Tam Sürümünü Görmek İçin : Borsa
DeliPenguen
11/09/2005, 21:13
Çok net: Borsa caiz midir? Neden, neden değil? ("Why, why not"ı karşılar mı dedim ama sanırım karşılamadı. :kuul: )
Bence uygun olmaması için herhangi bir sebep yok , yani hisse senedi alıp satmanın din konusunda ne tür bir zararı olabilir ki ?
Belki dolaylı olarak ortak olduğumuz şirket helal işler yapmıyorsa mesela içki satıyorsa uygun olmayabilir.Ama bunun dışında "caiz değildir" denecek bir sebep gösteremiyorum.
DeliPenguen
11/09/2005, 23:13
Borsa, web üzerinden interaktif bankacılık ve birkaç takip sistemi kullanılarak iki tık tık ile yapılıp büyük paralar kazanılabildiği için emeksiz yemek sınıfına girebilir. Caiz ya da Caizn't olup olmadığı sorusu buradan geliyor.
Mingitau
11/09/2005, 23:34
Bismillahx
Eğer siz cemaatin ya da peering yapılan cematlerin ticari kuruluşlarından elinizdeki parayı değerlendiriyorsanız yaptığınız haram, ama peering içinde olunan kuruluşlardan değerlenen paranın büyük kısmını onlara bırakarak değerlendiriyorsanız üstüne birde cennetten köşk hediye ediliyor.
Sadakallahülx azimx
iki tık tık ile yapılıp büyük paralar kazanılabildiği için emeksiz yemek sınıfına girebilir.
Miras, hediye gibi seyleri saymazsak; bir urun, servis, hizmet, deger vs uretmeden saglanan kazanc bence caiz degil.
yildizib
12/09/2005, 00:15
-Faiz yok bizde, faizsiz bankacilik...
-Ne var peki ?
-Kar payi...
Kar payi?Haram degil.
Riyakarlar!
Borsa ile ilgili bir fetva (http://www.suleymaniyevakfi.org/modules/fetvalar/index.php?cat_id=76#179)
Gerekçesine yönelik açıklamalar (http://www.suleymaniyevakfi.org/modules/Faiz/faiz.php#53)
Ben caizmi değilmi bilmiyorum ama oynuyorum. Caiz değil ise üzgünüm.
bildiğim kadarıyla,
yükseleceğine inandığına para yatırarak, at yarışı oynar gibi borsada oynamak câiz değildir. çünkü yapılan iş ticârî ortaklıktan çok kumar oynamaya benzemektedir.
hissesini aldığı şirkete ortak olduğunu bilerek, kiminle ortaklığa girdiğini araştırıp, iştirâki ile neler yapıldığına dikkat ederek yatırım yapmak câizdir.
kısaca söylersek aradaki fark oynamak ile yatırım yapmak arasındaki farktır.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.