PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Programcı olcam ama :(

Mr_MOON
01/01/2006, 01:57
Merhaba

Şu an 17 yaşında ünv ye hazırlanan klasik bi liseliyim.Ünv deki tek hedefim bilgisayar programcılığı. Bu noktada programcılık yapan abilerden yardım istiyorum.

Şu an bayağı pascal
az biraz delphi
bi kaç döngü,karşılaştırma komututa c++ biliyorum

Ben ünv yi bitirdikten sonra nerde ve nasıl iş bulabilirm.?Tek merak ettiğim soru bu.

Yani iş araken gidip nereye sorcam abi işci lazımmı die :)

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Mingitau
01/01/2006, 02:07
Valalhi bizim okula(eğer ben okulda olursam o sıralar) seni tavsiye ederim, Uzman ve Programcı olarak. Zira elimizde iki adet var ama ne uzmanı ve ne programcısı oldukları belli değil, şöylekin html i maaş alırken öğrendi. Diğerine 3 ay kadar maaşsız bişiler yaptırmışlar ama benim pek inanasım yok, adam 1 e 4K^4K^4K katıp anlatıyo herşeyi...

Casus
01/01/2006, 03:13
Programci olunmaz, dogulur...:tamams:

Saka bi yana, ayni soru benimde kafamda gece gündüz dolasiyo kardes, yanliz degilsin yani....:confused:

Icarus
01/01/2006, 03:28
yahu yil olmus 2006. insanlar gece eglenip cosuyorlar, siz burada hala programlama filan... yapmayin etmeyin, bi sabah olsun aklimiz yerine gelsin tartisiriz. :)

(isbu mesaj alkollü bir sekilde yazilmistir)

Casus
01/01/2006, 03:42
Yanlis oldu.:) Sorry!

Mingitau
01/01/2006, 04:58
Programci olunmaz, dogulur...:tamams:

Saka bi yana, ayni soru benimde kafamda gece gündüz dolasiyo kardes, yanliz degilsin yani....:confused:
Sende gel bizim okula :D

karavanabatu
01/01/2006, 10:08
Mingitaw hangi okul?

Casus
01/01/2006, 13:33
Sende gel bizim okula :D

Aha torpilimizde var, yirttik desene...:kihkih:

abdagli
01/01/2006, 14:13
vallaha torpil hazır "Mingitau" adı yeter. hemen geliyorum da kaç puan gerekki :D

karavanabatu
01/01/2006, 14:35
Bilgisayar programcılığı için teknik lise mi okumak gerek? Normal liseden gelebiliyor muyuz?

Mr_MOON
01/01/2006, 16:19
Soru biraz sapmadımı ben şu an bu işte çalışan abilerden yardım istiyorum ama.
Mingitau eklemeyi unutmuşum html nen Css de biliom:)

@karavanabatu bilg programcılığı için 2 senelik ünv gerekio.(tani diploma için)
Bu seney kadar meslek lisesi ve teknik liselerinin bilg bölümü öğrencileri sınavsız geçiş yapabiliodu ama bu sene kalktı.

abviba
01/01/2006, 17:20
Sorun biraz karışık, eğer bu sektörde bilgine göre iş arıyorsan, forumlara ve gazetelere göz atmalısın.. Hürriyet ve Milliyet'i tavsiye edebilirim..

akkaraman
01/01/2006, 20:14
Kardeş programcılık sanırım yan meslek oldu...
Ne yapacaksın Bilgisayar üzerine okul okumayı....

Zaten üniversitelerin çoğunda artık ufak tefek temeli atılıyor programcılık üzerine...

En güzeli sen istediğin güzel bir bölüm oku...(İş bulabileceğin)

Daha sonra zevkine yaparsın bu mesleği...

Boşver sen programcılık okulunu filan okuma...

Hem Meslek liseleri dikey geçişle geçti geçeli işinde sebat etmeyenler dışında inanın kaliteside düşürülmüş bir meslek...

Senin gibi bilgisayar üzerine istekli olmayan şahıslar teknik lisede okumuştur. Programcılığa Liseden dikey geçişle gelir, "Okurkende Nasıl olsa ben bilgisayar biliyorum mantığıyla okuyorlar" buda kaliteyi düşürüyor..

Zaten yetenekli bir insansan okul okumadanda olur bu iş....

Icarus
01/01/2006, 20:56
türkiye'de pek de adi yaygin olmayan ama dünyada bilenen bilgisayar bilimleri (computer science) okuyabilirsiniz. teknik lise filan da gerekmiyor, öss ile girebiliyorsun. ama türkiyede fazla üniversitede yok bölümü iste, yeni yeni yayginlasiyor. bilgisayar mühendisliginden farkli olarak bilgisayarin elektronigi yerine yazilimlar ile ugrasiliyor daha cok ve de matematik tabii essekler gibi.

her konuda "zaten yetenekliysen, isi biliyorsan okulunu okumana gerek yok, yine de babalar gibi is yaparsin" bakisi hem yanlis hem dogru. genelleme yapilamaz, ama özel durumlarda dogrudur bu söz daha cok. "aklinda harika bir fikir mi var? bunu daha önce kimse yapmadi mi? programlamayi yalamis yutmus bir insan misin?" gibi cevaplara olumlu cevaplar verebilen kimselerin evet okumasina gerek yoktur.

üniversiteye girmek demek sadece bu konu üzerine ders aliyorsun demek degildir. cok genis bir komüniteye de giriyorsun böylece, baglantilar ediniyorsun, insanlarla tanisiyorsun vs... bu yüzden is aramana gerek bile kalmayabilir.

bölümüne girdikten zaten bir iki sene sonra yolun kendiliginden basarina, calismak istedigin alana göre cizilecektir. sonucta "bilgisayar" cagin meslek alani. bu meslegi secince isini ne kadar iyi yaptigina göre kesinlikle ac kalmazsin, basarili olursun. ama sunu bilmen lazim ki pastadan dilim alan basarili insan cok fazla.

Casus
01/01/2006, 21:34
.....
bilgisayar mühendisliginden farkli olarak bilgisayarin elektronigi yerine yazilimlar ile ugrasiliyor daha cok ve de matematik tabii essekler gibi
.....

Biraz sacma bi sorular olcak ama:
Bilgisayar Mühendisi (yada Computer Scientist) tam olarak ne yapiyo?
Universitede* ne ögreniyoruz, daha dogrusu ne ögrenmemiz gerekiyo? Hepsinden biraz, sonra kendi kendimizi gelistiriyoz? yoksa Universitede kendi uzmanlasmak istedigimiz bölümümü seciyoz?

*Almanyada kaliyom onun icin almanya uni´leri icin soruyorum! Icarus abimiz almanyada kaldigi icin, biliyo diye düsünüyorum..

OnR
01/01/2006, 21:44
Bende türkiye ünileri için sorayım o zaman. Benim daha çok yazılım bölümüne ilgim var. Donanımı hiç sevmem. Bilgisayarı parçalayıp zor toplarım o kadar. Ama bilgisayar mühendisliğinde her ikiside var diye biliyorum. Ne yapmak lazım acaba. Bu bilgisayar bilimlerini mi seçcez

Icarus
01/01/2006, 21:51
türkiyedeki bilgisayar mühendisliginin tam olarak ne anlama geldigini inan ben de bilmiyorum. mantiken bilgisayar elektronigi üzerine olmasi lazim, ama türkiyede böyle degilmis tam olarak sanirim. hicbir seyin dogru olmadigi gibi bu tanim da dogru degil ülkemizde. bilkent gibi bazi üniversitelerde üniversite icinde bilgisayar mühendisligi bölümünün "bilgisayar bilimleri" olarak gectigini duymustum.

ben almanya'da bilgisayar bilimleri (ingilizce: computer science; almanca: informatik) okuyorum. daha ilk senem ve ilk dönemim. 2 senelik temel egitimden sonra branslasma alanlarimiz : algoritmalar ve kompleks sistemler, programlama dilleri, yazilim teknigi, iletisim sistemleri, veri sistemleri, ses isleme ve model tanima, bilgisayar grafigi ve multimedya, veri yönetimi, medya bilimi ve insan-bilgisayar iletisimi, isletim sistemleri... gibi

benim üniversitedeki bölümümüin linkini de vereyim almanca ama.
almanca --> http://www.informatik.rwth-aachen.de/
sayfanin ingilizce versiyonu eksik, birebir her sey cevrilmemis.

CodeMania
01/01/2006, 21:54
Konuyu okurken biraz gerildim. özellikle @akkaraman arkadaşımızın programcılık yan meslek demesi beni biraz da üzdü. bence biraz mantıklı düşün sayın @akkaraman arkadaşım bilgisayara oturup kalkmana akar tamamen programcıların urunleri ile çalışmak zorundasın! bunun ötes berisi yok günümüzün en yüksek ve zorunlu teknolojisi haline gelen bilgisayarların çalışması / istediğimiz gibi çalışması için program ve programcılar vazgeçilmezdir. ben bir programcı olarak asla işsiz kalmadım. bir çok fabrika , şirket , yada eğitim merkezinden iş tekklifi aldım bunların bazılarını değerlendirdim uzun lafın kısası günümüzün vazgeçilmezleridir programcılar yan bir meslekte çalışan insanlar değildirler.

Meteryus
02/01/2006, 01:47
ilginç ya :D adam programcı olacağım diye gelmiş sizde elbirliği yapıp vazgeçirmeye çalışmışsınız, burası programlama sitesi değilmiydi , ben yanlış mı geldim :D

Sen sevdiğin işi yap kardeş, kimse açlıktan ölmez merak etme , hangi işi yaptığın değil ne kadar çalıştığın kendini ne kadar geliştirdiğin önemli.

Burası türkiye zaten herkes sürünüyo :D

Yns
02/01/2006, 02:35
Peki asıl soruya gelelim ; şeş kaza birkaç bir şey çizittirebilen genç programcı(hergün birgün dünyanın en iyi programcısı olduğunu hayal eden bireyimiz) birkaç yıl geçince ilgisini kaybederse ne olacak ?

Zaten evde internetten , kitaplardan öğrenebilecek şeyler öğretilecek üniversitede.(programlama konusunda.)Ama BT dışında bir eğitim alındığında cepte fazladan bir meslek duruyor.Şu an benimde içinde bulunduğum durum 2.paragraf.

Ha , mutlu muyum ? Tartışılır..

HunTER
02/01/2006, 02:36
Karıyer sıtelerıne gır.. Programlama baslıgı altındakı ılanlara bak sonra bunu okumak ıstedıgın bolumlerın mufredatıyla karsılastır..

Sonuc.. Pıyasanın ıstedıklerıyle okulda ogretılenler aynı degıldır.. Bu nedenle ne okudugunun pek bı onemı yok.. Ama okumak onemlı.. En azından "onde gelen" unıversıtelerın muhendıslık bolumlerının bırınden mezun olmak ısını oldukca kolaylastırır..

Ama bundan sonrası sana kalmıs.. Is bulmak ıstıyorsan okulda sana ogretılmeyenlerıde ogrenmek zorundasın..

Mingitau
02/01/2006, 06:05
Üniversite İlkokul değilidr bunu aklından çıkarma!

selected
02/01/2006, 10:27
Kardeş programcılık sanırım yan meslek oldu...
Ne yapacaksın Bilgisayar üzerine okul okumayı....

Bill Gates de ek iş olarak temizliğe gidiyor diye duydum. Demek doğruymuş :s008:

Zaten üniversitelerin çoğunda artık ufak tefek temeli atılıyor programcılık üzerine...

Artık programcılık ingilizce bilmek kadar zorunlu hale geldi o yüzden ingilizce olan her bölümde bilg. prog. da kabataslak öğretiliyor. Geriside öğrenciye bırakılıyor.

En güzeli sen istediğin güzel bir bölüm oku...(İş bulabileceğin)

istediğin bölümü okumalısın tabiki. ama iş bulabileceğin bi bölüm yok bunu da unutma. İş bulmak senin kafanda biter.

Daha sonra zevkine yaparsın bu mesleği...
Zevkine yapabileceğin meslekleri saymamı istermisin yoksa sizmi tahmin edersiniz.

unutmayalımki dünyanın en zengin insanı olan bill gates de bu işi yapıyor. yine unutmayınki bu yazıyıda programcılar sayesinde yazabiliyoruz.

akkaraman
02/01/2006, 13:56
Arkadaşlar yanlış anlaşıldım...

Bir fizik öğretmeni eğer iş bulamyıp bu mesleğe yöneliyorsa bu kişiye ben kalkıp programcı diyemem. Bu kişi programcılığı yan meslek olarak görüp çalışyor demektir...

Eğer bu kişi gerçekten severek ve isteyerek yapıyorsa ona benim diyeceğiö bir şey yok... Başarılıda olur düşüncesindeyim..

"Zevkine" kastımıda anlamışsınız...
Bir işi sevilerek ve istenilerek yaptığın zaman başarılı olursun....

karavanabatu
02/01/2006, 18:56
İşini iyi yapan herkes kazanır. Bu tüm meslekler için böyledir. Benim programcılık konusunda sizin kadar deneyimli olmama gerek yok bunu anlamam için. Ama akkaraman yazını tekrar okuyunca yalnış anlamamak elde değil ki. Senin dediğin dışardan programlama yapanlar emin ol if-else den pek de ileri gidemioyrlar. Hele ki iş gelişmiş fizik ve matematik isteyince takılıyorlar...

yeminer
02/01/2006, 19:44
bilgisayar programcısı bu ülkede rahatça iş bulabilir buna emin olun. Çünkü avrupada her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de programcı açığı vardır. Programcılara bilgisayar mühendislerinden bile fazla ihtiyaç duyuluyor desek sanırım yalan olmaz. Çünkü bilgisayar mühendislerinin işi biraz daha üst seviye bir iş ve de daha nadir ihtiyaç duyulan bir iş(Teoride, çoğu bilgisayar mühendisinin o kadar okuduktan sonra sadece basit işleri yaptığını da unutmamak gerek.) Bu tartışmayı geçersek, evet bilgisayar programcısı olursan iş ulabilirsin bu ülkede. Para kazanman da o kadar zor olmaz. Ben öğrenci olduğum halde bu işden baya para yyebiliyorum ki birçok arkadaşım da benim gibi. Mühendis olacağım bir sene sonra ve o zaman daha profesyonel çalışacağıma am örenci iken programcı olarak iş bulmakta zorlanmıyorum. Dünya üzerinde neredeyse herşey elektronikleşiyor. Bu elektronik eşyaları kullanacak programları yazacak kişisel programcılardır ve bu nedenle işsiz kalmaları çok olası değildir. Tabi yatmadığınız sürece. Çünkü piyasa sadece kendini geliştiren, iş yapan kişileri tutar. bu sebepledir ki birçok işçi açığı ve birçok boşta işçi olduğu halde bu iki kesim birleşememektedir.

Son söz olarak:

Eğer bilgisayarı gerçekten seviyorsan bu işe gir. Çünkü bu iş neredeyse her işten fazla sevgi ve çalışma gerektirir. Devamlı değişir. Fizik öğretmeni gii bir kitabı yutup ben kıral fizikçiyim diye 20 sene gezemezsiniz.(Fizikçi arkadaşlarım ub sözümde kasıt yoktur. Eminim sizin bölümleriniz de zordur ve bu şekilde kolayca işler halledilmiyordur. Ben sadece başka mesleklere göre bilişim alanının değişme hızını vurgulamak istedim.) Devamlı kendinizi yenilemeli, teknolojiyi takip etmelisiniz. Ve de bu işte öğretim üyesi olmadığınız sürece !! 50 yaşından sora iş yapamazsınız. O zamana kadar ununuzu eleyip eleğinizi asmalı ya da çok sağlam bir konuma gelmelisiniz. Gençler yaşlılardan çok daha hızlı öğreniyor ve tercih ediliyor. ;) Seviyorsan bu işten kralı yokkısacası ;)

Casus
02/01/2006, 20:14
...
Devamlı kendinizi yenilemeli, teknolojiyi takip etmelisiniz.
...

Benimde iste böyle bi sorunum var...
Yani internette cok fazla kaynak bulamiyorum ceviz.net; mutasyon; btturk gibi! (reklam yapma gibi bi niyetim yok, herhangi bi baglantimda yok zaten)
Hergün takip edebilecegimiz siteleri bi konu altinda toplasak nasil olur?
Veya Dergi tavsiyeleride yapilabilir..
Biliyorsunuz cogu dergiler bos... (icerik anlaminda).

Icarus
02/01/2006, 20:24
yukaridaki arkadaslarin dediklerine katilmakle beraber sunu eklemek istiyorum. programlama yapmak kod yazmak demek degil! bu isin amelelik kismi. isin o kismini herkes yapar. önemli olan o programin dizaynini yapmak, algoritmasini gelistirmek. iste bunu iyi yapmak herkesin harci degil, veya her programcinin harci degil. örnek vermek gerekirse nette bir sürü arama sitesi var. ama niye google herkesin ilk tercihi? o da arama yapiyor degil mi? iste programlamada basari bu nüanslarda sakli. bunu yapabilmek icin cok iyi bir matematik bilgisi ve analitik düsünme yetenegi gerekiyor. buna da önem vermelerini isterim bu yola bas koyan ve koyacak olan arkadaslarin.

Revne
02/01/2006, 22:19
Arkadaslar ben programciligi aslinda bir meslek olarak gormuyorum.
Artik bilgisayar cogu mesleklerin temelini olusturuyor. Yapilabilecek en akiilica sey diger meslek gruplarindan uygun olanini secmek ve bu meslegi bilgisayar ile desteklemek..
Hatta bir soz vardir.. Bilgisayar Muhendisleri mesleksiz olarak mezun olurlar.. :)

Kolay gelsin...

eGeMx
02/01/2006, 23:05
Korkma iş sorun olmaz, çünkü Türkiye bu konuda hala çok geride.. Web sitesi sıralamasında sondan 2.ciyiz,, ayrıca yabancıların ücretsiz dağıttıklarını burada öğrensen bile anı kurtarabilirsin. Kısaca hedefine kitlen, çok sevdiğim bu ülkede kalamazsın :(

HunTER
02/01/2006, 23:49
Bu arada.. Ben arkadasın yerınde olsam programlama yapıcagıma gıder domates yetıstırırım.. Cunku,

1. Kafan rahat olur.
2. Omrun uzar.

Dahası bunun sana guzel bır yasam ve guzel cocuklar olarakta gerı donuslerı olucaktır.. Aksı halde,

http://cm.bell-labs.com/cm/cs/who/dmr/kd14.jpg

Mr_MOON
03/01/2006, 14:35
Açıkcası verilen cevapları şöyle bir okuyunca insanın kafası gerçekten karışmıyor diil. Tabi özellikle akkaraman arkadaşımız ve code_mania nın msj larına bakıldıktan sonra

Bilgisayarı seviyormuyum? evet.
Bir arkadaşımız hevesinin kaybolcağından bahsetmiş.Bu konu tabiki tartışılır.
En azından ben kendim için örnek verirsem.

Bugün şu an bu bilgisayarın başına bir kaç programlama dili biliyor(amator yada profesyonel) olarak oturmam bana bir şey kazandırırmı?

Şu an bu dilleri bilmem bana birşey kazandırırmı?

Bu sorunun cevabı insanın içinde saklı diilmidir sizce?

Bu durumda bir insanın kafasında iki durum ortaya çıkmazmı.

1.Durum: Ne gerek var canım öğrenmeye nede olsa internette her iş için program yazılmış duruyo.Ücretli olsa bile bi crack sitesi buluruz nede olsa.

2.Durum: Ben bilgisayara aşığım kardeşim .Neden öğrenmiycemki programlama dilini.Hem bu işten para kazanıcam.her program nette olcak diye bir şey yok.Hem bir şey fazla öğrenince beynimdeki alan mı dolcak benim beynim megabyte cinsindenmiki. vs...

2 durumda istenildiği kadar uzatılabilir.
Benim durumum ise 2. olanı.

Bu konuyu açmamdaki amaç aslını sorarsanız beni şimdiden bir iş ve gelecek korkusu sardığı içindi.Daha 17 yaşındasın neden düşünüyosun hayatını yaşa diyenler olmazmı olur.

O zaman şöyle bi cevap onları sustur sanırım.

If you don't think about your future. You don't have a future
John Galsworthy

acemi
03/01/2006, 19:37
Özellikle iş hayatına atılmamış bilgisayara meraklı vatandaşlarda ben şöyle bir durum gözlüyorum: Bilgisayarı, bir tüketim aracı olarak seven birçok kişi, bilgisayar ile ilgili bir iş yapmak istiyor. Bilgisayarı tüketmeyi ve bilgisayar ile üretim yapmayı karıştırıyor. Bu durumun, bir üretim aracı olarak bilgisayarın ne olduğunu tam anlayamamış olmalarından kaynaklandığını düşünüyorum.

Örneğin daha eski/bilinen bir teknoloji olduğu için bu karışıklık, araba meraklılarında olmuyor. Arabaya binmekten, araba sürmekten, arabasının orasına burasına şekil yapmaktan, araba modellerini takip etmekten hoşlanan kişiler tutup da "ben araba/makine mühendisi olmak istiyorum" demiyor çünkü bir tüketici olarak arabaya ilgi duymakla, bir üretici olarak arabaya ilgi duymak arasındaki farkı biliyorlar.

Ama bu ayrım bilişim dünyasında pek yapılamıyor; sanırım yeni bir teknoloji olduğundan dolayı... Bilgisayar oyunu oynamaktan, Internet'te gezmekten, MSN kullanmaktan, VCD izlemekten hoşlanan çoğu çocuk, bilgisayar programcısı/mühendisi olmak istiyorlar. Halbuki bu kişilerin esas hoşlandıkları şey, bir tüketim aracı olarak bilgisayarı kullanmak.

Bu kafa karışıklığı ile birşeyler yapmaya çalışıyorlar. Örneğin ceviz.net gibi sitelere takılıyorlar, web sitesi yapmak için bazı programları/teknikleri öğreniyorlar, bazıları Internet kafe, donanım satan firmalar gibi yerlerde çalışmaya başlıyor, eşe dosta web sitesi yapıyorlar.

Nihayetinde bir çoğu, bir üretim aracı olarak bilgisayarı kullanmadan geçinip gidiyor.

Mr_MOON
03/01/2006, 20:55
Sewgili acemi;

Gerçekten güzel şeyler yazmışsın. Bu herhangi birine ithafen olabilir.
Banda olabilir. Şunuda söylemek istiyorumki 3.paragrafta gerçekten haklısın.

Ama nedense üstüme pek alınmak istemiyorum.

Zaten bir önceki mesajımı okuduysan görmüşsündür.

Bu konuyu açmamdaki amaç aslını sorarsanız beni şimdiden bir iş ve gelecek korkusu sardığı içindi

Beni yanlş anlama.Tartışmak gibi bir niyetim yok ve bana böyle diyemessin gibisinden şeyler de söylemiyorum.

Ama dediğim gibi bu işi sewiyorum.

karflake
03/01/2006, 22:07
Bilgisayarı, bir tüketim aracı olarak seven birçok kişi, bilgisayar ile ilgili bir iş yapmak istiyor. +1.

Hobi olarak bilgisayarla uğraşmakla, bilgisayardan para kazanmak tamamen farklı şeyler. Hobi olarak program yazarken özgürsünüzdür, yapabildiğinizi yapar, yapamadığınız şeyi bırakabilirsiniz.

Ancak işin işine para girince, size söylenen herşeyi yapmak zorundasınız. Bunun için de dünyada en hızlı değişen teknolojiyi yakından takip etmeniz gerekir. Bakın gerçek bir örnek vereyim: Bir kamu kuruluşunda staj yaparken, bir maaş takip sistemi yapmam istendi. Programı yazacağım ortamı hayatımda ilk defa görüyordum. Maaşın nasıl hesaplandığını anlayabilmek için haftalarca muhasebeci ile görüştüm. Üstelik isteklerin ardı arkası kesilmiyordu bir türlü. Mesela yazıcıdan çıktı alınırken elektrik kesilirse, bir daha çıktı alınırken kalınan yerden devam edilecekmiş vs.

Bütün bunlara tahammül edebileceksiniz(sadece gençken değil, 40-50 yaşında da) programcı olun...

Euclides
03/01/2006, 22:46
Dahası bunun sana guzel bır yasam ve guzel cocuklar olarakta gerı donuslerı olucaktır.. Aksı halde,

http://cm.bell-labs.com/cm/cs/who/dmr/kd14.jpg
yada 56 yaşına gelip böyle görüneceksiz
(Hutch, masm32 topluğu kurucusu, 56 yaşında)
http://www.masmforum.com/private/hutch.jpg

mazbil
24/01/2006, 21:59
Arkadaşlar biraz geç yazıyorum ama fikirlerimi beyan etmek istedim.

Bil. Müh. ile programcı farklı kavramlardır. Bil. Müh.'nin bir alt disiplini olan Yazılım Müh., analiz ve tasarım raporlarını hazırlar. Bu raporlar standart bir formattadır (UML gibi). Bunları alan programcı, bu raporlara göre kodu yazar.

Fakat Türkiye şartları çok değişik: "Ne iş olsa yaparim abi" mantığı vardır. Buna da bilişimdeki cehaletimiz yol açıyor.

Bazılarımızın kafasının karışmasının sebebi, Türkiye'de ki kafaların karışık olmasıdır. Türkiye şartlarında herkes kendi işini yapsın diyemiyoruz. Bu pek gerçekçi bir istek olmaz.

İkinci bir sorun da bilişim sektörüne yönelenlerden kaynaklanıyor: Ne yapacaklarına karar veremiyorlar. İşin zorluğu, işi sevme, parasal getiri gibi kıskaçlar karşısında kararsız kalıyorlar. Dolayısıyla bir belirsizliktir ki gidiyor.

captainzap
27/01/2006, 16:17
Ben sevdiğim işi yapıyorum her türlü mutlu olurum mantığı artık bende çalışmıyor. Tamam başlarda iyiydi ama sıkıcı olmaya başladı başkalarının istekleri doğrultusunda hatta önerilerinin şu şöyle olsun bu böyle mantığıyla bir tasarımcı olarak bunalmış durumdayım. Severek yapıyordum ilham geliyordu ama artık hiç bir heves kalmadı içimde kendi projelerimi yaparken sıkıntı olmuyorda başkalarının ne bileyim kaportacı bi tamirhaneye site yapmaktan keyf almıyorum bana gösterilen örnek sitelere baktıkçada burda ne işim var deyip duruyorum yani söylemek istediğim şu sevdiğin işi başka birinin şirketinde yapmak başlarda değilde sonrasında seni sıkacaktır. Sevdiğin işi kendin için yapacaksın :) amma çok şey istiyorum...

KirPiX
31/01/2006, 12:41
bilgisayarla yaşamayı seçiyorsan.... ancak o zaman "bilgisayarcı" olabilirsin. aslına bakarsan diplomanın pek önemi yok. ben bilgisayar öğretmeniyim ama ünvanımın web programcısı olmasını isterdim .. varsın olmasın. bu işi yapmamı kimse engellemiyor. yaptıkça zevk alıyorum...

para kazanma konusunda; gelecekte şöyle olursan şöyle yaparsın diyemem henüz kehanette bulunamıyorum ama şunu garanti edebilirim ne şekilde olursa olsun bişekilde yaşarsın. önemli olan mutlu yaşamak huzurlu yaşamak (bence) bununda çok kazanmakla olmayacağını heralde takdir edersin.. çalışırsan illaki para kazanırsın önemli olan kazandığını yerken mutlu olmak..

bilgisayar alanında ülkemizde diplomaya pek bakılmıyor ne iş beceriyorsun daha çok onunla ilgileniyorlar tabi diploma olsa daha iyi olur ama daha çok yaptıklarına ve yapabileceklerine göre seni buluyorlar veya işe alıyorlar....