PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : 2mb adsl den yayın

selected
24/10/2005, 01:11
Merhaba arkadaşlar.
İstanbuldaki genel müdürlüğümüzde adsl hızımız 2 mb. Buraya biz oldukça güçlü bi server kurduk. Ve bu serverdan internete yayın yapmak istiyoruz. böyle bi imkan varmı.

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardımlarını esirgememesini rica ederim. Konuyu yanlış yere açtıysam özür gerekli yere taşırsanız mutlu olurum.
Saygılar.

turker
24/10/2005, 01:41
Bahsettiğiniz ADSL hızı 2048/512. Yani teorik olarak saniyede 0,25MB download ve 0,06MB upload hızınız olacak demektir. Sizin için önemli olan upload hızı.

Bir sitenin ana sayfasının ortamalama boyutu 0,5MB civarında olacaktır. Bu da demektir ki 10 saniye içinde site açılır. Ancak bu rakamların teorik olduğunu düşünüp biraz gerçekçi bir tahmin yapmak gerekirse açılma süresi 20 saniyeleri bulabilir. Ayrıca unutmamak gerekirki siteye erişmek isteyen kullanıcı sayısı arttıkça açılma süresi de düşecektir.

selected
24/10/2005, 02:05
Siteyi online kendi ağı içinde tahmini 50 ağ dışında da 50-100 kişi kullanacak serverdan site yayımlamak ya da host tutmayı düşünmüyoruz zaten. Bu rakamlar fazlamı az mı?

Ve türk telekom le görüşülüp Upload hızını artırmak mümkünmü?

Mingitau
24/10/2005, 02:07
Merhaba arkadaşlar.
İstanbuldaki genel müdürlüğümüzde adsl hızımız 2 mb. Buraya biz oldukça güçlü bi server kurduk. Ve bu serverdan internete yayın yapmak istiyoruz. böyle bi imkan varmı.

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardımlarını esirgememesini rica ederim. Konuyu yanlış yere açtıysam özür gerekli yere taşırsanız mutlu olurum.
Saygılar.

Co Location fiyatları düşmüşken bir yerden co-loc almak daha mantıklı adsl baglantısı kullanmaktansa, birde mail sorunu yaşamanız olası adsl bağlantısı ile...

Mingitau
24/10/2005, 02:09
Siteyi online kendi ağı içinde tahmini 50 ağ dışında da 50-100 kişi kullanacak serverdan site yayımlamak ya da host tutmayı düşünmüyoruz zaten. Bu rakamlar fazlamı az mı?

Ve türk telekom le görüşülüp Upload hızını artırmak mümkünmü?
Türk Telekom alt yapısında bu imkansız, size muhtemelen, metro eth ya da LL tavsiye edeceklerdir ki bunlar oldukça maaliyetli

selected
24/10/2005, 02:10
Site değilde sistem desek daha doğru olacak sanırım. Sisteme dışarıdan kişilerin girmesini engelleyeceğiz. Ben bunu statik ip ile yapmayı düşünüyorum. Kullanıcıların statik pye geçmeleri ve bize bildirmeleri zorunlu olacak. Bende bu ipler dışında giriş yapmaları engelleyeceğim. Bu güvenlik önlemi yeterli olurmu?

Biraz önce sorduğum Türk telekom ile görüşülüp upload baglantı hızını artırmak mümkünmü demiştim. İllaki mümkündür. Host satan şirketler nasıl yapıyorki. bu bağlantının daha hızlılarının fiyatları hakkında bi bilginiz. varmı?

selected
24/10/2005, 02:13
Co Location fiyatları düşmüşken bir yerden co-loc almak daha mantıklı adsl baglantısı kullanmaktansa, birde mail sorunu yaşamanız olası adsl bağlantısı ile...

Şuanda zaten bi co location olarak yayımdayız. Fakat bunu kendi genel müdürlüğümüze koyarak işin muhasebesi ile entegre çalışmasını istiyoruz.

selected
24/10/2005, 02:14
Türk Telekom alt yapısında bu imkansız, size muhtemelen, metro eth ya da LL tavsiye edeceklerdir ki bunlar oldukça maaliyetli

bahsettiğiniz "metro eth ya da LL " kavramlarının ne olduğunu blmiyorum :( biraz bahsedebilirseniz çok sevinirim. telekkürler.

turker
24/10/2005, 02:25
http://www.telekom.gov.tr/webtech/default.asp?sayfa_id=39

selected
24/10/2005, 02:38
LL yani leased line Kiralık hat demek sanırım. Biz zaten 7 tane bölge müdürlüğümüzü kiralık hat ile birbirine bağladık. Ve sistemi kullanmalarında herhangi bir sorun yaşayacaklarını sanmıyorum. Benim bu hat dışında kalan bayilerimi bu sistemin içine nasıl katabilirim?

Grafik
24/10/2005, 03:05
2 MB bit bağlantı hızı ile yayın yapmak hiç mantıklı değil.. ayrıca bir kuruma hiç uygun olmaz..

Neden ?

Sitenize local kullanıcıların pek fazla bir yükü olmayacaktır çünkü bunları lan üzerinden alabilirsiniz ancak local ağın dışından gelen kullanıcılar büyük sıkıntı yaşar...

Harici ziyaretçi sayısı 20-30 sınırından sonra internet çıkışı oldukça gerilecektir. Ayrıca Telekomun belirtiği hızları %100 sağlayamadığını ve günü n saatlerine göre telekom sunucularının hantallaştığınıda hesaba katınız.

Evimde 6mbit lik adsl bağlantım mevcut 10 mb lik bir dosyayı paylaşıma açtığımda 40-50 kullnıcıdan sonra yığılma başlıyor.. site için denemedim ama 100 kullanıcıya kadar rahat çalışacağını düşünüyor.

sizin bağlantı hızınızda 40-60 kullanıcı bağlanabilir ancak verilerinizin büyüklüğü fazla ise sürekli sunucuya paketler gelip gidecekse zaman zaman kesilmeler olacaktır önermememin sebebi kurumların sunucularının devre dışı kalması pek uygun olmaz..

Bununda önüne her ziyaretçiye limitler koyarak geçebilirsiniz..

her ip toplam 50 mb lik erişim sağlayabilir şeklinde..
ek olarak sunucu aşırı yoğun olduğunda ticket gibi bir sistem yapıp sırayla kullanıcı alabilirsiniz vs.vs.

eğer sunucunun başında bir yönetici olacaksa telekom ile bağlantıyı realtime sorgulayacak bir yazılım kullanmasınıda öneririm (ekte) böylece yoğunluğa göre strateji belirleyebilir..

saygılar iyi çalışmalar.

selected
24/10/2005, 03:49
Peki dışardaki kullanıcılar için şuanda kullandıgımız co location dursa ve oradan girseler fakat veritabanı yine kendi serveremızda dursa bu şekilde olabilirmi? ( veritabanı Mssql ayrıca bu çözüm banada mantıksız geldi ama yazayım dedim. )

Peki daha başka çözümler mevcutmu bu gibi durumlar için?

Grafik
24/10/2005, 17:03
bildiğin herşeyi unut...

Telekomdan kiralık hat al.. kurtul..
bildiğim kadarıyla şimdi özel şirketlerde verebiliyor..

en sağlam ve kesin çözüm bu.. bunun dışındaki çözümlerin hepsinin 1 eksiği olacaktır.

selected
24/10/2005, 20:40
Kiralık hattımız zaten var dostum ama 7 tane bölgemiz hat içinde. Benim de zaten sormak istediğim hat dışında kalanlara nasıl yayın yapacağım. :(

musalpay
24/10/2005, 20:45
Aslına bakarsanız dışardan server kiralamak isterseniz ve bu türkiyeden olacak ise hızlar aşağı yukarı sizin adsl hattınıza eşit olacaktır.
Şirket için bir site düşüüyorsanız bence uygun bir makina ile yayına başlayabilirsiniz.
Ama popüler bir site az maliyet için direk yurt dışından dual xeon bir makina kiralayınız.

acemi
24/10/2005, 21:23
* Türk Telekom'un verdiği ADSL bağlantısı daha çok Internet'te gezeceklere göre tasarlanmış. Dosya indirme hızı yüksek, karşıya gönderme hızı düşük. O nedenle bu bağlantı ile sunucu hizmeti vermek verimli olmaz.

* Ama teknik olarak bu hizmeti vermek ve güvenliğini sağlamak mümkün. Belli IP'lere izin verme ve alınacak bazı diğer önlemlerle, güvenlik sorunu en aza indirilebilir.

* Kesin kararı verebilmek için aynı anda maksimum kaç kullanıcının bağlanacağı, ne tip/boyutta bir sayfayı indirecekleri, ne tip servisler alacakları önemli. Genelde yazı ağırlıklı bir web sayfası kullanacaklar ve aynı anda bağlanan kullanıcı sayısı 5-6 civarında olacaksa çok rahat yapılabilir.

selected
25/10/2005, 20:08
Evet genelde yazı ağırlıklı sayfalar kullanılacak Dediğim gibi bu bi web sitesi olmadıgından tasarım hızdan daha sonra geliyor. Aynı anda online olan kullanıcı sayısına gelince Belirttiğim gibi normal iş saatlerinde ( 08:30 ile 18:00 arasında ) Kiralık hat içerisinde rahat 50 kişi online olacaktır. Hattımız dışında da sürekli olarak ortalama 30 kişi online olacaktır. Bu sayı ama süreklide artacaktır. server ı 2 sn den fazla yoran sayfa artık yok ( önceden servere çok yoran sayfalarım vardı :( ). Girilen sayfalarda artık ortalama 30-40 kb. ( önceden bu rakam da oldukça yüksekti. )

Acemi ark. genel olarak durum böyle. 2mb ile bu hizmeti yapabilirmiyim. Gerekirse 4 mb e de çıkartabiliriz.

selected
25/10/2005, 20:11
...
* Ama teknik olarak bu hizmeti vermek ve güvenliğini sağlamak mümkün. Belli IP'lere izin verme ve alınacak bazı diğer önlemlerle, güvenlik sorunu en aza indirilebilir.
...

Ayrı bi konu olabilir belki ama ne gibi başka önlemler alabilirim. Sistemi kullananlar kendi çalışanlarımızda olsa ben yinede girilen bütün verileri öncelikle kontrolden geçireceğim. Bunun dışında ne gibi önlemler alabilirm başka...