Tam Sürümünü Görmek İçin : Kıbrıs adasının güneyinde kim var?
Ya merak ettiğim bir mesele var. Şimdi diğer devletler KKTC yi tanımıyorlar o adanın her tarafı Kıbrıs Cumh. diyorlar. Türkleri işgalci sayıyorlar. Bu kısmı açık. Yanlız Biz de Güney Kıbrısı Rum Cumh. tanımıyor. Aslında böyle bir devlette yok. Çünkü adamlar kendilerine Kıbrıs Cumh. diyorlar. Güney müney karıştırmıyorlar. Peki bize göre adanın güney tarafında kim var?
onlara göre biz işgalci devlet iz.
bize göre de onlar pis rumlar :)
onlar haberlerinde bize işgalci devlet diyorlar
biz onlara haberlerimizde pis rumlar demiyoruz...
Kuzey Kıbrıs Rum Kesimi
Sadece kıbrıs rum kesimi
Yani abi biz adanın güneyinde bir devleti (Kıbrıs Rum Kesimi) tanıyor muyuz? Tanıyor isek böyle bir devlet gerçekte var mı? Yoksa şuan ki Rum devletini biz tanıyoruz da Kıbrıs Rum Kesimi diyoruz onlar aynı devlete Kıbrıs Cumhuriyeti mi diyorlar?
Not: Fikir değil bilgi sunarsanız iyi olur.
T.C. "ben kıbrıs cumhuriyeti diye bir devlet tanımıyorum, kıbrısda iki ayrı devlet vardır" diyor. Ama rumlar "hayır efendim tek devlet vardır ve bu devlet tüm adayı temsil eder" dediği için T.C. rum devletini tanımıyor. Fakat devletin tvsinde bahsedilirken ve devlet adamları konuşurken kıbrıs rum kesimi şeklinde tanımlıyorlar.
Kısaca eğer rum kesimi "evet, kıbrısda iki devlet vardır" dese T.C. rum devletini tanıyacak(tı) ama "bizim devletimiz tüm adayı temsil eder" dedikleri için tanımıyor. "Rum tarafı" veya "Rum kesimi" şeklinde tanımlamalar yapılıyor.
Rum devleti var mı? Var ki ABye üye oldu. Var ki KKTC yi tanıyan devlet sayısından fazla devlet onları tanıyor.
//ben böyle biliyorum
Yani abi biz adanın güneyinde bir devleti (Kıbrıs Rum Kesimi) tanıyor muyuz? Tanıyor isek böyle bir devlet gerçekte var mı? Yoksa şuan ki Rum devletini biz tanıyoruz da Kıbrıs Rum Kesimi diyoruz onlar aynı devlete Kıbrıs Cumhuriyeti mi diyorlar?
Not: Fikir değil bilgi sunarsanız iyi olur.
* Türkiye Kıbrıs Cumhuriyetini tanımadı.
* Kıbrıs Cumhuriyeti KKTC'yi haklı olarak tanımıyor.
* Kıbrıs Cumhuriyetini tüm dünya tanımış durumda.
* Türkiye'yi de tüm dünya tanıyor.
Sonuç olarak Türkiye'nin tanımamasının hiçbir anlamı yok. Ama gene Türkiye orayı ancak AB'ye girerse veya 20 yıl sonraki şartlar olumlu olursa tanıyacak. O zamana kadar Kıbrıs dünya tarafından Kıbrıs Cumhuriyeti olarak bizim tarafımızdan ise KKTC ve KRK (GK) olarak görülecek.
Esasında KKTC diye bir devlette yok. Sadece biz devlet diyoruz. Dünya'da tanıyan yok.
Yani iki tam ters örnek. Ne kadar eğlenceli.
...
Esasında KKTC diye bir devlette yok. Sadece biz devlet diyoruz. Dünya'da tanıyan yok.
Yani iki tam ters örnek. Ne kadar eğlenceli. Abi en azından KKTC nin bir başkanı seçimleri yani devletvari işleri mevcut. Ama KRK nin adını bile sadece biz biliyoruz hatta bilmiyoruz bile biri Güney Kıbrıs Rum Kesimi biri sadece Kıbrıs Rum Kesimi falan diyor. Çok enteresan valla. Hele bu kadar diplomatik karışıklığın içerisinde bir de kendisinin veto hakkı olduğu AB ye girmeye çalışmamızda çok enteresan. Veto ettim dese ne diyeceğiz biz, "Yok kardeşim ben seni tanımıyom veto neyin idemezsün." deriz herhalde.
Yani iki tam ters örnek. Ne kadar eğlenceli.
Dünya da tanıyan sanırsam 2 yada 3 devlet olmalı. yine yanılmıyorsam bunlardan biri özbekistan diğeri de lübnan(ki emin değilim bundan). ve en son 2004 nisan ayında da azerbaycan daki halk oylaması sonucunda tanındı hatırlıyorum.
Ama ilginçtir bazı gazeteler Dünya da KKTC tanıyan tek devlet olarak geciyor. Yani hangisi doğru bilmiyorum yada arada bir fark mı bunu da anlamıyorum.
Öncelikle Azerbaycan tanımadı. İlk olarak Pakistan tanıyor fakat biz "Sen bizim yüzümüzden mağdur olma nasıl olsa BM tanımıyor sende tanıma" diyoruz. Aynı olay bir kaç ülke için daha geçerli. Ama şimdi Azerbaycan sadece uçuş başlattı diye seviniyoruz.
Güneyde tam olarak ingilizler var sanırım..
allah allah ben bişi yazmıştım silindi mi ?
enteresan :|
Güneyde tam olarak ingilizler var sanırım..
:hmmm: Bak bu olmadı. İngilizler adadan çekileli yıllar oluyor. Adayı KIBRIS CUMHURİYETİ yaptılar. İşte Cum.başkanı Rum,Başbakanı,Türk falan bakanlar Rum, Filan bakanlar Türk olacak falan dediler. Üç tane de garantör devlet oldu. (Yani abi devlet.) Türkiye,Yunanistan,İngiltere. Sonra Rumlar işi cıvıtınca bizde kural tanımaz rumlara önce bir çıkarma yaptık. Tamam abi pardon yanlış yaptık n'olur çekilin dediler. Bizde tamam dedik. Ama yine denk durmayınca yeter ulan diyip Ayşe'yi tatile gönderdik. Sonuç : Walla sorum işte bu noktada başlıyor.
Şu an adanın hertarafında ingiliz kültürü hakim. Trafik bile soldan akıyor. Bir tane türkçe tabela bulmak zor. Kıbrısa gittim domuz etidir diye dışarda et yamaği yiyemedim walla. Bize kültür olarak o kadar yabancı yani.
Mingitau
11/10/2005, 19:55
Kıbrıs Cumhuriyetini Türkiye tanıdı, ki garantörlerinden biriydi. Yanlız 1962' den itibaren Adanın çoğunluğuna sahip rumlar, Türk vekilleri parlomentoya sokmadan anayasada değişiklikler ypatılar, ki bu bile ilginç bir durumdur, Kıbrıs Devletinin anayasası üç garantör tarafından onaylanmadıkça geçersizdir. Bu değişiklikleri Yunanistan onayladı. türkiye KArşı çıktı İngiltere çekimser kaldı. Bu arada baskı devam etti. Yunanistan' da ordu yönetime el koydu. Ordu ABD yanlısı idi. Kıbrıs Cumhuriyetinin elit kadrosu ise Sovyetler yanlısı idi.(Türkiye' deki Rum Ortodoks Kilisesine karşı elinin güçlü olmasını istiyordu. Söylenir ki, Makarios adada Rus ve Slav kiliselerince tanınan bir Patriklik kurma peşindeydi.)
Adadakileirn birleşmeyi sağlamak için yeterli çalışma yapmadıklarını gören Askeri Cunta bir adamlarını Makarios' u devirmek için görevlendirdi. bu şahıs görevi başarıyla yaptı ve Türklere karşı amansız bir kıyıma girişildi, aslında varolan bir kıyım vardı ancak Beşparmakların kuzeyindeki bölge TMT kontrolü altındaydı. Bu bölge ele geçirilmeye çalışılıyordu. Makarios Malta' ya indiğinde "Türkleri katlediyorlar!" diye açıklama yapmıştı, inanmayan gazete arşivlerini inceleyebilir.
Türkiye Kıbrıs Cumhuriyetinin Garantör devleti olarak duruma müdahale etti. Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu. Kıbrıs' ın taksim edilerek Kıbrıs Cumhuriyetinin bir federasyona dönştürülmesi talebini belirtti. BM kararını kabul ederek Kıbrıs' ın ayrılmasından yana olmadığını belirtti. Ancak Rum tarafının her iktidar değişimiyle görüşmelere kendileri açısından sıfır anlaşma tutumuyla başlama hırsı üzerine 1983' te Kıbrıs Türk Federe Devleti, Kıbrıs' ta çözüm için federasyon isteğinin yeterli olmadığını Konfederasyon isteğini gündeme getirmeleri durumunda Barış olacağını düşünerek ve görerek, KKTC' yi ilan ettiler. Bu karar BM' de şok etkisi gösterdi. Rumlar ABD desteğiyle bu devletin hukuki olmadığını BM Kararıyla kabul ettirmeye uğraştılar ancak o sıralar Güvenlik Konseyinde bulunan Pakistan' ın vetosuyla karşılaştılar. Bunun üzerine BM tavsiye kararı aldı. Lakin TC BM büyükelçisinin Rauf Denktaş' a devlet adına güven mektubu vermesi(ki bu Kenan Evren dönemnin dangalaklıklarından biridir), Rumların delil tekrar başvurusuna nedne oldu. Rauf Denktaş' ın birleşmeye karşı bu devleti kurmadıkları temalı konuşması/savunması üzerine Pakistan vetosunu kaldırdı. Sonuçta BM kararıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hukuki olarak olmayan bir devlet ilan edildi. Türkiye Cumhuriyeti haricinde Kıbrıs Harekatında Türkiye' ye destek vermiş olan Libya tarafından resmi olarak tanınmaktadır. Ancak, siyasi iletişim bulunmamaktadır. Gayrı resmi olarak Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, İsrail, Özbekistan(!), Kırgızistan, Moldova Gagauz Yeri Otonom bölgesi ve dış işlerinde serbestisi bulunan Tataristan Özerk Cumhuriyeti tanımaktadır(Bu yönetimler altında KKTC bayrağı yasaklanmış değildir ve KKTC temsilcilikleri bulunmaktadır, velli limitler dahilinde ticari ilişki vardır). Ayrıca İslam Konferansı örgütü KKTC' yi KTD adı altında tanımaktadır.
Ayrıca tüm asli KKTC vatandaşları İngiliz Milletler Cemiyeti üyesi kabul edilmekte ve üye tüm ülkelere seyahat serbestisi bulunmaktadır.(Rum kesimindekilerin bu hakkı yok.Normal vize işlemlerine tabiiler.)
İlginç olan ise tüm Rumların Türkiye' ye teşekkür etmesi gerekliliğine rağmen karşı olmalarıdır. Zira Adaya yapılan askeri operasyon ile Kıbrıs Cumhuriyeti' ne yönelik cunta ve Yunanistan' daki albaylar cuntası devrilmiş her iki tarafada demokrasi gelmiştir. Aynı dönemde askeri darbe yaşayan İspanya ise 1985' e kadar demokrasi yüzü görememiştir.
tanışma aşamasındayız, ilerleyen yıllarda tanışacağız :)
doğuda'da şuan tanımadığımız bir sözde bir devlet var, onuda tanıyacağız.. Komuşlarımızla yuvarlanıp gideceğiz
Ne güzel dünya be.
işin ilginç tarafı burda ingiliz elçiliği, amerikan elçiliği, fransız elçiliği var. bunlar burayı tanımadan nasıl elçilik açtılar o da ayrı bi dava...
Mingitau
12/10/2005, 15:07
işin ilginç tarafı burda ingiliz elçiliği, amerikan elçiliği, fransız elçiliği var. bunlar burayı tanımadan nasıl elçilik açtılar o da ayrı bi dava...
Oraya sözüm ona küresel ambargo var ama sen bilgisayar kullanabiliyosun, Coca Cola reklamları TV' lerde görülebiliyo vs vs vs...
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.