PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Barkod okuyucu hakkında help

sistem_memedim
27/08/2005, 10:04
Slm. USTADLAR bir stok programı yazmam gerekiyor barkod okuyucuyla kullanılabilir olmalı. Acaba barkod okuyucuyu nasıl, programla entegre çalışır. Borland C++ builder veya Visual Studio.Net ile programı yazmayı düşünüyorum ama barkod okuyucu hakkında hiç bir fikrim bile yok. Yardımcı olursanız sevinirim.

asoza
03/09/2005, 20:55
Barkod okuyucu ile ilgili hiç bir çalışmam olmadı.
Sadece fikrim var. Onuda denemediğimi gözden kaçırmayın.
Studio.NET i bilemem ama anlatacaklarımdan farklı olduğunu sanmam.
Barkod okuyucu bileşeni edinmen gerekiyor. Çok fazla olduğunu biliyorum. Ancak öncelikle barkod un ve bunu okuyacak cihazın seçimi önem taşıyor diye biliyorum. Yani programa göre cihaz değil; cihaza göre program yazmanın mantıklı olduğunu bazı topiklerde okumuştum. Birkaç barkod türü varmış. Cihazları incelemeye aldığında bahsettiğim topiklerin içeriğini de anlamlandırman mümkün olur sanırım.
Barkod bileşenini seçip, edinip, BCB ye ekledikten sonra kullanımı son derece kolay-mış.
Barkod cihazı string değer gönderiyormuş. Bunu alıp veri tabanında gerekli sorgularla istediğini yapabiliyormuşsun.
Yanlış veya doğru bildiklerim bu çerçevede...

Volkan Uzun
04/09/2005, 11:01
barkod okuyucusu normal bir klavye olarka sisteme surulur.
yani sanki klavyeden tuslara basarak input geliyormus gibi dusunebilirsin.
yani bir bilesen satin almana gerek yok

bahtiyarsenoglu
04/09/2005, 12:08
Konu ile pek ilgili değil ama barkod ile ilgili olduğu için konunun devamında sorayım dedim.
Elimde bir takım jpg ler var ve bu jpg lerin herhangi bir yerinde bark0d işareti var. jpg içindeki bu borkodları yakalayıp çözecek bir program var mı bildiğiniz?

daktan
11/09/2005, 19:04
kusura bakma yeni üye oldum o yüzden bu cevap gecikmiş olabilir.
http://66.102.9.104/search?q=cache:JKZWneu433wJ:www.codeproject.com/dotnet/barcodeImaging.asp+image+processing+barcode&hl=tr

şu linke bir göz atarsan belki işine yarar.
bir de jpg resminden barkod veya başka objeleri ayırmak için image processing konusunda arama yapmanı tavsiye ederim.

sali
05/10/2005, 12:28
Slm. USTADLAR bir stok programı yazmam gerekiyor barkod okuyucuyla kullanılabilir olmalı. Acaba barkod okuyucuyu nasıl, programla entegre çalışır. Borland C++ builder veya Visual Studio.Net ile programı yazmayı düşünüyorum ama barkod okuyucu hakkında hiç bir fikrim bile yok. Yardımcı olursanız sevinirim.

selam
Barkod okuyucu icin herhangi bi kod yazmana gerek yok...

yaptigi islem sudur:

1. barkoddan sayiyi okuyup, aktiv komponente yazar(Textbox vs..)
2. ENTER tusuna basar...

eger bir text editor acip barkod okuyucuyla barkod okutursan göreceksin ki, editore sayiyi yazip alt satira gececektir...

Revne
21/11/2005, 02:37
Evet sali arkadasin dedigi gibii...
Barcode okuyucu herhangi bir barkoda tutuldugunda sanki barcodeda yazan yazı klavyede elle girilmiş gibi bilgisayara yansitilir.. Eger marketlerde dikkat etmisseniz Makina barcode'U okumadıgında gorevli numarayi elli giriyorrr. Kısaca okuyucu işleri biraz otomatikleştiriyor...

Işin diger bir kısmı var... Barcode numarası veren sistemi tasarlamak.. bunun icin cesitli standartlar var diye biliyorum.. Ama ayrıntılarını bilen varsa ve bizimle paylaşmak isterse bende sevinirim..

Kolay Gelsin...

ns
21/11/2005, 03:48
konu ile o kadar da alakalı değil ama ben de kiloyla alınan ürünlerin üzerine tartıldıkları anda yapıştırılan barkodları merak ediyorum.
normal ürünlerdeki barkodlardan farklı olarak bunlarda her gramda fiyat artıyor. aldığımız hiçbir ürün istediğimiz kiloda olmuyor birkaç gram eksik/fazla oluyor ve bu fiyata yansıyor.
her grama farklı kayıt girmek imkansız olduğuna göre nasıl oluyor bu.

Volkan Uzun
21/11/2005, 04:23
urun kodu olan barkodu ve gramini yaziyorlar, sistemde barkodu okuyup urunun kg fiyatini bulup barkoddaki gram ile carpiyor

ns
22/11/2005, 01:28
:) teşekkür ederim.

Revne
28/11/2005, 10:34
Evet marketlerde barcode sistemi oldukca cok kullaniliyor. Bildigim kadariyla lazer teknigiyle calisiyor barcode okuyucular. Dolayisiyla bazi problemler oluyor..

Mesela Bir nakliye firmasi. Soyle bir sistem istiyor..
Bu nakliye firmasinin cok buyuk bir deposu var ve gunde yuzlerce arac birseyler getirip goturuyor. Tabi dogal olark bu sirketin bir de stok takip programi falan var.
Adamlar soyle bir sey istiyorlar diyelim... Urunlerini tek tek barcodedan gecirerek arabaya yuklemektense (yuklerken stoktan dusulecek) ve bir kamyon mal geldiginde tektek barcodedan gecirmek(bu arada stoka yeni giris girilecek) yerine kapıya dev bir Barcode okuyucu koyup daha kamyonlar depoya girerken veya depodan cıkarken bu islemlerin otomatik olarak olarak yapılması...
Yani bu dev barcode okuyucu arabanın kasasında ne kadar urun varsa bunlarin barcodelarini okuyacak ve siteme girecek veya sistemden dusecek...

Herhalde boyle bir uygulama icin barcode okuyucu kullanilmaz.. Cunku lazer isiginin onune bir engel geldiginde barcode'u okuyamiyor. Bunun icin baska bir sistem bilen var mi????

Iste yeni bir sektor aciliyor :)... Hadi bulalim nasil yapildigini ve yazalim bir uygulama :)...

Kolay Gelsin...

ns
28/11/2005, 13:59
olur mu bilmem ama yazayım.
kamyon üzerine koyulacak dev barkod yerine aynı bilgileri içeren küçük bir barkod yapılabilir ve nasıl köprüden geçerken şoför kolunu camdan uzatıp fiş alıyorsa aynı şekilde kolunu uzatıp barkodu okutabilir.
:)

acehreli
28/11/2005, 20:04
EnverGulMfc, oyle bir durumda RFID ise yarar. Zaten en azindan bazi kopru giselerinde de RFID turu uygulamalar kullaniliyormus.

Ali

Revne
29/11/2005, 01:24
Merhaba Ali Bey..
Netten baktim... :) "gavur milleti yapiyor" demekten baska bir sey gelmiyor dilime. RFID >>> Radio Frequency Identification... Sanirim bunlar lazer yerine radyo frekenslarini kullaniyorlar.. oldukca mantıklı... Radyo frekanslari engel falan tanımıyo. Simdi bunlarin kendine ait alicilari/vericileri,ID verme sistemetigi falan da vardir. Tam bir sistem yanii

Evet bizim kamyoncu arakadasa soylim de indirsin o dev barcode okuyucuyu kapının ustunden..

Sakayla karisikta olsa boyle bir yazılım sektorude var. Bu konuda arastırma yapacam. Dunyada olmasa bile Turkiyede yapan var mi bakim :).
Bu konuda bilgisi olupta tursusunu kurmak istemiyenler.

RaiST
12/09/2006, 21:03
RFID, oldukça pahalı bir teknolojidir. 2D barkodlar yaygın donanım ve yazılım nedeniyle günümüzde birçok sektörde tercih edilir. RFID çok daha iyi imkanlar sunabilmesine rağmen yüksek edinebilme maliyeti ve basım masrafı yüzüden büyük kuruluşlar dışında pek sık kullanım alanı bulamaz. RFID , radio frequency teknolojisi üzerine kuruludur ve aynı barkod basar gibi etiket üzerinde çipin programlamasıyla çalışır buda oldukça maliyetlidir. Piyasada bulunan bir çok endüstriyel yazıcı RFID ready olarak gelir ama bu cihazlarda RFID kullanımı için ek maliyet gereklidir.

Sabahi
13/09/2006, 04:18
Tam olarak olmasa da benzeri bir projeyi okulda odev olarak yapmistik. Yakaya takilan kucuk bir isim etiketi ayni zamanda verici olarak calisiyordu ve bu vericinin gonderdigi id yi IPAQ cep bilgisayarini alici olarak kullanarak taniyabiliyor ve bir databaseden id sahibine ait bilgileri getirip bir web sayfasinda goruntulebiliyorduk. Sizde wireless calisma ozelligi olan IPAQ veya benzeri bir cep bilgisayarini verici olarak kullanabilirsiniz. Tabii kamyonun uzerine barkod yapistirmakla arada baya bir maliyet farki olacaktir ama nakliye firmasi icin cazip gelebilecek bazi ekstra fonksiyonlarda yuklenilerek bir denge kurulabilir.

Guardian
13/09/2006, 07:13
Benim konu hakkında anladıkalrımdan ben şunu türettim;

Madem PID dediğimiz sistem çok pahalı, kamyon garaja girer girmez, üzerindeki ürün sayısını, bilgisini araştıran elemanlar bulundurulur ve kamyonun tepesine buna dair bilgileri içeren bir barkod geçirilir. daha sonra kamyon tepede dev bir barkod okuyucunun bulunduğu bir mekandan geçirilir ve bütün ürün bilgileri ve sayıları sisteme girilmiş olur.

Garibim işçilerimiz de rahat rahat yüklerler kamyonu..

Revne
13/09/2006, 10:59
RFID, oldukça pahalı bir teknolojidir. 2D barkodlar yaygın donanım ve yazılım nedeniyle günümüzde birçok sektörde tercih edilir. RFID çok daha iyi imkanlar sunabilmesine rağmen yüksek edinebilme maliyeti ve basım masrafı yüzüden büyük kuruluşlar dışında pek sık kullanım alanı bulamaz. RFID , radio frequency teknolojisi üzerine kuruludur ve aynı barkod basar gibi etiket üzerinde çipin programlamasıyla çalışır buda oldukça maliyetlidir. Piyasada bulunan bir çok endüstriyel yazıcı RFID ready olarak gelir ama bu cihazlarda RFID kullanımı için ek maliyet gereklidir.

Maliyeti artıran tek sey etiketin uzerinde bir çipin olması mı???

RaiST
13/09/2006, 19:18
Benim konu hakkında anladıkalrımdan ben şunu türettim;

Madem PID dediğimiz sistem çok pahalı, kamyon garaja girer girmez, üzerindeki ürün sayısını, bilgisini araştıran elemanlar bulundurulur ve kamyonun tepesine buna dair bilgileri içeren bir barkod geçirilir. daha sonra kamyon tepede dev bir barkod okuyucunun bulunduğu bir mekandan geçirilir ve bütün ürün bilgileri ve sayıları sisteme girilmiş olur.

Garibim işçilerimiz de rahat rahat yüklerler kamyonu..

bu kadar çok bilgiyi ancak ve ancak 3d bir barkoda sığdırabilirsiniz. tabiki bu sistemi kurmak mümkün ama ambar dışında ki koşulları da gözetmek lazım (örneğin hava kosullarından barkodun etkilenmesi)

Maliyeti artıran tek sey etiketin uzerinde bir çipin olması mı???

forbes500 listesindeki firmaların %90ının barkod altyapısını sağlayan zebra diyorki;

How do smart label costs compare to conventional thermal/thermal-transfer printed labels?
A smart label runs in the vicinity of about 50 cents per label versus about one cent for a conventional label. This is mainly due to the addition of the tag. This cost is also variable based on the total volume printed and the economies of scale associated with large quantities.
http://www.zebra.com/id/zebra/na/en/index/rfid/faqs/costs.html

Yani çipli bir sistemde çip başına maliyet 50cente yakınken, etiketli sistemlerde 1cente yakın. Tabiki bu fiyatlar Türkiye için çok daha pahalı olacaktır.

Burdan asıl maliyeti oluşturanın chiplerin olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz