Tam Sürümünü Görmek İçin : Domain'im Çalındı
Tasarımını yapığım bir restorant sitesine ait domain'i, son yenileme süresini biraz geciktirince Panama'dan bir x kendi üstüne kayıt ettirmiş. Ve 1900$ istiyor geri vermek için. Sizce ne yapmalıyım?("dikkat et bir dahaki sefere" demeyin lütfen, çünkü olan oldu artık) Domaini geri almanın yolu yok mu?
Söz konusu domain ".com" uzantılı ve elbette cocacola.com gibi bir marka değil.. İstanbul'da, sıradan, küçük bi lokantaya ait bir site.
Whois bilgisi şu:
Galerias Alvear 3
Zona 5, Panama 5235
Panama
+1.3094067818
+1.3094067818
info@domaincar.com
DeliPenguen
14/07/2005, 22:58
Bu durumda domain çalınmış mı oluyor? 1900$ vermekten başka bir çare olduğunu sanmıyorum.
şimdi iyi hoşta domain çalınmamış ki sen yenilememişsin. adam da satın almış domaini :)
tabii tarih aralığını verirsen ona göre bir yorum yapabiliriz. birazdan kasıt ne kadarlık bir süre ?
domainin süresini uzatmadıysanız, domain düştüğünde parayı veren herkes alabilir; alan kişi satmayadabilir.
Sizce ne yapmalıyım?("dikkat et bir dahaki sefere" demeyin lütfen...
sanırım bundan başka denecek hiçbirşey yok...
biri, sizin isim-soyadınızın (tek amaç size şantaj yapmak) domain'ini alsa nasıl bakardınız olaya? onun işine yarayacak bir domain değil bu. Tek amaç, 10'a alıp 1.000'e satmak.
süre bitiminden max 1 hafta geçmişti.
+siz adına ne dersiniz bilmem (ben oldukça kötü şeyler söylüyorum..ama yeri değil burası).. Çözüm yolu arıyorum ben..fikri olup ta paylaşmak isteyecek birileri varsa, makbule geçer...(elbette 2000$ para vermiyeceğim..)
domaini tescil eden kişi eğer gerçekten sizden para almak için yapmışsa bunu davranışının ahlaki olup olmadığı tartışılır.
ama şu anda o kişiyle anlaşmaktan ya da domainden vazgeçmekten başka çare yok gibi görünüyor.
Zerzevat Adam
14/07/2005, 23:42
@duckula; süreyi sen geçirmişsin yapacak hiç bir şeyin yok, belirtilen fiyatı ödemekten başka ya da 2 ay gibi bir süre bekleyeceksin.
Öyle ki bu firma kaydetmese bile ICANN'ın kuralları var. Domain süre bittikten sonra 7-10 gün Renewal süresi tanıyor bildiğim kadarıyla, ondan sonra 35 gün redemption period ve sonra 15 günde pending delete ve sonra domain siliniyor. Bu süre zarfında almak istersen sanırım 300-500$ arası bir para ödüyorsun.
Söylediğin şey saçma, şöyle bir örnek vereyim... diyelim ki bir arsa var ve sen burayı almayı düşünüyorsun(alan adını yenilemeyi düşünüyorsun) fakat unutuyorsun ya da başka bir sebeple almıyorsun. Sonra adam gidiyor sahibine soruyor(whois), bakıyor ki orası alınabilir ve orayı kiralıyor. Hatta bu senin durumunda olduğu gibi adam senin orayı alacağını biliyor ve senden önce davranıp sana yüksek fiyata satmayı planlıyor.
İnternet mafyasına söyle tehdit etsinler, ya da polisi aramadan 24 saat içinde 1900$'ı hazır et... resmi bir yolu yok yani, tek yol bu.
İsim panamadaki kişinin aklına gelip alınabilecek bir isimse diyeceğim yok ama çevrenizde bir panamalı (!) yoktur umarım.
Böyle durumlarda com.tr uzantısı alınabiliyorsa çözüm olabilir. biraz pahalı belki ama daha karizmatik falan denilebilir.
Bir diğer konu da (şimdi aklıma geldi) domain tescili yapan şirketlerin veya çalışanlarının böyle operasyonlarda parmağı olabilir mi? Çünki daha önce bahsettiğiniz durumun benzeri iki kere başıma geldi.
Ben üzülüp dururken süresi bitince domaini bıraktılar. Üstelik hiç kullanmadılar da. Bir süre alı konulmuş oldu. Üstelik üç ay sonra domain boşa çıktı. hala anlamış değilim.
Ömerbalyalı, o 2 ay mevzusunu biraz açabilir misin. Tam anlayamadım..
www.iyilokonta.com yerine www.cokiyilokanta.com domainini al. Daha iyi bir fikir de beklemenini öneririm.
Domainlerinize de biraz bakın. Çoğu firma belli bir hit yukarı olan tüm domainleri günlük domain düşme listesinden takip eder ve alırlar. Domainine göre belli fiyattan satarlar. Bu da domain piyasasi. Borsa takip etmek gibi birşey. Benim çok vaktim olsa ben de takip ederdim. Sonuçta kayıtlı registrar olduktan sonra ya da registrar ile iyi bir anlaşma yaptıktan sonra domain kayıt su gibi ucuz birşey. Sonra kayıtla kayıtla sitene yönlendir, sat sat, yeniden düşenleri al vs...
Bu konuda özellikle Hong Kong'lu bir firma bir numaradır. Üç dört sene önce 1 milyon civarı domainleri vardı.
Zerzevat Adam
15/07/2005, 00:16
Şu an benimde elimde bir domain var ve bunu aracı firmam kaydetmeyi unutmuş. Ne oldu klasik search firmaları tarafından kaydedildi, 2-3 ay'a kalmaz alabilirim onu tekrar.
nasıl oluyor peki bu?
şuan o panamalı x'in malı o domain(2 senelik register yapmış).. 2-3 ay sonra geri almak için ne yapmak gerekiyor?
Zerzevat Adam
15/07/2005, 01:03
Bekle ve gör demekten başka bir bilgim yok şu an. Belkide 2-3 sene sonra alabilirsin... bilemiyorum.
www.iyilokonta.com yerine www.cokiyilokanta.com domainini al. Daha iyi bir fikir de beklemenini öneririm.
Domainlerinize de biraz bakın. Çoğu firma belli bir hit yukarı olan tüm domainleri günlük domain düşme listesinden takip eder ve alırlar. Domainine göre belli fiyattan satarlar. Bu da domain piyasasi. Borsa takip etmek gibi birşey. Benim çok vaktim olsa ben de takip ederdim. Sonuçta kayıtlı registrar olduktan sonra ya da registrar ile iyi bir anlaşma yaptıktan sonra domain kayıt su gibi ucuz birşey. Sonra kayıtla kayıtla sitene yönlendir, sat sat, yeniden düşenleri al vs...
Bu konuda özellikle Hong Kong'lu bir firma bir numaradır. Üç dört sene önce 1 milyon civarı domainleri vardı.
www.nokta.com domain koleksiyonu yapıyor... elinde çok fazla domain var. adamlar bunlara yatırım yapıyor...
www.greatdomains.com www.sedo.de gibi domain borsasında önemli yeri olan siteler mevcut. ileride iş yapabilecek domainleri alıp, fahiş fiyatlara satıyorlar...
eğer tescilden itibaren 1 hafta süre geçip başkası nasıl üstüne alabiliyor. bana bu işte domain satan yerin parmağı varmış gibime geliyor.
icann e durumu bir mail ile veya yeni register firmasına durumu mail (bence telefon) ile anlatmayı denedikten sonra nic.tr adresinden lokanta.com.tr adresini almaktan başka çaren yok gibime geliyor.
ayrıca 1 hafta geçti demişsin retemp süreleri vesaire süreleri 1 haftada bitmez sanırım baya iyi bir sorumsuzluk örneği sergilemişsin, kötü bir ders.
nokta.com domaini her yerde karşıma çıkıyor
elindeki domain listelerini veya bilmemne.com.net domainini satın almak istediğimi mail ile 2 kere sormuş cevap dahi alamamıştım sanırım geleceğe (uzak) yönelik yatırım yapmakdalar
ellerindeki domainler cidden çok sağlam.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.