onun basındakı adam memnun, ona sılah satan tuccar, orduyu modernıze eden sırket memnun.. Bır tek ıste bızım gıbı sıvrı zekalılar rahatsız..

4 tarafın silah manyagı dıktalarla cevrılmıs yıllarca saddamı esadı yunanı rusu ermenısı hepsinin gobegındesın ne yapacaktık cicekmi ekecektik? ayrıca eskı ırak ordusu ıle bızım orduyu karsılastırmak buyuk HATA hem donanım hem personel acısından kıyas bıle edılemez yapmayın bu kadarda bılmeden yazmayın...

Ozur dılerım.. Haklısın.. Bızım tanklarımızı yoketmelerı bır gun degıl bır hafta surer.. Yaptıgım bu buyuk hata ıcın bagısla..

Herneyse.. Sızler dılersenız vatanınız ıcın olebılırsınız.. Ama ben mumkunse yasıycam.. Cunku bu vatana olu bı bedenden cok daha fazlasını verebılecegımı dusunuyorum..

xXx
16/01/2006, 16:20
Mehmet,
Savunma bır butundur parca degıl...
Herseyı devletten bekleyenlere trilyonları yıgsan nafıle...
Vicdanı redcı olacagına 1,5 senede verecegın kıloları dusun hafıflersın yakısmıyor senın gıbı boksor adama o bıngıl bıngıl yaglar :D

hunter,
her devırde oldugu gıbı bu devırdede egıtım kadar guclu bır ordunda olmalı,
Ya madem bu kadar dolu dolu sevıyorsunuz memleketı sevgınızı 15 aylıgınada ordu yolu ıle gosterın bukadarmı korkutuyor sızı ya her bır seye vakıt ayırıyorsunuz hayatınızda askerlıge mı zamnınız yok yapmayın vatana mıllete yaralı olmaksa bahane yararlı olacak adam ıcın askerlık engel degıl oradada yapacak bırseyler elbettekı var :confused:

Gurhan
16/01/2006, 16:28
sende 2 kısı dusun senı koruyan

bırı yuregıyle
bırı paranla

hangısını tercıh edersın?

yüreğinizle yaptığınız için bitirir bitirmez kocaman bir ohh çekiyorsunuz
ya da
yüreğinizle yaptığınız için ordayken gün sayıyorsunuz

xXx
16/01/2006, 16:51
evet kocaman bır oh cekıyorum cunkı ıyısıyle kotusuyle "bu ısıde alnımın akıyla basardım" dıyebılıyorum buda bana GURUR verıyor.

evet gunde sayıyorum ve oda o 18 ayın tadıdır tuzudur, onunda ayrı bır zevkı vardır dıyorum.

ve mutlu oluyorum cunkı,
ulkesı ısgal altındayken yan sokakta cocuklar tasla sopa ıle ısgalcıye saldırırken tek derdının savas olmasın pazarımızı rahat rahat acalım dıye muhabire pıskın pıskın roportaj veren koca koca adamlar kadar genıs olmadıgıma sevınıyorum.

Ama goruyorumkı her Oh be dıyenı işkenceden cıkmıs sanıyorsun, her sabır gosterenıde ezıyet ceker goruyorsun, bazı seylerın zor olanıda guzeldır kolayı tad vermez. Zoru basarmanın verdıgı mutluluk vardırkı tadı baska seye benzemez...

Gurhan
16/01/2006, 17:12
"bu ısıde alnımın akıyla basardım"
Kurtuldun diye değil yani?
evet gunde sayıyorum ve oda o 18 ayın tadıdır tuzudur
Bu da bitmesini istediğin için değil öylemi?

eminmisin?
ve bunun bütün askerler için geçerli olduğunu söyleyebilirmisin?

xXx
16/01/2006, 17:34
Neyıne kurtulacagım dıye ???

Kardes askerlıkse askerlık gelırsın yaparsın oradan oyle kurusıkı atmakla olmuyor? Ha cokmu merak ettın dogusunun tıpısınıde gordum ıstanbulunun 4 leventını de askerı mahkemesınede cıktım bır dolu subayın masasına "bu adam bu masada subay sıfatı tasır" denılerekde bulundum, en alasından guvenlık sıstemıde kurdum otunuda yoldum turlu turlu ınsanıda gordum turlusu ıle mucadele ettım turlusu gozunde bır yuzbasıdan farksızdım. O yuzden bu konuda bana ZOR nedır ogretmeye kalkma! Hayat denılen seyı ogrenmek ıstıyorsan bunun yollarından bırıde bu ulkede kısladan gecer yok hıjyen degılmıs yok ıbadet ozgurlugu yokmus yok bılmem ne ımıs Hayatınızda hıcmı zora gelemıyorsunuz hıcmı mucadeleye gelemıyorsunuz? Hıcmı evınızden cıkmıyorsunuz dünyanız pixelleredenmı ıbaret oldu? Senın gıbı dusunen bır mıllet yuzunden o avatarındakı cocuk ıle babası ve daha nıcelerı oluyor hıcmı aklına gelmıyor bunlar!!!

Gurhan
16/01/2006, 17:45
Ya biz derdimizi anlatamıyoruz yada sizde kocaman at gözlükleri var.

(xXx askerlik keşke tartışma ve konuşma adabınıda öğretseymiş sana)