PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Allah

Sayfa : [1] 2

yildizib
03/08/2005, 23:15
Allah kelimesi ne zamandan beri biliniyor?

Okuduğuma göre bu kelime el-ilah'tan gelmedir.

Allah kelimesi ilk defa hazreti muhammedle birlikte mi telaffuz edilmişti?
Hz. Muhammed'in getirdiği din İslamiyet tek tanrılı bir din olduğuna göre ve bu tanrının adıda Allah olduğuna göre ;

Soru şu:

Hz.Muhammedin babasının ismi neydi hatırlayan var mı?

kurtcuk
03/08/2005, 23:35
Arapça bilen arkadaş varsa onlara Allah kelimesinin Arapça sözlük anlamını sormak lazım :) Zannedersem Hz. Muhammed (sav) ın oluşturduğu kelime değil önceden beri var olan bir kelime

ns
04/08/2005, 00:05
Baba isminin Abdullah olduğuna bakılırsa kelime Hz. Muhammed (sav)'den sonra öğrenilmiş bir şey değil

Ansugo
04/08/2005, 01:04
Abd-u İlah

Ansugo
04/08/2005, 01:05
http://www.patikalar.net/esmaulhusna/esma2.htm

Volkan Uzun
04/08/2005, 01:25
sanirim allahin 99 ismi var, bunlar arasinda allah ismi yok degilmi ?

alper
04/08/2005, 01:59
sanirim allahin 99 ismi var, bunlar arasinda allah ismi yok degilmi ?
evet. el-halik, el-malik, el-hakim, el-hakem, el-kuddüs... bir aralar biliyordum hepsini.

Mingitau
04/08/2005, 06:59
@yildizib Allah kelimesi Peygamberimizden öncede vardı, Peygamberimizin dedesinin ve islam tebliğ edilmeden önce kendisinin, soyundan elen br kısım gibi Hz Ibrahim' in Haniflik dininden olduğu biliniyor.

akkaraman
04/08/2005, 07:48
Allah Kelimesi öncedende vardı. Allah Kelimesinin arapçada çoğulu ve türetilmişi yoktur. Saf kelimenin kök halidir. Babasının adı Abdullah Kelime manası ise "abd"+"allah" abd arapçada kul demektir. Albdullah kelimesi Allah'ın kulu manasına gelmektedir. Zaten bundanda Allah Kelimesinin önceden var olduğunu anlayabiliriz.

yildizib
04/08/2005, 09:38
Babasının isminin Abdullah olarak geçmesi bana çok enterasan gelmişti.
Peki islamiyetle Allah kelimesine gelen (yüklenen) anlam ne olduda insanlar Allah'a inanıp müslüman olmaya başladılar?

Yani eğer önceden de biliniyorsa o zaman insanlar neden tercih etsin ???

Birde "La ilahe illallah",

cümlesine bakalım.Bunun anlamının "Allahtan başka ilah yoktur" şeklinde söylenir.
Buda enteresan geliyor.Mesela "bismillahirrahmanirrahim" 'in anlamı "yaratan allahın adıyla".
şeklindeyken lailahe illallah ,nasıl diyeyim anlamı bitraz şöyle düşündürtüyor "Başka ilahların olduğu söylenebilir.Fakat allahtan başka başkası yoktur,yalandır."
İlah ve Allah o zaman direk olarak aynı kefeye düşüyor mu?Bana göre cümlenin anlamı bu şekilde yorumlamaya açık.

Alex'in önerdiği sayfadaki şu alıntıya bakınız:

Bundan dolayı Allah’ın isminin ikili ve çoğulu da yoktur. Hiçbir dilde eşanlamlısı yoktur, genellikle çağrıştırıcı, ya da “Allah” isminin bir parçasını ihata eden isimlerdir. Müşrik Araplar da, Allah ismini Cenab-ı Hak için kullanırlarken, O’nun dışında taptıkları putlara ‘ilah’ derlerdi.

Ansugo
04/08/2005, 13:25
Deniyor ki Allah özel isimdir. Bir ismin (yani birşeyin) yüzlerce sıfatı olabilir.

Yani Allah = Tanrı, Yaratıcı, Adaletli, Doğmamış, Ezelden beri var olan, Ebediyete kadar var olacak olan, ...

Yani aslında ilah olmada bir sıfat olarak düşünülebilinir.

akkaraman
04/08/2005, 13:28
"Bismillahirrahmanirrahim" in Manası "yaratan allahın adıyla" değil "Rahman ve Rahim Olan Allah'ın adıyla" Demektir.

"La ilahe ill Allah" Kelime Kelime irdelersek. "La" Arapçada Olumsuzluktur. "La ilahe" İlah yoktur demektir. "illAllah" Ancak Allahtan Başka.

Inancın temelinde İnsan Söz ile ve kalp ile Sunu söylemelidir. Benim kabul ettiğim İlah Yoktur Ancak Allah'tan Başka.. İnsanlar Allah dışında ilahlar kabul edebilir.Bu tamamen İnsanın elinde ve kabulunde olan bir şey. Kimi Güneşi Kimi Yıldızı Vs. İlahtan Kasıt budur.

Mekke Müşrikleride "Allah" a inanıyorlardı. Ama Tevhid Kelimesini Söylemiyorlardı. Çünkü Kendi uydurdukları ilahlar vardı. Ben bu puta, Allah'a ulaştırdğı için ilah kabul ediyorum diyorlardı.

yildizib
04/08/2005, 17:51
İlah olmakda bir sıfat olarak düşünülebilir?

Senin bu sözünde şirk olması gerikiyor(Lütfen alınma).
Eğer ilah olmanın bir tanımı ortaya konursa muhtemelen ona uyan olgu yada fenomenler'de ortaya çıkacaktır.
Mesela hristiyanların isa'nın mucizelerinden dolayı kendisini ilah olarak söylemeleri gibi.

İlah o zaman nedir?Yani "allahtan başka ilah yoktur" ile söylenen cümlede ki ilah'ın bir anlamı ve tanımı mı var ki?
Ondan başka ilah yoktur deniyor?

İlah nedir?

Ben şu sorumu tekrarlamak istiyorum:

"Eğer önceden de biliniyorsa o zaman insanlar neden (islamı) tercih etsin ???"

akkaraman
04/08/2005, 18:14
http://www.kutubusitte.tripod.com/id1.html sitesinden Alıntı

Kur'an-ı Kerim'de: "Yoksa onlar yeryüzünde birtakım ilahlar edindiler de (Ölüleri) onlar mı diriltecekler?(63) Eğer her ikisinde (Yeryüzünde ve gökyüzünde) Allah'tan başka ilahlar olsaydı, bunların ikisi de (yer ve gök) muhakkak ki harap olup gitmişti. Demek ki arşın rabbi olan Allah, onların vasf (ve isnad) edegeldikleri her şeyden yücedir, münezzehtir."(64) buyurulmaktadır.

İslâm uleması'nın "Burhan-ı Temanû" diye isimlendirdikleri bu delil, muteber bütün akaid kitaplarında, bu Ayet-i Kerimelere dayandırılarak izah edilmiştir. Şöyle ki:
Eğer ulûhiyyet sıfatıyla muttasıf ve birbirine her bakımdan eşit iki ilah'ın varlığı mümkün görülürse; bir şeyi yaratma hususunda, ya aralarında anlaşıp ittifak ederler veyahutta ihtilafa düşerler. Eğer ittifak ederlerse; bu ya mecburiyetten doğar veya ihtiyari olur. Eğer mecburi bir ittifak söz konusu olursa, her ikisi de acze düşmüş demektir. Aciz olan ise ilah olamaz. Bir şeyi yaratma hususundaki ittifak, ihtiyari olursa, biri diğerine tabi olmuş demektir. Dolayısıyle birisinin diğerine boyun eğmesi de, acizlikle yakından alakalıdır. Yaratma hususunda birbirlerine muhalefet ederlerse, iki ilah arasında savaş başlar. Zira her iki ilahın; birbirine zıt olan irade ve isteklerinin, aynı anda meydana gelmesi mümkün değildir.

mkarabulut
04/08/2005, 18:18
Eğer bir insan Allah'ı biliyor ve inanıyorsa ona ibadet etmek isteyecek ve onun hoşnutluğunu arayacaktır.

Eğer onun hoşnutluğunu arayacak yolları bulunduğu ortamda bulamıyorsa herhangi bir dine başvuracaktır. Herhangi bir din içinde de herhalde en son dine başvuracaktır. Yani peygamber efendimize(sav) başvuracaktır. Ona inanırsa Kuran-ı Kerim'e de inanacaktır.

Bunlar hepsine birden inanan bir insan için İslamiyet'i seçmek ve yaşamak ve Allah'ı hoşnut etmek birbirine aşağıdaki ayet gibi pek çok ayetle bağlanır.

''(Ey Muhammed) de ki: Eğer siz Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah bağışlayıcıdır, merhamet edicidir ."

acemi
04/08/2005, 19:28
Eğer önceden de biliniyorsa o zaman insanlar neden (islamı) tercih etsin ???"
Yazılımların da yeni versiyonu çıktığında herkes upgrade yapmıyor mu?

Volkan Uzun
04/08/2005, 19:35
isini bilenler etmiyor,
genelde yazilimdan anlamayan, aa bu ciktikta hemen yukleyin satin alan diyenler yukluyor.
yoksa genelde yeni cikan yazilima bakilir, ne katiyor,ne katmiyor, harcanan emege paraya degermi bakilir ona gore upgrade edilir,
mesela ben office 2003 e gecmeyi dusunmuyorum gibi.
not : konu ile alakasi nedir diyenlere lafim yok

FWN
04/08/2005, 20:00
Bir yerde sıra dışı bir olay varsa ya Allah'ın işidir ya da CIA'nın işidir.

bu lafı cok sevdim.:)

FWN
04/08/2005, 20:04
Yani eğer önceden de biliniyorsa o zaman insanlar neden tercih etsin ???

Tercih etmediler doğar doğmaz bunları vb bi çok şaçmalığı belki şaçmalık olmayanlarıda sen busun diyerek aşıladılar.
genellikle din hep bu şekilde kullanılmıstır.

Volkan Uzun
04/08/2005, 20:27
Tercih etmediler doğar doğmaz bunları vb bi çok şaçmalığı belki şaçmalık olmayanlarıda sen busun diyerek aşıladılar.
genellikle din hep bu şekilde kullanılmıstır.
inanmasakta saygi duymak cok onemli
sacmalik kelimesini yazmazaydin daha iyi olurdu bence
kaldiki 18 yasini gecen herkes istedgini secer,yapar

yildizib
04/08/2005, 20:53
Peygamber zamanını hayal ediyorum.
Allah biliniyor fakat müşrikler var ve şirk koşuyorlar.

Sonra biri geliyor ve "öyle bir Allah varki yeri göğü yarattı,sizlerse uydurma, olmayan tanrılarınıza tapıyorsunuz" diyor?

Acaba ne demişlerdir?
"Bizimkilere uydurma diyorsunda ..."diye başlayan biri olmuşmudur acaba söze?

Birde, şu arap yarımadasında enteresan şeyler olduğunu düşünüyorum.Neden tek tanrı dinler hep oradan doğmuş?

Ayrıca peygamberler neden hep otoriteyle karşı karşıya gelirler ki?
Arı kovanına çomak sokmaktan hoşlanan bir karakterleri mi var peygamberlerin?Neden kıyıda köşede dinlerini tebliğ etmekle meşgul olmazlar ki?

Musa firavuna "sen tanrı değilsin" dediğinde çevresindekiler ve firavun ona nasıl bakmıştır ne söylemiştir acaba?
Nemrut ve diğerleri?

Euclides
04/08/2005, 21:07
Offf !
fazlamesai'den mi kopup geldiniz buraya ?! Neden dünyanın en boktan konusunu tartışıp forumun içine etme ihtiyacı hissediyorsunuz ? Wow ne muhteşem sorguladık dinleri diyip egonuzumu tatmin ediyorsunuz. Ergenlikten kurtulamayanlar var sanırım....

Volkan Uzun
04/08/2005, 21:09
@euclides, tartismak guzeldir :) heleki dunyadaki savaslarin cogunun din sebebiyle cikmasini dusunersen belkide ilerisi icin faydalidir :)
tum dinlerin araplarin oraya gelmesi hakkinda ticaret kervanlari ordan geciyordu o yuzden cok hizli yayilirdi diye bir soylenti var.

sanirim birisi gelip bir aliskanligi degistirmek istediginde mutlaka ki buna karsi direnc olacagi icin, peygamberlerede ani tepki olmustur diye dusunuyorum.
belkide bu yuzden ayetlerde hep suphesizki denir, supheyi atin hersey burada der gibi.
bir insana bilinmeyeni anlatmak zordur, kanit gostermeden gel sesime diyip inandirmak cok zordur.
ama inansakta inanmasakta kabul edilmesi gereken bisi varki tum kitap getiren peygamberler gercekten iyi filozoflardir.

yildizib
04/08/2005, 21:38
@Euclides; sevgili Euclides öncelikle kötü sözler ağzına
yakışmadı.
Bize katılmak istersen buyur.Fikrini söyle dinleyelim.

@Allah ;seni gidi seni,sınavdı bu değil mi?Kolay soruyorsun bu sıralar.

MoonWolf
04/08/2005, 21:39
evet. el-halik, el-malik, el-hakim, el-hakem, el-kuddüs... bir aralar biliyordum hepsini.
eski nurculardan kim kalmış :))

BoraN
04/08/2005, 21:49
Bu konunun ilerleyiş şekli kaygı verici.

Sadece belirtmek istedim...

Yns
04/08/2005, 21:53
Bu tartışma , "bakın ben dini sorguluyorum felsefe'ciyim" demek içinmi yapılıyor ? yoksa gerçekten bir sorgulama var mı ?

*Eğer 2. si ise mesajımı gözardı ediniz..

yildizib
04/08/2005, 22:26
@BoraN

post-"aba altından sopa gösterme" yöntemi yeni mi geldi foruma yaw?

Sadece belirtmek istedim, üç nokta.

Üç nokta bayağı düşündürücü.Mesaj alınmıştır. :)

mr1yh1
04/08/2005, 22:54
"din ile savaşan birşey dinleşir (din haline gelir)..."
kimindi bu laf ? :garip:

Volkan Uzun
04/08/2005, 23:09
kimse kimseye sopa gostermiyorki,
eminim boranda benim gibi dusunup, tecrubelere, gecmiste bu tip acilan konularin akibetini dusunerek, bu konununda kurallar dahiline cikacagini dusunmustur ve belki de benim gibi, bu bari cikmasinda kural disinada tartisma olsun guzel sekilde demistir

BoraN
04/08/2005, 23:50
Üyelerden biri olarak yazmıştım onu. Elbette güzel bir tartışma olmasını her üye gibi ben de isterim. Dolayısıyla yazmış olduğum mesajımda tehdit değil, kaygı var.

Bunu da belirtmek isterim... :)

Mingitau
04/08/2005, 23:59
Belkide bu bizim için bir güvence kaynağı olduğu için inanıyoruzdur.

Ha adı Allah olmuş, Ha kutsal Mamut Baba(buda tüm Mamutların babası sayılan bir şeydir devasa cüssesi vardır filan, Mamut İnsanları-bir grup eskimo- ona inanırlar) olmuş, ha Büyükbaba Beyaz Ayı(kocamanca bi kutup ayısıdır kendisi, Güneş Babanın Evlatları-bunlarda başka bir grup eskimo- buna inanırlarmış-bilmiyorum hala inanan varmı..-)

BioniX
05/08/2005, 00:35
Adı'nın Allah veya başka birşey olmasının önemi yok bence. Allah ismi sadece O'na Hitap Etmek için kullanılan bir kelime..

Önemli olan İslam Dini için kutsal olmasıdır..

turker
05/08/2005, 01:43
eski nurculardan kim kalmış :))

Bunları sadece nurcular mı biliyor? Yada dinini derinlemesine bilmek isteyen herkes bir gruba,tarikata vs. katılmak zorunda mı?

Yoksa sen de, bunda top sakal var solcudur, bu namaz kılıyor tarikatçıdır diyenlerden misin?

BioniX
05/08/2005, 02:21
Solculuk veya Sağcılık fikrimce içten bölümeyi sağlamak için topluma empoze edilmiş birşey.
Küpe veya uzun saç ile kişinin ne sağcılığı, ne solcuğu, ne de dini belirlenebilir. (ne de erkekliği.)

Asıl düşünce ve kişilik, beyin ve kalpdedir...

Neyse konu dağılmasın, Yukarıdaki post'umu tekrar ediyorum.

ns
05/08/2005, 03:38
Bunları sadece nurcular mı biliyor? Yada dinini derinlemesine bilmek isteyen herkes bir gruba,tarikata vs. katılmak zorunda mı?

Yoksa sen de, bunda top sakal var solcudur, bu namaz kılıyor tarikatçıdır diyenlerden misin?
bu mesaja tamamen katılıyorum.

FWN
05/08/2005, 06:01
inanmasakta saygi duymak cok onemli
sacmalik kelimesini yazmazaydin daha iyi olurdu bence
kaldiki 18 yasini gecen herkes istedgini secer,yapar

Aslında bir konuda kesinlikle haklısınız 18 yasını gecen herkes istedigini yapar.Kesinlikle buna katılıyorum yalnız unutulmaması gereken bişi varsa 18 yasına gelmiş olan birey öğretilen ve aşılanan şeylerden dolayı oluşan psikolojik nedenlerle kendisi için karar verme yetisini kayıp ediyor.Sanırım demek istediğimi anlıyorsunuzdur.
Kişi özgür olma hakkını yitiriyor ,beyni ve özgürlükleri tek bir şeyin kontrolu altına alınıyor.Din olarak aşılanan şeylerin;Bunun din olmadığı kanaatindeyim bu nedenle saçmalık demek gereksiniminde duydum.Kesinlikle kimsenin inandıklarına bir saygısızlık olarak algılanmasın.Kimseyi inançlarından ötürü incitmek ya da benzeri bir niyetim yoktur.Ben bir şeylerin yanlış olduğunu belirtmek istedim.

Herşeyin sonucunda bu aşılama işi kesinlikle profesyonelce yapılıyor ve bir sonraki nesle aktarılıyor.18 yasında birey inancıyla ilgili bir karar versemesi gerektiğinde ve karar verdiğinde mutsuz oluyor ,belki bazen tam tersi lakin mutsuzluk oranının daha yuksek oldugu kanaatindeyim.Kendi için doğru olanı yapsa bile. Çünkü yeteri kadar özgür olamayan insanların özgüveni azalır dolayısıyla pişmanlık oranı artar, her verdigi kararda, herneyse...
İnsanlar hayatlarının bir doneminde boyle bi andan geçmek zorunda kalmalarının da adil olmadıgını dusunuyorum o da ayrı bi mesele.

Mesajların birinde sanırım felsefe mi yapılıyor deniliyordu. ukalalık olarak algılanmasın ama felsefe yapıldığını dusunuyorsanız bu çok hoş olur çünkü felsefenin bir çok tanımından birinde, bir filozof tarafından denir ki:
Felsefe, bir insanın kaşınan bir yerini kaşımasıdır.

Burdan şu noktaya deyinebilirim ki felsefede bilindigi üzere sonuc ya da kesin dogru yoktur.Sanırım bu bakıs acısıda konu ile ilgilenmek isteyen ya da ilgilenen insanların ,klasik Türk mantıgında yerleşmiş olan "tartışma" kavramının beklentilerinden uzaklaştırır.Zira Türk insanı tartışmadan sadece şunu bekler birisi ordan kalkar ve toplum tarafından belirlenen tüm dogruları sıralar ve sonunda "Eğitim Şart!" tarzı bi ego tatmini mesajı ile seyircilerin ruhunu okşar
ve bütün puanlar onundur.O Bir tanedir. Ölümsüzdür:)
Aksine hepimiz ölümlüyüz sanırım.

Bildiğim kadarı ile felsefe de sorgulamak esastır. Bilindiği üzere ,sorgulanmayan hayat yaşanmaya deymez diyenler var:)

Fakat konu din ve kutsalları oldugunda sadece bi noktanın üzerinde takılmaktansa ;mesela allah var mıdır? gibi;
din ve onun kutsallarının sürecini sorgulamak veya takip etmek ve bu konularda dusunduklerinizi ve yakaladıklarınızı aktarmanız daha yararlı olacak kanaatindeyim.

Bu konuda yazılan seylerin belki de sonu gelmeyebilir lakin konu bir kaç yüzyılı aştığı gibi:) herkesi de aşabilir fakat sorunumuz bu olmamalı , herkes dusunduğunu belirtebilir ve bir baskası için farklı bi noktaya temas edebilir.
sonuc olarak istenirse cok guzel ve kalıcı bir paylaşım ortamı yaratılabileceğini düşünüyorum.Düşündüklerimizi paylaşmak cok uzun zaman alsada geriye dönüp baktıgımızda kendimizi de yazdıklarımıza bakarak objektif bir şekilde sorgulamaya şansımız olacaktır diye dusunuyorum.

inanan ve inanmayan herkese saygılarımla.

yildizib
05/08/2005, 08:13
18 yasına gelmiş olan birey öğretilen ve aşılanan şeylerden dolayı oluşan psikolojik nedenlerle kendisi için karar verme yetisini kayıp ediyor.

Ben pek emin değilim.Hemen karar kılmamak lazım.Çünkü bunun örnekleri vardır.Mesela kendin.18 yaşından sonra muhtemelen üni'de vs de okuman ve sorgulamandan dolayı kendi kararını alabilmişsin.

Boşver kafana takma sağlıklı özgür düşüneceksinde nolacak?
Şu an Türkçe konuşuyorsun.Annen baban türkçe konuşuyordu.

Sen hiç kaygılanma seni şekillendirmelerinden.Bu zaten kaçınılmaz.Bundan kaçamazsın.
Yeryüzünde bir yere doğuyorsunya işte doğduğun gün davi başlıyor.

Doğduğun toplumun değerlerini alıyorsun insanlığın değerlerini alıyorsun annenin babanın dilini ve davranışlarını modelliyorsun.Babana bakarak ileride çocuklarına nasıl davranacağını öğreniyorsun.Annene bakarak eşinin nasıl olması gerektiğini öğreniyorsun...vs.vs.

Ansugo
05/08/2005, 08:59
Ha adı Allah olmuş, Ha kutsal Mamut Baba

Adlar önemlidir. Söylenişinden tutalım toplumun ona verdiği anlama göre önemi değişir. Örneğin adamın birinin adı "Zebellah" olsaydı ilk etapta aklınızda iri yarı bir kişi oluşurdu. Ya da adamın adı "Fellah" olsaydı güneşte kavrulmuş göğsünden üç düğme açık göbekli birşey düşünürdünüz. Gene bunun gibi "Ali Haydar", "Devrim", "Evrim", "Cem", "İshak", "Muhammed" vb. isimleri duyduğunuzda da o kişi ve o kişinin kökeni ya da bakışı hakkında bazı şeyler oluşur aklınızda.

Bu bakımdan toplumun algısu bakımından isimler önemli olabilir. Çünkü o isimler genelde bir bakışı içerir.

Mesela "Allah" kelimesi ile "Tanrı" kelimesinin çok geyiği ürer. Ama geyik doğrudur. Tanrı genel bir kelimedir ve herşey için kullanılabilinir. Ama Allah dediğimiz zaman anlıyoruz ki o kişi müslümanlıktan bahsediyor, kendisi müslüman ya da müslümanlara yönelik konuşuyor.

Ama işin özü gene bahsettiğin gibi ne hissettiğimiz...

Son olarak;

Kişi özgür olma hakkını yitiriyor ,beyni ve özgürlükleri tek bir şeyin kontrolu altına alınıyor.Din olarak aşılanan şeylerin;

deniliyor. Ben buna katılmıyorum. Kişi eğer özgür olmak gayesinde değilse ebeveyni ya da çevresi ona hiçbir bilgi dahi vermese sonuç değişmez; kişi gene "hiçbirşey bilmemenin verdiği esareti" yaşar. Ama kişinin elinden geldiğince özgür olmak ve tüm kaideleri alt üst edip sonra yeniden inceleyerek kaideler oluşturmak gibi bir gayesi varsa bunu yapabiliyor.

Ama bu insanın doğası ile alakalı. İnsan kabullenmeye, daha doğrusu itaat etmeye meyillidir. Bundan sebeptir ki genelde başkaldırmaz, isyan etmez; hiçbirşeyi kalmayana kadar itaat etmeğe devam eder. Eğer böyle olmasaydı bugün Türkiye'de 18 yüzdelik KDV'den ve 30 yüzdelik kurumlar vergisinden dolayı bile ihtilal yapılabilirdi.

İşin özünde tam özgürlük gibi birşey mümkün olmadığı gibi itaatkar insanın daha mutlu olduğu görülmüştür. Bazı özgür olduğunu iddia eden kişilerin "körü körüne inanç" dediği şey esasında mutluğa giden yoldur. Sorgulamayan, araştırmayan, incelemeyen; doğrudan doğruya yaradana bağlanmış kişiler en mutlu kişilerdir. ( İlla yaradan demeyebiliriz. Mesela bayrağına bağlılık, vatanına bağlılıkta böyledir; ama en büyük afyon dindir tabii ki). Nirvana'ya erişmek istiyorsanız dine "körü körüne" bağlanırsınız.

Tabii o zaman siz "körü körüne" bağlanmayan insanlar olarak "E madem düşünmemizi istemiyordu aklı niye verdi?" diyebilirsiniz. Bunun cevabını ise ufak bir inceleme ile görmek mümkündür ki zannederim bazıları bizim yerimize düşünsün, bizim yerimize incelesin velhasıl-ı kelam bizim yerimize acı çeksin diye verdi. Zaten fazla düşünmemizi isteseydi düşüncemize sınır koymazdı.

Peki "Madem bazıları düşünecek ve acı çekecek ama ben her bir fani gibi iz bırakmadan göçüp gideceksem neden ben varım?" Çünkü bakteri, böcek ve otların beslenmesi için çürümüş insan cesedine ihtiyacı var. İnsandan daha iyi bir yaşam formu ben görmedim. Yaşarken bir işe yaramıyor ama ölünce her bir yerinden yaşam fışkırıyor.

kurtcuk
05/08/2005, 09:28
Hayır mesajların hepsini okuyorum da :D şu özgürlük meselesine takıldım :D acaba bu söylenen özgürlük (Mecburi dil, mecburi aile eğitimi, Mecburi ülkenin Töre adet ve genel kuralları) hangi ülkede hangi insanda yok... Herkeste varsa bu söylenenler ve istenen kuram oluşturulamıyorsa demekki bu kavram boş veo lmayacak bir kavramdır... Bu şekilde boş bir kavramı da :) konuşmlarımızda örnek veya destek olarak gösterebilir miyiz????

akkaraman
05/08/2005, 10:22
Aklın varlığı acı çekilsin diye değil. Allah'ın varlığı kavranılsın diyedir. Var olan aklımla Allah'ın varlığını kavrıyorsam aklımı kullanıyorum. İnanmıyorsamda aklım sayesinde inanmıyorum.

İnsana zorlama yapılarak küçük yaşlarda aşılama yapıldığı görüşüne katılmıyorum. Eğer böyle yapılmamış olsa her aile evladına küçük yaşlardan niye terbiye ve ahlak versinki. Veyahut Hırsızlık yapmaması yalan söylememesi ni niye öğütlesinki. nasıl olsa 18 yaşına gelecek bu yaşta kendi öğrenir diyede söyleyebilirlerdi. Sizce mantıklı geliyormu bu.

Ayrıca Din yaşam ve inançlar bütünüdür. Ben bir kimseye yalan söylemenin kötü bir şey olduğunu söylüyor ve aynı şekilde yalan söylemiyorsam, bu benim inancımla yaşamımın bütünleşmesidir. Dinde yanı şekilde. Dini inaçlarımı yaşamıma aktarıp yaşıyorsam bu bir yaşam felsefesidir.

Ve Şunuda unutmamak gerekir. Ataistlik de bir inançtır. Dünya üzerinde Hiç bir kimse yokturki Dinsel bazda kendine bir yaratıcı kendini bir oluşturucu bulmasın.Ve onu kutsamasın. Sonuçta ataist kimsede aklını kullanıp şans eseri oluşunu ve yahut doğayı kutsuyor.

"Eğer önceden de biliniyorsa o zaman insanlar neden (islamı) tercih etsin ???"

Kuranda Söyle bir ayet geçiyor...
"ÂL-İ İMRÂN - 19": "Allah nezdinde hak din İslâm'dır. Kitap verilenler, kendilerine ilim geldikten sonradır ki, aralarındaki kıskançlık yüzünden ayrılığa düştüler. Allah'ın âyetlerini inkâr edenler bilmelidirler ki Allah'ın hesabı çok çabuktur."

yildizib dediği gibi İslamiyetten önce Allah'a inananlar vardı. İnanan Kimse Allah'ın bu sözüne karşılık İslam'a geçmesi gerekmiyormu??

HunTER
05/08/2005, 11:42
Mesela "Allah" kelimesi ile "Tanrı" kelimesinin çok geyiği ürer. Ama geyik doğrudur. Tanrı genel bir kelimedir ve herşey için kullanılabilinir.

Bu dogru.. Mesela sunlar kulaga nasıl gelıyor,

* Allahların Arabaları (Tanrıların Arabaları)
* Mıtlojık Allahlar (Mıtolojık Tanrılar)
* Gök Allahı (Gök Tanrısı)

Dıger yandan Allah kelımesın sonuna -ça ekliyerek ona dişil bı anlamda veremıoruz..

* Allahça (Tanrıça)

Burdan benım anladıgım su.. Bızde araplar gıbı, Allah kelımesını cogulu ve turemısı olmayan saf halıyle kullanıyoruz.. Hatta kelımeyı sıfatlarla zengınlestırmek ıstedıgımızde bıle ornegın "Adaletlı Allah" degıl, "Allah adaletlidir" dıyoruz.

Yanı Allah kelımesı gercekten ozel bır anlam tasıyor.. Ve bır tek seye ısaret edıyor.. Bu bızım "La ilahe ill Allah" dıyerek onayladıgımız sey, o "tek" sey..

Yanı "Allah'tan baska ılah yoktur" derken vurgu yaptıgımız sey Allah'ın teklıgı.. Muslumanlıgın yenı olarak getırdıgı seyde buydu sanırım.. Oncesıne bı cok ılah vardı, ama Muhammed ılah tekdır dıyordu.. Onun da adı Allah..

Oyleyse ınsanlar bu yuzden muslumanlıga gecmıs olabılırler..

BioniX
05/08/2005, 11:59
Mantıklı.. [ son 2 gündür aristo gibi hissediyorum kendimi :) ]

akkaraman
05/08/2005, 12:28
Yanı "Allah'tan baska ılah yoktur" derken vurgu yaptıgımız sey Allah'ın teklıgı.. Muslumanlıgın yenı olarak getırdıgı seyde buydu sanırım.. Oncesıne bı cok ılah vardı, ama Muhammed ılah tekdır dıyordu.. Onun da adı Allah..
Oyleyse ınsanlar bu yuzden muslumanlıga gecmıs olabılırler..

Kuran Ayetlerinde Şöyle geçiyor...

BAKARA-130
"İbrahim'in dininden kendini bilmezlerden başka kim yüz çevirir? Andolsun ki, biz onu dünyada (elçi) seçtik, şüphesiz o ahirette de iyilerdendir."

BAKARA-131
"Çünkü Rabbi ona: Müslüman ol, demiş, o da: Alemlerin Rabbine boyun eğdim, demişti."

BAKARA-132
"Bunu İbrahim de kendi oğullarına vasiyet etti, Yakub da: Oğullarım! Allah sizin için bu dini (İslâm'ı) seçti. O halde sadece müslümanlar olarak ölünüz (dedi)."

yildizib
05/08/2005, 12:39
Bakara dedinde aklıma geldi ,

8 - İnsanlardan öyleleri de vardır ki, inanmadıkları halde, "Allah'a ve ahiret gününe inandık." derler.

9 - Allah'ı ve müminleri aldatmaya çalışırlar. Halbuki sırf kendilerini aldatırlar da farkına varmazlar.

10 - Kalplerinde hastalık vardır. Allah da onların hastalığını arttırmıştır. Yalan söylemelerine karşılık onlara elem verici bir azab vardır.

11 - Hem onlara: "Yeryüzünde fesat çıkarmayın." denildiğinde: "Biz ancak ıslah edicileriz." " derler.

12 - İyi bilin ki, onlar ortalığı bozanların ta kendileridir, fakat anlamazlar.

Üstüme almamaya çalışıyorum ama,
Çok fena çakıyor...

Euclides
05/08/2005, 12:42
Dıger yandan Allah kelımesın sonuna -ça ekliyerek ona dişil bı anlamda veremıyoruz..
* Allahça (Tanrıça)

Bunun sebebi arapçanın sondan değil baştan ekli bir dil olması olamazmı :)

BioniX
05/08/2005, 12:42
Bunun sebebi arapçanın sondan değil baştan ekli bir dil olması olamazmı

Nasıl bir bağlantı kurdun ki?

yildizib:

Evet özellikle 80 sonrasından doğan insanlar ile kendinizi bir karşılaştırın.

DNA Kromozomlarındaki şifrelenme mantığının 80 sonrası insanlarda farklı olduğu bilim adamlarınca kanıtlandı.

İnsan üstüne almadan edemiyor, sebebi kendisinden şüpheye düşmesi, bu da kişinin kendine güveni olmadığını ortaya çıkarıyor.

acemi
05/08/2005, 13:18
Eski Araplar da tek olan Allah'a inanıyorlardı. Diğer ilahlar, Allah konumunda değillerdi; sadece Allah ve insanlar arasında ilişkileri kolaylaştıran aracılar konumundaydılar.

Mesela günümüzdeki türbeler gibi... Buralara gidip Allah'ın bize kıyak geçmesi için özel statu sahibi(!) bu güçlerden "yakinimdir, ilgilenin" pusulası aliyorsun.

o-z-a-n
05/08/2005, 13:23
11 - Hem onlara: "Yeryüzünde fesat çıkarmayın." denildiğinde: "Biz ancak ıslah edicileriz." " derler...

Biraz güncelleyelim..: "Yeryüzünde fesat çıkarmayın denildiğinde: "Biz ancak demokrasi getiricileriz." derler.

yildizib
05/08/2005, 13:33
@Bionix: yok o açıdan değil.Üstüme almamaya çalışıyorum derken biraz bana dokunuyor ayetler.

@Hunter :Hatırlıyormusun? bir kullanıcı sana "siz kullanıcıları azarlıyorsunuz"diye
söyleyince sen;

"Azar değil ayar,ve buda bir forum yöneticisinin görevleri arasındadır."

Demiştin.

Ben aradan çekiliyorum.Buyur buradan yak...

HunTER
05/08/2005, 13:44
@Hunter :Hatırlıyormusun? bir kullanıcı sana "siz kullanıcıları azarlıyorsunuz"diye
söyleyince sen;

"Azar değil ayar,ve buda bir forum yöneticisinin görevleri arasındadır."

Demiştin.

Ben aradan çekiliyorum.Buyur buradan yak...

Neyı nerden yakıyım? Hıc bısey anlamadımkı soyledıklerınden.. Bu topık altında bırıne ayarmı verıldı?

Ansugo
05/08/2005, 14:06
Aklın varlığı acı çekilsin diye değil. Allah'ın varlığı kavranılsın diyedir. Var olan aklımla Allah'ın varlığını kavrıyorsam aklımı kullanıyorum. İnanmıyorsamda aklım sayesinde inanmıyorum.

Evet. Mevcut akıl ile Allah'ı kavrayamıyoruz. Sadece Allah'ın varlığını kavrayabiliyoruz. Ancak Allah'ın varlığını da aklımız ile kavrayabildiğimizi sanmıyorum. Allah'ın varlığını daha ziyade bal-böcekte mucize arayarak, O'nun bize gönderdiği kitaplar sınırları içinde ve elçileri vasıtasıyla anlamaya çalışıyoruz.

Yani esasında yaradılış, Allah'ın varlığına bir delil değil. Biz onu Allah'ın varlığına bir delil olarak algılıyoruz. Çünkü diyoruz ki "böyle birşeyi bizim kafamız almaz ve şu anki imkanlar ile açıklayamıyoruz. O zaman bu kesinlikle Allah'ın işidir!".

Yani aslında biz aklımız ile Allah'ın varlığını dahi kavrayamıyoruz. Biz sadece aklımızın yetmediği yerde, sınıra dayandığımız zaman "Allah" diyoruz. Akılla Allah'ı kavramıyor aksine aklımızın bittiği yerde Allah'ı kavradığımızı sanıyoruz.

O sebeple akıl esasında Allah'ın varlığı kavranılsın diye değil, aklımızın bittiği yerde bizden daha zeki bir canlı olmayacağını ve doğal olarak bu canlının ancak engin güçlere sahip bir yaradıcı olduğuna inanmamız içindir.

Burada önemli olan faktörün akıldan ziyade inanç olduğunu görebiliriz. Şöyleki akılla kavrayamadığımız birşeyin bizden çok üstün bir yaradıcı tarafından meydana getirildiğini düşünmek akılla değil olsa olsa inanç ile alakalı olabilir.

Bu bakımdan akılcılık akımının her zaman Allah'ı inkar edeceğini düşündüğümden, Allah'ı akılla açıklamak yerine inançla açıklamanın daha yararlı olduğunu düşünmüşümdür.

Ve Şunuda unutmamak gerekir. Ataistlik de bir inançtır. Dünya üzerinde Hiç bir kimse yokturki Dinsel bazda kendine bir yaratıcı kendini bir oluşturucu bulmasın.Ve onu kutsamasın. Sonuçta ataist kimsede aklını kullanıp şans eseri oluşunu ve yahut doğayı kutsuyor.

Hiçbirşeye inanmamanın bir inanç olduğu konusuna katılmamak durumundayım. Dünya üzerinde birçok kimseler vardır ki ne dinsel ne milleti bazda kendine bir yaratıcı oluşturmuş olsun. Burada "kendine inanç", "paraya inanç", "güce tapmak" gibi laflar üretilse de bunlar laf-ı güzaftan başka birşey değildir. Tabii "inanmak başarmanın yarısıdır" türü bir cümlede geçen inançtan bahsetmiyorsak...

yildizib
05/08/2005, 14:20
Bir önceki sayfadaki ayetleri okuduğunu sandım neyse...

yildizib
05/08/2005, 14:21
Ama enteresan olan başka bişey yakaladım;

"ayar vermek" wow ,
jargon bile uydurulmuş.

akkaraman
05/08/2005, 15:18
Evet. Mevcut akıl ile Allah'ı kavrayamıyoruz. Sadece Allah'ın varlığını kavrayabiliyoruz. Ancak Allah'ın varlığını da aklımız ile kavrayabildiğimizi sanmıyorum. Allah'ın varlığını daha ziyade bal-böcekte mucize arayarak, O'nun bize gönderdiği kitaplar sınırları içinde ve elçileri vasıtasıyla anlamaya çalışıyoruz.

Yani esasında yaradılış, Allah'ın varlığına bir delil değil. Biz onu Allah'ın varlığına bir delil olarak algılıyoruz. Çünkü diyoruz ki "böyle birşeyi bizim kafamız almaz ve şu anki imkanlar ile açıklayamıyoruz. O zaman bu kesinlikle Allah'ın işidir!".

Yani aslında biz aklımız ile Allah'ın varlığını dahi kavrayamıyoruz. Biz sadece aklımızın yetmediği yerde, sınıra dayandığımız zaman "Allah" diyoruz. Akılla Allah'ı kavramıyor aksine aklımızın bittiği yerde Allah'ı kavradığımızı sanıyoruz.

O sebeple akıl esasında Allah'ın varlığı kavranılsın diye değil, aklımızın bittiği yerde bizden daha zeki bir canlı olmayacağını ve doğal olarak bu canlının ancak engin güçlere sahip bir yaradıcı olduğuna inanmamız içindir.

Burada önemli olan faktörün akıldan ziyade inanç olduğunu görebiliriz. Şöyleki akılla kavrayamadığımız birşeyin bizden çok üstün bir yaradıcı tarafından meydana getirildiğini düşünmek akılla değil olsa olsa inanç ile alakalı olabilir.

Bu bakımdan akılcılık akımının her zaman Allah'ı inkar edeceğini düşündüğümden, Allah'ı akılla açıklamak yerine inançla açıklamanın daha yararlı olduğunu düşünmüşümdür.

Hiçbirşeye inanmamanın bir inanç olduğu konusuna katılmamak durumundayım. Dünya üzerinde birçok kimseler vardır ki ne dinsel ne milleti bazda kendine bir yaratıcı oluşturmuş olsun. Burada "kendine inanç", "paraya inanç", "güce tapmak" gibi laflar üretilse de bunlar laf-ı güzaftan başka birşey değildir. Tabii "inanmak başarmanın yarısıdır" türü bir cümlede geçen inançtan bahsetmiyorsak...

Bakara - 30
"Hatırla ki Rabbin meleklere: Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım, dedi. Onlar: Bizler hamdinle seni tesbih ve seni takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çıkaracak, orada kan dökecek insanı mı halife kılıyorsun? dediler. Allah da onlara: Sizin bilemiyeceğinizi herhalde ben bilirim, dedi."

FWN
05/08/2005, 15:22
Ben pek emin değilim.Hemen karar kılmamak lazım.Çünkü bunun örnekleri vardır.Mesela kendin.18 yaşından sonra muhtemelen üni'de vs de okuman ve sorgulamandan dolayı kendi kararını alabilmişsin.

Sen hiç kaygılanma seni şekillendirmelerinden.Bu zaten kaçınılmaz.Bundan kaçamazsın.

Doğduğun toplumun değerlerini alıyorsun insanlığın değerlerini alıyorsun annenin babanın dilini ve davranışlarını modelliyorsun.Babana bakarak ileride çocuklarına nasıl davranacağını öğreniyorsun.Annene bakarak eşinin nasıl olması gerektiğini öğreniyorsun...vs.vs.

öncelikle univde okumak vs de okumak insanın sorgulaması ile alakalı bir şey değildir kanımca.
çünkü bu insanın iç güdüleri ile alakalıdır. İnsan oğlu doğduğu bi gunden bu yana bir cok seyi ogrenmiştir
ve öğrenmediği bilmediği bir çok şeyide yaratmıştır.evet kesinlikle yoktan var edilmiştir.
biraz iddialı olabilir lakin şu an düşündükleriniz, okullarda öğrendikleriniz? mağra adamları tarafından
biliniyor muydu ? mesela matematik? insan oğlunun varlığından beri var mıdır?yoktur! tanrı yaratmamıştır.sonradan hayatımızda var olmuştur ve yerini almıştır üzerinde düşünülmüştür ve düşünülecektir ve yine kaşınan yerlerimizi kaşımamızda elbette şu ya da bu şekilde fayda sağlayacaktır.

evet kesinlikle özgür düşüneceğimde ne olacak? dünya tarafından cok fazla konusulmayan bir dili konusuyorum.
Keşke ana dilim ingilizce olsaydı? mı acaba?
belki yıllar sonra yok olacak her gun bir kaç bin dil ve kültür yok oluyor.adını bile kimse hatırlamıyor.
bu arada ruh sağlığımız, biyolojik sağlığımız derken bir adet "sağ duyu" kavramımız
ve "sağ duyulu" ya da daha gelişmiş takviyeli versiyonu "sağlıklı düşünme" gibi lüksümüzde var; insan olarak ya da türk olarak; var olan "gelişmekte olan ülke" sıfatıyla birlikte ,yani gizli bi mesaj barındıran mesajla "geri kalmış ülke".
insanın düşüncelerinde sağlık yoktur. çünkü düşünce düşüncedir sağlığı yoktur
öksürmez , grip geçirmez:) aşı istemez:) iyi kötü düşüncede yoktur
sadece başkaları ya da sizin için duymak istemediğiniz şeyler içeren düşünce vardır.iyi kötü olan niyettir sanırım.

insan düşündüğü süre boyunca sadece gerçeklerle gerçek mutluluğu bulur ve bunun farkındadır,ifade etmese dahi.insan mutlu olmak için yaşar herşeye rağmen.

kesinlikle bu bir süreç ve bu süreci her insan yaşıyor. burdan yola çıkarak insan kendi anne babasını seçemiyor
zaten özgür değil diyebilirsiniz.bu da doğrudur. fakat herkes için geçerli midir bilinmez.

evet bu doğduğunuz kültürün içinde yaşamanız için sizin için gerekli olanlar ve zamanla içinize işleyenler

fakat özgürlükten kasıt bunların ihtiva ettiği durumlardan ziyade
insanların gerçeklere karşı düşünebilmesidir ve bu konuda düşüncelerinin
"kontrol edilmemesidir".Sonuç olarak kişilik olarak kazandırılan düşünce alışkanlığında
kişinin özgür olduğu ona öğretilenlerin en az öğretilmeyenler kadar doğru olma ihtimali olduğunun
belirtilmesidir. Kişi bunu kendi başına da anlayabilir diyebilirsiniz kesinlikle
insan zekası bu konuda üzerine düşeni yapar, lakin ona itaat et kurtul! itaat et öl! tarzı bir özgürlük alanı
tanımlamadığınız sürece ya da duyguları ile oynayıp bak dinde böyle yazıyor sen kafir misin?
ya da bak din adamı senin dinden çıktığını söyler aman ha bak dinde elden gidiyor sen
kefere misin modunda daha da vahimleşen bi anlayışla insanın temel özgürlüklerinden biri olan
"düşünme özgürlüğünün" elinden alınmaya çalışılması ve bazı çıkarlar içinde bunun manipule edilmesi
hiç ama hiç hoş deildir.bu sadece türkiyenin gerçeklerini ifade etmez tüm dünyada ve tüm dinlerde böyledir.

Her insan özgürdür. boyu 1.68 olsa dahi 2 metre uzaklıkta olan bir yere sıçraya bilir
ya da o uzaklığa nasıl yetişebileceğini bulabilir bu aklının ürününü ortaya koymasıdır.
sonuç olarak insan aklı bir cok sonuc üretir ve bir çok karar verir.
Siz bu kararları verirken bir başkasını dinlemezsiniz.istersiniz ve yaparsınız.
hepsi bu.

Sanırım özgürlük nasıl bir şeydir biraz anlatabilmişimdir en azından benim için bu.

MEHMET
05/08/2005, 15:32
Offf !
fazlamesai'den mi kopup geldiniz buraya ?! Neden dünyanın en boktan konusunu tartışıp forumun içine etme ihtiyacı hissediyorsunuz ? Wow ne muhteşem sorguladık dinleri diyip egonuzumu tatmin ediyorsunuz. Ergenlikten kurtulamayanlar var sanırım....

/* Yav sen ve sen gibiler neden boyle konularda yazma gereği duyorsunuz ki?
yani terbiyesizliğinizi lütfen dizginleyin. Burası mIRC ortamı değil yazdıklarınız her an başkası tarafından okunabilir. lütfen seviyeli yazalım. */

BioniX
05/08/2005, 15:53
Mevcut akıl ile Allah'ı kavrayamıyoruz.

evet. kavrayamayız zaten. kavramaya çalışırsak bir pirenin bizi kavramaya çalışmasından farksız olmaz.

Ansugo
05/08/2005, 15:54
İnsanoğlu doğduğu bi gunden bu yana bir cok seyi ogrenmiştir ve öğrenmediği bilmediği bir çok şeyide yaratmıştır. Evet kesinlikle yoktan var edilmiştir. Biraz iddialı olabilir lakin şu an düşündükleriniz, okullarda öğrendikleriniz? Mağra adamları tarafından biliniyor muydu ? Mesela matematik? İnsan oğlunun varlığından beri var mıdır? Yoktur! Tanrı yaratmamıştır.

"Mağra Adamı" konusuna dikkatle yaklaşmak gerekir. Örneğin benim teorime göre bahsedilen ilkel adamın matematik icad etmeye ihtiyacı yoktur. Bu adam yaşadığı vahşi ortamda avlanır, kendini korur ve ölür. Aynen bir maymun gibi yaşar. Nasıl ki maymunların ateşe ihtiyacı yok, o insanın da olmaz. Nasıl ki maymun topladığı elmaları sayma ihtiyacı hissetmiyor, o da hissetmez.

Ama zaten bu evrim teorisi ile yaradılış mucizesi arasındaki sonu gelmez tartışmanın ürünüdür.

Zira kabullenerek mutlu olacağınız kimi kaidelere göre Adem dünyaya gönderdikten sonra kendisine 10-40 sayfa arası bilgi indiriliyor. Bu bilgiler barınak yapmak, giyinmek, tarla ekip sürmek gibi yaşamak için gerekli temel bilgileri içeriyor.

Bence kendisine bir takım bilgiler verilen kişinin matematik icad etmesi vahşi bir ortamda yaşayan maymunun matematik icad etmesinden daha yüksek bir olasılığa sahip.

İşin özünde insanı incelerseniz temel iki öğeyi görürsünüz. Bunlardan biri yaşamak (yemek içmek kendini korumak) diğeri ise üremektir.

Ben üremek ya da yaşamak için matematiğe ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.

Matematiğe ihtiyacı olmayan bir insan tutupta durduk yere birşeyler icad etmişse buradan insanın bir gayesi olup olmadığı sonucuna varmak mümkündür. Yani gayeciler diyebilirler ki "insanın bir gayesi vardır ve bu gayeye ulaşmak için istemese de çabalar". Ancak bu gaye nedir? Hırs mı? Eğlence mi? Zevk mi? Yoksa Tanrı'ya inanmak mı?

Herkes bunu kendi görüşüne göre farklı biçimde açıklar.

Ben durduk yere bilim yapacağım, ateşi bulacağım, matematiği bulacağım, yazıyı bulacağım... Bu mantığa pek gelmez.

Belki kimi zamanlar birileri insanoğlunun kulağına birşeyler fısıldamıştır. "Matematiği icad etme zamanın geldi" deyip ilmi vermiştir. Ya da "artık çağların son sürat gitmesi gerekiyor, yazıyı icad et" deyip ilmi vermiştir.

Esasında bu teoriyi de kabullenmesi zor. Zira egoist ve bencil olan insanın birilerinin kulağına birşeyler fısıldadığına ve yaptıklarının kendi eseri değil fısıltının eseri olduğuna inanması mümkün değil.

O zaman diyoruz ki "Biz zamanında mağra adamı iken yarattık, yarattık. Olmayanı var ettik ve bugünlere geldik". Çünkü bu daha inandırıcı. Çünkü bu bizi tatmin ediyor.

İnsan kendini o kadar beğeniyor ki bir yaradıcının onu yaratıp donattığına inanmak yerine maymun gibi bir hayvandan türediğine inanabiliyor. Kendini o kadar beğeniyor ki bu uğurda bir zamanlar ilkel olduğuna bile inanabiliyor.

Esasında insanın önce kendini yarattığı gibi bir teoride olması lazım.

BioniX
05/08/2005, 16:04
Ben durduk yere bilim yapacağım, ateşi bulacağım, matematiği bulacağım, yazıyı bulacağım... Bu mantığa pek gelmez.

gerçekten böyle birşeye durduk yere neden ihtiyaç duysunlar ki?
Aristo'nun bu konuda bir sözü vardı: Boşunamıydı artık çaba, boşunamıydı acaba.. (!Sanırım Aristo'nundu..)

Bu sözden sonra uğraşmanın boşuna olduğunu, ne kadar uğraşsan o kadar derin yerlere girerek bunalacağını ve bunalarak bu tür konulara kafa yormayı bırakacağın aklına geliyor..

akkaraman
05/08/2005, 16:46
Arkadaşlar yaratma fiili "yoktan var etmektir" Bir insan matematiğin kurallarını bulmuş ise bu yaratılış değildir. Bu varolmuş bir şeyin insani dile çevrilmesidir. Şöylede diyebiliriz. Maddeyi inceleyen bilim. Bir zamanlar Maddenin en küçük parçasına atom diyordu. Daha sonra biraz daha inceledi. proton ve nötronu buldu. Daha Sonra fotonlar ve daha sonra quarg
Şimdi en küçük parçası olan quarg bulunduğu için quarg'ı insan yartmışmı oldu. Veya Atom varken quarg yokmuydu. Dahada derinlerde başka neler var bilmiyoruz elbet...

HunTER
05/08/2005, 17:20
Ben üremek ya da yaşamak için matematiğe ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.

Bu yanıltıcı bı dusunce.. Soyle demek gıbı, yasamak ıcın bılgısayara ıhtıyacımız yok.. Oyleyse neden onu ıcat ettık? Demekkı bırılerı bıze ıcat etmemızı soyledı..

Ama ısın aslı, ınsan bılgısayarı ıcat etmeden once daha bı cok sey ıcat etmıstı.. (Mısal savaslar gıbı) O gune gelındıgınde bılgısayarı ıcat etmesı gereklıydı.. Ustelık yasamak ıcın gereklıydı..

Bunun gıbı, matematıgın ıcat edıldıgı donemde de bu bır tur gereklılık halını almıs olabılır.. (Kendısınden once ıcat edılen seylerden oturu)

Bu durumda ınsanın ılk neyı ıcat ettıgıne bakmalı ve bunun gereklı olup olmadıgını tartısmalıyız.. Tabı boyle bısey mumkunse..

Ancak ozaman haklılıgına ınanırım..

Ansugo
05/08/2005, 17:57
İşte burada benim demek istediğim kıvılcımı insanın çakamayacağıdır.

Düşünsenize.. Mağaranızda mutlu mesut yaşıyorsunuz. Sizden daha iyi koşulda yaşayanları görmediğiniz için hırsınız yok. Günlük avlanıyor ve günlük doyuyorsunuz. Bir de eşiniz var pekala. Bill Gates gibi bir kişi görmediğiniz için zengin olmak gibi hayalleriniz de yok.

Beyaz sırt gorili gibi düşünün. Bir aileniz var. Ormanda oradan oraya geziyor besleniyor ve gerekli her ihtiyacınızı gideriyorsunuz. Neden tutupta birşey üreteceksiniz? Neden tutupta birşeyler icad edeceksiniz? Sahip olabileceğiniz herşeye sahipsiniz.

Ama birgün gelip durduk yere birşeyler icad edeceksiniz. Bu pek mantıklı değil. Bugün çoğu kişi her yönden varlıklı kişiler görmesine rağmen aynen bir modern mağra adamı gibi yaşarken o zamanın görmemiş insanının durduk yere birşeyler üretmesi. Bu hiç mantıksal olmazdı.

Ya birileri gelip birşeyler gösterdi ya da birileri birşeyler fısıldadı. Ancak ondan sonra maymun gözünü açtı.

İspatı yok. Zira bunlar yorumdan ötesi değil. Zaten bunları görmüş olsaydım şu an bana ibadet ediyor olurdunuz.

yildizib
05/08/2005, 19:02
Herşey ihtiyaçtan mı icat edilmiştir?

Bence hayır.Bundan 1000 sene öncede 2000 sene öncede doyuyor barınıyor,ısınıyor.Kısaca hayatını idame ettiriyormuydu?Ettiriyordu.

Ben nedemiştim?

"İnsan kurtlu."
Kurtlu ,uzaya da ihtiyacı olduğu için gitmedi herhalde.

Böyle olması bizim kaderimiz,yazgımızmış.Artık "genlerde şu şu özellikler var bu yüzden icat yapıyoruz mu" dersiniz?yoksa psikolojik açıklamalara mı dalarsınız?Nasıl açıklarsanız açıklayın, ama bu bizim içimizden gedi ve insanlığı şekillendirdi.

HunTER
05/08/2005, 19:31
Beyaz sırt gorili gibi düşünün. Bir aileniz var. Ormanda oradan oraya geziyor besleniyor ve gerekli her ihtiyacınızı gideriyorsunuz. Neden tutupta birşey üreteceksiniz? Neden tutupta birşeyler icad edeceksiniz? Sahip olabileceğiniz herşeye sahipsiniz.

Bana kalırsa dogada, bırak herseye sahıp olmayı yasamak ve uremek gıbı en temel ıhtıyaclardan bıle yoksun canlılar..

Bu yuzden bence hepsı bızım yaptıgımız gıbı besın zıncırının en tepesıne kurulmaya calısıyolar..

Kı baktıgında dogada ıcat yapan tek hayvanda bız degılız.. Ornek verdıgın beyaz sırtlı gorıl bıle grup ıcı hıyerarsıyı ıcat etmemısmı?

Gurhan
05/08/2005, 19:40
Yani eğer önceden de biliniyorsa o zaman insanlar neden tercih etsin

insanların tercihi Allah'ın varlığı değildi
insanlar islamiyeti seçti islamiyette sadece Allah'ın varlığını kabul etmek demek değildir.

FWN
05/08/2005, 19:46
Arkadaşlar yaratma fiili "yoktan var etmektir" Bir insan matematiğin kurallarını bulmuş ise bu yaratılış değildir. Bu varolmuş bir şeyin insani dile çevrilmesidir. Şöylede diyebiliriz. Maddeyi inceleyen bilim. Bir zamanlar Maddenin en küçük parçasına atom diyordu. Daha sonra biraz daha inceledi. proton ve nötronu buldu. Daha Sonra fotonlar ve daha sonra quarg
Şimdi en küçük parçası olan quarg bulunduğu için quarg'ı insan yartmışmı oldu. Veya Atom varken quarg yokmuydu. Dahada derinlerde başka neler var bilmiyoruz elbet...

kesinlikle insanlar ilk olarak matematiğin kurallarını bulmamıstır.tanrı sizin için matematiği yaratıp bak matematik ne guzel hadi oyna dememiştir. şayet dediyse benim haberim yok.
insanlar bir mantık bulmuslardır ,sayısal bir mantık ve sonuc ,matematiği yaratmıslardır ve bir cok matematik profesorunun dediği gibi tanımları değiştirirsen ayrı bir matematik elde edersin.sonuc olarak kurallarda değişir...

aynı şekilde maddeyi inceleyen kimya da oyle, maddeleri incelemeye başlayan insan oglu inceleme biçiminin adını kimya koydu ve kimyayı yarattı.
bunuda kimseden miras almadı.
kimyada da gelişmeler oldu ve sizin soylediğiniz sonuclara ulasıldı.
zaten var olanlarla dusunsel olarak var olmayan seylerin var olusunun bir yaratılış sureci oldugunu dusunmekte yaratma fili olarak bir ayrılık yoktur sanırım?

mesela ben size tıp alanında bişi diyeyim.
hipokrat sağlık için en yararlı sey yurumektir diyordu yıllar once ve bilim adamları simdi gercekten bunun faydalı oldugunu daha detaylı nedenleri ile buluyorlar, her defasında iyi veya varsa kotu yanlarını da buluyorlar.

şimdi bunları bir yana bırakın beyninizin içindeki dusunceler
evet bi sn durun...
şu an içi bos dusunce yok diyelim ve siz simdi bişi dusunuyorsunuz daha once dusunmediğiniz ogrenmediğniz bişi yada ogrendiginiz bişilerle mantık yurutuyorsunuz.ne oluyor?
aklınızda bişiler beliriyor değil mi bilim bir kısmını beyinde kimyasal olaylar oluyor vb. şekilde acıklıyor misal beyniniz serotonin salgılıyor vb.
evet siz şimdi bişiler yaratmıyor musunuz kendi beyninizde ve var ettiğiniz seyler gerçeklerle birebir örtüştüğünde siz buna dünyada bir varoluş bir yaratılış sağlamış olmuyor musunuz?
uzaya çıkmanızı sağlayan bilimsel bulgular ve mantıklar tanrı yarattıgı için mi var? Yoksa insan bir yolunu buldugu için mi? bi yolu yoktu daha once ve bu yolu yarattı ve artık bu yol var.

aslında bir yandan hani şu tanrı insana kendi ruhundan üflemiştir diye bişi var ya.bu durumda siz de tanrısınız ve evet belki var olmayan bi madde yaratmadınız ama varolanların arasına aklınızdaki hiç gorunmeyenleri eklediniz ve artık varlar! diğer yandan tanrı eğer insanlara kendi ruhundan üfledi ise kendi ruhunu cennet ya da cehennemle ödüllendirmenin mantıgı nedir?

FWN
05/08/2005, 19:53
Belki de dunyayı CIA yarattı?
acaba buna ihtiyac mı duydu ? ve yarattıktan sonrada hep ihtiyaç duydugu için mi bşiler oldu?

insanlar bazen ihtiyactan yaratır bazense kendiliğinden farkına vardığı şeylerin var oluşuna sebep olur.

insanı hayvandan ayıran 3.cü ve en önemli özellik Farkındalıktır ve bu farkındalık farkında oldugununda farkında olabilir.
aklınızda sonsuz bir "for" yada "do while" dongusu olustu sanırım.

Ansugo
05/08/2005, 20:09
Bana kalırsa dogada, bırak herseye sahıp olmayı yasamak ve uremek gıbı en temel ıhtıyaclardan bıle yoksun canlılar..

Bu yuzden bence hepsı bızım yaptıgımız gıbı besın zıncırının en tepesıne kurulmaya calısıyolar..

Kı baktıgında dogada ıcat yapan tek hayvanda bız degılız.. Ornek verdıgın beyaz sırtlı gorıl bıle grup ıcı hıyerarsıyı ıcat etmemısmı?

Gorillerin, aslanların, çitaların zincirin en üstüne geçmek gibi bir düşünceleri olsa idi çoktan bunu başarırlardı. Sonuçta tüm hayvanlar alemi bügün ayaklansa insan ırkını yokedebilecek kabiliyete sahip.

Beyaz sırt ise hiyerarşiyi icad etmemiş. O o bilgiyle doğmuş. Bunu biraz sapıtırsak insanın her bilgiyle donanmış olarak doğduğu gibi garip bir düşünce tarzına yaklaşıyoruz ama dozajı abartmazsak her kişinin belli donanımlar ile dünyaya geldiğini görebiliyoruz.

Aslında gene gayeciliğe kayacağız ama hatip olmayan bir insanın sonradan hatip olması, kişileri ikna kabiliyetine sahip olarak doğmayan bir insanın sonradan kabiliyete sahip olması, çok iyi yalancı olarak doğmayan bir kişinin yalancı olması, lider olarak doğmayan bir kişinin sonradan lider olması...

İmkansız değil ama zor iş. Ben size bu konuda (istisnalar saklı olmak üzere) şöyle bir örnek vereyim. Çocukluktan itibaren ağrıya dayanabilen, çok güçlü çocukların kafasının fazla çalışmaması ama zayıf, dirençsiz, kırılgan çocukların kafalarını daha fazla kullanabilmeleri. Güçlülerin silahşör olabilmeleri ama ekibin beyni olamamaları.

Burada diyoruz ki "Acaba kişi öyle doğduğu için mi öyle oluyor; yoksa çevresi öyle olduğu için mi öyle oluyor?" Hem her ikisi hem hiçbiri.

Ben düşmanımı gücümle her zaman yenebileceksem o kişiyi yenmekle uğraşmam. Ama eğer gücümle yenemiyorsam aklımla yenmek için uğraşırım. Komplolar kurar, tuzaklar hazırlar onu çukura yollarım.

Tabii buna "İşte insan icadları bundan yaptı! Ormandaki kendinden güçlü canlıları alt etmek için!" demek mümkün. Ama aslında bu yanlış bir mantık. Çünkü her canlı gibi insanda zoru başarmaktan ziyade otoriteye itaat eder. Başkaldırmak çok zor bir iştir. Bu aynı aslanların olduğu yerlere çakalların yaklaşmaması gibi bir güdü. Eğer bileği bükemezsen öpersin gibi basit bir mantık.

Ben gorillerin benden güçlü olduğu ilk kavgamda anlamışsam ve onların mekanına bulaşmadan in'imde oldukça huzurlu bir hayat sürüyorsam neden gorillere baş kaldırayım? İtaat ederim ve mutluluğuma devam ederim. Gorillerde kendilerine itaat ettiğimi bildiklerinden ve onlardan korktuklarımı bildiklerinden asla benle uğraşmazlar. Çünkü benle uğraşmaları için bir neden olmaz. Ayaklarına dolaşmam çünkü.

Sonuçta keyif için insan öldüren nasıl bir psikopat oluyorsa, keyif için goril öldüren bir gorilde ancak psikopat olabilir. Ve hem insanlar hem hayvanlar yok yere birşeyi öldürmez. Açtır ondan öldürür. Tok bir aslanın canını sıkmayan insana saldırmaması gibi.

Neyse konuyu çok dağıttım.

Ansugo
05/08/2005, 20:18
insanlar bazen ihtiyactan yaratır bazense kendiliğinden farkına vardığı şeylerin var oluşuna sebep olur.

Yaratmak yokdan var etmek demektir. Ben şu ana kadar insanın birşeyi yoktan var ettiğini görmedim.

İnsanın yoktan var ettiği şeye Matematik derseniz yanılırsınız. Matematik sadece bir kabulden ibarettir. İnsan öyle kabul etmiştir.

Bana derseniz ki bilimadamları hiçten (tabii önce insanın hiç'i kavraması gerekir) bir madde üretti o zaman derim ki hakikaten insan da yaradabiliyormuş.

Ama insanın kabullenmelerini yaratmak diye sunmak yanlış olur.

HunTER
05/08/2005, 20:45
Gorillerin, aslanların, çitaların zincirin en üstüne geçmek gibi bir düşünceleri olsa idi çoktan bunu başarırlardı. Sonuçta tüm hayvanlar alemi bügün ayaklansa insan ırkını yokedebilecek kabiliyete sahip.

Bence mesele bızım onların hepsınden once bunu basarabılmemız.. Once onlardan bırı basarsaydı zaten suan bu foruma yazan ıkımız olmayacaktık..

Ama bu hala yaradanın secımı olabılır.. Ben bunu galıbın onceden belırlendıgı bı yarıs olarak goruyorum..

FWN
05/08/2005, 20:47
Alex , matematik nasıl bi kabuldür acıklar mısınız?

FWN
05/08/2005, 20:48
tuhaf olan matematik insan oğlunun önüne getiril bak matematik hadi kabul et denmedi ki? nasıl kabul oluyor anlayamadım

BoraN
05/08/2005, 21:08
Kimya'da bir yaratılmış değildir. Sadece insanın yaşadığı ortamı daha iyi tanıma çabalarının sonucudur. İnsan hidrojen ve oksijeni belirli bir miktarda karıştırarak suyu oluşturmamıştır.

Yada radyoaktiviteyi icat etmemiştir. Çevresinde olanları, kendi anlayabileceği bir sisteme göre kabul etmiştir.

------

Herkes kendi çocuğuna kendi doğrularını öğretmek ister. Mesela FWN sınırsız özgürlük anlayışını çocuğuna empoze etmek isteyecektir. Yada farkında olmadan, yaptığı hareketlerden dolayı çocuk bu yönde etkilenecektir.

Bence böyle olması da gerekir. Herkesin iyi yada kötü bir aile eğitimi alması gereklidir.

Hazır felsefe yapıyorken, hangi aile eğitimi iyi, hangisi kötü? İyi neye göre iyi, yoksa gerçekte kötü dediğimiz şey mi iyi?

Din saçmalıktır demek ne derece doğru? Doğruysa neden doğru? Bu saçmalığın insana getirisi ne olmuştur, götürüsü ne olmuştur. Getirisi mi fazladır, götürüsü mü?

Bu tartışmalarla daha önce de karşılaşmıştım ve din'in insana kazandırdıkları yanında, insandan götürdüklerinin hesabını bile yapmaya lüzüm görmemiştik. Lütfen varsa bildiğiniz zararlarını siz sayınız ben gerçekten elle tutulur bir zarar bulamamıştım.

Eğer bir dine inanarak kazanıyorsam, din neden saçmalık olsun? O zaman insana kazandıran herşey saçmalıktır. Kaybettiren şeyler de mantıklı olgular mı oluyor bu durumda?

-------

Bence din bir saçmalıktır diyenlerin genelinde, sürüden ayrı otlayan koyun olma özlemi var. "Ben başka çayırda da otlayabiliyorum!" diyebilmek için sürüden ayrılmak; işi gösteriye dökmek ve kendini önemli hissetmekten başka birşey değil kanımca.

BoraN
05/08/2005, 21:18
tuhaf olan matematik insan oğlunun önüne getiril bak matematik hadi kabul et denmedi ki? nasıl kabul oluyor anlayamadım

Doğadaki nesnelerin çokluğu yada azlığını görüp, ne kadar eksik ne kadar fazla hesabını berraklaştırmak için ortaya atılmış bir sistem.

Karşı tepede duran 4 ağaç, biz matematik bilmesek te varlığını sürdüren 4 ağaç olacaktı. İnsanoğlu sadece bunun çetelesini daha rahat tutabileceği bir sistem icat etmiştir. Hepsi bu.

Ansugo
06/08/2005, 01:21
Alex , matematik nasıl bi kabuldür acıklar mısınız?

Siz bana matematikteki sonsuzun ifade ettiği değeri açıklayın ben de size neden matematiğin bir kabulden ibaret olduğunu açıklayayım.

yildizib
06/08/2005, 12:21
Aksiyomların bir kabul olduğunu zaten biliyoruz.Fakat enteresan olan bu aksiyomların tersi asla gözlemlenemedi.

Mesela "ardışık tek sayıların toplamı çift eder."
Bu aslında herkesçe kabul edilen bir aksiyomdur ve kimsede aksini iddia edemez.
Ama ıspatını yapmak mümkün değildir.
(1+3=4 topladım 4 etti,olmaaaaz.Bu kadar basit değil ıspat yöntemleri.)

Daha sonra fizikte, bu bilimde kabulden bol bişey başka bilimlerde varmıdır bilmiyorum.
Termodinamik yasaların ıspatının yapılamaması,Enerjinin korunumu yasası filan filan
(Kütle ve Enerji her zaman korunmaz :))...

Tüm bunlar birer kabul olsada aksini iddia ve ispat etmek mümkünde değildir.

Ayrıca ,tartışmadaki üsluplar biraz kaymaya başladı.:)

"Sadece belirtmek istedim..." diyerek üç noktalı bir son yapayım...

(Allah hesabını sorarsa, "Ben sadece ıslah edicilerdenim" derim... :) )

KoDLaYıCı
07/08/2005, 02:48
insanlar allahın (yani tek ilahın(araplar muhammedden önce yine tek tanrıya inanırdı ama yüzlerce ilahları vardı)) koymuş olduğu kanunları halen çözmüş değil o yüzden varsayımlar yapılmakta.

ancak bize lisede öğretildiği kadarda varsayım yok fizikte.

KoDLaYıCı
07/08/2005, 03:06
şunu da söylemek isterim ki:

Allah(c.c.) Hz. Adem babamızı(dedemizi) yarattığında Allah yine biliniyordu. Allah zaten vardı. tarihte bize gösterdikleri karanlık çağ bir saçmalıktır. çünkü yazının icadı kabul edilir tarihin başlangıcı olarak(insanların var oluşundan beri vardır yazı). Ama Hz. Adem ede sahifeler gönderilmişti yani o zaman yazı vardı buda insanlığın başlangıcındada yazının olduğudur ve yazının icattan çok (ilahi)bir öğreti olduğudur.

Ayrıca insanlar ilkel değildi. hz. İdris aleyhisselama kadar hayvan derileri giymişlerdir buda ilkellik değildir. bazı temel şeyler öğretilmiştir insanlara. insanlar daha sonraları elbiselere ihtiyaç duydular ve icat ettiler(yaratmadılar). tabiki insanlar yine ihtiyaçtan uzaya gittiler. baktılar dünyadaki değerli şeylere zaten sahipler bide oraya sahip olmak istediler.

konuya geri dönelim. insanlar Allahı biliyorlardı. Mesala şu anda insanların allahı bilmeleriyle hareketleri nasıl!! uyumlumu? o zaman da öyleydi. işlerine gelmiyodu. gerekçeleri ise bizim atalarımızın dini olmasıydı. ebu talip kadınların ayıplamasından korkarak müslüman olmadı(tabi bizim bildiğimiz bu. allah büyüktür!!!).

felsefe: okulda bir hocam felsefe vesvese bilimidir demişti!(yanlış anlaşılmasın) eski türkiyede yani osmanlıda kuruluş olsun yükselme olsun felsefe diye bir bilim yoktu!! çünkü islam felsefenin anlatmaya çalıştığı şeyleri anlatıyordu.

neyse!!! insanlar islamı tercih etti çünkü allah emretti ve yardım etti. umarım Allah herzaman bize yardım eder.

Gurhan
08/08/2005, 08:48
Allah hesabını sorarsa, "Ben sadece ıslah edicilerdenim" derim... :)

işte islama inanan biri ile inanmayan biri arasındaki fark burda
islamiyet başkasının inançları ile alay etmeyi yasaklar
inanmayanlar ise böyle ot gelmiştir ot gidiyorlar dır...

neyse
sana tafsiyem ulu ortalıkta bu şekilde konuşmamandır zira her müslümanda peygamber sabrı yok

HunTER
08/08/2005, 10:02
felsefe: okulda bir hocam felsefe vesvese bilimidir demişti!(yanlış anlaşılmasın) eski türkiyede yani osmanlıda kuruluş olsun yükselme olsun felsefe diye bir bilim yoktu!! çünkü islam felsefenin anlatmaya çalıştığı şeyleri anlatıyordu.

Felsefe bu mudur yanı? Bız bu kafayla daha cok mekıgın arkasından el sallarız...

Not: Felsefe bı bılım dalı degıldır.. Felsefe bılımler ustudur.. Felsefe dını kapsar, dın felsefeyı degıl.. Bugun ıslamın soyledıgını platon bın yıl once soylemıstı..

akkaraman
08/08/2005, 10:12
Bugun ıslamın soyledıgını platon bın yıl once soylemıstı..

İslam Kaç yıl önce gelmişti???.

Arkadaşlar birde yanılmayın islam Hz. Ademle geldi... Hz Muhammed'le değil... İslam Hep vardı Sadece Peygamberler itikadi konularda değişiklik yaptı... İslamin Temel görüşü hiç değişmedi... Peygamberimize Günlük beş vakit emronulmadan önce Peygamberimiz günde 2 vakit namaz kılıyordu... Oruç tutuyordu. Kısaca İSLAM HZ. Ademle geldi.

Birde Müslüman Kimselerin İslamiyete isnat ederek söylediği herşeyi İslam söyledi gibi düşünmeyin...

mkarabulut
08/08/2005, 10:38
Felsefe bu mudur yanı? Bız bu kafayla daha cok mekıgın arkasından el sallarız...

Not: Felsefe bı bılım dalı degıldır.. Felsefe bılımler ustudur.. Felsefe dını kapsar, dın felsefeyı degıl.. Bugun ıslamın soyledıgını platon bın yıl once soylemıstı..
Bu çok iddialı bir cümle olmuş.

Felsefe nedir ? Felsefe düşünerek doğruyu bulmaya çalışmaktır diye kaba bir tarif yaparsak. Herhangi bir filozofun ürettiği düşünceleri subjektif, yapana bağımlı ve hatta devre bağımlı, kültürüne bağımlı, "karısına bağımlı" olan çok güvenilir olmayan bir bilgidir diyebiliriz.

Peki insan düşünerek doğruyu bulabilir mi ? Bu konuda filozoflar ortak bir düşünceye sahip olamamışlardır.

Ben felsefeyi işe yaramaz diye yermiyorum fakat "dinler üstü" derken nasıl dinler üstü olduğunu telif edemiyorum.

HunTER
08/08/2005, 10:54
Dusunce dınler ustudur cunku.. Dınler ınanc sıstemlerı degılmıdır? Onların dogruları, her konuda bı acıklamaları vardır.. Dusunceye yer bırakmazlar.. Inanman yeterlıdır..

Oysa dusunerek dını dogrulara yada bunun tam zıddına ulasabılırım.. Bu bakımdan felsefe bence dınler ustudur..

Not: Burda felsefeyı dınden ustun gostermeye calısmıyorum.. Sadece kodlayıcının "çünkü islam felsefenin anlatmaya çalıştığı şeyleri anlatıyordu." lafına ıstınaden bu mumkun degıl, cunku felsefe ıslamın soylemedıgı seylerıde soyleyebılır, bu yuzden felsefe ıslamı kapsar (ıslam felsefe kumesının elemanıdır) ıslam felsefeyı degıl demek ıstıyorum..

akkaraman
08/08/2005, 11:21
Akıl maddenin sınırlarını aşamaz...

Eğer Maddenin sınırlarını aşacaksan, Kastınızda bu tür felsefe ise dinde buna hikmet denir...
Hikmetli olan insan sadece maddenin sınırını aşar..

Hikmetli olmak ise Allah'ı tanımaklar olur..

Sonuç olarak Maddeci felsefe ile Hikmeti bir birbirine karıştırmamak lazım. Şu an anlıyorum ki Yaşadığımız dünyada artık Hikmet' e Maddeci felsefe kaftanı kesilip dikiliyor...

Ayrıca

Dusunceye yer bırakmazlar.. Inanman yeterlıdır..

Bir ayette Söyle diyor..
ENFAL - 22
"Şüphesiz Allah katında hayvanların en kötüsü, düşünmeyen sağırlar ve dilsizlerdir."

Mümin - 68

"Onlar bu sözü (Kur'an'ı) hiç düşünmediler mi? Yoksa kendilerine, daha önce geçmişteki atalarına gelmeyen bir şey mi geldi?"

HunTER
08/08/2005, 12:10
Eğer Maddenin sınırlarını aşacaksan, Kastınızda bu tür felsefe ise dinde buna hikmet denir...
Hikmetli olan insan sadece maddenin sınırını aşar..

Hikmetli olmak ise Allah'ı tanımaklar olur..
Hikmet sahibine ise veli denir.. Veli insan feylesoftan nekadar üstünse
Hikmet de kat be kat felsefeden üstündür..

Buna ıdealıst felsefe denır ve platondan bu yana aynı seyler soylenıp durur.. Demek ıstedıgım ve sızın hala anlamadıgınız sey, fesefenın ıdealıst felsefeden ıbaret olmadıgıdır..

Burda neyın neyden ustun oldugu benı baglamaz.. Sıze gore sızın dusunce sıstemınız (felsefenız) aladır, bı baskasına gore baskası..

Burda onemlı olan ve benım vurgu yapmak ıstedıgım sey felsefenın tum bu dusunce sıstemlerını ıcınde barındıyor, kapsıyor olması..

mkarabulut
08/08/2005, 12:17
Dusunce dınler ustudur cunku.. Dınler ınanc sıstemlerı degılmıdır? Onların dogruları, her konuda bı acıklamaları vardır.. Dusunceye yer bırakmazlar.. Inanman yeterlıdır..

Oysa dusunerek dını dogrulara yada bunun tam zıddına ulasabılırım.. Bu bakımdan felsefe bence dınler ustudur..

Demek istediğin şeyin anlıyorum ama kusura bakma şu yukarıda yazdıklarına da katılamayacağım.

Felsefe tecrübelere dayanarak tanımlamaları yapar. Mesela görmek, işitmek gibi tecrübeler.

Din ise insanın inanmadan tecrübe edemeyeceği hakikatları anlatır. Mesela cinlerin varlığı, meleklerin varlığı, dua'nın varlığı gibi. İnsan inanmadan bunları kesinlikle tecrübe edemez. İnanırsa Allah onları dünyada tecrübe etmesini sağlar. Mesela pek çok evliya bu varlıkları görmüşlerdir ve gördüklerini kitaplarında aktarmışlardır.

Bu örnek gibi durumları düşününce düşünce dünyası, içinde yaşadığın dünyayı sana anlatma açısından felsefe/düşünce din gibi olamaz diyorum.

Nasıl olabilir ki ?

Birisi içinde milyarlarca elemandan birisi olduğun bir birey sıfatıyla kainata bakmak, diğeri ise milyarlarca elemanı yaratan Yaratıcı gözüyle kainata bakmak. Bunların hangisi hangisini kapsar bir yorum yapmayacağım, belki de kapsama mantıksız olacaktır, şu an bilemiyorum. Fakat din deyip yabana atmamak lazım.

Gazali'nin dediği gibi (hatırladığım kadarıyla) : "Arkanda bir kaplan var diyorum, hep kaplanın varlığına inanmıyorsun hem de arkanı dönüp bakmıyorsun"

İnanınca bazı şeyler zuhur eder, zahir hale gelir, insan hisseder ve hatta görür. Fakat düşünce dünyasına hapis yaşayınca bunlar görünmez, bilinmez olur.

Bu açıdan üstad HunTER, felsefenin kapsayıcılığına da katılmıyorum.

o-z-a-n
08/08/2005, 12:18
Akıl maddenin sınırlarını aşamaz...
...

[konu dışı]
Düşünce mi maddeyi oluşturur, madde mi düşünceyi konusu pek çok çevre tarafından tartışılmış ve hala zaman zaman tartışılmaktadır.
Kişisel olarak "Hayal (Düşünce) gerçeğin annesidir" sözüne tamamıyla katılmaktayım.
[/konu dışı]

HunTER
08/08/2005, 12:27
"Şüphesiz Allah katında hayvanların en kötüsü, düşünmeyen sağırlar ve dilsizlerdir."

Pekı sevgılı akkaraman.. Bana varolusla ılgılı dusuncelerını aktarabılırmısın oyleyse? Kutsal kıtaptan hareketle degıl yalnız.. Kendı cumlelerınle.. Insan nasıl varoldu? Bu konuda daha once hıc dusundunmu?

HunTER
08/08/2005, 12:45
Din ise insanın inanmadan tecrübe edemeyeceği hakikatları anlatır. Mesela cinlerin varlığı, meleklerin varlığı, dua'nın varlığı gibi. İnsan inanmadan bunları kesinlikle tecrübe edemez. İnanırsa Allah onları dünyada tecrübe etmesini sağlar. Mesela pek çok evliya bu varlıkları görmüşlerdir ve gördüklerini kitaplarında aktarmışlardır.

Doga bılımlerı felsefen dogmustur oyle degılmı? Bugun onceden sadece kutsal kıtapların anlattıgı kadarıyla bılgımız olguları bılımsel yontemler kullanarak acıklayabılıyoruz.. Cızdıgın o "insanın inanmadan tecrübe edemeyeceği hakikatlar" cemberı her gecen gun daralıyor..

Demekkı bılgıye salt dusunce yoluyla ulasabılıyoruz.. Bu bılgının dogruluguysa tartısılır.. Burdakı asıl sorun ıse dını bılgılerın tartısılamaz olması..

akkaraman
08/08/2005, 12:46
Buna ıdealıst felsefe denır ve platondan bu yana aynı seyler soylenıp durur.. Demek ıstedıgım ve sızın hala anlamadıgınız sey, fesefenın ıdealıst felsefeden ıbaret olmadıgıdır..

Burda neyın neyden ustun oldugu benı baglamaz.. Sıze gore sızın dusunce sıstemınız (felsefenız) aladır, bı baskasına gore baskası..

Burda onemlı olan ve benım vurgu yapmak ıstedıgım sey felsefenın tum bu dusunce sıstemlerını ıcınde barındıyor, kapsıyor olması..

Dediğiniz gibi kimin kimden üstün olması göreceli bir kavramdır... Belki burada yanıldım... Kişisel yargımı sunduğum için..

Anlaşamadığımız nokta belkide Hikmetin kapsamında olsa gerek. Varın siz buna Felsefe deyin bense hikmet diyeyim...

Şu vardırki Hikmet akıl ile değil, ruhun tastik etmesi ile takdir bulur. Hikmetten sadece hikmet anlar. Felsefe ise varlığı ve bilgiyi bilimsel yönden açıklar.. Bilimsel yönden açıklanamıyan herşeyi hikmet açıklar..
Belkide şu örnek Hikmetle felsefenin bakış açısı ve kapsamını anlatır..

Felsefe akıl yordamıyla çalışır. Akıl, eşyayı el yordamıyla, hikmetse gözle yakalamanın, Akıl varlığa gözlebakmanın hikmetse onu dürbünle seyretmenin adıdır..

Dediğim gibi felsefe varlığı ve bilgiyi bilimsel yönden açıklar... Bu felsefenin kapsama alanıdır.. Ve bunu sadece akıl yordamıyla yapar... Hikmet ise aklı kapsayan RUH ile varlığa ve bilgiye açıklama getirir...

Ayrıca felsefeye bir düşünce sistemi demek biraz eksik kalır düşüncesindeyim. Bence felsefenin kapsamını belirlediğimiz zaman Hikmetin vasfını anlarız...

akkaraman
08/08/2005, 12:55
Pekı sevgılı akkaraman.. Bana varolusla ılgılı dusuncelerını aktarabılırmısın oyleyse? Kutsal kıtaptan hareketle degıl yalnız.. Kendı cumlelerınle.. Insan nasıl varoldu? Bu konuda daha once hıc dusundunmu?

Peki,
Varoluşu Feylosofun aklı kullanarak açıklamasımı Yoksa Allah'ın Lutfedik Hikmet verdiği Hikmet sahibi bir insanın açıklamasınımı tercih edersin..

mkarabulut
08/08/2005, 13:12
Doga bılımlerı felsefen dogmustur oyle degılmı? Bugun onceden sadece kutsal kıtapların anlattıgı kadarıyla bılgımız olguları bılımsel yontemler kullanarak acıklayabılıyoruz.. Cızdıgın o "insanın inanmadan tecrübe edemeyeceği hakikatlar" cemberı her gecen gun daralıyor..
Demekkı bılgıye salt dusunce yoluyla ulasabılıyoruz.. Bu bılgının dogruluguysa tartısılır.. Burdakı asıl sorun ıse dını bılgılerın tartısılamaz olması..
Laf dönüp dolaşıp inanca gelecek, ben burada kendi adıma bir nokta koymak istiyorum. Eğer din kesin bir şekilde inanç talep etmeseydi eminim insanlar şüphe hastalığı yüzünden hiç bir şeyden zevk alamadan, hiç bir işe yaramadan, hiç bir şey anlamadan bu dünyadan göçüp giderlerdi.

Peki bu adalet olacakmıydı : Milyarlarca insan yaşayacak ve sadece teknolojinin en son halini aldığı dünyada ki insanlar gerçek bilgiye ulaşacak ?

Allah'ın dönem dönem insanlara kendi sözünün doğruluğunu göstermesi bazı şeyleri açığa vurması normal geliyor bana. (Sen buna çemberin daralması dedin sanırım)

Eğer inanıyorsan Allah sözlerin en güzelini söylüyor zaten. İnanmıyorsan dini tartış, sorgula, sağından solundan incele... Fakat bir kere ikna oldu mu artık ondan şüphe duymak bir hastalıktır ve insana bir faydası olduğunu da sanmıyorum.

Aslında şu an kafamda bu durum için söylenecek çok şey yok nedense. Belki de sorduğun, rahatsız olduğun şeyi tam anlayamadım veya ben bu soruya hazır değildim veya soru(n) belirsiz, belki de aynı şeylerin tekrarı.. Bilemiyorum.

Benden bu kadar, umarım bu konuda sonuçsuz kapananlardan birisi olmaz. Bu son mesajım baya bi dağınık oldu, kendimde begenmedim, HunTER dostum sen bunu kendince değerlendir eğer istiyorsan.

kurtcuk
08/08/2005, 13:13

Evet mesela Hz. Musa'nın denzileri ayırarak içinden geçmesini bi yerde okumuştum tam hatırlayamadım ama bilim şu şekilde anlatıyordu "Denizlerin dünya üzerindeki basınçları vs. vs. ile :) 500 yılda bir bu olay gerçekleşebilir" işte burada düşündüren nokta ise :) ilahi bi kudret ile o anın o alya denk gelmesi, o olayın olduğu anda gerçekleşmesi :) Beni çok düşündürmüştü...

HunTER
08/08/2005, 13:22
Bı hıkaye var.. Donemın unlu bır alımı mınarede ezan okuyan muezzıne seslenıp "senın allahın benım ayaklarımın altında" der.. Bu laf uzerıne alımı ıdam ederler.. Ancak daha sonra anlasılırkı muezzın sahıp oldugu altınları mınarenın dıbıne gommektedır.. Alımın allahın hıkmetıyle bıldıgı ve ıfade ettıgı seyde budur..

Demeye calıstıgım sey, alımın bılgısı pek paylasıma acık bı bılgı degıldır.. Insanlar bu bılgıden pratık olarak faydalanamazlar.. Anlasılması guctur.. Ancak bılımsel bılgı bunun tersıne acıklanabılır ve paylasılabılır..

Tabı denebılırkı, alımın ulastıgı mertebe pratık her turlu faydadan daha kıymetlıdır.. Cunku o kurtulusa ermıstır.. Kurtulusa ermek ısteyen her olumlu alımın yolundan ılerlemelıdır..

Ancak o zaman yasadıgımız dunyanın gerceklerını goz ardı etmıs olmazmıyız sızce? (Hos edılebılırde, sonucta bu dunya gecıcı.. Aslolan ahırettekı yasantımız)

Mesela, yıne rıvayet edılırkı anadoluda yasayan bı alım cuma namazlarını mekke de kılmaktadır.. Hıkmet ıle cok hızlı bır ulasım yontemı bulmus olmalı.. Ancak donemındekı ınsanlar bu yontemden yararlanamamıstır..

Yanı bız bugun okyanusları saatler ıcınde asabılıyorsak bunu ucagın ıcat edılmesıne borcluyuz.. O alıme degıl.. (Bunun yanında dunyanın alımlerın dualarıyla ayakta durduguda soylenır.. Bu elbette ucagın ıcadından cok daha buyuk ve onemlı bı hızmettır)

Sonuc.. Ben bı sonuca varamadım acıkcası.. Yorumu sıze bırakıyorum...

Not: mkarabulut ustadım gordugun gıbı benım asıl sorunum sureklı bı celıskı yasıyor olmam.. Meseleye her ıkı taraftan da bakmaya calısıyorum..

Ustune, ben bunları yasarken ınsanların sakın tepkılerını gormek daha da cıldırtıcı.. Aranızda bı sonuca varamayan tek kalın kafalı benmıyım acaba?

akkaraman
08/08/2005, 13:31
Arkadaşlar Bu konunun Herhalde sonlarındayız.. Bende bir kaç cümle söyleyeyim..

Açıklayamadığımız herşey yanlış, açıklayabildiğimiz herşey doğru diye bir mantık yoktur..

Alim kişi eğer ayağının altındaki altının varlığını biliyorsa...
Bunu hikmetsiz bir kimse açıklayamaz...
İnaçsız bir kimsede anlayamaz..

Bu durumu bilim açıklamaya çalışır.. Ama doğruluğu şüphelidir...
Şüpheli bir şeyde herkese bildirsen bile kesin doğru olmadığı için herhalukarda eksik bilgidir...

HunTER
08/08/2005, 13:37
Varoluşu Feylosofun aklı kullanarak açıklamasımı Yoksa Allah'ın Lutfedik Hikmet verdiği Hikmet sahibi bir insanın açıklamasınımı tercih edersin..

Sorun bu degıl.. Sorun emredıldıgı halde senın bu konuda dusunmuyor olman.. Dusundunmu? Hayır.. Benım kastettıgım seyde bu zaten..

mkarabulut
08/08/2005, 13:41
@yildizib : Hep böylesin, gel şu taşı çıkar :)

Ansugo
08/08/2005, 14:05

Filozof dediğin zaten hikmet sahibi kişidir. Sen bugün 2000 yıl öncesinin Aristo'su gibi düşünemiyorsan bu demektir ki Aristo hikmet sahibidir.

akkaraman
08/08/2005, 14:19
Sorun bu degıl.. Sorun emredıldıgı halde senın bu konuda dusunmuyor olman.. Dusundunmu? Hayır.. Benım kastettıgım seyde bu zaten..

HunTER kardeş düşünüp düşünmediğimi uydurma...
Bırak ben bileyim..
Ben düşünmüyor olsam bunca yazıyı neden yazayım ki...
Peki Emredildiği halde sen düşündünmü?... Düşünüşlerin Felsefi açıdanmı? yoksa değilmi?..
Peki Felsefe aklın kavrayamadığı ve düşünemediği Allah inancını anlatabiliyormu.. Anlatamadığı noktada Felsefenin anlattıklarınıda doğru şekilde düzeltip anlatamadıklarınıda anlatan bir değerden bahsediyorum..