PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : hakia.com

Sahin
24/11/2005, 11:19
Tanitimini yapalim ilerde belki tesekkur ederler. Google'dan daha akilli oldugunu iddia eden yeni bir arama motoru www.hakia.com (http://www.hakia.com)

Asagidaki habere göre bunyesinde birde turk var.
http://www.sabah.com.tr/gnd123.html

selected
24/11/2005, 11:45
"Yahoo, Google ya da msn gibi arama motorlarının hepsinin teknolojisi aynı. Ancak biz hakia. com'u yepyeni bir altyapı ile kurduk. Bizim arama motorumuz yazdığınız soruya anlamlı bir cevap getiriyor. Mesela siz hakia.com arama motoruna 'hangi ilaç baş ağrısına iyi gelir' diye soruyorsunuz ve 'Aspirin migrene iyi gelir' gibi bir yanıt alabiliyorsunuz."

şeklinde konuşmuşlar ama aradım olmadı.

burhanmt
24/11/2005, 14:04
Semantik(anlambilim) olarak arama motorunun doğal dil işlemesini geliştirmiş olsalarda Türkçe destekten yoksun. Yani yine google daha üstün. Çünkü tüm dillerde özelleştirilebilir arama özelliği var.(Sadece Türkçe sayfalarda ara gibi)

webomer
24/11/2005, 14:22
belki alakasız olacak ama, logosu nokia' ya çok benziyor.

Sahin
24/11/2005, 14:29
ikiside fince ondandir.

Dreamgirl
24/11/2005, 14:39
Bence arama konusunda google eş değer olmaz...

karavanabatu
24/11/2005, 23:21
8 sene önce de Yahoo! için öyle düşüyorlardı.

redial
24/11/2005, 23:24
hakia, sadece ornek sorgulri kullandiginzda dogru sonuclar gosteriyor. Henuz soyleneni yapmaktan cok uzak...

turker
24/11/2005, 23:27
ben bu arama konusunda googledan iyisi olmaz kısmını bir tülü anlayamadım. bende googledan arama yapmama rağmen(türkçe sayfalarda arama kısmı yüzünden) bildiğim kadarıyla yahoonun indexlediği sayfa sayısı googledan daha fazla. ayrıca bir zamanlar ufak bir deneme de yapmıştım. bazı sektörel kelimeleri(internetle alakalı olmayan) hem googleda hem de yahooda arattım. neredeyse aynı sırada aynı sonuçları verdi ikiside. birisi neden google üstün beni aydınlatabilir mi?

karavanabatu
24/11/2005, 23:34
Turkçe arama yapma özelliği olduğu içindir diye düşünüyorum. Bi de arayuz daha sade. Yahoo da tum sayfa var. Belki kullanıcı zorlanabilir (internetle pek ilgisi olmayanlar). Tabi bi de Türkçe olması.

redial
25/11/2005, 00:05
ben bu arama konusunda googledan iyisi olmaz kısmını bir tülü anlayamadım. bende googledan arama yapmama rağmen(türkçe sayfalarda arama kısmı yüzünden) bildiğim kadarıyla yahoonun indexlediği sayfa sayısı googledan daha fazla. ayrıca bir zamanlar ufak bir deneme de yapmıştım. bazı sektörel kelimeleri(internetle alakalı olmayan) hem googleda hem de yahooda arattım. neredeyse aynı sırada aynı sonuçları verdi ikiside. birisi neden google üstün beni aydınlatabilir mi?

Aslinda yok boyle bir ustunluk. zamaninda butun arama motorlari sacmaliyordu, google en az sacmalayani idi. Ama ozellikle son zamanlarda, google da oldukca anlamsiz sonuclar dondurmeye basladi.

Arama motorunun kalitesini belirleyen en onemli gosterge, ne kadr az operator kullanarak, en mantikli sonuclari ilk sonuc sayfasinda gorebilmeniz. Tabiki hepimizin farkinda olmadan cok stedigi diger bir sey ise, aradigimiz seyi ilk sirada gormek. Butun arama motorlari da zaten bu amac icin calisiyor. Baslarda, hepsinin veri toplama yontemleri farkliliklar gosterirken, bugun hemen hepsi bilinen butun yontemleri kullaniyor. Sadece sonuclari gosterirken, bu kriterleri farki oranlarda harmanliyorlar. Kimisi meta taglara agirlik verirken, kimisi gosterilcek sonucun populer olmasini daha onde tutuyor.

Ornegin; yahoo ve google da linux anahtar kelimesini girin ve sonuca bakın: yahoo 1. sirada, linux.com u getirirken, google, linux.org u getiriyor. 2. siraya ise, digerinin 1. sirasindaki sonucu koyuyorlar.

ikisini ayiran en onemli ozellik hic degismedi: sadelik. google arabirimi ne kadar sade ise yahoo okadar karisik. Ornegin, ben girip incelemedigim hic bir sitenin rss feed ini almayacagim halde, ve yine genel yaklasim bu halde olmasina ragmen yahoo israrla, donen snuclarin rss feedlerine kadar gozuem sokuyor. Yine google sadece arama sonuclarini gosterirken ve bu sayede aramama konsantre olmami kolaylastirirken, yahoo beni konudan uzaklastirmak icin her seyi yapiyor: bir suru sponsor baglanti, sonuc ile ilgili kategori dizini vs. vs.

ns
25/11/2005, 03:30
Turkçe arama yapma özelliği olduğu içindir diye düşünüyorum. Bi de arayuz daha sade. Yahoo da tum sayfa var. Belki kullanıcı zorlanabilir (internetle pek ilgisi olmayanlar). Tabi bi de Türkçe olması.
http://search.yahoo.com/

fuzbing
25/11/2005, 16:31
sanmıyorum tam olarak bunu yapabileceklerini nitekim şuanda 0 a 0 elde var 0.

ApexLoader
25/11/2005, 16:48
bence googlenin sadece adı var... ilk akla gelen isim olduğu için..

karavanabatu
25/11/2005, 19:22

Bu cevabın birinin vereceğini tahmin etmiştim. :D Ama bi de şöyle düşün herkes siteadi.com formatını daha kolay anliyor. Sen adama search.yahoo.com deyince kalıyor öle. Ama yahoo.com deyince anlaması daha kolay oluyor. Bide sen yahoo deyince adamın aklına direk yahoo.com geliyor. Ondan demiştim.

genomex
27/11/2005, 18:35
google öte bişey yok bu dünyada.. tek kelimeyle hakia yalan olur bu alemde..

pirilti
28/11/2005, 10:02
bildiğim kadarıyla geliştiricilerinin arasında türk var ve google'den farklı bir yapay zeka kullanıyorlar. Google kelime araması yaparken bunlar cümle aramasına yoğunlaşmışlar..
Örnek cümle: "Başım ağrıyor bana ne iyi gelir" gibi.
Bu arada arama motoru öğreniyormuş ve şuanda da iki üç dil üzerine yoğunlaşılmış. 5 yıldır geliştirilen yeni nesil arama sistemi için şuana kadar 7 milyon dolar harcanmış. Falan fistan.
-Logosu sinir bozucu demedende geçemeyeceğim.

MEHMET
29/11/2005, 10:06
http://search.yahoo.com/?ei=UTF-8&save=0

ns
29/11/2005, 17:13
bu ne? :)

Casus
05/12/2005, 16:52
Birde bunu deneyin: How can I transfer music from a PC to Ipod?
Simdilik sadece ingilizce cümlelere cevap verebiliyo buda hakianin en büyük eksigi dene bilir!

Ansugo
05/12/2005, 18:31
How are you Hakia?

http://www.hakia.com/search.aspx?q=how+are+you

Hello. Welcome to hakia. Are you ready for some fun? Try this question: does a chicken come from an egg?

Does a chicken come from egg hakia?

http://www.hakia.com/search.aspx?q=does+a+chicken+come+from+an+egg

Excellent question! Consider the following: Chickens come from eggs, and eggs come from chickens.

how are you ne var you

http://www.hakia.com/search.aspx?q=how+are+you+ne+var+you

Interesting question! Highlighted titles below may help.

:)

karavanabatu
05/12/2005, 19:49
Alemsin Ansugo ya :D :D How are u ne var u ha? :D :D

google öte bişey yok bu dünyada.. tek kelimeyle hakia yalan olur bu alemde..

İşte bu düşünceden dolayı bizler bişeler üretmiyoruz. "Nasıl olsa Google var. Ne uğraşacaz dimi ya?" düşüncesinden kurtulamadığımız sürece Türkiye Bilişim konusunda istediği yere gelemeyecek.

Ansugo
05/12/2005, 20:27
Google'dan önce Yahoo, ondan önce de Altavista denen birşey vardı. Bilenler biliyordur sanırım. Hatta lycos denen yerler de vardı.

Google sadelikten kazandı gibi geliyor. (Altavista'nın son halini hatırlamak bile istemiyorum) Ayrıca nedense herkes babasının şirketi gibi sahiplendi.

karflake
07/12/2005, 20:26
Ayrıca nedense herkes babasının şirketi gibi sahiplendi.Benim google'ı sevme nedenim şu: Microsoft'un hotmail'i Türkiye'yi adam yerine koymayıp, hala 2 mb'lik mail alanı verirken(bence bu düpedüz dalga geçmek) gmail 2.5 gb mail alanı veriyor. ABD'de 250 mb, şurda 25 mb, alın size de 2 mb demiyor. Herkese eşit.

OnR
07/12/2005, 20:33
Google'dan önce Yahoo, ondan önce de Altavista denen birşey vardı. Bilenler biliyordur sanırım. Hatta lycos denen yerler de vardı.

Google sadelikten kazandı gibi geliyor. (Altavista'nın son halini hatırlamak bile istemiyorum) Ayrıca nedense herkes babasının şirketi gibi sahiplendi.

Microsoft karşıtı herşeyi sevme gibi bi özelliğimiz var sanırım internet ortamında genellikle

karavanabatu
07/12/2005, 23:12
Öyle ama nedense çoğu kişi MSN kullanıyor. Yani ne yaptıklarını da pek bilmiyorlar bana göre. Yani neden diye sorsan apışıp kalırlar. Halbuki evlerinde win kullanıyorlar. Bi yandan da düşman oluyorlar.

firi
08/12/2005, 02:24
Google sadelikten kazandı gibi geliyor.

bana göre diğer faktör belkide sadelikten de önce; google.com u kullanırken insanların 9,10 tane cümleyi kendi dillerinde görmeleri oldu.

aşağıdaki örnekler gibi:

google search - google'da ara

Your search xxxxxxxx did not match any documents
Aradığınız xxxxxxxx terimleri içeren bir cümle bulunamadı

Zerzevat Adam
08/12/2005, 04:16
En önemli şey sadelikti. Püripak arayüzler kullanıyor hep.

Bunun da sebebi var ve rastgele yapılmış bir şey değil, kullanıcıların sevmesinin sebebi de var.

Bir insan arama motorundan ne bekler?
-Aradıklarını hemen bulsun.
-Aradıklarını tam bulsun.
-Fazla zaman harcatmasın.
-Kolay anlaşılır olsun.

-Google teknik altyapısı ile hızı sağladı, yani böylesi büyük bir hizmeti gerçekten olması gerektiği hızda veriyor.
-Herkes aradığını bulabiliyor, aynılarını hatta daha iyilerini diğer motorlarda verebiliyor tabi.
-Sade arayüzü anlamak ve her seferinde kullanmak kolay, hızlı. Üstelik sayfaları hızlıca tararken gözü yanıltıp başka noktalara kaydıracak elemanlar yok.
-Hem dil desteği hem sadeliği ile çok kolay kavranan, herkesin kullanabildiği bir site.

Bu sebeplerden Google kazandı. Ama şu nokta var mali-teknik alt yapıları kuvvetlenen ve sağlamlaşan yeni firmalar çok daha gelişmiş kullanıcı odaklı sade sistemler ile Google'ı devirmese bile iyi rakipler çıkabilir.

burhanmt
08/12/2005, 07:20
Yahoo'nun indeksleme sistemi bazı noktalarda google'dan üstün. Yahoo daha çabuk indeksine geçiriyor.

Ayrıca yeni arama motorları da çıkıyor piyasaya. Bunları da kullanmak, onların da tadına varmak gerek. Mesela benim bu aralar sık kullandığım arama moturu: www.clusty.com Bu arama motorunda olan bazı özellikler (kategorilendirme gibi) diğerlerinde yok.

Sahin
08/12/2005, 12:44
clusty sanirim dun cevizde imis hemen hata mesajini koymus en basa ceviz aramalarinda.

burhanmt
08/12/2005, 15:46
:) Evet bir günlük öyle bir arayı dahi hemen indekslemiş...

Ansugo
08/12/2005, 16:10
Clusty'nin keş biraz geriden geliyor sanırım.

fgenc
08/12/2005, 21:30
yahoo dünya tarihinin en kötü websitesidir gerek arama motoru gerek site mail serveri olarak.
yahoo almanya ile yahoo.com arasinda sekil farkliliklari dahi var.
bu gibi seyler insanin gözünü yorar.
yahoo olmasi gerekenden cok daha kalabalik

google temiz arama motoru. sadece ama sadece iyi sonuclar veren bir arama motoru ?

algoritmalari uzatip arama motorlarina bendi derdimizi anlatmakdansa.
biz biseyler ögrenip arama motorlarina kendi derdimizi anlatmayi daha mantikli buluyorum.

bilesim dunyasi ile alakasi olmayan ve diploma calismasini yazmakya koyulmus olan bir kac arkadasim. netden nasil daha verimli kaynak bulabiliriz sorusunu sormustular.bende onlara googlenin ayrintili arama kismini ayrintili bir sekilde anlatmistim..

genelde google herlü ihtiyaca kafidir

ApexLoader
09/12/2005, 03:05
valla arkadaşlar hani diyoruz ya microsoft yaho google sonucta hiç biri yerli malı değil.. eminim google microsof kadar kullanıcısı olsaydı ve msn nin google ye ait olduğunu düşünürek google çoktan yıllık msn kullanım parası talep ederdi.

ve google bu tür adımlarda çok geç kaldı g+ogle talk vs.. şimdi berilli bir kullanıcı kitlesiyakalamaya çalışıyorlar.. bakalım yıllar sonra ne olacak.

kubilayk
09/12/2005, 05:07
- clusty : fena değil, sonuçları kategorize etmesi harika ama türkçe karakter problemi var gibi..

- yahoo : evet sitesi kalabalık ama asla dünya tarihinin en kötü sitesi değil hatta sonuçları googledan daha net (bennce)

- hakia : biraz daha fırın ekmek yemesi gerekiyor sanırım bence kaliteli sonuçlar çıkarmıyor umarım rakip olurlar google'a

Ne kadar net arama sonucu, o kadar net bilgi ! Ne kadar net bilgi, o kadar nakit para !..