PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Lap top nasıl kullanılır?

Grishnak
27/08/2005, 05:24
Biliyorum başlık biraz anlamsız ancak okuyunca içinde bulunduğum çıkmaza tam uyduğunu anlayacaksınız.

5 yıldır P3 işlemcili bir bilgisayarım var ve bunu kullanıyorum. Son 6 aydır sahip olduğum 1 mbit bağlantıyla iyice şımararak gece gündüz bilgisayarımı açık bırakıyordum. Yani neredeyse 3-4 günde bir ya kapanıyordu ya reset atıyordum. Şimdi ise Toshiba'nın öğretmen kampanyası ile satılan lap toplarından birine sahibim; ve takdir edersiniz ki lap top kullanmanın kurallarını bilmiyorum. Ne kuralı diye sorarsanız şüphelerimi anlatmak isterim:

1- Başka bir lap top sahibi arkadaşım normal evde kullanırken pili çıkartıp şarjdan kullanmamı tavsiye ediyor. Diğer bir arkadaşımsa kullanırken fiş takılı olmasın diyor. Elbette çıkmazdayım. Bunun doğrusu nedir?

2- Masaüstü bilgisayarım gibi bunu da gece gündüz günlerce haftalarca açık bırakabilir miyim? İlk başlarda 'nolcak canım erimez ya' diye açık bıraktım (3 gün kadar) fakat dün touchpad'in bulunduğu bölgenin sıcaklığı daha önce rastlamadığım kadar fazlaydı. Alette 1.60 centrino ve 752 ram var. Fakat fanın soğutmasından şüpheliyim.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim; zira şimdiye kadar bu forumda yazdığım hiçbir mesaj cevapsız kalmadı.

İyi günler

Predator
27/08/2005, 08:18
Ben uzun süreli notebook kullanırken pili mutlaka çıkartıyorum. Prize takılı durumda pilin enerjisini kullanmasada pilin üzerinden akım geçiyor ve bu pili azda olsa yıpratıyor.

Yalnız elektiriğin stabil olmadığı yerlerde voltaj dalgalanmaları notebooka zarar verebilir.

ismail pala
27/08/2005, 08:30
hayatta genel bir kuralım var:
Genel çoğunluğun sapmadığı tali yollara (ara yollar) saparsam başkalarının hiç karşılaşmadığı şeylerle karşılaşırım.
notebook olayına uyarlarsak: notebooku üretenlerin varsaydığı bir kullanım şekli var ve %99 bu şekilde kullanıyorsa %1 'in kullanım şeklinden doğabilecek sorunlarla ürütici uğraşmaz; çünkü bu uğraş ticari olmaktan çıkar. notebook alan kimselerin sizce % kaçı server gibi nootebook kullanır (yani kapatmadan uzun süre kullanır)
şarjının dayanma süresine bakılırsa notebooku öyle gönlünce kullanmayacaksın.
mutlaka patlak verir. çünkü o tali yol başkalarının girmediği ve üreticisine feed back (Geri besleme) olmayan yollar.
bence tali yollarla uğraşma derim genel olarak kazanımdan daha çok zarar getirir. her açıdan (zaman, ekonomi, psikolojik vs...)

Saygılarımla

turker
27/08/2005, 12:45
Pilli çıkarıp kullanmak pilin ömrünü ne kadar uzatır bilmiyorum ama ben ayda 1 kez pili tamamen boşaltıyorum. pil de sürekli takılı duruyor ve sürekli prize bağlı.

Bilgisayarı açık bırakmanın mantığını anlayabilmiş değilim. Yani internet üzerinden herhangi bir işlem yapıyorsa diyeceğim birşey yok ama "şimdi bunun açılmasını kim bekleyecek" gibi bir düşünceyle bunu yapıyorsanız kullanmadığınız zaman bekleyeme alın.

Ansugo
27/08/2005, 14:56
Her bataryanın bir ömrü var. Bir zaman sonra batarya hiç sarj tutmaz oluyor ve yenisi alınıyor. Ama 5 senede batarya tükenmesin de 6 senede tükensin diye bataryayı çıkarmak, direkt şebekeye bağlamak daha sakıncalı. Oldukçada yorucu. Zaten direkt fişe bağlayacaksak notebook'un bir anlamı kalmıyor. O zaman daha ucuza daha iyi sistemler toplayabilirsiniz.

5 senede batarya sarj tutmaz olunca da yenisi alınıyor. Tabii 5 sene sonra notebook'u küçük kardeşinize ya da bir tanıdığınıza hediye etmeyeceksiniz.

Sıcaklık ise normal. Fan bildiğim kadarıyla işlemciyi soğutuyor. İllaki klavyenin olduğu kısım, touchpad'in olduğu kısım ısınıyor. Ne kadar uzun süre kullanırsam o kadar çok ısınıyor. Ama HP notebooklar bu konuda iyi sanırım.

keramet
27/08/2005, 17:17
Fan işlemciyi soğutuyor zatii centrino işlemcilerde öğle çok ısınma problemi olmuyor. Pil mevzusuna gelince sehir şebekesine asla güvenmediğimden evde yada başka birşeyde pili asla çıkarmıyorum voltaj oynamaları daha büyük problemler açıyor..

touchpad de ki ısınmada senin ramlerin & hdd ını sıcaklığla orantılı. aşşırı ısınma bende de oluyor onun için notbook un karşısına vantilator koydum :) biraz komik bir görüntü oluyor ama çok işe yarıyor. tavsiye ederim

Ha birde notebooklar için ozel soğutucular wardı notebookğun altına yerleştiriyorsunuz 2 tanede fan var usb enerji alaraj çalışıyor. Kullanmadım ama işe yarıyordur herhalde =)

Grishnak
28/08/2005, 03:00
Bilgisayarı açık bırakmanın mantığını anlayabilmiş değilim. Yani internet üzerinden herhangi bir işlem yapıyorsa diyeceğim birşey yok ama "şimdi bunun açılmasını kim bekleyecek" gibi bir düşünceyle bunu yapıyorsanız kullanmadığınız zaman bekleyeme alın.

Elbette açmaya üşendiğimden değil, sürekli dosya indirdiğimden, dvd rip lediğimden açık bırakıyorum. Malumunuz bir filmin inmesi bayağı uzun sürüyot - hele torrentse.

brace08
03/09/2005, 15:14
Pilin dayanma süresi bildigim kadariyla "ne kadar cok kullanılırsa o kadar cabuk tukenir" prensibine dayali..Yani acık bırakmamak lazım laptopu kullanmadıgın zamanlarda...