PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Makine Yok yere kapanıyor

ibrahimsar
13/08/2005, 04:16
Kolay gelsin.

Yakın zamanda aldığım makine -1 ay oluyor-, Win XP sp2yi kurduğumdan beri arada bir kendi kendine yeniden başlıyor. O esnada açık ne kadar dosya varsa hepsi uçuyor tabii. Yeniden başladığında "sistem günlüğü oluşturuldu. Berbat bir hatadan kurtuldun. Hadi yine iyisin" tarzı bir pencere geliyor. Fakat ne kadar aradıysam da bu sistem günlüklerini bulamadım.

Acaba fanlardan mıdır dedim. CPU fanı 2700 rpmde, sistem fanı da 1800 rpmde çalışıyormuş. Sistem sıcaklığı 55 C civarı. Bunlar normal mi?

Makineye format atmak gerçekten zor olacak. Üstelik bunu makineye ilk windows kuruşumda da aynı problemleri verdiği için denemiştim. Sonuç yine aynı oldu. Sıcaklık arttığında ve fanlar yavaşladığında uyarı verme özelliği de açık değilmiş önceden. Şimdi açtım.
Makinede virüs, spyware falan da yok.
Over-clock gibi garip işlere de hiç bulaşmadım.
Sizce böyle bir problem neden kaynaklanabilir?
Problem donanım sebepliyse başlık oraya da taşınabilir.

KoDLaYıCı
14/08/2005, 14:10
55 derece normal değil kardeşim!! kasanı eğer kapalı bi yere koyuyosan veya fanların dişarı üflenmesi engelleniyosa sorun verir!! allah muhafaza işlemcin gider sonra!!!!

merak ettiğim için soruyorum işlemcin intelmi amd mi???

alper
14/08/2005, 14:13
Sistem sıcaklığı derken cpu mu yoksa kasa içi sıcaklığından mı bahsediyorsun? CPU için 55C normal bir sıcaklık değeri. Fakat kasa içi(sistem) için epey yüksek.BIOS'tan ayarlanabilen belli bir sıcaklığı geçince makinayı kapat yada yeniden başlat gibi bir özellik var. Onun açık olmadığını kontrol edersen iyi olur.

turker
14/08/2005, 14:18
Yaz günlerinde hem intel hem de amd için normal bir sıcaklık değeri.

KoDLaYıCı
14/08/2005, 14:22
normal olduğu için değilde amd ye karşı bi ön yargı var ondan dolayı bilmek istiyorum!

ben amd kullanıyorumki ve intel ise amd düşmanı olan bi arkadaşa gösterecemde!!!:))

ibrahimsar
14/08/2005, 14:22
Intel P4 3.0 775. "70 C'yi geçerse uyar" seçeneğini seçtim yenilerde. Bios'da makine sıcaklığı 55 C görünüyordu. SpeedFan'a bakılırsa ana harddiskim 58 C, 2. harddiskim de 49 C'ymiş. Makinede Power suplly'daki haricinde 2 tane fan var. Hızlarını kendileri ayarlayanlardan. Bİrisi işlemcinin üzerinde, birisi de kasanın arkasında. Kasanın arkasında duvarla arasında 15-20 cm'lik bir boşluk var. Bilmem az mı? Anakart Gigabyte. Hd'ler Western digital.

Bir de Kasadaki 4 slota da birer 256'lık ram takmıştım. Dün 2 tanesini çıkardım makine kapnmamaya başladı. Üstelik hızda da hiç bir azalma olmadı. Hatta birz daha çabuk açıldı makine. Makinedeki 2 taneyi çıkarıp diğerlerini takınca da aynı oluyor. 4 slotun da dolu olması problem çıkarıyor olabilir mi?

KoDLaYıCı
14/08/2005, 14:30
turker e sormak lazım!!

sis651
15/08/2005, 16:12
RAMlerin markaları ve zamanlamaları nasıl?Aynı mı, farklı marka ve farklı zamanlamalı mı?

ibrahimsar
15/08/2005, 16:24
4'ü de Spectec'in 256'lık DDR SDRAMleri. 2'sini çıkardığımdan beri makine kapanmadı. Sebebi de sanırım şu: 2 rami çıkarınca hd'nin sıcaklığı 58 C'den 52 C'ye düştü.

Hakikaten ilginç. Ramlerle hd'nin arası da yakın değil, ısı iletiliyordu desem.

turker
15/08/2005, 18:32
Hem sistem sıcaklığı hemde HDD sıcaklığı fazla. Kasanın her yeri kapalı mı?

RAMlerle veya RAM slotlarında problem olabilir.

ibrahimsar
15/08/2005, 20:17
Kasanın önünde ve arkasında havanın çıkabileceği delikler var. Hava çıkıyor kontrol ettim. Ram slotlarında problem var mı bilemiyorum. Yalnız 1900 rpm'i geçmiyor fanlar. Bunlar yavaş mı çalışıyor? Çünkü işlemcinin fanı zaten sadece kendisine yetiyor.

turker
16/08/2005, 13:57
Fanın dönüş hızından çok üslediği hava miktarı önemli.

Kasanın heryeri kapalı mı derken dolap yada çekmece gibi kapalı bir yerde mi duruyor demek istemiştim. Eğer mümkünse kasanın önünün, arkasının ve üstünün açık kalacağı(en azından arkasının ve önünün açık kalacağı) bir yere koyun.

ibrahimsar
16/08/2005, 17:45
Hayır hayır. Arkası ve önü açık zaten. Hatta arkasında cam var, açık tutuyorum serinlesin diye :) Acaba problem ram slotlarında olabilir mi? Diğer 2 rami de tekrar takıp deneyeceğim. Bakalım kapanacak mı?