PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : XP'yi kısıtlamak ama nasıl?

mesutceliq
05/01/2006, 15:10
Öyle bir program arıyorum ki;

windows XP nin tüm menu lerini kapatacak yani windows açıldığında sadece benim programının başlangıctan calısacak ben windows u sadece taban olarak kullanacağım. Kullanıcı hiç bir şekilde wındows'a mudahale edemeyecek fakat ben teknik servis olarak gittiğimde bir kaç haraketle wındows u eski haline getirip işlemlerimi yapabilecegim bu olabilirmi?

** WINDOWS un hiç bir aktivitesi görünmemeli!

Kullanılacak sistemler KIOSK sistemler dir [ www.gonca.com.tr (http://www.gonca.com.tr) ]

fgenc
05/01/2006, 16:19
Öyle bir program arıyorum ki;

windows XP nin tüm menu lerini kapatacak yani windows açıldığında sadece benim programının başlangıctan calısacak ben windows u sadece taban olarak kullanacağım. Kullanıcı hiç bir şekilde wındows'a mudahale edemeyecek fakat ben teknik servis olarak gittiğimde bir kaç haraketle wındows u eski haline getirip işlemlerimi yapabilecegim bu olabilirmi?

sitene girince bu aradigin seyi nerde kullanacagini insan hemen tahmin edebiliyor ;)

böyle bir seyi yapmak mümkün
regeditden bir yerde explorer.exe calistiran bir deger var
o degeri kaldirip yerine senin exeyi yaziyorsun dolayisi ile explorer calismiyor
o calismayince user zaten bisey yapamaz. explorerun exeyi calistiran deger yerine kendi exeni calistiricak olan tam adresi yazinca senin programda calismis olur. ancak regeditde bu islemi yapan degerin nerde oldugunu ezbere bilmiyorum arastirmanlazim. bulursam sana atarim

Gurhan
05/01/2006, 16:47
böyle bir seyi yapmak mümkün
regeditden bir yerde explorer.exe calistiran bir deger var
o degeri kaldirip yerine senin exeyi yaziyorsun dolayisi ile explorer calismiyor
o calismayince user zaten bisey yapamaz. explorerun exeyi calistiran deger yerine kendi exeni calistiricak olan tam adresi yazinca senin programda calismis olur. ancak regeditde bu islemi yapan degerin nerde oldugunu ezbere bilmiyorum arastirmanlazim. bulursam sana atarim

bunu yaptıktan sonra yuzır
ctrl + alt + del yapip görev yöneticisinden çalıştıra girince ordan c:/windows/explorer.exe deyip explorer exe'yi çaliştiramaz mı

fgenc
05/01/2006, 17:24
bilmiyorum ama bu gibi islemleri enleliyen
programlar var genelikle virus gibi calisan seyler
internet cafe denetim programlarinin programcilari ile kontaga gecilebilir
ayrintili bi tecrübem yok

Revne
05/01/2006, 19:20
bunu yaptıktan sonra yuzır
ctrl + alt + del yapip görev yöneticisinden çalıştıra girince ordan c:/windows/explorer.exe deyip explorer exe'yi çaliştiramaz mı

KIOSK larda ALT ile beraber bir kac tus yok... yani ayar islermleri yapamiyorsun :)
Kolay Gelsin...

alico
06/01/2006, 00:55
Bir Adet Ana Bilgisayar kur bu 2003 olması çok daha iyi olacaktır Active Directör Kur gpedit...(başlat komut çalıştır gpedit...yaz user'a göre konsol açıldığını göreceksin üstünde oynayamıyacağın hiç bir şey yok hemen hemen) consolu ile kullanıcı bazlı tüm yetkileri derleyebilirsin tüm ağadaki Xp ler Domain Etki Alanında 2003 Server kendisine sağladığı yetkiler dahilinde çalıştıracaksın ama bu sistemi kullanabilmek için bir sistem mühendisliği alanında Ntfs yetkilendirmeleri Active Directör sisteminine hakim olman gerek.

Kısadan hisse istemiş olduğun şey zaten NTFS sistemin kendisinde mevcut. Ama mevzu iki satırda anlatılacak bir şey değil Sırf bu konuda msdsn başlıca bölümler vardır ki dünya kadar. Sen belli bir düzeyde kullanabiliyorsan eğer takıldığın noktada devam edelim.

En basitinden senin soruna cevap vermek için sen windows administrator olarak ful yetkili bağlanacaksın. Kios programın veya çalıştırmak istediğin ve hiç bir ayarıyla oynanması istediğin windows için bir adet user kullanıcıda açıp belirleyeceksin bu userdan giriş yapıp ordayken consola bağlanaksın ve ordan istediğin kısıtlamaları vereceksin. Örneğin kimse donanım ayarlarıyla oynamasın, program yüklemesin var olan programları kaldıramasın internete bağlanamasın masa üstü yapılandırmasına karışmasın ve aklına gelebilecek tüm sistemin deytaylarına kadar kısıtlayabilirsin.. Makinanın başına sen geçtinmi administrator olarak giriş yapacaksın sana zaten tüm yetkiler açık olacatır.

Kolay Gelsin

Fossa1968
06/01/2006, 01:04
dediğin çözüm yolu active directoy yan domain yapısında mevcuttur bildiğim kadarıyla.

lab.da denemiştik.
oturum açtığımda sadece istenilen bir program alışıyor,
diğer hiçbir program çalıştırılamıyor.

mesela şu model üzerinde yorum yapılabilir:
muhasebe departmanı için, sadece 1 muhasebe programı ve ofis açılabilir.
auto cad kullanmalarına gerek yok.

gerekli ayarlar yapıldığı zaman, kullanıcı sadece ayarlanan programları görebilir, kullanabilir, çalıştırabilir.

sen de teknik servis olarak gittiğinde, admin olarak hesap açarsan gerekli her türlü müdaheleyi de yapabilirsin.

ama dediğim gibi active directory yapısında mevcut bu.

eğer ki bu yapı yoksa, xpde kısıtlamalar fazla esnek değil. mesela şunlar olabilir;

> belirli programların çalışmasını engelleyebilirsin.
>windowsta oturum açtığında istediğin programları açabilirsin.
>ctrl+alt+del özelliğini kapatabilirsin.
>kullanıcıların program kurmasını engelleyebilirsin.
>bilgisayarı açıp kapatmalarını engelleyebilirsin. (kasadan kapatma hariç)
>başlat çubuğundaki kısayolları kaldırabilirsin.
>ekranda sağ tıklayıp, özelliklere girişi engelleyebilirsin.

buna benzer özellikle xpde var ama işte, hazır bi program olarak değil.
çalıştır > mmc yazdıktan sonra çıkan ekranda add/remove snap in,
local computer policy seçip eklersen karşına çıkacaktır karışık halde.

aralardan seçip ayarlamak sana kalmış.

bi de hem computer, hem user ayarları var.
bazı kısıtlamalarada çakışma olabilir. birinde disable, diğerinde enable dersen,
computer ayarları baskın konumdadır...

arada yanlış yazmış olabilirim, doğrusunu bilenler düzeltirlerse ben de öğrenirim. şimdiden affınıza sığınıyorum.

sadettinpolat
06/01/2006, 16:22
başlat / çalıştır / gpedit.msc burdan bi çok ayar yapabilirsin
denetim masası / yönetimsel araçlar / local securty settings

tabi xp pro da
senin yazılım hariç hiç bir programın çalışmamasını/yüklenmemesini/silinmemesini sağlayabilirsin.

alico
06/01/2006, 21:49
@sadettinpolat

biz home editon için kırdık gpedit.msc ordada çalışır hale getirmiştik. :) Bill amca duymasın.

carslan
06/01/2006, 22:25
yapılabilir

başlat-->programlar-->yönetimsel araçlar-->güvenlik ilkeleri :)

BurnOUT
15/01/2006, 02:24
bildiğim kadarıyla bazı basit programlar yapılabiliniyor ama ne kadar kısıtlanabilir bilmiyorum.. system mechanic tarzı bişey denersen bir çok izini kaldırabilirsin..