PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Belediyelere Otopark vergisi...

BoraN
08/08/2005, 22:18
Son 2 gündür sürekli olarak heryerde karşıma çıkıyor bu haber?

Sizce yürürlüğe girme olasılığı nedir? Günlük 10 YTL gibi bir rakamdan bahsediliyor ki, bu rakamı ortaya atabilen insan(lar)ın bir Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı'na görünmesinde fayda olduğunu düşünüyorum.

Sizce böyle bir uygulama ile;

a- otopark sorununa çözüm bulanabilir mi?
b- otopark külhanbeyleri piyasadan silinebilir mi?
c- vatandaş bu kadar vergiyi kaldırabilir mi?
d- artan vergiler nedeniyle toplumsal bir patlama yaşanabilir mi?
e- sizin farklı görüşleriniz???

------------------------

a- Böyle bir vergi ile kısmi bir otopark sorununa bir çözüm bulunacağını düşünmüyorum. Belediyelere girecek bu kaynağın daha çok altyapı vs. hizmetlerinde kullanılacağını düşünüyorum. Çünkü gördüğüm kadarıyla altyapı sorununu çözmüş bir belediye mevcut değil ve otopark öncelikli olarak çözülmesi gereken bir sorun değil (belediyeler açısından).

b- Bence hayır. Belediye zabıtaları ile çözülebilecek bir durum değil çünkü.

c- Kesinlikle hayır... :)

d- Olması muhtemel bir sonuç.

carslan
08/08/2005, 22:35
a-3ncü şeride kadar park eden adamlar için çare olmaz
b-otopark külhanbeyinin patronu değişecek(Belediye olacak)
c-vatandaş ya yasak olan yere park etmeyecek yada vergiyi kaldıracak
d-yaşanmaz

Bu tip haberler önce kamuoyuna fısıltı gazetesi ile yayılır.
kanallar haber yaparlar
milletvekillerine sorarlar
en son başbakan fikrini söyler
bu kanun çıkmaz
sonra benzine zam gelir
sigaraya zam gelir
gelir vergisi oranları artar
sonra başka bir haber
böyle devam eder
sende "oh be sokağa vergi gelmedi" diye sevinirsin
:))

ns
08/08/2005, 23:33
ben de bu konuyu açacaktım tam iyi olmuş açılmış

a - otopark sorununa kardeş bir de vergi sorunu olur böylece
b - artık para yasal yolla alınır olacak
c - vatandaş benzin alıp arabasını kullanamıyor günlük 10 milyon kimse veremez.
d - günlük 10 YTL olursa patlamalar dünyanın öbür ucundan duyulur.
e - bir ara hiçbir şey bulamamışlar ve duman çıkartan her baca için baca vergisi koymuşlar bizim tarihimizde.
paraya ihtiyaç varmış.

sunny_smiley
09/08/2005, 01:52
Bu tip haberler önce kamuoyuna fısıltı gazetesi ile yayılır.
kanallar haber yaparlar
milletvekillerine sorarlar
en son başbakan fikrini söyler
bu kanun çıkmaz
sonra benzine zam gelir
sigaraya zam gelir
gelir vergisi oranları artar
sonra başka bir haber
böyle devam eder
sende "oh be sokağa vergi gelmedi" diye sevinirsin
:))
teori süper, bayıldım :) mel gibson'un oynadığı o filmin senaryosunu yazdığından şüpheleniyorum :p

matoaka
10/08/2005, 20:46
kapımın önündeki arabama otopark diye tabir edilen yolda zarar gelirse bununla belediye mi ilgilenicek?

hiç sanmıyorum...

ns
10/08/2005, 23:28
evet otoparklar gibi belediyeler de şehirleri sigortalamalılar günde on milyon alacaklarsa :)
böylece kasko diye bir derdimiz olmaz. iyi olur :)

mim
11/08/2005, 02:23
Simdiye kadar yapilmis olan yorumlarin, önem tasiyanlarini birlikte yorumluyorum:

Sizce yürürlüğe girme olasılığı nedir? .
Mümkündür. Almanyada ismi Anwohnerparkplätze"
O civarda oturanlarin, o civarda bulunan park yerlerine arabalarini öncelikli olarak park etmeleri icin öngörülen bir öncelik tahsisidir. Aylik bir ücreti ödeyenler, arabalarinin ön caminin arkasina, kendilerine verilen kimligi koyarak arabalarini park edecekler.

Günlük 10 YTL gibi bir rakamdan bahsediliyor ki, bu rakamı ortaya atabilen insan(lar)ın bir Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı'na görünmesinde fayda olduğunu düşünüyorum..
Bu yalandir. Miktar 30 Milyon/aylik civarinda olabilir.

Sizce böyle bir uygulama ile;
a- otopark sorununa çözüm bulanabilir mi?
b- otopark külhanbeyleri piyasadan silinebilir mi?
c- vatandaş bu kadar vergiyi kaldırabilir mi?
d- artan vergiler nedeniyle toplumsal bir patlama yaşanabilir mi?
e- sizin farklı görüşleriniz???.
Yukardaki olumsuzluklarin tünü bu tedbir ile cözülmüs olacaktir.

a- Böyle bir vergi ile kısmi bir otopark sorununa bir çözüm bulunacağını düşünmüyorum. .
Avrupada bunun örnekleri mevcuttur ve olumludur.
Belediyelere girecek bu kaynak sayesinde, belediyeler park yeri sorununu ellerine yani sorumluluklarina almak mecburiyetinde kalacaklardir.
Hem bu bir vergi degildir. Park ücretidir. Bu ücretler, dolayli ücretler olmadigindan, gayesi disinda kullanilamazlar.

b- Bence hayır. Belediye zabıtaları ile çözülebilecek bir durum değil.
Neden zabitalar bu isi yürütemesinler ? Bu is icin görevli memurlar yetistirilip, görevlendirilecektirler.
c-
Bu park alanlarinin sahibi, belediye olarak legitime edileceginden, külhanbeyleri, bu alanlarda hak talebinde bulunamayacaklardir.
[QUOTE]
d-
Patlama olmaz, cünkü toplum bu gibi ücretlere bagisiklik sahibidir. Benzin´in fiyati AB ülkelerinin 2 katina yaklasti ve patlama nerede ?

evet otoparklar gibi belediyeler de şehirleri sigortalamalılar günde on milyon alacaklarsa böylece kasko diye bir derdimiz olmaz. iyi olur
Acik park alanlarinda kasko sigortasi uygulanamaz. Bu mümkün degildir.

kapımın önündeki arabama otopark diye tabir edilen yolda zarar gelirse bununla belediye mi ilgilenicek?
Hayir. Bu belediyenin görevi degildir.

b - artık para yasal yolla alınır olacak
e - bir ara hiçbir şey bulamamışlar ve duman çıkartan her baca için baca vergisi koymuşlar bizim tarihimizde. paraya ihtiyaç varmış.
b - para yasal alinacak ve kimse arabaniza zarar veremeyecek !!
e - duman cikartan bacada, cevre kirlettigi icin vergi almak neden yanlis oluyor ki ?

a-3ncü şeride kadar park eden adamlar için çare olmaz.
3. seride parkedilmesinin önüde de belediyece alinmis olacaktir.

b-otopark külhanbeyinin patronu değişecek(Belediye olacak)
1. Kara para ekonomisinin önü alinmis olacak,
2. Kanunsuz park mafyasindan bu topraklar alinacak, kanunla yönetilen, hukugun gecerli oldugu alanlar haline getirilmis olacaklardir.

c-vatandaş ya yasak olan yere park etmeyecek yada vergiyi kaldıracak
Vatandas kuzu gibi hukuk devletini kabul edecek. Bu ülkenin, bir karis topragi dahi hukuksuz alan olarak, mafyaya birakilamaz.
Avrupadaki örneklerini bildigim icin, buna tarafim..

carslan
11/08/2005, 05:04
Vatandas kuzu gibi hukuk devletini kabul edecek. Bu ülkenin, bir karis topragi dahi hukuksuz alan olarak, mafyaya birakilamaz.
Avrupadaki örneklerini bildigim icin, buna tarafim..

İlginç bir hukuk devleti anlayışı."Kuzu" gibi kabul edeceğiz yani, ilginç bir yaklaşım olmuş.

Belediyenin yeni elemanlar almasına bile gerek yok mevcutlu olup bu işi yapanları kadroya geçirir olur biter.

Kaynaklar iyi ama kesin bişe söylemiyorlar herhalde.

e - duman cikartan bacada, cevre kirlettigi icin vergi almak neden yanlis oluyor ki ?

vergi almak yanlıştır ceza kesmek doğrudur.Tabi Türkiye'de ceza ve vergi aynı anlamı taşımıyorsa

3. seride parkedilmesinin önüde de belediyece alinmis olacaktir.

Bu zaten yasak bunun önlemini trafik zabıtası(trafik polisi) alamazken zabitamı alacak?? Ben bunu kast etmiştim.

[QUOTE=mim]
1. Kara para ekonomisinin önü alinmis olacak
[/QUOTE=mim]
Buraya gelene kadar, kara paranın rahatlıkla döndüğü, ancak ilgili kişilerin el atamadığı önü alınabilecek daha güzide yerler varken neden vatandaş?Eğer görevliler görevlerini yapsalar ne otopark mafyası olurdu nede karapara.

Bu arada ilginç bir savunma stratejisi olmuş.

Not:
Bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili düzenlediği basın toplantısında konuşan Bakan Unakıtan "Evin önüne park edilmiş arabadan vergi alınacak" şeklindeki haberleri eleştirdi. Unakıtan, "herhalde medya gündem sıkıntısı çekiyor. Halihazırda belediyeler, isterlerse yollarda park yapan araçlardan park ücreti alabilir. Yeni bir şey getirilmiş gibi lanse ediliyor. Yeni bir vergi getirme söz konusu değil. (Yasa çıkınca ertesi gün herkes evinin önüne vergi verecek) yok öyle bir şey" diye konuştu.

Mingitau
11/08/2005, 14:05
Zaten otoparkı olmayan binalar yuklu miktarlarda otopar ücreti ödüyorlar belediyeye 1 defalık yapılırken, Belediyelere sormak lazım nereye otopark yaptırmışlar genel kullanıma açık, kar amacı gütmeyen!

BoraN
11/08/2005, 18:52
Mümkündür. Almanyada ismi Anwohnerparkplätze"
O civarda oturanlarin, o civarda bulunan park yerlerine arabalarini öncelikli olarak park etmeleri icin öngörülen bir öncelik tahsisidir. Aylik bir ücreti ödeyenler, arabalarinin ön caminin arkasina, kendilerine verilen kimligi koyarak arabalarini park edecekler.

Yukardaki olumsuzluklarin tünü bu tedbir ile cözülmüs olacaktir.

Yaşadığım şehirde de var benzer uygulama. İlk etapta şehrin otopark sorununa çözüm bulunacak, katlı otoparklar inşa edilecek ve mevcut park yerlerinde iyileştirme yapılacak dendi. Bu uygulama yaklaşık olarak 2 yıl önce başladı ve sadece benim ödediğim park cezası + otopark ücreti 1000 Euro'yu geçmiştir bu 2 yıl içerisinde. Ve sanıyorum ki bu 3 milyonluk şehirde arabası olan (ayrıca başka şehirden gelip ceza yiyenler de var) herkes yaklaşık olarak bu rakamı ödemiştir.

Şimdi bu 2 yıl boyunca yapılmış olanlara gelelim...

- Ceza kesmek için hemen hemen her 30 sokağa bir memur istihdam edildi. Ve aracınızın 5 dakika yanından ayrılmış olsanız, 5 dk sonra camınıza iliştirilmiş 45 €'luk bir ceza makbuzu ile karşılaşmanız işten bile değil.

"Ne güzel, isşizlik sorununa bir nebze de olsa çözüm bulunmuş" diyebilirsiniz. Kısmen de doğru düşünürsünüz bu konuda. Ancak istihdam edilen insanların %90'ı, zaten belediyeden sosyal ödenek alan insanlar. Yani belediye bu insanlar için ayriyeten maaş ödemiyor.

- Park alanları hala daha aynı kapasitede. Hatta 10 sene öncesi ile aynı diyebilirim. (Bu 2 yıl zarfında toplanılan ceza ve park ücretleri toplamı yüz milyon euro üzeri rakamlarla ifade edildiği halde.)

- Herkes evinin önüne parketmek için 3,6,9,12 aylık sürelerle oturduğu bölgenin kartını alabiliyor ve bu bölge 10-15 sokak ile sınırlı genellikle. Bazı günler bulunduğunuz sektörde park yeri bulamıyorsunuz ve bumm... :) Aracınızı ya başka sektöre parkediyorsunuz yada uygunsuz bir yere. Her iki durumda da ceza yiyorsunuz haliyle. Size ceza kesildiğinde itiraz ettiğinizde "bu bizim sorunumuz değil" gibi, insanın sinir katsayısını yükselten yanıtlar alabiliyorsunuz. Ancak dediğim gibi park yeri sorununa çözüm bulamamış bir belediyenin görevlisine göre, hepsi benim sorunummuş. :iih:

Bu anlattıklarımın hepsi, değerlerini övdüğümüz bir Avrupa ülkesinde oluyorsa, bizden bir halt olmaz dediğimiz ve değerlerini yerden yere vurduğumuz ülkemde neler olur acaba?

Ve ayrıca, otopark xxx'leri i§in de çözümü yine belediye ve devlet bulmak zorundadır. Ve bunu vatandaşa yüklenmeden yapmak, aldıkları oyların onlara yüklediği bir borçtur.

matoaka
12/08/2005, 13:01
İlginç bir hukuk devleti anlayışı."Kuzu" gibi kabul edeceğiz yani, ilginç bir yaklaşım olmuş.

:super: